Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Het zijn nu zaterdag 1 juni en zondag 2 juni de Velt-hoogdagen.
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    20-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kefir vervolg

    Waarom zou je waterkefir drinken? 
    Ik vond het anwoord op de site
    http://alternatief.plazilla.com/waterkefir-of-japanse-kristallen-zelf-maken-of-kopen-geheim-van-de-kaukasusbewoners

    Kefir is een drank met een heerlijke frisse, zure smaak.
    Kefir bevat speciale heilzame gisten, naast vele goede bacteriën.
    Daarmee zorgt Kefir ervoor dat de interne balans van het lichaam wordt hersteld.
    Het op dagelijkse basis drinken van Kefir heeft talloze positieve effecten op de gezondheid van je lichaam:

    - Het in balans brengen van de darmflora
    -
    Het op natuurlijke wijze tegengaan van constipatie
    -
    Het geeft het lichaam energie
    -
    Het versterkt het immuunsysteem van het lichaam
    -
    Bestrijdt kanker
    -
    Positieve werking bij Tuberculose
    -
    Positieve werking bij ziekte van Crohn
    -
    Bestrijd diverse vormen van reuma
    -
    Positieve werking bij ontstekingen luchtwegen, nieren en blaas
    -
    Regulering van de bloeddruk
    -
    Positieve werking bij eczeem en andere huidziektes
    -
    Positieve werking bij Chronisch Vermoeidheid Syndroom 
    -
    Positieve werking bij ADHD
    -
    Positieve werking op het concentratievermogen
    - Regulering van het lichaamsgewicht
    -
    Zorgt voor algemene weerstand
    -
    Bestrijd galblaas en blaasontsteking
    -
    De werkzame bestanddelen van waterkefir of aquakefir

    De werkzame bestanddelen van waterkefir of aquakefir
    - Micro-organismen: melkzuurbacteriën, gisten
    - K
    efiran:
    -Voedingsstoffen: proteïne, polysaccharide
    Vitaminen of pro-vitaminen: vitamine A, vitamine B1, vitamine B2,
    vitamine B3, vitamine B6, vitamine B12, citamine C, vitamine D, foliumzuur
    -Mineralen: calcium, ijzer, fosfor, jodide
    -Essentiële aminozuren
    -
    Water

    Zoveel goede elementen; ik wordt er duizelig van.
    Dan zit ik natuurlijk met vragen. 
    Is het niet van het goede te veel?
    Werkt het ene niet tegen het andere in?
    Ik drink het nu een paar maanden en voel ik mij zoveel beter?
    Eerlijk gezegd, ik weet het niet maar het gaat goed met mij uitgenomen een opstoot van Reuma.
    Maar dat kan ook komen door dat ik het gebruik van cortisone afbouw.
    Dat is zich nu stilaan aan het  normaliseren.

    Lees ook eens op: http://users.telenet.be/multiple.sclerose/waterkefir.html

    Ook: http://www.kombu.de/holland4.htm

    En op  http://www.smulweb.nl/artikelen/153277/Wat-is-kefir-en-waarvoor-is-het-goed

    Bij http://www.goeievraag.be/vraag/eten-drinken/dranken/procent-alcohol-bevat-kefirdrank-waterkefirkorrels.414361

    Lees je o.a.:
    Hoeveel procent alcohol bevat kefirdrank gemaakt van water- kefirkorrels, of bevat het geen alcohol?

    De waterkefirdrank gaat door toevoeging van suiker, citroensap en gedroogde zuidvruchten in combinatie met de kefirkorrels flink gisten.
    Daarom moet er dagelijks even ontlucht worden om het teveel aan koolzuur te laten ontsnappen.
    Hoe langer je de drank laat rijpen, hoe sterker en pittiger de drank wordt door het gistingsproces.
    Vooral als de drank zo’n 3 weken heeft gestaan is de smaak pittig en mousserend.
    Het smaakt heel bijzonder en licht alcoholisch.
    Qua smaak en gewaarwording is het een combinatie tussen koolzuurlimonade, champagne en cider.

    Zie ook op:
    http://www.smulweb.nl/artikelen/153277/Wat-is-kefir-en-waarvoor-is-het-goed

    Het bereiding recept dat ik volg:
     
    Waterkefir bereiden
    - 1l bronwater of gefilterd leidingwater in een Brita kan.
    - 6 eetlepels Kefir
    - 100gr rietsuiker
    - 2 bio gedroogde vijgen.
    - ½ bio- citroen

     -Na 24u omroeren.
    - minimuum 2 dagen laten staan
    .- volgens het boekje is 3 dagen het maximum.
    - Dan is de drank voor mij nog veel te zoet.
    - Ik laat hem 6 à 7 dagen trekken dan is hij voor mij super.
    - Het koolzuurgehalte (de prik)stijgt van dag tot dag.
    - Zo erg is het niet want na 7 dagen is het amper merkbaar.

    Als je in een gesloten bokaal werkt is het best om een paar keer te ontluchten.

    Kefir bewaren
    - Kefir bewaar je in een gesloten bokaal.
    - Voeg er water bij tot 2cm boven de korrels.
    - Voeg ook 1 eetlepel rietsuiker toe.

