Jaren geleden stond die in de tuin maar woekerde zodanig dat ik begon nachtmerries ervan te krijgen. Geleidelijk begon ik hem onder controle te krijgen tot hij helemaal verdween. Colette noemde hem topinamboer maar dat bleek de Franse naam voor
de aardpeer. eetbare-tuin.info
Van de site http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardpeer resumeerde ik tot onderstaande bijdrage.
De aardpeer Helianthus tuberosus) is een soort uit het geslacht Helianthus die als vaste plant wordt gekweekt. Van oorsprong groeit de aardpeer in Noord-Amerika. Dee knol is vooral in Frankrijk zeer populair.
permacultuurnederland.org
De aardpeer is een echte woekeraar die best wordt gekweekt in een grote kuip of een verloren hoekje. Er zijn diverse rassen van deze plant, die onder andere in hoogte kunnen verschillen van ongeveer 1,5 m tot 3,5 m. Zoals de naam, aardpeer, al doet vermoeden worden de ondergrondse delen (wortelknollen) gebruikt. Deze wortels bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline. De aardpeer komt door die elementen, mensen met diabetes mellitus ten goede. Ook is bekend dat de wortels geen nitraten opslaan.
Een hoekje van 2 m² kan een jaaropbrengst aan eetbare knollen geven van 10 kg. Oogsten van de knollen kan gebeuren na de eerste nachtvorst en kan vervolgens gedurende de gehele winter.
Er zijn vele manieren waarop de aardpeer in de keuken als groente gebruikt kan worden. Een pas geoogste aardpeer is crèmekleurig tot rozerood (afhankelijk van het ras). De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok.
De aardpeer is ook nogal laxatief. Wie vlug verstopt is raad ik aan aardpeer te verwerken in recepten. Ik zocht voor jou een voorbeeld van een recept met aardpeer.
Gekruide aardpeer smulweb.nl
Ingrediënten voor 4 personen
500 gram 500 gr topinamboer - 1 teentje knoflook - 1 ui - 2 eetlepel bakolie - 1 blikje tomatenpuree - 2 theelepels oregano - 1 takje fijn gesneden maggiplant - 1 theelepel sojasaus (zout) - 1 takje peterselie
Bereidingswijze
- Snijd de aardpeer in plakken van 1 cm dik. - Hak de ui en knoflook en fruit in de olie. - Voeg de aardpeer toe en laat nog een paar minuten sudderen. Roer af en toe om. - Voeg nu tomatenpuree, water, kruiden en sojasaus toe. - Meng alles goed en laat zachtjes in een kwartiertje tijd gaar koken. - Opdienen bestrooid met fijngehakte peterselie.
Dit recept haalde ik op: http://www.smulweb.nl/recepten/1129808/Kruidige-aardpeer
Het is het proberen waard.
02-01-2014 om 16:23
geschreven door tuinblog d
|