Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
02-01-2014
de aardpeer
Jaren geleden stond die in de tuin maar woekerde zodanig dat ik begon nachtmerries ervan te krijgen. Geleidelijk begon ik hem onder controle te krijgen tot hij helemaal verdween. Colette noemde hem topinamboer maar dat bleek de Franse naam voor
De aardpeer Helianthus tuberosus) is een soort uit het geslacht Helianthus die als vaste plant wordt gekweekt. Van oorsprong groeit de aardpeer in Noord-Amerika. Dee knol is vooral in Frankrijk zeer populair.
permacultuurnederland.org
De aardpeer is een echte woekeraar die best wordt gekweekt in een grote kuip of een verloren hoekje. Er zijn diverse rassen van deze plant, die onder andere in hoogte kunnen verschillen van ongeveer 1,5 m tot 3,5 m. Zoals de naam, aardpeer, al doet vermoeden worden de ondergrondse delen (wortelknollen) gebruikt. Deze wortels bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline. De aardpeer komt door die elementen, mensen met diabetes mellitus ten goede. Ook is bekend dat de wortels geen nitraten opslaan.
Een hoekje van 2 m² kan een jaaropbrengst aan eetbare knollen geven van 10 kg. Oogsten van de knollen kan gebeuren na de eerste nachtvorst en kan vervolgens gedurende de gehele winter.
Er zijn vele manieren waarop de aardpeer in de keuken als groente gebruikt kan worden. Een pas geoogste aardpeer is crèmekleurig tot rozerood (afhankelijk van het ras). De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok.
De aardpeer is ook nogal laxatief. Wie vlug verstopt is raad ik aan aardpeer te verwerken in recepten. Ik zocht voor jou een voorbeeld van een recept met aardpeer.
- Snijd de aardpeer in plakken van 1 cm dik. - Hak de ui en knoflook en fruit in de olie. - Voeg de aardpeer toe en laat nog een paar minuten sudderen. Roer af en toe om. - Voeg nu tomatenpuree, water, kruiden en sojasaus toe. - Meng alles goed en laat zachtjes in een kwartiertje tijd gaar koken. - Opdienen bestrooid met fijngehakte peterselie.
Het is voorbij en het mooie weegt door terwijl wat tegen zat bij momenten zwaar was om dragen. Alles is nu weer relatief goed. labbolsward.nl Laat ons genieten waarvan we nog kunnen en mogen genieten. We hadden een zachte kerst en oud en nieuw is een beetje van het zelfde maaksel.
Geniet met mate en mijn wens is dat we een zonnig jaar mogen meemaken en vooral in goede gezondheid blijven.
wallpapers-achtergronden.blogspot.com
Voor dit jaar zit de tuinarbeid er op. Ik probeer mee te helpen met Colette zonder al te veel in de weg te lopen. Vlug een vergeten boodschap halen. En dan deze avond genieten van haar fantastische kookkunst.
31-12-2013 om 13:18
geschreven door tuinblog d
30-12-2013
mijn mooiste herinndering van 2013
Het was een moeilijk jaar voor mij. Alles is nu relatief in orde gekomen. We moesten noodgedwongen onze reis met Bert anuleren op dokters aandringen. Maar Bert viste ons terug op maar onder voorwaarde dat ik mijn rolstoel mee nam. Dat was afgesproken met Paul onze chauffeur. Die heeft dan telkens de rolstoel uitgehaald en terug geborgen. Het was vermoeiend maar onvergetelijk mooi. Ik liep, de rolstoel duwend tot ik niet meer kon en dan was vooral mijn Colette daar en Marina om wat af te lossen.. Maar als het echt nodig was, kwamen er 4 stoere mannen aan te pas om mij een scherpe helling op de duwen.
Een brandraam van een kapel in Oxford.
Het Westonbirt arboretum.
Het absolute groen van de Roccoco tuin.
Enkele van de vele mooie bloemen in Hidcote en Kifsgate gardens.
Mijn onmisbare kameraad die de reis dragelijk maakte. En mijn speciale dank aan alle medereizigers met de allerbeste wensen voor 2014.
30-12-2013 om 15:32
geschreven door tuinblog d
28-12-2013
EVA en weekend recept
Ik zou willen vegetariër worden en overstappen naar natuurgeneeskunde, zei ze mij. Hoe zou ik dat best aanpakken? - Oei, was mijn allereerste reactie, waarom nu zo al met eens? - Ik eet teveel vlees en voel er mij niet goed bij. Van thuis uit zijn wij echte vleeseters. Ik weet echt niet of ik het ook zal aankunnen. Er worden ook veel rare dingen gezegd over vegetariërs. Wat de geneeskunde betreft heb ik de bijsluiters gelezen bij de medicatie van mij ma. Ik werd er werkelijk draaierig van. En dat alles onder de vlag van wetenschappelijk. Toch belachelijk zeg. - Daar moet ik toch over nadenken, was mijn laatste reactie.
lombardia.be
Ik zat direct met een paar zware vragen?
- Hoe en waarom moet ik overstappen van vleeseter naar vegetariër? -Zal ik me beter voelen? Wordt altijd planten eten, niet vlug eentonig?