    Om de 4 tot 6 dagen de kefir afspoelen en opnieuw rietsuiker en water aan toevoegen.

    De kefir moet altijd van elkaar zijn, wanneer ze in gel overgaan zijn ze dood.

    Zelf kefir maken is eenvoudig maar je moet het goed bijhouden.
    Dus echt niets voor verstrooide mensen. 

     

    20-12-2013 om 15:30 geschreven door tuinblog d


    19-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kefir

    Ik maak reeds een tijdje kefirdrank op basis van water. Velen kennen het wel, anderen niet.
    Daarom vandaag deze bijdrage over kefir.

    Wat is kefir en waaruit bestaat het?

      kefirkorrels
    Kefir (afkomstig van het Turkse woord köpürmek = schuimen).
    Het is een dik vloeibare, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank.
    Die is oorspronkelijk afkomstig is uit de Kaukasus en Tibet.
    Het wordt gemaakt met een mengsel van verschillende melkzuurbacteriën en gisten.
    De lichtzure en frisse smaak lijkt op die van drinkyoghurt.
    Aan kefir worden diverse gezondheidsbevorderende effecten toegeschreven.

    Daarnaast bestaat er nog waterkefir, een drank op basis van vergisting van in water opgeloste suiker.
    Lees het volledige artikel op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kefir


    Ik maak regelmatig waterkefir met bioprodukten.



    Hoe donkerder de bio rietsuiker hoe donkerder de drank wordt.


    Zo ziet mijn kefir er uit juist voor de filtering.


    Dit zijn de kefirkorrels die regelmatig vers water en hun portie suiker moeten krijgen.
    Als je witte suiker gebruikt blijven ze wit maar hoe donkerder de suiker hoe donkerder de korrels.


    De filtering gebeurt in een staartvergiet.
    De inhoud bestaat uit water, kefirkorrels een halve bio- citroen, twee biovijgen, en bio- rietsuiker.


    De kefir is gespoeld met bronwater. Gefilterd water met een brita- filterkan is evenwaardig.
    De halve citroen gebruik ik 2 maal maar de vijgen vernieuw ik telkens.


    De suiker wordt uitgewogen en zoals je hier duidelijk ziet is die behoorlijk donker


    De reservekorrels worden dus gespoeld en onder water gezet terwijl er elke keer 1 eetlepel suiker wordt aan toegevoegd.

    In een volgende bijdrage zal ik het hebben over het waarom en over de voor- en nadelen van kefir.
    Ik zal er ook mijn recept aan toevoegen.
     

     

     

     

     

     

     

    19-12-2013 om 11:22 geschreven door tuinblog d


    18-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ecologische zwemvijver

    Een zwemvijver bestaat uit twee delen, een zwem- en een filtergedeelte.
    Het filtergedeelte beslaat +/- een vierde van de vijveroppervlakte.
    Het water wordt erop een natuurlijke manier gezuiverd door planten en nuttige bacteriën.
    De planten maken zuurstof aan en nemen het teveel aan voedingsstoffen in het water op.
    Ze worden meestal in lavasteentjes met filterfunctie geplaatst.

    Wat de prijs betreft van de aanleg: Die varieert volgens de grootte en het gebruikte materiaal.



    Grondvesten voor een klein ecologisch zwembad.

    Een grondige studie vooraf is absoluut nodig.
    Er is voldoende keuze aan firma’s om een degelijke vijver te plaatsen aan een concurrentiële prijs.

    Als we dan nog een zomer hebben zoals we dit jaar mochten beleven dan is de plaatsing lonend.
    Vooral als je kinderen hebt of eventueel kleinkinderen.


    De vijver hoeft niet groot te zijn, als ze maar kunnen ploeteren en wennen aan water.
    Voor kleine kinderen kan je zoals hier een beschermingsnet leggen.
    Dan kunnen de grotere kinderen over het water lopen.
    In het begin kan er algenvorming zijn die verholpen wordt door aangepaste beplanting.

    18-12-2013 om 11:34 geschreven door tuinblog d


    17-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.je bent de tulpenbollen vergeten te planten.

    Hoe ouder je wordt hoe meer het al eens gebeurt dat je iets vergeet.

    Als het is dat je vergeet je fiets te sluiten en je vind hem terug waar je hem achterliet, is er niets gebeurd.
    Of je vergeet de kippen eten te geven. Dan scharrelen die des te meer en kan het geen kwaad hoor.

    Maar dit jaar vergat ik om in de maand oktober de tulpenbollen te planten die Colette mee bracht.
    Plots, half december komt ze dan aan de computer zwaaien met drie zakjes tulpenbollen.


    Daniël, je bent vergeten de tulpenbollen te planten! Is dat nu niet te laat daarvoor?
    Ja meisje, in theorie is het veel te laat om die nu nog te planten maar in de praktijk gebeuren meer rare dingen.
    Maar ik wist helemaal niet dat je tulpenbollen had gekocht...of toch!?
    Ten andere...waar moet ik die gaan planten? De tuin staat helemaal vol.
    En dan nog 3x20 bollen
     

    Ik kan ze laten liggen zogezegd voor volgend jaar en dan komt er zeker niets meer van terecht.
    Die zullen helemaal uitgedroogd zijn.
    Ik zal maar profiteren van het relatief warme weer dat we nu kennen om ze alsnog te planten.
    Dan is er veel kans dat ze in het voorjaar toch nog bloeien.
    Tulpenbollen in de grond...die vervriezen niet.

