Waregem de eenvoudigste stad zal een proefproject starten om de 1 en 2 eurocentjes uit omloop te halen. De regel om af te ronden naar 5 eurocent zal alleen van toepassing zijn wanneer klanten cash betalen en dat enkel op het totaalbedrag. Handelaars die aan de actie meewerken doen dit op vrijwillige basis en moeten dit duidelijk kenbaar maken in hun zaak. Indien de klant gepast kan betalen zal de regel niet toegepast worden. Ook niet op elektronische betalingen. De afrondingen zien er als volgt uit: 1, 2, 6 en 7 cent worden naar beneden afgerond, 3, 4, 8 en 9 cent worden naar boven afgerond.
Op dinsdag 22 januari van 09.00 u.-11.00 u. is er zitdag verwarmingstoelage in OC t Klokhuis, Kerkdreef 23 te Beveren-Leie een organisatie van het OCMW Info: 056 62 98 32
Van Dertienavond en Sterrestoeten in Beveren Dertiendag -in de ring van het Kerkelijk Jaar het feest van Driekoningen- heeft het leven van de buitenmensen vroeger met bijzondere gebruiken en geplogenheden doorspekt. Het was een "mesdag". Een dag waarop men vroeger verplicht geweest was zich van arbeid te onthouden en mis te horen. Een van de talrijke kerkelijke feesten die door toedoen van Napoleon opgedoekt werden en waarop voortaan te werken viel.
Het feestelijk karakter van Dertiendag-dertien dagen na Kerstmis-is echter nog heel lang blijven hangen bij het volk. Alle werk dat niet uitgesteld kon worden, werd in zeven haasten afgedaan en de buurten troepten samen. Ergens op een hofstede, ergens in een kortwoonst of in een huis van een reke. Er werden pijpen met grote "truizels" gestopt. Er werd gekaart en gezongen en gebabbeld. Kannen koffie werden uitgedronken met de onmisbare "dreupelkes" klare erbij.
Het was ook de tijd van de koekenbak. Moeder "temperde" het deeg en die "temper" ging dan het wafel ijzer in of de platte buis van de ronkende stoof op, om er als "hetekoek" vandaan te komen. Wafels en hete koeken werden zonder veel omhaal te koelen gesmeten op een strobed dat in de hoek van de keuken opengespreid lag en vandaar op grote platelen getast. Een lang leven was ze echter niet beschoren. Magen van gezonde buitenmensen knorren altijd!
Sterrestoeten Op Dertienavond en Dertiendag trokken ook groepjes "oosters" geklede kinders door het dorp met hun zelfgemaakte ster, om al zingend wat drinkgeld of wat natura-giften op te halen aan hofsteden en kortwoonsten. De mensen waren welgezind op zulke keren en keken op geen cent of geen wafel.
De missiewerking in Beveren, die in 1965 dit maandblad "Missiepost-De Clocke" het levenslicht liet zien, gaat voor een deel op die aloude Dertiendagfolklore terug. Lang voor men hier aan georganiseerde missiewerking ging doen immers, waren er de Sterrestoeten.
De Sterrestoeten, die tot doel hadden het werk van de missionarissen te steunen. Het is een historie die we in dit eindejaarsnummer eens uit de doeken willen doen. In de twintiger jaren moeten in West-Vlaanderen zo een beetje ten allen kante Sterrestoeten ontstaan zijn. Het was de tijd dat de missiegedachte welig bloeide in de bisschoppelijke kolleges en in de normaalschool te Torhout. Dertiendag of Driekoningen leek een gedroomde gelegenheid om de mensen een greep in hun geldbeugel te laten doen. Het was kerstvakantie immers voor studenten en scholieren, en daar waren ook de eeuwenoude gebruiken en de hang van ons volk om zich in kleurige Stoeten uit te leven. En wat kon er nu kleuriger zijn dan de tocht van Melchior, Gaspar en Balthasar, de Drie wijzen uit het Oosten?
Zo begon het ook in Beveren. In de winter van 1928-1929 kwam Albert Vandermeiren met kerstvakantie thuis uit het kollege van Moeskroen. Albert, die een zoon was van Baaske en Sanne uit het Stadhuis Iedereen zal wel weten dat dit Stadhuis niets anders was dan ons Gemeentehuis, dat heden ten dage als t Fonteintje onderdak biedt aan feestende en rouwende groepen Bevernaars. In dat Stadhuis was Albert Vandermeiren niet de enige die vakantie had. Ook zijn oom Medard Samyn was thuis. Nonkel Medard die als Maristenbroeder werkzaam was in Zaïre het toenmalige Belgisch-Kongo. Voor die missionaris had Albert de grootste bewondering. Hij wilde ten andere zelf zo half en half pater worden. Dat heeft André, zijn jongere broer, ons althans met de hand op het hart verzekerd. Veel was er voor "Berke uit het Stadhuis" dan ook niet nodig om aan de slag te gaan. Er werd een ster gemaakt die nonkel Medard mooi met zilverpapier beplakte en samen met Julien Vancraeynest en de jonge koster André Nolf, speelde hij Driekoningen. Ze trokken door de Deerlijksestraat en langs de "Gentse Bane" en haalden de som van 570 frank op. Vooroorlogse frank! Nonkel Medard was in zijn nopjes met die onverwachte steun voor zijn missiewerk.
