Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Het zijn nu zaterdag 1 juni en zondag 2 juni de Velt-hoogdagen.
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    02-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.minserre nuttig maken in de winter

    Vorige jaren werd in de miniserre telkens late veldsalade geteeld.
    Deze winter dreigde ze leeg te staan want de veldsalade gaat onder de koepel.


    We hadden heel mooie andijvie die tijdig werd gezaaid en geplant.
    De opbrengst was bijzonder goed.


    Die is nu allemaal geoogst en hebben we alleen nog een deel andijvie in de wisselteelt op vak 1.
    Die is laat gezaaid, wat te laat om nog een grote opbrengst te hebben.


    Vak 1 vulde ik met groenlof en andijvie. Het was laat maar ik had de plantjes toch.
    Ik dacht dat ze allemaal nog wel goed genoeg zouden zijn voor de kippen.


    Het groenlof is ondertussen al gevoed aan de kippen maar de andijvie staat er nog.

     
    De andijvie deed het veel beter dan het groenlof zodat ik besloot ze maar voor ons te houden.
    De miniserre werd boven de twee eerste rijen geplaatst en de rest zullen we maar zo oogsten.
    Als twee kropjes niet volstaan dan nemen we er maar drie ineens.
    Ik hoop de kroppen onder het serretje zo een tijdlang te kunnen beschermen tegen de koude. 

    02-12-2013 om 07:10 geschreven door tuinblog d


    01-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onze blogs en site

     

    Breng een bezoek aan onze blogs.
    Je kan het rechtstreeks met onderstaande blogadressen
    http://blog.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke2/
    http://blog.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke/

    Of bezoek de site van velt jabbeke dan kan je er o.a. alle tuindocumenten raadplegen en zoveel meer.
    http://www.velt.be/Jabbeke/

    Vind je onze blog het aanbevelen waard, voeg dan oneraan uw mails toe:

    Wij bevelen U het bezoek aan onderstaande blogs en site aan:
    http://www.velt.be/Jabbeke/
    http://blog.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke2/ 
    http://blog.seniorennet.be/tuinclubveltjabbeke/ 

     

     

    01-12-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    30-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend recept met o.a. pastinaak

     

    Elke week, tot in het voorjaar zal ik proberen om in het weekend een recept te plaatsen.
    Het is mogelijk dat het de hele winter een vegetarisch recept is.
    Mijn vrouw heeft en eigen vegetarisch wokrecept samen gesteld.
    Dit wil ik plaatsen als de opener van dit nieuwe winterseizoen met weinig tuinarbeid.

    Tofugyros met pastinaak, venkel en paprika.

     tofugyros     

    Ingredienten:
    - +/- 400 gr tofu gyros
    - pastinaak wortels
    - knolvenkel
    - paprika rood of geel
    - ui naar believen
    - olijfolie
    - kokosmelk
    - ‘râs el Hânout’ kruiden
    - eventueel wat zout en peper en kaneel

    Bereiding:
    - Alle groenten worden gereinigd, gewassen en fijn gesneden op je eigen wokgroente maat.
    - Zorg er voor dat de pastinaak in de grootste hoeveelheid aanwezig is voor de smaak.
    - De tofugyros, pastinaak, venkel, paprika en ui worden eerst ‘gewokt’ in een weinig olijfolie.
    - Als het aanstalten maakt om aan te branden, kan je een beetje water aan toevoegen.
    - De kokosmelk wordt er op het einde aan toegevoegd bij het op smaak brengen met de kruiden.
    - Een snuifje kaneel kan de zaak nog wat pittiger laten smaken.

            

    --------------------------------------------------------------------------------------

    -Wat is ‘Râs el Hânout’

    hetefficiencyhuis.nl

    Râs el hânout (Arabisch: رأسالحانوت) is een Marokkaans kruidenmengsel van 20 of meer specerijen.
    Gelijkaardige kruidenmengsels worden ook gebruikt in Algerije, Tunesië en andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

    Samenstelling en gebruik
    Meestal bestaat het uit onder meer piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes,
    Ook galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma.
    De meeste ingrediënten worden geroosterd en daarna samen fijngemalen.

