Jaarprogramma VG Waregem Leiekant voorgesteld Beveren-Leie, Desselgem, Sint-Eloois-Vijve Op zondag 13 januari was Beverse Weetjes te gast bij VG Waregem Leiekant. In de Mote te Desselgem stelde voorzitter Myriam Sabbe het jaarprogramma van 2008 voor. En er staan heel wat prachtige wandel- en fietsactiviteiten op het programma. Er staan ook een aantal nieuwheden op het programma. Zo zullen er tijdens de zomermaanden enkele avondwandelingen georganiseerd worden. Ook de dranktent zal tijdens de grote prijs Briek Schotte present zijn. Op Beveren-Kermis is er terug Wandelen op wielen
Na Myriam kwam de secretaris Koen Deruddere de nodige uitleg geven over de nieuwe website. De nieuwe site bekijken: klik hier
Op Beverse Weetjes vindt u voortaan een permanente link (zie linker marge) naar de nieuwe website van VG Waregem Leiekant. U vindt er alle info over het jaarprogramma, info over de activiteiten, een fotoboek.... zeker een bezoekje waard.
De eerste wandeling van het nieuwe seizoen, de Stapsteentjeswandeling in Tiegem, gaat door op 10 februari. (meer info is te vinden op de website)
Na de voorstelling werden de glazen nog eens volgeschonken en konden de aanwezigen nog nagenieten van een natje een droogje en een gezellig babbeltje.
Zin om op de planken te staan? Zin in iets anders? Doe mee aan bloemspeling 2008!
Theater maken met teksten van Kristien Hemmerechts, met toonmomenten tijdens de Week van de Amateurkunsten (25 april tot en met 4 mei), dat is bloemspeling 2008!
Bloemspeling 2008 toert door gans Vlaanderen en doet ook Waregem aan. De Waregemse cultuurdienst organiseert het voor jou dicht bij huis.
Heb je altijd al zin gehad om op de planken te staan? Je hebt nog nooit geacteerd en je wil wel? Of ben je een acteur met ervaring? Dan is bloemspeling 2008 iets voor jou!
Danny Verbraecken (danny@codevzw.be) is een regisseur met heel wat ervaring. De uitdaging is om met hem gedurende 10 repetities te komen tot een voorstelling van ongeveer een uurtje. Samen met wie de uitdaging opneemt, wordt een theaterstuk gemaakt op basis van teksten van Kristien Hemmerechts.
De repetities zullen in afspraak met de regisseur bepaald worden op een eerste bijeenkomst op maandag 11 februari 2008 om 20u. Wie inschrijft ontvangt een persoonlijke uitnodiging voor deze eerste samenkomst.
Toonmomenten zijn gepland op vrijdagavond 25 april & zondagnamiddag 27 april 2008, deze data moet je dus in elk geval vrijhouden. De toonmomenten maken deel uit van een uniek stedelijk initiatief nl. BoezemVrienden. Over het hoe en waar van 'BoezemVrienden' verneem je later meer. De sociale dienst, cultuurdienst, sportdienst, bibliotheek, heel wat vrouwenverenigingen, academies, scholen en tal van bekende en minder bekende Waregemnaars werken er alvast aan mee
Inschrijven kan tot 1 februari 2008: Cultuurdienst Gemeenteplein 2 8790 Waregem tel 056 62 12 56 of e-mail Klik hier
Meer info over dit theaterproject: De initiatiefnemer is CODE vzw, een collectief voor theaterverruiming johan@codevzw.be tel: 03 219 39 88, gsm 0495 35 19 49 , www.codevzw.be
Gezelligheid troef bij de Beverse KWB Op zaterdag 12 januari vond de 12de editie van de kerstboomverbranding plaats georganiseerd door de Beverse KWB. De laaiende gloed van de kerstbomen zorgde voor een warme sfeer. Volgens voorzitter Dirk Pattyn zijn er om en bij de 300 kerstbomen in vlammen opgegaan. Jong en minder jong kon er zijn gading vinden voor een hapje, een drankje en een gezellige babbel. Dat kon zowel in de Kernelle of buiten rond de smeulende vuurtjes. En voor de kinderen was er een aparte bar en animatie voorzien.
Via Jambootje kreeg Beverse Weetjes deze link met sfeerbeelden van de kerstboomverbranding. Bedankt hé Jambootje!!!
Een kerstboomverbranding is een traditie in het begin van het nieuwe jaar in veel Nederlandse en Belgische gemeenten. De dennenbomen die tijdens de feestdagen als kerstbomen in de huiskamers hebben gestaan, worden dan bijeengebracht en verbrand. Veel kerstboomverbrandingen zijn tegelijk een soort dorps- of buurtfeest. De kerstboomverbrandingen komen voort uit de eeuwenoude traditie om het nieuwe jaar in te luiden met nieuwjaarsvuren. Meer informatie rond een kerstboomverbranding: klik hier
Helaas, maar de supporters van de SV Waregem Zulte zijn een illusie armer. Het begon nochtans heel goed. Voor het vertrek kon niets de pret drukken. Ook al waren er enkele supporters die vermoedden dat het niet gemakkelijk zou worden, maar verliezen, nee dat niet...
De volgeladen bus vertrok dan ook met een 50-tal dol enthousiaste supporters die er goede hoop op hadden. Dat SV Zulte Waregem toch het onderspit moest delven tegen KV Kortrijk met 2-1 zal zeker niet aan de supportersclub van de Gilde gelegen hebben. Maar zou onze burgemeester wel zijn belofte nagekomen zijn in Rome...?
Iedereen die lid wil worden van de supportersclub kan daarvoor terecht in de café Gilde, Kerkdreef 3 Beveren-Leie, of bij iemand van de bestuursleden.
