Het is enige jaren geleden dat ik nog andijvie kweekte maar dit jaar zijn ze terug in mijn tuin.
Toen de laatste rij vrij kwam, heb ik er andijvie geplant.
Die groeide vrij snel zodat er vlug kon worden gemulcht.
Toen de bonen uitgetrokken waren heb ik het hele vak gevuld met groenlof en andijvie.
Waarschijnlijk is het wat laat om opbrengst te hebben maar de kippen heb elke dag wat groen nodig. Ook al is het maar voor de kippen, het blijft de moeite van het kweken waard.
Ondertussen is de grove andijvie oogstklaar.
Dat is het grote voordeel tegenover groenlof dat een veel langere tijdspanne nodig heeft om oogstbaar te zijn.
Ik ben er enkele aan het bleken op twee verschillende wijzen. De omgekeerde bloempot heeft dat voordeel dat er geen regen meer aan de plant kan.
Maar ook helemaal groen zijn ze gestoofd ook best te genieten.
Toen onze meisjes klein waren noemden ze dat slunstjes wat het West-Vlaams is voor vodjes.
Mama, wanneer ga je nog een slunstjes klaar maken?
Die vraag stelden ze regelmatig aan hun moeder. Nu moet ik die vraag wel stellen.
Als de kleinkinderen op bezoek komen is de vraag altijd
Oma zijn het deze middag frietjes?
En die vraag stel ik nooit meer. Mijn voorkeur gaat werkelijk naar gezonde groenten.
Andijvie recept gevonden op: http://www.keukentips.nl/recept.php?id=2881
|
|
Andijvie gestoofd.
|
|
Ingrediënten 1.5kg andijvie zout peper nootmuskaat 1 eetlepel maïzena 1dl melk
Bereiding.
-Maak de andijvie schoon, snijdt deze in smalle reepjes en was ze.
-Doe de andijvie met het aanhangende water met wat zout in een pan en kook.
Ongeveer 10 15 minuten tot ze gaar is.
-Roer in een kopje de maïzena met 3 eetlepels melk tot een papje.
-Giet de rest van de melk bij de andijvie en roer er het maïzenapapje door.
-Laat de andijvie nog een paar minuten zachtjes stoven.
-roer er wat peper, nootmuskaat en in dien nodig nog wat zout er doorheen.
Gestoofde andijvie is voor wie van een beetje bitter houdt.
Die bitterheid kan verzacht worden door een witte saus aan toe te voegen.
|
08-10-2013 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|