    En dan maar op zoek in de tuin naar een gepast plaatsje.
    Misschien een strookje gras inpalmen.

    We zien wel!
    En heel lang moest ik niet zoeken hoor.
    De te lang verwaarloosde hoek waar nu hortensiastruiken zijn geplant, kan wat uitgebreid worden.


    Eerst een beetje afbakenen met draad en spade.


    Dan de grasvodden afscheppen en naar de kippen voeren.


    De te lage grond wordt aangevuld met verbeterde grond.


    De tulpen worden in een emmer gelegd.


    Het planten van de tulpen gaat biezonder vlot omwille van de mulle opgevoerde grond.


    Er wordt nog een dun laagje grond bijgevoegd zodat de tulpen goed onder zijn gedekt.

    Nu maar hopen op geluk.  De bollen waren anders reeds goed gekiemd.
    Moge de hardere vorst nu nog een beetje uitblijven.
    En laat mij hopen dat ik er de volgende keer met mijn gedachten bij ben.
    Dan hoeft er geen noodplanting meer te gebeuren zoals nu.
     

    17-12-2013 om 12:30 geschreven door tuinblog d


    15-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wekendrecept 3

    Hier volgt opnieuw een vegetarisch gerecht dat Belgisch is.
    Je hebt tussen 30 en 60 minuten nodig om het klaar te maken.
    Het is een bewerking van de site:
    shttp://koken.vtm.be/recept/vegetarische-waterzooi-met-tofusnippers
    Het is een gerecht voor beginners, klaargemaakt voor 4 personen.

    Vegetarische waterzooi met tofusnippers.

    Ingrediënten.
    -4 preien
    -2 stengels groene selder

    -½ bussel peterselie

     Voor de waterzooi
    bloemkool
    -200 gr aardappelen
    -
    2 wortelen
    -
    1 kl verse dragon
    -2 el citroensap
    -
    250 gr tofu

    Voor de bouillon
    -
    1 ajuin
    -
    1 teentje look
    -1 wortel
    -
    5 peperbollen
    -
    2 laurierblaadjes
    -6 takjes tijm

    -2 kruidnagels

    -1 dl witte wijn

    Bereiding

    Start met de bereiding van de groentebouillon. 
    -Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit wat olie en stoof de ui glazig. 
    -Snij de wortel en enkel (!) de bladeren van de selder in grove stukken.
    -Hou de rest van de stengels van de selder voor de waterzooi.  
    -Doe ze samen met de knoflook, de peperkorrels en de laurierblaadjes in de pan. 
    -Blus het geheel met de witte wijn en laat even verdampen. 
    -Giet 1,5 liter water over de groenten en breng aan de kook.
    -Snij het groene gedeelte van de preien (hou het wit voor de waterzooi), snijd dit in stukken en voeg ze toe.
    -Snij de peterseliestengels af (hou de blaadjes voor de waterzooi) en voeg ze bij het kookwater. 
    -Laat alles een halfuur koken, giet daarna alles door een zeef en bewaar de bouillon.

    -Doe voor de waterzooi de bloemkool in roosjes.
    -Schil de aardappelen en wortelen, snij ze in dobbelsteentjes.
    -Snij het wit van de prei in ringen en snij de selder in stukjes.
    -Stoof de wortelen in wat olie.
    -Stoof de aardappelen even mee en giet dan de bouillon erbij. Laat het geheel nog 10 tot 15 minuten koken tot alles gaar is. 
    -Bak de tofusnippers kort in een pan met olie. Kruid met peper en zout.
    -Voeg de bloemkool, de prei en de selder toe aan de soep. Kruid met peper, zout en citroensap.
    -Voeg nu de tofureepjes toe en laat het stoofpotje nog 3 minuten sudderen.
    -Garneer voor het serveren met wat gehakte peterselie.

     Laat het je smaken hoor.

    15-12-2013 om 06:47 geschreven door tuinblog d


    14-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dynamozaklamp

    Ik stel je vandaag een product voor dat waarschijnlijk reeds een tijdje op de markt is:

    De dynamozaklamp.

    Het is een lamp zonder batterijen.


    Dit is de bovenkant van de lamp.

    Ze beschikt over een ingebouwde dynamo met een draaihendel om de Ni-MH accu op te laden.
    Een dynamo zaklamp is voorzien van één of meerdere Led lampjes.

    Om verschillende modellen bekijken ga je naar Google afbeeldingen en tik in ’dynamozaklamp’.
    https://www.google.be/search?hl=nl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=981&bih=479&q=dynamozaklamp&oq=dynamozaklamp&gs_l=img.12...8703.15093.0.18093.13.8.0.5.1.0.172.1266.0j8.8.0....0...1ac.1.32.img..5.8.1141.vSlFfoTpkgw

    Zo te zien is er dus reeds heel wat concurentie!