Drie dagen na de derde verjaardag van het overlijden van kardinaal Schotte kreeg deze West-Vlaamse scheutist zondag een definitieve rustplaats in zijn diaconale kerk Sint-Juliaan-der-Vlamingen te Rome. Ook kardinaal William Joseph Levada (USA), prefect van de congregatie voor de geloofsleer, mgr Nicola Eterovic (Kroatië), secretaris-generaal van de bisschoppensynode en pater Edouard Tsimba (Congo), generale overste van de congregatie van het Onbevlekt Hart van Maria (missionarissen van Scheut), woonden de herdenkingsdienst bij waarin mgr. Roger Vangheluwe, bisschop van Brugge, voorging.
Kardinaal Schotte was een bouwer van vrede en gerechtigheid, benadrukte pater Hugo Vanermen, msc, rector van de Koninklijke Belgische Kerk en Stichting Sint-Juliaan-der-Vlamingen, in zijn homilie tijdens de herdenkingsviering op.
Kardinaal Schotte was van bij zijn roeping als religieus, als priester, als bisschop en kardinaal steeds bewust van geliefd te zijn door Hem die hem geschapen en geroepen had. Deze overtuiging heeft hem tot dienaar gemaakt van de Kerk aan wie hij zich heeft gegeven tot enkele weken voor zijn hemelvaart wanneer hij in Washington zijn intieme vriend, paus Johannes Paulus II, ging vertegenwoordigen voor de vieringen van de 150ste verjaardag van dogmaverklaring van de onbevlekte ontvangenis van Onze-Lieve-Vrouw. Rector Vanermen noemde de missie van kardinaal Schotte de vervulling van de missie die hij had ontvangen, vooral als secretaris-generaal van de Bisschoppensynode. Gedurende lange jaren heeft hij met het wereldepiscopaat gezocht naar de actualisatie van de boodschap van het evangelie volgens de documenten van het Tweede Vaticaans Concilie. Eveneens verwees Hugo Vanermen naar de wapenspreuk van kardinaal Schotte, Parare viam Domino Pacis (de weg van de vrede voorbereiden voor de Heer). Deze wapenspreuk is een verwijzing naar zijn patroon Johannes de Doper, maar terzelfder tijd een verwijzing naar zijn werk: de ware vrede bevorderen die van God komt. Ook hier kunnen wij een band leggen met het evangelie van vandaag: de echte vrede zonder gerechtigheid is niet mogelijk. In die zin was kardinaal Schotte een bouwer van vrede en gerechtigheid en een veelgeliefde zoon van de Vader. Na het citeren van een commentaar van de heilige Cyrillus, bisschop van Jeruzalem in de vierde eeuw, besloot rector Vanermen zijn homilie met de reden waarom kardinaal Schotte een gelukkig man was. De zin en het doel van zijn leven ten dienste van de kerk en de mensen werd gedragen en gestuwd door het mysterie van de Drievuldigheid van liefde. Moge hij daarin voor ons een voorbeeld zijn.
Op het einde van de eucharistieviering onthulde mgr. Roger Vangheluwe een gedenksteen als een herinnering aan kardinaal Schotte en een uitnodiging om te bidden voor hem en zijn zielerust. Naast een paar tientallen vrienden en familieleden van kardinaal Schotte woonden ook Paul Breyne, gouverneur van West-Vlaanderen, en Kurt Vanryckgehem, burgemeester van Waregem, de eucharistieviering bij. Bron KN
Vanavond omstreeks 20.30 uur gaat de derby KV Kortrijk / SV Zulte Waregem door. Een kwalificatiewedrijd voor de kwartfinale in de Beker van België. De match van het jaar voor de 323 leden die de supportersclub van Café De Gilde te Beveren-Leie telt. Om 19.00 uur vertrekt de bus aan het supporterslokaal en hopelijk mogen de 'boerkes' (Waregemse term) de zege op zak steken. Vanavond gaat Beverse Weetjes de sfeer bij de supporters opsnuiven.
Op zondagmiddag 13 januari, drie dagen na de derde verjaardag van zijn overlijden, heeft in de Koninklijke Belgische Kerk Sint-Juliaan-der-Vlamingen klik hierin Rome een plechtige eucharistieviering ter nagedachtenis van Kardinaal Jan Pieter Schotte plaats.
Fier toont Iréne Schotte (83j en oudste zus van Kardinaal Schotte) haar officiële uitnodiging voor zondag 13 januari. "Ik was zo graag meegegaan naar Rome" vertelde Iréne, "maar het kan niet. Mijn broer Hubert zal er wel zijn en hij zal mij wel verslag uitbrengen" zegt Iréne.
"We waren thuis met vijf, helaas is onze broer Marc en zus Rose-Anne ook al overleden. Ik weet nog dat ik samen met Marc (hij was toen al ziek) naar Rome ben getrokken. We zouden geen audiëntie aanvragen bij de Paus, maar plots belde onze Jan ons op in ons hotel. Hij vroeg ons of we toch op audiëntie wilden, er waren enkele verontschuldigingen en zo kwamen er enkele plaatsen vrij. Wij zijn er toen heen gegaan" gaat Iréne verder. "De Paus nam altijd ruim de tijd om iedereen te begroeten, zeker de zieken. 'k Weet nog goed" zegt Iréne, "dat hij toen zijn hand op het mijne legde en zei: bedankt dat u uw broer aan de kerk schonk".
Iréne verblijft momenteel in De Meers te Waregem, ze vertelt honderd uit over de reis naar Rome toen Jan Schotte tot Kardinaal werd gewijd en over de tijd dat ze nog in Beveren verbleef.
"Weet je" zegt ze " dat ik thuis een album aan het maken was voor onze Jan. Hij kwam niet veel naar huis en als hij toch eens afkwam dan moest hij nog altijd van her naar der, thuis slapen was er ook al weinig bij. Ik beloofde hem om een album te maken van ons ouderlijk huis om hem op die manier kennis te laten maken met alle hoekjes en kantjes van onze woning. Ik was ook bezig met een album over de vier seizoenen in Beveren-Leie, het was bijna af. Helaas zal onze Jan het niet meer te zien krijgen".
Er reist een beperkte delegatie af naar Rome waaronder onze Beverse pastoor E.H. Luc Suys. Op zondag 20 januari om 09.30 u. zal er in onze parochie een eucharistieviering opgedragen worden ter nagedachtenis van Kardinaal Jan Pieter Schotte.