    Het mengsel heeft een bruine kleur en ruikt heel sterk. Elke handelaar heeft zijn eigen samenstelling.
    Er bestaan drie samenstelingen die afhankelijk van het gerecht en gebruik gemengd worden : L'msagna, Lamrouzia en Monuza.
    Het wordt gewoonlijk gebruikt bij wild, lamsvlees, kip, couscous en rijst.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/R%C3%A2s_al_h%C3%A2nout

    --------------------------------------------------------------------------------------

    Bij Colette moet je nooit vragen naar precieze hoeveelheden.
    Zij is een steeds improviserende kokkin.
    Ze proeft tot het, wat smaak betreft, voldoet.
    Onze dagelijkse hoofdmaaltijd is hier voor mij een dagelijks feest.

    In elk geval wens ik je steeds smakelijk eten en vegetarisch is lekkerder dan je denkt.

    --------------------------------------------------------------------------------------

     

    30-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    29-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het geheim van citroen

     Ik kreeg onlangs een merkwaardige mail van Robert V.H.
    Dagelijkse citroen als geneesmiddel.

    Om vanaf nu toe te passen bij u thuis: gebruik elke dag een CITROENTJE.
    Het enige wat je nodig hebt is een bevroren citroen

    -Veel koks in restaurants en eetgelegenheden gebruiken of consumeren
    de gehele citroen waarbij niets verloren gaat.
    -Plaats de gewassen citroen in de vriezer en als die bevroren is rasp
    dan de gehele citroen (zonder te schillen) en strooi het over het eten.-De lijst waarvoor je het kunt gebruiken is eindeloos: o.a. salades,
    ijs, soepen, cereal producten, macaroni, spaghetti saus, rijst, sushi, visgerechten

     En dit zijn de geweldige voordelen van citroen:
    -smaak verbetering van de gerechten, de schil van de citroen bevat 5 tot 10 maal meer vitaminen dan het sap!
    -Citroen verwijdert giftige stoffen in het lichaam, maakt kankercellen kapot, Citroen is 10.000 keer sterker dan chemotherapie.
    -Het meest interessante is de werking op cystes en tumoren

    Waarom weten we dit niet?
    -Het maken van de synthetische versie van dit product genereert voor de laboratoriums een enorme winst.
    -De citroen is een bewezen remedie tegen alle soorten kanker, het werkt als een anti microspectrum tegen bacteriële infecties,
    -Is effectief tegen parasieten en wormen, reguleert de bloeddruk als die te hoog is en is een antidepressivum.
    En het werkt ook tegen stres en neurologische aandoeningen.

    De bron van deze informatie is fascinerend.
    -Het komt van een van de grootste producenten van geneesmiddelen in de wereld.
    -Na meer dan 20 laboratorium tests sinds 1970, laten de extracten zien dat ze de kwaadaardige cellen van 12 kankers vernietigen.
    -Ook de kwaadaardige cellen van de darm, borst, prostaat,longen en pancreas.
    -De samenstelling van deze vrucht laat zien dat deze10.000 x beter is
    dan het product Adriamycin.
    -Dit is een geneesmiddel dat gewoonlijk chemotherapeutisch in de wereld wordt gebruikt om de groei van kankercellen te stagneren.

    En wat nog meer verbazingwekkend is, deze soort van therapie met
    citroenextract vernietigt alleen kwaadaardige kankercellen en heeft
    geen invloed op gezonde cellen.

    -Dus, deze citroen goed wassen, vries ze in en rasp ze.
    -Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!!!

    CITROEN MET SCHIL IS DUS KEI GEZOND!

    Ik ben razend benieuwd naar de reactie van mensen die hier meer over weten!?

    Tot zover de inhoud van de mail die ik qua presentatie wat bewerkte.
    Ja, wie brengt dat aan het licht en wie zal elke dag een citroen eten met pel en al?

     

    29-11-2013 om 05:45 geschreven door tuinblog d


    28-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.warmoes

     De warmoes was dit jaar bijzonder uit de kluiten gewassen.


    Gisteren heb ik de bladeren met de breedste stengels geoogst voor één van mijn zusters en haar dochter.
    Zij zijn beiden verzot op warmoes maar in hun zandgrond zijn de resultaten pover.

    Die stengels waren veel te mooi voor de kippen.



     Die heel mooie bladeren met brede stengels wilde ik ook niet laten vervriezen.
    Ze verdragen een beetje vorst maar het bladgroen dat nu nog mooi is lijdt toch onder de vorst.
    Het is voor warmoes een uitzonderlijk jaar. Wat er nu nog staat heeft de grootte van een gewoon jaar.



