Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Het zijn nu zaterdag 1 juni en zondag 2 juni de Velt-hoogdagen.
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    25-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paarse goenten paprika

    Paprika 'Purple beauty'

    Een mooie paars gekleurde paprika die vroeg geoogst kan worden.
    Deze plant geeft veel vruchten.
    Lekker knapperig met een zoete
    smaak.
    groeiend aan een compacte wat bossige plant.

    Zaaitemperatuur: 22 - 25ºC
    Zaaidiepte: Oppervlakkig tot max. 0,5 cm diep
    Zaaitijd: Februari - april
    Verspenen: 2 - 3 weken na het zaaien
    Uitplanten: Na de ijsheiligen
    Plantafstand: 40 - 50 cm
    Voorweken, 12 uur voorweken is voldoende.

    http://www.mijntuin.org/plants/13642-paprika-purple-beauty#

    Waar die paarse horde groenten en fruit plots vandaan komt weet ik niet.
    Dat we er over horen en er afbeeldingen ervan zien danken we aan het internet.

    Wil je meer lezen over verschillende soorten paprika's, ga dan naar de site:
    http://www.4evergreen.nl/teelt/78-wat-is-een-paprika

    Over de smaak van paprika's is weinig te zeggen.
    Ze is appart en verschilt weinig van soort tot soort.
    De vrucht is sappig en de ene soort smaakt zoeter dan de andere.

    Groene paprika is geen apparte soort.  Het is een onrijpe (rode) paprika.

    'Als ze groeit is de paprika groen, paars, bruin of wit.
    Tijdens het rijpen verandert de kleur naar rood, geel, bruin of oranje.
    De smaak van de paprika verandert ook in deze periode.
    Rijpe paprika's zijn zoet terwijl onrijpe paprika's eerder kruidig
    zijn met een bittere smaak .'

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Paprika#Beschrijving

    Paprika in poedervorm.
    Hier een site over kruiden , waarvan enkele in poedervorm:
    http://www.annetteschaap.nl/kookboek/ingredienten/ingredienten%20-%20kruiden.html
    Daar vind je o.a. iets over paprikapoeder

    Paprikapoeder is zowel in milde als in scherpe vorm te koop.
    Paprika's bevatten veel vitamine C. Ze hebben ook antiseptische eigenschappen en kunnen de spijsvertering bevorderen.
    Paprika's behoren tot de nachtschades.
    Nachtschades bevatten neurotoxines, hetgeen betekent dat ze ingrijpen op het centrale zenuwstelsel.
    Daar kunnen ze in alsmaar opbouwende kleine hoeveelheden schade veroorzaken.

    Paprikapoeder wordt gebruikt in ras-al-hanout.

    Râs al hânout: is een Marokkaans kruidenmengsel van 20 of meer specerijen.
    Gelijkaardige kruidenmengsels worden ook gebruikt in Algerije,
    Tunesië en andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/R%C3%A2s_al_h%C3%A2nout

    Paprika's en paprikapoeder is zeer goed ingeburgerd in onze Westerse  keuken.
    IMG_2370Deze paprika schotel kan je zowel warm als koud eten.

    Paprika lust je of lust je niet zoals bij alles.
    Over smaak wordt niet geredetwist.

     

    25-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    24-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoenen

    De tijd van de pompoenen breekt aan.
    Wij moeten nog niet oogsten want er liggen nog 3 exemplaren van vorig jaar.

    Eerst een terugblik op 2011.
    Toen
    hadden we op 14 september een oogst  van slechts één volle emmer red kuri (hokaïdo).
    Vorig jaar was het even anders.
    Toen
    hadden we er zeer veel  zodat ze nu nog niet allemaal gebruikt zijn in de keuken.



    Deze drie moeten eerst verwerkt zijn in de keuken vooraleer we de nieuwe oogst kunnen beginnen.
    Je ziet dat ook de butternut gemakkelijk een jaar kan bewaard worden.
    Dit jaar zal het, wat opbrengst betreft, ergens tussen de twee liggen .



    Dit wat nagerijpt exemplaar groene hokaïdo, zal ons vandaag helpen om heerlijke soep te maken.



    Op andere jaren begonnen we altijd eind augustus met het verwerken van de nieuwe lichting.




    Wat mij zeer verwonderde was, bij het open snijden , dat de pel uitzonderlijk zacht was.

    Bij de meeste pompoensoorten is de pel na een jaar echt beenhard.
    Op het eerste zicht zou je denken dat de zaadjes niet al te gezond zijn.


    Eens ze uit de pompoen zijn stel je vast dat ze wel degelijk allemaal gezond zijn.

    In een gezonde plant zitten altijd veel zaden.
    Als het een bioplant is kan je de zaden gebruiken.
    Hybriden zijn waardeloos als zaaigoed.
    Zij worden niet voor niets bastaards benoemd.
    Hybriden zijn vaak minder fertiel of zelfs steriel
    Lees maar eens op https://nl.wikipedia.org/wiki/Hybride_%28biologie%29

    24-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    22-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oogsttijd

    Oogsten van gezonde groenten is altijd heerlijk.



    Zeker als het gaat om sappige zoete paprika's


    Ook bij verse broccoli kan je je lippen aflikken door de bijgaande lichte saus.
    Ik weet niet hoe er bij jou wordt gekookt maar hier heeft Colette een handje weg om lichte lekkere sausen te maken..
    Wij mogen van een goede oogst spreken als we bij een 5de knipbeurt nog zo'n grote kroppen snijden.

    Verder worden er nog regelmatig staakbonen geplukt. De snij staakbone geven meer vruchten dan de staak princessen.

    De Warmoes zal nu stengels geven tot aan de eventuele vorst .
    Dan kan de oogst nog verder gaan op voorwaarde dat ze onder een koepel worden geplaatst.

    Met kropsalade is het ook zo. Die moet bij nat weer ook onder de koepel.
    Toch moet ze regelmatig worden gelucht om niet te rotten. Bij uitzonderlijk laat warm nat weer moet je ze luchten om niet door te schieten.

    De buiten paprika's zullen niet rijp geraken tenzij we zo'n uitzonderlijk laat zonnig weer hebben.
    Toch zijn ze ook groen nog lekker in warme bereidingen. 