Dat is het begin geweest. Heel bescheiden dus. Maar lang zou het zo niet blijven. De Beverse jongelui snakten naar spektakel toen. Het was de tijd waarin de fanfare ontstond en het zangkoor en de toneelgilde. Het voorheen zo stille en besloten dorp brak definitief open. De tocht der Drie Koningen op Dertiendag 1930, geleek dan ook in niets meer op de vrij stille rondgang van het jaar voordien.
Om te beginnen had timmerman Emeric Devroe een spiksplinternieuwe ster gemaakt. Eene die tegen een stootje kon. Daar stond "Claeyske" borg voor. Omdat koningen nu eenmaal nooit te voet gaan, had Albert Vandermeiren rust noch duur vooraleer hij drie boerepaarden op de kop getikt had.
Het eerste werd ter beschikking gesteld door Achiel Buyse van De Robijn, het tweede door André Delabie van het Goed te Beaulieu en het derde door voederhandelaar Gustaaf Siau. Ook die drie jonge kerels die a1s koning verkleed op een paard moesten kruipen, waren gauw genoeg gevonden. Albert moest daarvoor niet eens uit het gebuurte gaan. Remi en Jules Ducatteeuw en Michel Huyzentruyt waren daartoe maar al te graag bereid. Ze moesten er waarschijnlijk niet eens hun werk voor verletten. Ze waren betonwerkers, en in 't putjé-winter zal er voor hen toch niet veel te doen geweest zijn. Ook met de nodige kledij en andere parementen liep het los. Er werden geen grote eisen gesteld trouwens. Het gros van de stoet bestond uit een paar dozijn schooljongens. Die hadden hun kleurige gestreepte "slaapkerels" aangetrokken of een oude frak of vest die ze binnenste buiten gedraaid hadden. Henri Emmanuels zoon Velghe weet zelfs te vertellen dat zijn moeder hem ooit een nieuwe pyjama gekocht heeft voor die gelegenheid. Je mag erniet aan denken hoe dat stuk er zal uitgezien hebben toen hij thuiskwam na de tocht. De jongenssnoeten werden immers "kavezwart" gemaakt met in een kaarsvlam gebrande kurk. Voor de Koningen was echter waardiger kledij voorzien. Daar hadden de Zusters van het Klooster voor gezorgd, via hun relaties in Lendelede. Er was ook verlichting nodig. Natuurlijk. De stoet trok immers ook 's avonds verder. De schooljongens en de rest van het "voetvolk" kregen een papieren lampionnetje in de hand geduwd. Zo een kleurig' opvouwbaar dingetje, waar een eindje kaars in brandde. Op latere tochten mochten ook de flambouwen uit de kerk al eens gebruikt worden. Dat was niet zonder gevaar echter. Vertelt Cyriel Debaere immers niet dat zijn fakkel eens onder de poten van een der paarden terechtkwam ? De stukken waren heel natuurlijk. Tot wanhoop van koster André Nolf die het wel zag gebeuren, maar die er ook niets aan verhelpen kon.
De stoet vertrok aan het Klooster. Een paar trompetters van de toen nog jonge fanfare liepen voorop en bliezen dat hun kaken bol stonden. Geen beter middel dan dat om de mensen uit hun huis te halen. Onder het opstappen door zongen de kinders uit het gevolg kerstliederen die ze op school geleerd hadden. De tocht ging door de Deerlijksestraat die toen ook nog de hele huidige Oude Plaatse omvatte en langs de "Grote Bane". De enige straten van Beveren waar er nogal wat huizen bij elkaar stonden toen. Maar ook de afgelegen hofsteden en kortwoonsten werden niet vergeten. Een afzonderlijke ruiter reed op zijn "loper" gedurig af en aan om ook daar de giften te gaan afhalen. Die eerste keer was het Marcel Coussement van de hofstede Ter Caelbeke die het karwei op zich genomen had. Marcel, die later naar Argentinië zou vertrekken om daar zijn kennis van het vlasbedrijf te nutte te maken. Aan hem heeft onze Beverse-Brusselse dichter André Christiaens ooit een gedicht gewijd dat we bij gelegenheid eens zullen publiceren. Nu en dan hield de Sterrestoet even halt. Natuurlijk. De drie Koningen, al kwamen ze dan ook "uit den Oosten", waren in Beveren gekend als olijk geld en hier en daar stond een kennis met de fles klaar om ze een "dreupelke" te schenken. Dat veredeld wijwater konden ze best gebruiken ten andere, want op die eerste tocht regende het pijpestelen. Leon Coussement, de gulhartige zoon van de hofstede De Elst, had zelfs zoveel kompassie met de drie verregende Koningen, dat hij ze een hele fles cognac ineens cadeau deed.
