Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Het zijn nu zaterdag 1 juni en zondag 2 juni de Velt-hoogdagen.
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    20-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.venkel inkuilen

    Er is vorst voorspeld en dus tijd om de venkel binnen te halen.


     Het groen wordt afgeknipt de knollen worden in scherp nat zand gezet.



     De kleinste knolletjes vooraan voor vlug gebruik.



     De bak wordt in de vorstvrije veranda geplaatst waar potplanten overwinteren.



     De bak staat in het licht zodat de venkel kan groeien.

    Een plant die groeit en droog staat rot niet en toch verliezen we elk jaar de buitenste krans bladeren.

    De bak staat op 2 plantenrollers


     De houtmand voor de kachelvoorraad staat ook op zo’n planten roller.


    En alle zware potten staan op zo’n roller.

    De kleinere potten staan ofwel op de ronde tafel of op de vensterbank.

    20-11-2013 om 16:39 geschreven door tuinblog d


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinclub : zondag 24 november!

    Tuinclub bij Addie in het Café  “ ’t Oud Gemeentehuis “ in Stalhille.

    Welkom : Het woord aan onze voorzitter!

    Mogelijke gespreksonderwerpen :

    DEEL 1 :  (1 uur) Zelfde aanpak als vorig jaar: We overlopen de lijst niet van a tot z!

    a)      Over welke zaden wil je extra uitleg vragen? (Breng mee : Zadenlijst 2013!)

    Lees op pagina 2 en 3 in Seizoenen:

    Kijk naar de kleur!

    Houd de cijfercode voor de gewassen in de gaten.

    Is de code rood gekleurd, dan gaat het om een gewas dat je ook goed in potten kunt telen.

    Is de code groen gekleurd, dan gaat het om een gewas dat dit jaar nieuw in de zadenlijst is.

    Zadenbestellijst 2013 :

    http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=1942&Itemid=536

    Hoe bestellen?
    België
     Klik hier als je wilt bestellen via het online formulier.

    zie : http://zadenlijst.velt.be/

    Je haalt dan je bestelling af bij je afdeling (en bespaart zo op verzendkosten). Klik hier om de lijst met afhaalpunten te downloaden.
     Klik hier als je wilt bestellen via www.biozaadgoed.be

     

    b)      Over welke zaden kan jij ervaringen delen?

    c)      Maak vooraf reeds jouw Tuinplan voor 2014 : Wat wil ik waar zaaien, …?

    d)      Interessante documenten op site Velt Jabbeke : 

    Link site : http://www.velt.be/Jabbeke/pag828+bekijken :

    a) nieuwe zadenlijst november 2013

    c) voorbeeld inventaris zaden  : Maak zelf jouw zaadinventaris!

    d) Nieuw Veltboekje : Lang Leve de oogst (Kathy) : http://www.velt.be/Jabbeke/pag823  (Breng mee : Seizoenen Nr.6 / 2013 p. 22)

    DEEL 2 : (1 uur)

    e)      Vaste rubriek : Welke tuinwerkzaamheden deden we onlangs? (Luc, ...)

    f)       Vragen Tuinclubleden : Eventueel mag je deze vragen vooraf doorsturen naar paulclicteur@hotmail.com

    • Kent er iemand trucjes om noten (kastanjes, …) makkelijk te bewaren, pellen, ...?

    g)      Plant van de maand : Pastinaak

    h)      Zelf zaden oogsten : Gaat prima voor : …

    i)        Krantenartikels :  Voor jou gelezen :

    • Berenklauw moet weg uit Brugse bermen.
    • vier tips om succesvol te bewaren : Graag had ik nog meer bewaartechnieken vernomen!
    • Naar de bib voor een zakje zaad.
    • Waarom noteneters langer leven.

    j)        Wie brengt zelf een artikel mee?

    k)      Tuinblog : Daniël

    l)        Slot : Evaluatie!

    m)   Voorstellen : Onderwerpen voor de volgende Tuinclub ?

    zondag 26 januari 2014

    20-11-2013 om 00:00 geschreven door Pol Movinttog


    19-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.soi groenten

    Bij het opzoeken van Paksoi viel ik op het onderstaande zinnetje:

    Soy betekent groente in het Chinees. Zo bestaan er ook Amsoi, Kaisoy en Tjap-Soy.

    Daar wilde ik heel wat meer over weten.  Dus ging ik verder op zoek.