Dat zijn heel duidelijk vragen die aan EVA moet worden gericht! -Maar eerst en vooral: Wie is EVA -Wikipedia kwam mij ter hulp. Op de site:http://nl.wikipedia.org/wiki/Ethisch_Vegetarisch_Alternatief Las ik o.m.: Ethisch Vegetarisch Alternatief (afgekort EVA) Het is een Belgische organisatie die mensen informeert over de voordelen van lekker en gezond vegetarisch eten. De missie van de vereniging is het maximaliseren van plantaardige productie en consumptie. Dat ten koste van dierlijke, om zo bij te dragen aan een mens -, dier- en milieuvriendelijke samenleving. De vzw EVA werd op 13 juli 2000 opgericht.
Ik ging neuzen op de sites van EVA:. http://www.evavzw.be/ Ik raad iedereen aan om maar eens hetzelfde te doen. Veel misverstanden zullen opgelost worden.
Ingrediënten voor 8 personen. -50 druivenbladeren -200 gr langkorrelige rijst, afgespoeld -2 kleine tomaten, in blokjes gesneden -1 ui, fijngehakt -½ gele paprika, van zaadjes ontdaan en fijngehakt -400 gr kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld -1 el fijngehakte verse munt -1 el fijngehakte verse peterselie -1 th lepel zevenkruidenmengsel -olijfolie, om erover te sprenkelen -zout en zwarte peper
Bereiding -Breng, als je verse druivenbladeren gebruikt, een pan met gezouten water aan de kook en blancheer hierin de bladeren 3 minuten. -Zet de pan van het vuur en leg de bladeren op een rooster om af te koelen. -Week, als je in pekel geconserveerde bladeren gebruikt, de bladeren 30 minuten in heet wate. -Laat ze uitlekken, spoel ze grondig af en dep ze droog met keukenpapier. -Meng alle andere ingrediënten, behalve de olijfolie, in een kom en breng het mengsel op smaak met peper en zout. -Leg een druivenblad plat op een werkvlak, schep er een lepel van de vulling op en rol het blad zorgvuldig op tot een sigaar. -Doe hetzelfde met nog 39 van de andere bladeren en de rest van de vulling. -Leg de rest van de bladeren op de bodem van een grote pan en leg er de druivenbladsigaren op. -Sprenkel er de rest van de olijfolie over en bestrooi ze met peper en zout. -Leg een bord dat net in de pan past op de bladeren en giet er zoveel kokend water bij dat alles onderstaat. -Laat dit alles aan de kook komen, zet het vuur laag en houd het 50-60 minuten tegen de kook aan. -Schep met een schuimspaan de druivenbladrolletjes voorzichtig uit de pan en serveer ze warm.
Ik ben echt nieuwsgierig hoe me dat zal smaken? Wie durft het aan?
28-12-2013 om 11:46
geschreven door tuinblog d
27-12-2013
storm en wat poëzie
Voor de twee keer deze week krijgen we storm. Deze keer gaat de wind hier minder erg te keer. Typisch voor beide stormen is dat ze behoorlijk vlug uitgeraasd zijn. Het is geen tuinweer vandaag. Ik ben binnen gebleven om veel mails te beantwoorden.
Het is ook heerlijk om in de warmte een goed boek te lezen. Als je meerdere talen kent moet je die ook onderhouden. De beste manier is boeken lezen in die taal en liefst met een woordenboek bij de hand.
Ik heb eens al mijn tuinboeken boven gehaald. De meeste zijn degelijke veltboeken die ik toch regelmatig raadpleeg. Die heb ik nodig omdat mijn geheugen niet meer zo betrouwbaaris als voorheen.
Nu heb ik een niet veltboek voor me liggen: EEN JAAR IN DE TUINTUINIEREN VAN MAARD TOT MAANDdoorIAN SPENCE
- Er komt heel weinig moestuin in voor. - De nadruk ligt op bloeiende planten. - Het is een prachtige uitgave die ik weinig raadpleeg omdat in onze tuin de nadruk op groenten ligt. De rest van de tuin is er in functie van de groentetuin. - De vijver is dan weer afzonderlijk. De vissen zijn het domein van Colette.
Dit jaar heb ik lang afstand moeten nemen van mijn tuin wegens ernstig ziek. Ik hoop dat de talloze wensen die ik nu reeds kreeg voor een goede gezondheid werkelijkheid worden. ---------------------------------------------------------------------------------------------- Vroeger durfde ik op de blog ook al eens wat poëzie plaatsen. Waarom ik daar van afstapte week ik niet. Voor dit einde jaar wil ik opnieuw aanknopen met deze gewoonte. Het is helemaal toepasselijk op mezelf.
ouderdom
een voet vooruit de andere wil niet mee het gevoel nog een bank achteruit
leven met een zieke gezondheid en toch het gevoel alles gaat beter er zijn vooruitzichten maar niets is zeker als dromen mag dan komt het weer goed
niets wordt zoals voorheen eentonigheid dat kan gewoon niet anders zal het zijn altijd.
Een bank achteruit...bestaat dat nog of heeft het enkel nog een spreekwoordelijke waarde? Toen ik in de jaren 40 op de lagere school zat pasten sommige meesters dat letterlijk toe. De slimste zaten dan vooraan en de domste achteraan en die mochten zich niet roeren. Waar ik meestal zat doet nu niets ter zake.
Ik wens jullie allemaal dat je kan .
