Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Het zijn nu zaterdag 1 juni en zondag 2 juni de Velt-hoogdagen.
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    09-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bonen en bonen

    Blijkbaar zijn er bonen en bonen.
    Van kleinsaf aan, kennen wij struikboontjes en staakbonen.
    Bij de struikboontjes waren er groene en gele en pas veel later zijn de paarse er bij gekomen.
    Bij de staakbonnen sprak men alleen van princessebonen. Veel later heb ik ook de platte snijbonen leren kennen.

    Op het net vond ik de sprezieboon en gewone boon

    De sperzieboon of prinsessenboon is een peulvrucht die met de peul als groente gegeten wordt.
    De sperzieboon behoort tot de boon (Phaseolus vulgaris).
    Witte bonen zijn de gedroogde, volgroeide zaden van de stamsperzieboon.
    De sperzieboon wordt ook wel prinsessenboon, slaboon of herenboon genoemd.
    Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika.
    De naam is afgeleid van `aspergieboontjes'.
    Deze boontjes danken hun naam aan het feit dat ze volgens oud-Hollands gebruik klaar gemaakt worden.
    Net als asperges worden ze met gesmolten boter en nootmuskaat opgediend.
    Er is een stamvariant, de stamslaboon en een klimmende (windende), de stokslaboon.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Sperzieboon

    De gewone boon (Phaseolus vulgaris) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae).
    De soort is afkomstig uit Zuid-Amerika en heeft in het Middellandse Zeegebied bijna het volledige bestand van peulvruchten verdrongen.
    De plant is eenjarig, van oorsprong windend, doch meerdere 'stamvarianten' werden ontwikkeld.
    De bloem is trosvormig, en de bloei vindt plaats van juni tot september.
    De boon is de algemene benaming voor de zaden van deze plant.
    Er zijn ook 'bonen' die tot andere soorten behoren en ook wordt de gehele peul in veel gevallen 'boon' genoemd.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_boon

    Boontjes Klaarmaken
    Hoe snel boontjes koken en klaarmaken met tip om de groene kleur te behouden.
    Een oerdegelijk recept dat je in moeders en grootmoeders keuken reeds kon terugvinden: de boontjes worden eerst gekookt en dan gestoofd met een uitje, kruiden en een scheutje azijn.
    We geven als tip mee om wat natriumbicarbonaat bij in het kokende water te doen waarin je de boontjes gaat koken, zodat de groene kleur beter gaat behouden blijven.

    Boontjes klaarmaken in kokend water, verfrissen onder koud water en aanstoven met fijngesneden ui

    Boontjes klaarmaken in kokend water, verfrissen onder koud water en aanstoven met fijngesneden ui

    Prinsessenbonen of groene boontjes recept
    per persoon 100 gram groene prinsessenboontjes
    Voor het koken:
    kokend water
    een snuifje natriumbicarbonaat
    Voor het stoven:
    2 sjalotjes (smaakt iets meer lekker dan 1 ui), zeer fijn gesneden
    een klontje boter
    kruiden: zout, peper, muskaatnoot
    1 kleine scheut naar smaak van je favoriete azijn (appelazijn is onze favoriet in dit recept)

    Hoe groene boontjes klaarmaken

    1. Kuis de boontjes, verwijder de punten en de draad-vezels (de bliezen) en breek zeer lange prinsessenbonen half door.
    2. Doe de boontjes in kokend water met zout en natriumbicarbonaat en kook ze gaar (kooktijd hangt af van uw persoonlijke voorkeur van harde of zachte boontjes).
    3. Giet de bonen af en
    4. stop het verder garen door de bonen onder koud stromend water in het vergiet te verfrissen.
    5. Doe een klontje boter in een stoofpotje en stoof hierin de fijne stukjes sjalot aan op een middelmatig vuurtje.
    6. Doe er de boontjes, kruid met peper, zout en muskaatnoot en roer op het allerlaatste moment een scheutje azijn onder.
    http://onskookboek.com/boontjes-klaarmaken/3001/

    09-12-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    07-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    De kleinkinderen zijn hier... en de sint is geweest.
    Voor mij kwam de sint een paar dagen geleden.
    Colette kookte voor het eerst in al di!e tijd een boerenkool stamppot op zijn Hollands. Stamppot met rookworst maar dan met een lekkere dikke vegetarische rookworst met een veeg    mostaard van Wostijn uit Torhout.

    Boerenkoolstamppot

    ingredienten 4 personen
    – 1 kg aardappels (kruimig)
    – 600g boerenkool (panklare)
    – zout
    – 2 rookworsten (` 250 g)
    – 25 g boterof margarine
    – 1 eetlepel azijn
    – versgemalen peper
    – azijn

    Bereidingswijze
    1. Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden.
    Boerenkool in grote pan doen en aardappels erop leggen.
    Ca. 2 1/2 dl water en 1 theelepel zout toevoegen.
    Op matig hoog vuur boerenkool en aardappels afgedekt aan de kook brengen.
    Boerenkool in ca. 10 minuten laten slinken.

