Ik ben nog geen vijf minuten binnen, dat ik het roodlof en de warmoes onder koepel plaatste, of het giet water. Colette komt juist thuis van boodschappen en ze haalt de auto leeg in die gietende regen. Ik heb haar een keer dicht genomen om wat op te warmen. Ze liet het zich wel gevallen en dan zei ze... 'Zeg, ik heb geen koud hoor!' maar haar handen voelden aan als ijsblokjes. Ja vrouwen hé!
Deze morgen stond de tuin droog en ik zag dat het roodlof goed droog was. Ik vind dat zo'n mooie groente en het is nog knapperig lekker ook. Je kan het ook warm klaar maken. Ik heb de koepeltjes een beetje rap, rap rap geplaatst. Als de wind nu maar zijn manieren houdt of ik mag koepels vezamelen.
Ik heb er dan maar een koepel, eigen fabricaat, over geplaatst die aan de koude kant tot tegen de grond staat. De koepel is wat aan de kleine kant maar het is nog altijd beter dan helemaal niet afgedekt.
Aan de andere kant heb ik er stenen onder geplaatst zodat het eronder luchtig blijft. Roodlof dat in de winter droog blijft vriest niet kapot wat in natte toestand wel gebeurd
Vooraleer de koepel boven de warmoes te plaatsen had ik eerst de rotte bladeren willen verwijderen. Dat zal dan maar voor later moeten zijn. Warmoes die niet afgedekt is vriest niet vlug kapot in natte toestand maar toch dek ik af. Het groeit wel vlugger bij. Winterzon onder koepel geeft meer warmte dan blote zon.
Alleen het deel waar de warmoes behoorlijk laag staat heb ik overdekt. Ik zal nog verder plukken en dan komt het andere deel ook voldoende laag te staan om overdekt te worden. Zo komt de tuin grotendeels vrij of overdekt. Wat je overdekt is aangenamer oogsten om wille van het droog zijn.
19-11-2015 om 15:49
geschreven door tuinblog d
|