Elke week, tot in het voorjaar zal ik proberen om in het weekend een recept te plaatsen. Het is mogelijk dat het de hele winter een vegetarisch recept is. Mijn vrouw heeft en eigen vegetarisch wokrecept samen gesteld. Dit wil ik plaatsen als de opener van dit nieuwe winterseizoen met weinig tuinarbeid.
Tofugyros met pastinaak, venkel en paprika.
tofugyros
Ingredienten: - +/- 400 gr tofu gyros - pastinaak wortels - knolvenkel - paprika rood of geel - ui naar believen - olijfolie - kokosmelk - ‘râs el Hânout’ kruiden - eventueel wat zout en peper en kaneel
Bereiding: - Alle groenten worden gereinigd, gewassen en fijn gesneden op je eigen wokgroente maat. - Zorg er voor dat de pastinaak in de grootste hoeveelheid aanwezig is voor de smaak. - De tofugyros, pastinaak, venkel, paprika en ui worden eerst ‘gewokt’ in een weinig olijfolie. - Als het aanstalten maakt om aan te branden, kan je een beetje water aan toevoegen. - De kokosmelk wordt er op het einde aan toegevoegd bij het op smaak brengen met de kruiden. - Een snuifje kaneel kan de zaak nog wat pittiger laten smaken.
--------------------------------------------------------------------------------------
-Wat is ‘Râs el Hânout’
hetefficiencyhuis.nl
Râs el hânout (Arabisch: رأسالحانوت) is een Marokkaans kruidenmengsel van 20 of meer specerijen. Gelijkaardige kruidenmengsels worden ook gebruikt in Algerije, Tunesië en andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Samenstelling en gebruik Meestal bestaat het uit onder meer piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes, Ook galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma. De meeste ingrediënten worden geroosterd en daarna samen fijngemalen.
Het mengsel heeft een bruine kleur en ruikt heel sterk. Elke handelaar heeft zijn eigen samenstelling. Er bestaan drie samenstelingen die afhankelijk van het gerecht en gebruik gemengd worden : L'msagna, Lamrouzia en Monuza. Het wordt gewoonlijk gebruikt bij wild, lamsvlees, kip, couscous en rijst.
http://nl.wikipedia.org/wiki/R%C3%A2s_al_h%C3%A2nout
--------------------------------------------------------------------------------------
Bij Colette moet je nooit vragen naar precieze hoeveelheden. Zij is een steeds improviserende kokkin. Ze proeft tot het, wat smaak betreft, voldoet. Onze dagelijkse hoofdmaaltijd is hier voor mij een dagelijks feest.
In elk geval wens ik je steeds smakelijk eten en vegetarisch is lekkerder dan je denkt.
--------------------------------------------------------------------------------------
30-11-2013 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|