Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Het zijn nu zaterdag 1 juni en zondag 2 juni de Velt-hoogdagen.
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    16-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een weekendrecept - broodsmeersel

    Bij het brengen van recepten is mijn doelstelling om zoveel mogelijk te variëren.

    Het komt nogal eens voor, dat het hier uit eigen keuken komt.
    Ook op smulweb vind ik gemakkelijk mijn gading.
    Deze week geef ik je een recept voor een broodsmeersel.
    Ik kende het in een lichte andere versie maar las het één van deze dagen op mijn scheurkalender.

    Broodsmeersel op basis van een wintergroente: lekkervanbijons.be

    ingrediënten:
    -een staal prei

    -2 eieren
    -1 eetlepel dressing licht
    -een paar eetlepels yoghurt licht
    -peper, zout en een snuifje kerrie
    Werkwijze:
    -kook de eieren en laat ze afkoelen
    -snij de prei zeer fijn,  kook ze en laat ze afkoelen
    -prak de eieren en roer ze samen met de prei
    -meng dressing en yoghurt samen
    -voeg alles samen en kruid met peper, zout en kerrie.

    Maak kleine porties in afzonderlijke potjes.
    Je kan ze invriezen. Zo kan je er lang van genieten.

    gezondlevenvanjacoline.blogspot.com

    Wij bakken zelf ons brood. Om gezondheidsredenen bakken we tegenwoordig speltbrood.

    Moeder de vrouw maakt zo nu en dan zelf een vegetarisch broodbeleg.

    Ze staat echter zeer weigerig tegenover haar eigen recepten.
    Als ik het recept vraag zegt ze meestal…maar ik weet dat niet meer!
    Dat kan best zo zijn want ze proeft meermaals en telkens voegt ze iets er iets aan toe.
    Soms haalt ze een recept van het net en interpreteert het zodanig dat alle gelijkenis verdwijnt.
    Maar koken en ook bakken...dat kan ze hoor! 
     

     

    16-02-2014 om 07:01 geschreven door tuinblog d


    15-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de vleugelkomkommer

    De komkommer familie is ruim uitgebreid; zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Komkommerfamilie

    Daar vond ik zelfs giftige vruchten tussen maar ik koos er een minder bekende toch eetbare soort uit
    Het gaat om de vleugelkomkommer.
    Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Vleugelkomkommer vond ik wat uitleg over de plant.

     groentefruit.blogspot.com  De vleugelkomkommer (Luffa acutangula) of teroi is een plant uit de vleugelkomkommer (Cucurbitaceae).
    Het is een eenjarige, eenhuizige klimplant met vijfkantige stengels met behaarde bladeren, drie- of meerdelige ranken.
    De bladeren zijn 10-25 cm groot en in omtrek hartvormig, toegespitst met drie tot vijf lobben met een gave rand.
    De vrouwelijke bloemen staan op een solitaire stengel samen met de mannelijke bloemen (in tot 35 cm lange trossen met steel) in de bladoksels.

    De vruchten zijn onrijp groen van kleur, langwerpig recht of gekromd van vorm, met tien gepunte lengteribben. Ze worden tot 60 cm lang en tot 12 cm breed. Het witte vruchtvlees is sponzig van consistentie en gevuld met vele 1 cm grote, witte of bruine zaden.
    Hoofdzakelijk worden zoete, naar komkommer smakende rassen geconsumeerd. Rijpe vruchten worden gelig, smaken bitter en zijn voor consumptie ongeschikt.

    De soort stamt oorspronkelijk uit het noordwesten van India
    De soort e wordt wereldwijd veel in de (sub)tropen gekweekt.

    _____________________________________________________________________________

    Op de site:http://groentefruit.blogspot.be/2010/04/vleugelkomkommer.html
    haalde ik de uitleg over teelt en consumptie
    Teelt

    Het zaad moet in het vroege voorjaar worden geplant. Plant ze in heuveltjess tenminste 3 meter uit elkaar.
    Wacht 30 dagen na de oogst zodat de vleugelkomkommer volledig rijp is.
    Ze kunnen worden gebruikt als pompoen of als stofdoek.
     
