Daar vond ik zelfs giftige vruchten tussen maar ik koos er een minder bekende toch eetbare soort uit Het gaat om de vleugelkomkommer. Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Vleugelkomkommervond ik wat uitleg over de plant.
groentefruit.blogspot.com De vleugelkomkommer (Luffa acutangula) of teroi is een plant uit de vleugelkomkommer (Cucurbitaceae). Het is een eenjarige, eenhuizige klimplant met vijfkantige stengels met behaarde bladeren, drie- of meerdelige ranken. De bladeren zijn 10-25 cm groot en in omtrek hartvormig, toegespitst met drie tot vijf lobben met een gave rand. De vrouwelijke bloemen staan op een solitaire stengel samen met de mannelijke bloemen (in tot 35 cm lange trossen met steel) in de bladoksels.
De vruchten zijn onrijp groen van kleur, langwerpig recht of gekromd van vorm, met tien gepunte lengteribben. Ze worden tot 60 cm lang en tot 12 cm breed. Het witte vruchtvlees is sponzig van consistentie en gevuld met vele 1 cm grote, witte of bruine zaden. Hoofdzakelijk worden zoete, naar komkommer smakende rassen geconsumeerd. Rijpe vruchten worden gelig, smaken bitter en zijn voor consumptie ongeschikt.
De soort stamt oorspronkelijk uit het noordwesten van India De soort e wordt wereldwijd veel in de (sub)tropen gekweekt.
Op de site:http://groentefruit.blogspot.be/2010/04/vleugelkomkommer.html haalde ik de uitleg over teelt en consumptie Teelt Het zaad moet in het vroege voorjaar worden geplant. Plant ze in heuveltjess tenminste 3 meter uit elkaar. Wacht 30 dagen na de oogst zodat de vleugelkomkommer volledig rijp is. Ze kunnen worden gebruikt als pompoen of als stofdoek. Consumptie De harde schil van de vleugelkomkommer wordt met een aardappelschilmesje verwijderd. De groente kan behalve gekookt ook worden gestoofd, roerend gebakken of geraspt in een omelet. Ook wordt de vleugelkomkommer toegevoegd aan soepen.
Gebruiken! Bij mooie, jonge exemplaren zou het genoeg zijn alleen de ribben weg te snijden. Dat gaat het makkelijkst met een dunschiller. Maar omdat stukjes harde schil in een gerecht nogal een afknapper kunnen zijn is het veiliger om ietsjes verder te schillen, maar wel zo dun mogelijk, zodat je dus nog wat lichtgroen aan de buitenkant overhoudt. Dan in (schuine) schijfjes, staafjes of stukjes snijden en kort (3-5 minuten) roerbakken, stomen of gewoon meeverwarmen in gerechten. In de koelkast nog best een paar dagen te bewaren.
Tips, weetjes & recepten Eigenlijk is luffa niet zo’n duidelijke naam, want er zijn meerdere soorten luffa, de bovenstaande vleugelkomkommer (Luffa acutangula) heeft nog een bekend zusje: de sponskomkommer (Luffa aegyptiaca), die kennen we in gedroogde vorm als bad-knots waarmee je je rug kunt schrobben.
Lijkt qua uiterlijk een beetje op okra docakilah.wordpress.com
De Canadezen noemen de vrucht Chinese okra. Hij gelijkt ook wat op de bittermeloen groentefruit.wordpress.com
Maar de smaak is totaal anders.
Recepten - gestoomde luffa met knoflook en chili - olie (Engels) - omelet met luffa (Engels)
15-02-2014 om 13:20
geschreven door tuinblog d
14-02-2014
zaaien seizoen 2014
Voor mij is het zaaiseizoen 2004 nu pas begonnen. Ik hoorde dat Paul, onze webmaster, al salade plantjes staan heeft. Als hij nog meer heeft gezaaid heb ik niet opgelet. Ik hoorde het hem vertellen toen ik even rondliep bij de receptie. Hij is nog jong en in volle tuinvuur. Ik laat het mijne toch stilaan uitdoven hoor.
Vorige week vrijdag pas zaaide ik mijn broeikomkommers.
Na verschillende jaren verschillende rassen bio- zaden te hebben gebruikt stap ik terug over naar hybriden. Daar had ik altijd een zeer goede en grote opbrengst van. Het heeft geen zin jaar na jaar het op mislukkingen uit te laten uidraaien.