    Colette kwam de andere dag thuis met boodschappen en gaf mij zo’n exemplaar.
    ‘Hier!' zei ze ' een ecologische zaklamp zonder batterijen!’


    Zo ziet ze er aan de onderkant uit.

    Wat zijn nu de eigenschappen van zo’n lamp?

    - Je hebt dus geen batterij van doen.
    - Ze werkt met Led lampjes die heel weinig verbruiken en lang meegaan.
    - Je bekomt heel klaar wit licht.
    - Je moet b.v.1 minuut de hendel draaien voor een half uur licht.
    - De meeste lampen zijn in zeer licht materiaal met een armbandlus.
    - Hoe lang ze mee gaan weet ik niet maar eens kapot zijn het wegwerpers.

    Op de verpakking staat dat je nooit de baterijen of lampen moet vervangen.
    Maar er staat een tekeningetje van een vuilnisbak met een kruis door.
    Ze moet dus op het containerpark in een apart vak gedeponeerd worden.


    D
    e draaihandel is in- en uitklapbaar.

    Er dringen zich wel enkele vragen op!

    - In hoever is een dynamo zaklamp dus ecologisch?
    -
    Is ze al dan niet recycleerbaar?
    -
    Hoe lang is deze soort lampen al op de markt?

    In elk geval had ik er nog nooit van gehoord maar ik leef immers in mijn ivoren toren!
    Het is wel even wennen en een minuut draaien is veel langer dan je denkt.
    Toch loont het de moeite.

    14-12-2013 om 05:55 geschreven door tuinblog d


    13-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verplanten naar de serre

    Verplanten naar de serre doe ik met groenten die zeker kapot vriezen.
    Het heeft hier nu een drietal nachten zeer lichtjes gevroren.
    Bij het opkomen van de zon was het telkens +/- -1°C maar deze morgen las ik op de thermometer +1°.
    Het is ook de bedoeling om de moestuin zoveel als moglijk te ontruimen.


     Zo bracht ik na de coriander en de peterselie, de prei de selderij en het grootste deel van de rucola de naar de serre.


    De selder, die het gevoeligst is voor vorst kan ik nog afschermen met een pipschuim bak.


    Zo bracht ik na de coriander en de peterselie, de prei de selderij en het grootste deel van de rucola de naar de serre.


    Er staat nu nog een beetje rucola op vak 2 van de wisselteelt. Ik wil zie hoeveel graden vorst die aan kan.


    Bij de andijvie op van 1 ging ik omgekeerd te werk. Daar bracht ik de miniserre boven de planten.

    13-12-2013 om 09:33 geschreven door tuinblog d


    12-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De tuin in winterwerk.

    Gisteren ochtend was de grond vervroren maar na de middag volledig ontdooid.


    Het biologische kalk stond reeds een tijdje klaar in de serre.


    Ik kies reeds een paar jaar voor korrelkalk omdat ik dat gemakkelijker vind.
    Je kan het ook strooien bij winderig weer maar gisteren was het windstil.


    Ik probeer zo gelijkvormig mogelijk te strooien maar dat lukt op de ene plaats beter dan op een andere.


    Terwijl ik nog kalk strooide was mijn broer al naarstig aan het omwoelen van de grond.


    Vak 1 van de wisselteelt ligt behoorlijk mul omdat er uitgevoerde grond van de serre bovenop ligt.


    Vak drie van de wisselteelt is zwaardere grond dan achter in de tuin.


    Hier moet ik loopplakjes aanbrengen om de veldsalade te oogsten.


    Ook naast de warmoes komen er loopplankjes.
    De hele klus van het omwoelen klaarde mijn broer in juist een uur.

    12-12-2013 om 06:51 geschreven door tuinblog d


    11-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.moestuinruimtes afboorden

    Reeds bij het dauwtrappen voelde het bervroren gras ijskoud aan.
    Eens terug binnen had ik het warmst mogelijk gevoel (eventjes gloeiende voeten).
    Wie last heeft van koude voeten moet leren dauwtrappen.
    Begin best in de zomer. Ik kan je verzekeren dat het helpt.

    Bij het naar de kippen gaan voor de dagelijkse portie graan was de losse grond lichtjes bervroren.
    Na de middag was alles ontdooid en goed werkbaar.


    Vooral in het achterste deel van de tuin staan er nog wat groenten.
    Deze foto is genomen rond vijf uur in de namiddag en alleen het uiterste hoekje van de tuin heeft nog wat zon. 


    De andijvie buiten de miniserre moet eerst worden gebruikt.
    Eens het begint harder te vriezen zal die geen stand houden.


    Op vak twee van de wisselteelt staat nog een rijtje ruccola en één struik coriander.
    We zien wel hoe lang ze het houden. De ruccola zou ik naar de serre kunnen verplanten.

     
    De boord aan de zuidkant van de serre is nu helemaal bedekt met een restje mest.

    In vier maal een half uur bereikte ik bovenstaande resultaten.
    Alleen als de grond volledig ontdooit is kan die verder bewerkt worden.
    Er volgen nog maar 2 bewerkingen om de tuin de winter te laten ingaan.
    Eerst en vooral moet er worden gekalkt en daarna zal ik de grond helemaal loswoelen.