    De tuin is aan het leeglopen. De selderij laat ik staan tot ze vervriest.
    De spinazie wordt weldra geoogst en de veldsla zal geleidelijk verdwijnen uit het tuinbeeld.
    De laatste kroppen van de andijvie, in de combinatieteelt, zijn ook richting keuken gegaan.

    28-11-2013 om 07:00 geschreven door tuinblog d


    27-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pastinaak

    Het blijft een zoeken om een bijdrage vlot te plaatsen. De ene keer lukt het wat beter dan de andere keer.

    Vandaag is de pastinaak binnen gehaald.

    Pastinaak (Pastinaca sativa subsp. sativa), pinkternakel of witte wortel is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae).
    Het is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur.
    Door de lengte van de penwortel is de groente niet geschikt voor teelt op zware kleigronden.
    De pastinaak wordt doorgaans in de tweede helft van april gezaaid.
    Bij vroeger zaaien gaat de plant al in het eerste jaar bloeien.
    Hoewel de pastinaak al in de zomer kan worden geoogst wordt hij meestal gezien als wintergroente.
    Vaak wacht men met rooien tot er een koude periode is geweest, dit zou de smaak ten goede komen.
    Oogsten is de hele winter door mogelijk omdat de wortel in de grond niet dood vriest.                  http://nl.wikipedia.org/wiki/Pastinaak

    Niet tegenstaande ik hier kleigrond heb zaai ik er elk jaar met wisselend succes.


    Het ene jaar heb ik meer gespleten en /of vertakte wortels dan het andere jaar.



    Dit jaar zijn er veel wortels die open zijn gebarsten en slechts één vertakte.


    De zuiverste wortels zijn allemaal samen in een emmer geplaatst in potgrond.

     
    Ik denk dat het beter is dat de wortels elkander niet raken.
    Daarom leg ik ze plat en voeg laagje na laagje wat grond toe. 

    Wij hebben hier niet de zwaarste kleigrond en door bijna dertig jaar toedienen van compost is hij optimaal geworden.
    Toch haal ik de wortels uit de grond en plaats ik ze in een bak of emmer in potgrond.
    De enige reden is dat ik ze wil beschermen tegen woelmuizen en ander ongedierte dat ze ook lust.

    27-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    26-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spelbrekers

    Het natte weer en mijn rugklachten beperken het werken in de tuin.
    Momenteel zijn beide spelbrekers nogal actief.                                    

    Eens ik in beweging ben gaat dat maar het is er voor en erna.               
    Je moet in beweging geraken maar je moet af en toe ook wat rusten.
    Dan is liggen voor mij, de enige goede oplossing.                                 
    In beweging zijn en een tijd blijven is beter dan gaan liggen.
    Zitten is de grootste vijand van mensen met rugklachten.
    Daarom beperk ik het computer werk tot telkens een kwartier.                                    

    Als de pijn aansleept doe ik beroep op een ‘Osteopaat’.                         
    Dan ben ik weer voor langere tijd gerust.
    De voorwaarde is dan wel dat ik geen domme dingen doe.
    De laatste jaren doe ik er nog één keer per jaar beroep op.
    ----------------------------------------------------------------------------------
    Wat zijn dan die domme dingen?
    bv.: een werk waarvan ik weet dat het te zwaar is voor mij, toch zelf proberen. 
    Ook te lang met hetzelfde bezig zijn kan moeilijkheden veroorzaken.
    -------------------------------------------------------------------------------------                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

    26-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    25-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vlees of geen vlees

    Wij doen een experiment door zo weinig mogelijk vlees te eten.

    Ik ben op zoek gegaan naar op de eerste plaats wat de voordelen zijn van geen vlees te eten.

    Op de site:http://www.wakkerdier.nl/wat-kun-jij-doen/diervriendelijk-eten/geen-vlees-eten
    vond ik direct 10 voordelen van geen vlees te eten of toch zo weinig mogelijk

    Daarna ga ik natuurlijk ook op zoek wat vleeseters vertellen over de voordelen van vlees eten.
    Ik vind hier geen lijst van voordelen maar o.a. een verwijzing naar een dieet
    Op http://www.projectleven.nl/paleo-dieet-slow-carb/
    Kiezen voor paleo of slow carb dieet?