Er zitten maar 4 of 5 zaadjes in een verpakking maar in het verleden was de kiemkracht steeds optimaal.
Nu staan ze in de keuken, op de tablet boven de verwarming.
Een week na de zaai komen ze alle vijf reeds boven piepen. Het komt er nu op aan ze niet te laten fileren en ze op tijd naar de vorstvrije veranda te brengen.
Vorig jaar nog zaaide ik gele tros van het zaadhuis 'De Bolster'.. Die gaven een reuze opbrengst maar de smaak was zeer vlug bitter. Van zodra ze groter werden dan 10cm werden ze dik, vol zaden en bitter. De huid was ook ruw zodat je ze moest schillen.Het sop was echt de kool niet waard. Het is mogelijk dat dit ras typisch is voor buiten. Bij mij stonden ze in de serre waardoor ze te rap groeiden. Het is mogelijk dat dit die vlugge bitterheid teweeg bracht.
14-02-2014 om 10:05
geschreven door tuinblog d
13-02-2014
1 bericht met 2 aankondigingen
Een bericht van de voorzitter, voor twee afzonderlijke activiteiten, kwam binnen.
Wie zaden en pootgoed besteld heeft kan die komen afhalen.
Opgelet:er is maar één tijdstip bepaald. - Dit is: Komende zaterdagvoormiddag 15-02-14 tussen 10u en 12u. - Bij onze voorzitter Marc de ketelaere: Zeeweg 2 C te Varsenare Opgelet: Kort stukje Zeeweg tussen de Gistelsteenweg en de Oude Dorpsweg). Je wordt er verwacht.
In de namiddag hebben we van 14u tot 17ude entles i.s.m. de Nationale Boomgaardenstichting.
Opgelet: Dit gaat door in het VTC (Vrijetijdscentrum) van Jabbeke - Vlamingveld 40. Niet zoals eerst gemeld, in het tuincentrum van Willy Mahieu, die ziek is.
13-02-2014 om 06:00
geschreven door tuinblog d
12-02-2014
boekbespreking 'Lang leve de oogst'
In het verslag over de jaarvergadering met receptie had ik het al over dit nieuwe boekje bij velt.
'Lang leve de oogst' is een klein boekje dat te verkrijgen is bij velt.
Een handig doe-boekje vol nuttige informatie en recepten om de oogst te bewaren
Elk seizoen heeft een eigen aanbod aan verse groente- en fruitsoorten. Vooral de oogstmaanden van juni tot en met half november kennen een overaanbod aan groenten en vruchten. Wat kun je doen als je er te veel van hebt en je wilt voorkomen dat al dat lekkers op de composthoop terechtkomt?
Steriliseren, drogen, inkuilen etc. zijn milieuvriendelijke bewaarmethodes om verspilling tegen te gaan. Het resultaat is heerlijk. Jam en chutney maken, sap persen, groenten drogen… Het zijn maar enkele van de vele technieken die ervoor zorgen dat je oogst lekker bewaard blijft.
Lang leve de oogst Emelie Heller Velt, 2013. ISBN 9789081612852 Formaat: 160 x 160 mm, 52 p. Boekhandelsprijs: € 5,50 (incl. verz) Velt-ledenprijs: € 3,95 (+ € 1,55 verz.) Hoe bestellen? Bestel Lang leve de oogst door het juiste bedrag te storten op rek. BE51 0010 9905 5062 van Velt-Nationaal, Berchem voor België. Voor Nederland,stort op giro 362280 of IBAN NL72INGB0000362280 van Velt Nederland.. Vermeld de titel, je naam en adres. Bestellen kan ook via de webwinkel .
Maar het is ook een doeactiviteit met vooraf de theorie gegeven door lesgevers van velt.
Lang leve de oogst: kennismaking met verschillende milieuvriendelijk bewaartechnieken
Je leert de verschillende technieken kennen om groenten en fruit langer te bewaren, alles over steriliseren, (vries)drogen, zouten, inkuilen, pasteuriseren, inmaken met zoet of zuur of alcohol, pekelen, fermenteren, etc. Welke techniek is het best om tomaten te bewaren en wat heb je hiervoor nodig? Hoe lang kun je een zelf ingemaakte oogst bewaren? Het komt allemaal aan bod. Heb je zelfgemaakte jam, chutney of notenporto? Breng ze gerust mee, dan proeven en bespreken we de technieken. Maximum 20 deelnemers.