    Deze morgen was het lichtjes gevroren in de lucht en zo lag de tuin er bij.


    De vijver was voor een eerste keer lichtjes dichtgevroren.


    Bij nader bekijken zie je goed de silhouwetten van enkele vissen.

    Hopelijk houdt de vorst niet aan want ik wil absoluut de tuin afwerken voor de winter. 

     

    11-12-2013 om 10:31 geschreven door tuinblog d


    10-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 maand blog 2

    Op 10 juni van dit jaar werd onze tweede blog gestart met onderstaand berichtje van Paul onze webmaster.

    De eerste Blog werd geboren op 25 december 2005!
    Ondertussen staat de bezoekersteller daar op 242 608!

    Het zal wel nog héél wat werk vragen om deze blog opnieuw aantrekkelijk te maken!

    De nieuwe zaadjes zijn geplant ... ze kunnen groeien!

    Vele groe(n)tjes,
    Pol Movinttog (Paul)

     

    Ondertussen zijn we zes maanden verder.
    Met heel veel plezier en evenveel geestdrift hebben we er aan gewerkt.
    De ene uitdaging volgt de andere op en wij gaan door.

    In die zes maanden werd onze vervolgblog, deze morgen om 7u al 7 444 maal bezocht.
    De teller op blog 1 liep ook verder op tot 254 286 bezoekers.

    Deze kijkcijfers beschouw ik als een waardemeter van de inhoud van de blog.
    De winter is voor mij altijd een uitdaging om zo gevarieerd mogelijk voor de pinnen te komen.
    Als jij suggesties hebt, dan zijn die altijd welkom. Email naar dalae@pandora.be

    Natuurlijk denk ik terug aan het voorbije jaar waar mijn broer min of meer de tuin over nam.
    Het geeft een heel fijn gevoel om niet in de steek gelaten te worden.
    Zonder die hulp zouden we dit jaar zo goed als geen groenten hebben gehad.

    Dan ben ik nog kunnen meegaan op veltreis naar Engeland dank zij Bert.
    Gelukkig volgde ik zijn raad op en nam een rolstoel mee.
    We hebben prachtige tuinen bezocht en het weer viel mee.
    Het voor mij meest aangrijpende moment van die reis druk ik uit met 1 foto.


    Na de drukke bloemborders vol kleurenpracht. Je weet echt niet waar eerst gekeken.
    En dan kom je plots in die soberheid terecht van groen en goudkleur en gebroken wit.
    Dit alles overkoepeld met overtrokken blauw. Ik werd er helemaal stil van.
    Hoe zou het zijn bij heldere hemel en volle zon?

    10-12-2013 om 10:34 geschreven door tuinblog d


    09-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verplanten en afboorden

     De tuin komt leeg op een paar uitzonderingen na.


    Tegen de miniserre had ik een rijtje ‘coriander’ gezaaid maar de mol had er lelijk huis in gehouden.
    Ik was het uit het oog verloren tot ik het serretje verplaatste.
    Ik heb de plantjes ondergraven en met behoorlijk wat aarde in een bloembak geplaatst.
    Nu staat de bak nog in de serre maar ik kan die naar de vorstvrije veranda verplaatsen.
    Sedert ze in de serre staan zijn de plantjes zichtbaar gegroeid.


    De peterselie buiten is dit jaar niet veel zaaks .
    Er zat geen groei in en er zal na de winter niets meer van over blijven.


    Nu staan de plantjes in de volle grond van de serre.
    Wordt het niets dan zijn we even ver als ze buiten laten staan.
    Ik kon het in elk geval maar eens proberen.


    De greppel waar de peterselie stond zal gevuld worden en overdekt met mest.
    Ik ben ook begonnen met af te boorden zodat er kan gekalkt worden en in winterwerk gelegd.

    09-12-2013 om 07:04 geschreven door tuinblog d


    07-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend recept 2

    Omdat wij in onze voeding tarwe vermijden eten wij speltbrood en kiezen we vegetarisch meestal voor tofu.

         

    links tofu natuur, in het midden tofu geroosterd en rechts tofu gekruid.
    Maar met tofu kan je vele kanten uit.

    Tofu is een vleesvervangend sojaproduct.
    Tofu en de bereiding ervan lijkt wat op kaas; tofu is dan ook gekend onder de naam sojakaas.
    Uit de sojabonen wordt sojamelk bereid, waaraan daarna een stremsel wordt toegevoegd. Vaak is dit calciumsulfaat.
    http://www.libelle-lekker.be/ingredienten/producten/220/tofu.

    Guiche met tofu en kaas.