    Consumptie
    De harde schil van de vleugelkomkommer wordt met een aardappelschilmesje verwijderd.
    De groente kan behalve gekookt ook worden gestoofd, roerend gebakken of geraspt in een omelet. Ook wordt de vleugelkomkommer toegevoegd aan soepen.

       

    Voor het gebruik ben ik gegaan naar de site; http://www.aziatische-ingredienten.nl/luffa/

    Gebruiken!
    Bij mooie, jonge exemplaren zou het genoeg zijn alleen de ribben weg te snijden. Dat gaat het makkelijkst met een dunschiller. Maar omdat stukjes harde schil in een gerecht nogal een afknapper kunnen zijn is het veiliger om ietsjes verder te schillen, maar wel zo dun mogelijk, zodat je dus nog wat lichtgroen aan de buitenkant overhoudt. Dan in (schuine) schijfjes, staafjes of stukjes snijden en kort (3-5 minuten) roerbakken, stomen of gewoon meeverwarmen in gerechten. In de koelkast nog best een paar dagen te bewaren.

    Tips, weetjes & recepten
    Eigenlijk is luffa niet zo’n duidelijke naam, want er zijn meerdere soorten luffa, de bovenstaande vleugelkomkommer (Luffa acutangula) heeft nog een bekend zusje: de sponskomkommer (Luffa aegyptiaca), die kennen we in gedroogde vorm als bad-knots waarmee je je rug kunt schrobben.

    Lijkt qua uiterlijk een beetje op okra  docakilah.wordpress.com

    De Canadezen noemen de vrucht Chinese okra.
    Hij gelijkt ook wat op de bittermeloen  groentefruit.wordpress.com

    Maar de smaak is totaal anders.

    Recepten
    -
    gestoomde luffa met knoflook en chili - olie (Engels)
    - omelet met luffa (Engels)

     

    15-02-2014 om 13:20 geschreven door tuinblog d


    14-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaaien seizoen 2014

    Voor mij is het zaaiseizoen 2004 nu pas begonnen.
    Ik hoorde dat Paul, onze webmaster, al salade plantjes staan heeft. Als hij nog meer heeft gezaaid heb ik niet opgelet.
    Ik hoorde het hem vertellen toen ik even rondliep bij de receptie.

    Hij is nog jong en in volle tuinvuur. Ik laat het mijne toch stilaan uitdoven hoor.


    Vorige week vrijdag pas zaaide ik mijn broeikomkommers.


    Na verschillende jaren verschillende rassen bio- zaden te hebben gebruikt stap ik terug over naar hybriden.
    Daar had ik altijd een zeer goede en grote opbrengst van.
    Het heeft geen zin jaar na jaar het op mislukkingen uit te laten uidraaien.


    Er zitten maar 4 of 5 zaadjes in een verpakking maar in het verleden was de kiemkracht steeds optimaal.


    Nu staan ze in de keuken, op de tablet boven de verwarming.


    Een week na de zaai komen ze alle vijf reeds boven piepen.
    Het komt er nu op aan ze niet te laten fileren en ze op tijd naar de vorstvrije veranda te brengen.

    Vorig jaar nog zaaide ik gele tros van het zaadhuis 'De Bolster'..
    Die gaven een reuze opbrengst maar de smaak was zeer vlug bitter.
    Van zodra ze groter werden dan 10cm werden ze dik, vol zaden en bitter.
    De huid was ook ruw zodat je ze moest schillen.Het sop was echt de kool niet waard.
    Het is mogelijk dat dit ras typisch is voor buiten.
    Bij mij stonden ze in de serre waardoor ze te rap groeiden.
    Het is mogelijk dat dit die vlugge bitterheid teweeg bracht.
     