    De pompoenen komen er ook aan terwijl we nog 3 bruikbare exemplaren liggen hebben van vorig jaar.

    Boerenkool zou pas echt lekker zijn na nachtvorst. 
    Dat is zo maar zoveel scheelt het niet in smaak.

    De tomatenpluk in de serre (kas) is nu ongeveer halfweg.
    De mini tomaatjes buiten, komen ook stilaan in volle pluk.

    Voor pastinaak is het nog te vroeg om volop te oogsten.



    Er is nog te veel verlies op.
    De vele zij worteltjes wijzen er op te droge grond.

    De midden pinwortel moet zich nog sterk ontwikkelen.
    De nu gerooide planten waren een restje dat ik naast de courgettes liet planten.
    Nu hinderen ze de courgettes en zullen ze een goed smaakje geven aan b.v. wortelsoep of een wokgerecht.

     

    22-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    21-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Velt Jabbeke op facebook

    Ja Velt jabbeke is nu op facebook en dat gebeurde niet zo maar .
    Reeds jaren zoek ik, 'tuinblog d' tevergeefs naar een opvolger die , zoals ik nu doe, zijn tuinkennis wil en kan doorgeven.

    Ik ben fier op mijn prestatie maar in dank voor de inspanning kreeg ik zeer veel terug.

    Neem alleen maar de vele contacten die ik had met allemaal fantastische mensen.
    Ook is er de spectaculaire evolutie die ik, als 60 plusser, mee maakte op het net.


    Ik wilde gelezen en gevolgd worden door zo veel mogelijk geïnteresseerden.
    Zonder dat heeft het weinig zin een blog te beginnen.
    Nu ook op facebook, streven we er naar om zoveel mogelijk vrienden en ook heel veel gewone bezoekers te bereiken.

    Op kerstdag 2015, vieren wij ons 10 jarig bestaan.
    Het is goed, beter, best geweest en er werd nog niemand gevonden  om de blog verder te zetten.
    De opvolger van de tuinblog kan of zou facebook moeten  worden.
    Marc onze voorzitter nodigt je uit om onze facebook pagina te bezoeken.
    Je kan het doen op een actieve of pasieve manier.

    -actief: door een vrienden verzoek naar ons te richten of als wij het aan jou vragen door positief te antwoorden op ons vriendenverzoek.
    Dan kan je vragen stellen en ook teksten en foto's plaatsen naar hartelust.

    -pasief: kijk gewoon op:https://www.facebook.com/veltjabbeke?fref=photo
    Dan kan je enkel bekijken wat er allemaal te zien is.

    Tot op facebook.
    Langs facebook kan je ook onze blog bezoeken maar dan langs de site van velt Jabbeke.
    Het lukt rechtstreeks langs 'berichten'.


    Op onze blog kan je leren hoe je een moestuin kunt aanleggen op een  ecologische wijze.
    Hier in onze tuin worden twee methodes toegepast:
    - Wisselteelt...waar je per vak teelt en per vak doorschuift, jaar na jaar.
    - Combinatieteelt (rijencultuur) waar jaar na jaar de rijen 25 of 30 cm doorschuiven.
    Je leert er composteren, zaaien enz.
    Maar je leert er ook dat geroutineerde hobytuinders als ik ook nog fouten maken maar er altijd uit leren.
    Je moet durven experimenteren met het risico fouten te maken maar als beloning bij het slagen, de vreugde te voelen, een nieuwe methode te hebben gevonden die rendeert.
    - De derde gangbare methode is de permacultuur.

    Permacultuur: Die een ontwerpwetenschap is voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving.
    Dit op een manier die ecologisch duurzaam en economische stabiel is. Complexe ecosystemen in de natuur dienen hierbij als voorbeeld.
    Het doel van een permacultuur kan meerledig zijn:
    - voedselvoorziening
    - verbeteren van de waterhuishouding
    - productie van brandstof, bouwmateriaal
    - het herstellen van door de mens beschadigde landschappen
    - het creëren van een weerbare omgeving, die o.a. bescherming biedt tegen mogelijk natuurgeweld.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Permacultuur
    Klik hier en lees uigebreid over het principe en zo veel meer.

    Binnenkort bezoeken we een permatuin:
    Wanneer: 05/09/2015 van 14:30 tot 16:30
    Plaats: Diderik Clarebout (Iepersteenweg 84, 8150 Houthulst)

    Bezoek ook de site van velt jabbeke:http://beweegt.velt.be/jabbeke
    Daar zijn vooral de documenten belangrijk voor de blog.
    Ik verwijs er graag naar. Daar heb je o.a. de tuinkalender.

    Ik wens je veel leerplezier.

    21-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    20-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zomer mooi en minder mooi

    Onze zomer van 2015 heeft zijn zomerse dagen afgewisseld met ware herfst momenten.
    Ik wil echter tekenen voor elk jaar ongeveer wat we dit jaar krijgen.


    Ik heb wat te hard geëxperimenteerd en heb in de serre daardoor een komkommer verloren. Dit gebeurde door te laat te snoeien.
    Buiten verloor ik 2 van de 4 courgettes.
    De eerste door te vroeg en te drastisch te snoeien en de tweede, door de kop uit te kraken.
    Van de vier planten was er 1 van een andere soort. De vruchten waren korter en dikker en de stam was veel brozer dan van de andere 3.
    Ook was de opbrengst veel minder dan van de andere.

    Ik zocht op het net naar ervaring met snoeien van zowel komkommers als met courgettes.

    Ik voel me op de vingers getikt en met reden.
    De frisheid is er bij mij een beetje van af, van mijn drang om te tuinieren met opbrengst die de moeite loont.
    Ik voel me een een verstrooide prof aan het einde van zijn loopbaan. Ook weet ik dat er elk jaar zaken zijn die niet lukken door het weer, door slecht zaad of door eigen fouten.



    Dit is de plant met de uit gekraakte top.
    Ze staat tussen twee weelderige planten die ik nu, vermits de nodige zorg en voorzichtigheid, wens te houden.



