Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
12-08-2015
koud of warm
Er zijn groenten die je zo wie zo koud eet! Wat zou je denken van warm klaar gemaakte salade?
Warme tomaatjes, lust je dat, of verkies je ze gewoon koud? Het is een kwestie van smaak. Wat is nu gewoon en wat niet? Men geeft niet gemakkelijk salade maar van een salade waar men allerhande groenten mengt. Geef je die nu warm of koud wat maakt het uit? Het is een kwestie van goesting en smaak.
Dat was gewoon een tussendoortje omdat ik er een beetje door zat wegens kleinkinderen hier. Vandaag zijn ze er op uit met oma en opa kan wat recupereren.
Fijn en zwaar als ze rond je zijn maar de gevolgen hé! De leuke oude dag!?
12-08-2015 om 16:19
geschreven door tuinblog d
11-08-2015
courgettes ook in de problemen!
Het komkommerprobleem is voorlopig niet opgelost maar dat komt. Sedert ik de courgettes vorig jaar opbond is de opbrengst sterk vermindert. Toen dat vorig jaar gebeurde kon dat eenmalig zijn maar het herhaalt zich ook dit jaar.
Het is zo goed als zeker dat ik iets verkeerd doe.
Daar worden een tiental tips gegeven waarvan ik er een deel uithaal van uit de vijfde tip. Met deze zaken heb ik weinig of geen rekening gehouden.
5. Blad snijden.
Deze maatregel is vrij onbekend en zeker niet gebruikelijk bij de hobbytuinder.
- Neem vanaf halfweg de teelt, als de plant nog goede in de groei s (ongeveer begin augustus) wat blad weg. Zodat de plant haar energie daar niet meer hoeft in te steken. Vooral blad dat volledig plat op de grond ligt, beschadigd en verouderd is kan weggenomen worden. - Snij niet tot tegen de stam, maar laat bladstelen van zo’n 20 cm over. De stam van courgette is te gevoelig voor rot. -Kies dan ook een droge tweedaagse uit om dit te doen. -Een tiental uitgegroeide bladeren per plant aanhouden is voldoende.
Wat ik verkeerd deed. - Ik sneed de bladeren af na iedere pluk tot juist onder te tros. - Ik sneed telkens to tegen de stam. - Ik sneed ook op regendagen - Met de aanbeveling zeker 10 gezonde bladeren te laten staan hield ik ook geen rekening. Soms bleven er slecht twee of drie bladeren over. Ik ben veel te driest te werk gegaan. Het enige excuus dat ik kan aanbrengen is mijn Enthousiasme dat ik niet altijd in toom kan houden. Enthousiasme is een gemoedstoestand. Daarbij gedraagt men zich levendig en uitgelaten. Er is vooral een grote geestdrift en motivatie voor iets of iemand. Het woord komt oorspronkelijk van de term Enthousiast, de omschrijving voor een persoon die zou zijn bezeten door een god. Dat kan ik best geloven. http://nl.wikipedia.org/wiki/Enthousiasme
Als ik de bovenstaande aanbevelingen lees zie ik er aanstonds de logica van in. Nu rest mij de toepassing ervan en dan maar afwachten.
11-08-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
10-08-2015
komkommer perikkelen
Met komkommers in de serre (kas) heb ik nooit miserie gehad maar nu is het voor één plant toch op het nippertje. Het komt misschien nog in orde.
Als je dit ontdekt, onderaan in een kluwen van ranken weet je aanstonds waarom je geen vruchtvorming meer hebt langs de hogere ranken. Die grootste komkommer hier is beenhard, te donker van kleur en niet meer te eten. De andere zijn dat in mindere mate maar ze blinken even veel. Een malse komkommer heeft een zachte glans en niet zoals hier. Zo ben ik beginnen ranken zonder vruchten af te knippen. Ik hoopte nieuw leven te krijgen op de hogere ranken. Maar ik moet verkeerd hebben geknipt zonder het te beseffen.
Toen ik later in de serre kwam vond ik dit hoopje hopeloosheid. Je moet geen ervaring hebben om aanstonds te zien dat hier iets grondig onherstelbaar mis is gelopen.
Er lag daar nog een relatief klein scheutje, behoorlijk groen op de grond. Dat heb ik dan maar langs de koord gevlochten. Toen zag ik nog een andere rank op de grond vertrekken naar links achter de tomaten.
Die ziet er gezond uit maar ze is misschien te lang om ze langs de koord te krijgen. Ze heeft zich ook op vele plaatsen vast gehaakt, zoals komkommers dat kunnen. Ik wacht tot mijn broer komt voor de reddingsoperatie. Met twee zal het beter lukken dan alleen.
Zelfs als die ene plant verloren gaat is er nog geen gebrek aan komkommers. De landkomkommer die in de serre in feite niet thuis hoort produceert zacht glanzende vruchten aan de lopende band. De derde plant is wat minder maar geeft ook wel vruchten.
10-08-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
08-08-2015
knippen om te beheersen...paprika, minitomaatjes en pompoenen.
Zowel de paprika in de mini serre, de mini tomaatjes tegen de afsluiting, als de pompoenen op vak 5, moeten in toom worden gehouden.
De paprika groeit tegen het glas en de mini tomaten willen zelfs de serre overwoekeren.
Ook in de pompoenen van vak 5 diende te worden geknipt. Op de voorgrond ligt een het kleine hoopje knipsels van de paprikas. Daar tegenaan de weggeknipte ranken van de mini tomaten. Op de achtergrond liggen de ranken van de pompoenen.