    2. 2 Rookworsten uit verpakking nemen en op aardappels leggen.

    Boerenkool en aardappels afgedekt in nog ca. 15 minuten zachtjes gaar koken.
    Rookworsten uit pan nemen en onder deksel warm houden.

    3. Boerenkool en aardappels afgieten en kookvocht opvangen in kom.

    Met aardappelstamper boerenkool en aardappels fijnstampen.
    Boter en azijn toevoegen.
    Alles goed door elkaar roeren en al roerend steeds scheutje kookvocht toevoegen tot alles smeuïg is.
    4. Al roerend stamppot nog enkele minuten doorwarmen.
    Op smaak brengen met zout, peper en eventueel nog scheutje azijn. Boerenkoolstamppot op vier borden scheppen.
    Rookworst in plakjes snijden en op boerenkool leggen.
    Lekker met piccalilly of mosterd.

    http://www.smulweb.nl/recepten/1012199/Boerenkoolstamppot

     

    http://www.dehippevegetarier.nl/tivall-rookworst/

     

    07-12-2014 om 13:26 geschreven door tuinblog d


    06-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.in de tuin op 06-12-14

    Woensdag kwam mijn broer opnieuw werken in de tuin.


    Nu is het meeste onkruid verwijderd.


    De paadjes zijn lichtjes afgeschept met de platte schop.


    Er is een mol actief in de moestuin maar veel kwaad kan het nu niet.


    De enige groenten die nu nog in de tuin staan zijn: Veldsalade, boerenkool, prei, warmoes en roodlof.


    De overschot van de compost moest tussen de twee plankjes gevoerd worden maar kwam verkeerdelijk terecht tussen de pannen.
    Daar lag het reeds te hoog en zal het moeten aangepast worden.

    De compost reserve is nu op en daar heb ik gisteren een rat in de grond gestoken.

    Onze poes is niet alleen een goede muizenvanger maar ratten staan ook op zijn agenda.
    Bijna alles wat hij vangt ligt aan de keukendeur.
    Soms ligt er ook een mol en dat is natuurlijkveel  minder.
    Het gebeurt ook dat hij een heel jong wild konijntje te pakken heeft.
    Dit legt hij nooit op het terras. Hij peuzelt het voor een groot deel op.
    Dat laatste gebeurt hoogstens 1 of 2 keer per jaar.
    Als ik er op kom neem ik het af.
    Dan is hij een paar dagen kwaad en kan ik niet in zijn omtrek komen.

    06-12-2014 om 09:55 geschreven door tuinblog d


    05-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het weer

    Ik ben er eventjes tussenuit geweest.
    Elke dag heb ik het weer in de gaten gehouden.

    Ja,het weer is voor een tuinder heel belangrijk.
    Dan moet je ook leren naar het weerbericht te begrijpen.

    Hoe verder ze vooruitzien, hoe meer het aan verandering is bloot gesteld.

    Ik geef een heel concreet voorbeeld:
    Vorige zondag gaven ze aan de donderdag de mooiste van de week zou zijn met in het westen zeker zon in de namiddag.
    Gisteren donderdag, zagen we geen zon en rond de middag is hier heel eventjes motsneeuw beginnen vallen. De dreiging ging voorbij maar van zon geen sprake.

    Alleen wat vandaag over morgen wordt voorspeld is behoorlijk betrouwbaar.
    Een procent kan ik er niet op plakken maar schat het toch ver in de negentig in.

    Voor volgende week is er heel wat regen voorspeld en het wordt zachter.
    Dat zijn vage voorspellingen die kans tot slagen hebben.
    We volgen het aandachtig.

    Let alvast op één zaak: Dat je vorstgevoelig plantjes binnen zijn of voldoende afgeschermd. Het weer kan heel plots omslaan naar winter.
    Het ziet er niet naar uit dat we dit jaar eindelijk een witte Kerst krijgen.
    Toch weet je maar nooit.
    Onderstaande grafiek toont uur per uur aan wat we vandaag in Jabbeke mogen verwachten

    Als je in de tuin wilt werken dan moest dit reeds gebeurd zijn tussen acht en tien uur. want vanaf tien wordt voor ons hier regen voorspeld.
    Op het net kan je alles vinden over het weer.
    Als ik het vraag voor Jabbeke dan is het voor vandaag voor Jabbeke uur per uur.

    05-12-2014 om 09:43 geschreven door tuinblog d


    03-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTENBOEK

    Zou jij deze BLOG missen?

    Laat je dan even een berichtje na in ons Gastenboek?

    (zie rechterkolom)

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.

    03-12-2014 om 16:47 geschreven door Pol Movinttog


    30-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin vervuikd

    De tuin is stilaan aan het leeg komen. Het afgedekt roodlof, de boerenkool en de warmoes blijven buiten overwinteren.