Na de theorie gaan we zelf aan de slag. Duur: 2,5 uur
We vragen u om deze aanvraag 8 weken voor de aanvang van de activiteit in te dienen! OF indien deze activiteit gepubliceerd dient te worden, vragen we u eveneens deze aanvraag 8 weken voor publicatie door te geven.
Dat kippen al dan niet groen krijgen is zeer belangrijk. Maar in de winter is dat niet zo vanzelfsprekend om groen te vinden.
Nadat ik de warmoes zo goed als kaal heb geplukt, gaf ik de laatste onvolgroeide andijvie. Tussenin was het eens de restjes van de veldsalade na het reinigen in de keuken en de afval van het groenlof. Nu rest me nog enkel wat ik kan ophalen bij het afboorden.
Daar is het groen nog al een in de minderheid en schep soms nogal wat aarde mee.
Het komt er op aan dat afboorden zo te spreiden. Zo kan ik elke dag een emmertje groen kunt storten bij de kippen.
Vandaag zat er wat meer gras in maar als je zo te werk gaat is er altijd behoorlijk wat aarde mee. Maar daartegen hebben de kippen geen bezwaar. Ik stel vast dat ze even ijverig scharrelen en pikken.
De ene kip is meer gebekt op gras dan de andere.
De andere is een graankip die eerst zal pikken op wormpjes.
Alles gebeurd onder het wakend gedoe van de Haan. Hij houdt mij argwanend in het oog want ik kom heel zelden in het park. Deze haan is aan de ene kant schuw maar zou hij durven aanvallen. Ik ben altijd op mijn hoede want ik vertrouw hem evenmin als hij mij.
Het recept is niet uitgewerkt. Het gaat volgens mij over een recept dat aangeboden wordt in een restaurant. Een beetje geroutineerde kok of kokkin zal genoeg hebben aan de opsomming van de ingrediënten. Geef die ingrediënten aan Colette en ze zal er best iets heerlijks van maken. Geef mij die opdracht en dan is het goede resultaat minder verzekerd maar ik durf het wel aan hoor.
Het wijst er op dat de site die ik vorig weekend aanhaalde niet compleet is. Toch vind ik de site een goed uitgangspunt.
Het gaat erom zelf te durven combineren met ingrediënten waarvan je denkt dat ze bij elkaar passen. Dan moet je natuurlijk regelmatig proeven.
10-02-2014 om 07:02
geschreven door tuinblog d
09-02-2014
jaarvergadering
De jaarvergadering werd bijgewoond door een 35tal personen het bestuur en de helpende handjes niet bij gerekend. Eerst zou ik thuis blijven omdat Colette niet mee kon. Ik ben dan toch maar gegaan omdat we maar zo een tweehonderd meter van het zaaltje wonen.
Na alle aanwezigen te hebben begroet ben ik de naar de boekenstand gegaan voor de aanwinsten. Naast: LEKKER ecologisch ! RUIM 500 RECEPTEN EN EEN SCHAT AAN INFORMATIE'
lag er enkel nog het kleine boekje: L a n g l e v e d e o o g s t Inmaak- en bewaartechnieken om je oogst lekker te verwerken
Het eerste boek heb ik onlangs nog maar voorgesteld en aanbevolen.
Terwijl ik een beetje rondneusde in de keuken werd er een tomatensoepje opgediend. Dat gebeurde niet in borden maar in een heel klein proefkommetje.
Alle bio- producten de werden aangeboden stonden netjes klaar. Er waren slechts twee speciale bieren in het aanbod.
Toen kwam er een hapering in de keuken. Bepaalde meegebrachte kookpotten waren niet aangepast aan de inductie kookplaten. In allerijl zouden wel aangepaste potten gehaald worden. De voorzitter haalde het programma onderste boven en besloot om eerste jaaroverzicht te geven.