    14-02-2014 om 10:05 geschreven door tuinblog d


    13-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 bericht met 2 aankondigingen

    Een bericht van de voorzitter, voor twee afzonderlijke activiteiten, kwam binnen.


    Wie zaden en pootgoed besteld heeft kan die komen afhalen.

    Opgelet: er is maar één tijdstip bepaald.
    - Dit is: Komende zaterdagvoormiddag 15-02-14 tussen 10u en 12u .
    - Bij onze voorzitter Marc de ketelaere: Zeeweg 2 C te Varsenare
    Opgelet: Kort stukje Zeeweg tussen de Gistelsteenweg en de Oude Dorpsweg). Je wordt er verwacht.

     

    In de namiddag hebben we van 14u tot 17u de entles i.s.m. de Nationale Boomgaardenstichting.

    Opgelet:  Dit gaat door in het VTC (Vrijetijdscentrum) van Jabbeke - Vlamingveld 40.
    Niet zoals eerst gemeld, in het tuincentrum van Willy Mahieu, die ziek is.

    13-02-2014 om 06:00 geschreven door tuinblog d


    12-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boekbespreking 'Lang leve de oogst'

    In het verslag over de jaarvergadering met receptie had ik het al over dit nieuwe boekje bij velt.

    'Lang leve de oogst'  is een klein boekje dat te verkrijgen is bij velt.

    Een handig doe-boekje vol nuttige informatie en recepten om de oogst te bewaren

    Elk seizoen heeft een eigen aanbod aan verse groente- en fruitsoorten.
    Vooral de oogstmaanden van juni tot en met half november kennen een overaanbod aan groenten en vruchten.
    Wat kun je doen als je er te veel van hebt en je wilt voorkomen dat al dat lekkers op de composthoop terechtkomt?

    Steriliseren, drogen, inkuilen etc. zijn milieuvriendelijke bewaarmethodes om verspilling tegen te gaan.
    Het resultaat is heerlijk.
    Jam en chutney maken, sap persen, groenten drogen…
    Het zijn maar enkele van de vele technieken die ervoor zorgen dat je oogst lekker bewaard blijft.


    Lang leve de oogst
    Emelie Heller
    Velt, 2013. ISBN 9789081612852
    Formaat: 160 x 160 mm, 52 p.
    Boekhandelsprijs: € 5,50 (incl. verz)
    Velt-ledenprijs: € 3,95 (+ € 1,55 verz.)
    Hoe bestellen?
    Bestel Lang leve de oogst door het juiste bedrag te storten op rek. BE51 0010 9905 5062 van Velt-Nationaal, Berchem voor België.
    Voor Nederland,stort op giro 362280 of IBAN NL72INGB0000362280 van Velt Nederland..
    Vermeld de titel, je naam en adres. Bestellen kan ook via de webwinkel .


    Maar het is ook een doeactiviteit met vooraf de theorie gegeven door lesgevers van velt.

    Lang leve de oogst: kennismaking met verschillende milieuvriendelijk bewaartechnieken


    Je leert de verschillende technieken kennen om groenten en fruit langer te bewaren, alles over steriliseren, (vries)drogen, zouten, inkuilen, pasteuriseren, inmaken met zoet of zuur of alcohol, pekelen, fermenteren, etc. Welke techniek is het best om tomaten te bewaren en wat heb je hiervoor nodig? Hoe lang kun je een zelf ingemaakte oogst bewaren? Het komt allemaal aan bod. Heb je zelfgemaakte jam, chutney of notenporto? Breng ze gerust mee, dan proeven en bespreken we de technieken. Maximum 20 deelnemers. 