    Bijna geen groenten meer maar juist dan kan je het vervuilen des te beter zien.


    Vak vier, van de wisselteelt, is reeds het langst vrij maar wordt ingepalmd door vooral  strobloemen.
    Die stonden daar een paar jaar geleden langs de afsluiting en bloeiden overvloedig.
    Na drie jaar heb ik nog altijd last van de vele zaailingen.


    Mijn broer is reeds begonnen met het afscheppen van de paadjes.
    Ik kon het niet tonen maar het mag meer zijn zodat alle onkruid weg is.



    Een deel van de veldsalade is nu overdekt met de mini serre. Dit doe ik vooral om de blaren porper te houden.


    Als we niet vlug het gras nog eens kunnen maaien zullen de bladeren moeten geruimd worden.
    Doen we het niet dan waaien ze weg en kunnen we ze niet gebruiken om af te dekken.

    30-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    29-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vorstgevoelig afdekken of binnen halen

    Nu ik opnieuw langzaam in aktie kom kan ik lichte werkjes wel aan.



    Deze twee rijen venkel, plus het restje van de oudste rij, breng ik vandaag naar de veranda om ze daar in te kuilen.




    De drie rijen venkel zijn nu weggehaald, enkel het groen is blijven liggen.


    De bak waar de knollen worden ingekuild is klaar gemaakt.

    De dikste knollen zijn eerst geplaatst en de kleintjes staan vooraan.
    Zo staan ze in volgorde van gebruik.
    Bij het inkuilen verlies je na enkele weken, altijd de buitendte kraag.
    Zo zou er van die kleintjes niets meer over blijven.



    Gisteren was hier een klein familiefeestje naar aanleiding van mijn 77ste verjaardag ongeveer een maand geleden.
    Ik heb de rest van de paksoi over de drie gezinnen verdeeld en wat over bleef  heeft Colette vandaag
    bereid.

    Het roodlof is nu ook afgedekt en het glas verzekerd met een koord.
    Laat het volgende nacht nu maar vriezen en of waaien.


    Ik zorg dat er wat luchtgaten zijn.
    Roodlof verdraagt de koude maar vriest kapot als ze nat is.
    Met zeer lage temperaturen heb ik geen ondervinding maar tot -10°C blijft ze relatief goed.


    De balkjes heb ik zelf aangevoerd in enkele keren maar voor het glas had ik een goede ziel vandoen.


    Hier in de buiten is dat geen probleem.
    Komt er geen familie of kennis langs dan ga je even op straat staan tot er een bekende voorbij komt.

    Het is nogal dikwijls eens de garagist van rechtover de deur of zijn buurman de vloerlegger. 
    Goede buren is goudwaard en een broer met een hart van goud spant natuurlijk de kroon.
    Gisteren was het een schoonbroer die een beetje hielp.
    Langs al deze kanalen gaat de overschot aan groenten de deur uit. Niets mag verloren gaan.

    29-11-2014 om 18:09 geschreven door tuinblog d


    28-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eerste nachtvorst periode

    Het is eind november en dan kan je plots in het weerbericht lezen:
    Aan het erg zachte najaarsweer lijkt nu toch stilaan een einde te komen. Ten noorden van onze omgeving stijgt de luchtdruk en dat betekent dat we geleidelijk overschakelen op een wat kouder weertype.
    in het weekend of begin volgende week kunnen we misschien zelfs de eerste nachtvorst periode van dit jaar te verwerken krijgen.

    Is het niet letterlijk zo, dan wordt je toch verwittigd op de één of andere manier.
    Wees maar op je hoede want voor zaterdag op zondag en de volgende nachten wordt grondvorst voorspeld.
    De luchttemperatuur zal flirten met 0°C

    Je weet wat je te doen staat.-alle vorstgevoelige planten moeten ofwel afgedekt of binnen gebracht worden.


    Naast de venkel en de paksoi breng ik ook de annanas salie naar binnen.De restvan de paksoi plaats ik in de serre en dek ik wat af, samen met de annanaskers . De venkel gaat naar de veranda
    maar ook de laulier geef je best een plaatsje in een vorstvrij lokaal.
    Enkele jaren terug plaatste ik hem in de serre om te overwinteren.
    De volgende zomer verdroogde hij stelselmatig
    .
    Ik knipte hem helemaal in en tegen de herfst schoot hij onderaan weer uit.

    Gedurende de winter kon ik de scheuten bewaren en het volgende voorjaar schoot hij massaal weer uit.

    28-11-2014 om 10:28 geschreven door tuinblog d


    27-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geen tuinweer

    Gisteren was de eerste keer dat mijn broer niet in de tuin kon werken.

    Mijn atelier stond overhoop en de verwarming werkte niet.
    Mijn broer is van zijn 17 tot zijn 65 technicus geweest bij Junckers.
    Dit was zijn stiel en een totale loopbaan bij één en dezelfde firma zegt voldoende.