    Wil je het hele verhaal kennen klik dan op het URL van de site.
    ----------------------------------------------------------------------------------- 
     



    Amsoi  
    is een Surinaamse groente, die best eens een kruising zou kunnen zijn van Chinese kool en andijvie, een soort reuzeraapstelen.

    Vanuit Afrika is deze mosterdkool in Suriname terechtgekomen.

    Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Als de amsoi doorgroeit krijgt hij gele bloemen.

    Amsoi wordt ook wel eens Indische mosterd genoemd.

    Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten in veel oosterse keukens.

    Gestoofd heeft amsoi een iets krachtigere smaak dan spinazie, rauw is hij bijzonder pittig en fris.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Amsoi

     

    Kaisoi
     is een losse bladkool met lichtgroene bladeren. Kaisoi lijkt veel op amsoi, maar is kleiner en wat lichter van kleur.

    De bladeren hebben geen duidelijke bladsteel. Het blad is van onderen licht gekarteld.

    Er zijn rassen die enigszins harig en ruw zijn. De plant heeft gele bloemen.

    Kaisoi wordt veel in Zuid- China, Taiwan en Thailand geteeld.

    Kaisoi komt tijdens de zomermaanden uit Nederland. In de winter wordt de kool uit Spanje geïmporteerd.

    http://www.verseoogst.nl/producten/kaisoi


     

    Tjap soy of Tjaptjoi 
    is een
    Chinees gerecht van gemengde groente.

    De naam tjaptjoi komt van de twee Kantonese woorden: "tjap", dat "gemengd" betekent en "tjoi", dat "groente" betekent.

     In het Hokkien betekent tjap echter tien en tjoi ook groente, dus in deze taal betekent het tien groenten.

    In de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland noemen ze dit gerecht ook wel chop suey.

    In Maleisië, Singapore en Indonesië wordt een soortgelijk gerecht cap cai genoemd.

    De benaming cap cai is afkomstig uit de Min Nan Chinese taal en betekent ook "gemengde groente".

    Omdat tjaptjoi puur een benaming is voor gemengde groente,

    wordt dit vaak op de kaart benadrukt met extra ingrediënten zoals: kip, rundvlees, varkensvlees of garnalen.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Tjaptjoi

    Er zijn zo van die dagen dat je op het einde de indruk hebt dat het een verloren dag was. 
    Ik had een dag dat ik de hele tijd van links naar rechts en van hier naar ginder moest.
    Ik zag amper mijn tuin omdat de kippen mijn dagelijkse aandacht krijgen.
    Gelukkig heb ik een kleine reserve aan opzoekingen opgeslagen.
    Zo kan ik daar uit putten en me alsnog min of meer uitleven op de blog.

    19-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    18-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.retro 18 november 2006

    Wat plaatste ik op 18 november 2006 op mijn blog? 


    18-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.elke dag een stapje verder
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Elke dag  een half uurke bedekken en een strook verder kalken.
     Wie niet sterk meer is moet geduldig zijn.
     Met grote regelmaat elke dag minstens een   half uurke in de tuin bezig zijn. 
    Soms wordt dat twee of drie keer,
    al naar gelang de zwaarte van het werk en de forme van het ogenblik.
    Je zult zien.  ik kom er ook en doe alles zoveel mogelijk zelf.

    Iedere bijdrage telde 1 foto waarop je moest klikken om die te vergroten.
    Klik er 1 keer op en je zult zien.

     

    Ook toen moest ik al mijn werk doseren en half uur per half uur aan de slag blijven elke dag opnieuw.

    Toen kon ik nog rekenen op de hulp van mijn oudste broer die ondertussen meer dan een jaar geleden overleed.

    De hoeveelheid arbeid per dag hing toen al af van de vorm van het ogenblik.

    Het is immers al 29 jaar zo waardoor ik ondertussen al goed kan in schatten wat ik de dag zelf aan kan.

    Ik heb besloten om verder de moestuin te houden tot het niet meer mogelijk is.

    Reeds een 20tal jaren bedek ik de tuin elke winter met half verteerde mest.
    In het voorjaar wordt dan wat er van overblijft weggenomen. Foto hieronder.

     


    Dit jaar heb ik geen mest om een winterbedekking te leggen.

    Ik zal een klassieke methode toepassen.

    Het is de methode die algemeen toegepast wordt door de boeren in de polderstreek.

    De akkers worden geploegd vóór de winter. Ik zal de tuin bewerken met de woelvork zo dat hij los ligt.

    In het voorjaar zal ik dan zien hoe ik bemest.

