Het leukste is oogsten. -In de serre gaat het om komkommers, tomaten en basilicum. -In de miniserre oogsten we reeds paprika. -In de tuin betreft het broccoli, selder, sjalot en ajuin, struik- en staakbonen, courgettes, warmoes, krulkool, peterselie en salade. Er wordt ook nog gezaaid, verspeend en geplant. Na 1 augustus gaat het bij mij nog enkel om zaaien van veldsalade. Er moet nog venkel, pasoi, suikertop en roodlof uitgeplant worden die vandaag allemaal moeten verspeend zijn. Enkel nog een beetje suikertop en roodlof moeten aan de beurt komen. Normaal gezien werk ik dat vandaag af.
Ik zaai nu meestal het zakje leeg. In feite zou ik het restje moeten kunnen door geven.
Zaadzakjes die geopend zijn kan je soms moeilijk goed bewaren. Het hangt voornamelijke af van de kiemduur van de zaden. Zie lijstje van die kiemduur. Kiemduur en kiemvermogen bij groenten. 27-02-13 (archief op eerste blog).
Meerdere keren had ik voor dat de kiemkracht niet meer voldoende was. Dan moest ik in allerhaast nieuw zaad gan halen. Gelukkig hebben we nu een verdeelpunt van de bio- zaden van de bolster in de omtrek.
Zo heb ik veel te veel suikerbrood (suikertop) gezaaid. Mea culpa...wat een verspilling. Indien je er nodig hebt, geef een seintje, kom af en we verspenen samen wat je nodig hebt maar er is haast bij. Je zal zien dat het vlug gaat, kom maar af.
Dit hier is een voorbeeld hoe het wel kan lukken en hoe het in feite ook kan. Dit is roodlof van een restje zaad van twee jaar geleden. Er is nog meer dan voldoende.
____________________________________________________________________________________________
Groenlof kent zo wat iedereen maar roodlof is veel minder gekend. Maak er kennis mee langs wikkipedia.
De groente roodlof of radicchio rosso (Cichorium intybus var. foliosum). Die wordt in Italië al eeuwen geteeld en behoort tot dezelfde plantensoort als de witlof. Roodlof heeft een bittere smaak. Er is een kruising gemaakt tussen roodlof en witlof. Het ras Robin is hier een voorbeeld van. De teelt komt in Italië vooral voor in de streek Veneto, tussen Venetië, Verona en Treviso.
Van roodlof komen drie typen voor: - Het type Chioggia, een type met donkerrode kropjes, die op sla lijken, ook wel onterecht rode sla genoemd. - Het type rode van Verona dat in Italië naast een gewone teelt ook wordt ingekuild. Het type ontstaan uit een kruising van roodlof met witloof. Dit type moet als witlof geteeld worden. De krop is wit met rode punten. Dit type is minder bitter dan de twee andere typen. De gegevens van roodlof zijn eerder beperkt tegenover die van groenlof. Dit hier is een licht bewerkte tekst van onderstaande site. https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodlof ___________________________________________________________________________
Om te vergelijken bekijken we ook even het groenlof.
Groenlof (Cichorium intybus var. foliosum). Dit is een bladgroente die het midden houdt tussen witlof en andijvie. Het is vooral geschikt voor de najaarsteelt. Groenlof vormt langwerpige kroppen die een milde smaak hebben. Deze groente kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.
Groenlof kan gezaaid worden van april tot eind juni. Bij vroege zaai moet warm in perspotten opgekweekt en na half mei buiten uitgeplant worden. Zo gaat de plant niet voortijdig gaan schieten (in bloei komen).
Het beste kan in de tweede helft van juni ter plaatse gezaaid worden. een De rijafstand is best van 30 tot 35 cm en uitgedund tot een plantafstand van 25 tot 30 cm in de rij. De oogst valt dan van eind september tot begin november. Groenlof verdraagt lichte vorst maar de buitenste bladeren worden dan wel bruin. https://nl.wikipedia.org/wiki/Groenlof Op deze site kan je nog veel meer lezen over groenlof.
31-07-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|