Wat is nitriet en hoe ontstaat het?
-Het nitriet-ion is een eenwaardig negatief geladen ion (anion) met als brutoformule NO2−. Nitrieten zijn de zouten van waterstofnitriet (HNO2).
-De onrechtstreekse inname van nitriet via voeding is laag. De omzetting van nitraat door ons eigen lichaam is de belangrijkste bron van nitriet.
Nitriet kan schadelijk zijn voor onze gezondheid.
Daaruit vloeit de vraag voort of je iedere dag salade mag eten?
Laat ons het hebben over:
Nitraatrijke- en nitraatarme groenten.
Nitraat komt van nature voor in groenten, maar ook in bijvoorbeeld water.
Een teveel ervan is niet goed, omdat het lichaam dit kan omzetten in nitriet.
Van spinazie en sla weten we allemaal wel dat er nitraat inzit, maar mag je dat iedere dag eten?
Welke andere groenten zijn eigenlijk nitraatrijk? En welke juist nitraatarm?
Nitraat kan op zichzelf niet veel kwaad.
Door het bewaren, bereiden of eten van nitraatrijke groente, wordt een deel ervan omgezet in nitriet.
Overmatig innemen van nitriet kan dus schadelijk zijn voor de gezondheid.
Nitraatrijke groenten : Nitraatarme groenten
- Andijvie -Asperges - Rode bietjes -Aubergines - Bleekselderij -Bloemkool - Chinese Kool -Broccoli - Koolrabi - Doperwten - Paksoi -Knolselderij - Postelein -Komkommer - Raapstelen -Kool, rode witte, savooi - Sla, alle soorten -Koolraap - Snijbiet -Paprika - spinazie -Prei - Spitskool -Schorseneren - Venkel -Snijbonen - Waterkers -Sperziebonen
-Spruiten
-Tomaten
-Tuinbonen
-Uien
-Witloof
-Wortelen.
Nitraatrijke groenten en vis zijn een slechte voedselcombinatie
Voedingsadvies - Eet niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten. Vier keer per week een schaaltje salade als bijgerecht telt daarbij mee als één keer. - Bewaar nitraatrijke groenten na aankoop niet langer dan twee dagen. Na twee dagen neemt het nitrietgehalte door de groei van bacteriën steeds verder toe. - Was spinazie en sla voor gebruik en verwijder bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren. Hiermee kan het nitraatgehalte tot 30 procent dalen. - Laat kliekjes van nitraatrijke groenten na verwarming snel afkoelen en bewaar ze daarna direct in de koelkast. Daarna kunnen ze weer opgewarmd worden, zonder dat het nitrietgehalte stijgt.
Opgelet
-Babys jonger dan 6 maanden hebben een lage maagzuurproductie.
Daardoor vormen ze op basis van het voedsel meer nitriet in hun lichaam.
Ook bindt nitriet bij babys beter aan eiwitten die voor zuurstoftransport zorgen.
Het gevolg kan een zuurstoftekort zijn.
-Geef kinderen jonger dan 6 maanden daarom liever geen nitraatrijke groenten
Geef het vanaf 6 maanden niet vaker dan twee keer per week.
-Geef het liever niet in combinatie met vis.
Deze tekst is een bewerking uit de onderstaande site. Daar kan je de volledige bijdrage van Franca van Dalen lezen. Bronnen: Voedingscentrum http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/artikelen/7589/mag-je-iedere-dag-sla-eten
Salades kunnen zo aantrekkelijk gemaakt worden.
21-09-2013 om 07:28
geschreven door tuinblog d
|