Jan Schotte, scheutist werkte sinds 1967 in Rome, waarvan 32 jaar in dienst van de paus in verschillende functies. Hij was gedurende negentien jaar (1985-2004) secretaris-generaal van de Bisschoppensynode. Tijdens het consistorie van 26 november 1994 werd Jan Pieter Schotte tot kardinaal gecreëerd. Op vraag van de kerkelijke overheden en de familie gebeurde de bijzetting van het stoffelijk overschot in de titelkerk van kardinaal Schotte deze week in intieme kring.
Voordien lag hij begraven in een kapel van de kanunniken van het Kapittel van de Sint-Pietersbasiliek op de monumentale 19de-eeuwse stedelijke begraafplaats Campo Verano in Rome.
Reeds bij leven had kardinaal Schotte de wens uitgesproken om in zijn titelkerk, San Giuliano dei Fiamminghi, begraven te worden. Enkele dagen voor zijn creatie tot kardinaal gaf paus Joannes Paulus II aan Jan Pieter Schotte voor aanvang van een vergadering al een hint dat hij kardinaal zou worden.
Wanneer het nieuws officieel werd, heeft Schotte onmiddellijk aan de paus de Koninklijke Belgische Kerk Sint-Juliaan-der-Vlamingen als titelkerk gevraagd. Onze nationale kerk stond niet op de lijst van titelkerken. Daarom heeft het Vaticaan de rang van deze kerk verheven tot diaconale kerk. Zo werd ze opgenomen in de lijst van de titelkerken en kon ze aan een kardinaal toegewezen worden.
In de kerk Sint-Juliaan-der-Vlamingen, die zich bevindt aan de Via del Sudario in het hartje van Rome nabij het Largo di Torre Argentina, zijn al een 50-tal personen begraven. Kardinaal Schotte is de eerste die na 1870 in deze kerk bijgezet wordt.
Sinds dat jaar is immers in Italië de wet op de geprivilegieerde begrafenissen van toepassing. Hierdoor staat men enkel bij wijze van uitzondering nog toe dat iemand in een kerk of een officieel gebouw begraven wordt.
Het graf voor kardinaal Schotte bevindt zich in een gang naast de kerk. Een gedenkplaat wordt bevestigd in het koor van de kerk
Beste Rita: de beslissing is genomen, liet Greet weten. Ik ga een boek schrijven over mijn vader: Meester Stevens. Al jaren vroegen me enkele Bevernaars, waarom ik geen boek schrijf over mijn vader. Begin december, was ik in Portugal bij mijn oudste broer Louis, die momenteel ook boeken aan het schrijven is, opzoekingen doet naar van alles en nog wat. Hij vond het jammer dat alles wat mijn vader realiseerde, misschien verloren zou gaan. "Greet, zou jij geen boek schrijven over ons vader?", vroeg hij me. We keken elkaar recht in de ogen. Ik wist het antwoord al, maar zei niets.
En nu, op mijn verjaardag, heb ik de beslissing genomen, ik doe het. De eerste proficiat kwam van mijn oudste broer Louis uit Portugal. Mijn vroegere buurvrouw wil het eerste boek al kopen. Ik weet dat het een hele onderneming zal zijn. Ik heb me een dictafoontje aangeschaft voor mijn verjaardag, waarmee ik 32 uren kan opnemen. Het is de bedoeling dat ik Bevernaars ga interviewen, te beginnen met de oudsten. Mijn broer Louis wil dat het een humoristisch boek wordt, zoals mijn vader het zou gewild hebben. Dat ben ik ook van plan.
Iedereen die Greet kan helpen met anekdotes, verhalen, foto's over haar vader: meester Stevens, mogen die altijd in haar brievenbus deponeren in de St Janstraat 45 te Beveren-Leie. Foto's voorzien van naam en adres want deze krijgt u gegarandeerd terug.
Arne Deprez en Lieven DHont exposeren in Vichte Van 18 tot en met 27 januari 2008 loopt in de oude kerk van Vichte een tentoonstelling van twee jonge kunstenaars. Lieven DHont (32j, ex-Bevernaar, woonachtig te Ingelmunster) exposeert schilderijen terwijl Arne Deprez (30j, Kortrijk) naar buiten treedt met in hoofdzaak etsen. Naar aanleiding hiervan had Beverse Weetjes een gesprek met de twee jonge kunstenaars.
Hoe bent u er toe gekomen om samen te exposeren? Lieven: We kennen elkaar al meer dan 10 jaar. We volgden samen onder meer vrije grafiek aan de academie van Harelbeke. Maar nadien splitsten onze wegen. Arne bleef actief bezig met onder meer etsen en zeefdruk. Ik ben nadien beginnen schilderen, op eigen houtje. De tijd leek mij nu rijp om voor de eerste keer met mijn werken naar buiten te treden. Daarvoor zocht ik een mede-exposant. En zo komt het dat we na al die jaren weer toenadering gezocht hebben.
Zijn er raakpunten in jullie werk terug te vinden? Arne: Ik ben van mening van wel, ja. Bij beiden staat de mens centraal. Maar we gaan ook allebei verder dan puur registreren van de realiteit. De figuratie is slechts het vertrekpunt van waaruit we gevoelens of ervaringen vorm geven. Het zijn van de mens staat bij beiden centraal. Het gaat om wat mensen bezighoudt in het leven.
Waarin liggen dan jullie grootste punten van verschil? Lieven: Uiteraard is het zo dat de technieken van het etsen en het schilderen met olieverf elk hun eigen karakter hebben. Puur technisch bekeken heeft het etsen beperkingen naar kleurgebruik en formaat toe. Maar Arne weet het uniek picturaal karakter van de ets volledig naar zijn hand te zetten. Arne: Het grootste verschil tussen de werken van Lieven en die van mij, ligt in de plastische uitwerking. De schilderijen van Lieven zitten nogal dik in de verf. Door deze tactiele manier van schilderen ontwikkelt hij een eigen beeldtaal waarbij de verftoets zelf een expressief beeldend element wordt. Mijn etsen hebben daarentegen een poetische, lyrische ondertoon. Ze zijn veeleer ingetogen van karakter. Dit wordt dan nog eens versterkt doordat ik mijn plastisch werk verweef met het geschreven woord.