    Het paleo dieet is het principe dat je eet zoals onze voorouders deden.
    De focus ligt op groente, vis, vlees en noten.
    De filosofie is dat ons lichaam zich heel erg langzaam aanpast aan nieuwe eetgewoonten.
    Evolutionair is het eten van koolhydraten zoals in brood en pasta heel erg nieuw.
    Onze spijsvertering en onze verbranding zijn er nog helemaal niet op aangepast.

    Ga maar eens op volgende site: http://www.salusi.nl/eiwitrijke-voeding-lijst-eiwitrijk-voedsel/


    Het gaat dus over eiwitrijke voeding met een complete lijst.
    Je krijgt een lawine aan informatie en begin dat maar eens allemaal te lezen.

    Ga er maar eens op zien en leer op zijn minst bij.

    -----------------------------------------------------------------------------------

    Persoonlijk moet ik zeggen dat ik me beter voel sinds ik slechts één keer per week vlees eet.
    De grootste waarheid is dat het uiterst moeilijk is om van eetgewoonte te veranderen.
    Ik moet dan ook regelmatig mijn vleeshonger intomen.
    Als ik voorbij een vleesstand liep kwam het water in mijn mond.
    Maar wees gerust, het vermindert hoor en met de duur gaat het helemaal over.
    Toch is het af en toe nog tanden bijten.

    -----------------------------------------------------------------------------------

    25-11-2013 om 18:29 geschreven door tuinblog d


    23-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.werkjes voor bij regenweer

    Seniorennet werkt nu met een andere editor. Het is voor mij een grote aanpassing. Ik hou de bijdragen kort.

    Als ik hulp krijg in de tuin zorg ik altijd dat er binnenwerkjes zijn voor als het regent.




     Woensdag bleef het niet droog en verfde mijn broer eerst de barbecue met speciale ijzerverf.



     Het blad van de tuintafel werd geverfd in de garage.



     De poten kregen hun beurt in mijn atelier.



     Nu staat de tafel klaar om op zolder te overwinteren. Ik wacht op hulp.

    De tafel is 31 jaar oud en kreeg elke jaar een vers laagje verf na degelijk wrijfwerk.



    De poot van de parasol kreeg in de garage een nieuwe laag verf.
    Het verven gebeurt vóór of in de winter.
    In het voorjaar of in de zomer is daarvoor geen tijd.

     

     

    23-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    21-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rode biet

     Ik was er niet bij toen mijn broer gisteren de groenten binnen haalde.

    Vandaar geen foto’s van hoe het allemaal gebeurde.

    De venkel werd geoogst en samen met de rode bietjes naar de garage gebracht.

     

    De rode biet op vak twee en de rij in de combinatieteelt zijn weg gehaald.



    De venkel staat nu in de veranda maar de rode biet zit in deze curver bak in de garage.

    21-11-2013 om 11:58 geschreven door tuinblog d


    20-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.venkel inkuilen

    Er is vorst voorspeld en dus tijd om de venkel binnen te halen.


     Het groen wordt afgeknipt de knollen worden in scherp nat zand gezet.



     De kleinste knolletjes vooraan voor vlug gebruik.



     De bak wordt in de vorstvrije veranda geplaatst waar potplanten overwinteren.



     De bak staat in het licht zodat de venkel kan groeien.

    Een plant die groeit en droog staat rot niet en toch verliezen we elk jaar de buitenste krans bladeren.

    De bak staat op 2 plantenrollers


     De houtmand voor de kachelvoorraad staat ook op zo’n planten roller.


    En alle zware potten staan op zo’n roller.

    De kleinere potten staan ofwel op de ronde tafel of op de vensterbank.

    20-11-2013 om 16:39 geschreven door tuinblog d


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinclub : zondag 24 november!

    Tuinclub bij Addie in het Café  “ ’t Oud Gemeentehuis “ in Stalhille.

    Welkom : Het woord aan onze voorzitter!

    Mogelijke gespreksonderwerpen :

    DEEL 1 :  (1 uur) Zelfde aanpak als vorig jaar: We overlopen de lijst niet van a tot z!

    a)      Over welke zaden wil je extra uitleg vragen? (Breng mee : Zadenlijst 2013!)

    Lees op pagina 2 en 3 in Seizoenen:

    Kijk naar de kleur!

    Houd de cijfercode voor de gewassen in de gaten.

    Is de code rood gekleurd, dan gaat het om een gewas dat je ook goed in potten kunt telen.

