Na de mossels en de bouillabaise wil ik hebben over de zeevrucht die in feite op de eerste plaats had moeten komen: De oester
http://eetsnob.nl/2010/11/14/de-oesters-van-nam-kee/
Wij spreken meestal over Zeeuwse Oesters of Franse Oesters maar er zijn ook nog veel andere soorten. Ze hebben dan telkens weer een andere vorm of smaak maar zoals steeds zijn ze het lekkerst 'ultra vers'! Zo zijn er de zeer fijne Ierse oesters, ook platte en creuse - de Engelse Cochester, de Portugese, de Italiaanse, de Chileense, de Amerikaanse enz... Lees er maar over op de site: http://www.ninoseafood.be/nl/zeeuwse-franse-of-ierse-oesters
Met de feestdagen in zicht voel ik de verleiding om de de resterende dagen telkens een feest recept te behandelen. Een overzicht van het wisselend succes van de groenten soorten in de tuin dringt zich ook op de voorgrond.
Er bestaan twee methodes om oesters te classificeren naar grootte. Voor de creuse loopt dit op –van klein naar groot van 5 tot en met 0. De groottes 5 tot en met 3 genieten de voorkeur om rauw te consumeren. 2,1 en 0 worden vanwege de grootte vaak gebruikt om mee te koken. De platte oester wordt geclassificeerd met nullen. Hoe meer nullen, des te groter. Ben je in Frankrijk dan moet je echter even opletten, want daar tellen ze bij de platte oesters net andersom: dus hoe meer nullen, des te kleiner. http://www.deschelp.be/oesters.html
Oesters, daar moest ik niet van weten maar Colette heeft ze me leren eten. Eerst maakte ze die klaar met een beetje kaas er op en eventjes maar in de oven. De smaak van de oester had nog altijd de bovenhand en na een tijd lustte ik die ook zonder kaas en koud.
Er zijn veel vragen rond oesterso.a:
Zijn oesters gezond? Oesters zijn zeer gezond. Ze bevatten een hoog gehalte aan magnesium en zink. Deze twee mineralen spelen een belangrijke rol in de stofwisseling. Verder passen oesters prima in zowel een cholesterolarm als een caloriearm dieet.
Het hoge zinkgehalte in oesters beschermt tegen verkoudheid. Mensen die een tekort aan zink hebben zijn veel vatbaarder voor verkoudheden. Doordat oesters altijd vers en onbewerkt zijn, blijft het zinkgehalte in tact en wordt het beter door het lichaam opgenomen.
Dit en veel meer kan je lezen op: http://www.zeeuwseoesters.nl/meest_gestelde_vragenNL.html
Ben je een oersterlover...dan wens ik je een fijne smultijd voor de komende feesten.
19-12-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|