Het wordt dus ongetwijfeld een boeiende confrontatie van twee verschillende picturale genres. Voor wie benieuwd is om te zien hoe twee jonge kunstenaars eenzelfde thematiek elk op zijn manier vorm geeft, moet beslist een bezoek brengen in het unieke decor van de oude kerk.
Praktische info: oude kerk Vichte, opening vrijdag 18 januari 2008 vanaf 20.00u. Open op 19-20 januari telkens van 10.00u tot 18.00u en op 26-27 januari telkens van 10.00u tot 18.00u lieven.dhont@skynet.be klik hier.
Op de gemeenteraad van deze avond (08/01/'08) stonden volgende agendapunten. Enkele ervan belangen ook onze gemeente aan en die geven we graag mee. De overige kunt u weldra op Ritasblog lezen.
1. mededelingen 2. onroerende goederen: goedkeuren aankoop gronden voor uitbreiding begraafplaats Deerlijkseweg + goedkeuren voorwaarden voor pachtverbreking 3. onroerende goederen: opheffen vervreemdingsverbod verkaveling Insectenwijk 4. invoeren van de functie gemeenschapswacht en de dienst gemeenschapswachten 5. onroerende goederen: goedkeuren gebruiksovereenkomst voor het gebruik van klaslokalen in de Gesubsidieerde Vrije Basisschool Beveren-Leie voor het verstrekken van kunstonderwijs 6. verlenen advies gewestelijk RUP Leievallei in open ruimte rond Kortrijk 7. aanvullende verkeersreglementen wegverkeer blijvend karakter: a) invoeren van kortparkeren met bewonerskaart in de stationsomgeving b) voorbehouden van 1 parkeerplaats uitsluitend voor personen met een handicap in de Nieuwe Olm c) invoeren parkeerverbod in de Kerkdreef d) invoeren van vrachtwagenverbod in de Kleine Heerweg tussen de Pontstraat en de Grote Heerweg 8. aanvullende verkeersreglementen wegverkeer blijvend karakter: a) aanleggen van 1 oversteekplaats voor voetgangers in de Toekomststraat b) aanleggen van 1 oversteekplaats voor voetgangers in de Nieuwenhovestraat 9. goedkeuren reglement m.b.t. kermisactiviteiten op openbare kermissen 10. goedkeuren reglement m.b.t. ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein 11. goedkeuren jeugdbeleidsplan 2008-2010 12. goedkeuren toelage noodhulp voor slachtoffers van de cycloon Sidr in Bangladesh 13. vragen
Nood aan leslokalen voor kunstonderwijs Voor het verstrekken van kunstonderwijs in Beveren-Leie is er nood aan bijkomende klaslokalen. Er werd voorgesteld om deze te huren bij de Gesubsidieerde Vrije Basisschool Beveren-Leie, tegen volgende voorwaarden: - het aantal dagen en de tijdstippen worden jaarlijks in gemeenschappelijk overleg bepaald; - gebruiksvergoeding: 1 500 per jaar, gekoppeld aan de index van 1 september 2004; - duur: vanaf 1 september 2007 tot 30 juni 2008, jaarlijks stilzwijgend verlengbaar, maximaal 9 jaar. Dit agendapunt werd goedgekeurd Parking in de Kerkdreef De parking op het Kerkplein in Beveren-Leie is recent heraangelegd, de inritten van de parking bevinden zich in de Kerkdreef. Hierdoor kunnen nog maximaal 3 wagens reglementair parkeren in de Kerkdreef voor de parking. De inritten zijn nauwelijks zichtbaar als er wagens voor de parking in de Kerkdreef geparkeerd staan. Voor de zichtbaarheid op de kruispunten van het Kerkplein met de Kerkdreef en de nieuwe inritten is het wenselijk om geen voertuigen meer te laten parkeren in de Kerkdreef voor de parking. De gemeenteraad ging akkoord met het aanvullende verkeersreglement van blijvend karakter voor het invoeren parkeerverbod in de Kerkdreef voor de vernieuwde parking.
Vrachtwagenverbod In het kader van de collectorwerken is de Kleine Heerweg tussen de Pontstraat en de Grote Heerweg heraangelegd met voetpaden. Door de hoge parkeerdruk in dit stuk van de Kleine Heerweg is er weinig plaats voor kruisende voertuigen. Het gevaar is reëel dat vrachtwagens hun toevlucht zoeken op het voetpad en dit kapot rijden. Gezien het perfecte alternatief met de Grote Heerweg stelde men voor om in de Kleine Heerweg tussen de Pontstraat en de Grote Heerweg vrachtwagenverbod in te voeren, uitgezonderd voor het plaatselijk verkeer. De gemeenteraad ging akkoord met het aanvullende verkeersreglement van blijvend karakter: invoeren van vrachtwagenverbod in de Kleine Heerweg (uitgezonderd plaatselijk verkeer) tussen de Pontstraat en de Grote Heerweg.
Van 07 december 2007 tot en met 06 januari 2008 werd de ijspiste voor de vierde maal opgesteld in het stedelijk Park Baron Casier. En de stad kan terugblikken op een meer dan positief resultaat.
Enkele cijfers Er werden 3.195 groepstickets verkocht (223 meer dan vorig jaar). Er kwamen 10.687 individuelen schaatsen. Dit maakt een totaal van 13.882 schaatsers. Vorig jaar klokten we af op 12.413, wat betekent dat we dit jaar 1.469 schaatsers meer mochten verwelkomen in Waregem. De VZW Tandem (Veloods en Strijkijzer) stonden terug in voor een verzorgde uitleen van de schaatsen.
Ook de tuinhuisjes waren goed in trek. Ze werden in totaal 86 keer geboekt en naar verluidt telkens met succes. De clubkas van de betrokken verenigingen zal ongetwijfeld goed aangevuld zijn. Wie nog even wil terugblikken naar de opening klik hier Op naar december 2008 voor een volgende editie !