    Is de code groen gekleurd, dan gaat het om een gewas dat dit jaar nieuw in de zadenlijst is.

    Zadenbestellijst 2013 :

    http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=1942&Itemid=536

    Hoe bestellen?
    België
     Klik hier als je wilt bestellen via het online formulier.

    zie : http://zadenlijst.velt.be/

    Je haalt dan je bestelling af bij je afdeling (en bespaart zo op verzendkosten). Klik hier om de lijst met afhaalpunten te downloaden.
     Klik hier als je wilt bestellen via www.biozaadgoed.be

     

    b)      Over welke zaden kan jij ervaringen delen?

    c)      Maak vooraf reeds jouw Tuinplan voor 2014 : Wat wil ik waar zaaien, …?

    d)      Interessante documenten op site Velt Jabbeke : 

    Link site : http://www.velt.be/Jabbeke/pag828+bekijken :

    a) nieuwe zadenlijst november 2013

    c) voorbeeld inventaris zaden  : Maak zelf jouw zaadinventaris!

    d) Nieuw Veltboekje : Lang Leve de oogst (Kathy) : http://www.velt.be/Jabbeke/pag823  (Breng mee : Seizoenen Nr.6 / 2013 p. 22)

    DEEL 2 : (1 uur)

    e)      Vaste rubriek : Welke tuinwerkzaamheden deden we onlangs? (Luc, ...)

    f)       Vragen Tuinclubleden : Eventueel mag je deze vragen vooraf doorsturen naar paulclicteur@hotmail.com

    • Kent er iemand trucjes om noten (kastanjes, …) makkelijk te bewaren, pellen, ...?

    g)      Plant van de maand : Pastinaak

    h)      Zelf zaden oogsten : Gaat prima voor : …

    i)        Krantenartikels :  Voor jou gelezen :

    • Berenklauw moet weg uit Brugse bermen.
    • vier tips om succesvol te bewaren : Graag had ik nog meer bewaartechnieken vernomen!
    • Naar de bib voor een zakje zaad.
    • Waarom noteneters langer leven.

    j)        Wie brengt zelf een artikel mee?

    k)      Tuinblog : Daniël

    l)        Slot : Evaluatie!

    m)   Voorstellen : Onderwerpen voor de volgende Tuinclub ?

    zondag 26 januari 2014

    20-11-2013 om 00:00 geschreven door Pol Movinttog


    19-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.soi groenten

    Bij het opzoeken van Paksoi viel ik op het onderstaande zinnetje:

    Soy betekent groente in het Chinees. Zo bestaan er ook Amsoi, Kaisoy en Tjap-Soy.

    Daar wilde ik heel wat meer over weten.  Dus ging ik verder op zoek.

    Wil je het hele verhaal kennen klik dan op het URL van de site.
    ----------------------------------------------------------------------------------- 
     



    Amsoi  
    is een Surinaamse groente, die best eens een kruising zou kunnen zijn van Chinese kool en andijvie, een soort reuzeraapstelen.

    Vanuit Afrika is deze mosterdkool in Suriname terechtgekomen.

    Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Als de amsoi doorgroeit krijgt hij gele bloemen.

    Amsoi wordt ook wel eens Indische mosterd genoemd.

    Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten in veel oosterse keukens.

    Gestoofd heeft amsoi een iets krachtigere smaak dan spinazie, rauw is hij bijzonder pittig en fris.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Amsoi

     

    Kaisoi
     is een losse bladkool met lichtgroene bladeren. Kaisoi lijkt veel op amsoi, maar is kleiner en wat lichter van kleur.

    De bladeren hebben geen duidelijke bladsteel. Het blad is van onderen licht gekarteld.

    Er zijn rassen die enigszins harig en ruw zijn. De plant heeft gele bloemen.

    Kaisoi wordt veel in Zuid- China, Taiwan en Thailand geteeld.

    Kaisoi komt tijdens de zomermaanden uit Nederland. In de winter wordt de kool uit Spanje geïmporteerd.

    http://www.verseoogst.nl/producten/kaisoi


     

    Tjap soy of Tjaptjoi 
    is een
    Chinees gerecht van gemengde groente.

    De naam tjaptjoi komt van de twee Kantonese woorden: "tjap", dat "gemengd" betekent en "tjoi", dat "groente" betekent.

