Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • zondag 22 april : Tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    13-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kippenren

    Bij de werkjes die amper een kwartier duren behoort het opruimen van de kippenren.


    Dat het nodig was is wel duidelijk.
    De stokken van de broccoli zijn kaal gepikt en moesten weggehaald worden.



    De eerste fase was om alles buiten de ren te halen, de stokken apart en de bladeren op een hoopje.
    De volgende fase behoort bij een andere 15 minuten klus.



    Klus geklaard.

    Om de kippen rustig te houden had ik eerst een hoekje vrij gemaakt.
    Daar had ik wat aarde opgewipt zodat ze naar wormen konden scharrelen.
    Maar de aanwezigheid van mijn foto camera maakte hen argwanend.
    Ze vertrouwden het helemaal niet en er werd pas gescharreld toen ik buiten het perk was.

    13-12-2014 om 07:24 geschreven door tuinblog d


    12-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vegetarisme en pescotarisme

    Wat is vegetarisme?
    Vegetarisme is de voedingswijze waarbij men geen vlees  eet.
    Daarin is begrepen: Gevogelte, vis, schaaldieren en insecten.
    Ook voedsel waarin deze voedingsmiddelen in zijn verwerkt behoren daarbij.
    Bijproducten van geslachte dieren, zoals dierlijk stremsel en gelatine, worden ook uit de voeding weggelaten.

    Vegetarisch stremsel wordt wel toegestaan en dit wordt op het etiket vermeld.
    In plaats van vlees en vis eet men plantaardig voedsel.
    Dit omvat: Fruit, groenten, granen, peulvruchten en noten.
    Eventueel wordt dat aangevuld met vegetarische dierlijke producten als zuivel, honing en eieren.
    Mensen kiezen voor een vegetarisch dieet uit ethische of religieuze overwegingen.
    Ook kan gezondheid een rol spelen in de overweging.

    De term vegetarisme is afgeleid van het Latijnse adjectief vegetus, wat

    "levendig, opgewekt, krachtig" betekent. 

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Vegetarisme

    Wat is Pescotarisme?
    Pescotarisme of pescetarisme is de voedingswijze.
    Daarbij kiest iemand ervoor geen zoogdieren en vogels te eten, maar wel vis of andere zeedieren.
    Andere dierproducten zoals eieren en zuivelproducten worden meestal ook wel gebruikt.
    De Britse Vegetarian Society erkent pescotariërs niet als vegetariërs.
    Ook de Nederlandse Vegetariërsbond definieert het eten van vis als niet-vegetarisch.
    Wel worden pescotariërs gerekend tot de semi-vegetariërs.
    In het dagelijks taalgebruik wordt de term "pescotariër" echter amper gebruikt.
    Daarentegen gebruikt men ten onrechte de term "vegetariër".
    Het pescotarische dieet wordt meestal gekozen uit gezondheidsoverwegingen.

    Het is ook sterk gerelateerd aan het mediterrane dieet.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Pescotarisme   

    Iemand die meestal vegetarisch eet, maar occasioneel toch vis eet, is een pescotariër.

    Voor het mediterane dieet, klik op onderstaande hyperlink:

    http://www.dokterjohn.be/mediterraan-dieet-afvallen.html


    12-12-2014 om 07:29 geschreven door tuinblog d


    11-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gronddoek onder bessen.

    Een gronddoek onder bessenstruiken is nefast, vooral als er hagewinde groeit in de struiken.


    Het doek lag er enkele jaren en het was heel moeilijk om het weg te halen.
    Het was helemaal doorgroeit met ongewenst kruid.



    Er onder was het één kluwen van de witte wortels van de hagewinde.
    Je kan ze er nooit helemaal uit halen omdat ze vervlochten zijn in de wortels van de struiken.
    Zelfs als je de struiken zou uithalen en het wortelgestel zou uitzuiveren zou het toch niet helpen.
    Een stukje van 1 mm laten zitten en het woekeren van die plant kan herbeginnen.



    Of ik nog iets zal kunnen doen met het gronddoek valt nog te bezien.
    Voorlopig laat ik het liggen zoals het nu is.
    Eerst moet de tuin klaar gelegd worden om de winter door te komen.


    11-12-2014 om 16:31 geschreven door tuinblog d


    10-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.per 15 minuten

    Sedert vorige week probeer ik opnieuw op gang te komen.
    Beweging is zo belangrijk voor mij en dat begint opnieuw te lukken.
    Nu moet ik vooral oppassen dat mijn geestdrift niet opnieuw de bovenhand haalt.

    Tot nu toe kon ik het houden op een kwartier per dag.


    De aarde, die verkeerd gevoerd was op het perceel waar de frambozen komen, heb ik vertikkeld naar het lager gelegen vak.
    Dus van de achterkant van de serre naar de noordkant. Dit gebeurde in 2 keer.



    Het pad langs de vakken 4 en 5 van de wisselteelt is nu afgeboord en plus minus effen geharkt.
    Dat gebeurde in 3 keer.