27-12-2013 om 17:00
geschreven door tuinblog d
26-12-2013
stormschade in eigen tuin
Het was wel even schrikken toen ik op dinsdagmorgen de tuin in kwam. Ik was niet buiten geweest om dauw te trappen want de wind raasde en huilde om het huis. Bij stormweer, stormt het ook altijd in mijn gewrichten. Het regende zo hard dat ik geen enkele foto maakte. De omheining van de bovenvijver lag onderste boven. Toen ik rond 8u30 in de serre kwam was het nog meer schrikken.
Drie uur in de namiddag was de schade voorlopig hersteld. Mijn schoonzoon was vroeger afgekomen dan voorzien en hij is een slimme handige kerel met inzicht in praktische werkjes. Gelukkig had ik nog een beschadigde waterproofplaat staan die goed van pas kwam.
In de gietende regen heeft hij het gat gedicht maar ook het puin geruimd. Dit laatste was nodig om de clips die het glas vast hielden terug te vinden. Nu houden ze de plank op haar plaats.
Als ik nu in de serre kom heb ik een beetje het gevoel van sabotage. Juist de hoek waar de zon opkomt is geblindeerd.
Het dak van het afdak waar ik lege bakken, de kruiwagens en ander grof materiaal berg was losgeslagen. Gelukkig was het niet opgetild.
Eerst hebben we het voorlopig gestut om de losgekomen middenbalk te kunnen herbevestigen. Boven de balen houtsnipperswaren piepschuimbakken gestapeld tot tegen het dak. Die vond ik terug zo een beetje overal in de tuin. Er zijn er een paar spoorloos verdwenen, grillig meegenomen door de wind..
Nu is het dak terug op zijn plaats en is de middenbalk extra vast gemaakt met een rechthoekig kort balkje.
Zowat overal in de tuin zijn apart staande zaken door elkaar geschut maar zonder verder veel brokken te maken.
Ondertussen is de omheining, zo goed en zo kwaad als het ging, terug geplaatst. Er zal heel wat werk aan te pas komen om die weer op punt te krijgen. Al met al is het nog meegevallen. Gelukkig kan ik altijd binnen de familie op iemand beroep doen. Ik voel mij een zeer grote gelukzak.
26-12-2013 om 17:22
geschreven door tuinblog d
25-12-2013
retro 'zeven jaar geleden op kerstdag zelf'
Op 21 december 2005 schreef ik mijn eerste bijdrage zonder foto’s. Op kerstdag zelf kwam mijn 2de bijdrage tot stand. Opnieuw was het zonder foto’s want toen wist ik nog niet hoe ik die moest plaatsen. Pas de 3de januari van 2006 kwam de 1ste foto. Nu zijn we ons 8ste jaar ingegaan. Ik had het voornemen gemaakt om vandaag geen bijdrage te brengen. Maar die eerste kerstdag van onze blog deed ik dat wel en daarom besloot ik die bijdrage opnieuw te plaatsen. Ik kon ze bijwerken of onveranderd plaatsen en dat zal dan zijn. Enkel het lettertype heb ik aangepast.
beste Velters en niet Velters, Dit is een blog van leden van de Tuinclub Velt-Jabbeke. Velt of V.E.L.T : Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze is een VZW (vereniging zonder winstdoeleinden). Bij de start, iets meer dan 30 jaar geleden, werd de nadruk vooral gelegd op het biologisch telen van groenten. Dit betekent: zonder het gebruik van chemische meststoffen en syntetische bestrijdingsmiddelen. Met de nadruk op een gezonde humusrijke bodem gevoed door organische meststoffen in hoofdzaak compost. Compost kan je winnen: in een vat, op een hoop, maar ook horizontaal door grondbedekking(mulchen). Tegenwoordig is Velt uitgegroeid tot een brede kijk op alle ecologische aspecten van de samenleving. Hier leggen wij, als tuinclub, natuurlijk de nadruk op het ecologisch telen. Het omhelst niet alleen de moestuin maar ook de siertuin, de vijver enz. Een ander belangrijk punt is vruchtwisseling. We kennen voornamelijk wisselteelt, de combinatiemethode en permacultuur. Het onderscheid leg ik later wel uit. Het is mijn gewoonte om met veel fotomateriaal te werken zodat het makkelijker te vatten is. Het is winter maar ook gedurende dit seizoen worden groenten gekweekt. Wie DROOMT er niet van een mooie bloemrijke of vruchtbare groentetuin? Het zal hier dus niet alleen gaan over groenten maar ook over siertuin en vijver enz. Alles volgens de ecologische wijze. Het is winter. Paul en ikzelf nemen de tijd om ons in te werken. Maar gaandeweg zullen we ook rekenen op diegenen onder jullie die op ecologisch gebied iets mee te delen hebben. Zo kunnen we samen het ecologisch gedachtegoed uitdragen. Voorlopig wensen wij jullie vooral een beetje geduld tot we ingewerkt zijn in het blogsysteem. Geniet van de eindejaarsfeesten en denk om jullie gezondheid. Daniël
25-12-2005 om 00:00 geschreven door tuinblog d
Dat was het dus en dat is het ook voor deze kerst. De wensen van toen hoef ik niet te veranderen. Wat goed is verslijt niet. Ondertussen zijn er een paar details veranderd maar aan de ecologische principes, daar kom je niet aan. Nu wordt b.v. V.E.L.T. 'vereniging voor eclogische leven en tuinieren'.