     In het Hokkien betekent tjap echter tien en tjoi ook groente, dus in deze taal betekent het tien groenten.

    In de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland noemen ze dit gerecht ook wel chop suey.

    In Maleisië, Singapore en Indonesië wordt een soortgelijk gerecht cap cai genoemd.

    De benaming cap cai is afkomstig uit de Min Nan Chinese taal en betekent ook "gemengde groente".

    Omdat tjaptjoi puur een benaming is voor gemengde groente,

    wordt dit vaak op de kaart benadrukt met extra ingrediënten zoals: kip, rundvlees, varkensvlees of garnalen.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Tjaptjoi

    Er zijn zo van die dagen dat je op het einde de indruk hebt dat het een verloren dag was. 
    Ik had een dag dat ik de hele tijd van links naar rechts en van hier naar ginder moest.
    Ik zag amper mijn tuin omdat de kippen mijn dagelijkse aandacht krijgen.
    Gelukkig heb ik een kleine reserve aan opzoekingen opgeslagen.
    Zo kan ik daar uit putten en me alsnog min of meer uitleven op de blog.

    19-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    18-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.retro 18 november 2006

    Wat plaatste ik op 18 november 2006 op mijn blog? 


    18-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.elke dag een stapje verder
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Elke dag  een half uurke bedekken en een strook verder kalken.
     Wie niet sterk meer is moet geduldig zijn.
     Met grote regelmaat elke dag minstens een   half uurke in de tuin bezig zijn. 
    Soms wordt dat twee of drie keer,
    al naar gelang de zwaarte van het werk en de forme van het ogenblik.
    Je zult zien.  ik kom er ook en doe alles zoveel mogelijk zelf.

    Iedere bijdrage telde 1 foto waarop je moest klikken om die te vergroten.
    Klik er 1 keer op en je zult zien.

     

    Ook toen moest ik al mijn werk doseren en half uur per half uur aan de slag blijven elke dag opnieuw.

    Toen kon ik nog rekenen op de hulp van mijn oudste broer die ondertussen meer dan een jaar geleden overleed.

    De hoeveelheid arbeid per dag hing toen al af van de vorm van het ogenblik.

    Het is immers al 29 jaar zo waardoor ik ondertussen al goed kan in schatten wat ik de dag zelf aan kan.

    Ik heb besloten om verder de moestuin te houden tot het niet meer mogelijk is.

    Reeds een 20tal jaren bedek ik de tuin elke winter met half verteerde mest.
    In het voorjaar wordt dan wat er van overblijft weggenomen. Foto hieronder.

     


    Dit jaar heb ik geen mest om een winterbedekking te leggen.

    Ik zal een klassieke methode toepassen.

    Het is de methode die algemeen toegepast wordt door de boeren in de polderstreek.

    De akkers worden geploegd vóór de winter. Ik zal de tuin bewerken met de woelvork zo dat hij los ligt.

    In het voorjaar zal ik dan zien hoe ik bemest.

      

    In elk geval volgens de principes van  

    En het blijft een    


    Als je nu vergelijkt met toen dan zie je welke weg we hebben afgelegd.

    En nu net als toen streven we altijd naar steeds beter.
    Wie een voorstel heeft mag ons steeds mailen. dalae@pandora.be 

    Foto's van je eigen tuin zijn ook welkom.

    Als de bijdragen toen zo miniem waren had het vooral met de PC kennis te maken.

    De kwantiteit en kwaliteit van de foto’s is ook sterk vooruit gegaan.

    We zijn goed bezig geweest en hopen goed bezig te blijven.

    We gaan opnieuw een winter in waar er weinig activiteiten zijn in de tuin.

    Dan zoeken wetenswaardigheden op en proberen zoveel mogelijk te variëren.

    18-11-2013 om 10:39 geschreven door tuinblog d


    16-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ik mis nu paksoi in mijn moestuin

    Dit jaar mis ik ook paksoi in mijn tuin.

    Deze najaarsgroente die je maar kan zaaien na de langste dag teelde ik al jaren.



    Het veltboek ‘Handboek voor ecologisch tuinieren ‘ preciseert
    : -

    Net als Chinese kool is Paksoi een ‘lange dag groente’.Je kan ze pas na 15 juli buiten zaaien.

    Vóór die tijd moet je bij 18°C zaaien en na opkomst de temperatuur varminderen tot 15°C

    Verplanten gaat niet goed. Kweek dus de plantjes op in potjes.