Nu zie je tenminste de paprikas hangen.
Bij de tomaten is heel veel geknipt maar het blijft een kluwen.
Het paadje langs de pompoenen kan zonder hinder gebruikt worden. Bij de paprika is het dit jaar een kleurrijke bedoening. De opbrengst van de minitomaatjes zal ook mini zijn. Er zullen minder pompoenen zijn, vooral omdat er minder planten staan. Er staan dit jaar ook minder soorten.
Er zijn ook vele soorten pompoenen. Eén soort valt mij op omdat ik die naam nog niet heb gehoord, het is de kabocha pompoen.
De Kabocha is een Japanse pompoen variant. Het is een kleine groen wit gestreepte pompoen die bovenop plat is en een maximale diameter heeft van 30cm. Het is een pompoen met een harde schil, heeft een zoete volle pompoensmaak en heeft oranje vruchtvlees. De smaak van de pompoen lijkt wat op gekookte kastanjes en is door zjn zoetheid erg lekker in taarten, cakes en in andere desserts. ______________________________________________________________________________________________________
De muskaatpompoen, (Cucurbita moschata) is een eenjarige plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Het is een kruipende, eenhuizige plant met vertakte ranken en vijfhoekige scheuten. Deze ranken kunnen meer dan 10 m lang worden. De zacht behaarde bladschijf is in omtrek niervormig, tot 20 cm lang en tot 30 cm breed. De mannelijke bloemen groeien aan lange stelen en de vrouwelijke staan aan korte stelen. De kelk is klokvormig. De felgele, trechtervormige kroonbuis is tot 20 cm breed.
Bladeren en bloemen De muskaatpompoen is een cultuurgewas en kan daardoor sterk variëren in vorm en grootte. Meestal is het een breed-afgeronde tot eivormige of langwerpige ovale vorm. Soms lijkt die op een stomp geribde bes. Die bes kan reuze vormen aannemen en tot 20 kg en meer gaan wegen. De schil is groen tot okerkleurig. De schil wordt voor consumptie meestal verwijderd. De harde, vijfkantige vruchtsteel is bij de vruchtaanzet tot een schijf verbreed. Het zachte, vezelige, zoetige vruchtvlees is donkergeel tot oranje. De centrale vruchtholte bevat vele, witte of bruine platte tot 2 cm grote zaden. Een bekend type muskaatpompoen is de flespompoen (butternut) met bescheiden grootte en gewicht. Deze tekst is geïnspireerd op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Muskaatpompoen
Hoe maak je nu een cinderella pompoen? Begin maar met te geloven in sprookjes. Gebruik dan gewoon jouw verbeelding en aan de slag. Je hebt hier alvast een voorbeeld van hoe het kan! _______________________________________________________________________________
Dit jaar heb ik 2 soorten pompoenen staan: De oranje Hokaïdo (red Kuri) en de butternut. Doordat het bladerdek zo compact is heb ik geen overzicht op de totaal voorziene opbrengst.
En omdat er 4 tegen de afsluiting de de buurtuin staan zou ik er ook enkele kunnen oogten. Ik denk dat ik ze zal opofferen en de ranken zal inkorten. Er gaat te veel kracht verloren naar de woekerende ranken die zonder vrucht zijn.
08-08-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
07-08-2015
waarom plant ik nog grove andijvie?
Hoe dikwijls vragen wij ons af: Waarom dit, waarom dat? Het waarom schuilt in alle hoeken van ons leven. Heel dikwijls hebben we er zelfs geen zinnig antwoord op.
Voor vandaag stel ik mij de vraag: Waarom kweek ik nog andijvie als ik gewone salade heb staan, suikerbrood in grote hoeveelheid, roodlof, warmoes en paksoi? Het zijn allemaal bladgroenten maar suikerbrood, gemengsde salade en roodlof liggen op hetzelfe vlak. Bij warmoes en paksoi zijn de stelen het voornaamste al wordt het blad mee klaar gemaakt.
Gisteren nog vroeg ik aan Colette wanneer ze nog eens opgevulde tomaten zou klaar maken. Er kwam een heel vlug en overduidelijk antwoord. Zeg maat,..er is zoveel keuze in de tuin dat ik niet weet wat eerst klaar gemaakt! Maar 's middags waren het lekkere opgevulde tomaten. Als vulling waren niet de gebruikelijk Noordzee garnalen. Het was een even lekkere mengeling van zalm en surimi.
Niet weten wat eerst klaar gemaakt! Als dat geen luxe probleem is. Ja, waarom plant ik nog andijvie?
Misschien is het wel uit gewoonte en is er altijd wel een plaatsje voor? Zo zag het er een paar jaar geleden uit. Nu is het voorzien waar toen de staakbonen stonden. Het is dus 2 jaar geleden want de staakbonen staan nu twee vakken verder.
In het najaar plan ik wel van voordien de plaats maar als de planttijd aankomt klopt er niets meer.
Voordien plannen heeft dus geen zin want het ene jaar is alles vroeg en het andere jaar, alles laat. Het planten van de verschillende groenten is ongeveer altijd op hetzelfde tijdstip...dus plant je waar een geschikte plaats is. De planning die opgenomen is in mijn jaarlijks tuinschema is dus een sugestie, een mogelijkheid. Dat die mogelijkheid ook aan beurt komt, gebeurt zelden of nooit.