25-12-2013 om 00:00
geschreven door tuinblog d
24-12-2013
reactie met een rechtzettende aanvulling groene tomaten
Op 30-04-2013 plaatste ik een bijdrage op de blog over ‘Soorten tomaten.
Iemand heeft blijkbaar de blog op een grondige wijze bezocht. Zij heeft me nu op een heel vriendelijk manier op de vingers getikt. Het is alsof ze me zegt 'tuinblog d durf ruimer te kijken man'. Dit is dan natuurlijk één van de grote voordelen van het internet dat ruimer kijken mogelijk maakt.
Eerst een uitreksel uit mijn bijdrage van 30-04-13 GROENE TOMATEN: Groene tomaten zijn onrijpe tomaten.
Deze tomaten zijn niet vaak te koop. Als u ze treft,komen ze meestal uit een eigen tuin. Ze zijn niet lekker en dus ongeschikt om zo te eten of te gebruiken in gerechten. Ze worden wel gebruikt om chutney van te maken.
Hier volgt de reactie Er zijn verschillende groene tomaten die heerlijk zijn, dit zijn geen onrijpe tomaten. Het zijn gewoon een soort: 'Groene tomaat'. Ze zijn erg zoet en superlekker, bv: - de ‘green grape’
Gevonden op 'kwekerijmorningglory.nl'
- de ‘absinthe’lacegarden.be
En tenslotte de heerlijke ‘Malakhitovaya’! Gevonden op mooiemoestuin.nl
De groene en oranje tomaten hebben mijn voorkeur. Complimenten voor de mooie en duidelijk site! Getekend..Annemiek (De afbeeldingen plaatste ik zelf van op Google afbeelding met telkens de vermelding van de site)
Dit is de 'Green grape', gevonden op 'mijntuin.org' mooiemoestuin.nl
Voor ons zijn groene tomaten vanzelfsprekend onrijpe tomaten. Maar dat is dus niet zo van zelfsprekend want er bestaan wel degelijk rijpe groene tomaten. Ik had het moeten weten want toen we nog familie hadden in Portugal hebben we daar telkens lekkere groene tomaten gegeten. Spijtig genoeg kenden ze er de naam niet van. Ik daar toen ook niet uit gekeken of daar zaad van te vinden was.. Ze hadden plantjes gekocht in het tuincentrum
Ik ben nu gaan zoeken op Google naar die aangehaalde soorten en heb natuurlijk één en ander gevonden.
Ik had het dus zeer eng mis want met tomaten ben je niet zo vroeg thuis als je zou denken. Ik geef nog een paar voorbeelden:
steenberghen.be Indigo Rose tomatoes, een paarse tomaat (uiennieuws.nl)
Ik hoop dat jij, met deze bijdrage, ook zeer veel hebt bijgeleers. En er is nog zoveel meer dat we nog niet weten. Annemiek, langs deze weg wens ik U nog eens speciaal te bedanken. Soms blijf ik nog te veel steken in mijn boerentuin van 40 jaar terug.
24-12-2013 om 00:00
geschreven door tuinblog d
23-12-2013
winterwerkjes
Vandaag heb ik een prutswerkje voltooid.
Stoelen met latjes verven is niet meer mijn sterkste punt, in tegendeel. Na een half uur kan ik mijn borstel niet meer vasthouden wegens kramp in mijn vingers. Gelukkig heeft mijn broer daar geen last. De laatste stoel staat nu nog in de kleurrijke omgeving van mijn atelier te drogen. Omdat Kerst- en Nieuwjaarsdag op een woensdag vallen zit ik tot 7 januari zonder bijkomende hulp. De laatste stoel was niet afgewerkt omdat het laatste latje op de zitting ontbrak door verrotting.
Reeds drie van de vier stoeltjes staan klaar om te verhuizen naar de zolder. Daar zullen ze bij de ronde tafel geplaatst worden die al eerder zijn verfbeurt kreeg.
23-12-2013 om 00:00
geschreven door tuinblog d
21-12-2013
Nieuw ecologisch kookboek van Velt + weekendrecept
Weet je als velter of als ecologisch overtuigde burger nog niet welk geschenk je geeft voor kerst of nieuwjaar? Dan heb ik een goede tip: Schenk haar onderstaand kookboek. Dan zal je lekker mee genieten.
Boek: Lekker ecologisch!
Ecologisch koken en smullen. Het kan voortaan met het kookboek ‘Lekker ecologisch!’ voor verantwoord eetplezier.
Bewust met eten omgaan wordt nu een spannende uitdaging.
Dit is een speelse ontdekking van de talloze mogelijkheden die groenten en fruit uit eigen streek bieden, elk seizoen opnieuw.
De ruim 500 recepten vormen een indrukwekkende staalkaart van de vele troeven die een ecologische keuken biedt. Iedereen die houdt van koken kan er gemakkelijk mee aan de slag.
De recepten zijn handig opgedeeld in eetmomenten en basisproducten. Alles is er van ontbijt tot feestmenu en dessert, via pittige pasta’s en frivole peulvruchten.
Ook wat verantwoord vlees en duurzaam gevangen vis komen aan bod.
De zonnige foto’s wekken de eetlust op en tonen aan dat kleurrijke presentaties voor nog meer tafelplezier zorgen.
