Ik wil de aandacht trekken op enkele tips die ik door zoeken (experimenteren) en ondervinding kan mee geven.
Plant de groene selder heel dicht bij elkaar. Als je een eerste bruin plekje ziet op de bladeren moet je, juist boven het hart, voor de eerste keer alle selder afknippen. Je kan enkele planten niet knippen voor vers gebruik.
Zo heb je geen werk om de selder te kuisen. Je moet alleen maar een paar keer spoelen, in klein stukjes snijden en in de diepvries bewaren. Om in te vriezen moeten de stukjes zo droog mogelijk zijn zodat ze geen ijsblok vormen. Normaal kan je tot drie maal toe de zuivere selder afknippen.
Je hebt zo een veel grotere opbrengst. Het grootste voordeel is nog, dat je altijd heel malse zachte stelen hebt.
Eens de broccoli kroppen gesneden zijn moet je de planten laten staan. In de oksels van de bladeren komen nieuwe scheuten die een kleinere krop geven. Het duurt de eerste keerwel een tijdje. Zo kan je broccoli knippen tot aan de eerste vorst. We hebben winters gekend zonder vroege vorst. Dan knip je tot je geen broccoli meer kunt verdragen op je bord, of tot ze te klein worden. Het is een feit dat je na elke knipbeurt meer kropjes krijgt maar telkens kleiner. Na de eerste knip overlappen de beurten elkaar en kan je heel regelmatig knippen. Hoe kouder het wordt, hoe verder de knipbeurten uit elkaar kunnen liggen.
Je moet niet bang zijn om bladeren te plukken voor de kippen of voor de composthoop. De hele zaak moet overzichtelijk blijven.
Bij zonnig weer 's morgens het hart van de prei vullen met water als preventie tegen wormwraat. Gebruik de gieter of de tuinslang, om het even. Zo doe ik het reeds meer dan dertig jaar zonder één keer wormstekige prei te hebben gehad. Op zware grond is dat gemakkelijker dan op lichte. Toen we op zandgrond woonden lukte dat evengoed.
Zo zijn er nog wel probate middelen tegen kwaaltjes of ongedierte. Je mag ze doorsturen naar dalae@pandora.be
16-07-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|