De antroea is van oorsprong afkomstig uit Afrika. In de meeste landen in Afrika is de Antroea inmiddels bekend. In Zuid oost Azie ,Maleisie en Indonesie is de Afrikaanse aubergine bekend.
De antroea
Vermoedelijk is de Antroea een direkte afstammeling van de wilde aubergine. Het vermoeden bestaat dat de huidige gekweekte aubergine weer ontstaan zijn uit de Antroea. Is dit waar of is het niet waar? Wel is bekend dat de Antroea vaak gebruikt wordt om nieuwe rassen te telen.
Over de Antroea zelf: De vrucht lijkt wel wat op een vuilwitte tomaat maar de kelkbladeren zijn wat groter. Bij rijpheid kleurt de vrucht tot witgeel. Het vruchtvlees is wit en bevat veel zaden. Citroensap voorkomt verkleuring van het vruchtvlees.
De anttoea komt van nature voor in Afrika en Azië. Deze vrucht is een jaarrond in Nederland verkrijgbaar maar in België is die minder bekend.
Let op bij aankoop op gave en onbeschadigde vruchten. Niet gekoeld goed houdbaar voor enkele dagen.
Gebruik: In dunne plakken snijden en in olie bakken met garnalen, blokjes ontbijtspek, Ui, Knoflook, Tomaat en verse Peper. Op smaak brengen met zout, zwarte peper en citroensap.
http://allesovergroentenenfruit.nl/database/groenten/antroea.html
Een andere bron (wikipedia) benadert de plant op een meer wetenschappelijke manier. De antroewa (Solanum macrocarpon) is een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De soort is nauw verwant aan de aubergine (Solanum melongena). Lees verder op:http://nl.wikipedia.org/wiki/Antroewa
de antrowewa
De ene bron spreekt van Antroea en de andere van antroewa. Als je de afbeeldingen vergelijkt dan zie je de antroea als ovale plant en de antrowewa als een ronde. Beide zijn nauw verwant aan de aubergine. Het gaat hier dus om varianten van dezelfde plant.
En dan heb je nog de afbeelding,
die helemaal doet denken aan de tomaat 'coeur de beuf' maar dan gaat het hier om een soort rijpe antroea. Allemaal varianten dus van dezelfde vrucht.
1 / 1
27-12-2014 om 10:31
geschreven door tuinblog d
|