Heel handig is het register achteraan waarmee je per groente recepten kan opzoeken. Heel handig bij oogstoverschotten uit de moestuin of bij seizoenaanbiedingen van de lokale bioboer. Ecologisch kiezen is niet altijd eenvoudig. Gelukkig vind je hapklare tips tussen de recepten door. Als lezer leer je gemakkelijk bij over vitamines, vetten, additieven, mineralen en koolhydraten.
Lekker ecologisch! Ruim 500 recepten en een schat aan informatie Velt vzw prijs 39,75 euro Verkrijgbaar via de lokale afdelingen van Velt , via de Velt website en de betere boekhandel. ISBN-9789081612869 Wie lid is van velt koopt best in eiegen afdeling en krijgt een riante korting.
Omdat het weekend is voeg ik er nog een receptje aan toe.
Pastinaken in romige kruidensaus
in
- De pastinaak in plakjes snijden en stoven in de boter. - Een versnipperd teentje knoflook toevoegen - Wat smaak geven met wat peper. - Een flinke scheut ‘Soya cuisine’ toevoegen en goed opwarmen. - Een vers groen kruid toevoegen: koriander of peterselie.
We maken de hoofdschotel compleet: - We voegen er vegetarische braadworst aan toe. - Een andere mogelijkheid is gebakken zalm. - We serveren met gestoomde aardappelen.
Alle recepten met pastinaak vind ik persoonlijk verrassend lekker.
Kefir is een drank met een heerlijke frisse, zure smaak. Kefir bevat speciale heilzame gisten, naast vele goede bacteriën. Daarmee zorgt Kefir ervoor dat de interne balans van het lichaam wordt hersteld. Het op dagelijkse basis drinken van Kefir heeft talloze positieve effecten op de gezondheid van je lichaam:
- Het in balans brengen van de darmflora - Het op natuurlijke wijze tegengaan van constipatie - Het geeft het lichaam energie - Het versterkt het immuunsysteem van het lichaam - Bestrijdt kanker - Positieve werking bij Tuberculose - Positieve werking bij ziekte van Crohn - Bestrijd diverse vormen van reuma - Positieve werking bij ontstekingen luchtwegen, nieren en blaas - Regulering van de bloeddruk - Positieve werking bij eczeem en andere huidziektes - Positieve werking bij Chronisch Vermoeidheid Syndroom - Positieve werking bij ADHD - Positieve werking op het concentratievermogen - Regulering van het lichaamsgewicht - Zorgt voor algemene weerstand - Bestrijd galblaas en blaasontsteking - De werkzame bestanddelen van waterkefir of aquakefir
De werkzame bestanddelen van waterkefir of aquakefir - Micro-organismen: melkzuurbacteriën, gisten - Kefiran: -Voedingsstoffen: proteïne, polysaccharide Vitaminen of pro-vitaminen: vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B12, citamine C, vitamine D, foliumzuur -Mineralen: calcium, ijzer, fosfor, jodide -Essentiële aminozuren -Water
Zoveel goede elementen; ik wordt er duizelig van. Dan zit ik natuurlijk met vragen. Is het niet van het goede te veel? Werkt het ene niet tegen het andere in? Ik drink het nu een paar maanden en voel ik mij zoveel beter? Eerlijk gezegd, ik weet het niet maar het gaat goed met mij uitgenomen een opstoot van Reuma. Maar dat kan ook komen door dat ik het gebruik van cortisone afbouw. Dat is zich nu stilaan aan het normaliseren.
Lees je o.a.: Hoeveel procent alcohol bevat kefirdrank gemaakt van water- kefirkorrels, of bevat het geen alcohol?
De waterkefirdrank gaat door toevoeging van suiker, citroensap en gedroogde zuidvruchten in combinatie met de kefirkorrels flink gisten. Daarom moet er dagelijks even ontlucht worden om het teveel aan koolzuur te laten ontsnappen. Hoe langer je de drank laat rijpen, hoe sterker en pittiger de drank wordt door het gistingsproces. Vooral als de drank zo’n 3 weken heeft gestaan is de smaak pittig en mousserend. Het smaakt heel bijzonder en licht alcoholisch. Qua smaak en gewaarwording is het een combinatie tussen koolzuurlimonade, champagne en cider.
Het bereiding recept dat ik volg: Waterkefir bereiden - 1l bronwater of gefilterd leidingwater in een Brita kan. - 6 eetlepels Kefir - 100gr rietsuiker - 2 bio gedroogde vijgen. - ½ bio- citroen
-Na 24u omroeren. - minimuum 2 dagen laten staan .- volgens het boekje is 3 dagen het maximum. - Dan is de drank voor mij nog veel te zoet. - Ik laat hem 6 à 7 dagen trekken dan is hij voor mij super. - Het koolzuurgehalte (de prik)stijgt van dag tot dag. - Zo erg is het niet want na 7 dagen is het amper merkbaar.
Als je in een gesloten bokaal werkt is het best om een paar keer te ontluchten.
Kefir bewaren - Kefir bewaar je in een gesloten bokaal. - Voeg er water bij tot 2cm boven de korrels. - Voeg ook 1 eetlepel rietsuiker toe.
Om de 4 tot 6 dagen de kefir afspoelen en opnieuw rietsuiker en water aan toevoegen.