De ene studentengeneratie volgde op de andere, maar de Sterrestoeten bleven. Het kwam zelfs gauw zover dat het schier uitsluitend een studentenaangelegenheid werd. Steeds meer en meer jonge Bevernaars immers gingen verder leren na de lagere school. In 1936 -of was het 1937- kreeg Beveren zijn eerste Studentenbond. Initiatiefnemers waren André Vandenhende, Roger Vancraeynest en Jules De Brabandere. Een van de allereerste aktiviteiten gold de toen al door hoge ouderdom eerbiedwaardig geworden "Tap", hetzij het huidige klubhuis van De Lindekens op de Oude Plaats. Die Tap werd grondig opgekalfaterd en ingericht als studentenlokaal.
Maar ook aan de Sterrestoet werd iets gedaan. Die stak immers nog steeds erg armtierig in de kleren. Samen met een paar kameraden ging André Vandenhende "op schooi" bij de textielfabrikanten in Vichte. Ze slaagden erin ettelijke koepons kleurig fluweel, damast en meubelstof los te peuteren en kwamen er triomfantelijk mee naar Beveren. Marcella Vandenhende, thans getrouwd met Marcel Benoit en stralende grootmoeder van verscheidene kleinkinders, heeft toen uren achter haar naaimachine gezeten om die lappen stof tot "tabbaards" en mantels te verwerken. De Koningen uit die tijd waren Jules De Brabandere, André Vermeulen, Robert Deconinck en Gerard Vanhoutte. Er zullen er beslist nog andere geweest zijn, maar een mens kan niet alles onthouden. Wel weten we nog heel goed dat die Sterrestoeten steeds een plezierige bedoening bleven. Soms moest er door de sneeuw gebaggerd worden. Andere keren beet de vrieswind gemeen in neus en oren. Het deerde niet. Er werd gezongen tot de kelen schuurden als glaspapier en bij de terugkomst in de zaal van het klooster wachtten de stapels goudbruine wafels die Marcella gebakken had.
Een paar jaar later ging de onafhankelijke Beverse Studentenbond op in de KSA -de Katholieke Studentenaktie- en kort daarop volgde een fusie met Desselgem. Dat moet zo naar het einde van de Tweede Wereldoorlog toe geweest zijn. De tijd dat Gerard Buyse, Marcel Vancompernolle en Hubert Algoet in hun "fleure" waren. Zo kwam het dat de eerste Sterrestoet die weer uitging na de oorlog, door de straten van Beveren en van Desselgem trok. Geen werk van één dag meer natuurlijk! En steeds maar kwamen en gingen generaties. Studenten kregen een burgergareel op om goedzakkige huisvaders te worden en nieuwkomers boden zich aan om op hun beurt het bradde studentenleven binnen te stappen. Voor ieder generatie echter bleef de Sterrestoet iets wat nooit op het jaarprogramma ontbreken mocht.
In de jaren 1950-56 waren het Jacques Vancompernolle en Louis Stevens de twee "trekpaarden" van de Beverse studentengemeenschap. Twee handige en praktische knapen, die onder andere de Sterrestoet een florissant uitzicht gaven. Vooral Louis kon goed met de boeren opschieten en ieder jaar opnieuw slaagde hij erin ergens een paard en een wagen los te krijgen. Met primitieve middelen werd op die wagen dan een grote kerststal in elkaar geknutseld. Geen geval effenop. Nee! Het was een stal met levende "kerstbeelden" erin en eromheen. Dat urenlang onbeweeglijk poseren op een open wagen die hotsebotsend dwars door Beveren reed, moet geen pretje geweest zijn. Het kan bitter koud zijn in januari. Dan was het "voetvolk" toch heel wat beter af. Die moesten zich niet zo deftig houden en konden naar hartelust met armen en benen zwaaien als ze het te koud kregen.
Alle leed,was echter gauw vergeten daarna in de goed verwarmde zaal van het Klooster. Het ergste kurkzwart werd van het aangezicht gewassen, de plunjes opgeborgen tot volgend jaar en het opgehaalde geld geteld. Tot de laatste duit ging dan naar de pastoor, "voor de missies". Daarna werden wafels gegeten. Hopen wafels. Wie ze gebakken had? Niet moeilijk te raden. Lieske Benoit natuurlijk, de echtgenote van André Dhont. Wat die al niet te tellen gehad heeft met het studentenvolk! Elk jaar had ze er trouwens twee of drie van haar "ras" in de Sterrestoet. Meelopen eerst en later zelf het heft in handen nemen. De periode van Jaak en Jos Dhont -zo tussen 1960 en 1968- is een hoofdstuk apart in de historie van de Beverse Studentenbond. Het was een hoogbloei, maar meteen ook een uitbloei.
