Als je bepaalde groenten niet meer teelt, dan is daar wel een gegronde reden voor. Er geen goesting meer voor hebben vind ik een gril, geen reden. Bij mij zijn schorseneren, wortelen en witloof reeds lang van de verlanglijst geschrapt.
Voor schorseren en wortelen was het om een teeltreden. Onze poldergrond ligt enkel bovenaan behoorlijk mul maar de ondergrond waar de wortelen vocht en logement in zoeken is stevig aaneengesloten. Daardoor kweekte ik enkel vertakte wortels. Bij ons noemen ze dat 'sprietelingen'. Als je moeder de vrouw zoiets laat reinigen dan is er 'zeker weten' gemopper. Die vertakkingen zijn te vermijden door te spitten en telkens de voor dieper te bewerken met een diepte haak er door te trekken. Je kan ook de voor losser maken met een spitvork in de voor te werkt te gaan. Dat is allemaal werk voor gezonde ruggen maar als je ouder wordt en krom begint te lopen van de artrose, is dat niet meer haalbaar.
En dan is er nog het witloof, dat eerst in volle grond wordt gekweekt. Dan wordt het groen afgeknipt zodanig dat het hart van de krop niet wordt geraakt. Het laatste luik van de teelt is het inkuilen en in duisternis laten hergroeien tot een gebleekte witte gesloten krop. Ofwel gebeurt dat in volle grond ,afgedekt met mulle aarde en een niet water doorlatende plaat. Nu wordt vooral binnen geteeld in het donker. Dat kan grootschalig maar ook kleinschalig zoals in een emmer. Voor mij werd het te arbeidsintensief. Zelfs als ik de wortels niet zelf kweek maar aanschaf langs een samen aankoop, dan is het nog te rug belastend.
Hopelijk kan ik volgend jaar, na de winter, mijn tuin nog eens opstarten in het voorjaar met allemaal voor mij haalbare groenten. Ik kan altijd rekenen op de hulp van mijn 7 jaar jongere broer.
Het seizoen 2014 was is alle opzichten een topjaar voor de amateur tuinman of vrouw.
04-11-2014 om 16:31
geschreven door tuinblog d
|