De kefir moet altijd van elkaar zijn, wanneer ze in gel overgaan zijn ze dood.
Zelf kefir maken is eenvoudig maar je moet het goed bijhouden. Dus echt niets voor verstrooide mensen.
20-12-2013 om 15:30
geschreven door tuinblog d
19-12-2013
kefir
Ik maak reeds een tijdje kefirdrank op basis van water. Velen kennen het wel, anderen niet. Daarom vandaag deze bijdrage over kefir.
Wat is kefir en waaruit bestaat het?
kefirkorrels Kefir (afkomstig van het Turkse woord köpürmek = schuimen). Het is een dik vloeibare, koolzuurhoudende en licht alcoholischemelkdrank. Die is oorspronkelijk afkomstig is uit de Kaukasus en Tibet. Het wordt gemaakt met een mengsel van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. De lichtzure en frisse smaak lijkt op die van drinkyoghurt. Aan kefir worden diverse gezondheidsbevorderende effecten toegeschreven.
Hoe donkerder de bio rietsuiker hoe donkerder de drank wordt.
Zo ziet mijn kefir er uit juist voor de filtering.
Dit zijn de kefirkorrels die regelmatig vers water en hun portie suiker moeten krijgen. Als je witte suiker gebruikt blijven ze wit maar hoe donkerder de suiker hoe donkerder de korrels.
De filtering gebeurt in een staartvergiet. De inhoud bestaat uit water, kefirkorrels een halve bio- citroen, twee biovijgen, en bio- rietsuiker.
De kefir is gespoeld met bronwater. Gefilterd water met een brita- filterkan is evenwaardig. De halve citroen gebruik ik 2 maal maar de vijgen vernieuw ik telkens.
De suiker wordt uitgewogen en zoals je hier duidelijk ziet is die behoorlijk donker
De reservekorrels worden dus gespoeld en onder water gezet terwijl er elke keer 1 eetlepel suiker wordt aan toegevoegd.
In een volgende bijdrage zal ik het hebben over het waarom en over de voor- en nadelen van kefir. Ik zal er ook mijn recept aan toevoegen.
19-12-2013 om 11:22
geschreven door tuinblog d
18-12-2013
ecologische zwemvijver
Een zwemvijver bestaat uit twee delen, een zwem- en een filtergedeelte. Het filtergedeelte beslaat +/- een vierde van de vijveroppervlakte. Het water wordt erop een natuurlijke manier gezuiverd door planten en nuttige bacteriën. De planten maken zuurstof aan en nemen het teveel aan voedingsstoffen in het water op. Ze worden meestal in lavasteentjes met filterfunctie geplaatst.
Wat de prijs betreft van de aanleg: Die varieert volgens de grootte en het gebruikte materiaal.
Grondvesten voor een klein ecologisch zwembad.
Een grondige studie vooraf is absoluut nodig. Er is voldoende keuze aan firma’s om een degelijke vijver te plaatsen aan een concurrentiële prijs.
Als we dan nog een zomer hebben zoals we dit jaar mochten beleven dan is de plaatsing lonend. Vooral als je kinderen hebt of eventueel kleinkinderen.
De vijver hoeft niet groot te zijn, als ze maar kunnen ploeteren en wennen aan water. Voor kleine kinderen kan je zoals hier een beschermingsnet leggen. Dan kunnen de grotere kinderen over het water lopen. In het begin kan er algenvorming zijn die verholpen wordt door aangepaste beplanting.
18-12-2013 om 11:34
geschreven door tuinblog d
17-12-2013
je bent de tulpenbollen vergeten te planten.
Hoe ouder je wordt hoe meer het al eens gebeurt dat je iets vergeet.
Als het is dat je vergeet je fiets te sluiten en je vind hem terug waar je hem achterliet, is er niets gebeurd. Of je vergeet de kippen eten te geven. Dan scharrelen die des te meer en kan het geen kwaad hoor.
Maar dit jaar vergat ik om in de maand oktober de tulpenbollen te planten die Colette mee bracht. Plots, half december komt ze dan aan de computer zwaaien met drie zakjes tulpenbollen.
Daniël, je bent vergeten de tulpenbollen te planten! Is dat nu niet te laat daarvoor? Ja meisje, in theorie is het veel te laat om die nu nog te planten maar in de praktijk gebeuren meer rare dingen. Maar ik wist helemaal niet dat je tulpenbollen had gekocht...of toch!? Ten andere...waar moet ik die gaan planten? De tuin staat helemaal vol. En dan nog 3x20 bollen
Ik kan ze laten liggen zogezegd voor volgend jaar en dan komt er zeker niets meer van terecht. Die zullen helemaal uitgedroogd zijn. Ik zal maar profiteren van het relatief warme weer dat we nu kennen om ze alsnog te planten. Dan is er veel kans dat ze in het voorjaar toch nog bloeien. Tulpenbollen in de grond...die vervriezen niet.
En dan maar op zoek in de tuin naar een gepast plaatsje. Misschien een strookje gras inpalmen.
We zien wel! En heel lang moest ik niet zoeken hoor. De te lang verwaarloosde hoek waar nu hortensiastruiken zijn geplant, kan wat uitgebreid worden.
Eerst een beetje afbakenen met draad en spade.