Ook voor de Sterrestoeten kwam tenslotte het einde. De hoofdoorzaak was wellicht het razenddruk verkeer op de Gentse Baan, tenslotte de dichtst bevolkte straat van Beveren. Het was helemaal niet meer verantwoord zich daarop te wagen met een stoet. Maar ook in de studenten- en scholierenwereld was, geleidelijkaan iets veranderd. Men wilde dingen die eigentijds waren. Och, de generatie die omstreeks 1930 gezorgd heeft voor de fanfare, het zangkoor, de toneelgroep en de voetbalvereniging die moet ongeveer net zo gedacht hebben. De geschiedenis is tenslotte een eeuwige herhaling. De mens verandert niet zoveel. Als we het goed voorhebben, kende de Beverse Sterrestoet zijn laatste rondgang in januari van het jaar 1967. En het was net als bij de allereerste tocht in 1930, regenen en nog eens regenen. Het wispelturig klimaat der Lage Landen kan inderdaad voor alle soorten winterweer zorgen. In 1968 en 1969 hebben de studenten dan nog voor een "stoetloze" omhaling gezorgd,"die zelf tot 7000 fr. opbracht, maar daarna was het definitief uit. De Beverse Sterrestoet was naar het rijk der herinneringen verwezen... Bron Onder de Clocke, december 1978
De basketbalclub Bentschoenen uit Waregem organiseren reeds een aantal jaren een kerstconcert in de kerk te Beveren-Leie en dat steeds met veel succes. Op hun affiche prijken dan ook steeds grote namen, zo ook dit jaar. Maar... dit jaar is het echter bij prijken gebleven. Meer weten klik hier
Naar jaarlijkse gewoonte organiseren de Aspi's van Chiro Leieland hun fuif.
Het thema van dit jaar: Jungle Bells
DJ Fretten & Sander zorgen voor de muzikale omkadering. De fuif gaat door in OC 't Klokhuis te Beveren-Leie op 5 januari 2008. De deuren gaan open om 20.30 u. en er is een bewaakte vestiaire voorzien. De inkom aan de deur: 4, in voorverkoop: 3. Kaarten te bekomen bij de leiding van Chiro Leieland.
houder van een diploma graduaat of bachelor voor de volgende voltijdse betrekkingen:
Meer info en inschrijvingsformulier over:
- controleur werken gebouwen klik hier - beleidsmedewerker bibliotheek klik hier - beleidsmedewerker communicatie klik hier - beleidsmedewerker internationale samenwerking klik hier - beleidsmedewerker personeel klik hier - beleidsmedewerker ICT klik hier Wij bieden een functie in statutair dienstverband, een loon op B-niveau, maaltijdcheques en hospitalisatieverzekering.
Parlando: nieuwsbrief 3 ziekenhuis O.L.V. van Lourdes Waregem
De materniteit bestaat 25 jaar ! Anno 1982 werd in Waregem geschiedenis geschreven : het alom gekende moederhuis, gelegen aan de Zuiderlaan, hield op te bestaan aangezien het wettelijk verplicht werd kraamafdelingen deel te laten uitmaken van een algemeen ziekenhuis. Daarom werd op het terrein van het ziekenhuis een volledig nieuwe vleugel voor moeder- en kindzorg gebouwd. Op 27 december 1982 was het zover : de materniteit opende haar deuren. Een jonge equipe, aangevuld met twee vroedvrouwen van het OCMW, ging er vol enthousiasme aan het werk en dit onder leiding van twee gynaecologen, dr. Roger Van Braekel en dr. Jan Claeys, en de hoofdvroedvrouw Zr. Elvina. Ook een groot aantal huisartsen uit de streek deden er bevallingen.
Op die eerste werkdag werden een moeder en haar pasgeboren baby vanuit het moederhuis naar de materniteit overgebracht. In de nacht van 27 op 28 december 1982 werd de eerste baby, Angelo genaamd, op de materniteit geboren.
Het eerste werkjaar in 1983 werd meteen bekroond met 500 bevallingen en dit aantal bleef jaar na jaar toenemen. Over een periode van 25 jaar werden 16.285 babys geboren. Dit jaar wordt de kaap van een 700-tal geboortes overschreden. Doorheen de jaren kreeg de missie van de materniteit steeds duidelijkere vorm met veilige patiëntgerichte zorg, gekoppeld aan professionaliteit, als sluitelbegrippen.
De volledige materniteit is intussen ook gerenoveerd. De kamers werden in een nieuw kleedje gestoken en voorzien van douches. Elke kamer is standaard voorzien van hetzelfde comfort, zoals TV, radio, koelkast, safe en een aparte babybox. Roomservice werd in het leven geroepen met maaltijdfaciliteiten voor de partner, vrije menukeuze uit respect voor ieders overtuiging, mogelijkheid tot het plaatsen van bestellingen voor drank en versnaperingen en tot organisatie van een doopfeest.
De vroedvrouwen geven driemaal per jaar info-avonden om de zwangeren en hun partners zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de bevalling en het ouderschap/moederschap. Vanaf volgend jaar wordt eveneens gestart met werkgroepjes voor zwangeren, die kiezen om borstvoeding te geven.
Ook na het verlaten van de materniteit kunnen moeders thuis een beroep doen op een team van vroedvrouwen, die er een professionele opvolging van moeder en kind waarborgen in nauwe samenwerking met de gynaecologen en de kinderartsen. Dit zilveren jubileum is de ideale kans om alle medewerkers te bedanken voor hun dagdagelijkse inzet.
Het is tevens de gelegenheid om de patiënten te danken voor het vertrouwen dat ze in de materniteit hebben. Wij blijven bouwen aan een veilige, professionele en klantvriendelijke opvang en verzorging van moeder en kind.
