Warmoes, met brede (witte) stelen, is een vroege groente die wat uitzicht betreft veel gelijkenis vertoont met Paksoi die een zeer late groente is.
warmoes (eigen foto)
Dit jaar heb ik prachtige warmoes met zeer brede stelen maar ik had jaren dat de stelen eerder smal waren. Zo had ik vorig jaar, sijbiet in de tuin en dus geen warmoes.
paksoi (eigen foto)
Maar de paksoi is meer gesloten en de bladeren hebben een lichtjes andere vorm. Wat de stelen betreft heb ik ook nog paksoi gehad met brede stelen.
De zaai periode is totaal verschillend. Warmoes zaai je in het voorjaar maar paksoi zaai je in de beperkte periode tussen 15 juli en 15 augustus. Zaai je vóór 15 juli, dan schiet hij gemakkelijk door. Zaai je na 15 augustus dan moet het weer al zeer goed mee zitten om nog resultaat te boeken.
Bij ons is de paksoi nu, ongeveer klaar om te verspenen. ______________________________________________________________
Verschil tussen Warmoes en Snijbiet!
Warmoes (Beta vulgaris var. cicla) is een ouderwetse bladgroente, ook bekend onder de naam snijbiet. Hoewel warmoes en snijbiet dus als synoniemen worden gebruikt, zijn de twee niet helemaal identiek. In de (biologische) vers handel doelt men met snijbiet op een variant met veel blad, terwijl warmoes typisch dikke nerven heeft. Van warmoes at men vroeger alleen de bladstengels
____________________________________________________________
Gezondheid Warmoes heeft een hoger ijzergehalte dan spinazie (4mg per 100gr, ten opzichte van 3mg per 100gr voor spinazie). Vitamine C en calcium zijn ook goed vertegenwoordigd: respectievelijk met 37 en 87 mg.
Bereiding Van warmoes kan je zowel blad als bladstelen eten. In het algemeen kan je dezelfde recepten gebruiken als voor spinazie, alleen is de kooktijd iets langer. Goed spoelen om in stukken gesneden, gaar te stoven. Er zijn tal van verwerkingsmogelijkheden: Warmoespuree, warmoes met (kaas)saus, moussaka met warmoes, warmoes taart, enzovoort.
Tip: meng een soeplepel vers geroosterde sesamzaadjes in de gestoofde warmoes. En gebruik gerust veel muskaatnoot!
Voor dit gedeelte heb ik me laten inspireren door http://www.dewassendemaan/warmoes (een schijnbaar, niet meer actieve site)
____________________________________________________________
24-07-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|