IJsbergsla Hoe kreeg ze die naam? -Bij het transport per trein werd op de sla een berg ijs gelegd. IJsbergsla - ook wel ijssla genoemd - is een lekker knapperige en frisse slasoort.
Beschrijving: Ze heeft een vaste krop van mooie, stevige bladeren. Het is een van de populairste slasoorten en kan een prima tegenhanger vormen bij warme, hartige gerechten. Net als andere slasoorten is ijsbergsla goed in potten te kweken. Een andere kijk met o.a. een kweekverslag. http://www.moestuintips.nl/groenten/bladgroenten/sla/ijsbergsla.php
De geschiedenis van ijsbergsla IJsbergsla is een betrekkelijk nieuwe slasoort die zo'n honderd jaar geleden in Californië voor het eerst werd gekweekt. De teelt bij ons kwam in de jaren zeventig van de vorige eeuw op gang. IJsbergsla kan het beste met korte tussenpozen worden gezaaid om op verschillende tijdstippen te kunnen oogsten.
Omtrent de teelt: Om geen groeivertraging te krijgen, kan de ijsbergsla het beste in potjes gezaaid worden. Op die manier kan de gehele kluit desgewenst worden overgeplaatst naar de volle grond. Zaai enkele zaadjes per potje en verwijder de kleinste plantjes. De ijsbergsla kan ook gewoon blijven staan in een voldoende grote pot.
IJsbergsla: -Vraagt net als andere slasoorten een voedzame grond en voldoende ruimte en licht om snel te kunnen groeien. -Als de omstandigheden niet ideaal zijn, is de kans op doorschieten groot. -Geef de slaplant voldoende ruimte zodat wind en zonnewarmte voor een snelle droging kunnen zorgen. -Toch moet de bodem voldoende vochtig zijn en kan ik mulching rond de planten aanbevelen. -Schimmels en rot hebben zo minder kans.
Oogsten: -Kan na ongeveer twee maanden, als er een mooie, vaste krop gevormd is. -De sla kan het beste in de ochtend geoogst worden en in de koelkast worden bewaard tot het moment van consumptie.
Ziekten en ongedierte bij ijsbergsla: -De ziekte rand, die een bruin verkleuring van de bladranden geeft, komt vrij veel voor bij ijsbergsla en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een calcium- en kaliumtekort.
-Ook valse meeldauw en bladluis kunnen problemen veroorzaken. Hier bij ons komen bladluizen heel zelden voor. Valse meeldauw: Heb ik in die 30 jaar één keer voor gehad in een zeer vochtige zomer. Toen bedekte ik de grond nog niet.
Hoe herken je valse meeldauw?
Wit op ijsbergsla (onderzijde blad)Valse meeldauw. http://nl.wikipedia.org/wiki/Valse_meeldauw
De vraag is wat je er kan tegen doen en daarom zocht ik het op.
Middelen tegen valse meeldauw -Gebruik rassen die resistent zijn tegen valse meeldauw. De resistentie van sla tegen valse meeldauw wordt echter regelmatig doorbroken door het ontstaan van nieuwe fysio's van de schimmel. -Ga uit van ziektevrij plantmateriaal.
-Verwijder gewasresten zorgvuldig aan het einde van een teelt, werk ze onder, brand ze weg of stoom de grond. -Zorg voor een goede bedrijfshygiëne en voorkom verspreiding van de schimmel met gronddeeltjes aan bijvoorbeeld schoeisel en machines.
-Houd het gewas droog. Voor kieming van de sporen is een aantal uren nat blad nodig. -Bestrijding met chemische gewasbeschermingsmiddelen is voor ons uit de boze. http://databank.groenkennisnet.nl/valse_meeldauw_sla.htm
Toen wij het hier voor hadden volstond het om de buitenste bladeren te verwijderen. Dit deed ik eerst op het veld en bij het oogsten controleerde ik of er nog sporen van meeldauw waren. Zo ja, dan werden ook die bladeren verwijderd.
Toen heb ik de aangetaste bladeren direct in de vuilniszak geworpen voor de brandoven. De rest was niet aangetast en kon gconsumeerd worden. Van toen af heb ik emulcht rond de planten. Het had vooral met vochtigheid van de plant te maken. Gedurende een lagere vochtige periode, zou ik ze nu overdekken met een geïmproviseerde koepel waar de wind in kan spelen.
-Het grootste probleem voor ijsbergsla zijn slakken. Om aanvreten door slakken enigszins te beperken, kan de ijsbergsla het beste verspreid over de moestuin geplant worden. Ook bij het opkweken in potten zal men niet gauw last van slakken krijgen.
(Dit is een bewerkte teks. Er is veel weggelaten en veel uit mijn ervaring toegevoegd.) De oorspronkelijke tekst kan je lezen op onderstaande site.
https://www.goedboerenindestad.nl/moestuin/groenten/ijsbergsla/
30-01-2015 om 16:40
geschreven door tuinblog d
|