    Van de ene radiator was de waakvlam onvoldoende om de radiator te doen werken.

    Bij de tweede radiator, in de veranda, kwam hij op gang maar doofde al vlug.
    Binnen het kwartier werkten ze allebei zeer goed na ontmanteling, herstel en terugplaatsing. 
    Ik had voldoende klusjes binnen voor de hele dag .

    27-11-2014 om 11:44 geschreven door tuinblog d


    26-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eerste lichte grondvorst

    Gisterenmorgen werd de winter heel voorzichtig aangekondigd met heel bescheiden tekens.



    Op de plankjes en op de plaatsen waar de grond mul lag zag het lichtjes wit.
    Het leek meer op een heel fijn gaas de zorgvuldig was neer gelegd.
    Toen ik de grond daar beroerde kraakte die spontaan open.
    Die was dus wel degelijk vervroren maar dan in de lichtst mogelijke graad.


    Het roodlof en de paksoi lieten toch lichtjes hun bladeren hangen.

    De venkel liet nog het best van al zien dat hij vorstgevoelig is.
    Voor de voorbije nacht was regen aangekondigd maar hier, op 6km van de zee is alles nog helemaal droog.
    Een blik op de thermometer toont +6°C terwijl het gisterenmorgen maar 3° was.
    Dit is telkens de luchttemperatuur maar aan de grond kan het enkele graden lager zijn.



    Zowel het roodlof, de paksoi als de venkel staan vandaag weer rechtop.
    Van een nachtvorst periode is zeker geen sprake.

    26-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    25-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuinclub op 23-11-14

    Vorige zondag ben ik naar de tuinclub geweest omdat het ging over de biologische zaden bestellijst.

    Eerst geef ik het vooropgesteld programma dat is voorbereid door Paul en Luc en gepresenteerd wordt door Paul.

    -------------------------------------------------------------------------------------

    - De zadenlijst 2014 - uitleg - hoe bestellen - wie heeft goede of slechte ervaringen met uitgeprobeerde soorten - over welke zaden wil je extra uitleg - we overlopen niet de volledige lijst dus breng al je vragen mee.
    - Bestellijst bio-hulpmiddelen - zijn daar vragen over?
    - Welke ervaringen hebben jullie met de samenaankopen van bvb witloofwortels - kweekpaketten oesterzwam enz.

    - Vaste rubriek: Welke tuinwerkzaamheden deden we onlangs of kunnen we nog doen. Steeds gebracht door Marc.

    - de siertuin door Luc
    -Vijgen: topjaar!
    -Tips voor de volgende periode : planten van rozen, een eerste lichte snoei en de wortelvoet afdekken met kompost om de entplaats te beschermen. Stalmest liefhebbers zie Seizoenen nr 6 punt 2 .
    – Bladverliezende heesters en bomen kan je vanaf nu planten. In het voorjaar zullen ze dan mooi uitlopen wat je tevens de winst van een groeiseizoen oplevert ,daarnaast heb je nu nog een ruimere keuze bij de kwekers. Vergeet niet water te geven, ook meerdere dagen na de aanplant..
    – Naar de winter toe ruimen we op. Bladeren worden bijeen geveegd zodat onderliggende planten of gras niet rotten of schimmelen. Verkleind blad kan tussen heesters gestrooid worden, zo waait het minder vlug weg en verteerd makkelijker.
    - Ook winter snoei kan nu uitgevoerd worden ( voor de voorstanders ), maar snoei geen voorjaarsbloeiers, tenzij je geen bloemen wenst.
    - Tuingereedschap opbergen en onderhouden, goten en serre reinigen. Enz...
    – Ik kan het niet laten, maar in Seizoenen 6 pag 14 zag ik een artikel over ' groen parasol...'
    Een mooi artikel over een boom met scheefgezakte bamboeconstructies in zijn kroon, dit om het natuurlijk en esthetisch uitzicht van uw tuin te verbeteren ( het is in de mode ).
    - Een goed gekozen boom met een doorlatend bladerdek geeft ons mooier licht en schaduw. Sorry voor de handelaars.
    -Vragen van tuinclubleden.

    -------------------------------------------------------------------------------------

    Hoe het liep!

    Hoe het gelopen is! (Reeds vooraf kon je zien dat er tijdsgebrek zou ontstaan). Paul en Luc waren afwezig en Marc, onze voorzitter, stond er alleen voor.

    – Eerst bracht hij een uitgebreid verslag uit over de viering van 40 jaar velt nationaal.
    Veel aandacht was er voor de stand van velt West Vlaanderen.
    Een eigen bedenkig of moeten we zeggen kijk op velt volgde.
    Er is een meer professionele aanpak door het aanwerven van een beroeps mensen.
    Naar aanleiding van 40 jaar velt, ging men over tot het aanmaken van een nieuw logo:
    Het is in ofwel rode ofwel groene kleur zodat het altijd kan opvallen.
    Kortom, Marc ziet dat de werking van Velt  professioneel is geworden door het aanwerven van een beroeps publiciteitsman.
    Het amateurisme verdwijnt uit velt.

