Op de site http://www.dewassendemaan.be/warmoes ging ik op zoek naar warmoes en recepten met warmoes.
Maar mijn oog viel op een alfabetische lijst van groenten en kruiden.
Ik heb die anders gerangschikt.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
De groenten en kruiden die ikzelf nu nog kweek zijn in een groene kleurtje gezet.
De groenten en kruiden die ik vroeger nog heb gekweekt kregen een blauw tintje.
Die in het zwart, zijn voor mij onbekend terrein.
Van enkele heb ik zelfs nog nooit gehoord.
Hieruit kunnen een paar winterrubrieken voortvloeien voor de blog.
aardappel - aardpeer - ajuin - andijvie - artisjok - asperge - aubergine - basilicum - bataat - bieslook - bleekselder - bloemkool - boerenkool
boon - broccoli - champignon - chinese kool - citroenmelisse - courgette - daikon -dille - doperwt - gember - groenlof - kervel - kiemgroente
kliswortel - knoflook - knolselder - komatsuna - komkommer - koolraap - koolrabi - koriander - landkers - little gem - luzerne - maïs - mizuna
oesterzwam - paksoi paprika - pastinaak - patisson - peterselie - pijpajuin - pijplook - pompoen - postelein - prei - raap - raapsteel - radicchio
radijs - rammenas - rode biet - rode kool - romanesco - romeinse sla - rucola - salie - savooi - schorseneer - selder - shiitake - sjalot - sla - snijboon
sojascheut - spinazie - spitskool - spruiten - tomaat - tuinboon - tuinkers - veldsla - venkel - warmoes - waterkers - witloof - witte kool - wortel
wortelpeterselie - zuurkool
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Ik ben op zoek gegaan naar een vroegere bijdrage op onze blog over aardappelen.
Hier kom ik terecht op een bijna eindeloze reeks recepten waarin aardappelen gebruikt worden.
Dat wil zeggen dat ik hier aardappelen kweekte voor de tijd van de blog.
In 1984 kochten we onze eigendom hier te Stalhille. Het huis is gebouwd in 1985 - 1986
Ik begon in 84 met de tuin te ontginnen en in 85 stond de verste helft van de tuin vol aardappelen.
Ik wist direct welke plaatsen vruchtbaar waren en welke niet.
Zo duidde ik ook de plaats aan waar de moestuin moest komen.
In de beginperiode plaatste ik altijd eerstelingen nu eens wit dan weer rood.
Maar toen we de Charlotte ontdekten, zijn we daar op overgegaan.
*Charlotte is een aardappel die tolerant is tegen de aardappelplaag
*een langwerpige gele knol met bleekgeel vlees
*halfvroeg- halflaat
*een fijne volle smaak
*vastkokend, zeer geschikt voor salades, om te stomen en te bakken
*matige bewaaraardappel maar een goede opbrengst
(http://www.groendekor.com/productdetail.aspx?ID=71eb8908-0f23-4c2f-876f-4ae995dcaeb2)
In alfabetische volgorde zal ik op de blog op zoek gaan naar oudere of recentere bijdragen over groenten die ik teelde.
Het waarom van het stoppen met de aardappelteelt leg ik hiervolgend uit.
De eerste jaren hier was heel het achterste deel van de tuin in moestuin gelegd tot tegen de berm aan.
Dan teelde ik aardappelen op een derde van het oppervlak.
Na een paar jaar werd de moestuin op een derde gebracht van wat eerst was.
De tuin evolueerde jaar na jaar tot zijn huidige vorm.
Na enkele jaren leerden we de aardappelboeren kennen van de streek en stopte ik de eigen kweek.
Het gamma van andere groenten was zo uitgebreid geworden dat ik plaatsgebrek kreeg.
Zo werd als eerste groente, de aardappel geschrapt op het lijstje van de moestuin.
Waar we nu onze voorraad halen is er een ruime keuze aan soorten, zowel hard kokende als zacht kokende.
En daar vinden wij ook onze voorkeur aardappelsoort
de Charlotte.