    Ik lag een zevental weken stil en terug op gang komen kan beter stelselmatig gebeuren.
    De volgende stap is 2 keer 15 minuten per dag. 
    Veel rondlopen deed ik al.

    Na mijn rugoperatie, reeds 36 jaar geleden, stelde ik regels op.
    Werken volgens de zwaarte van de klus, hielpen mij er bovenop.
    Spitten en putten delven was bv. gesteld op max 10 min.
    Rechtstaande verspenen hield ik een uur vol met zo nu en dan even de benen rekken voor een slokje drinken.
    De rest van de bezigheden lag daar tussenin.

    Dit principe is weer actueel geworden.
    Nu moet ik vooral rekening houden met stramme spieren die gemakkelijk scheuren.
    Het ging zo goed met mij, dat ik dacht te mogen doorwerken zonder limiet...en dan zie je wat er gebeurd.
    Ik werd terug naar af gekatapulteerd.
    Een nieuwe start voor de zoveelste keer in mijn leven. Niet opgeven.

    Zijn er vragen over de moestuin, dan kan je me mailen op dalae@pandora.be

    10-12-2014 om 17:41 geschreven door tuinblog d


    09-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bonen en bonen

    Blijkbaar zijn er bonen en bonen.
    Van kleinsaf aan, kennen wij struikboontjes en staakbonen.
    Bij de struikboontjes waren er groene en gele en pas veel later zijn de paarse er bij gekomen.
    Bij de staakbonnen sprak men alleen van princessebonen. Veel later heb ik ook de platte snijbonen leren kennen.

    Op het net vond ik de sprezieboon en gewone boon

    De sperzieboon of prinsessenboon is een peulvrucht die met de peul als groente gegeten wordt.
    De sperzieboon behoort tot de boon (Phaseolus vulgaris).
    Witte bonen zijn de gedroogde, volgroeide zaden van de stamsperzieboon.
    De sperzieboon wordt ook wel prinsessenboon, slaboon of herenboon genoemd.
    Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika.
    De naam is afgeleid van `aspergieboontjes'.
    Deze boontjes danken hun naam aan het feit dat ze volgens oud-Hollands gebruik klaar gemaakt worden.
    Net als asperges worden ze met gesmolten boter en nootmuskaat opgediend.
    Er is een stamvariant, de stamslaboon en een klimmende (windende), de stokslaboon.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Sperzieboon

    De gewone boon (Phaseolus vulgaris) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae).
    De soort is afkomstig uit Zuid-Amerika en heeft in het Middellandse Zeegebied bijna het volledige bestand van peulvruchten verdrongen.
    De plant is eenjarig, van oorsprong windend, doch meerdere 'stamvarianten' werden ontwikkeld.
    De bloem is trosvormig, en de bloei vindt plaats van juni tot september.
    De boon is de algemene benaming voor de zaden van deze plant.
    Er zijn ook 'bonen' die tot andere soorten behoren en ook wordt de gehele peul in veel gevallen 'boon' genoemd.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_boon

    Boontjes Klaarmaken
    Hoe snel boontjes koken en klaarmaken met tip om de groene kleur te behouden.
    Een oerdegelijk recept dat je in moeders en grootmoeders keuken reeds kon terugvinden: de boontjes worden eerst gekookt en dan gestoofd met een uitje, kruiden en een scheutje azijn.
    We geven als tip mee om wat natriumbicarbonaat bij in het kokende water te doen waarin je de boontjes gaat koken, zodat de groene kleur beter gaat behouden blijven.

    Boontjes klaarmaken in kokend water, verfrissen onder koud water en aanstoven met fijngesneden ui

    Boontjes klaarmaken in kokend water, verfrissen onder koud water en aanstoven met fijngesneden ui

    Prinsessenbonen of groene boontjes recept
    per persoon 100 gram groene prinsessenboontjes
    Voor het koken:
    kokend water
    een snuifje natriumbicarbonaat
    Voor het stoven:
    2 sjalotjes (smaakt iets meer lekker dan 1 ui), zeer fijn gesneden
    een klontje boter
    kruiden: zout, peper, muskaatnoot
    1 kleine scheut naar smaak van je favoriete azijn (appelazijn is onze favoriet in dit recept)

    Hoe groene boontjes klaarmaken

    1. Kuis de boontjes, verwijder de punten en de draad-vezels (de bliezen) en breek zeer lange prinsessenbonen half door.
    2. Doe de boontjes in kokend water met zout en natriumbicarbonaat en kook ze gaar (kooktijd hangt af van uw persoonlijke voorkeur van harde of zachte boontjes).
    3. Giet de bonen af en
    4. stop het verder garen door de bonen onder koud stromend water in het vergiet te verfrissen.
    5. Doe een klontje boter in een stoofpotje en stoof hierin de fijne stukjes sjalot aan op een middelmatig vuurtje.
    6. Doe er de boontjes, kruid met peper, zout en muskaatnoot en roer op het allerlaatste moment een scheutje azijn onder.
    http://onskookboek.com/boontjes-klaarmaken/3001/

    09-12-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!