Dan de grasvodden afscheppen en naar de kippen voeren.
De te lage grond wordt aangevuld met verbeterde grond.
De tulpen worden in een emmer gelegd.
Het planten van de tulpen gaat biezonder vlot omwille van de mulle opgevoerde grond.
Er wordt nog een dun laagje grond bijgevoegd zodat de tulpen goed onder zijn gedekt.
Nu maar hopen op geluk. De bollen waren anders reeds goed gekiemd. Moge de hardere vorst nu nog een beetje uitblijven. En laat mij hopen dat ik er de volgende keer met mijn gedachten bij ben. Dan hoeft er geen noodplanting meer te gebeuren zoals nu.
17-12-2013 om 12:30
geschreven door tuinblog d
15-12-2013
wekendrecept 3
Hier volgt opnieuw een vegetarisch gerecht dat Belgisch is. Je hebt tussen 30 en 60 minuten nodig om het klaar te maken. Het is een bewerking van de site: shttp://koken.vtm.be/recept/vegetarische-waterzooi-met-tofusnippers Het is een gerecht voor beginners, klaargemaakt voor 4 personen.
Start met de bereiding van de groentebouillon. -Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit wat olie en stoof de ui glazig. -Snij de wortel en enkel (!) de bladeren van de selder in grove stukken. -Hou de rest van de stengels van de selder voor de waterzooi. -Doe ze samen met de knoflook, de peperkorrels en de laurierblaadjes in de pan. -Blus het geheel met de witte wijn en laat even verdampen. -Giet 1,5 liter water over de groenten en breng aan de kook. -Snij het groene gedeelte van de preien (hou het wit voor de waterzooi), snijd dit in stukken en voeg ze toe. -Snij de peterseliestengels af (hou de blaadjes voor de waterzooi) en voeg ze bij het kookwater. -Laat alles een halfuur koken, giet daarna alles door een zeef en bewaar de bouillon.
-Doe voor de waterzooi de bloemkool in roosjes. -Schil de aardappelen en wortelen, snij ze in dobbelsteentjes. -Snij het wit van de prei in ringen en snij de selder in stukjes. -Stoof de wortelen in wat olie. -Stoof de aardappelen even mee en giet dan de bouillon erbij. Laat het geheel nog 10 tot 15 minuten koken tot alles gaar is. -Bak de tofusnippers kort in een pan met olie. Kruid met peper en zout. -Voeg de bloemkool, de prei en de selder toe aan de soep. Kruid met peper, zout en citroensap. -Voeg nu de tofureepjes toe en laat het stoofpotje nog 3 minuten sudderen. -Garneer voor het serveren met wat gehakte peterselie.
Laat het je smaken hoor.
15-12-2013 om 06:47
geschreven door tuinblog d
14-12-2013
dynamozaklamp
Ik stel je vandaag een product voor dat waarschijnlijk reeds een tijdje op de markt is:
De dynamozaklamp.
Het is een lamp zonder batterijen.
Dit is de bovenkant van de lamp.
Ze beschikt over een ingebouwde dynamo met een draaihendel om de Ni-MH accu op te laden. Een dynamo zaklamp is voorzien van één of meerdere Led lampjes.
Colette kwam de andere dag thuis met boodschappen en gaf mij zo’n exemplaar. ‘Hier!' zei ze ' een ecologische zaklamp zonder batterijen!’
Zo ziet ze er aan de onderkant uit.
Wat zijn nu de eigenschappen van zo’n lamp?
- Je hebt dus geen batterij van doen. - Ze werkt met Led lampjes die heel weinig verbruiken en lang meegaan. - Je bekomt heel klaar wit licht. - Je moet b.v.1 minuut de hendel draaien voor een half uur licht. - De meeste lampen zijn in zeer licht materiaal met een armbandlus. - Hoe lang ze mee gaan weet ik niet maar eens kapot zijn het wegwerpers.
Op de verpakking staat dat je nooit de baterijen of lampen moet vervangen. Maar er staat een tekeningetje van een vuilnisbak met een kruis door. Ze moet dus op het containerpark in een apart vak gedeponeerd worden.
De draaihandel is in- en uitklapbaar.
Er dringen zich wel enkele vragen op!
- In hoever is een dynamo zaklamp dus ecologisch? - Is ze al dan niet recycleerbaar? - Hoe lang is deze soort lampen al op de markt?
In elk geval had ik er nog nooit van gehoord maar ik leef immers in mijn ivoren toren! Het is wel even wennen en een minuut draaien is veel langer dan je denkt. Toch loont het de moeite.
14-12-2013 om 05:55
geschreven door tuinblog d
13-12-2013
verplanten naar de serre
Verplanten naar de serre doe ik met groenten die zeker kapot vriezen. Het heeft hier nu een drietal nachten zeer lichtjes gevroren. Bij het opkomen van de zon was het telkens +/- -1°C maar deze morgen las ik op de thermometer +1°. Het is ook de bedoeling om de moestuin zoveel als moglijk te ontruimen.
Zo bracht ik na de coriander en de peterselie, de prei de selderij en het grootste deel van de rucola de naar de serre.
De selder, die het gevoeligst is voor vorst kan ik nog afschermen met een pipschuim bak.
Zo bracht ik na de coriander en de peterselie, de prei de selderij en het grootste deel van de rucola de naar de serre.