    Na de theorie gaan we zelf aan de slag. 
    Duur: 2,5 uur

    Prijs: 

    -Velt-groepen: € 100 + proevertjes (€ 2/p) + vervoerskosten

    -Vzw's, vormingsinstellingen, scholen, samengestelde groep: € 125 + proevertjes (€ 2/p) + vervoerskosten

    -Openbare besturen, commerciële instellingen/bedrijven: € 200 + proevertjes (€ 2/p) + vervoerskosten

    Boeken:

    -Velt-afdelingen vullen hun activiteit in op Velt Beweegt.

    Niet Velt-afdelingen vullen volgend invulformulier in.

    We vragen u om deze aanvraag 8 weken voor de aanvang van de activiteit in te dienen!  OF indien deze activiteit gepubliceerd dient te worden, vragen we u eveneens deze aanvraag 8 weken voor publicatie door te geven. 

    Dit werd overgenomen van de nationale velt site
    http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=1244&Itemid=389

     







     

    12-02-2014 om 08:37 geschreven door tuinblog d


    11-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kippen en groen

    Dat kippen al dan niet groen krijgen is zeer belangrijk.
    Maar in de winter is dat niet zo vanzelfsprekend om groen te vinden.


    Nadat ik de warmoes zo goed als kaal heb geplukt, gaf ik de laatste onvolgroeide andijvie.
    Tussenin was het eens de restjes van de veldsalade na het reinigen in de keuken en de afval van het groenlof.
    Nu rest me nog enkel wat ik kan ophalen bij het afboorden.


    Daar is het groen nog al een in de minderheid en schep soms nogal wat aarde mee.


    Het komt er op aan dat afboorden zo te spreiden. 
    Zo kan ik  elke dag een emmertje groen kunt storten bij de kippen.


    Vandaag zat er wat meer gras in maar als je zo te werk gaat is er altijd behoorlijk wat aarde mee.
    Maar daartegen hebben de kippen geen bezwaar. Ik stel vast dat ze even ijverig scharrelen en pikken.


    De ene kip is meer gebekt op gras dan de andere. 

    De andere is een graankip die eerst zal pikken op wormpjes.


    Alles gebeurd onder het wakend gedoe van de Haan.
    Hij houdt mij argwanend in het oog want ik kom heel zelden in het park.
    Deze haan is aan de ene kant schuw maar zou hij durven aanvallen.
    Ik ben altijd op mijn hoede want ik vertrouw hem evenmin als hij mij.

    11-02-2014 om 10:14 geschreven door tuinblog d


    10-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend menu

    Ik wil het deze week nog eens hebben over het combineren van vis+zeevruchten met groenten.
    Volgens de site:
    http://recepten-groenten-vis.plantaardig.com/2009/06/groenten-en-vis-combineren.html
    Kan je langoustine enkel combineren met: prei, tomaten, wortel.

    Maar op de sitel:  
    http://www.tripadvisor.nl/LocationPhotoDirectLink-g681255-i75749213-Lignano_Pineta_Lignano_Sabbiadoro_Province_of_Udine_Friuli_Venezia_Giulia.html#75296056
    Spreekt men over een recept uit de stad 'Ligano Pineta'.
    Pasta met lagoustines, mosselen, courgettes en zachte pepers. 

    Lignano Pineta, Italië: Spaghetti misto frutti di mare

    Het recept is niet uitgewerkt.
    Het gaat volgens mij over een recept dat aangeboden wordt in een restaurant.

    Een beetje geroutineerde kok of kokkin zal genoeg hebben aan de opsomming van de ingrediënten.
    Geef die ingrediënten aan Colette en ze zal er best iets heerlijks van maken.
    Geef mij die opdracht en dan is het goede resultaat minder verzekerd maar ik durf het wel aan hoor.


    Het wijst er op dat de site die ik vorig weekend aanhaalde niet compleet is.
    Toch vind ik de site een goed uitgangspunt.

    Het gaat erom zelf te durven combineren  met ingrediënten waarvan je denkt dat ze bij elkaar passen.
    Dan moet je natuurlijk regelmatig proeven.

    10-02-2014 om 07:02 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!