Vakantiegenoegens Waregem-Leiekant Beveren-Leie - Desselgem - Sint-Eloois-Vijve stellen op zondag 13 januari hun nieuw jaarprogramma voor. Dit in OC De Mote, Liebaardstraat 36 te Desselgem om 10.30 u.
'Buur natuur' of alternatief informatief wandelplezier. Bij het begin van het nieuwe jaar bieden ze een glas en een hapje aan. Verder stellen ze ook hun eigen nieuwe website voor. Om de website te bezoeken klik hier
Ze starten met het nieuwe jaarthema 'Buur natuur' en genieten van de groene omgeving rondom OC De Mote.
Voor meer info kunt u steeds terecht bij: voorzitter Myriam Sabbe 0479/29.45.47 secretaris Koen Deruddere 056-72.63.22 penningmeester Rik Debels 056/32.77.61 ondervoorzitter Jo Neirynck 0497/33.83.70
Voor de negende maal op rij waren alle inwoners van groot Waregem welkom op de nieuwjaarsreceptie aangeboden door stad. In onze gemeente ging deze door in OC 't Klokhuis en net zoals de vorige jaren kwamen heel wat Bevernaars erop af. De organisatie van deze receptie ligt in handen van de verantwoordelijken van OC 't Klokhuis. Zij zorgen er namelijk voor dat er natjes en droogjes zijn, dat er animatie is....(volgens budget stad). Er werden 192 flessen witte wijn, 48 flessen rode wijn, 60 flessen Waregemnaerke voorzien. Hoeveel er werden uitgeschonken is voorlopig nog niet geweten, maar er zullen er niet bijster veel over zijn. Ook het verbruik van water fruitsap en bier proberen we u nog mee te geven.
De aanwezigen werden begroet door schepen Rik Soens, schepen Pietro Iacopucci, en de raadsleden Jaak Lefevre en Ann-Sophie Kindt. Nicol Vandenberghe, voorzitter OC 't Klokhuis, verzorgde het welkom en leidde de toespraak van schepen Iacopucci in.
Een succesvolle negende editie!!!
Hierbij geven we ook graag de toespraak mee van onze Beverse schepen Pietro Iacopucci
Met deze jaarlijkse nieuwjaarsdrink willen we, als stadsbestuur, een goede traditie in ere houden en dit ongetwijfeld met uw goedvinden.
U kreeg al vijf dagen ruim de gelegenheid om nieuwjaarswensen, - kussen en handdrukken in familieverband en vriendenkring te ruilen voor originele geschenken of goed gevulde envelopjes. Vandaag kunt u diezelfde wensen uitwisselen met al de mensen uit uw buurt, maar met dit verschil, u mag komen met lege handen en u hoeft zelfs geen eurocent bij te hebben.
We zijn uitermate tevreden met uw grote opkomst en om u zoveel mogelijk kans te geven op ontmoeting, hebben we ervoor geopteerd om het woord van de burgemeester heel kort te houden, want door de titel van eenvoudigste stad van Vlaanderen ben ik het u verplicht om ook mijn toespraak simpel te houden.
U zal mij dus vergeven als ik de terugblik van de burgemeester op 2007 van zon tien bladzijden niet helemaal herhaal. Ik verwijs daarvoor naar de brief, een goed ingezette gewoonte van collega Rik, een brief die ik samen met hem heb opgesteld en die intussen ongetwijfeld al een mooi plaatsje kreeg op uw schouw of nachttafeltje.
Ik moet dus niet herhalen dat 2007 geen gewoon jaar was met de talrijke grote sportieve en culturele activiteiten steeds in het teken van paard of fiets. We gaven ook al voldoende een overzicht van de belangrijkste projecten die het stadsbestuur het voorbije jaar heeft gerealiseerd in Beveren.
Het is nu ook passend even naar de toekomst te kijken, om te zien wat 2008 in petto heeft. Specifiek voor Beveren-Leie denken we aan volgende zaken: De collectorwerken aan de Beverenbeek waarvoor 1 miljoen euro wordt voorzien, met belangrijke toelage van de overheid. Voor de stedelijke basisschool wordt 1 miljoen euro voorzien voor de bouw van nieuwe klassen en waarbij een functionele inrichting nog beter onthaal zal mogelijk maken voor de bezoekers van onze school. Er worden nieuwe ballenvangers geïnstalleerd aan ons sportterrein, waardoor verdwaalde ballen worden tegengehouden. Naar verluidt zijn er steeds meer verdwaalde en afwijkende ballen sinds het intensievere gebruik van de nieuwe kantine op ons sportveld. De erfgoedwandeling die veel succes kent in centrum Waregem, wordt uitgebreid naar de deelgemeenten, waardoor ook in Beveren op verschillende plaatsen permanente borden worden aangebracht met info over ons erfgoed. De uitgave van een cultuurbrochure wordt voorzien waarin ook úw vereniging kan opgenomen worden om nog meer leden aan te trekken. Er worden middelen voorzien om verder te brainstormen over een mogelijks meer toerichtische invulling van de site rond de Zavelputten. Diverse voetpaden en fietspaden worden vernieuwd volgen het klassieke jaarlijkse programma. Door de aankoop van een veegmachine kunnen we ook in onze gemeente een flexibeler onderhoud garanderen. Verdere aanpassingswerken van ons containerpark, met name het verplaatsen van de weeg-en betaalinfrastructuur om de uitbreiding optimaal te kunnen gebruiken. Aanpassingswerken aan de deuren van onze kerk die de veiligheid ten goede komen. Vrees voor uw veiligheid wordt dus niet langer een geldig excuus om afwezigheid op zondag te motiveren.
Als we even uitzoomen en ook over de déélgemeentegrenzen kijken van onze stad, dan verwijzen we ook naar de recente koerswijziging van de nieuwe bibliotheek met bijkomende parkeergelegenheden, het OC en de nieuwe sporthal in Desselgem, de stadswinkel, het Regenboogstadion, de loskade, de laatste fase van de zorgcampus, de planning van diverse woonprojecten, en nog zoveel meer.