     

    2013 is voor mij een heel speciaal jaar geweest van vooral ziek zijn maar ook van herstellen.

    Het duurde lang eer de lente kwam.  De teelten in de tuin waren ongeveer een maand later dan gewoonlijk.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Er zijn al voorspellingen van een nieuwe harde lange winter.  Daar geloof ik dus niet in.

    Er is natuurlijk één kans op twee dat het zo is, de nuances van niet koud daar gelaten.

    Voor mij is dat dus louter loterij.

    Uit ondervinding weet ik dat wat voor de volgende dag voorspeld wordt rond de 95% betrouwbaar is.

    Hoe verder vooruit voorspelt hoe minder betrouwbaar.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Voor de voedingswaarde verwijs ik naar de site:

    http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=757

    Daar geeft men o.a. aan dat de gevoelswaarde van Paksoi 5,8 is en de voedingswaarde 8,1.

    Wat voedingswaarde is begrijpen we wel maar waarop wordt gevoelswaarde gemeten?

     

    Bij het opzoeken van de betekenis van gevoelswaarde krijg ik enkel:

    www.voedingswaardetabel.nl › Voedingswaarde

    - Paksoi vers -
    -Productgroep: Groente en peulvruchten.

    Gevoelswaarde: 5.8.-Gezondheidswaarde: 8.1.

    -Portie: 200 gram  ...

    Voor mij gaat het hier louter om de smaak.

    Vind je het lekker of niet, hier gaat het vooral om de gezondheidswaarde.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

    Wat recepten met Paksoi betreft, beperk ik mij tot het geven van de URL van enkele sites.

    Daar heb je keuze in overvloed.

     http://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/paksoi/

    http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/paksoi/

    http://www.smulweb.nl/recepten/&query=paksoi

    Mijn voorkeur gaat naar paksoi in de wok.

    Probeer maar eens: Paksoi met gember en bosui. (een smulweb wokrecept.)

    Dat heeft mij nooit belet om andere recepten uit te proberen.

    16-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    15-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.broccoli

    De laatste broccoli is geoogst.


    Zo heel veel had ik er niet meer staan.

    Het is een portie geworden die in de wok bij andere groentjes kan worden gevoegd.



    De stengels werden verzameld en het groen er af geplukt voor de kippen.


    De koolkragen zijn verzameld en zijn totaal verwrongen en versteven.




    Een beetje weken in warm water en drogen op de verwarming en die komen weer soepel.


    Dan werd alle onkruid gekapt en naar het paadje geharkt.

    De kunst is het onkruid op een hoopje te harken met een minimum aan aarde erin.


    En dan volgt natuurlijk de afwerking door het afboorden van het paadje.


     

    15-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    14-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groenlof

    Dit jaar heb ik niet zoveel groenlof als gewoonte. De grond is veel later vrij gekomen.


    De kroppen halen niet de omvang die ze hier kunnen hebben.


    In de serre wordt de eerste voor gemaakt en goed nat gegoten.

    De kroppen worden op het land losgemaakt met de spade door ze eventjes op te wippen.
    Om ze te verplanten is er geen aardekluit aan de wortel nodig.
    Het volstaat om de wortel in een vochtige bodem te duwen.


    Ze worden één na één in de kruiwagen gelegd en dan in één keer naar de serre gebracht.



    Loshangende bladeren worden met een fijne rietsoort tegen de vaste krop gebonden.
    Zo raken de losse bladeren de grond niet en zullen ze minder rap rotten.
    De knoop mag niet te hard aangetrokken worden zodat de plant nog kan ademen.


    Voor na voor wordt gegoten en de kroppen worden één na één in het ontstane slijk gedrukt.


    In minder dan een half uur is de klus geklaard. Met twee gaat het immers rapper dan alleen.
    We zijn ook zeer goed op elkaar ingewerkt. 
    Wat ik niet meer kan, kan mijn broer.
    En wat mijn broer nog niet weet over de tuin, weet ik.


    Dit is het soort riet dat ik op de wachthoop in de compostruimte vond.

    Colette volgt bloemschikken. 
    Telkens krijgt ze een totaal pakket en gebruikt enkel wat ze nodig heeft.
    En ik ben iemand die zowat alles zou verzamelen en het meestal ook, vroeg of laat,  kan gebruiken. 
    Recupereren is een gewoonte waar je na een tijd simpel oog voor hebt.


