De patisson is een pompoen-achtige vrucht (Cucurbitapepo). Patissons zijn ongeveer 15 tot 20 cm groot, wit, geel of groen van kleur en hebben een puntige vorm.
Ze worden ook wel eens keizers-, bisschops- of prinsenmuts genoemd. Zoals alle komkommerachtigen is deze vrucht afkomstig uit Zuid- en Centraal-Amerika. Onder meer de Inca's konden hem - gemengd met maïs en groene bonen - erg waarderen. Ook Colombus is de vrucht niet ontgaan, want hij stopte aardig wat plantgoed in zijn galjoen richting Spanje. Toen de patisson op het Iberisch schiereiland aankwam, werd hij eerst gebruikt als siervrucht. Als klein neefje van de pompoen mocht hij al vlug veel tuintjes en decors helpen versieren. Ook in de moestuin is onze patisson een vrij decoratieve kruipplant met mooie grote oranje bloemen, waaruit de vrucht tevoorschijn komt. http://www.tuincentrumhermie.be/index.php?kal=2&itemid=75
Normaal gezien kan ook de patisson een jaar goed blijven. De voorwaarde is dezelfde als voor de andere pompoen soorten. Het steeltje moet goed indrogen. Daarom is het goed dit niet te kort in te snijden.
De steel moet ongeveer dezelfde kleur krijgen als het putje aan de kopzijde.
Een en ander over de patisson met o.a. de voedingswaarde
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/126852-de-geneeskracht-van-pattison.html#pattisons-om-af-te-vallen
-In pattison zit veel vitamine B3, C en A. Ook bevat het relatief veel vitamine B11. -Daarnaast bevat het veel van de mineralen magnesium en kalium. -Er zitten slechts weinig calorieën in.
-De voedingsstoffen in pattison maken het een groente vol antioxidanten. -Er zitten eveneens behoorlijk veel vezels in. -Al deze factoren maken dat deze groente extra gezond is.
Recept met patisson http://nl.artichaud-tarn.com/cuisine/patisson-met-geitekaas.html
Ingrediënten (voor 4 personen) - 4 patissons - 250 gr verse geitenkaas - 750 gr zomertomaten - 1 sjalot - een flinke bos verse basilicum - 1 teentje look - 50 gr versgemalen parmezaan -peper, zout, versgeraspte muskaatnoot, olijfolie Bereiding - De oven voorverwarmen op 200°. - Een grote kom water aan de kook brengen, de patissons wassen en gedurende een 10-tal minuten zachtjes laten koken. - Laten afkoelen, het hoedje wegsnijden (bijhouden!) en voorzichtig het binnenste weghalen met een klein lepeltje. - - Hou enkele blaadjes basilicum apart, doe de rest met de look in de keukenrobot; - Voeg de beide kazen toe en een geutje olijfolie en kruid. - Vul de patissons met dit mengsel, plaats in een vuurvaste schotel, nog een scheutje olijfolie. - Er komt een hoedje op elke patisson, en plaats gedurende 45 min tot 1 uur in de oven. Maak intussen de tomatencoulis: - De tomaten gedurende enkele seconden in kokend water dompelen, pellen en in blokjes snijden. - Sjalot fijnsnijden en zachtjes stoven in olijfolie, de tomatenblokjes erbij doen. - Een 20-tal minuten laten stoven, kruiden met peper en zout, en wat peterselie erbij malen. Mixen tot een gladde saus. Opdienen
Lauw is dit gerecht het lekkerste. Plaats midden elk bord 2 soeplepels tomatencoulis; daarop de patisson; versier met een paar blaadjes basilicum. Inspiratiebron Patisson behoort tot dezelfde plantenfamilie als de courgette en de pompoenen. Er bestaan witte, gele en groene variëteiten. De smaak heeft iets van artichaut. Meestal worden ze in de herfst geoogst, dan wegen ze 1 à 2 kg. Wij plukken ze in volle zomer, wanneer ze ongeveer de grootte van een tomaat hebben. Dit voorgerecht viel deze zomer bijzonder in de smaak van onze gasten. Vind je geen patissons ? Je kan ze eventueel vervangen door courgettes.
______________________________________________________________
Dit jaar heb ik buiten één plant geplaatst die juist geteld één vrucht heeft gegeven. Die had wel doormeter van 27cm. We hebben er drie maaltijden van gegeten.
Er staat er ook een in de serre en die geeft tot nu toe niets. Ook de pompoenen zijn veel minder dan vorig jaar.
07-09-2015 om 18:31
geschreven door tuinblog d
|