Tussen mijn documenten vond ik een bericht van het Belgische anti gifcentrum. Het is goed om weten en het kan nuttig zijn om het eens aandachtig te lezen.
Bittere courgettes en pompoenen Tot de familie van de pompoenachtige behoren onder andere augurken, courgettes, meloenen, pompoenen en sierpompoenen. Niet al deze groenten zijn echter eetbaar en kunnen soms tot ernstige vergiftiging leiden! De giftige soorten bevatten ‘cucurbitacines’ die ook voor de bittere smaak zorgen.
-In de vruchten van deze oude gecultiveerde planten treft men occasioneel toxische stoffen aan. Het zijn de zogenaamde 'cucurbitacines', die uiterst bitter smaken en lokaal irriterend werken. -Symptomen treden snel op na een inname van slechts een kleine hoeveelheid. Men begint te braken, men krijgt koliekachtige buikpijn en hevige, soms bloederige diarree. Dit kan leiden tot ernstige uitdrogingsverschijnselen. Eveneens kunnen duizeligheid, uitgesproken speekselvloed en hartkloppingen optreden.
In geval van deze symptomen dient men altijd een arts te raadplegen.
De oorzaak van het probleem is vaak de teelt van zowel pompoenen als sierpompoenen in eigen tuin. De bijen kunnen hier een kruisbevruchting tussen verschillende soorten teweegbrengen. De vruchten die als gevolg hiervan ontstaan bevatten ‘Cucurbitacines’. Ze zijn vaak niet te onderscheiden van de ongevaarlijke eetbare pompoen.
Preventie: -Gebruik geen pompoenachtige die in de tuin spontaan ontkiemen of “recycleer” geen zaden uit zelf gekweekte pompoenen. -Proef de rauwe vrucht. Als die bitter smaakt: uitspuwen en niet gebruiken. -Een eetbare pompoen smaakt neutraal tot licht zoet. Opgepast: kinderen of mensen die bittere smaken niet goed proeven zijn slechte testpersonen. -Alle sierpompoenen zijn giftig.
http://www.poisoncentre.be/article.php?id_article=905
22-01-2014 om 11:56
geschreven door tuinblog d
|