    – Volgt de zadenlijst die binnen moet tegen 8 december met directe betaling door storting.
    Afhalen op 14 februari.

    – In de zadenlijs drie tinten: zwart: vaste zaden  rood: potplant  en groen:nieuwigheden.
    Aardappelenrassen kwamen goed aan bod: – oa.: de charpo mira dat een zeer resistent ras is.
    Er werd ook uitgebreid gesproken over het zaaien van aardappelen.

    – Een data uitwisseling van zaden na 14 februari kwam opnieuw ter sprake maar de nadruk werd gelegd op het tot nu toe mislukken van deze opzet.

    – Tussendoor werd de aandacht gevestigd op een tv programma op dinsdag 25 november
    op Canvas om 20u40 'De macht van het minuscule'
    Het is een documentaire over het belang van: microben, bacteriën, gisten en schimmels. 1 op 2 / 1 Bacteriën.

    – De Kaapse kruisbes... het probleem is dat je ze niet rijp krijgt.
    De logische en zeer praktische oplossing kwam van Luc Jaques.
    Maak er een tweejarige plant van door van zohaast je zaailingen ziet, die in te potten en vorstvrij te overwinteren.
    Na de winter plaats je ze eerst in de koude kas (serre) en na 15 mei kunnen ze in volle grond waar je de hele zomer goed kunt oogsten.

    – Knolvoet bij kolen (aangebracht door Raymond)
    Direct kwam de vraag van Nico: Kweek je ook rapen in je tuin.
    Kolen na rapen, al is het meer dan een jaar en je hebt gegarandeerd knolvoet op je kolen.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Er waren met 18 rond de tafel niettegenstaande er veel van de vaste waarden door omstandigheden afwezig waren.
    Er werden veel vragen gesteld en meestal door Marc zeer uivoerig beantwoord.
    Persoonlijk miste ik wel de altijd boeiende inbreng van Paul, algemene leiding, en Luc, siertuin, waardoor je een zekere eentonigheid omzeilt.

    --------------------------------------------------------------------------------------

    --------------------------------------------------------------------------------------

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    25-11-2014 om 15:45 geschreven door tuinblog d


    23-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuw logo bij velt

    Het nieuwe logo van Velt...



    Daar komen we op terug vooral wat de kleuren betreft die er moeten voor zorgen dat het logo (hier nog in zwart wit) altijd de aandacht trekt.
    Ik wacht met jou op meer informatie.
    In elk geval spreekt het mij, door zijn eenvoud, heel sterk aan.

    23-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aperitief hapjes en veel meer

    Als je aperitiefhapjes zoekt heb je een onmetelijk grote keuze.
    Zoek je biologische of vegetarische hapjes, dan is de keuze eerder beperkt.
    Op 1 november waren Colette en ikzelf uitgenodigd voor de verjaardag van mijn petekind Els.
    Omdat ik niet van taarten houd en sneukelen vermijd, had ze een deels alternatieve tafel samengesteld.


    In het winkeltje van een bioboer in de buurt had ze geroosterde soja bonen gekocht.
    Die waren zo fijn gekruid zodat de verschillende soorten kaasblokjes op mij hun aantrekkingskracht verloren.


    In het winkeltje van een bioboer in de buurt had ze geroosterde soja bonen gekocht. Die waren zo fijn gekruid zodat de verschillende soorten kaasblokjes op mij hun aantrekkingskracht verloren. Wat mij wel opviel was de tekst op de verpakking die helemaal en alleen in het Frans was.
    Volgens het staalstatuut is dat in feite onwettelijk.
    Misschien wordt daar nu niet meer naar gekeken zoals een tijd geleden het geval was.
    En zo ben ik op zoek gegaan naar wat meer biologische en/of vegetarische hapjes.

    Ik ging op Google afbeeldingen en tikte 'bio hapjes' in.

    De bio is er eerder beperkt maar de hapjes zeer uitgebreid.
    Het komt er op op aan de biohapjes er uit te halen door de pagina te bezoeken.

    Ik kwam er o.a.terecht op deze Velt bijdrage.



    http://velt.brugseverenigingen.be/Fotosactiviteiten/13112012Ga maar eens kijken naar deze velt bijdrage uit 2012

    Zo kwam ik ook terecht op:
    http://www.proefeet.nl/deelnemers/bio-eetcafe-emma/

    Hieronder een klein voorsmaakje van de inhoud:

    4 t/m 6 september 2015


    Home
    Programma
    Deelnemers
    Video's
    Locaties
    Duyten
    Contact

    Home › Deelnemers › Bio Eetcafe Emma
    Bio Eetcafe Emma

    Dit is gewoon een klein beetje inhoud.
    Bezoek gewoon zelf de pagina.
    Het ziet er daar allemaal veel kleurrijker en pittiger uit.