Waar een plaatsje vrij komt plant ik, alleen kijkend wat er het jaar voordien groeide. Daar hou ik altijd rekening mee. Voor herfstgroenten moet er voor mij maar één jaar tussen zijn. Het zijn toch allemaal groenten met een relatief korte levensduur. Zijn er bij die geoogst worden tot het voorjaar, dan verplant ik ze naar de serre. Tegen de middag was het planten afgelopen. Het is nu opnieuw wachten tot het volgende stukje grond vrij komt.
Het tweede punt op het programma was het planten van de rij paksoi. Op de voorgrond zie je wat mijn broer reeds plantte. Je ziet ook de veel kleinere plantjes staan die het geheel moesten aanvullen. Dat was de derde plantfase die rond elf uur plats vond.
Om te planten wacht ik altijd tot de worteltjes uit het blokje komen. Het was deze keer zeer nipt maar ze kwamen er door. Als je ze zo vroeg plant dan bestaat het risico dat je blokjes uiteenvallen. Je moet ze vóór het planten eerst drenken waardoor elk blokje losser wordt.
Zo is vak 1 van de wisselteelt gevuld geraakt. Van onderaan te beginnen: 18 salade plantjes, 18 plantjes grove andijvie en 50 suikertoppen waarvan er 20 nog heel jong zijn. Het aantal suikertoppen telt het grootste aantal omdat het voor de hele winter is. Eind oktober worden ze over geplant naar de serre en dat vormt geen probleem zelfs als er geen aarde meer aanhangt. Je hoeft ze enkel in een natte voor te plaatsen.
Een bijkomende vraag is: Waarom plant ik grove en geen krulandijvie? Dat is heel eenvoudig: De krulandijvie had hier altijd een kransje rot. Dit bevond zich niet in het hart en ook niet aan de buitenkant. De krop is veel platter dan die van de grove andijvie en vangt dus veel water op. Van de grove soort loopt het direct uit de krop naar de wortel toe.
Om iets meer te weten te komen over ziekten en plagen ging zoeken bij Wikipedia.
-Andijvie kan last hebben van luizen, die zowel op het blad (bladluizen) als op de wortel (wollige slawortelluis) kunnen voorkomen. -Als de andijvie te lang staat kunnen de bladeren, te beginnen met de onderste, weg gaan rotten totdat de hele plant bijna weggerot is. -Bij warm, droog weer, maar vooral bij verandering van bewolkt naar veel zon, kan rand optreden. De bladranden van de binnenste bladeren sterven af en worden bruin door tijdelijk vochtgebrek. Dit gebeurd omdat de verdamping groter is dan de aanvoer van water door de wortels. In een later stadium gaan de bladranden rotten. Calciumgebrek kan leiden tot een snellere randvorming. Vooral in de herfst kan nogal eens rand optreden. Rand treedt vooral bij zandgrond op en is tegen te gaan door weinig met stikstof te bemesten. Dan is het best de volgroeide plant ook voldoende water te geven. Doe dit bij voorkeur in de vroege ochtend. https://nl.wikipedia.org/wiki/Andijvie
07-08-2015 om 22:03
geschreven door tuinblog d
06-08-2015
najaar groenten
Het planten van herfstgroenten is volop bezig. Voorlopig Kan ik nog twee rijen planten en dan is het wachten tot de grond van de ajuin en van de struikboontjes vrij komt.
Vooraleer ik hier kon planten moest de warmoes wat bij geknipt worden.
De snelste weg om onkruid te verwijderen, is kappen en harken.
Hier stonden de eerste boontjes. Tussen de venkel liggen de plankjes alsof de korte storm van onlangs daar huis heeft gehouden.
Zo ziet het er reeds beter uit en nu kan ik hier een rij paksoi planten. Veel meer dan wat klaar leggen om te planten zat er vandaag niet in. In de vroege morgen begiet ik de prei (Enkel als er mooi zonnig weer voorspeld is). Het hart wordt gevuld met water tegen de prei vlieg. Daardoor zal ze er geen eitjes in leggen die wormpjes voortbrengen die het hart van de prei uit vreten. Dan verzorg ik de kippen en bij de terugkeer geef ik de komkommers water. Bij regenweer ben ik vlugger weer in huis.) Het was mooi weer maar echt te warm was het niet. Toch was het alsof ik lood had in de benen. Hopelijk kan ik morgen, de venkel, de paksoi en de rest van het suikerbrood planten.
06-08-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
05-08-2015
compost ruimte afbakenen
Met mijn broer hebben we samen de afbakening van de compostruimte af gewerkt. Ik mocht zeggen hoe ik het wou en voor de rest een beetje vasthouden.
Als ik ergens met klein materiaal werk staat de lege kruiwagen altijd naast me. Je begint met een paar dingen en je eindigt met een hele hoop. Vooral als er vijzen of nagels bij te paskomen is de kruiwagen zeer nuttig.
Deze vorm van afsluiting heb ik geplaatst eom gelijke tred te houden met de andere kant. Omdat het zo moeilijk is om er nagels in te kloppen gebruik ik groene draad. Tot hier kon ik het alleen doen maar dan moest ik op hulp wachten.
Zo ziet het er aan de buitenkant uit. De binnekant is hoger dan aan de composthoop zelf in de achtergrond.
Hier zie de buitenkant en de binnenkant. De gezaagde zijboord moet wat bijgewerkt worden met een laagje verf of blackvernis.