    De ruimte waar het groenlof groeide moet nu enkel nog onkruidvrij worden gemaakt.

    De laatste broccolikropjes zullen worden geplukt en de planten weggenomen.

    Zo kan de hele ruimte klaar worden gemaakt voor het winterwerk.

     

    14-11-2013 om 07:13 geschreven door tuinblog d


    13-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recup materialen

    Ik heb een tiental jaren geleden een afdak geplaatst met niets anders dan recuperatie materiaal.



    Een balkje dat rot en het hele dak komt nog net niet naar beneden.


    Het was in feite maar een hoek die een halve meter schuin was gezakt. 
    Met het droge weer kreeg ik nog hulp ook.



    Met de hevige wind moet het dak op die plaats los zijn gekomen. 

    Het was slechts met 1 nagel vast gezet. Het balkje was goed nat maar zit nu weer in het droge.



    Enkel bij slagregen kan het nat worden maar daar zal ik het moeten tegen beschermen.

    De planken waren slechts met 1 nageltje vast gezet.  Nu zijn het langere exemplaren en twee per plank.
    Het was vlug in orde en we hadden nog tijd om in de tuin te werken.

    De composthoop werd afgewerkt.


    Mijn broer legde er nog 4 lagen op van afwisselend groen en mest.

    Dan kwam er een laagje verteerde compost


    En tenslotte nog een laagje paardenmest.

    Omdat het overwegend stro is kan het ook als afsluitende toplaag worden gebruikt.
    Meer in de zomer sluit ik altijd af met een laagje droog gras.

    13-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    12-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.serreweer

    Het is een miezerige dag. In de mate van het mogelijk werk ik vandaag in de serre.


    De linkerkant (tomatenkant) wordt vandaag klaargelegd voor volgend seizoen.

    Ik voer deze kant niet uit omdat het voor tomaten niet hoeft.

    Normaal gezien heb je voor groenten zowel als voor andere gewassen een vruchtwisseling nodig.

    Tomaten zijn daarop een uitzondering.
    Het volstaat de serre te ontsmetten en de zuren goed door te spoelen.


    De aarde van de eerste spitvoor heb ik aan het begin van de rechterkant gelegd.

    Die zal moeten dienen om de eindvoor te vullen.


    Onder het afdak heb ik goed verteerde mest liggen, ongeveer voldoende voor de hele serre.



    Elke voor krijgt ruim voldoende mest.



    Het grondniveau van de serre moet ongeveer 10cm naar omhoog in losse toestand.


    Daarvoor gebruik ik het bovenste laagje van de rechterkant.


    Zo is de linkse kant van de serre klaar en kan ik bij droog weer het groenlof (suikerbrood) binnen brengen.



    De platte schop en de riek zijn het enige alaam dat ik nodig had.

    12-11-2013 om 16:33 geschreven door tuinblog d


    11-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een groente die ik dit jaar mis

    De groente die ik dit jaar het meest mis in mijn tuin is de boerenkoel of krulkool.


    Ik beveel je aan om op onderstaande URL te klikken en terecht te komen op een site over deze groente.

    http://ecobioliving.eu/superfoods/supergezonde-groenten/boerenkool/

    Dit is een site met zo wat al de voornaamste informatie die je hoeft te weten over deze speciale groeten.

    Door gezondheid omstandigheden heb ik ze deze winter niet in mijn tuin staan.

     

    Wij eten dan de zachtere bladeren en de kippen krijgen de rest.

    Dit heeft een grote invloed op de eieren.

    Ik vond een paar foto's  uit voorbije jaren.


    In 2001 zag het er zo uit me helemaal bovenaan rechts, boerenkool naast de mini serre.


    In 2005 was de hoeveelheid veel minder maar voldoenden voor zo af en toe een stamppot.

    Voor diegenen die niet moeten op hun gewicht letten omdat ze het nog afwerken heb ik een tip.
    Eet in de winter zo af en toe een stampot met boerenkool en gebakken spek.
      

    Voor mij is dat verleden tijd maar telkens ik er aan denk of erover schrijf, komt mij het water in de mond.
    En dan zoek ik nog foto's en 't is om helemaal het kwijl te krijgen.
    Met gebakken varkensworst mag het er ook zijn.

    11-11-2013 om 15:12 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!