Eten wij uit gewoonte, omdat we het lekker vinden? Of eten wij bewust omwille van de gunstige werking van wat we eten?
fruit en groenten
Op onderstaande site vind je de verschillende werkingen van fruit en groenten. http://www.lucvanoost.be/voedingsprincipes/Lijsteigenschappenfruitengroente.htm
Ga naar de site en lees er vooral de tips over het eten van fruit en groente.
Ik geef je er reeds enkele voor fruit: - Zorg er altijd voor dat het fruit rijp is. Onrijp fruit kan spijsverteringsstoornissen veroorzaken. – Eet liever geen fruit dat uit de koelkast komt. Dit kan tand- en maagproblemen en koude rillingen veroorzaken. Eet fruit liefst op kamertemperatuur. – Eet liefst geen fruit na de maaltijd, als dessert. Het fruit blijft dan nl. te lang in de maag en zal tot gisting overgaan. Dan krijg je de nodige problemen vandien. - Eet fruit best afzonderlijk als fruitmaaltijd of als tussendoortje. Je kan ook fruit een, een half uur vóór een andere maaltijd. - Fruit kan ook beter niet gecombineerd worden met groente. Dit leidt eveneens tot verteringsproblemen (vb. wortel-appelsap).
Hier ook enkele voor groenten: – Gekookte groente heeft zijn bio-energetische waarde of levenskracht verloren. Tracht bij elke maaltijd met groente toch wat rauwe groente toe te voegen. Bvb. enkele schijfjes komkommer, courgette, enkele radijsjes, een tomaat. Ook wat gesneden witlof, geraspte wortel, enkele blaadjes sla, enz. – Mensen met een gevoelige maag en darmen kunnen bij rauwe groente verteringsmoeilijkheden ondervinden. Dit komt door de cellulose en ruwe vezels in groente. Er zijn verder ook een aantal groentes en kruiden die zwavelhoudende mosterdolie bevatten. Dit kan belastend zijn voor maag en darmen. Enkele voorbeelden: . ajuin, knokloof, sjalot, prei, rammenas, kolen, radijs. Ook mosterd, koolrabi, mierikswortel, waterkers, tuinkers,… - Met een blender kan men rauwe groentes heel fijn mixen. Men neemt wat gekookte groente met het kooknat, doet dit in de blender. Men voegt er salade, champignons, witlof, enz. aan toe. Voeg er nog wat kruiden bij en meng dit tot een groentesoep of –puree.
Hier volgt een lijst van gunstige werkingen in het algemeen. - Ontzurend (reuma, jicht) – Vochtafdrijvend (hoge bloeddruk, waterzucht, oedeem) – Antiseptisch – Prikkelen darmen tot peristaltiek, stoelgang bevorderend – Kalmerend en ontspannend op het zenuwstelsel – Bloed- en huid reinigend – Lever- en gal problemen – Afslankend – Vitaminen, mineralen, enzymen – Rijk aan antioxidanten - Basenoverschot – Bio- energetische waarde (levenskracht) – Verbetert de waterhuishouding – Rauwkost – Darmflora verbeterend - Fyto chemicaliën – Lage glycemische index – De spijsvertering is de functie van het lichaam die de meeste energie vraagt: Door de licht verteerbaarheid van fruit wordt energie gespaard ten gunste van andere metabole processen. Zo zijn er: Immuniteit, zelf genezend mechanisme, cognitieve processen, enz.
Hier heb ik een paar specifieke voorbeelden van gunstige werking op een paar groenten: – Aardappel: ontzurend, vochtafdrijvend, babyvoeding, bij maag- en darmkwalen. Ook constipatie, zenuwkwalen, hart- en vaatziekten. Zelfs ondergewicht/magerzucht, reuma, jicht, nier kwalen, kalmerend. Verder,B6, zink, C, kalium, ballaststoffen, blaas, krop, spieren, botten. Ook stofwisseling, hormoonhuishouding, versterkt bindweefsel, gemoedstoestand. Zie ook de meer uitvoerige tekst over aardappelen elders op de site. – Ajuin: spijsverteringsbevorderend, bacteriedodend, hart- en vaten, luchtwegen, ontstekingsremmend. Ook trombosevoorkomend, bevat veel quercetine, verkoudheid, bloedsuikerverlagend. Verder verkoudheid, immuunsysteem, zenuwkwalen, jodium. Niet geschikt voor mensen met zwakke maag en darmen. _________________________________________________________________
Op de boven gegeven site vind je een grote hoeveelheid nuttig informatie. Het is de moeite waard om deze site vast te leggen op bv. je bladwijzerbalk. Zo is hij met één klik altijd te bereiken.
28-08-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|