Vandaag wil ik door beelden aantonen wat het verschil kan zijn op prei bij verschillende grondsoorten van licht naar zwaar.
Zo trof ik prei bij vrienden, nog geen veertien dagen geleden. Hun grond is van de betere zandgrond in de streek van Torhout Ichtegem. Kijk hier hoe ver de planten uit mekaar worden gezet! Hier wordt geteelt volgens de wisselteelt. Ik schrok van de bleekheid van de planten. De grond is ook naar de bleke kant in vergelijking met onze vochtige polderbodem.
Zo trof ik prei bij vrienden, nog geen veertien dagen geleden. Hun grond is van de betere zandgrond in de streek van Torhout Ichtegem. Ik schrok van de bleekheid van de planten. De grond is ook naar de bleke kant. Dit is dan ook winter prei maar in onze vochtige humusrijke poldergrond. Je acht het bijna niet voor mogelijk en toch is het ook bij ons ook biologische prei.
Dit hier is een rij waarop zich nogal wat roest had gevormd. Ik had het je willen tonen maar mijn broer is me voor geweest zodat ik te laat was voor een foto. Ik had het hem gewoon vernoemd voor volgende week. Om maar te zeggen hoe waardevol Gerard zijn hulp is. De andere rij is behoorlijk zuiver gebleven. Het spreekt vanzelf dat de prei in de tuin blijft. Enkel als er sprake is van een vorstperiode zal ik er voordien een deel naar de serre brengen en daar verdrijven (inaarden). Ik plant onze prei in de gaatjes van de spitvork gemaakt ik een tamelijke voor. Ik teel de prei volgens de combinatieteelt (rijencultuur). Ook wordt hier regelmatig bijgemest met smeerwortelgier en dat kan wel eens het verschil maken.
14-11-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|