    Twee planten is voldoende voor ons maar ik wil zeker spelen.
    Er kunnen altijd toeren gebeuren zoals dit jaar.


    Grond die vrij komt wordt zo rap en zo lang mogelijk weer ingevuld, rekening houdend met de vruchtwisseling.



    20-08-2015 om 15:36 geschreven door tuinblog d


    19-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vreemde aardappel

    De vitelotte aardappel.Vitelotte aardappel (truffel)
    http://lindenhoff.nl/products/vitelotte-aardappel

    De aardappel vitelotte noir, négresse, zwarte truffelaardappel of Truffe de Chine is een aardappelras van onbekende origine.
    Al in de negentiende eeuw stond deze aardappel in de catalogi vermeld.
    Deze aardappel raakte later in de vergetelheid omdat er nieuwere rassen werden ontwikkeld, die een hogere opbrengst per oppervlakte gaven.
    De laatste jaren is er echter een hernieuwde interesse in "vergeten groenten", waaronder ook vitelotte noir.
    In Nederland draagt de 'Historische Groentenhof' bij aan het vernieuwen in de interesse in onder andere dit aardappelras.
    Deze aardappel is hierdoor weer makkelijk verkrijgbaar geworden.

    De planten groeien rechtop met stevige stengels.
    Ze hebben middelgrote, donkergroene, weinig ingesneden, gekrulde met een net patroon bezette bladeren.
    De bladstelen en nerven zijn paars. De bloemen zijn wit.
    De knollen van vitelotte noir zijn cilindervormig, tot 12 cm lang en 2-4 cm dik.
    Ze hebben opvallende ogen op het oppervlak. De schil is donkerpaars.
    De binnenkant is paars met violette aders en behoudt zijn kleur tijdens het koken.
    Het water waarin de aardappels worden gekookt, kleurt tijdens het koken groen.
    Net als bijvoorbeeld de 'Opperdoezer Ronde'

    heeft deze aardappel (vitelotte noir) veel pitten.
    Zo kan hij beter in de schil gekookt en daarna geschild worden.

    Frankrijk is het belangrijkste productieland van deze aardappel.
    http://www.topito.com/top-legumes-oublies

    Kijk en lees ook eens op:
    https://www.vreeken.nl/408900-aardappels-vitelotte-noir-negresse-trufe-chine

    Er zijn ook paarse wortelen en wat nog meer?

    http://www.cruydthoeck.nl/winkel/daucus-carota-purple-dragon/p1383

    Wij hier kennen enkel de paarse boontjes.
    Het internet laat mij toe kennis te maken met groenten waarvan ik nooit hoorde.

    Sommige groenten van die paarse invasie behoren bij de groep vergeten groenten.
    Zo zou de vitelotte noir reeds in de negetiende eeuw in de catalogussen zijn vermeld.

    19-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    18-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planten na deugdoende regen

    Na enkele deugdoende vlagen, heb ik roodlof geplant plus nog een rij venkel.
    De meeste regen was gedurende de nacht gevallen in een knetterende dondervlaag.



    Tussen de paprika in volle grond en de overgroeiende tagetes is een rijtje roodlof geplant.
    Het paadje kan enkel vrij komen door de tagetes op de een of andere wijze op zij te duwen en daar te houden.



    Gewoon een koord spannen en dat lijkt voorlopig voldoende.
    Maar eerst had ik afgeboord want het oog wil toch ook wat.



    De rij tussen de paprika en de ui was voordien reeds bestemd voor nog een rij venkel.


    Daarnaast, als de ajuin geoogst is plaats ik nog een rij suikerbrood.


    De rest van de late groenten, vooral de venkel, staan er nu schitterend fris bij.


    Als er nu nog een warmere periode komt zal alles groeien dat het wikkelt.
    Dat het ongewenste groen ook zijn best zal doen moeten we in de gaten houden.
    Regelmatig schoffelen remt het onkruid grotendeels af waardoor de groenten lucht hebben.
    Laat maar eens groeien dat groeit en je zal op de duur je groenten moeten zoeken.
    Van zodra de plantjes voldoende groot zijn zal ik de grond luchten met de driehaak en mulchen.

    18-08-2015 om 16:18 geschreven door tuinblog d


    17-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste rupsen op de krulkool

    Deze morgen heb ik de eerste rupsen gezien op de krulkolen en aanstonds aan gepakt.
    De kordaatste en doeltreffenste methode is die van de handschoen.

    Rups Koolwitje op de boerenkool
    http://zoom.nl/foto/macro/rups-koolwitje-op-de-boerenkool.2153725.html

    Je doet een handschoen aan en je knijpt er maar op los.
    Moeder de vrouw komt mij zojuist melden dat de paprika's kunnen worden geoogst.

    Ik ben helemaal uit mijn ritme want de week met de kleinkinderen werd gisteren bekroond
    met een verjaardagsfeest van onze kleindochter.
    Ze vierde het samen met nog drie neefjes en een nichtje die allemaal
    in augustus verjaren .
    Het werd een waar tuinfeest met alles erop en er aan.
    De zon was zacht en soms een beetje omsluierd en het werd +/- 22°.
    En voor opa is het druk ouder worden.


    Voor vandaag heb ik toch één en ander op het programma staan dat dringend is

    Wil je meer weten over koolwitjes en hun levenswijze, lees dan op:
    http://www.tuinadvies.be/artikels/dieren_koolwitjes.htm



    Als je er niet vlug bij bent is jouw kool in de kortste keren kaal gevreten.

    Ik zal onderaan de planten wat bladeren wegnemen voor de composthoop.
    Nog een weetje is dat rupsen de jonste blaadjes eerst wegvreten.
    Bij slakken is dat omgekeerd, die houden van steviger belegen kost.





     

    17-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    15-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paarse boontjes

    Alle paarse boontjes zijn nu geoogst.


    Ik heb ze wat vroeg geoogst om grond vrij te hebben voor nog wat venkel en roodlof.
    Er was donder en bliksem en veel regen voorspeld en daar hield ik ook rekening mee.
    Ik kon gerust tot maandg wachten maar ik pluk niet graag verregende bonen.