      

    In elk geval volgens de principes van  

    En het blijft een    


    Als je nu vergelijkt met toen dan zie je welke weg we hebben afgelegd.

    En nu net als toen streven we altijd naar steeds beter.
    Wie een voorstel heeft mag ons steeds mailen. dalae@pandora.be 

    Foto's van je eigen tuin zijn ook welkom.

    Als de bijdragen toen zo miniem waren had het vooral met de PC kennis te maken.

    De kwantiteit en kwaliteit van de foto’s is ook sterk vooruit gegaan.

    We zijn goed bezig geweest en hopen goed bezig te blijven.

    We gaan opnieuw een winter in waar er weinig activiteiten zijn in de tuin.

    Dan zoeken wetenswaardigheden op en proberen zoveel mogelijk te variëren.

    18-11-2013 om 10:39 geschreven door tuinblog d


    16-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ik mis nu paksoi in mijn moestuin

    Dit jaar mis ik ook paksoi in mijn tuin.

    Deze najaarsgroente die je maar kan zaaien na de langste dag teelde ik al jaren.



    Het veltboek ‘Handboek voor ecologisch tuinieren ‘ preciseert
    : -

    Net als Chinese kool is Paksoi een ‘lange dag groente’.Je kan ze pas na 15 juli buiten zaaien.

    Vóór die tijd moet je bij 18°C zaaien en na opkomst de temperatuur varminderen tot 15°C

    Verplanten gaat niet goed. Kweek dus de plantjes op in potjes.

     

    2013 is voor mij een heel speciaal jaar geweest van vooral ziek zijn maar ook van herstellen.

    Het duurde lang eer de lente kwam.  De teelten in de tuin waren ongeveer een maand later dan gewoonlijk.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Er zijn al voorspellingen van een nieuwe harde lange winter.  Daar geloof ik dus niet in.

    Er is natuurlijk één kans op twee dat het zo is, de nuances van niet koud daar gelaten.

    Voor mij is dat dus louter loterij.

    Uit ondervinding weet ik dat wat voor de volgende dag voorspeld wordt rond de 95% betrouwbaar is.

    Hoe verder vooruit voorspelt hoe minder betrouwbaar.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Voor de voedingswaarde verwijs ik naar de site:

    http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=757

    Daar geeft men o.a. aan dat de gevoelswaarde van Paksoi 5,8 is en de voedingswaarde 8,1.

    Wat voedingswaarde is begrijpen we wel maar waarop wordt gevoelswaarde gemeten?

     

    Bij het opzoeken van de betekenis van gevoelswaarde krijg ik enkel:

    www.voedingswaardetabel.nl › Voedingswaarde

    - Paksoi vers -
    -Productgroep: Groente en peulvruchten.

    Gevoelswaarde: 5.8.-Gezondheidswaarde: 8.1.

    -Portie: 200 gram  ...

    Voor mij gaat het hier louter om de smaak.

    Vind je het lekker of niet, hier gaat het vooral om de gezondheidswaarde.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

    Wat recepten met Paksoi betreft, beperk ik mij tot het geven van de URL van enkele sites.

    Daar heb je keuze in overvloed.

     http://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/paksoi/

    http://www.mijnreceptenboek.nl/recepten/paksoi/

    http://www.smulweb.nl/recepten/&query=paksoi

    Mijn voorkeur gaat naar paksoi in de wok.

    Probeer maar eens: Paksoi met gember en bosui. (een smulweb wokrecept.)

    Dat heeft mij nooit belet om andere recepten uit te proberen.

    16-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    15-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.broccoli

    De laatste broccoli is geoogst.


    Zo heel veel had ik er niet meer staan.

    Het is een portie geworden die in de wok bij andere groentjes kan worden gevoegd.



    De stengels werden verzameld en het groen er af geplukt voor de kippen.


    De koolkragen zijn verzameld en zijn totaal verwrongen en versteven.




    Een beetje weken in warm water en drogen op de verwarming en die komen weer soepel.


    Dan werd alle onkruid gekapt en naar het paadje geharkt.

    De kunst is het onkruid op een hoopje te harken met een minimum aan aarde erin.


    En dan volgt natuurlijk de afwerking door het afboorden van het paadje.


     

    15-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    14-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groenlof

    Dit jaar heb ik niet zoveel groenlof als gewoonte. De grond is veel later vrij gekomen.


    De kroppen halen niet de omvang die ze hier kunnen hebben.


    In de serre wordt de eerste voor gemaakt en goed nat gegoten.