    Op dezelfde 'Google afbeeldingen pagina' vind je ook vegetarische hapjes.


    http://www.kookstudio.net/14maartwijchenhhh/

    EDit is mar één voorbeeld waarvan hieronder een beetje inhoud:

    Zaterdag 14 maart in Wijchen: Workshop “Hemelse Hartige Hapjes”
    Dokla
    De Indiase keuken is beroemd om zijn verrukkelijke “snacks” – denk aan samosa’s en pakora’s - en vele andere creatieve heerlijkheden die bijna niemand kent!
    In combinatie met de lekkerste, kleurrijkste chutney’s en raïta’s zijn ze het hoogtepunt van de maaltijd, en heel verrassend als bijzonder borrelhapje…
    Dit is ook een hele leuke workshop om samen met je kind te doen – speciale studentenkorting voor jongeren tot 25 jaar!
    Van 15:00-19:00 u
    Deze verwennersworkshop is heel erg leuk om te doen omdat we de meest verrassende en creatieve Indiase (vegetarische) hartige hapjes maken. Bekende en onbekende! Snelle, gemakkelijke en bewerkelijke, gefrituurde, gestoomde, gebakken……. steeds met de best passende chutney of raïta erbij om lekker in te dippen.
    Uiteraard sluiten we de middag af met een feestelijke maaltijd

    Dit is een kleine greep uit de mogelijkheden van bio en vegetarische hapjes.
    Ik zet je gewoon op weg en wens je veel sukses op jouw persoonlijke zoektocht.

    23-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    22-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groenlof

    Het groenlof (suikerbrood) breng ik elk jaar in de serre.


    Dit jaar deed ik het niet maar liet het verplaatsen..


    Mijn broer, rustig bezig, zoals altijd.


    Lege plaatsen waar groenlof groot werd.

    Het roodlof wordt niet binnen gehaald maar ik laat er glas boven plaatsen.
    De rest van de Paksoi kan desnoods binnen worden gehaald en even in de kuip van de venkel worden geplaatst.

    Om deze mooie kroppen goed te houden wordt er constant lichtjes verlucht.
    Alleen bij eventueel stormweer of hevige wind gaat alles dicht tot het weer rustiger wordt.

     

    22-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    21-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pastinaak

    Elk jaar rond deze tijd haal ik de pastinaak uit de grond om ze te vrijwaren tegen woelmuizen.


    Dat woelmuizen of andere vraat dieren de wortels wel degelijk lusten zie je hier.
    Ofwel vreten ze de wortel van onderen uit helemaal op ofwel vallen ze een zijkant aan.


    De oogst is dit jaar niet zo groot omdat er reeds een behoorlijk deel vroeger zijn gebruikt.


    Eens de wortels in de kruiwagen liggen zie je dat er heel wat kleinere (fijne) exemplaren tussen zitten.
    Ze worden naar de serre gebracht. Het fijnste deel wordt er af gesneden.


    Zo is het mogelijk om ze naast elkaar in de bak te plaatsen.
    De wortel van de pastinaak moet heel sterk zijn om op zo'n lengte te komen in onze zware onder grond.
    Ze zijn helemaal niet vertakt zoals de wortel hier doet.
    De smaak van de pastinaak is bijna identiek aan die van de wortel maar wel sterker.

     

    21-11-2014 om 10:28 geschreven door tuinblog d


    20-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het tuinseizoen 2014

    Wat we dit jaar meemaken door de vier seizoen heen is ongezien.
    Wat we hebben geoogst in onze moestuin is ongehoord.


    Tot augustus hadden we echt onvergetelijk mooi weer gehad met regen op zijn tijd.
    Die regen kwam er nog al dikwijls gedurende de nacht.
    Heel veel dagen waren zonnig en zacht.
    En toen kwam augustus met relatieve kille nattigheid. Het zomer seizoen leek over.
    In de mini serre oogstte ik alle rijpe paprika vruchten, ook de groen uitgenomen de ondermaatse.
    En toen kwam september en de zomer herleefde maar ook de tuin.
    Nu op 19 november heb ik eindelijk de paprika planten verwijdert



    Ik had de mini serre gelaten voor wat ze was tot half oktober toen Colette me vroeg ' Zijn er nog rode paprika's?'.
    Toen plukte ik er een tiental en was verwondert dat er zo enorm veel nieuwe vruchten op de planten groeiden.
    We hadden een tweede zomer in één tuinseizoen.
    Zie eens wat wij gisteren hebben geoogst.
    Bekijk goed wat achterbleef...een half vergane mulch laag.
    Dat heeft de planten gered omdat door de dikte van de laag de grond niet uitdroogde.
    Enkel aan de randen tegen het glas groeide het onkruid weelderig.



    De tuinmeubelen zijn nu ook geborgen tot het voorjaar.


    Hier zie je iets heel uitzonderlijk.
    De vissen zwemmen op 19 november 2014 nog aan het oppervlak.