Eerst bekeken we met Roland de beelden, genomen gedurende het voorbije jaar. Daarna kregen we een overzicht van wat er ons te wachten staat voor 2014. Na Marc was het aan Kathy met wat ze benoemde als het saaie gedeelte van de avond. Eerst ging het over de financiën in cijfermateriaal. Tenslotte sprak ze over de boekenstand met de nieuwigheden en een aanbieding.
Na de jaaroverzichten was het probleem in de keuken opgelost en konden de warme hapjesopgewarmd worden. Ik heb afscheid genomen in de keuken en ben stilletjes naar huis gegaan want de vermoeidheid begon te spelen.
09-02-2014 om 16:43
geschreven door tuinblog d
08-02-2014
vroege salade
We kregen salade plantjes uit een tuincentrum in Zedelgem.
In een handomdraai was ze geplant.
De grote piepschuimbakken staan klaar om de relatief kleine plantjes te overdekken bij eventuele nachtvorst.
Ook enkele kleine bakjes staan klaar om als zaaibakjes te dienen. Zo is het nieuwe seizoen toch nog tamelijk vroeg van start gegaan.
08-02-2014 om 00:00
geschreven door tuinblog d
07-02-2014
de natuurlijke tuin
Zopas kreeg ik de zoveelste nieuwsbrief van de natuurlijke tuin in mijn mailbox. Ik geef hier enkel de titels en ondertitels.
15 tips voor een natuurlijke moestuin (niet uitgewerkt.
Tip 1: Kijk naar de natuur, denk na, doe daarna pas! -Verbetering van de bodemstructuur? -Voorzien in meststoffen? -Bestrijden van onkruid? -Bestrijden van plaaginsecten?
Tip 2: -Niet Spitten!
Tip 3: Stimuleer uw bodemleven: het vormt de basis van uw tuin -Bodem komt eerst
Tip 4: Verrijk de bodem met organisch materiaal -Organisch materiaal
Tip 5: Tuinieren betekent regelmatig werken, start dus niet overmoedig! -Begin kleinschalig
Tip 6: Mulchen is essentieel in de natuurlijke tuin -Mulchen is o zo belangrijk -mulchen, mulchen, mulchen
Tip 7: Trek u niets aan van wat anderen zeggen: u volgt het juiste pad.
Tip 8: Benut de randen (in alle vormen) van uw tuin -U heeft misschien al veel randen in uw tuin
Tip 9: Diversiteit is de sleutel tot succes
Tip 10: Gebruik geen bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen -Uw ingesteldheid
Tip 11: Het is dikwijls beter om NIETS te doen in de tuin
-Kies de gemakkelijke we Wat gebeurd er als je NIETS doet?
Tip12: Remineraliseer de Bodem -Voedingsstoffen in het gesteente
Tip 13: Help uw toekomstige medewerkers -Eten en wonen
Tip 14: Blijf nieuwsgierig en leergierig -Kijken … en bijsturen!
Tip 15: Geniet van uw tuin, anders wordt het niets
Veel plezier in de tuin dit jaar en heeft u ooit vragen, aarzel dan niet en stuur een mailtje naar:
Wil je de nieuwsbrief ontvangen mail dan naar bovenstaand mailadres. Je kan het ook langs de blog: http://blog.natuurlijkemoestuin.be/ Dan ontvang je regelmatig een nieuwsbrief met heel klare uitleg.
07-02-2014 om 07:43
geschreven door tuinblog d
06-02-2014
meer snoeiwerk
Nog een deel van het snoeiwerk is afgewerkt.
De laatste struiken aan de schommel zijn gesnoeid en het hout moet opgebonden worden.
Eens opgebonden moeten ze achter in de tuin gestapeld worden.
Het is een voorlopig stapelen onderaan de berm. Eerst moet het stutwerk weer in orde worden gebracht vooraleer we een nieuwe laag leggen.
d
Het snoeien van de kardinaalsmuts is niet echt verlopen zoals ik het verlangde. Aan de kant naar het huis toe stonden kleine scheuten die ik wilde laten doorgroeien. Die zijn verdwenen waardoor ik de knuist die er nu staat niet helemaal kan wegzagen. Ik zal een jaar of twee moeten wachten. Mijn bedoeling is om de struik wat meer in het midden tussen de andere te krijgen.
De struik in de hoek is wel gesnoeid zoals ik het verlangde.
