Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Het zijn nu zaterdag 1 juni en zondag 2 juni de Velt-hoogdagen.
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    01-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onze blogs en site

     

    Breng een bezoek aan onze blogs.
    Je kan het rechtstreeks met onderstaande blogadressen
    http://blog.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke2/
    http://blog.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke/

    Of bezoek de site van velt jabbeke dan kan je er o.a. alle tuindocumenten raadplegen en zoveel meer.
    http://www.velt.be/Jabbeke/

    Vind je onze blog het aanbevelen waard, voeg dan oneraan uw mails toe:

    Wij bevelen U het bezoek aan onderstaande blogs en site aan:
    http://www.velt.be/Jabbeke/
    http://blog.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke2/ 
    http://blog.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke/ 

     

     

    01-12-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    30-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend recept met o.a. pastinaak

     

    Elke week, tot in het voorjaar zal ik proberen om in het weekend een recept te plaatsen.
    Het is mogelijk dat het de hele winter een vegetarisch recept is.
    Mijn vrouw heeft en eigen vegetarisch wokrecept samen gesteld.
    Dit wil ik plaatsen als de opener van dit nieuwe winterseizoen met weinig tuinarbeid.

    Tofugyros met pastinaak, venkel en paprika.

     tofugyros     

    Ingredienten:
    - +/- 400 gr tofu gyros
    - pastinaak wortels
    - knolvenkel
    - paprika rood of geel
    - ui naar believen
    - olijfolie
    - kokosmelk
    - ‘râs el Hânout’ kruiden
    - eventueel wat zout en peper en kaneel

    Bereiding:
    - Alle groenten worden gereinigd, gewassen en fijn gesneden op je eigen wokgroente maat.
    - Zorg er voor dat de pastinaak in de grootste hoeveelheid aanwezig is voor de smaak.
    - De tofugyros, pastinaak, venkel, paprika en ui worden eerst ‘gewokt’ in een weinig olijfolie.
    - Als het aanstalten maakt om aan te branden, kan je een beetje water aan toevoegen.
    - De kokosmelk wordt er op het einde aan toegevoegd bij het op smaak brengen met de kruiden.
    - Een snuifje kaneel kan de zaak nog wat pittiger laten smaken.

            

    --------------------------------------------------------------------------------------

    -Wat is ‘Râs el Hânout’

    hetefficiencyhuis.nl

    Râs el hânout (Arabisch: رأسالحانوت) is een Marokkaans kruidenmengsel van 20 of meer specerijen.
    Gelijkaardige kruidenmengsels worden ook gebruikt in Algerije, Tunesië en andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

    Samenstelling en gebruik
    Meestal bestaat het uit onder meer piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes,
    Ook galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma.
    De meeste ingrediënten worden geroosterd en daarna samen fijngemalen.

    Het mengsel heeft een bruine kleur en ruikt heel sterk. Elke handelaar heeft zijn eigen samenstelling.
    Er bestaan drie samenstelingen die afhankelijk van het gerecht en gebruik gemengd worden : L'msagna, Lamrouzia en Monuza.
    Het wordt gewoonlijk gebruikt bij wild, lamsvlees, kip, couscous en rijst.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/R%C3%A2s_al_h%C3%A2nout

    --------------------------------------------------------------------------------------

    Bij Colette moet je nooit vragen naar precieze hoeveelheden.
    Zij is een steeds improviserende kokkin.
    Ze proeft tot het, wat smaak betreft, voldoet.
    Onze dagelijkse hoofdmaaltijd is hier voor mij een dagelijks feest.

    In elk geval wens ik je steeds smakelijk eten en vegetarisch is lekkerder dan je denkt.

    --------------------------------------------------------------------------------------

     

    30-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    29-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het geheim van citroen

     Ik kreeg onlangs een merkwaardige mail van Robert V.H.
    Dagelijkse citroen als geneesmiddel.