De panelen die we gebruikten zijn deze van de garage poorten aan de straatkant. Ze hebben 20 jaar dienst gedaan maar begonnen te rotten onderaan. De huidige panelen zijn zo afgewerkt dat het water er direct afloopt. Voordien was bij de afwerking onderaan niet overschilderbare silicone gewerkt. Onderaanmoet er nog een metalen strip aangebracht worden zodat het afgesloten is tot aan de grond.
Dit was het laatste werkje dat we samen deden. Voordien had het gras reeds een maai beurt gekregen.
05-08-2015 om 22:03
geschreven door tuinblog d
04-08-2015
een grillige zomer
Het weer is wisselvallig om niet te zeggen wispelturig. Toch kunnen we heel veel oogsten. We hadden een hitte golf en daarna heel wat regendagen met zeer weinig water. Daarna kregen we mooie dagen en minder mooie maar hier aan de kust bleef de grote hitte uit. De voorbije nacht is het water met bakken uit de hemel gevallen en tegen 10 zaten we reeds terug in de zon. Dat was eerder dan voorspeld. Nu rond 14u is het hier 22°C in de schaduwen tamelijk overtrokken.
We hebben dit jaar in de serre een uitzinnig goede oogst.In de tuin varieert dat een beetje. Niettegenstaande dat de bonen laat zijn geplant wegens het mindere weer is de oogst goed. Gisteren nog plukten we een emmer paarse struikboontjes, een emmer staak snijbonen en een halve emmer staak Hombeek bonen. Van deze laatste laat ik in het begin, tamelijk veel bonen hangen voor zaad.
Ik heb tot laat, gisteren avond, zitten verlezen. Het plukken van de struikbonen was opnieuw voor Colette en het verlezen ervan voor mij. Maar mijn been is ver in orde en zal ik van nu af aan veel meer kunnen doen in de tuin.
______________________________________________________________________________ Wat tomaten betreft:
Dit is (boven) de begin oogst , (midden) de volgende oogst en onderaan de oogst van gisteren. Zo zie je ook dat er weinig kleinere tomaten tussen zitten en dat ik niet overdrijf, het een grote, goede oogst te noemen. Maar we zijn pas halfweg. Hetzelfde geldt voor de komkommers (ook in de serre) De bonenoogst, buiten, is ook zeer goed. Bij de staakbonen was het gisteren de tweede pluk en er zullen er nog vele volgen. Van de twee rijen paarse boontjes is er één gerooid voor de eindpluk van een volle emmer.
Om te onthouden: Op 13 september 2015 is er het 10de Fête de la tomate et des légumes anciens. Festival Landbouw en platteland. Op enkele jaren tijd is dit feest een referentie geworden voor tomatenplanters en andere tuinliefhebbers. Met meer dan 50 standen, 1.000 variëteiten en exposanten uit Frankrijk, België en Duitsland is Haverskerque even de hoofdstad van de tomaat. http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/fete-de-la-tomate-et-des-legumes-anciens/e7bd4228-5a1f-4d3e-be4b-dea00e27bd94
Om af te sluiten iets buiten ons gewone bereik: De tomatina van Valencia.
Elk jaar wordt er op de laatste woensdag van augustus een gezellig festival georganiseerd. Een extra detail; er vliegen honderden kilo’s tomaten om je oren bij dit festival. Tijdens Tomatina is het namelijk de bedoeling elkaar te bekogelen met deze tomaten! http://www.verrassendvalencia.nl/tomatina.html
Het was eerder een zwaar weekend met telkens, zowel zaterdag als zondag, zeer mooi weer. -Zaterdag: broer en zussen van Colette met parter, familiedag. -Zondag: Ik zelf, met broer met partner en een zus met partner plus één zus alleen. We waren op restaurant voor een ruime maaltijd. Eén zus met partner ontbrak wegens geopereerd. ________________________________________________________________________________________________
04-08-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
03-08-2015
de paprika
Paprika is niet eenvormig en er zijn ook meerdere kleuren.
De smaak verschilt heel weinig maar is niet te beschrijven, enkel waar te nemen met je gehemelte.
Reeds vele jaren plant ik paprikas in de mini serre en ook een rijtje in volle grond in de rijencultuur.
Deze buiten rijpen niet altijd tot een kleur . Dan worden ze groen geplukt en in de vriezer bewaard in kleine stukjes. Groene vruchten eet men zelden rauw. Ik geef toch ook de voorkeur aan rijpe paprika.
Het leukste is oogsten. -In de serre gaat het om komkommers, tomaten en basilicum. -In de miniserre oogsten we reeds paprika. -In de tuin betreft het broccoli, selder, sjalot en ajuin, struik- en staakbonen, courgettes, warmoes, krulkool, peterselie en salade. Er wordt ook nog gezaaid, verspeend en geplant. Na 1 augustus gaat het bij mij nog enkel om zaaien van veldsalade. Er moet nog venkel, pasoi, suikertop en roodlof uitgeplant worden die vandaag allemaal moeten verspeend zijn. Enkel nog een beetje suikertop en roodlof moeten aan de beurt komen. Normaal gezien werk ik dat vandaag af.
Ik zaai nu meestal het zakje leeg. In feite zou ik het restje moeten kunnen door geven.
Zaadzakjes die geopend zijn kan je soms moeilijk goed bewaren. Het hangt voornamelijke af van de kiemduur van de zaden. Zie lijstje van die kiemduur. Kiemduur en kiemvermogen bij groenten. 27-02-13 (archief op eerste blog).