    Rechts liggen de ranken en in de emmer, de hoeveelheid bonen die er aan stonden.


    Hier een rank die op de aarde heeft gelegen, met de bonen er nog aan.
    We trokken er anderhalve emmer op een rijtje van nog geen 5m lang.
    Diezelfde avond had ik anderhalf uur nodig om ze te verlezen. Colette had haar handen vol met de kleinkinderen  die dan de dag erop terug naar huis zouden keren.
    We zullen nu zeker nog een volle maand regelmatig staakbonen kunnen plukken.

    De kleinste had voor de eerste keer met een gokar gereden aan de kust.
    Dat opa zich steendoop had gelopen om hem te begeleiden had voor de kleine genieter geen belang.

    De volgende morgen raakte opa maar heel moeizaam uit zijn bed, zo stijf als een plank.



    15-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    13-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. opnieuw een verslensde komkommer.

    Opnieuw een komkommer die verslensd.
    Zeer goed oplettend, knip ik het verslensde deel er uit tot tegen de hoofdstam.



    Bij nader toezien zijn niet alle ranken verloren.


    Ik laat de bladerloze stam op een hoopje zakken.


    Het zag er allemaal goed uit toen ik het werkje beëindigde.

    Dan kom je de volgende morgen in de serre en zie je dat al je werk verloren moeite is geweest.


    Alles wat er van over blijft is een hoopje voor de composthoop.


    Als je onderaan blinkende harde vruchten vind dan weet je hoe laat het is.
    Ze zijn ook niet effen en de kleur is ook niet altijd egaal.

    Het is de allereerste keer dat ik de komkommers niet heb in geknipt en maar liet groeien dat groeit met alle gevolgen van dien.
    Experimenteren en het boekje niet volgen loopt niet altijd verkeerd hoor maar deze keer wel.

    Hoe had ik dat nu kunnen voorkomen?
    Door gewoon toe te passen wat ik zeer goed weet over zorg en snoei bij komkommers. 
    Maar ik heb eens willen experimenteren of zonder ook kon.
    Zo zie je maar dat ik ook experimenten heb die mislukken.

    Een goede site over komkommerteelt is o.a:
    http://www.moestuintips.nl/groenten/vruchtgroenten/komkommer/komkommer.php

     

    13-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    12-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koud of warm

    Er zijn groenten die je zo wie zo koud eet! Wat zou je denken van warm klaar gemaakte salade?

    Warme tomaatjes, lust je dat, of verkies je ze gewoon koud? Het is een kwestie van smaak.
    Wat is nu gewoon en wat niet?
    Men geeft niet gemakkelijk salade maar van een salade waar men allerhande groenten mengt.
    Geef je die nu warm of koud wat maakt het uit? Het is een kwestie van goesting en smaak.

    Warm: http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/warme-salade-met-geroosterde-pompoen-quinoa-en-feta

    Warme salade

    Koud:http://www.budgetkoken.be/bijgerechten/slaatje-met-courgette.php

     Koude bulgursalade met erwten en een frisse sla - Eenpansgerechten, Vegetarische gerechten (1)

    Dit zijn maar een paar voorbeelden uit de ontelbare mogelijkheden.

    warme groente:

    https://www.google.be/search?q=warme+groente&biw=1920&bih=922&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCsQsARqFQoTCOXxr_bNo8cCFYF_Ggodu1kGVw#

    koude salade:

    https://www.google.be/search?q=warme+groente&biw=1920&bih=922&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCsQsARqFQoTCOXxr_bNo8cCFYF_Ggodu1kGVw#tbm=isch&q=koude+salade&imgrc=Pj-yRtmIp3zzjM%3A

    Dat was gewoon een tussendoortje omdat ik er een beetje door zat wegens kleinkinderen hier.
    Vandaag zijn ze er op uit met oma en opa kan wat recupereren.

    Fijn en zwaar als ze rond je zijn maar de gevolgen hé!
    De leuke oude dag!?

     

    12-08-2015 om 16:19 geschreven door tuinblog d


    11-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.courgettes ook in de problemen!

    Het komkommerprobleem is voorlopig niet opgelost maar dat komt.
    Sedert ik de courgettes vorig jaar opbond is de opbrengst sterk vermindert.
    Toen dat vorig jaar gebeurde kon dat eenmalig zijn maar het herhaalt zich ook dit jaar.

    Het is zo goed als zeker dat ik iets verkeerd doe.


    Ik ben op zoek gegaan naar een site waar ervaring spreekt. En die heb ik gevonden.
    Het is:
    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/10-tips-om-langer-van-uw-courgetteplant-te-genieten/

    Daar worden een tiental tips gegeven waarvan ik er een deel uithaal van uit de vijfde tip.
    Met deze zaken heb ik weinig of geen rekening gehouden.

    5. Blad snijden.

    Deze maatregel is vrij onbekend en zeker niet gebruikelijk bij de hobbytuinder.

    - Neem vanaf halfweg de teelt, als de plant nog goede in de groei s (ongeveer begin augustus) wat blad weg.
    Zodat de plant haar energie daar niet meer hoeft in te steken.
    Vooral blad dat volledig plat op de grond ligt, beschadigd en verouderd is kan weggenomen worden.
    - Snij niet tot tegen de stam, maar laat bladstelen van zo’n 20 cm over.
    De stam van courgette is te gevoelig voor rot.
    -Kies dan ook een droge tweedaagse uit om dit te doen.
    -Een tiental uitgegroeide bladeren per plant aanhouden is voldoende.

    Wat ik verkeerd deed.
    - Ik sneed de bladeren af na iedere pluk tot juist onder te tros.
    - Ik sneed telkens to tegen de stam.
    - Ik sneed ook op regendagen
    - Met de aanbeveling zeker 10 gezonde bladeren te laten staan hield ik ook geen rekening.
    Soms bleven er slecht twee of drie bladeren over.