Beste mensen, niet zonder trots kunnen we al deze projecten aanvatten zónder een stijging van onze personenbelasting. Collega Rik, uw goede gebit dat toelaat uw tanden in een dossier te zetten stelt u duidelijk ook in staat om elke euro in twee te bijten zodat het stadsbestuur dubbel zoveel ambitie mag hebben!
U merkt het wellicht beste mensen, dat het stadsbestuur samen met de gemeenteraad de dynamiek, eigen aan onze stad, verder wil onderhouden, dat het beleid blijft ijveren voor een gezond evenwicht tussen wonen, leven en werken.
Op de foto de Beverse Aspi's, klaar voor de start van de fuif Naast de gewone wekelijkse activiteiten van Chiro Leieland volgen de jaarlijks weerkerende activiteiten elkaar in snel tempo op. Zo organiseerden de Aspis hun jaarlijkse fuif op zaterdag 5 januari. Deze stond in het teken van Jungle Bells. Een fuif die zowat 500 jongeren richting OC t Klokhuis bracht.
Op zaterdag 19 januari staat de Hutspotavond op het menu. Vanaf 18.00 uur is iedereen welkom in OC t Klokhuis om te genieten van deze heerlijke winterkost. Kaarten voor volwassenen: 10 euro, kinderen beneden de 12 jaar: 7 euro en er zijn ook steunkaarten te verkrijgen aan de prijs van 2.50 euro. Voor meer info kunt u terecht bij Andy: 0474/58 35 41. De opbrengst van deze activiteiten komt ten goede aan de algemene werking.
Maar Chiro Leieland zet zich ook ieder jaar in voor Broederlijk Delen. Ook dit jaar doen ze dat met hun car-wash, deze zal begin maart plaatsvinden. Later meer daarover.
Waregem de eenvoudigste stad zal een proefproject starten om de 1 en 2 eurocentjes uit omloop te halen. De regel om af te ronden naar 5 eurocent zal alleen van toepassing zijn wanneer klanten cash betalen en dat enkel op het totaalbedrag. Handelaars die aan de actie meewerken doen dit op vrijwillige basis en moeten dit duidelijk kenbaar maken in hun zaak. Indien de klant gepast kan betalen zal de regel niet toegepast worden. Ook niet op elektronische betalingen. De afrondingen zien er als volgt uit: 1, 2, 6 en 7 cent worden naar beneden afgerond, 3, 4, 8 en 9 cent worden naar boven afgerond.
Op dinsdag 22 januari van 09.00 u.-11.00 u. is er zitdag verwarmingstoelage in OC t Klokhuis, Kerkdreef 23 te Beveren-Leie een organisatie van het OCMW Info: 056 62 98 32
Van Dertienavond en Sterrestoeten in Beveren Dertiendag -in de ring van het Kerkelijk Jaar het feest van Driekoningen- heeft het leven van de buitenmensen vroeger met bijzondere gebruiken en geplogenheden doorspekt. Het was een "mesdag". Een dag waarop men vroeger verplicht geweest was zich van arbeid te onthouden en mis te horen. Een van de talrijke kerkelijke feesten die door toedoen van Napoleon opgedoekt werden en waarop voortaan te werken viel.
Het feestelijk karakter van Dertiendag-dertien dagen na Kerstmis-is echter nog heel lang blijven hangen bij het volk. Alle werk dat niet uitgesteld kon worden, werd in zeven haasten afgedaan en de buurten troepten samen. Ergens op een hofstede, ergens in een kortwoonst of in een huis van een reke. Er werden pijpen met grote "truizels" gestopt. Er werd gekaart en gezongen en gebabbeld. Kannen koffie werden uitgedronken met de onmisbare "dreupelkes" klare erbij.
Het was ook de tijd van de koekenbak. Moeder "temperde" het deeg en die "temper" ging dan het wafel ijzer in of de platte buis van de ronkende stoof op, om er als "hetekoek" vandaan te komen. Wafels en hete koeken werden zonder veel omhaal te koelen gesmeten op een strobed dat in de hoek van de keuken opengespreid lag en vandaar op grote platelen getast. Een lang leven was ze echter niet beschoren. Magen van gezonde buitenmensen knorren altijd!
Sterrestoeten Op Dertienavond en Dertiendag trokken ook groepjes "oosters" geklede kinders door het dorp met hun zelfgemaakte ster, om al zingend wat drinkgeld of wat natura-giften op te halen aan hofsteden en kortwoonsten. De mensen waren welgezind op zulke keren en keken op geen cent of geen wafel.
De missiewerking in Beveren, die in 1965 dit maandblad "Missiepost-De Clocke" het levenslicht liet zien, gaat voor een deel op die aloude Dertiendagfolklore terug. Lang voor men hier aan georganiseerde missiewerking ging doen immers, waren er de Sterrestoeten.
De Sterrestoeten, die tot doel hadden het werk van de missionarissen te steunen. Het is een historie die we in dit eindejaarsnummer eens uit de doeken willen doen. In de twintiger jaren moeten in West-Vlaanderen zo een beetje ten allen kante Sterrestoeten ontstaan zijn. Het was de tijd dat de missiegedachte welig bloeide in de bisschoppelijke kolleges en in de normaalschool te Torhout. Dertiendag of Driekoningen leek een gedroomde gelegenheid om de mensen een greep in hun geldbeugel te laten doen. Het was kerstvakantie immers voor studenten en scholieren, en daar waren ook de eeuwenoude gebruiken en de hang van ons volk om zich in kleurige Stoeten uit te leven. En wat kon er nu kleuriger zijn dan de tocht van Melchior, Gaspar en Balthasar, de Drie wijzen uit het Oosten?