    De kroppen worden op het land losgemaakt met de spade door ze eventjes op te wippen.
    Om ze te verplanten is er geen aardekluit aan de wortel nodig.
    Het volstaat om de wortel in een vochtige bodem te duwen.


    Ze worden één na één in de kruiwagen gelegd en dan in één keer naar de serre gebracht.



    Loshangende bladeren worden met een fijne rietsoort tegen de vaste krop gebonden.
    Zo raken de losse bladeren de grond niet en zullen ze minder rap rotten.
    De knoop mag niet te hard aangetrokken worden zodat de plant nog kan ademen.


    Voor na voor wordt gegoten en de kroppen worden één na één in het ontstane slijk gedrukt.


    In minder dan een half uur is de klus geklaard. Met twee gaat het immers rapper dan alleen.
    We zijn ook zeer goed op elkaar ingewerkt. 
    Wat ik niet meer kan, kan mijn broer.
    En wat mijn broer nog niet weet over de tuin, weet ik.


    Dit is het soort riet dat ik op de wachthoop in de compostruimte vond.

    Colette volgt bloemschikken. 
    Telkens krijgt ze een totaal pakket en gebruikt enkel wat ze nodig heeft.
    En ik ben iemand die zowat alles zou verzamelen en het meestal ook, vroeg of laat,  kan gebruiken. 
    Recupereren is een gewoonte waar je na een tijd simpel oog voor hebt.


    De ruimte waar het groenlof groeide moet nu enkel nog onkruidvrij worden gemaakt.

    De laatste broccolikropjes zullen worden geplukt en de planten weggenomen.

    Zo kan de hele ruimte klaar worden gemaakt voor het winterwerk.

     

    14-11-2013 om 07:13 geschreven door tuinblog d


    13-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recup materialen

    Ik heb een tiental jaren geleden een afdak geplaatst met niets anders dan recuperatie materiaal.



    Een balkje dat rot en het hele dak komt nog net niet naar beneden.


    Het was in feite maar een hoek die een halve meter schuin was gezakt. 
    Met het droge weer kreeg ik nog hulp ook.



    Met de hevige wind moet het dak op die plaats los zijn gekomen. 

    Het was slechts met 1 nagel vast gezet. Het balkje was goed nat maar zit nu weer in het droge.



    Enkel bij slagregen kan het nat worden maar daar zal ik het moeten tegen beschermen.

    De planken waren slechts met 1 nageltje vast gezet.  Nu zijn het langere exemplaren en twee per plank.
    Het was vlug in orde en we hadden nog tijd om in de tuin te werken.

    De composthoop werd afgewerkt.


    Mijn broer legde er nog 4 lagen op van afwisselend groen en mest.

    Dan kwam er een laagje verteerde compost


    En tenslotte nog een laagje paardenmest.

    Omdat het overwegend stro is kan het ook als afsluitende toplaag worden gebruikt.
    Meer in de zomer sluit ik altijd af met een laagje droog gras.

    13-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    12-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.serreweer

    Het is een miezerige dag. In de mate van het mogelijk werk ik vandaag in de serre.


    De linkerkant (tomatenkant) wordt vandaag klaargelegd voor volgend seizoen.

    Ik voer deze kant niet uit omdat het voor tomaten niet hoeft.

    Normaal gezien heb je voor groenten zowel als voor andere gewassen een vruchtwisseling nodig.

    Tomaten zijn daarop een uitzondering.
    Het volstaat de serre te ontsmetten en de zuren goed door te spoelen.


    De aarde van de eerste spitvoor heb ik aan het begin van de rechterkant gelegd.

    Die zal moeten dienen om de eindvoor te vullen.


    Onder het afdak heb ik goed verteerde mest liggen, ongeveer voldoende voor de hele serre.



    Elke voor krijgt ruim voldoende mest.



    Het grondniveau van de serre moet ongeveer 10cm naar omhoog in losse toestand.


    Daarvoor gebruik ik het bovenste laagje van de rechterkant.


    Zo is de linkse kant van de serre klaar en kan ik bij droog weer het groenlof (suikerbrood) binnen brengen.



    De platte schop en de riek zijn het enige alaam dat ik nodig had.

    12-11-2013 om 16:33 geschreven door tuinblog d


    11-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een groente die ik dit jaar mis

    De groente die ik dit jaar het meest mis in mijn tuin is de boerenkoel of krulkool.