    Ik ben veel te driest te werk gegaan.
    Het enige excuus dat ik kan aanbrengen is mijn Enthousiasme dat ik niet altijd in toom kan houden.
    Enthousiasme is een gemoedstoestand.
    Daarbij 
    gedraagt men zich levendig en uitgelaten.
    Er is vooral een grote geestdrift en motivatie voor iets of iemand.
    Het woord komt oorspronkelijk van de term Enthousiast, de omschrijving voor een persoon die zou zijn bezeten door een god.
    Dat kan ik best geloven.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Enthousiasme

    Als ik de bovenstaande aanbevelingen lees zie ik er aanstonds de logica van in.
    Nu rest mij de toepassing ervan en dan maar afwachten.

    11-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    10-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.komkommer perikkelen

    Met komkommers in de serre (kas) heb ik nooit miserie gehad maar nu is het voor één plant toch op het nippertje. 
    Het komt misschien nog in orde.



    Als je dit ontdekt, onderaan in een kluwen van ranken weet je aanstonds waarom je geen vruchtvorming meer hebt langs de hogere ranken.
    Die
    grootste komkommer hier is beenhard, te donker van kleur en niet meer te eten.
    De andere zijn dat in mindere mate maar ze blinken even veel.
    Een malse komkommer heeft een zachte glans en niet zoals hier.
    Zo ben ik beginnen ranken zonder vruchten af te knippen.

    Ik hoopte nieuw leven te krijgen op de hogere ranken.
    Maar ik moet verkeerd hebben geknipt zonder het te beseffen.



    Toen ik later in de serre kwam vond ik dit hoopje hopeloosheid.
    Je moet geen ervaring hebben om aanstonds te zien dat hier iets grondig onherstelbaar mis is gelopen.

    Er lag daar nog een relatief klein scheutje, behoorlijk groen op de grond.
    Dat heb ik dan maar langs de koord gevlochten.
    Toen zag ik nog een andere rank op de grond vertrekken naar links achter de tomaten.


    Die ziet er gezond uit maar ze is misschien te lang om ze langs de koord te krijgen.
    Ze heeft zich ook op vele plaatsen vast gehaakt, zoals komkommers dat kunnen.

    Ik wacht tot mijn broer komt voor de reddingsoperatie.
    Met twee zal het beter lukken dan alleen.


    Zelfs als die ene plant verloren gaat is er nog geen gebrek aan komkommers.
    De landkomkommer die in de serre in feite niet thuis hoort produceert zacht glanzende vruchten aan de lopende band.
    De derde plant is wat minder maar geeft ook wel vruchten.


    10-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    08-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.knippen om te beheersen...paprika, minitomaatjes en pompoenen.

    Zowel de paprika in de mini serre, de mini tomaatjes tegen de afsluiting, als de pompoenen op vak 5, moeten in toom worden gehouden.


    De paprika groeit tegen het glas en de mini tomaten willen zelfs de serre overwoekeren.

    Ook in de pompoenen van vak 5 diende te worden geknipt.
    Op de voorgrond ligt een het kleine hoopje knipsels van de paprikas.
    Daar tegenaan de weggeknipte ranken van de mini tomaten.
    Op de achtergrond liggen de ranken van de pompoenen.



    Nu zie je tenminste de paprikas hangen.


    Bij de tomaten is heel veel geknipt maar het blijft een kluwen.

    Het paadje langs de pompoenen kan zonder hinder gebruikt worden.
    Bij de paprika is het dit jaar een kleurrijke bedoening.
    De opbrengst van de minitomaatjes zal ook mini zijn.
    Er zullen minder pompoenen zijn, vooral omdat er minder planten staan.
    Er staan dit jaar ook minder soorten.

    ______________________________________________________________________________________________________

    Er zijn ook vele soorten pompoenen.
    Eén soort valt mij op omdat ik die naam nog niet heb gehoord, het is de kabocha pompoen.

    Black Forest

    De Kabocha is een Japanse pompoen variant.
    Het is een kleine groen wit gestreepte pompoen die bovenop plat is en een maximale diameter heeft van 30cm.
    Het is een pompoen met een harde schil, heeft een zoete volle pompoensmaak en heeft oranje vruchtvlees.
    De smaak van de pompoen lijkt wat op gekookte kastanjes en is door zjn zoetheid erg lekker in taarten, cakes en in andere desserts.
    ______________________________________________________________________________________________________

    Voor een bepaald overzicht van soorten pompoenen verwijs ik je naar:
    http://www.pompoenen.com/omschrijving-soorten.html

    Hier zag ik ook een soort waar ik weinig of niets van weet: De muskaat pompoen.

    http://www.naturespride.nl/onze-producten/product-detail/muskaatpompoen/

    De muskaatpompoen, (Cucurbita moschata) is een eenjarige plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae).
    Het is een kruipende, eenhuizige plant met vertakte ranken en vijfhoekige scheuten.
    Deze ranken
    kunnen meer dan 10 m lang worden.
    De zacht behaarde bladschijf is in omtrek niervormig, tot 20 cm lang en tot 30 cm breed.
    De mannelijke bloemen groeien aan lange stelen en de vrouwelijke staan aan korte stelen.
    De kelk is klokvormig. De felgele, trechtervormige kroonbuis is tot 20 cm breed.


    Bladeren en bloemen
    De muskaatpompoen is een cultuurgewas en kan daardoor sterk variëren
    in vorm en grootte.
    Meestal is het een breed-afgeronde tot eivormige of langwerpige ovale vorm.
    Soms lijkt die op een stomp geribde bes.
    Die bes kan reuze vormen aannemen en tot 20 kg en meer gaan wegen.
    De schil is groen tot okerkleurig.
    De schil wordt voor consumptie meestal verwijderd.
    De harde, vijfkantige vruchtsteel is bij de vruchtaanzet tot een schijf verbreed.
    Het zachte, vezelige, zoetige vruchtvlees is donkergeel tot oranje.
    De centrale vruchtholte bevat vele, witte of bruine platte tot 2 cm grote zaden.
    Een bekend type muskaatpompoen is de flespompoen (butternut) met bescheiden grootte en gewicht.
    Deze tekst is geïnspireerd op:

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Muskaatpompoen

    ________________________________________________________________________________ 

    Om te sluiten heb ik hier nog een speciaaltje!

    De cinderella (assepoester) pompoen.