    Om vanaf nu toe te passen bij u thuis: gebruik elke dag een CITROENTJE.
    Het enige wat je nodig hebt is een bevroren citroen

    -Veel koks in restaurants en eetgelegenheden gebruiken of consumeren
    de gehele citroen waarbij niets verloren gaat.
    -Plaats de gewassen citroen in de vriezer en als die bevroren is rasp
    dan de gehele citroen (zonder te schillen) en strooi het over het eten.-De lijst waarvoor je het kunt gebruiken is eindeloos: o.a. salades,
    ijs, soepen, cereal producten, macaroni, spaghetti saus, rijst, sushi, visgerechten

     En dit zijn de geweldige voordelen van citroen:
    -smaak verbetering van de gerechten, de schil van de citroen bevat 5 tot 10 maal meer vitaminen dan het sap!
    -Citroen verwijdert giftige stoffen in het lichaam, maakt kankercellen kapot, Citroen is 10.000 keer sterker dan chemotherapie.
    -Het meest interessante is de werking op cystes en tumoren

    Waarom weten we dit niet?
    -Het maken van de synthetische versie van dit product genereert voor de laboratoriums een enorme winst.
    -De citroen is een bewezen remedie tegen alle soorten kanker, het werkt als een anti microspectrum tegen bacteriële infecties,
    -Is effectief tegen parasieten en wormen, reguleert de bloeddruk als die te hoog is en is een antidepressivum.
    En het werkt ook tegen stres en neurologische aandoeningen.

    De bron van deze informatie is fascinerend.
    -Het komt van een van de grootste producenten van geneesmiddelen in de wereld.
    -Na meer dan 20 laboratorium tests sinds 1970, laten de extracten zien dat ze de kwaadaardige cellen van 12 kankers vernietigen.
    -Ook de kwaadaardige cellen van de darm, borst, prostaat,longen en pancreas.
    -De samenstelling van deze vrucht laat zien dat deze10.000 x beter is
    dan het product Adriamycin.
    -Dit is een geneesmiddel dat gewoonlijk chemotherapeutisch in de wereld wordt gebruikt om de groei van kankercellen te stagneren.

    En wat nog meer verbazingwekkend is, deze soort van therapie met
    citroenextract vernietigt alleen kwaadaardige kankercellen en heeft
    geen invloed op gezonde cellen.

    -Dus, deze citroen goed wassen, vries ze in en rasp ze.
    -Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!!!

    CITROEN MET SCHIL IS DUS KEI GEZOND!

    Ik ben razend benieuwd naar de reactie van mensen die hier meer over weten!?

    Tot zover de inhoud van de mail die ik qua presentatie wat bewerkte.
    Ja, wie brengt dat aan het licht en wie zal elke dag een citroen eten met pel en al?

     

    29-11-2013 om 05:45 geschreven door tuinblog d


    28-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.warmoes

     De warmoes was dit jaar bijzonder uit de kluiten gewassen.


    Gisteren heb ik de bladeren met de breedste stengels geoogst voor één van mijn zusters en haar dochter.
    Zij zijn beiden verzot op warmoes maar in hun zandgrond zijn de resultaten pover.

    Die stengels waren veel te mooi voor de kippen.



     Die heel mooie bladeren met brede stengels wilde ik ook niet laten vervriezen.
    Ze verdragen een beetje vorst maar het bladgroen dat nu nog mooi is lijdt toch onder de vorst.
    Het is voor warmoes een uitzonderlijk jaar. Wat er nu nog staat heeft de grootte van een gewoon jaar.



    De tuin is aan het leeglopen. De selderij laat ik staan tot ze vervriest.
    De spinazie wordt weldra geoogst en de veldsla zal geleidelijk verdwijnen uit het tuinbeeld.
    De laatste kroppen van de andijvie, in de combinatieteelt, zijn ook richting keuken gegaan.

    28-11-2013 om 07:00 geschreven door tuinblog d


    27-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pastinaak

    Het blijft een zoeken om een bijdrage vlot te plaatsen. De ene keer lukt het wat beter dan de andere keer.

    Vandaag is de pastinaak binnen gehaald.

    Pastinaak (Pastinaca sativa subsp. sativa), pinkternakel of witte wortel is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae).
    Het is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur.
    Door de lengte van de penwortel is de groente niet geschikt voor teelt op zware kleigronden.
    De pastinaak wordt doorgaans in de tweede helft van april gezaaid.
    Bij vroeger zaaien gaat de plant al in het eerste jaar bloeien.
    Hoewel de pastinaak al in de zomer kan worden geoogst wordt hij meestal gezien als wintergroente.
    Vaak wacht men met rooien tot er een koude periode is geweest, dit zou de smaak ten goede komen.
    Oogsten is de hele winter door mogelijk omdat de wortel in de grond niet dood vriest.                  http://nl.wikipedia.org/wiki/Pastinaak

    Niet tegenstaande ik hier kleigrond heb zaai ik er elk jaar met wisselend succes.