    Ik beveel je aan om op onderstaande URL te klikken en terecht te komen op een site over deze groente.

    http://ecobioliving.eu/superfoods/supergezonde-groenten/boerenkool/

    Dit is een site met zo wat al de voornaamste informatie die je hoeft te weten over deze speciale groeten.

    Door gezondheid omstandigheden heb ik ze deze winter niet in mijn tuin staan.

     

    Wij eten dan de zachtere bladeren en de kippen krijgen de rest.

    Dit heeft een grote invloed op de eieren.

    Ik vond een paar foto's  uit voorbije jaren.


    In 2001 zag het er zo uit me helemaal bovenaan rechts, boerenkool naast de mini serre.


    In 2005 was de hoeveelheid veel minder maar voldoenden voor zo af en toe een stamppot.

    Voor diegenen die niet moeten op hun gewicht letten omdat ze het nog afwerken heb ik een tip.
    Eet in de winter zo af en toe een stampot met boerenkool en gebakken spek.
      

    Voor mij is dat verleden tijd maar telkens ik er aan denk of erover schrijf, komt mij het water in de mond.
    En dan zoek ik nog foto's en 't is om helemaal het kwijl te krijgen.
    Met gebakken varkensworst mag het er ook zijn.

    11-11-2013 om 15:12 geschreven door tuinblog d


    10-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.witlof in ton

    Vorige week oogstte ik een deel van de witlofwortels.


    Deze wortels werden afgesneden op 18 cm en het loof op 2 cm.
    Een 5-tal dagen later vulde ik tonnen met tuinaarde met daarop een laag gezeefd zand (van in Jabbeke dorp).

    In deze laag kan je de wortels makkelijk duwen. 
    Daarop kwam een klein laagje zeewierkalk (tegen rot).

    Daarop opnieuw een laagje gezeefd zand en daarna begieten.

    Nu mogen ze in het donker opnieuw groeien!

    10-11-2013 om 00:00 geschreven door Pol Movinttog


    09-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bloemen en planten in potten

    Gisteren wilde ik ook het groenlof naar de serre verplaatsen.

    Ik ben veranderd van gedacht en zal wachten tot er sprake is van nachtvorst.

    Dan heb ik nog voldoende tijd

    Ik zal eerst de serre volledig klaar leggen voor teelten van volgend jaar o.a. voor salade  in januari.


    De trap isontruimd en ook het muurtje waar enkel de vorstvaste vetplantjes zijn blijven staan.



    De geraniums verhuisden naar de vensterbank in de veranda.

    De bloei werd, bij het snoeien zoveel mogelijk gespaard.


    Deze fuchsia moet nog zijn plaatsje vinden.



    Er staan nu nog planten buiten die later ook worden binnen gebracht.


    Binnen zoek ik een geschikte plaats voor de planten die we reeds binnen haalden.
    Later kan dat aangepast worden als alles geborgen is.

    09-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    08-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groenten een winterplaats geven

    Vandaag wil ik een paar groenten een plaatsje geven voor de winter.


    De suikertop wil ik naar de serre brengen.
    Op de achtergrond zie je de nogal laat geplante venkel staan.

    Super dik worden ze niet maar door veel regen en relatief warm weer doen ze het naar behoren.

    Ik laat ze zo lang mogelijk ter plaatse in volle grond staan



    Dit is de plaats die ik heb voorbehouden.



    De enkele knolselderijplanten zullen in het zand bewaard worden in de garage.


    Ze waren vlug gerooid en een beetje opgekuist en in een emmer gelegd.

    Onder in de emmer had ik vooraf een laagje zand gelegd.


    Dan heb ik de emmer tot boven de knollen gevuld, met scherp droog zand.

    De emmer is in de vorstvrije garage geplaatst.



    In de plaats van de suikertop naar de serre te brengen heb ik gewied en andere kleine werkjes verricht.
    Nu is het overgrote deel van de tuin onkruidvrij.
    Er komen nog mooie dagen en...groenlof (o.a. suikertop) verdraagt ook een beetje vorst.

    08-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    07-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dauwtrappen

     

    Elke morgen heel vroeg maak ik, op blote voeten, een wandeling in de tuin.

    Vroeger deed ik dat bij weer en wind, zelfs op de sneeuw.

    Maar ik ben een dagje ouder aan het worden en blijf ik bij sneeuwval, in de vroege morgen, wijselijk binnen.

    Een paar jaar geleden deed ik een verwittigingval en kwam ik er goed vanaf

    Ik luisterde naar het signaal en sindsdien ruim ik sneeuw maar zeker niet op mijn blote voeten.