    Ingrediënten :

    - 1 pakje Alpro Reepjes Gekruid
    - 1 rol Bladerdeeg
    - 6 eieren
    - 250ml Alpro soya Cuisine
    - 2 wortelen
    - 1 rode paprika
    - 150g Champignons
    - 125 g geraspte gruyèrekaas
    - Zwarte peper en zeezout
    - 4 eetlepels rode pesto

    Bereiding

    -Rol het bladerdeeg uit in een taartvorm en prik er kleine gaatjes in met een vork.
    Bedek de bodem met de rode pesto.
    -Snijd de wortelen in hele kleine stukjes, de paprika in reepjes en hak de champignons.
    -
    Leg de groenten en de reepjes op de pesto.
    Klop de eieren los, voeg peper, zout en de Alpro soya Cuisine toe.
    -Giet het mengsel over de groenten en bedek met gruyèrekaas.
    -Plaats de taartvorm gedurende ong. 40 minuten in een oven van 180 °C.

    Dit vond ik verrassend lekker. Waag het er ook maar eens op.
    Dit recept bewerkte ik van de site: http://www.alpro.com/benl/cooking/quiche-tofu-kaas?gclid=CJe24trJnbsCFQhZ3godfVEASA

    07-12-2013 om 08:49 geschreven door tuinblog d


    06-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de bessenstruiken

    De bessenstruiken waren een beetje verwaarloosd gebied.


    Vorig jaar zijn ze niet gesnoeid omdat ik buiten strijd was.
    Nu is dat wel gebeurd en zo kunnen we de gladioolbollen ook uit de grond halen.


    Die knollen zijn amper ontwikkeld omdat de planten door de bessenstruiken overgroeid waren.
    Bijna de helft van de geplante knollen zijn gerot.


    De boord tussen de afstuiting en de struiken is onkruidvrij.
    Tussen de struiken zelf ligt er gronddoek.


    Aan de waterbak stonden enkele struikjes in potten die ook een onderhoudsbeurt nodig hadden.


    Ik heb ze daar weggehaald omdat ik de waterbak wil verplaatsen.
    Voorlopig staan ze naast de serre aan de noordkant.

    06-12-2013 om 08:09 geschreven door tuinblog d


    05-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.okra

    Voor ons betekent Okra de afkorting van een Christelijke vereniging voor 55 plussers.
    Het is dus de afkorting van de vier kernbegrippen waar de vereniging op gebaseerd is

    O

    Open

    =  openheid en ontmoeting

    K

      Kristelijk

    =  bron van inspiratie en motivatie

    R

      Respectvol

    =  respect voor alle ouderen

    A

      Actief

    =  actief in het leven staan, actie voor rechtmatige seniorenbelangen.

    In de volksmond noemt men die beweging:de ‘Oude Krakers’.

    Maar Okra is ook een plant, een peulvrucht.

     

    Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Okra_(plant)#Uiterlijk

    Okra is de onrijpe vruchtvan Abelmoschus esculentus, een overblijvende plant, die wordt gebruikt als groente.
    De naam Abelmoschus is afgeleid van het Arabische "abu-l-mosk" ('vader van muskus'), vanwege de naar muskus ruikende zaden.

    De plant heeft een vingervormig blad . Er bestaat een variëteit met eetbare bladeren.
    De plant heeft zijn grote, gele Hibiscus achtige bloemen die in de bladoksels van de plant groeien.
    De planten kunnen tot 2 meter hoog worden.

    De vruchten zien er peulachtig uit, hebben een lengte van 5 tot 15 cm, met diepe groeven.
    De smaak lijkt wat op die van sperziebonen.
    Sommigen zeggen dat hij ook wel lijkt op een kruising tussen asperge en aubergine.
    Van deze groente bestaat een rode en een groene variant.
    De rode zal tijdens het koken ook groen worden. De vrucht bevat eetbare, platte zaden.

     

    Een Okra eigenschap zou zijn dat het de bloedsuikerspiegel normaliseert.
    Om Okra te vinden moet je in een Aziatische winkel zijn.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Lees op: http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/67662-okra-een-slijmerige-peulvrucht.html
    Hoe de site Okra omschrijft op een tamelijk beknopte manier.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
       

    Voor recepten met okra ga je best eens naar de volgende site.
    http://groenten-bereiden.plazilla.com/groenten-bereiden-hoe-maak-ik-okra-het-allerlekkerst-klaar
    Daar kan je een keuze maken.

    Er bestaat van okra ook een rode variëteit.

    Zie: http://www.culy.nl/inspiratie/okra-wat-is-dat-eigenlijk/

     

    05-12-2013 om 09:31 geschreven door tuinblog d


    04-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.serre rechterkant

     De rechter kant van de serre wordt klaar gelegd voor vroege teelten.


    De oude grond is weggevoerd in de tuin.
    Die kant van de serre is ook goed onder water gezet.


    Nu is er een tamelijke laag mest als grondlaag gelegd.



    Er wordt een laag gewone grond boven de mest aangebracht.


    Die grond werd over een deel van de tuin als licht bovenlaagje afgeschept met onkruid en al. 
    Het geheel wordt nu nog afgewerkt met een laagje compost. 

    04-12-2013 om 21:15 geschreven door tuinblog d


    03-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.winterui

    De winterui   is ook een van die groenten die niet meer kweek
    Het voordeel is dat hij 14 dagen eerder oogstbaar is dan de voorjaarsajuin.
    Winterui kan afsterven en moet zeker op droge grond worden geplant.

