Het zaaien had hier al enkele dagen geleden kunnen starten. Ik had echter te veel ander werk en ik moet voorzichtig zijn in het voorjaar. Ik moet nog minstens 14 dagen het hogere ritme kunnen aanhouden.
Hieronder in beeld, toon ik nog eens uitgebreid, fase na fase, hoe ik bij het zaaien tewerk ga. Bij het zaaien vind ik heel belangrijk om het zorgvuldig te doen.
De bakens voor de combinatieteelt zijn uit gezet Rood voor jaarteelten maar ook voor hoge teelten, groen voor twee teelten per jaar en geel voor meerdere korte teelten.
De eerste zaai is die van de tussenrijen die allemaal gezaaid worden met spinazie. Als die zaai niet best lukt, dan is er toch voldoende voor ons voor een jaar. Slaagt ze wel dan is het niet moeilijk om die aan de man te brengen. De loopplankjes worden gelegd en de zaaivoortjes worden getrokken.
De spinazie wordt gezaaid en ik zaai die behoorlijk dicht bijeen. Daar zijn 2 redenen voor: 1. Vroege zaai houdt altijd meer risico in dat er kiemen verloren gaan. 2. Bladgroenten zaai ik altijd dichter dan andere groenten.
De voortjes worden oppervlakkig dicht geharkt in de lengte zodat het zaad niet te diep onder geraakt.
De volgende bewerking is het wat aankloppen van de grond met de platte schop.
Dan wordt er goed begoten zodat het zaad vochtig wordt en goed kan zwellen en vlug kiemen. Hopelijk blijft het voldoende warm. Hier bij ons is het weer altijd de risici factor.
De plankjes worden verlegd voor de volgende 4 rijen. Gelijktijdig wordt de grond los geharkt waar de loopplakjes lagen. Daarvoor gebruik ik mijn handige blauwe driehaak. Ik zorg er altijd voor dat de grond zo los mogelijk ligt en daardoor zo luchtig mogelijk.
08-03-2014 om 06:35
geschreven door tuinblog d
|