Meerdere keren had ik voor dat de kiemkracht niet meer voldoende was. Dan moest ik in allerhaast nieuw zaad gan halen. Gelukkig hebben we nu een verdeelpunt van de bio- zaden van de bolster in de omtrek.
Zo heb ik veel te veel suikerbrood (suikertop) gezaaid. Mea culpa...wat een verspilling. Indien je er nodig hebt, geef een seintje, kom af en we verspenen samen wat je nodig hebt maar er is haast bij. Je zal zien dat het vlug gaat, kom maar af.
Dit hier is een voorbeeld hoe het wel kan lukken en hoe het in feite ook kan. Dit is roodlof van een restje zaad van twee jaar geleden. Er is nog meer dan voldoende.
Groenlof kent zo wat iedereen maar roodlof is veel minder gekend. Maak er kennis mee langs wikkipedia.
De groente roodlof of radicchio rosso (Cichorium intybus var. foliosum). Die wordt in Italië al eeuwen geteeld en behoort tot dezelfde plantensoort als de witlof. Roodlof heeft een bittere smaak. Er is een kruising gemaakt tussen roodlof en witlof. Het ras Robin is hier een voorbeeld van. De teelt komt in Italië vooral voor in de streek Veneto, tussen Venetië, Verona en Treviso.
Van roodlof komen drie typen voor: - Het type Chioggia, een type met donkerrode kropjes, die op sla lijken, ook wel onterecht rode sla genoemd. - Het type rode van Verona dat in Italië naast een gewone teelt ook wordt ingekuild. Het type ontstaan uit een kruising van roodlof met witloof. Dit type moet als witlof geteeld worden. De krop is wit met rode punten. Dit type is minder bitter dan de twee andere typen. De gegevens van roodlof zijn eerder beperkt tegenover die van groenlof. Dit hier is een licht bewerkte tekst van onderstaande site. https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodlof ___________________________________________________________________________
Om te vergelijken bekijken we ook even het groenlof.
Groenlof (Cichorium intybus var. foliosum). Dit is een bladgroente die het midden houdt tussen witlof en andijvie. Het is vooral geschikt voor de najaarsteelt. Groenlof vormt langwerpige kroppen die een milde smaak hebben. Deze groente kan zowel rauw als gekookt gegeten worden.
Groenlof kan gezaaid worden van april tot eind juni. Bij vroege zaai moet warm in perspotten opgekweekt en na half mei buiten uitgeplant worden. Zo gaat de plant niet voortijdig gaan schieten (in bloei komen).
Het beste kan in de tweede helft van juni ter plaatse gezaaid worden. een De rijafstand is best van 30 tot 35 cm en uitgedund tot een plantafstand van 25 tot 30 cm in de rij. De oogst valt dan van eind september tot begin november. Groenlof verdraagt lichte vorst maar de buitenste bladeren worden dan wel bruin. https://nl.wikipedia.org/wiki/Groenlof Op deze site kan je nog veel meer lezen over groenlof.
31-07-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
30-07-2015
herfstgroenten...venkel
Typische herfstgroenten zijn onder andere: paddenstoelen, pompoen, pastinaak, paksoi en venkel. Ook een typische herfstgroente is herfstraap. http://legallyraw.be/groenten-seizoen/
Wij hebben reeds vanaf het begin van onze moestuin, deze groente geteeld. Colette is een zeer grote voorstander van venkel en maakt ze klaar op veel verschillende wijzen. Mijn voorkeur gaat naar venkel in de wok, al dan niet samen met andere groenten. Het is volop tijd om de venkel te planten en zo wil ik het er vandaag over hebben.
Terwijl ik dit schrijf is het stevig aan het regenen. Deze nacht heeft het lelijk gedaan van donder en bliksem en ook water hoeveelheid. Met de vooruitzichten van mooi weer voor volgende week is dat prima. Tot nu toe stond de tuin reeds het hele seizoen droog. Die regen is goed want ik heb reeds veel moeten begieten buiten. _________________________________________________________________
Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Venkel Krijg je een behoorlijke beschrijving van venkel. Kort en bondig gezegd: Venkel wordt beschouwd als een kruid (het groen) en als groente (de knol). De zaden zijn dan geneeskrachtig en daaruit worden geneesmiddelen gemaakt.
Dit jaar heb ik geen venkel gezaaid in volle grond omdat ik gewoon geen grond vrij had op het juiste ogenblik. Mijn eigen zaai, rechtstreeks in potjes had ik verkeerd ingeschat , zodat ik er te weinig heb.
Ik kocht enkele bakjes bij maar die zaai is machinaal gebeurd en dat trekt er wel niet op hé. Kijk eens welke trossen plantjes je kan hebben en dat is echt moeilijk te splitsen. Je moet zeer goed opletten als je het doet, dat je niet alles kwijt bent. Je wordt er wel handig in na een tijdje. Telkens er niet te lang mee bezig zijn is de boodschap. Anders verslapt je aandacht met alle gevolgen vandien.
Dit is de eigen zaai, handmatig gebeurd. Als er meerdere plantjes staan kan je ze gerust allemaal van elkaar scheiden met een kuttermes dat je voldoende kan uitschuiven.
Na het scheiden is het best de afzonderlijke plantjes niet meer in te potten maar ze direct in een nat voortje te planten. Het is niet nodig dat en veel grond aan het plantje is maar er moet wel grond aan zijn. Te jonge plantjes kan je moeilijk scheiden omdat de grond er afvalt.
