In het voorjaar kreeg ik van mijn goede vriend Johan twee knolletjes. Die moest ik planten en de naam zou okra zijn. Ik dacht direct aan oude oude krakers. Ja,zei Johan...'Het kan ook oca zijn'. Nu zet ik hier deze twee tegenover mekaar. Na opzoeking op het net stelde ik vast dat beide, exotische planten zijn. (Dit mag je zien als inleiding.)
Klik op de gegeven adressen en je bent op de site en kom dan terug naar de blog, met de terugkeer pijl.
______________________________________________________________
De Okra plant, bloem en vrucht.
De okra is de onrijpe vrucht van Abelmoschus esculentus, een overblijvende plant. Deze wordt gebruikt als groente. De naam Abelmoschus is afgeleid van het Arabische "abu-l-mosk". Dit betekent 'vader van muskus' , vanwege de naar muskus ruikende zaden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Okra_%28plant%29
Het gebruik van okra Okra, de groente die groen als gras is en vooral in exotische gerechten uit de Zuid-Amerikaanse en Indiase keuken wordt gebruikt. We zien ‘m regelmatig in de toko liggen. Een toko (is Maleis voor winkel) is een oosterse winkel, vergelijkbaar met een supermarkt.
http://www.smulweb.nl/recepten/1090805/Okrakip
Dit gerecht zal oorspronkelijk wel zeer pikant geweest zijn. Zelf maak je het zo pikant als jij wilt. Pas in elk geval op met het mespuntje cayenne peper. Wil je meer weten over de pittigheid van deze peper, lees maar eens op: http://www.kruidenthuis.nl/kruiden/show/14/cayennepeper/ Op deze site vind je ook heel wat recepten.
Wat is okra eigenlijk precies en misschien nog wel belangrijker: hoe kook je ermee? Deze tekst las ik op de site: http://www.culy.nl/inspiratie/alles-over-okra/ Lees het gerust even zelf, het is interessant.
_______________________________________________________________
De oca (Oxalis tuberosa) is een plant uit de klaverzuringfamilie (Oxalidaceae). Het is een overblijvende, bossige, tot 30 cm hoge, kruidachtige plant. De plant produceert zes tot acht knollen met een witte, gele of rossige kleur. Het oppervlak van de knollen is onregelmatig gevormd. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, handvormig geveerd en langgesteeld. De bladeren hebben vaak een violette kleur en een zachte beharing.
De bloemen groeien solitair of in kleine groepen. De kroonbladeren zijn vrijstaand en lichtgeel gekleurd. De vruchten zijn doosvruchten met meerdere kleine zaden. De knollen hebben een zoetige smaak, maar afhankelijk van het gehalte aan oxaalzuur een licht bittere smaak. De bittere smaak kan verdwijnen door de knollen meerdere dagen in de zon te leggen. Daardoor wordt het oxaalzuur omgezet. De knollen worden gekookt, gebakken, gefrituurd, zoetzuur ingelegd of rauw met suiker gegeten. De bladeren en de jonge stengels kunnen worden gekookt of rauw aan salades worden toegevoegd. De oca is meer dan zesduizend jaar geleden gedomesticeerd in de Andes in Ecuador en Peru. De plant groeit op hoogtes tot 4000 m. De oca wordt geteeld in de bergen van Midden- en Zuid-Amerika en in Nieuw-Zeeland. https://nl.wikipedia.org/wiki/Oca
De oca kwam naar Europa rond 1830 en was bedoeld als een alternatief voor de patatten. Zonder succes blijkbaar… Wellicht heeft dit te maken met het feit dat de knollen zich pas laat beginnen te vormen. Dit is nml. als de dagen korter worden (na 21 september). Als het vroeg begint te vriezen, kan de opbrengst dan aan de lage kant zijn. Op andere plaatsen, waaronder het oorsprongsgebied, kan hij echter goed opleveren. Zelfs evenveel als een aardappelplant, en is hij veel minder gevoelig voor ziekten en plagen. Aanaarden kan de opbrengst verhogen.
Oca komt uit de klaverzuring familie.
Lees op onderstaande site over 'knollen uit de Andes'. https://eeuwigemoes.wordpress.com/2014/05/15/knollen-uit-de-andes/
Toepassing van de oca: Oca wordt doorgaans verwerkt in verse salades, maar ook gekookt zijn ze overheerlijk! Inleggen in zoetzuur of frituren is ook mogelijk. In Zuid-Amerika wordt het in stamppotten en soepen gebruikt. De bladeren en de jonge stengels kunnen worden gekookt of rauw aan salades worden toegevoegd. Oca is geschikt voor een zogenaamde Peruaanse barbecue. Men legt kolen in een gat in de grond en stookt ze aan. Daarna worden de Oca’s, gewikkeld in aluminium, tussen de kolen gelegd. https://www.kokswereld.nl/ingredienten/agf/oca.html
Tenslotte ook nog een okra gerecht:
http://www.permaculture.co.uk/readers-solutions/warm-oca-salad-recipe
De oorspronkelijke tekst is in het Engels maar bovenaan links kan je kiezen voor Nederlands. Met een beetje goede wil zal je het wel begrijpen. Indien je het gerecht bereid, geniet er van en smakelijk eten.
03-09-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|