06-02-2014 om 10:51
geschreven door tuinblog d
05-02-2014
velt berichten
Als tussendoortje plaats ik hier, enkel voor leden van Velt, 3 afzonderlijke berichtjes. -----------------------------------------------------------------------------------------------------
Iedereen is vrijdagavond welkom op onze jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie. Hapjes en drankjes zijn ook van de partij bij het gezellig samenzijn. Vanaf 19u30 verwachten we jullie in de zaal 'Swaenenburg' , Stalhilleweg 38 in Stalhille.
Voor hen die bio-hulpmiddelen besteld hebben is afhalen komende zaterdag 8 februari tussen 8u30 en 12u de boodschap. Waar: bij Marc Desoete, Albert Serrynstraat 17 te St.-Andries.
Zij die kippenvoer besteld hebben komen dit ook op zaterdag 8 februari afhalen tussen 10u en 12u maar dan wel bij Marc Deketelaere Zeeweg 2 C te Varsenare. _______________________________________________________________ _______________________________________________________________
05-02-2014 om 19:31
geschreven door tuinblog d
een belangrijk mailbericht
Enkele dagen geleden vond ik het onderstaande in mijn mailbox. Omdat ikzelf het reeds twee keer heb voor gehad twijfelde ik geen ogenblik. Hoe kan je misschien een mensenleven redden.
Hoe herken je een Hersenaandoening ?? Goed lezen aub -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dit gaat over het redden van een mensenleven met de letters
” P.L.A.T.” -Een voorbeeld: tijdens een BBQ feestje struikelde een vrouw en viel. Ze verzekerde iedereen dat ze zich niet bezeerd had en wees medische hulp van de hand. Volgens eigen zeggen was ze gestruikeld over een steentje vanwege haar nieuwe schoenen.
-Ze hebben haar een beetje gefatsoeneerd en een nieuw bord met eten gegeven. Hoewel ze een beetje ontdaan was heeft ze zichzelf goed geamuseerd de rest van de avond.
-De man van Jane echter belde na de BBQ iedereen met de mededeling dat zijn vrouw naar het ziekenhuis was gebracht.. Om 06.00 uur stierf Jane.
Ze had een herseninfarct gehad tijdens de BBQ. Als zij geweten hadden wat de signalen van een infarct zijn, zou Jane misschien vandaag nog bij ons zijn geweest. Sommigen sterven echter niet, maar worden invalide; hulpeloos en hopeloos.
Neem even één minuut om het onderstaande tot je te nemen…
-Een neuroloog zegt dat als een slachtoffer van een beroerte binnen 3 uur bij hem is dat hij de effecten van een attack volledig ongedaan kan maken.
Volgens hem is de truc om de signalen te herkennen en vast te stellen en dan de patiënt binnen 3 uur de nodige zorg te laten ontvangen.
-Soms is het moeilijk om te zien dat het om een hersenaandoening gaat. Helaas, het resultaat is een ramp. Het slachtoffer kan ernstige hersenbeschadiging hebben opgelopen als omstanders niet in staat zijn om de symptomen te herkennen.
Lees dit en leer het van buiten!!
-Omstanders kunnen een infarct herkennen door slechts vier simpele opdrachten te geven:
-P : Praten; laat de persoon een simpele zin uitspreken -L : Lachen; Vraag het slachtoffer te lachen -A : Armen omhoog; laat de persoon beide armen tegelijk omhoogsteken -T : Tong; vraag om de tong uit te steken.
-Als hij of zij moeite heeft met één van deze opdrachten bel dan onmiddellijk 112 en beschrijf de symptomen aan de telefonist(e). -Een cardioloog beweert dat als iedereen die deze e-mail krijgt hem doorstuurt naar 10 andere mensen, je er van uit kunt gaan dat er tenminste een leven is gespaard.
Hoe is het gesteld met de toestand van de berm? De voorkant is natuurlijk geen probleem. Zie ik iets fout gaan dan wordt dit onmiddellijk bijgestuurd. Maar hoe zit het met de achterkant? Dat moet ik regelmatig in het oog houden door eens te gaan kijken.
Je bent pas de hoek om en je stelt reeds een probleem vast met de voor de hand liggende natuurlijk oplossing.