Zo begon het ook in Beveren. In de winter van 1928-1929 kwam Albert Vandermeiren met kerstvakantie thuis uit het kollege van Moeskroen. Albert, die een zoon was van Baaske en Sanne uit het Stadhuis Iedereen zal wel weten dat dit Stadhuis niets anders was dan ons Gemeentehuis, dat heden ten dage als t Fonteintje onderdak biedt aan feestende en rouwende groepen Bevernaars. In dat Stadhuis was Albert Vandermeiren niet de enige die vakantie had. Ook zijn oom Medard Samyn was thuis. Nonkel Medard die als Maristenbroeder werkzaam was in Zaïre het toenmalige Belgisch-Kongo. Voor die missionaris had Albert de grootste bewondering. Hij wilde ten andere zelf zo half en half pater worden. Dat heeft André, zijn jongere broer, ons althans met de hand op het hart verzekerd. Veel was er voor "Berke uit het Stadhuis" dan ook niet nodig om aan de slag te gaan. Er werd een ster gemaakt die nonkel Medard mooi met zilverpapier beplakte en samen met Julien Vancraeynest en de jonge koster André Nolf, speelde hij Driekoningen. Ze trokken door de Deerlijksestraat en langs de "Gentse Bane" en haalden de som van 570 frank op. Vooroorlogse frank! Nonkel Medard was in zijn nopjes met die onverwachte steun voor zijn missiewerk.
Dat is het begin geweest. Heel bescheiden dus. Maar lang zou het zo niet blijven. De Beverse jongelui snakten naar spektakel toen. Het was de tijd waarin de fanfare ontstond en het zangkoor en de toneelgilde. Het voorheen zo stille en besloten dorp brak definitief open. De tocht der Drie Koningen op Dertiendag 1930, geleek dan ook in niets meer op de vrij stille rondgang van het jaar voordien.
Om te beginnen had timmerman Emeric Devroe een spiksplinternieuwe ster gemaakt. Eene die tegen een stootje kon. Daar stond "Claeyske" borg voor. Omdat koningen nu eenmaal nooit te voet gaan, had Albert Vandermeiren rust noch duur vooraleer hij drie boerepaarden op de kop getikt had.
Het eerste werd ter beschikking gesteld door Achiel Buyse van De Robijn, het tweede door André Delabie van het Goed te Beaulieu en het derde door voederhandelaar Gustaaf Siau. Ook die drie jonge kerels die a1s koning verkleed op een paard moesten kruipen, waren gauw genoeg gevonden. Albert moest daarvoor niet eens uit het gebuurte gaan. Remi en Jules Ducatteeuw en Michel Huyzentruyt waren daartoe maar al te graag bereid. Ze moesten er waarschijnlijk niet eens hun werk voor verletten. Ze waren betonwerkers, en in 't putjé-winter zal er voor hen toch niet veel te doen geweest zijn. Ook met de nodige kledij en andere parementen liep het los. Er werden geen grote eisen gesteld trouwens. Het gros van de stoet bestond uit een paar dozijn schooljongens. Die hadden hun kleurige gestreepte "slaapkerels" aangetrokken of een oude frak of vest die ze binnenste buiten gedraaid hadden. Henri Emmanuels zoon Velghe weet zelfs te vertellen dat zijn moeder hem ooit een nieuwe pyjama gekocht heeft voor die gelegenheid. Je mag erniet aan denken hoe dat stuk er zal uitgezien hebben toen hij thuiskwam na de tocht. De jongenssnoeten werden immers "kavezwart" gemaakt met in een kaarsvlam gebrande kurk. Voor de Koningen was echter waardiger kledij voorzien. Daar hadden de Zusters van het Klooster voor gezorgd, via hun relaties in Lendelede. Er was ook verlichting nodig. Natuurlijk. De stoet trok immers ook 's avonds verder. De schooljongens en de rest van het "voetvolk" kregen een papieren lampionnetje in de hand geduwd. Zo een kleurig' opvouwbaar dingetje, waar een eindje kaars in brandde. Op latere tochten mochten ook de flambouwen uit de kerk al eens gebruikt worden. Dat was niet zonder gevaar echter. Vertelt Cyriel Debaere immers niet dat zijn fakkel eens onder de poten van een der paarden terechtkwam ? De stukken waren heel natuurlijk. Tot wanhoop van koster André Nolf die het wel zag gebeuren, maar die er ook niets aan verhelpen kon.
De stoet vertrok aan het Klooster. Een paar trompetters van de toen nog jonge fanfare liepen voorop en bliezen dat hun kaken bol stonden. Geen beter middel dan dat om de mensen uit hun huis te halen. Onder het opstappen door zongen de kinders uit het gevolg kerstliederen die ze op school geleerd hadden. De tocht ging door de Deerlijksestraat die toen ook nog de hele huidige Oude Plaatse omvatte en langs de "Grote Bane". De enige straten van Beveren waar er nogal wat huizen bij elkaar stonden toen. Maar ook de afgelegen hofsteden en kortwoonsten werden niet vergeten. Een afzonderlijke ruiter reed op zijn "loper" gedurig af en aan om ook daar de giften te gaan afhalen. Die eerste keer was het Marcel Coussement van de hofstede Ter Caelbeke die het karwei op zich genomen had. Marcel, die later naar Argentinië zou vertrekken om daar zijn kennis van het vlasbedrijf te nutte te maken. Aan hem heeft onze Beverse-Brusselse dichter André Christiaens ooit een gedicht gewijd dat we bij gelegenheid eens zullen publiceren. Nu en dan hield de Sterrestoet even halt. Natuurlijk. De drie Koningen, al kwamen ze dan ook "uit den Oosten", waren in Beveren gekend als olijk geld en hier en daar stond een kennis met de fles klaar om ze een "dreupelke" te schenken. Dat veredeld wijwater konden ze best gebruiken ten andere, want op die eerste tocht regende het pijpestelen. Leon Coussement, de gulhartige zoon van de hofstede De Elst, had zelfs zoveel kompassie met de drie verregende Koningen, dat hij ze een hele fles cognac ineens cadeau deed.