    Normaal gezien hangen ze, rond deze tijd van het jaar, reeds meestal roerloos op halve diepte

     

    20-11-2014 om 09:58 geschreven door tuinblog d


    19-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuinclub

    Komende zondag 23 nov '14 is er Tuinclub bij Addie in het café " 't Oud Gemeentehuis", Cathilleweg 86 te Stalhille.
    Van 10u tot 12u gaan we het hebben over:

    - De zadenlijst 2014 - uitleg - hoe bestellen - wie heeft goede of slechte ervaringen met uitgeprobeerde soorten.
    - Over welke zaden wil je extra uitleg - we overlopen niet de volledige lijst dus breng al je vragen mee.

    - Bestellijst bio-hulpmiddelen - zijn daar vragen over?
    - Welke ervaringen hebben jullie met de samenaankopen van bvb witloofwortels - kweekpaketten oesterzwam enz.

    - Vaste rubriek: Welke tuinwerkzaamheden deden we onlangs of kunnen we nog doen.
    - De siertuin: Luc zal er niet zijn maar hij heeft zijn tips en bedenkingen doorgegeven.
    - Vijgen: topjaar!
    - Vragen van tuinclubleden.

    Iedereen welkom.



    Wil jij volgend jaar ook genieten van een heerlijke en mooie ecotuin?
    Bestel dan nu je groente- en bloemenzaden voor het komende seizoen!
    Als lid van Velt krijg je zelfs 10% korting op je bestelling!

    http://www.velt.be/Joomla/images/zadenlijst_2014.pdf

    19-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    18-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.potplanten

    Het terras is voor een groot deel ontruimd.


    De potplanten zijn binnen gehaald op 1 na.
    Nu nog de tuinmeubelen bergen op zolder.
    Het terras zelf begint goen uit te slaan. Een azijn beurt voor de winter houdt de klinker proper voor een hele tijd.



    De potplanten zijn binnen gehaald op 1 na. Nu nog de tuinmeubelen bergen op zolder. Het terras zelf begint goen uit te slaan.
    De geraniums zijn weggenomen en in de composthoop verwerkt.
    Op de opstaande kant van de traptreden en op het muurtje mag het mos zijn gang gaan


    De moerbezieboom begint zijn grote bladeren te verliezen.
    Ze worden opgevangen door een net boven de vijver.


    Een beetje lichte nachtvorst zal nodig zijn om de vijgeboom van zijn bladeren te ontdoen.

     

    18-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    17-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lekker ecologisch!


    Vandaag neem ik een artikel over van velt nationaal
    Daarin wordt een velt– boek aanbevolen dat je gemakkelijk kunt geven als Kerst- of Nieuwjaarsgeschenk.
    L E K K E R
    ecologisch
    met  ruim 500 recepten en een schat aan informatie.

    -Ecologisch koken en smullen. Het kan voortaan met het kookboek ‘Lekker ecologisch!’.
    Bewust met eten omgaan wordt nu een spannende uitdaging.
    Het wordt ook een speelse ontdekking van de talloze mogelijkheden die groenten en fruit uit eigen streek bieden, elk seizoen opnieuw.

    De ruim 500 recepten vormen een heerlijke staalkaart van de vele troeven die een ecologische keuken aanreikt.
    Iedereen die houdt van koken kan er gemakkelijk mee aan de slag.
    Het boek kost 39,75 euro en is te verkrijgen via de lokale afdelingen van Velt, www.velt.be/winkel en de betere boekhandel.


    -Van ontbijt tot feestmenu

    Heel veel consumenten zijn in de ban geraakt van creatieve kookexperimenten.
    Trends als de ontluikende liefde voor vergeten groenten, de groeiende aandacht voor veggie donderdagen.
    Verder de bestendige toename van bioproducten in alle verkoopkanalen.
    Er is het besef dat boeren overal in de wereld alleen maar kunnen blijven oogsten als ze eerlijk worden vergoed.
    Deze gedachten en trends hebben algemeen ingang gevonden, tot bij topchefs, grootkeukens en populaire lokale bistro’s.
    Na het succes van de eerste drie drukken van haar Handboek Ecologische Voeding kiest Velt dan ook graag voor een bijzondere, actieve facelift van dit standaardwerk.

    -De recepten zijn handig opgedeeld in eetmomenten en basisproducten:
    van ontbijt tot feestmenu en dessert, via pittige pasta’s en frivole peulvruchten tot ook wat verantwoord vlees en duurzaam gevangen vis.
    De zonnige foto’s wekken de eetlust op en tonen aan dat kleurrijke presentaties voor nog meer tafelplezier zorgen.
    Achter in het boek kun je het unieke register raadplegen waarin voor alle groenten de recepten staan opgesomd die je met deze groenten kunt maken.
    Dit is heel handig bij oogstoverschotten uit de moestuin of bij seizoenaanbiedingen van de lokale bioboer.