    Google afbeeldingen

    Hoe maak je nu een cinderella pompoen? Begin maar met te geloven in sprookjes.
    Gebruik dan gewoon jouw verbeelding en aan de slag.
    Je hebt hier alvast een voorbeeld van hoe het kan!
    _______________________________________________________________________________

    Dit jaar heb ik 2 soorten pompoenen staan: De oranje Hokaïdo (red Kuri) en de butternut.
    Doordat het bladerdek zo compact is heb ik geen overzicht op de totaal voorziene opbrengst.

    En omdat er 4 tegen de afsluiting de de buurtuin staan zou ik er ook enkele kunnen oogten. Ik denk dat ik ze zal opofferen en de ranken zal inkorten.
    Er gaat te veel kracht verloren naar de woekerende ranken die zonder vrucht zijn.

    08-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    07-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waarom plant ik nog grove andijvie?

    Hoe dikwijls vragen wij ons af: Waarom dit, waarom dat?
    Het waarom schuilt in alle hoeken van ons leven.
    Heel dikwijls hebben we er zelfs  geen zinnig antwoord op.

    Voor vandaag stel ik mij de vraag: Waarom kweek ik nog andijvie als ik gewone salade heb staan, suikerbrood in grote hoeveelheid, roodlof,  warmoes en paksoi?
    Het zijn allemaal bladgroenten maar suikerbrood, gemengsde salade en roodlof liggen op hetzelfe vlak.
    Bij warmoes en paksoi zijn de stelen het voornaamste al wordt het blad mee klaar gemaakt.

    Gisteren nog vroeg ik aan Colette wanneer ze nog eens opgevulde tomaten zou klaar maken.
    Er kwam een heel vlug en overduidelijk antwoord.
    Zeg maat,..er is zoveel keuze in de tuin dat ik niet weet wat eerst klaar gemaakt!
    Maar 's middags waren het lekkere opgevulde tomaten.
    Als vulling waren niet de gebruikelijk Noordzee garnalen.
    Het was een even lekkere mengeling van zalm en surimi.

    Niet weten wat eerst klaar gemaakt!
    Als dat geen luxe probleem is.
    Ja, waarom plant ik nog andijvie?

    Misschien is het wel uit gewoonte en is er altijd wel een plaatsje voor?
    Zo zag het er een paar jaar geleden uit.
    Nu is het voorzien waar toen de staakbonen stonden.
    Het is dus 2 jaar geleden want de staakbonen staan nu twee vakken verder.

    In het najaar plan ik wel van voordien de plaats maar als de planttijd aankomt klopt er niets meer.

    Voordien plannen heeft dus geen zin want het ene jaar is alles vroeg en het andere jaar, alles laat.
    Het planten van de verschillende groenten is ongeveer altijd op hetzelfde tijdstip...dus plant je waar een geschikte plaats is.
    De planning die opgenomen is in mijn jaarlijks tuinschema is dus een sugestie, een mogelijkheid. 
    Dat die mogelijkheid ook aan beurt komt, gebeurt zelden of nooit.

    Waar een plaatsje vrij komt plant ik, alleen kijkend wat er het jaar voordien groeide.
    Daar hou ik altijd rekening mee.
    Voor herfstgroenten moet er voor mij maar één jaar tussen zijn.
    Het zijn toch allemaal groenten met een relatief korte levensduur.
    Zijn er bij die geoogst worden tot het voorjaar, dan verplant ik ze naar de serre.

    Tegen de middag was het planten afgelopen.
    Het is nu opnieuw wachten tot het volgende stukje grond vrij komt.


    Het tweede punt op het programma was het planten van de rij paksoi.
    Op de voorgrond zie je wat mijn broer reeds plantte.
    Je ziet ook de veel kleinere plantjes staan die het geheel moesten aanvullen.
    Dat was de derde plantfase die rond elf uur plats vond.



    Om te planten wacht ik altijd tot de worteltjes uit het blokje komen.
    Het was deze keer zeer nipt maar ze kwamen er door.
    Als je ze zo vroeg plant dan bestaat het risico dat je blokjes uiteenvallen.
    Je moet ze vóór het planten eerst drenken waardoor elk blokje losser wordt.


    Zo is vak 1 van de wisselteelt gevuld geraakt.
    Van onderaan te beginnen: 18 salade plantjes, 18 plantjes grove andijvie en 50 suikertoppen waarvan er 20 nog heel jong zijn.
    Het aantal suikertoppen telt het grootste aantal omdat het voor de hele winter is.
    Eind oktober worden ze over geplant naar de serre en dat vormt geen probleem zelfs als er geen aarde meer aanhangt.
    Je hoeft ze enkel in een natte voor te plaatsen.

    Een bijkomende vraag is:
    Waarom plant ik grove en geen krulandijvie?
    Dat is heel eenvoudig: De krulandijvie had hier altijd een kransje rot.
    Dit bevond zich niet in het hart en ook niet aan de buitenkant.
    De krop is veel platter dan die van de grove andijvie en vangt dus veel water op. 
    Van de grove soort loopt het direct uit de krop naar de wortel toe.

    Om iets meer te weten te komen over ziekten en plagen ging zoeken bij Wikipedia.

    -Andijvie kan last hebben van luizen, die zowel op het blad (bladluizen) als op de wortel (wollige slawortelluis) kunnen voorkomen.
    -Als de andijvie te lang staat kunnen de bladeren, te beginnen met de onderste, weg gaan rotten totdat de hele plant bijna weggerot is.
    -Bij warm, droog weer, maar vooral bij verandering van bewolkt naar veel zon, kan rand optreden.
    De bladranden van de binnenste bladeren sterven af en worden bruin door tijdelijk vochtgebrek.
    Dit gebeurd omdat de verdamping groter is dan de aanvoer van water door de wortels.
    In een later stadium gaan de bladranden rotten.
    Calciumgebrek kan leiden tot een snellere randvorming.
    Vooral in de herfst kan nogal eens rand optreden.
    Rand treedt vooral bij zandgrond op en is tegen te gaan door weinig met stikstof te bemesten. 
    Dan is het best de volgroeide plant ook voldoende water te geven.
    Doe dit bij voorkeur in de vroege ochtend.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Andijvie


    07-08-2015 om 22:03 geschreven door tuinblog d


    06-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.najaar groenten

    Het planten van herfstgroenten is volop bezig.
    Voorlopig Kan ik nog twee rijen planten en dan is het wachten tot de grond van de ajuin en van de struikboontjes vrij komt.