Er staat nu nog een beetje rucola op vak 2 van de wisselteelt. Ik wil zie hoeveel graden vorst die aan kan.
Bij de andijvie op van 1 ging ik omgekeerd te werk. Daar bracht ik de miniserre boven de planten.
13-12-2013 om 09:33
geschreven door tuinblog d
12-12-2013
De tuin in winterwerk.
Gisteren ochtend was de grond vervroren maar na de middag volledig ontdooid.
Het biologische kalk stond reeds een tijdje klaar in de serre.
Ik kies reeds een paar jaar voor korrelkalk omdat ik dat gemakkelijker vind. Je kan het ook strooien bij winderig weer maar gisteren was het windstil.
Ik probeer zo gelijkvormig mogelijk te strooien maar dat lukt op de ene plaats beter dan op een andere.
Terwijl ik nog kalk strooide was mijn broer al naarstig aan het omwoelen van de grond.
Vak 1 van de wisselteelt ligt behoorlijk mul omdat er uitgevoerde grond van de serre bovenop ligt.
Vak drie van de wisselteelt is zwaardere grond dan achter in de tuin.
Hier moet ik loopplakjes aanbrengen om de veldsalade te oogsten.
Ook naast de warmoes komen er loopplankjes. De hele klus van het omwoelen klaarde mijn broer in juist een uur.
12-12-2013 om 06:51
geschreven door tuinblog d
11-12-2013
moestuinruimtes afboorden
Reeds bij het dauwtrappen voelde het bervroren gras ijskoud aan. Eens terug binnen had ik het warmst mogelijk gevoel (eventjes gloeiende voeten). Wie last heeft van koude voeten moet leren dauwtrappen. Begin best in de zomer. Ik kan je verzekeren dat het helpt.
Bij het naar de kippen gaan voor de dagelijkse portie graan was de losse grond lichtjes bervroren. Na de middag was alles ontdooid en goed werkbaar.
Vooral in het achterste deel van de tuin staan er nog wat groenten. Deze foto is genomen rond vijf uur in de namiddag en alleen het uiterste hoekje van de tuin heeft nog wat zon.
De andijvie buiten de miniserre moet eerst worden gebruikt. Eens het begint harder te vriezen zal die geen stand houden.
Op vak twee van de wisselteelt staat nog een rijtje ruccola en één struik coriander. We zien wel hoe lang ze het houden. De ruccola zou ik naar de serre kunnen verplanten.
De boord aan de zuidkant van de serre is nu helemaal bedekt met een restje mest.
In vier maal een half uur bereikte ik bovenstaande resultaten. Alleen als de grond volledig ontdooit is kan die verder bewerkt worden. Er volgen nog maar 2 bewerkingen om de tuin de winter te laten ingaan. Eerst en vooral moet er worden gekalkt en daarna zal ik de grond helemaal loswoelen.
Deze morgen was het lichtjes gevroren in de lucht en zo lag de tuin er bij.
De vijver was voor een eerste keer lichtjes dichtgevroren.
Bij nader bekijken zie je goed de silhouwetten van enkele vissen.
Hopelijk houdt de vorst niet aan want ik wil absoluut de tuin afwerken voor de winter.
11-12-2013 om 10:31
geschreven door tuinblog d
10-12-2013
6 maand blog 2
Op 10 juni van dit jaar werd onze tweede blog gestart met onderstaand berichtje van Paul onze webmaster.
De eerste Blog werd geboren op 25 december 2005! Ondertussen staat de bezoekersteller daar op 242 608!
Het zal wel nog héél wat werk vragen om deze blog opnieuw aantrekkelijk te maken!
De nieuwe zaadjes zijn geplant ... ze kunnen groeien!
Vele groe(n)tjes, Pol Movinttog (Paul)
Ondertussen zijn we zes maanden verder. Met heel veel plezier en evenveel geestdrift hebben we er aan gewerkt. De ene uitdaging volgt de andere op en wij gaan door.
In die zes maanden werd onze vervolgblog, deze morgen om 7u al 7 444 maal bezocht. De teller op blog 1 liep ook verder op tot 254 286 bezoekers.
Deze kijkcijfers beschouw ik als een waardemeter van de inhoud van de blog. De winter is voor mij altijd een uitdaging om zo gevarieerd mogelijk voor de pinnen te komen. Als jij suggesties hebt, dan zijn die altijd welkom. Email naar dalae@pandora.be
Natuurlijk denk ik terug aan het voorbije jaar waar mijn broer min of meer de tuin over nam. Het geeft een heel fijn gevoel om niet in de steek gelaten te worden. Zonder die hulp zouden we dit jaar zo goed als geen groenten hebben gehad.
Dan ben ik nog kunnen meegaan op veltreis naar Engeland dank zij Bert. Gelukkig volgde ik zijn raad op en nam een rolstoel mee. We hebben prachtige tuinen bezocht en het weer viel mee. Het voor mij meest aangrijpende moment van die reis druk ik uit met 1 foto.
Na de drukke bloemborders vol kleurenpracht. Je weet echt niet waar eerst gekeken. En dan kom je plots in die soberheid terecht van groen en goudkleur en gebroken wit. Dit alles overkoepeld met overtrokken blauw. Ik werd er helemaal stil van. Hoe zou het zijn bij heldere hemel en volle zon?