Ik maakte reeds meermaals het voornemen om eens chinese kool te zaaien en op te kweken . Het kwam er echter nooit van.
Chinese kool Brassica rapa var. pekinensis s een plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie (Cruciferae of Brassicaceae). Het is een snel groeiende kool, die afkomstig is uit Oost-Azië. De kool wordt in China (rond Peking), Japan, Noord en Zuid-Korea en Taiwan op grote schaal geteeld. Chinese kool heeft bladeren met brede nerven. https://nl.wikipedia.org/wiki/Chinese_kool
http://koken.vtm.be/ingredienten/chinese-kool
De Chinese kool Granaat produceert forse lange groene kroppen. Chinese kool kan niet erg veel vorst verdragen en is schietgevoelig. Voorzaaien en vervolgens uitplanten kan alleen bij zeer jonge planten, tenzij men gebruik maakt van potten. Chinese kool vraagt een voedzame, vochthoudende grond, die niet te zuur is. Ter plaatse dun uitzaaien, van half juli tot begin augustus, is de beste methode. Een rijafstand van 40 cm aanhouden en in de rij uitdunnen op 30 cm. Vroeger uitzaaien geeft een groter risico van schieters. De oogst valt in oktober, november. 1 pakje is voldoende voor ongeveer 8 m².
http://www.bolster.nl/groenten/koolgewassen/chinese+kool+granaat+brassica+pekinensis
_____________________________________________________________________________________________________
Waar let ik op bij het kopen van Chinese kool? De bladeren moeten er licht en fris uitzien. Hoe bewaar ik Chinese kool? Chinese kool bewaar je gemakkelijk tot een week in een open plastic zak in de groentelade van uw koelkast. Een grote krop hoef je dus niet in één keer op te maken. Halveer de krop in de lengte en bewaar de rest in de koelkast Daarbij dek je de snijvlakken afdekt met huishoudfolie. Gare Chinese kool (minimaal 2 minuten geblancheerd) kun je in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bij minimaal -18 C in de diepvries bewaren. http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product/chinese-kool.html
______________________________________________________________________________________________
Wat zegt Velt over chinese kool http://www.velt.nu/velt-kalenders/groentekalender/chinese-kool
http://www.smulweb.nl/recepten/1410044/Chinese-kool-met-oestersaus
Voor de voedings waarde, ga naar onderstaande site. http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=258 ______________________________________________________________________________ Wij geven de voorkeur aan de wintersalade 'groenlof', boven de Chinese kool. Groenlof is behoorlijk winterhard waar dat Chinese kool dat niet is. Dit is natuurlijk een belangrijk argument. Het is de bedoeling een groente te hebben die de brug maakt naar het voorjaar. Om eerlijk te zijn ken ik de smaak van Chinese kool niet. ________________________________________________________________________
Volgens: http://koken.vtm.be/ingredienten/chinese-kool is de smaak van chinese kool niet deze van een kool. Deze bladgroente heeft een ietwat zoete smaak en heeft lange, krullende bladeren. Ze kan dus naast het suikerbrood (groenlof) staan. Maar je kan moeilijk zeggen dat de Chinese kool een salade is al smaakt ze als salade en niet als kool.
16-09-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|