     Dauwtrappen

    Ik zocht naar de definitie van dauwtrappen en vond onderstaande uitleg.
    Zo kwam ik ook terecht bij aarden.

    1) Folkloristisch gebruik 2) Folklore op Hemelvaartsdag
    3) Vroeg het veld in zijn 4) Vroeg gaan wandelen
    Gevonden op 
    http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/DAUWTRAPPEN/1


    Dauwtrappen

    Dauwtrappen, soms ook dauwtrippen genoemd, is heel vroeg opstaan om vervolgens een wandeling in de natuur te maken.
    Vroeger stonden de mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur `s nachts op.
    Zingend en blootsvoets dansten ze op het gras.

    Van daar is de term dauwtrappen gekomen.

    De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben.
    Lees verder op:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Dauwtrappen

    Wat is Aarden, Earthing™?

    Zoals de zon ons warmte en vitamine D geeft, zo geeft de aarde ons vooral voedsel en water.
    Ze geeft ons ook een oppervlakte om op te wandelen, te zitten, te spelen
    Ook kans om te zwemmen, te bouwen.
    Maar ook een eeuwige, natuurlijke, milde energie.
    Noem het vitamine G, G voor grond. Wat betekent dat voor jou?
    Misschien wel het verschil tussen je goed voelen en je niet zo goed voelen.
    Of tussen weinig energie en veel energie hebben, tussen goed slapen en niet zo goed slapen.

    Lees verder op de site:    http://www.heelbewust.com/Aarden


    Deze morgen was het regen trappen;

    Om vijf uur liep ik in de tuin onder een gezapige eerder milde regen.

    Op de ochtenden dat ik grote tegenzin voel en toch doorbijt voel ik dat het echt deugd doet.

    Alleen al het feit dat je in de frisse lucht komt geeft een kik.

     

    Wat zijn de effecten van aarding?

    -Vermindert de oorzaak van ontstekingen.
    Maar vermindert of elimineert ook de symptomen van veel ontstekingsgerelateerde kwalen en ziekten.

    -Vermindert of elimineert chronische pijn.

    -Verbetert je slaap.

    -Vermindert of stopt het snurken.

    -Verhoogt het energieniveau. Enz.

    Lees verder op: http://www.earthingnederland.nl/aardingseffecten

     

    07-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    06-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.serre doorspoelen

    De serre spoel ik elk jaar door om de zouten door te spoelen naar de ondergrond.
    Ik was deze morgen nog maar aan de voorbereide werkjes.


    Eerst wordt het dode onkruid verwijderd.




    Dan wordt er zowel aan de ene als aan de andere kant een boord gelegd.

    Zo zal het paadje droog en begaanbaar blijven.
    Dan is mijn broer gekomen en konden we verder.


    Eerst spoelden we de linkerkant door van de serre.


    Daarvoor gebruikten we +/- 1.500 l water zodat de waterbak zo goed als leeg is.

    We stopten van zodra de pomp slijk begon op te zuigen.


    Dan hebben we de rechterkant doorgespoeld.

    Hier hadden we niet zoveel water nodig als voor de andere kant.

    Niet alleen om dat het oppervlak kleiner is maar ook omdat ik enkel het bovenlaagje zal gebruiken.

    Ik zal er de linkerkant mee aanvullen.

    De laag er onder wordt nog uitgevoerd en vervangen door nieuwe grond.


    Voor de rechterkant gebruikten we water uit de vijver.

    Door de vele regen vult de ijver vlug terug tot op zijn hoogste niveau.

    Ook was het nodig om de slang door te spoelen die nog vol zat met slijkwater.

    06-11-2013 om 15:24 geschreven door tuinblog d


    05-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.serre ontsmetten

    Als de serre leeggemaakt is ontsmet ik door zwavelpoeder te branden.

    Het is er vandaag echt het weer voor.

    Toen het nog niet regende deze morgen zette ik alles klaar.



    Eerst heb ik de tablet vrij gemaakt van alle bakjes en potjes.



    Onze meer dan dertig jaar oude barbecue werd naar de serre gebracht.



    De bodem beleg ik dan met aluminium folie.

    Als het branden voorbij is maak ik van de restjes een prop voor de vuilnisbak.



    Eerst wordt er een laagje krantenpapier verfrommeld zodat de totale bodem aangesloten aan mekaar bedekt is.

    Daar strooi ik de helft van de 250gr zwavelpoeder over.


    Dan frommel ik een tweede laag krant op de eerste en giet er de rest van het poeder op.


