Ja waarom wil ik zo vroeg mogelijk zaaien in de tuin? Ze noemen dat forceren. Sedert ik met pensioen ben, nu reeds een hele poos, heb ik mezelf of IETS, meermaals geforceerd.
Forceer ik mezelf, dan betaal ik het gelag. Forceer ik iets, dan verricht ik meestal heel wat nodeloze arbeid.
Het forceren om vroeger groenten te hebben begrijp ik wel. Biologische groenten uit eigen tuin! Wat kan daar tegenop?
Toch moeten we ons geen illusies maken. Met alle vervuiling in de lucht boet de biologische smaak toch heel wat in. Elk jaar smaken wij dat letterlijk bij het eten van onze salade.
De eerste salade komt uit de serre
en elk jaar gaan er enkele kapot. Deze keer zijn het er twee naast elkaar. Voor de eerste keer in al die jaren zullen we met Pasen geen salade uit eigen kweek eten. We zullen zeker een weekje wachten of er is te veel verlies.
De tweede salade komt uit de mini serre.
Ook in de miniserre kunnen er kapot gaan.
De derde komt van onder een koepel.
Die wordt geplaatst ergens op het grote middenvak van de rijen cultuur.
Tot daar niets aan de hand. Maar als we de eerste salade van buiten eten dan smaakt die totaal anders. Het is even wennen en elk jaar stellen we vast dat we bij de overschakeling van binnen naar buiten, plots minder salade eten. De salade van buiten is gewoon niet zo lekker als deze die binnen wordt gekweekt.
Ook moet je zeggen dat de eerste kropsalade van binnen niet echt kropt en dus volledig groen is. Het zou wetenschappelijk bewezen zijn dat groene salade meer vitaminen enz. bevat dan gebleekte kroppen. Wij verkiezen reeds lang pluksalade boven kropsalade.
En ik geef je zomaar een interessante site mee die ik toevallig vond bij het zoeken van iets anders. http://vangroentotgraan.nl/recepten.html
01-04-2015 om 12:47
geschreven door tuinblog d
|