De ene studentengeneratie volgde op de andere, maar de Sterrestoeten bleven. Het kwam zelfs gauw zover dat het schier uitsluitend een studentenaangelegenheid werd. Steeds meer en meer jonge Bevernaars immers gingen verder leren na de lagere school. In 1936 -of was het 1937- kreeg Beveren zijn eerste Studentenbond. Initiatiefnemers waren André Vandenhende, Roger Vancraeynest en Jules De Brabandere. Een van de allereerste aktiviteiten gold de toen al door hoge ouderdom eerbiedwaardig geworden "Tap", hetzij het huidige klubhuis van De Lindekens op de Oude Plaats. Die Tap werd grondig opgekalfaterd en ingericht als studentenlokaal.
Maar ook aan de Sterrestoet werd iets gedaan. Die stak immers nog steeds erg armtierig in de kleren. Samen met een paar kameraden ging André Vandenhende "op schooi" bij de textielfabrikanten in Vichte. Ze slaagden erin ettelijke koepons kleurig fluweel, damast en meubelstof los te peuteren en kwamen er triomfantelijk mee naar Beveren. Marcella Vandenhende, thans getrouwd met Marcel Benoit en stralende grootmoeder van verscheidene kleinkinders, heeft toen uren achter haar naaimachine gezeten om die lappen stof tot "tabbaards" en mantels te verwerken. De Koningen uit die tijd waren Jules De Brabandere, André Vermeulen, Robert Deconinck en Gerard Vanhoutte. Er zullen er beslist nog andere geweest zijn, maar een mens kan niet alles onthouden. Wel weten we nog heel goed dat die Sterrestoeten steeds een plezierige bedoening bleven. Soms moest er door de sneeuw gebaggerd worden. Andere keren beet de vrieswind gemeen in neus en oren. Het deerde niet. Er werd gezongen tot de kelen schuurden als glaspapier en bij de terugkomst in de zaal van het klooster wachtten de stapels goudbruine wafels die Marcella gebakken had.
Een paar jaar later ging de onafhankelijke Beverse Studentenbond op in de KSA -de Katholieke Studentenaktie- en kort daarop volgde een fusie met Desselgem. Dat moet zo naar het einde van de Tweede Wereldoorlog toe geweest zijn. De tijd dat Gerard Buyse, Marcel Vancompernolle en Hubert Algoet in hun "fleure" waren. Zo kwam het dat de eerste Sterrestoet die weer uitging na de oorlog, door de straten van Beveren en van Desselgem trok. Geen werk van één dag meer natuurlijk! En steeds maar kwamen en gingen generaties. Studenten kregen een burgergareel op om goedzakkige huisvaders te worden en nieuwkomers boden zich aan om op hun beurt het bradde studentenleven binnen te stappen. Voor ieder generatie echter bleef de Sterrestoet iets wat nooit op het jaarprogramma ontbreken mocht.
In de jaren 1950-56 waren het Jacques Vancompernolle en Louis Stevens de twee "trekpaarden" van de Beverse studentengemeenschap. Twee handige en praktische knapen, die onder andere de Sterrestoet een florissant uitzicht gaven. Vooral Louis kon goed met de boeren opschieten en ieder jaar opnieuw slaagde hij erin ergens een paard en een wagen los te krijgen. Met primitieve middelen werd op die wagen dan een grote kerststal in elkaar geknutseld. Geen geval effenop. Nee! Het was een stal met levende "kerstbeelden" erin en eromheen. Dat urenlang onbeweeglijk poseren op een open wagen die hotsebotsend dwars door Beveren reed, moet geen pretje geweest zijn. Het kan bitter koud zijn in januari. Dan was het "voetvolk" toch heel wat beter af. Die moesten zich niet zo deftig houden en konden naar hartelust met armen en benen zwaaien als ze het te koud kregen.
Alle leed,was echter gauw vergeten daarna in de goed verwarmde zaal van het Klooster. Het ergste kurkzwart werd van het aangezicht gewassen, de plunjes opgeborgen tot volgend jaar en het opgehaalde geld geteld. Tot de laatste duit ging dan naar de pastoor, "voor de missies". Daarna werden wafels gegeten. Hopen wafels. Wie ze gebakken had? Niet moeilijk te raden. Lieske Benoit natuurlijk, de echtgenote van André Dhont. Wat die al niet te tellen gehad heeft met het studentenvolk! Elk jaar had ze er trouwens twee of drie van haar "ras" in de Sterrestoet. Meelopen eerst en later zelf het heft in handen nemen. De periode van Jaak en Jos Dhont -zo tussen 1960 en 1968- is een hoofdstuk apart in de historie van de Beverse Studentenbond. Het was een hoogbloei, maar meteen ook een uitbloei.
Ook voor de Sterrestoeten kwam tenslotte het einde. De hoofdoorzaak was wellicht het razenddruk verkeer op de Gentse Baan, tenslotte de dichtst bevolkte straat van Beveren. Het was helemaal niet meer verantwoord zich daarop te wagen met een stoet. Maar ook in de studenten- en scholierenwereld was, geleidelijkaan iets veranderd. Men wilde dingen die eigentijds waren. Och, de generatie die omstreeks 1930 gezorgd heeft voor de fanfare, het zangkoor, de toneelgroep en de voetbalvereniging die moet ongeveer net zo gedacht hebben. De geschiedenis is tenslotte een eeuwige herhaling. De mens verandert niet zoveel. Als we het goed voorhebben, kende de Beverse Sterrestoet zijn laatste rondgang in januari van het jaar 1967. En het was net als bij de allereerste tocht in 1930, regenen en nog eens regenen. Het wispelturig klimaat der Lage Landen kan inderdaad voor alle soorten winterweer zorgen. In 1968 en 1969 hebben de studenten dan nog voor een "stoetloze" omhaling gezorgd,"die zelf tot 7000 fr. opbracht, maar daarna was het definitief uit. De Beverse Sterrestoet was naar het rijk der herinneringen verwezen... Bron Onder de Clocke, december 1978
De basketbalclub Bentschoenen uit Waregem organiseren reeds een aantal jaren een kerstconcert in de kerk te Beveren-Leie en dat steeds met veel succes. Op hun affiche prijken dan ook steeds grote namen, zo ook dit jaar. Maar... dit jaar is het echter bij prijken gebleven. Meer weten klik hier