In de beginperiode werden te vroeg geboren babys verzorgd op de kinderafdeling, die toen nog aan de andere kant van het ziekenhuis gelegen was. Hierin kwam verandering door een eigen neonatale afdeling binnen de materniteit te voorzien. Op deze ultramoderne dienst, uitgerust met hoogtechnologische apparatuur, waarborgen intensief opgeleide vroedvrouwen de verzorging van de allerkleinsten.
In het verloskwartier werden de arbeidskamers heringericht om een zo huiselijk mogelijke sfeer te creëren. In elke arbeidskamer is een relaxatiebad voorzien. Je kan er ook je eigen muziek beluisteren. De bevallingen worden nu quasi uitsluitend door de 4 gynaecologen gedaan. Samen met de 3 kinderartsen staan zij in voor een optimale moeder- en kindzorg. Op de foto: v.l.n.r dr. Jan Claeys, dr. Birgit Belaen, dr. Steven Hellebaut en dr. Monica Notermans
Ook nu zal de jaarwisseling in onze stad gepaard gaan met heel wat gefeest en gefuif. Mooi meegenomen als je je op oudejaarsavond niet druk hoeft te maken over een glaasje meer of minder De stad voorziet opnieuw de Sylvesterbus, dit jaar voor de zesde keer. Vorig jaar hebben heel wat feestvierders er gebruik van gemaakt. We hopen dat ook nu de keuze wordt gemaakt voor een veilige start. Om ervoor te zorgen dat de feestvierders veilig en wel de nacht doorkomen, organiseert de stad deze bus die pendelt tussen de verschillende feestlocaties in Waregem.
De bus rijdt de hele nacht (van 20.00u. s avonds tot 8.00u. s morgens) tussen negen stopplaatsen in de omgeving van de feestadressen. Er zijn stopplaatsen in elke deelgemeente. Bovendien rijd je helemaal gratis. Om het uur vind je de bus terug op deze stopplaatsen En dit gedurende de ganse nacht!
eerste bus laatste bus Markt Waregem 19.55u. 6.55u. Kerk Sint-Eloois-Vijve 20.00u. 7.00u. Kerk Desselgem 20.10u. 7.10u. t Klokhuis Beveren-Leie 20.15u. 7.15u. Kerk Nieuwenhove 20.30u. 7.30u. Station Waregem 20.40u. 7.40u. Holstraat Waregem 20.45u. 7.45u. Waregem Expo 20.50u. 7.50u. Markt (kerk) Waregem 20.55u. 7.55u. Meer info: Jeugddienst Tel.: 056 62 13 85 E-mail: klik hier.
Kerst in onze parochie Nadat een werkgroep de kerststal opbouwde op dinsdag 18 december gingen Theo Coussement en Monique Verhamme aan de slag op maandag 24 december om het altaar in de bloemetjes te zetten. Om 24.00 u was de tijd aangebroken voor de middernachtmis. Deze werd voorgegaan door E.H. Luc Suys bijgestaan door diaken Gilbert Deketele en E.H. Patrick Leenknecht verzorgde de homilie. De middernachtmis werd opgeluisterd door het Gregoriaans koor uit Deerlijk en werd afgesloten met het lied 'Stille nacht' aan de kerststal. Ondertussen had Chiro Leieland ook niet stilgezetten. Zij zorgden ervoor dat de aanwezigen bij het naar buiten komen nog even konden nagenieten met een glaasje warme Glühwein.
Op vrijdagavond 21 december was Beverse Weetjes op vraag van KAJ De Snaere te gast om enkele sfeerbeelden te nemen van hun benefietavond.
Het bestuur van KAJ De Snaere organiseerde ook dit jaar een benefietavond ten voordele van Sonobeg.
Sonobeg is een Beverse werkgroep die zich inzet voor Beverse noodlijdenden. Op het ogenblik helpen zij o.a. een gezin waar de vrouw ziek is en de man thuis moet blijven om voor het gezin te zorgen. Daar ze een eigen huis bezitten (op afbetaling) zouden ze geen recht hebben op steun van het OCMW, dat wist alvast iemand van de werkgroep te vertellen. De opbrengst van de veiling en drank 250 euro, gaat volledig naar de werking van Sonobeg. Een prachtig initiatief, door jongeren georganiseerd!!!
Kerstmusical in Stedelijke Basisschool te Beveren-Leie
Het is de middag voor kerstavond en heel erg koud. Er ligt een dik pak sneeuw op de straat, en het vriest dat het kraakt. Emma heeft net een sneeuwballengevecht met haar vriendinnen gehad en wil nu graag naar binnen toe. Ze heeft zelf een huissleutel, maar als ze die wil pakken, kan ze hem niet vinden. Even later komt haar jongere broertje Renzo thuis. Zelf geeft hij ook een huissleutel, maar die heeft hij nooit bij omdat zijn zus toch altijd vroeger thuis is. Renzo is boos omdat Emma haar sleutel kwijt is, nu moeten ze op de stoep blijven zitten tot hun ouders thuiskomen en dat zou nog uren kunnen duren. Ze hadden beiden iets op het werk. Emma vond het in het begin niet zo erg. Het was toch de middag voor kerstavond, en dan is het altijd gezellig. Er komen dan ook allerlei bijzondere mensen voorbij en dat gebeurde nu ook.