    Vooraleer ik hier kon planten moest de warmoes wat bij geknipt worden.

    De snelste weg om onkruid te verwijderen, is kappen en harken.

    Hier stonden de eerste boontjes.
    Tussen de venkel liggen de plankjes alsof de korte storm van onlangs daar huis heeft gehouden.

    Zo ziet het er reeds beter uit en nu kan ik hier een rij paksoi planten.
    Veel meer dan wat klaar leggen om te planten zat er vandaag niet in.
    In de vroege morgen begiet ik de prei (Enkel als er mooi zonnig weer voorspeld is).
    Het hart wordt gevuld met water tegen de prei vlieg.
    Daardoor zal ze er geen eitjes in leggen die wormpjes voortbrengen die het hart van de prei uit vreten.
    Dan verzorg ik de kippen en bij de terugkeer geef ik de komkommers water.
    Bij regenweer ben ik vlugger weer in huis.)
    Het was mooi weer maar echt te warm was het niet.
    Toch was het alsof ik lood had in de benen.
    Hopelijk kan ik morgen, de venkel, de paksoi en de rest van het suikerbrood planten.

    06-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    05-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.compost ruimte afbakenen

    Met mijn broer hebben we samen de afbakening van de compostruimte af gewerkt.
    Ik mocht zeggen hoe ik het wou en voor de rest een beetje vasthouden.


    Als ik ergens met klein materiaal werk staat de lege kruiwagen altijd naast me.
    Je begint met een paar dingen en je eindigt met een hele hoop.
    Vooral als er vijzen of nagels bij te paskomen is de kruiwagen zeer nuttig.

    Deze vorm van afsluiting heb ik geplaatst eom gelijke tred te houden met de andere kant.
    Omdat het zo moeilijk is om er nagels in te kloppen gebruik ik groene draad.
    Tot hier kon ik het alleen doen maar dan moest ik op hulp wachten.


    Zo ziet het er aan de buitenkant uit.
    De binnekant is hoger dan aan de composthoop zelf in de achtergrond.


    Hier zie de buitenkant en de binnenkant.
    De gezaagde zijboord moet wat bijgewerkt worden met een laagje verf of blackvernis.


    De panelen die we gebruikten zijn deze van de garage poorten aan de straatkant.
    Ze hebben 20 jaar dienst gedaan maar begonnen te rotten onderaan.
    De huidige panelen zijn zo afgewerkt dat het water er direct afloopt.
    Voordien was bij de afwerking onderaan niet overschilderbare silicone gewerkt.
    Onderaanmoet er nog een metalen strip aangebracht worden zodat het afgesloten is tot aan de grond.

    Dit was het laatste werkje dat we samen deden.
    Voordien had het gras reeds een maai beurt gekregen.

    05-08-2015 om 22:03 geschreven door tuinblog d


    04-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een grillige zomer

    Het weer is wisselvallig om niet te zeggen wispelturig.
    Toch kunnen we heel veel oogsten.
    We hadden een hitte golf en daarna heel wat regendagen met zeer weinig water.
    Daarna kregen we mooie  dagen en minder mooie maar hier aan de kust bleef de grote hitte uit.
    De voorbije nacht is het water met bakken uit de hemel gevallen en tegen 10 zaten we reeds terug in de zon. 
    Dat was eerder dan voorspeld. Nu rond 14u is het hier 22°C in de schaduwen tamelijk overtrokken.

    We hebben dit jaar in de serre een uitzinnig goede oogst.In de tuin varieert dat een beetje.
    Niettegenstaande dat de bonen laat zijn geplant wegens het mindere weer is de oogst goed.
    Gisteren nog plukten we een emmer paarse struikboontjes, een emmer staak snijbonen en een halve emmer staak Hombeek bonen.
    Van deze laatste laat ik in het begin, tamelijk veel bonen hangen voor zaad.

    Ik heb tot laat, gisteren avond, zitten verlezen.
    Het plukken van de struikbonen was opnieuw voor Colette en het verlezen ervan voor mij.
    Maar mijn been is ver in orde en zal ik van nu af aan veel meer kunnen doen in de tuin.

    ______________________________________________________________________________
    Wat tomaten betreft:






    Dit is (boven) de begin oogst , (midden) de volgende oogst en onderaan de oogst van gisteren.
    Zo zie je ook dat er weinig kleinere tomaten tussen zitten en dat ik niet overdrijf, het een grote, goede oogst te noemen.
    Maar we zijn pas halfweg.
    Hetzelfde geldt voor de komkommers (ook in de serre)
    De bonenoogst, buiten,  is ook zeer goed. 
    Bij de staakbonen was het gisteren de tweede pluk en er zullen er nog vele volgen.
    Van de twee rijen paarse boontjes is er één gerooid voor de eindpluk van een volle emmer.

    _________________________________________________________________________________________________

    Er zijn ontelbare soorten tomaten.
    Kijk maar eens op onderstaande site en sta verwonderd zoals ik het ben.
    http://www.madametomate.eu/nl/tomatenalfabet/

    Om te onthouden:
    Op 13 september 2015 is er het 10de Fête de la tomate et des légumes anciens.
    Festival Landbouw en platteland.
    Op enkele jaren tijd is dit feest een referentie geworden voor tomatenplanters en andere tuinliefhebbers.
    Met meer dan 50 standen, 1.000 variëteiten en exposanten uit Frankrijk, België en Duitsland is Haverskerque even de hoofdstad van de tomaat.
    http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/fete-de-la-tomate-et-des-legumes-anciens/e7bd4228-5a1f-4d3e-be4b-dea00e27bd94

    Om af te sluiten iets buiten ons gewone bereik: De tomatina van Valencia.