    Het ene jaar heb ik meer gespleten en /of vertakte wortels dan het andere jaar.



    Dit jaar zijn er veel wortels die open zijn gebarsten en slechts één vertakte.


    De zuiverste wortels zijn allemaal samen in een emmer geplaatst in potgrond.

     
    Ik denk dat het beter is dat de wortels elkander niet raken.
    Daarom leg ik ze plat en voeg laagje na laagje wat grond toe. 

    Wij hebben hier niet de zwaarste kleigrond en door bijna dertig jaar toedienen van compost is hij optimaal geworden.
    Toch haal ik de wortels uit de grond en plaats ik ze in een bak of emmer in potgrond.
    De enige reden is dat ik ze wil beschermen tegen woelmuizen en ander ongedierte dat ze ook lust.

    27-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    26-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spelbrekers

    Het natte weer en mijn rugklachten beperken het werken in de tuin.
    Momenteel zijn beide spelbrekers nogal actief.                                    

    Eens ik in beweging ben gaat dat maar het is er voor en erna.               
    Je moet in beweging geraken maar je moet af en toe ook wat rusten.
    Dan is liggen voor mij, de enige goede oplossing.                                 
    In beweging zijn en een tijd blijven is beter dan gaan liggen.
    Zitten is de grootste vijand van mensen met rugklachten.
    Daarom beperk ik het computer werk tot telkens een kwartier.                                    

    Als de pijn aansleept doe ik beroep op een ‘Osteopaat’.                         
    Dan ben ik weer voor langere tijd gerust.
    De voorwaarde is dan wel dat ik geen domme dingen doe.
    De laatste jaren doe ik er nog één keer per jaar beroep op.
    ----------------------------------------------------------------------------------
    Wat zijn dan die domme dingen?
    bv.: een werk waarvan ik weet dat het te zwaar is voor mij, toch zelf proberen. 
    Ook te lang met hetzelfde bezig zijn kan moeilijkheden veroorzaken.
    -------------------------------------------------------------------------------------                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

    26-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    25-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vlees of geen vlees

    Wij doen een experiment door zo weinig mogelijk vlees te eten.

    Ik ben op zoek gegaan naar op de eerste plaats wat de voordelen zijn van geen vlees te eten.

    Op de site:http://www.wakkerdier.nl/wat-kun-jij-doen/diervriendelijk-eten/geen-vlees-eten
    vond ik direct 10 voordelen van geen vlees te eten of toch zo weinig mogelijk

    Daarna ga ik natuurlijk ook op zoek wat vleeseters vertellen over de voordelen van vlees eten.
    Ik vind hier geen lijst van voordelen maar o.a. een verwijzing naar een dieet
    Op http://www.projectleven.nl/paleo-dieet-slow-carb/
    Kiezen voor paleo of slow carb dieet?

    Het paleo dieet is het principe dat je eet zoals onze voorouders deden.
    De focus ligt op groente, vis, vlees en noten.
    De filosofie is dat ons lichaam zich heel erg langzaam aanpast aan nieuwe eetgewoonten.
    Evolutionair is het eten van koolhydraten zoals in brood en pasta heel erg nieuw.
    Onze spijsvertering en onze verbranding zijn er nog helemaal niet op aangepast.

    Ga maar eens op volgende site: http://www.salusi.nl/eiwitrijke-voeding-lijst-eiwitrijk-voedsel/


    Het gaat dus over eiwitrijke voeding met een complete lijst.
    Je krijgt een lawine aan informatie en begin dat maar eens allemaal te lezen.

    Ga er maar eens op zien en leer op zijn minst bij.

    -----------------------------------------------------------------------------------

    Persoonlijk moet ik zeggen dat ik me beter voel sinds ik slechts één keer per week vlees eet.
    De grootste waarheid is dat het uiterst moeilijk is om van eetgewoonte te veranderen.
    Ik moet dan ook regelmatig mijn vleeshonger intomen.
    Als ik voorbij een vleesstand liep kwam het water in mijn mond.
    Maar wees gerust, het vermindert hoor en met de duur gaat het helemaal over.
    Toch is het af en toe nog tanden bijten.

    -----------------------------------------------------------------------------------

    25-11-2013 om 18:29 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!