De eerste die voorbij kwam was ho,ho, ho de kerstman. Een vrolijke man met een zware stem. Hij was op zoek naar zijn arrenslee en zijn rendieren. Hij vroeg natuurlijk wat Emma en Renzo op de stoep zaten te doen. Ze vertelden wat er aan de hand was maar de kerstman kon hen niet helpen. Hij beloofde om wat later nog eens terug te komen en ging verder op zoek.
Een tijdje later kwam de Mexicaanse familie Munoz voorbij. Ze praten met een raar accent. "Hallo-os", zegt pa Munoz. "wij loekos een hotelos, dat hier hotelos?". "'t Is ons huisos, zegt Renzo. " Waarom jullie niet naar binnos?" vraagt pa Munoz. " Sleutlos, kwijtos, koud-os, en honger-os", antwoordt Renzo. De familie Munoz vraagt of ze met hen meewillen, maar dat kan niet want hun ouders zouden weldra wel thuiskomen. Om de honger van Renzo te stillen krijgen ze een grote Mexicaanse worst en de Mexicaanse familie gaat verder op zoek naar een hotel. Renzo had echter niet veel trek in speciale Mexicaanse worst en zijn buik bleef maar rammelen. Hij vond dat de worst een beetje stinkos.
Ondertussen verscheen een groepje zingende kinderen. Ze vertelden dat ze met Kerstmis altijd zingen voor het goede doel, de derde en vierde wereld. Renzo deed wat negatief over de zangkwaliteiten van het groepje maar Emma vond dat zij het zeker niet beter zouden kunnen en stopte haar kerstkransje in het mandje van de zingende kinderen. Daar was Renzo niet mee opgezet, Emma had beter de stinkos Mexicaanse worst gegeven, die lusten ze zelf toch niet.
Er kwam ook een oud vrouwtje voorbij die niet begreep waarom broer en zus daar zo in de koude op de stoep zaten. Emma en Renzo legden hun verhaal nogmaals uit. De oude vrouw was op weg naar haar oudste zoon waar haar een lekker kerstmenu wachtte. Emma en Renzo mochten gerust meegaan er was toch altijd veel te veel, wist de vrouw te vertellen. Renzo zou dat wel willen want frietjes en kip zouden smaken, maar Emma wilde op haar ouders wachten.
Plots ziet Emma de kersthaas, zij was op de vlucht voor Kerstmis. Renzo zag of hoorde niets van de kersthaas en Emma dacht dat ze rare dingen begon te zien van de koude.
Even later komt er een heel aardige jongen voorbij en Emma heeft het plots niet koud meer, ze heeft het zelfs heel warm. De jongen, Quinzie, kon goed gitaar spelen en biedt aan om Emma gitaar te leren spelen. Volgens Renzo is ze gewoon verliefd!
Nog een tijdje later komt er een oude, eenzame man voorbij. Emma en Renzo stuurden Kobus, zo heette de man, naar het kerstdiner waar de oude vrouw over sprak. Daar was er toch altijd eten in overvloed.
Nadat Kobus een tijdje weg is komen de ouders van Emma en Renzo thuis. Ze moesten allebei naar een kerstborrel op het werk en hadden verwacht dat de kinderen allang lekker binnen zouden zitten. Ondertussen had de kerstman zijn arrenslee en rendieren gevonden en de oude vrouw had de eenzame, oude man gevonden.
Emma, Renzo en hun ouders konden uiteindelijk lekker naar binnen om daar samen echt Kerstmis te gaan vieren!
Tussendoor zongen de verschillende klassen kerstliederen, voor het slotlied werd een grote kring gemaakt die de omvang van OC 't Klokhuis in beslag nam. Directeur Stefaan zette de werkgroep van dit prachtige kerstspel in de bloemetjes, meester Brecht ontbreekt op de foto, hij was nog aan het werk in de regiekamer.
Zesde leerjaar van Vrije Basisschool Beveren-Leie voert kerststukje op.
Op donderdagnamiddag 20 en vrijdagvoormiddag 21 december voerde het zesde leerjaar van de Vrije Basisschool hun kerststukje op. Daarbij waren ook de ouders welkom om een kijkje te komen nemen. Ook Beverse Weetjes was op uitnodiging van Rita Mestdagh aanwezig.
Er was eens . een zwaluw op weg naar het warme zuiden. Onderweg werd hij moe en midden in een dorp vond hij een standbeeld om even uit te rusten. Het standbeeld kon het hele dorp overschouwen en had gezien dat er in enkele gezinnen nood was aan hulp. Zo vroeg het standbeeld aan de zwaluw om met de edelstenen waarmee het bezet was naar de hulpbehoevenden te vliegen. De zwaluw ontdeed het beeld van de edelstenen op het zwaard, de twee ogen en het bladgoud van de mantel. Daarmee kon een moeder haar zieke kind helpen, had de schrijver geen kou meer op zijn zolderkamer, was een meisje geholpen die haar zwavelstokjes om te verkopen verloor Maar de zwaluw werd moe en stierf en het standbeeld stond er grijs en grauw bij. De burgemeester liet het grauwe standbeeld verwijderen en een van zichzelf op de sokkel plaatsen, de zwaluw werd bij het vuil geworpen. Er daalde een engel uit de hemel neer die zich afvroeg: of het dat is wat de Heer van ons wenst?