    -Waarom ecologische voeding?
    Tussen de recepten door vind je hapklare bijdragen over de vele redenen om voor ecologische voeding te kiezen. 
    Het bekomen van een kleinere voetafdruk en minder voedselkilometers is belangrijk voor het milieu.
    De kwaliteit van voedingswaren kun je moeiteloos volgen aan de hand van de kaders met productinformatie.
    De wetenschappelijke onderbouw over de heilzame effecten van een evenwichtige en gevarieerde voedingswijze krijgt zijn beslag in heldere stukjes voedingsleer over vitamines, vetten, additieven, mineralen en koolhydraten.

    -In elk hoofdstuk geeft het boek via enkele handige ecotips eenvoudige en praktische ideeën om snel een aantal goede initiatieven in je leven van verantwoord consument toe te passen.

    -Bestellen
    'Lekker ecologisch' telt 352 pagina's en kost 29,75 euro. Bestellen kan via de webshop van Velt of via de lokale afdelingen.
    -Ledenprijs: € 29,75
    -Niet-ledenprijs: € 35,75
    -Boekhandelprijs: €39,75

    17-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    15-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.haverwordtel

    De Haverwortel of witte schorseneer zou volgens de tekst, in België en Nederland ingeburgerd zijn.
    Bij kenners en amateur tuinders wel... maar bij het grote publiek heel veel minder. Misschien volg je onze blog reeds een hele tijd, dan heb je het wel gelezen.
    Op 14-01-2011 bracht ik hier een bijdrage over de haverwortel.
    Heeft het jou zodanig geïnteresseerd dat je het in de praktijk probeerde?
    Laat het maar weten hoor naar dalae@pandora.be

     

    Witte schorseneer(Tragopogon porrifolius) of

    afbeelding: Haverwortel.http://www.zahraseeds.eu/files/images/2461.jpg

    Zie:http://www.wilfriedrobert.be/GROENTEN/witteschorseneer.html#.VFi5P8kmoXQ

    De soort komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied , waar hij sinds de oudheid als groente werd gebruikt.
    In België en Nederland is de soort ingeburgerd.

    Tragopogon ×mirabilis is een natuurlijke hybride tussen de paarse mogenster en Tragopogon pratensis.

    Vroeger werd hij regelmatig geteeld in onze streken , maar is uiteindelijk in de vergeethoek geraakt, mede door het feit dat het een nogal moeilijk te reinigen groente is.

    Het is een tweejarige plant die 0,2 - 1,2 meter hoog wordt.

    De stengels zijn kaal of licht vlokkig behaard.
    De bladeren zijn grasachtig, breed-lintvormig, aan de basis verbreed, parallelnervig en 10-15 cm lang.
    De plant is vorst bestendig .

    In het tweede jaar bloeit de plant van april tot juni.

    Het bloemhoofd groeit solitair op sterk verdikte, eindstandige stelen en is 6-7 cm breed.
    Het bloemhoofd wordt meestal omgeven door tot acht lintvormige omwindsel bladeren en bestaat alleen uit bruin- violette, tot 2,5 cm lange lintbloemen die zich bij warm weer openen.
    De vruchten zijn nootjes met daarop veer achtig vruchtpluis, dat korter is dan de vrucht.

    Deze wortel lijkt uiterlijk goed op schorseneer.

    De smaak heeft meer iets van asperge, met een beetje zilte ondertoon.

    De bereiding is analoog aan schorseneer.

    Ook het schoonmaken is een vervelende klus.
    Om die reden wordt deze plant weleens keukenmeidenverdriet genoemd.
    Andere namen zijn: arme luis asperges, witte schorseneren, oesterplant, boksbaard.
    Deze plant behoort tot de composietenfamilie (Compositae oftewel Asteraceae).

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Composietenfamilie

    De composietenfamilie (Compositae of Asteraceae: beide botanische namen zijn toegestaan), ook samengesteldbloemigen genoemd, is samen met de orchideeënfamilie de omvangrijkste plantenfamilie. Zij telt over de hele wereld gezien naar schatting wel 20.000 tot 25.000 soorten. In de tropen telt de familie ook bomen en lianen.

    Het belangrijkste kenmerk van deze familie vormen de sterk gereduceerde bloemen. Deze staan bijeen in zogenaamde bloemhoofdjes, die vaak voor bloemen worden aangezien. De groene blaadjes die tegen deze bloemhoofdjes aanliggen zijn dan ook geen kelkbladen maar omwindselblaadjes.

    Er worden drie typen bloemen onderscheiden

    De lintbloem
    De buisbloem
    De straalbloem

    Zie:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Composietenfamilie

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Een interessante site over haverwortel: http://www.mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/haverwortel/
    Klik die maar eens aan want het leest vlot en is veelzijdig, enkel recepten ontbreken.

    Wat recepten betreft zoek je deze van schorseneer en vervang het woord schorseneer door haverwortel.

    15-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!