    Dat vond ik niet de moeite waard. Het is dan beter dat de grond rust.
    Als je in januari in de serre een rijtje plant heb je die nog vroeger.
    Alles hangt natuurlijk af van de uren zonneschijn en van de koudegraad.
    Je kan ze ook planten op een laagje paardenmest die de warmte in de hand werkt.
    Je kan ook een rijtje bewaarajuin meer planten in het voorjaar.
    Zo kan je ajuin hebben tot de nieuwe oogst aanbreekt.
    Het ene jaar bewaart de ajuin beter dan het andere.
    Je kan het min of meer inschatten maar heel zeker hoe lang hij goed zal blijven ben je nooit. 

    De raad van velt om uien te bewaren:
    Heb je ui in je tuin, zorg er dan voor dat je bij het oogsten de beschimmelde exemplaren verwijdert.
    De rest spreid je uit op een droge en goed geventileerde plaats.
    Laat ze niet te lang in felle zon. Leg ze eventueel op roosters, in kisten of hangnetten, zodat er voldoende ventilatie plaatsvindt.
    Na ongeveer 1 week zijn de uien mooi droog en kun je het overtollige verdorde loof verwijderen.
    Daarna leg je ze in bakjes of hang je ze op in een droog, goed verlucht lokaal.
    Uien verdragen sterke vorst, dus in de kelder kun je zo ook bewaren.
    Door vocht gaan ze wel rotten.
    http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=1446&Itemid=442

    Winterui is een tussendoortje en dus geen bewaarajuin.

    Geschikte rassen voor winterteelt
    -Malakoff: vroegste, platte, witte ui – zeer vorstbestendig.
    -Elody: vroege, witte ui -

    Ui reuzen Ailsa  goed vorstbestendig.

    -Blanc de Vaugirard:

    Oignon blanc de Vaugirard witte, platte ui, sterk en vorstresistent.


    -
    Sensyui Yellow:   Uien Senshyu Yellow    Japanse, gele platronde variëteit.
    Die laat je best onder glas overwinteren.

    -Radar; gele, bolronde ui, hard en vorstresistent plus goede opbrengst.

    Zaden van de winter uien 
    Die  winterui wordt nu sterk vooruitgeschoven omwille van zijn grote weerstand.

    Ik plantte ofwel ‘gele van Zwijndrecht’ of ‘blanc de Vaugirard’.
    Deze laatste kreeg ten lange laatste mijn voorkeur omdat hij mooier en sterker was.

    03-12-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    02-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.minserre nuttig maken in de winter

    Vorige jaren werd in de miniserre telkens late veldsalade geteeld.
    Deze winter dreigde ze leeg te staan want de veldsalade gaat onder de koepel.


    We hadden heel mooie andijvie die tijdig werd gezaaid en geplant.
    De opbrengst was bijzonder goed.


    Die is nu allemaal geoogst en hebben we alleen nog een deel andijvie in de wisselteelt op vak 1.
    Die is laat gezaaid, wat te laat om nog een grote opbrengst te hebben.


    Vak 1 vulde ik met groenlof en andijvie. Het was laat maar ik had de plantjes toch.
    Ik dacht dat ze allemaal nog wel goed genoeg zouden zijn voor de kippen.


    Het groenlof is ondertussen al gevoed aan de kippen maar de andijvie staat er nog.

     
    De andijvie deed het veel beter dan het groenlof zodat ik besloot ze maar voor ons te houden.
    De miniserre werd boven de twee eerste rijen geplaatst en de rest zullen we maar zo oogsten.
    Als twee kropjes niet volstaan dan nemen we er maar drie ineens.
    Ik hoop de kroppen onder het serretje zo een tijdlang te kunnen beschermen tegen de koude. 

    02-12-2013 om 07:10 geschreven door tuinblog d


    01-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onze blogs en site

     

    Breng een bezoek aan onze blogs.
    Je kan het rechtstreeks met onderstaande blogadressen
    http://blog.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke2/
    http://blog.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke/

    Of bezoek de site van velt jabbeke dan kan je er o.a. alle tuindocumenten raadplegen en zoveel meer.
    http://www.velt.be/Jabbeke/

    Vind je onze blog het aanbevelen waard, voeg dan oneraan uw mails toe:

    Wij bevelen U het bezoek aan onderstaande blogs en site aan:
    http://www.velt.be/Jabbeke/
    http://blog.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke2/ 
    http://blog.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke/ 

     

     

    01-12-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    30-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend recept met o.a. pastinaak

     

    Elke week, tot in het voorjaar zal ik proberen om in het weekend een recept te plaatsen.
    Het is mogelijk dat het de hele winter een vegetarisch recept is.
    Mijn vrouw heeft en eigen vegetarisch wokrecept samen gesteld.
    Dit wil ik plaatsen als de opener van dit nieuwe winterseizoen met weinig tuinarbeid.