Op de foto: schepen Rik Soens, financieel adviseur Frederic Verdonck en ontvanger Geert Coussement Schepen van Financiën Rik Soens stelde op 20 december de begroting en investeringen voor het jaar 2008 voor: in totaal voor een bedrag van 12.499.425 euro.
De personenbelasting blijft ongewijzigd op 6,8%.
Beveren-Leie *Voor de Stedelijke Basisschool te Beveren-Leie is er 1 miljoen euro voorzien. Daarmee zouden o.a. de houten chalets (blijven wel staan) vervangen worden door stenen gebouwen, toelage van de overheid bedraagt 510.000 euro. *Voor de Zavelputten site Beaulieu is er jaarlijks 12.500 euro voorzien, (dit voor het geval dat er een goed project kan rond gemaakt worden). *Voor de Sint Jan de Doperkerk is er 40.000 euro voorzien voor het aanpassen van de deuren, (naar buiten draaien, multifuntioneel maken en veiligheid).
Op de foto: schepen Jo Neirynck, directeur Stefaan Dewaele, schepen Rik Soens
Desselgem: *Er is een bedrag van 750.000 euro voorzien voor een nieuwe sporthal in Desselgem. Na de bouw van de nieuwe sporthal gaat de huidige tegen de vlakte en later komt daar een ontmoetingscentrum. *Er gaat 500.000 euro naar de installatie van een loskade en toegansweg aan de Leie. Sint Eloois Vijve *Nieuwe jeugdlokalen (te bouwen waar het huidige speelplein ligt) ontwerp ervan 10.000 euro. Waregem: *Voor het Boothuis aan de stadionvijvers in Waregem wordt 490.000 euro uitgetrokken. Er is al een ontwerper aangesteld. De stad wil het gebouw opnieuw verhuren als restaurant in concessie. *Ook het Jeugdcentrum zal aangepakt worden, voor de verbouwing- en aanpassingswerken is er een bedrag van 490.000 euro voorzien. * Voor de inkombeveiliging van de stadswinkel is er 250.000 eruo voorzien. *Voorts komt er een restauratie (voegen) van de toren van de dekanale kerk Amandus&Blasius in Waregem voor 330.000 euro. *Voor de Schakel is er 300.000 euro gepand voor een nieuwe trekkenwand (computergestuurde bewegende wanden, met de huidige waren veel problemen). Brandramen scenetoren 19.000 euro en 25.000 euro voor het aanpassen electr. van de conciërgewoning. *Aanvraag renovatiedossier stallingen Park Casier: een ontwerper aanduiden 10.000 euro, 150.000 euro voor de restauratie van het hekwerk (subsidies bedragen 300.000 euro) en 15.000 euro voor het aanleggen van verschillende groenzones. *Voor de bibliotheek is 5000 euro voorzien voor het ontwerp van de nieuwbouw, voor nieuw meubilair en materiaal 26.500 euro en informaticamateriaal 23.000 euro. *Voor de aanleg van een nieuw containerpark in Waregem (oude gebouwen van Gaselwest) in de Roterijstraat is 600.000 euro uitgetrokken. Toelage overheid bedraagt 200.000 euro. Het huidige containerpark in de Transvaalstraat ligt in een woonzone, daar zal in de toekomst een bouwproject gerealiseerd worden.
Verder geven we nog enkele begrotingscijfers mee: (deze lijst is nog onvolledig) *De kassieke investeringen van fiets- en voetpaden voor de som van 810.000 euro. *Voor rioleringswerken 1.400.000 euro. *Investeringstoelage poincaré (vrijzinnigen) van 100.000 euro voor de aankoop van een onroerend goed en 5000 euro voor de inrichting van het gebouw. *Inrichten musea 5000 euro (rond het paard en WOI?) *Investeringstoelagen voor de Kerkfabrieken 97.000 euro. *Aanleg kunststofgrasveld achter Waregem Expo, nieuw voetbalveld waarop Waregem-Zulte ten alle tijde zal kunnen trainen, zal aangelegd worden op één van de twee huidige pleinen. Stad Waregem investeert daarin 250.000 euro de rest ongeveer 125.000 euro komt ten laste van de club. *Voor het vernieuwen tennisterreinen (aan De Meers ) zal de stad een investeringstoelage van 150.000 euro toekennen, het overige zou door de club bekostigd worden. *Toegangsweg Bloso Sporthotel, 100.000 euro voor het toegankelijk maken via de Veldhoekstraat. *Collectorwerken Beverenbeek 1.000.000 euro, toelage van de onderheid bedraagt 310.000 euro. *Internationale samenwerking investeringsprojecten Ngarama 50.000 euro. *Voor de uitbreiding van de stationsparking kant Boulezlaan 50.000 euro. *Vernieuwen Duthoystraat 300.000 euro. *Aankoop grond 115.000 euro uitbreiding begraafplaats aan de Barakke. *Brandweer gebouwen en herstelling gebouwen 100 000 euro, vernieuwing materiaal 40.000 euro en aankoop multifunctionele karweiwagen 50.000 euro. ....