Succes er mee.
30-07-2015 om 11:52
geschreven door tuinblog d
29-07-2015
een bericht op de blog
Ik kreeg een bericht op de blog:
Beste, ik zoek zaad van boontjes en wel OXINEL. Zou u mij hieraan kunnen helpen? Groetjes Har
Beste Har,
OXINEL is een bonensoort uit het assortiment van Vilmorin (een Frans zaadhuis)Ik weet niet of die in Nederland verdeelpunten hebben maar bij ons hier in België is Vilmorin vrij goed verspreid. Er bestaan online Tuincentra die Vilmorin verdelen. Misschien is dit voor jou de beste manier om Oxinel te pakken te krijgen?
Wij hier, zijn (helaas voor jou) geen tuincentrum. We zouden je graag verder helpen maar we wensen je veel succes toe bij jouw zoektocht. Kijk bv eens op:https://www.online-tuincentrum.be/groentezaden-c-265.html Klik er op peulvruchten.
Wij zijn een ecologische vereniging die 1 keer per jaar een zaadactie houdt voor onze leden. Wij bieden enkel ecologische zaden aan.
Vilmorin verkoopt gewone zaden. Ze hadden enkele bio- zaden maar het werd geen succes. Nu zie ik ze niet meer in de zadenstand liggen. Ik gebruik enkel gewone zaden als ik met bio- zaad weinig of geen opbrengst heb.
Dat kan aan het zaad liggen, aan de soort grond maar ook aan een persoonlijk gemaakte fout (vb: te diep gezaaid enz.).
Ik ben geen fanatieke ecologist maar een gematigde. Ik kweek niet graag met verlies!
Jaren geleden kweekte ik ook een tijdje de Oxinel struikboon. Plots werd moeder de vrouw verliefd op paarse bonen, verkrijgbaar bijvelt. Die boontjes hebben of een veel kortere peul hebben dan die van de Oxinel. Ze zijn wel dunner en fijner van smaak. Maar ja over goesting en smaak valt niets te zeggen, dat aanvaard je gewoon.
Als de bonen bij mijn echtgenote in de smaak vallen dan kweek ik die. Wij zijn een goed samenwerkende vennootschap: Mijn vrouw vraagt, ik kweek, flink geholpen door mijn broer en zij maakt er dan een fijn gerecht van. Dit is nu eens een heerlijke manier van werken!
Wat biologische zaden betreft hebben wij nu hier in de omtrek, een bio- winkel die bio- zaden verkoopt. Ze bieden de zaden aan van het zaadhuis 'De bolster'. Wat niet voor handen is, wordt bijbesteld.
29-07-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
28-07-2015
primeurs uit de tuin
Gisteren beleefden we een eerste pluk van boontjes.
En dat zijn 3 soorten die op dezelfde moment klaar zijn voor de opening pluk. We zien de paarste struikbonen, de platte staak snijbonen en de zeer lange staak Hombeek boon (een oud Vlaams ras met de nieuwe naam omdat de oude verloren is gegaan). De pluk was voor Colette.
Het verlezen (knippen van beide uiteinden) was voor mij. Deze drie soorten zijn volledig draadloos.
Vooraleer we de staakbonen konden plukken moesten we eerst de staken min of meer recht zetten en fatsoeneren. Mijn broer was speciaal afgekomen om die klus te klaren. Het was een half uur kunst en vlieg werk.
Vooral het scheiden van de staak- groepen vergde wat moeite. De drie groepen snijbonen (links) lagen helemaal in elkaar geslagen. Bij de Hombeek boon is de derde groep van rechts, heel zijn top kwijt. Die staat er nu nog verslenst bij. Van deze bonen moet ik zelf zaad winnen. De kweker bij wie ik de zaden kocht staat niet meer op de jaarlijkse planten markt en een adres heb ik niet.
28-07-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
27-07-2015
een zomerdip
Een dipje in het zomerweer met enkel herfstdagen tussendoor. Dat komt wel eens voor in augustus maar uiterst zelden in de maand juli. Er was veel regen beloofd maar veel water kwam er opnieuw niet van. Zaterdag kregen we een korte maar grille zomerstorm te verwerken. Niet dat er veel schade was maar we zijn aan het ergste ontsnapt.
Staak bonen die door mekaar worden geschut, dat zie je per voorkeur beter niet gebeuren. Eerst was er een stevige zuidwester die de nu slappe koord noodzakelijk maakte. Toen stond de koord gespannen maar na een uur keerde de wind naar het noordoosten en dreef de verste staken op een hoopje.
En heb je dat nog gezien? salade die omver waait! Het is wel eikenblad maar toch, de wind die zo laag huishoud! Gelukkig zijn er van de courgettes reeds veel bladeren geknipt en zijn de planten vast gebonden aan de palen.
27-07-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
25-07-2015
tomaten
Het is jaren geleden dat ik nog zulke mooie tomaten had. Sedert half juli oogsten we sporadisch. Ik had de gewoonte ze, na de pluk te laten bijrijpen in de serre (kas). Maar met het eerder hete weer werd ik teruggefloten vanuit de keuken. 'Zeg, dat waren geen rijpe tomaten maar gekookte die ik rap in soep heb verwerkt'. Nu mogen, de vers geplukte, verder rijpen in de keuken of de frisse berging.