    Elk jaar wordt er op de laatste woensdag van augustus een gezellig festival georganiseerd.
    Een extra detail; er vliegen honderden kilo’s tomaten om je oren bij dit festival.
    Tijdens Tomatina is het namelijk de bedoeling elkaar te bekogelen met deze tomaten!

    http://www.verrassendvalencia.nl/tomatina.html

    Om afbeeldingen te zien van de tomatina:

    https://www.google.be/search?hl=nl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1920&bih=922&q=tomatina&oq=tomatina&gs_l=img.3..0l4j0i30l6.1593.4045.0.4914.8.8.0.0.0.0.110.587.7j1.8.0....0...1ac.1.64.img..0.8.582.n7OxqydoQxM_____________________________

    Het was eerder een zwaar weekend met telkens, zowel zaterdag als zondag, zeer mooi weer.
    -Zaterdag: broer en zussen van Colette met parter, familiedag.
    -Zondag: Ik zelf, met broer met partner en een zus met partner plus één zus alleen. We waren op restaurant voor een ruime maaltijd.
    Eén zus met partner ontbrak wegens geopereerd.
    ________________________________________________________________________________________________          

     

    04-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    03-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de paprika

    Paprika is niet eenvormig en er zijn ook meerdere kleuren.


    De smaak verschilt heel weinig maar is niet te beschrijven, enkel waar te nemen met je gehemelte.



    Reeds vele jaren plant ik paprikas in de mini serre en ook een rijtje in volle grond in de rijencultuur.

    Deze buiten rijpen niet altijd tot een kleur .
    Dan worden ze groen geplukt en in de vriezer bewaard in kleine stukjes.
    Groene vruchten eet men zelden rauw. Ik geef toch ook de voorkeur aan rijpe paprika.

    Over paprika in het algemeen lees je op:
    http://www.groen.net/Article.aspx?id=2872

    Over het telen van paprika heb je op onderstaande site een goed overzicht.
    http://www.vrolijketuinier.nl/groenten_paprika.htm

    03-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    31-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oogsten, zaaien, verspenen en planten.

    Het leukste is oogsten.
    -In de serre gaat het om komkommers, tomaten en basilicum.
    -In de miniserre oogsten we reeds paprika.

    -In de tuin betreft het broccoli, selder, sjalot en ajuin, struik- en staakbonen, courgettes, warmoes, krulkool, peterselie en salade.
    Er wordt ook nog gezaaid, verspeend en geplant.
    Na 1 augustus gaat het bij mij nog enkel om zaaien van veldsalade.

    Er moet nog venkel, pasoi, suikertop en roodlof uitgeplant worden die vandaag allemaal moeten verspeend zijn.
    Enkel nog een beetje suikertop en roodlof moeten aan de beurt komen.
    Normaal gezien werk ik dat vandaag af.

    Ik zaai nu meestal het zakje leeg. 
    In feite zou ik het restje moeten kunnen door geven. 

    Zaadzakjes die geopend zijn kan je soms moeilijk goed bewaren.
    Het hangt voornamelijke af van de kiemduur van de zaden.

    Zie lijstje van die kiemduur.  Kiemduur en kiemvermogen bij groenten. 27-02-13 (archief op eerste blog).

    Meerdere keren had ik voor dat de kiemkracht niet meer voldoende was.
    Dan moest ik in allerhaast nieuw zaad gan halen. 
    Gelukkig hebben we nu een verdeelpunt van de bio- zaden van de bolster in de omtrek.

    Zo heb ik veel te veel suikerbrood (suikertop) gezaaid. Mea culpa...wat een verspilling.
    Indien je er nodig hebt, geef een seintje, kom af en we verspenen samen wat je nodig hebt maar er is haast bij.
    Je zal zien dat het vlug gaat, kom maar af.


    Dit hier is een voorbeeld hoe het wel kan lukken en hoe het in feite ook kan.
    Dit is roodlof van een restje zaad van twee jaar geleden.
    Er is nog meer dan voldoende.

    ____________________________________________________________________________________________

    Groenlof kent zo wat iedereen maar roodlof is veel minder gekend.
    Maak er kennis mee langs wikkipedia.

    De groente roodlof of radicchio rosso (Cichorium intybus var. foliosum).
    Die wordt in Italië al eeuwen geteeld en behoort tot dezelfde plantensoort als de witlof.
    Roodlof heeft een bittere smaak.
    Er is een kruising gemaakt tussen roodlof en witlof.
    Het ras Robin is hier een voorbeeld van.

    De teelt komt in Italië vooral voor in de streek Veneto, tussen Venetië, Verona en Treviso.

    Van roodlof komen drie typen voor:
    - Het type Chioggia, een type met donkerrode kropjes, die op sla lijken, ook wel onterecht rode sla genoemd.
    - Het type rode van Verona dat in Italië naast een gewone teelt ook wordt ingekuild.
    Het type ontstaan uit een kruising van roodlof met witloof.
    Dit type moet als witlof geteeld worden.
    De krop is wit met rode punten. Dit type is minder bitter dan de twee andere typen.
    De gegevens van roodlof zijn eerder beperkt tegenover die van groenlof.
    Dit hier is een licht bewerkte tekst van onderstaande site.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodlof
    ___________________________________________________________________________

    Om te vergelijken bekijken we ook even het groenlof.

    Groenlof (Cichorium intybus var. foliosum).
    Dit is een bladgroente die het midden houdt tussen witlof en andijvie.
    Het is vooral geschikt voor de najaarsteelt.
    Groenlof vormt langwerpige kroppen die een milde smaak hebben.
    Deze groente kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.

    Groenlof kan gezaaid worden van april tot eind juni.
    Bij vroege zaai moet warm in perspotten opgekweekt en na half mei buiten uitgeplant worden.
    Zo gaat de plant niet voortijdig gaan schieten (in bloei komen).

    Het beste kan in de tweede helft van juni ter plaatse gezaaid worden. een De rijafstand is best van 30 tot 35 cm en uitgedund tot een plantafstand van 25 tot 30 cm in de rij.
    De oogst valt dan van eind september tot begin november.
    Groenlof verdraagt lichte vorst maar de buitenste bladeren worden dan wel bruin. 
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Groenlof
    Op deze site kan je nog veel meer lezen over groenlof.

    31-07-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!