Stadhuis Waregem: enkel gesloten op 24, 25 en 26 december, ook op 31 december 2007 en op 1 januari 2008. Deelgemeenten: gesloten van 24 december 2007 tot en met 2 januari 2008.
Dienst bevolking Zaterdagvoormiddag 22 december: dienst bevolking open Zaterdagvoormiddag 29 december: dienst bevolking gesloten.
Containerparken Beide containerparken zijn gesloten op maandag 24, dinsdag 25, woensdag 26 en maandag 31 december 2007 alsook op dinsdag 1 en woensdag 2 januari 2008.
Stedelijke bibliotheek De 3 bibliotheken zijn gesloten op maandag 24, dinsdag 25 en woensdag 26 december, maandag 31 december, dinsdag 1 en woensdag 2 januari.
Cultuurcentrum de Schakel Het cultuurcentrum De Schakel is gesloten van 24 december 2007 tot 4 januari 2008.
Sportdienst en zwembad De Treffer Zowel het stedelijk zwembad als de administratieve diensten van de Sportdienst zullen gesloten zijn 24, 25 en 31 december 2007 alsook op 1 januari 2008.
Op dinsdagvoormiddag 18 december werd er duchtig gewerkt in de Sint Jan de Doperkerk. Een groep vrijwilligers ging er aan de slag met de opbouw van de kerststal, het plaatsen van kerstbomen Dankzij vele helpende handen, ook de bloemschikkers zullen nog aan de slag gaan, zal de kerk terug een sfeervolle uitstraling hebben, klaar om Kerstmis te vieren.
Iedereen kan dit feest meevieren: in de middernachtmis die zal opgeluisterd worden door het Gregoriaans koor uit Deerlijk ofwel op Kerstmis om 09.30u, deze viering zal opgeluisterd worden door de St. Gregoriuszanggilde. Op de foto ontbreken Camiel Demeyer, Jan Tijtgat en Walter Neirynck
Vrije Basisschool van Beveren-Leie werkt aan veiligheid en milieu
Op maandagmorgen 17 december, om iets voor 08.00u, trotseerden juf Ilse, juf Jo, juf Nancy en juf Vera samen met Veronique Vanderhasselt de bittere koude. Goed verlicht vatten ze post aan de poort van de school en wensten alle leerlingen een goede morgen. Diegenen die hun fluohesje droegen werden gefeliciteerd en de niet-dragers , ja, die werden erop gewezen om het in t vervolg wel te doen.
Een (goeie) reden om het niet te dragen is als mama het nog moet strijken. Met een ongestreken fluohesje over straat lopen is toch GEEN ZICHT. Maar al bij al viel het goed mee, vrijwel alle leerlingen hadden hun hesje aan en op een paar uitzonderingen na, waren ook de allerkleinsten LICHTJES IN HET DUISTER!
'Ladder van Lansink' in de voortuin van de Vrije Basisschool te Beveren-Leie Wie was Lansink? Dhr. Lansink was een Nederlands parlementslid en professor die in 79 de hiërarchie in de afvalverwerking lanceerde. Lansinks ideeën waren niet zozeer gebaseerd op wetenschappelijk onderzochte levenscyclusanalyses, maar op levensbeschouwelijke gronden ('rentmeesterschap over de schaarse aardse goederen'). Sindsdien inspireerden heel wat landen, alsook de Europese gemeenschap en het Vlaamse Gewest, hun afvalbeleid hierop.
Ladder van Lansink. Het afgelopen weekend heeft de werkgroep milieuopvoeding op school de Ladder van Lansink opgezet in de voortuin van de Vrije Basisschool. Daar wisten juf Nancy en Gregoor Vandenborre -Gregoor is lid van de werkgroep MOS en de ouderraad- heel wat meer over te vertellen.
Juf Nancy wist te vertellen wat de verschillende treden inhouden. Hoe hoger op de ladder hoe minder vervuilend voor het milieu. Voorkomen: gebruiken van brooddozen, drinkbussen Hergebruiken: kringloopwinkel, herbruikbare flessen Recycleren: papier, glas . Verbranden: verbranden van restafval in de verbrandingsoven te Harelbeke (minder goed voor milieu, mens en dier) Storten: was niet zo van belang daar alles naar de verbrandingsoven gaat. Juf Nancy sloot af met de mededeling dat iedere leerling een blad met uitleg zou meekrijgen naar huis.
Groeiende ladder Daarna was het de beurt aan Gregoor, hij legde de uitwerking van de ladder uit, want de werkgroep wilde ook de constructie ervan milieuvriendelijk houden. Zo werden er takken van bamboe en wilgen in verwerkt. Het idee achter het gebruik van wilgentakken is dat deze vanzelf groeien. Tussen de takken zal nog wat afval opgehangen worden, (oude fiets, slingers?). De bedoeling daarvan: als de Ladder van Lansink in de loop van het voorjaar begint te groeien zal het groen van de wilgen het afval overwoekeren.