De palen die ik zelf plaatste komen schuin te staan onder de druk van het gewicht. De wilde scheut staat op de juist plaats en is nu voldoende sterk om een paal te vervangen. Ze is ook groot genoeg om de top er uit te halen.
Enkel het begin van de berm kampt met het probleem. De oplossing is om voorlopig nieuwe palen te plaatsen of de oude die in goede staat zijn verticaal te zetten. En voor de toekomst planten we naast de palen jonge plantjes die we op tijd en stond de top uitknippen. Zo krijgen we groeiende palen die regelmatig moeten bijgesnoeid worden.
De rest van de berm is in orde en is begroeid met klimop Zo kunnen we op het resterende deel dat niet begroeid is, klimop inplanten. Pas als de ondersteuning in orde is gebracht kunnen we de nieuwe rij bussels leggen.
04-02-2014 om 07:07
geschreven door tuinblog d
02-02-2014
weekend menu
Deze week geef ik jullie geen kant en klaar recept maar probeer ik een weg te wijzen om zelf een recept samen te stellen. Omdat ik pescatariër ben laat ik voortaan alle vlees en wil ik er voorlopig ook geen recepten meer over plaatsen.
Ik vroeg me af of er gegevens te vinden waren op het net over combinaties vis met groenten.
Zalm combineren met: artisjok, bloemkool, broccoli, champignons, komkommer, knolselder, paprika’s,. Het lukt ook best met: prei, prinsesbonen, spinazie, tomaat, venkel, witloof, waterkers.
Er zijn voor zalm zeker nog andere mogelijkheden die vindingrijkheid en materiekennis vergen en misschien ook een beetje durf.
Een sugestie voor een eenvoudig menu kan zijn:
- zalm gebakken in de echte boter
- gestoomde aardappelen. pappilot vind ik een zeer gemakkelijke vorm van stomen. - gestoofd witloof
Pas vooral op dat je bij het bakken de echte boter niet de heet laat komen. -Je kan ook de vis bakken op een bakvel (zonder vetstof) en dan lichtjes gesmolten boter erover heen gieten. -De gesmolten boter kan je ook over de aardappelen gieten.
Als dessert is een lichte yoghourt, pudding of flan meer aan te raden dan fruit. Vrijblijvend denk ik dat het beter is fruit even vóór de maaltijd te eten. Dit zou met nadelige gisting en een betere vertering te maken hebben. vers fruit wordt sterk aangeraden als een tussendoortje.
Over smaken en kleuren wordt niet geredetwist. Maar voor mij is dat één van mijn lievelings gerechten. Het bijzonderste is dat het jou smaakt.
02-02-2014 om 00:00
geschreven door tuinblog d
01-02-2014
een kleine opruiming
Op het einde van de tuin aan de kippenren lag alles wat overhoop. Dat vrroeg om een beetje orde op zaken te stellen.
Er was daar, reeds van vorige zomer, kleine hoeveelheden snoeihout verzameld. De vers gemaakte bussels waren er bovenop gedropt. Dat vroeg om wat opkuis.
Het losse hout heb ik in bussels verzameld en dan alle bussels op één hoop gelegd..
Alle bussels die we nieuw maken worden hier onderaan de berm gestapeld en opgeruimd staat netjes.
Later, als alle snoeiwerk is afgewerkt zullen de bussels in één rij boven op de berm worden gelegd.
01-02-2014 om 09:36
geschreven door tuinblog d
31-01-2014
vreemde groente, amsoy
Ik ken de Surinaamse groente Amsoi niet. Ik heb enkel Paksoi gekweekt die je niet mag verwarren met Chinese kool. Soy (soi) betekent groente in het Chinees. Zo bestaan er Pasoi, Kaisoi, Tjap-Soi en Amsoi
Amsoigroentenenfruit.nl Paksoi freewebs.com
Vanuit Afrika is deze mosterdkool in Suriname terechtgekomen. Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Als de amsoi doorgroeit krijgt hij gele bloemen. Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten. Deze groente wordt veel toegepast in oosterse keukens. Gestoofd heeft amsoi een iets krachtigere smaak dan spinazie. Eet je ze rauw dan smaakt ze bijzonder pittig en fris.
