Bij het opzoeken van Paksoi viel ik op het onderstaande zinnetje:
Soy betekent groente in het Chinees. Zo bestaan er ook Amsoi, Kaisoy en Tjap-Soy.
Daar wilde ik heel wat meer over weten. Dus ging ik verder op zoek.
Wil je het hele verhaal kennen klik dan op het URL van de site. -----------------------------------------------------------------------------------
Amsoi is een Surinaamse groente, die best eens een kruising zou kunnen zijn van Chinese kool en andijvie, een soort reuzeraapstelen.
Vanuit Afrika is deze mosterdkool in Suriname terechtgekomen.
Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Als de amsoi doorgroeit krijgt hij gele bloemen.
Amsoi wordt ook wel eens Indische mosterd genoemd.
Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten in veel oosterse keukens.
Gestoofd heeft amsoi een iets krachtigere smaak dan spinazie, rauw is hij bijzonder pittig en fris.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Amsoi
Kaisoi is een losse bladkool met lichtgroene bladeren. Kaisoi lijkt veel op amsoi, maar is kleiner en wat lichter van kleur.
De bladeren hebben geen duidelijke bladsteel. Het blad is van onderen licht gekarteld.
Er zijn rassen die enigszins harig en ruw zijn. De plant heeft gele bloemen.
Kaisoi wordt veel in Zuid- China, Taiwan en Thailand geteeld.
Kaisoi komt tijdens de zomermaanden uit Nederland. In de winter wordt de kool uit Spanje geïmporteerd.
http://www.verseoogst.nl/producten/kaisoi
Tjap soy of Tjaptjoi is een Chinees gerecht van gemengde groente.
De naam tjaptjoi komt van de twee Kantonese woorden: "tjap", dat "gemengd" betekent en "tjoi", dat "groente" betekent.
In het Hokkien betekent tjap echter tien en tjoi ook groente, dus in deze taal betekent het tien groenten.
In de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland noemen ze dit gerecht ook wel chop suey.
In Maleisië, Singapore en Indonesië wordt een soortgelijk gerecht cap cai genoemd.
De benaming cap cai is afkomstig uit de Min Nan Chinese taal en betekent ook "gemengde groente".
Omdat tjaptjoi puur een benaming is voor gemengde groente,
wordt dit vaak op de kaart benadrukt met extra ingrediënten zoals: kip, rundvlees, varkensvlees of garnalen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tjaptjoi
Er zijn zo van die dagen dat je op het einde de indruk hebt dat het een verloren dag was. Ik had een dag dat ik de hele tijd van links naar rechts en van hier naar ginder moest. Ik zag amper mijn tuin omdat de kippen mijn dagelijkse aandacht krijgen. Gelukkig heb ik een kleine reserve aan opzoekingen opgeslagen. Zo kan ik daar uit putten en me alsnog min of meer uitleven op de blog.
19-11-2013 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|