    Van zodra de brand erin zit zie je een compacte rook opstijgen.



    Dan zie je de gesloten serre zich langzaam vullen met de gevaarlijke rook.


    In de apotheek waar je het goedje kunt verkrijgen wordt je er wel degelijk op gewezen hoe gevaarlijk het kan zijn.

    Doe het als je alleen bent en zeker niet als er kinderen in de omtrek zijn.

    05-11-2013 om 11:26 geschreven door tuinblog d


    04-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paprika

    De laatste paprika's zijn geoogst.
    Elk jaar, dit jaar uitgezonderd, kweek ik zowel binnen als buiten vooral rode papika’s.


    Bij paprika kan je planten hebben in meerdere kleurvariaties.

     Rood, geel en groen zijn bij ons de meest voorkomende soorten.,.

    Maar er zijn ook: oranje, wit, paars, lila, mintkleurig en bruine paprika’s . Die zijn bij ons minder gekend.

     

    Ook de vormen kunnen verschillen.        
    Wij kennen die  met nogal hoekige  en die met lange spitse spitse vruchten.

     

    Behoorlijk vroeg plant ik acht aangekochte planten in de miniserre.

    Die worden altijd allemaal rood geel of oranje.
    uitzonderlijk  mislukte het een beetje in de serre.


    Heel wat later plant ik dan een vijftiental planten buiten.

    Hier heb ik een zeer wisselend succes, al naar gelang het weer.

         Groene paprika als soort bestaat volgens mij niet. 
    Het zijn de gekleurde soorten die niet afgerijpt zijn.

    De gekleurde paprika worden bij ons meestal rauw geserveerd.
    De groene gaan we zo goed als altijd verwerken in warme bereidingen.

       
    Wil je meer zien wat vorm en kleur betreft; ga dan naar Google afbeelding en tik in ‘de paprika'.

    Ik rangschik de teelt van paprika niet bij de moeilijke teelten.

    Het komt er op aan dat de grond vruchtbaar is.
    Een normale bemesting moet volstaan.
    Ik mulch rond de planten waardoor een horizontale compostering ontstaat.
    Ook moet je de grond zo nu en dan los maken rond de plant.

    Wil je al dat werk vermijden, mulch dan .

    Zo zal de arbeid verricht worden door het bodemleven.

      

    04-11-2013 om 09:59 geschreven door tuinblog d


    02-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De grote herst opkuis in de moestuin 2

    De rode biet en de salade kregen bij zeer zonnig weer een grondige beurt.

    Vandaag is het regenachtig en overtrokken.  De voorbije nacht heeft het water gegoten.


    De paadjes vervuilen nu ook zeer vlug.  Het komt er op aan het niet te ver laten komen.


    Oppervlakkig afscheppen is een methode die ik reeds derdig jaar toepas.


    Zo ziet het er uit en de verzamelde onkruidaarde gaat op een hoop tot ik ergens grond van doen heb.


    Aan het pad langs de frambozen was weinig werk. 

    Er werd geharkt en de kant waar de tagetes stonden kreeg aarde bij van de rest van het paadje.
    Dit deed ik niet met de platte schop maar met de zware kapper.


    Dit is een werkje dat behoorlijk belastend is voor rug en schouders.

    Daarom gebeurt het in verschillende fazen.

    02-11-2013 om 10:29 geschreven door tuinblog d


    01-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.op zoek gaan

    Op de site    http://www.dewassendemaan.be/warmoes  ging ik op zoek naar warmoes en recepten met warmoes.



    Maar mijn oog viel op een alfabetische lijst van groenten en kruiden.

    Ik heb die anders gerangschikt.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------

    De groenten en kruiden die ikzelf nu nog kweek zijn in een groene kleurtje gezet.

    De groenten en kruiden die ik vroeger nog heb gekweekt kregen een blauw tintje.

    Die in het zwart, zijn voor mij onbekend terrein.

    Van enkele heb ik zelfs nog nooit gehoord.