Waardoor bekom ik zo'n goed resultaat? Op de eerste plaats komt de keuze van de soort en daarna het begieten en de bij bemesting.
Omdat het zo uitkwam dat ik naast de grote tomaten nog al wat ruimte over had, wilde ik die opvullen. Het zijn lage mini tomaatjes geworden met een zeer grote opbrengst.
Buiten op vak 4 van de wisselteelt heb ik een mini tomaat geplant die nu stilaan woekert met een overvloed aan ranken. Om ze te leiden gebruik ik de afsluiting met de tuin van de buurman. Het kan maar zo gemakkelijk zijn. Door de zomerstorm van gisteren is die struik nu helemaal door mekaar geslingerd.
Ik heb me laten wijsmaken dat tomaten steeds mogen op dezelfde plaats staan. Vorig jaar stonden de hoge snoep (mini) tomaatjes zoals gewoonlijk tegen de serre aan. Augustus was een natte en koude maand. (Ik hoop dat we niet opnieuw op dit senario aansturen.) De plaag kwam op de mini's en sloeg over naar de serre. Er stonden drie soorten: 'coeur de beuf'- 'Roma's' en 'Noir de crimée'. In geen tijd, was mijn hele tomatenoogst om zeep.
Ik heb direct de ruiten van de serre aan de binnenkant ontsmet met azijn. De grond werd uitgevoerd en vernieuwd.
Dit jaar heb ik dubbele (op één onderstam ) geënte tomaten geplant. Gezien het resultaat is dit voor herhaling vatbaar. Vanaf nu is het bijna elke dag tomatenpluk.
Doordat wij hier poldergrond hebben (zeer water houdend) geef ik pas na het planten +/- een week, zo om de twee dagen, een volle plastiek pot water. Daarna laat ik het een beetje zijn beloop gaan. Bij het vormen van de eerste vruchten giet ik één keer per week de pot vol. Vanaf juni geef ik om de 14 dag een beetje smeerwortelgier per plant. Daarna vul ik elke pot met water om door te spoelen.
Bij het plukken zijn de tomaten rood op een kringetje na tegen de steel. Helemaal rood laten komen op de stam kan nogal lang duren. Het verbetert de smaak ook niet merkbaar.
25-07-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
24-07-2015
warmoes en paksoi
Warmoes, met brede (witte) stelen, is een vroege groente die wat uitzicht betreft veel gelijkenis vertoont met Paksoi die een zeer late groente is. warmoes (eigen foto) Dit jaar heb ik prachtige warmoes met zeer brede stelen maar ik had jaren dat de stelen eerder smal waren. Zo had ik vorig jaar, sijbiet in de tuin en dus geen warmoes.
paksoi (eigen foto)
Maar de paksoi is meer gesloten en de bladeren hebben een lichtjes andere vorm. Wat de stelen betreft heb ik ook nog paksoi gehad met brede stelen.
De zaai periode is totaal verschillend. Warmoes zaai je in het voorjaar maar paksoi zaai je in de beperkte periode tussen 15 juli en 15 augustus. Zaai je vóór 15 juli, dan schiet hij gemakkelijk door. Zaai je na 15 augustus dan moet het weer al zeer goed mee zitten om nog resultaat te boeken.
Bij ons is de paksoi nu, ongeveer klaar om te verspenen. ______________________________________________________________
Verschil tussen Warmoes en Snijbiet!
Warmoes (Beta vulgaris var. cicla) is een ouderwetse bladgroente, ook bekend onder de naam snijbiet. Hoewel warmoes en snijbiet dus als synoniemen worden gebruikt, zijn de twee niet helemaal identiek. In de (biologische) vers handel doelt men met snijbiet op een variant met veel blad, terwijl warmoes typisch dikke nerven heeft. Van warmoes at men vroeger alleen de bladstengels
Gezondheid Warmoes heeft een hoger ijzergehalte dan spinazie (4mg per 100gr, ten opzichte van 3mg per 100gr voor spinazie). Vitamine C en calcium zijn ook goed vertegenwoordigd: respectievelijk met 37 en 87 mg.
Bereiding Van warmoes kan je zowel blad als bladstelen eten. In het algemeen kan je dezelfde recepten gebruiken als voor spinazie, alleen is de kooktijd iets langer. Goed spoelen om in stukken gesneden, gaar te stoven. Er zijn tal van verwerkingsmogelijkheden: Warmoespuree, warmoes met (kaas)saus, moussaka met warmoes, warmoes taart, enzovoort.
Tip: meng een soeplepel vers geroosterde sesamzaadjes in de gestoofde warmoes. En gebruik gerust veel muskaatnoot!
Voor dit gedeelte heb ik me laten inspireren door http://www.dewassendemaan/warmoes (een schijnbaar, niet meer actieve site)
De meeste velt afdelingen hebben een nieuwsbrief. Voor onze afdeling is dat 'De Jabbeekse Velt-flap' die een twee maandelijkse nieuwsbrief is.
Vroeger verscheen die maandelijks. Toen werden geen foto's gebruikt. Van zodra het twee maandelijks werd, om te besparen, werden er zwart-wit foto's geplaatst. De laatste evolutie zijn de kleurfoto's. Deze in zwart-wit waren niet zo duidelijk maar nu, met kleur is het tip top in orde! Op de site van 'velt Jabbeke' http://beweegt.velt.be/jabbeke (klik op veltflap) kan je de veltflap lezen tot: jaargang 12 nummer 5 : november -december2010
Ik tikte op Google afbeeldingen 'veltflap ' in
Ik vond er op de eerste plaats een hoofding
Maar ik was vooral verwondert zoveel eigen afbeeldingen te vinden o.a. deze rolstoel.
