Blijkbaar zijn er bonen en bonen. Van kleinsaf aan, kennen wij struikboontjes en staakbonen. Bij de struikboontjes waren er groene en gele en pas veel later zijn de paarse er bij gekomen. Bij de staakbonnen sprak men alleen van princessebonen. Veel later heb ik ook de platte snijbonen leren kennen.
Op het net vond ik de sprezieboon en gewone boon
De sperzieboon of prinsessenboon is een peulvrucht die met de peul als groente gegeten wordt. De sperzieboon behoort tot de boon (Phaseolus vulgaris). Witte bonen zijn de gedroogde, volgroeide zaden van de stamsperzieboon. De sperzieboon wordt ook wel prinsessenboon, slaboon of herenboon genoemd. Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika. De naam is afgeleid van `aspergieboontjes'. Deze boontjes danken hun naam aan het feit dat ze volgens oud-Hollands gebruik klaar gemaakt worden. Net als asperges worden ze met gesmolten boter en nootmuskaat opgediend. Er is een stamvariant, de stamslaboon en een klimmende (windende), de stokslaboon. http://nl.wikipedia.org/wiki/Sperzieboon
De gewone boon (Phaseolus vulgaris) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De soort is afkomstig uit Zuid-Amerika en heeft in het Middellandse Zeegebied bijna het volledige bestand van peulvruchten verdrongen. De plant is eenjarig, van oorsprong windend, doch meerdere 'stamvarianten' werden ontwikkeld. De bloem is trosvormig, en de bloei vindt plaats van juni tot september. De boon is de algemene benaming voor de zaden van deze plant. Er zijn ook 'bonen' die tot andere soorten behoren en ook wordt de gehele peul in veel gevallen 'boon' genoemd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_boon
Boontjes Klaarmaken Hoe snel boontjes koken en klaarmaken met tip om de groene kleur te behouden. Een oerdegelijk recept dat je in moeders en grootmoeders keuken reeds kon terugvinden: de boontjes worden eerst gekookt en dan gestoofd met een uitje, kruiden en een scheutje azijn. We geven als tip mee om wat natriumbicarbonaat bij in het kokende water te doen waarin je de boontjes gaat koken, zodat de groene kleur beter gaat behouden blijven.
Boontjes klaarmaken in kokend water, verfrissen onder koud water en aanstoven met fijngesneden ui
Prinsessenbonen of groene boontjes recept per persoon 100 gram groene prinsessenboontjes Voor het koken: kokend water een snuifje natriumbicarbonaat Voor het stoven: 2 sjalotjes (smaakt iets meer lekker dan 1 ui), zeer fijn gesneden een klontje boter kruiden: zout, peper, muskaatnoot 1 kleine scheut naar smaak van je favoriete azijn (appelazijn is onze favoriet in dit recept)
Hoe groene boontjes klaarmaken
1. Kuis de boontjes, verwijder de punten en de draad-vezels (de bliezen) en breek zeer lange prinsessenbonen half door. 2. Doe de boontjes in kokend water met zout en natriumbicarbonaat en kook ze gaar (kooktijd hangt af van uw persoonlijke voorkeur van harde of zachte boontjes). 3. Giet de bonen af en 4. stop het verder garen door de bonen onder koud stromend water in het vergiet te verfrissen. 5. Doe een klontje boter in een stoofpotje en stoof hierin de fijne stukjes sjalot aan op een middelmatig vuurtje. 6. Doe er de boontjes, kruid met peper, zout en muskaatnoot en roer op het allerlaatste moment een scheutje azijn onder. http://onskookboek.com/boontjes-klaarmaken/3001/
09-12-2014 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|