Op19-november van vorig jaar vergeleek ik Amsoi, Kaisoi en tjap-soi. Nu wilde ik het eens vergelijken met Paksoi. Paksoi draagt nog altijd mijn voorkeur alhoewel ik wel een Chinese kool zou willen zaaien.
Amsoi heeft gehoorlijk ruwe bladeren Amsoi wordt al eens vergeleken met raapstelen maar is groter. Het smaakt is eerder bitter en pittig. Amsoi is familie van de mosterdplant en wordt regelmatig in Surinaamse gerechten gebruikt.
Amsoi bevat bijna zeven keer zoveel vitamine E als gemiddeld in groenten. Ook bevat het bijna zes keer zoveel calcium.
Vitamine E is een antioxidant, die de cellen van het lichaam beschermt. Calsium hebben we nodig voor stevige botten en een sterk gebit.
31-01-2014 om 11:50
geschreven door tuinblog d
30-01-2014
heesters snoeien
Mijn broer is begonnen met het snoeien van de struiken achter de schommel. Ik vroeg om ze eens goed terug te snoeien of degelijk uit te dunnen.
Op de rode kornoelje vind je enkel onbeduidende bloemen en geeft het rode hout de sierwaarde.
Die liet ik sterk in snoeien omdat hij telkens ook sterk terug groeit.
De Deutzia kan je niet zo sterk in sterk terug snoeien. Daar moet je het beperkt houden tot het uithalen tot op de grond van de dikkere takken.
foto mijntuin.org De Duetzia is immers een heel sterke lente bloeier.
Voorlopig liggen de bussels tegen de berm aan om dan later er bovenop gelegd te worden.
30-01-2014 om 08:13
geschreven door tuinblog d
29-01-2014
tuinschema voor 2014
Zoals elk jaar pas ik in de winter mijn tuinschema aan voor het komend groenteseizoen. Eerst kijk ik of ik andere groenten wil kweken of het bestaande schema wil aanhouden. Bij het aanpassen gebruik ik het schema waarop ook de families zijn vermeld. Het is nefast als 2 groenten van dezelfde plantenfamilie naast elkaar staan.
Een schema zonder de plantenfamilies is natuurlijk veel overzichtelijk en niet nodig bij het zaaien of planten.
29-01-2014 om 07:24
geschreven door tuinblog d
28-01-2014
opnieuw heel korte storm
Wij zijn hier op het nippertje ontsnapt. Op enkele honderd meter zijn er wel pannen afgewaaid. Dat is natuurlijk niets in vergelijking met de mensen waarvan hu huis werd vernield.
Als bij een tuinder een valwind zich neerzet opzijn serres en een hele vlakte plat legt, wat dan?
Hier was geen valwind of bolbliksem. Het heeft hier wel flink gewaaid maar hoe een ton met 200 liter water kan omwaaien, is mij een raadsel.
Het gootje was meegesleurd in de val maar dat is geen schade. Je zet de ton recht en herbevestigt het gootje. De ton kan weer vollopen.
De bovenste fijne worteltjes van een kruisbessenstruik zijn bloot gespoeld.
Achteraan in de tuin is er één plank omgewaaid van een hele stapel. De hele stapel had kunnen vallen op het dak van de serre van mijn buurman. Om maar te zeggen dat we hier fijn de dans ontsprongen zijn. Bij de vorige sterm van één nacht moest er glas geruimd worden van de serre. Maar mijn serre staat er nog al is het met een plank er in.
28-01-2014 om 07:46
geschreven door tuinblog d
26-01-2014
weekend recept
Voor dit weekend zocht ik een recept op waarvan enkel de hoofdschotel is uit gewerkt. Het is een aardappelgerecht met als sugestie vis en witte kool of spitskool. Aardappel- ui- ovenschotel
Bereiding -De aardappels en de uien in plakken snijden -In een ovenschaal eerst een laagje aardappels en dan een laag uienschijven leggen. -Op elke laag aardappels zout, peper en/of nootmuskaat strooien. -Dit herhalen tot alles (de aardappels en de uien) op zijn. -Op het laatst klontjes boter erop leggen en voldoende sojamelk er in gieten. -In een voorverwarmde oven plaatsen op +/-200 graden -Na een half uur prikken of de aardappels gaar zijn. -Controleren of het niet droog kookt. Eventueel melk toevoegen. -Als de aardappels gaar zijn opdienen.