Deze foto is genomen in één van de vele tuinen die we door de jaren heen bezochten in Engeland en dat met Bert.
Dit heeft uiteraard niets te maken met onze veltflap maar wel met de vele herinneringen die ik aan velt te danken heb. Nu heb ik geen rolstoel meer nodig maar het gesukkel blijft toch bestaan.
In de tuin is er altijd wat te doen nu er op vele fronten geoogst wordt.
23-07-2015 om 18:07
geschreven door tuinblog d
22-07-2015
komkommers
Het is nu de komkommertijd.
Dit jaar komen de vruchten zeer onregelmatig, nu eens veel dan een tijd maar sporadisch een vrucht. Je kan tussenin naar de winkel gaan voor een mooi groot exemplaar. Die zijn echter wel mooi groot maar behoorlijk droog. Het lijkt er bijna op alsof ze allemaal van 1 exemplaar zijn gekloond.
Wij hier snijden ze op +/- 25 cm voor de broeikomkommers en +/- 15 cm voor de veld komkommers met gegarandeerde sappigheid.
Ik geef elke dag water maar er staan te veel zij ranken aan de twee broeikomkommers maar heel veel kleinere vruchen. Het lijkt er op dat het plots een explosie van oogstbare vruchten zal worden.
De derde plant is in feite een buiten komkommer, de Engelse veld komkommer. Hij doet het zeer goed in de serre en de vruchten hebben neiging om stekelig te zijn. Deze plant heeft weinig ranken en geeft om de één à twee dagen een vrucht. De smaak van broei- en veld komkommer is identiek en ze zijn allebei mals en sappig. Ook hier vind ik het spijtig dat ik je niet digitaal kan laten proeven.
Uit ondervinding kan ik zeggen... laat komkommers, evenals courgettes, niet te groot worden want het vermindert de smaak en vooral de sappigheid.
22-07-2015 om 07:13
geschreven door tuinblog d
20-07-2015
onze blog
HERBRONNEN Om de eentonigheid te breken van altijd maar foto's met wat uitleg, zal ik uit een ander vaatje gaan tappen. Plots kreeg ik het gevoel, zonder enige aanleiding, dat ik in herhaling en eentonigheid aan het vervallen was. Daar is wel iets van aan.
Dit is ons 10de actieve jaar. Zo nu en dan hebben we een beetje moeten herbronnen. Nu is het weer zo ver. Ik zou het graag nog twee jaartjes volhouden en dan doorgeven of onze tuinblog laten verdwijnen. Voelt iemand zich geroepen, dan kan hij zich melden bijdalae2pandora.be
De bedoeling is: Opnieuw de nodige variatie in onze blog te brengen. Je moet weten dat we begonnen zijn met deze blog op 25 december 2005. Toen onder de naam 'tuinclubveltjabbeke'
Op een bepaald ogenblik was die door het aantal foto's verzadigd en moesten we overgaan op een vervolgblog. De logische naam is: 'tuinclubveltjabbeke 2' We hebben wel een zeer grote evolutie door gemaakt. Ga maar eens op tuinclubveltjabbeke' neuzen, heel onderaan in het archief en vergelijk met nu.
Bij de groenten die regelmatig kunnen worden geoogst zit ook een typische wintergroent: De boerenkool of krulkool.
Normaal wordt deze groente pas lekker geacht na de eerste nachtvorst.
In de plaats van de onderste bladeren geel te laten worden of allemaal aan de kippen voederen, kan je er best soep van koken. Als je naar recepten zoekt van boerenkool stoot je onvermijdelijk op bijna niets anders dan stamppot. Maar er zijn andere bereidingen ook. Je kan zoeken op het net zonder veel te vinden maar je kan ook zelf experimenteren.
Ik wens je veel succes.
20-07-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
19-07-2015
Oogsten
Eindelijk komt het oogsten op gang maar soms is die oogst eenmalig.
Dit is de eerste normale courgette oogst die zich nu om de enkele dagen moet herhalen. De ideale lengte bij het oogsten is maximum +/- 18 cm.
Ook de tomatenoogst in de serre is op gang gekomen. Iedere morgen pluk ik de rode tomaten en leg ze in een bakje om nog wat meer te rijpen. Zo heb je een overzicht en kan je telkens de diepst rode vruchten er uit kiezen. Te onrijp plukken vermindert de goede smaak. Spijtig kan ik je niet eens laten proeven
Hier heb je de eenmalige oogst van de eerste (vroege) zaai van de rode bieten.
Die kan je nu niet in zand bewaren tenzij in een heel frisse (koude) ruimte die ik niet heb. Daarom heb ik een tweede zaai die tegen eind oktober of wat later oogstbaar is. Om ze in de diepvries te bewaren moeten ze eerst gekookt worden en daarna gepeld.
Hier zie je duidelijk het verschil tussen de blinkende gepelde en de matte, rimpelige ongepelde bietjes. Het pellen zelf gaat heel vlot door een draaiende beweging van je beide handen op de biet, in tegengestelde richting
Wil je een optimale smaak bekomen, dat laat je de vruchten niet te groot worden. Ik kies bij voorkeur voor de halflange 'cylindra' van de Bolster. Dit is een soort die weinig of geen aarde bijsmaak heeft.