De tuin ligt klaar voor de winter. Er komen nog een paar aanpassingen die maar geleidelijk komen.
De totale moestuin is nu omgewoeld uitgenomen waar er planten zijn blijven staan. Er staat nog een deel van een rij prei, een rij warmoes, een toef groene selder en de rij broccoli.
De prei zal in één keer worden weggenomen om buiten of binnen verdreven te worden. Het weer zal dat bepalen. Eerst moet de prei die nu verdreven is op de composthoop opgebruikt zijn. De toef selder zal gerooid worden van zohaast er sprake is van nachtvorst. De laatste broccoli werd gisteren geplukt en ook met heel veel smaak geconsumeerd. Het waren eerder miniscule bloemetjes. Spijtig genoeg nam ik geen foto. Nu gaat er elke dag een plant gerooid worden en bij de kippen geworpen. Daar wordt hij heel vlug totaal kaal gepikt. De overblijvende stokken worden weggehaald voor de verteerhoop. Koolstokken verwerk ik nooit in de composthoop omdat ik composteer volgens de trage methode. Dan bereik je nooit de temperatuur van +/- 70° in de hoop waardoor alle eventuele ziektekiemen vernietigd worden. Zelfs als de kolen er gezond uit zien, zoals nu onze broccoli, vertrouw ik het niet. Kolen zijn op dat gebied gevoelige planten.
Composteren moet je bestuderen en dan de wijze waarop kiezen die het best past in jouw tuin. Over compost is voldoende uitleg verschenen om je wegwijs te maken in een goede methode. http://www.velt.nu/composteren
http://www.imog.be/duurzaam-leven/composteren/thuiscomposteren/
http://www.natuurpunt.be/hoe-moet-je-composteren
Hier heb je enkele teksten die je kan vergelijken en die nog al gelijkluidend kunnen zijn. Wees gerust er zijn er op het net nog meer te vinden.
-----------------------------------------------------------------------------
Als je de vlugge methode toepast (in één ruk van begin tot einde zonder onderbreking)
Bij velt: 1 mengen 2 afdekken 3 natmaken 4 een grote hoop maken 5 omzetten
Bij natuurpunt 1 de ideale standplaats is halfschaduw met enkele uren zon 2 Zorg ervoor dat je altijd voorraad hebt. 3 Let op dat het afval niet te grof is, anders duurt het te lang voor het afbreekt. Takken knip je beter in kleinere stukken. 4 Gekookte etensresten, hout – as, aarde, niet biologische aardappel- en citrusschillen horen niet thuis in je hoop. 5 Hoe beter je mengt, hoe beter de start van het composteer proces.
Bij 'imog' is het nog anders geformuleerd.
--------------------------------------------------------------------------------------------
10-12-2015 om 16:45
geschreven door tuinblog d
|