    Tofugyros met pastinaak, venkel en paprika.

     tofugyros     

    Ingredienten:
    - +/- 400 gr tofu gyros
    - pastinaak wortels
    - knolvenkel
    - paprika rood of geel
    - ui naar believen
    - olijfolie
    - kokosmelk
    - ‘râs el Hânout’ kruiden
    - eventueel wat zout en peper en kaneel

    Bereiding:
    - Alle groenten worden gereinigd, gewassen en fijn gesneden op je eigen wokgroente maat.
    - Zorg er voor dat de pastinaak in de grootste hoeveelheid aanwezig is voor de smaak.
    - De tofugyros, pastinaak, venkel, paprika en ui worden eerst ‘gewokt’ in een weinig olijfolie.
    - Als het aanstalten maakt om aan te branden, kan je een beetje water aan toevoegen.
    - De kokosmelk wordt er op het einde aan toegevoegd bij het op smaak brengen met de kruiden.
    - Een snuifje kaneel kan de zaak nog wat pittiger laten smaken.

            

    --------------------------------------------------------------------------------------

    -Wat is ‘Râs el Hânout’

    hetefficiencyhuis.nl

    Râs el hânout (Arabisch: رأسالحانوت) is een Marokkaans kruidenmengsel van 20 of meer specerijen.
    Gelijkaardige kruidenmengsels worden ook gebruikt in Algerije, Tunesië en andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

    Samenstelling en gebruik
    Meestal bestaat het uit onder meer piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes,
    Ook galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma.
    De meeste ingrediënten worden geroosterd en daarna samen fijngemalen.

    Het mengsel heeft een bruine kleur en ruikt heel sterk. Elke handelaar heeft zijn eigen samenstelling.
    Er bestaan drie samenstelingen die afhankelijk van het gerecht en gebruik gemengd worden : L'msagna, Lamrouzia en Monuza.
    Het wordt gewoonlijk gebruikt bij wild, lamsvlees, kip, couscous en rijst.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/R%C3%A2s_al_h%C3%A2nout

    --------------------------------------------------------------------------------------

    Bij Colette moet je nooit vragen naar precieze hoeveelheden.
    Zij is een steeds improviserende kokkin.
    Ze proeft tot het, wat smaak betreft, voldoet.
    Onze dagelijkse hoofdmaaltijd is hier voor mij een dagelijks feest.

    In elk geval wens ik je steeds smakelijk eten en vegetarisch is lekkerder dan je denkt.

    --------------------------------------------------------------------------------------

     

    30-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    29-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het geheim van citroen

     Ik kreeg onlangs een merkwaardige mail van Robert V.H.
    Dagelijkse citroen als geneesmiddel.

    Om vanaf nu toe te passen bij u thuis: gebruik elke dag een CITROENTJE.
    Het enige wat je nodig hebt is een bevroren citroen

    -Veel koks in restaurants en eetgelegenheden gebruiken of consumeren
    de gehele citroen waarbij niets verloren gaat.
    -Plaats de gewassen citroen in de vriezer en als die bevroren is rasp
    dan de gehele citroen (zonder te schillen) en strooi het over het eten.-De lijst waarvoor je het kunt gebruiken is eindeloos: o.a. salades,
    ijs, soepen, cereal producten, macaroni, spaghetti saus, rijst, sushi, visgerechten

     En dit zijn de geweldige voordelen van citroen:
    -smaak verbetering van de gerechten, de schil van de citroen bevat 5 tot 10 maal meer vitaminen dan het sap!
    -Citroen verwijdert giftige stoffen in het lichaam, maakt kankercellen kapot, Citroen is 10.000 keer sterker dan chemotherapie.
    -Het meest interessante is de werking op cystes en tumoren

    Waarom weten we dit niet?
    -Het maken van de synthetische versie van dit product genereert voor de laboratoriums een enorme winst.
    -De citroen is een bewezen remedie tegen alle soorten kanker, het werkt als een anti microspectrum tegen bacteriële infecties,
    -Is effectief tegen parasieten en wormen, reguleert de bloeddruk als die te hoog is en is een antidepressivum.
    En het werkt ook tegen stres en neurologische aandoeningen.

    De bron van deze informatie is fascinerend.
    -Het komt van een van de grootste producenten van geneesmiddelen in de wereld.
    -Na meer dan 20 laboratorium tests sinds 1970, laten de extracten zien dat ze de kwaadaardige cellen van 12 kankers vernietigen.
    -Ook de kwaadaardige cellen van de darm, borst, prostaat,longen en pancreas.
    -De samenstelling van deze vrucht laat zien dat deze10.000 x beter is
    dan het product Adriamycin.
    -Dit is een geneesmiddel dat gewoonlijk chemotherapeutisch in de wereld wordt gebruikt om de groei van kankercellen te stagneren.

    En wat nog meer verbazingwekkend is, deze soort van therapie met
    citroenextract vernietigt alleen kwaadaardige kankercellen en heeft
    geen invloed op gezonde cellen.

    -Dus, deze citroen goed wassen, vries ze in en rasp ze.
    -Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!!!

    CITROEN MET SCHIL IS DUS KEI GEZOND!

    Ik ben razend benieuwd naar de reactie van mensen die hier meer over weten!?

    Tot zover de inhoud van de mail die ik qua presentatie wat bewerkte.
    Ja, wie brengt dat aan het licht en wie zal elke dag een citroen eten met pel en al?

     

    29-11-2013 om 05:45 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!