    Hieruit kunnen een paar winterrubrieken voortvloeien voor de blog.

    aardappel  - aardpeer - ajuin - andijvie - artisjok - asperge - aubergine - basilicum - bataat - bieslook - bleekselder - bloemkool - boerenkool

    boon - broccoli - champignon  - chinese kool - citroenmelisse - courgette - daikon -dille - doperwt - gember - groenlof - kervel - kiemgroente

    kliswortel - knoflook - knolselder - komatsuna - komkommer - koolraap - koolrabi - koriander - landkers - little gem - luzerne - maïs - mizuna

    oesterzwam - paksoi paprika - pastinaak - patisson - peterselie - pijpajuin - pijplook - pompoen - postelein - prei - raap - raapsteel - radicchio

    radijs - rammenas - rode biet - rode kool - romanesco - romeinse sla - rucola - salie - savooi - schorseneer - selder - shiitake - sjalot - sla - snijboon

    sojascheut - spinazie - spitskool - spruiten - tomaat - tuinboon - tuinkers - veldsla - venkel - warmoes - waterkers - witloof - witte kool - wortel

    wortelpeterselie - zuurkool 

    --------------------------------------------------------------------------------------------------

    Ik ben op zoek gegaan naar een vroegere bijdrage op onze blog over aardappelen.

    Hier kom ik terecht op een bijna eindeloze reeks recepten waarin aardappelen gebruikt worden.

    Dat wil zeggen dat ik hier aardappelen kweekte voor de tijd van de blog.

    In 1984 kochten we onze eigendom hier te Stalhille. Het huis is gebouwd in 1985 - 1986

    Ik begon in ’84 met de tuin te ontginnen en in ’85 stond de verste helft van de tuin vol aardappelen.

    Ik wist direct welke plaatsen vruchtbaar waren en welke niet.
    Zo duidde ik ook de plaats aan waar de moestuin moest komen.

    In de beginperiode plaatste ik altijd ‘eerstelingen’ nu eens wit dan weer rood.

    Maar toen we de ‘Charlotte’ ontdekten, zijn we daar op overgegaan.



    *Charlotte is een aardappel die tolerant is tegen de aardappelplaag
    *een langwerpige gele knol met bleekgeel vlees
    *halfvroeg- halflaat
    *een fijne volle smaak
    *vastkokend, zeer geschikt voor salades, om te stomen en te bakken
    *matige bewaaraardappel maar een goede opbrengst 

    (http://www.groendekor.com/productdetail.aspx?ID=71eb8908-0f23-4c2f-876f-4ae995dcaeb2) 

    In alfabetische volgorde zal ik op de blog op zoek gaan  naar oudere of recentere bijdragen over groenten die ik teelde.


    Het waarom van het stoppen met de aardappelteelt leg ik hiervolgend uit.

    De eerste jaren hier was heel het achterste deel van de tuin in moestuin gelegd tot tegen de berm aan.

    Dan teelde ik aardappelen op een derde van het oppervlak.

    Na een paar jaar werd de moestuin op een derde gebracht van wat eerst was.

    De tuin evolueerde jaar na jaar tot zijn huidige vorm.

    Na enkele jaren leerden we de aardappelboeren kennen van de streek en stopte ik de eigen kweek.

    Het gamma van andere groenten was zo uitgebreid geworden dat ik plaatsgebrek kreeg.

    Zo werd als eerste groente, de aardappel geschrapt op het lijstje van de moestuin.

    Waar we nu onze voorraad halen is er een ruime keuze aan soorten, zowel hard kokende als zacht kokende.

    En daar vinden wij ook onze voorkeur aardappelsoort…de Charlotte.

    01-11-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    31-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.woensdag inhaaldag

    Woensdag is de dag dat er heel wat werk wordt verzet want dan krijg ik hulp.
    Het werk dat ik niet meester kon wordt dan verricht. 
    En we hadden geluk met het weer.


    We begonnen met haksel machine om het zeer kleine hout van het snoeien rond de vijvers te versnipperen.



    Veel kleine takjes werden enkel gepeld en schoven zo door het mes heen.
    Bij een controle van de messen stelden we vast dat ze aangeladen waren.
    Een goede kuisbeurt zal nodig zijn.


    Het gras kreeg een maaibeurt die meer bedoeld was om bladeren te verzamelen dan gras maaien.


    Er lagen niet meer zoveel bladeren want de stormwind had ze opzij geblazen in de stuiken.

    Het leverde toch een goede laag op voor de composthoop.



    Er bleef heel weinig tijd over voor de grote herfst opkuis want we haalden ook nog paardenmest.

    De koepels werden weggenomen  om na de rode biet, ook de salade onkruid vrij te maken.

    Salade die het zeer goed doet dank zij het goede weer maar vooral dank zij het onder de koepels plaatsen.


    Zo kwam ook de spinazie vrij waar ik toch meer van had verwacht. 

    Het is alsof ze tegen haar zin toch een beetje groeit.

    31-10-2013 om 07:00 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!