De Haverwortel of witte schorseneer zou volgens de tekst, in België en Nederland ingeburgerd zijn. Bij kenners en amateur tuinders wel... maar bij het grote publiek heel veel minder. Misschien volg je onze blog reeds een hele tijd, dan heb je het wel gelezen. Op 14-01-2011 bracht ik hier een bijdrage over de haverwortel. Heeft het jou zodanig geïnteresseerd dat je het in de praktijk probeerde? Laat het maar weten hoor naar dalae@pandora.be
Witte schorseneer(Tragopogon porrifolius) of
afbeelding: Haverwortel.http://www.zahraseeds.eu/files/images/2461.jpg
Zie:http://www.wilfriedrobert.be/GROENTEN/witteschorseneer.html#.VFi5P8kmoXQ
De soort komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied , waar hij sinds de oudheid als groente werd gebruikt. In België en Nederland is de soort ingeburgerd.
Tragopogon ×mirabilis is een natuurlijke hybride tussen de paarse mogenster en Tragopogon pratensis. Vroeger werd hij regelmatig geteeld in onze streken , maar is uiteindelijk in de vergeethoek geraakt, mede door het feit dat het een nogal moeilijk te reinigen groente is.
Het is een tweejarige plant die 0,2 - 1,2 meter hoog wordt. De stengels zijn kaal of licht vlokkig behaard. De bladeren zijn grasachtig, breed-lintvormig, aan de basis verbreed, parallelnervig en 10-15 cm lang. De plant is vorst bestendig .
In het tweede jaar bloeit de plant van april tot juni. Het bloemhoofd groeit solitair op sterk verdikte, eindstandige stelen en is 6-7 cm breed. Het bloemhoofd wordt meestal omgeven door tot acht lintvormige omwindsel bladeren en bestaat alleen uit bruin- violette, tot 2,5 cm lange lintbloemen die zich bij warm weer openen. De vruchten zijn nootjes met daarop veer achtig vruchtpluis, dat korter is dan de vrucht.
Deze wortel lijkt uiterlijk goed op schorseneer. De smaak heeft meer iets van asperge, met een beetje zilte ondertoon.
De bereiding is analoog aan schorseneer. Ook het schoonmaken is een vervelende klus. Om die reden wordt deze plant weleens keukenmeidenverdriet genoemd. Andere namen zijn: arme luis asperges, witte schorseneren, oesterplant, boksbaard. Deze plant behoort tot de composietenfamilie (Compositae oftewel Asteraceae).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Composietenfamilie
De composietenfamilie (Compositae of Asteraceae: beide botanische namen zijn toegestaan), ook samengesteldbloemigen genoemd, is samen met de orchideeënfamilie de omvangrijkste plantenfamilie. Zij telt over de hele wereld gezien naar schatting wel 20.000 tot 25.000 soorten. In de tropen telt de familie ook bomen en lianen.
Het belangrijkste kenmerk van deze familie vormen de sterk gereduceerde bloemen. Deze staan bijeen in zogenaamde bloemhoofdjes, die vaak voor bloemen worden aangezien. De groene blaadjes die tegen deze bloemhoofdjes aanliggen zijn dan ook geen kelkbladen maar omwindselblaadjes.
Er worden drie typen bloemen onderscheiden
De lintbloem De buisbloem De straalbloem
Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Composietenfamilie
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Een interessante site over haverwortel: http://www.mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/haverwortel/ Klik die maar eens aan want het leest vlot en is veelzijdig, enkel recepten ontbreken.
Wat recepten betreft zoek je deze van schorseneer en vervang het woord schorseneer door haverwortel.
15-11-2014 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|