NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Photobucket - Video and Image Hosting
Photobucket - Video and Image Hosting
Foto
E-mail uw bericht

Foto
Blog als favoriet !


Gastenboek
Een berichtje nalaten:  
Voeg berichtje toe!

Laatste commentaren
 • E.H.COUCKE (MarleenKerckaert)
      op Laatste bijeenkomst van weduwenkring
 • Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Mijn favorieten
 • Een zicht op Beveren-Leie
 • foto
 • Categorieën
 • Activiteiten (1)
 • Basisscholen (3)
 • Bijzondere activiteiten (1)
 • Jubileum (15)
 • Kermis 2012 (9)
 • Koninklijk bezoek (1)
 • Kroniek van zeven... (31)
 • Parochie (3)
 • Stads weetjes (2)
 • Verenigingen (11)
 • Kalender

  Activiteiten

  Archief Beverse Weetjes

  17-04-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erfgoeddag te Beveren-Leie
  http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/ 
  Op zondag 13 april organiseerde stad Waregem met medewerking van de gezinsbonden een erfgoedwandeling in de drie deelgemeenten Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve:
  ‘Venster op het Verleden’.
  De wandeling van ongeveer 4 km kon op eigen houtje gedaan worden met een plannetje of aan de hand van de nieuwe publicatie ‘Vensters op het verleden’.

  Om 14.30 u was er tevens in elke gemeente een wandeling met stadsgids voorzien. In de drie deelgemeenten werden naar aanleiding van de Erfgoeddag 18 infoborden geplaatst bij de verschillende bezienswaardigheden met een korte uitleg.

  Om 10.00 u stond de tent opgeslagen op het Bevers kerkplein en stonden de medewerkers gepakt en gezakt klaar voor het ontvangen van de eerste wandelaars die al klaar stonden voor vertrek. Over de ganse dag mochten de medewerkers zo’n 70-tal wandelaars verwelkomen. In Beveren-Leie konden ze trouwens de grootste opkomst van de drie deelgemeenten noteren.

  Voor de wandeling met de stadgids Willy Denoulet (gewezen Bevernaar) kwamen er ongeveer de helft van de totale opkomst opdagen. De ceremoniemeester van dienst heette iedereen van harte welkom. Bemerk dat ook Elma en Selma rustig zaten te wachten tot de wandeling van start ging.
   
  Hier is alvast het eerste deel van de Beverse erfgoedwandeling. Alles wat u hier te lezen krijgt is geschreven aan de hand van hetgeen de gids wist te vertellen en daarbij enkele gegevens uit 'Onder de Clocke' aan de hand van Etienne Ducatteeuw en Michel Debrouwere 
  Vensters op het Beverse verleden
  *De eerste halte die werd aangedaan was de Sint-Jan de Doperkerk. Daar wees de gids op de prachtige bloemen die, gekweekt door de pastoor E.H. Luc Suys, steeds de kerk sieren. In de ingang van de zijkapel werd er halt gehouden aan de grafsteen van Geraard van Gistel en zijn echtgenote Alice Walcourt.  Meer weten over de patroonheilige en Geraard van Gistel


  *De tweede halte was op het vernieuwde kerkplein, daar wist de gids te vertellen dat Beveren-Leie een van de enige gemeenten is, die na 1940 een nieuw centrum kreeg. Dat heeft te maken gehad met het opblazen van de oude kerk die op een uiterste uithoek (aan de Leie) van Beveren stond. Er zou dus een nieuwe kerk gebouwd worden in middelpunt van Beveren. Maar dat was niet zo simpel en er werd eerst een noodkerk gebouwd in 1947. Na 1960 zijn de meeste huizen in de kerkdreef er gekomen. Hij wees eveneens op het monument dat naast het gemeentehuis (1956) staat:
  ‘De Bouwer’ van Willem Vermandere, ingehuldigd in 1987.
  http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/ 
  Monument "De bouwer"

  *De derde halte was dan ook een eindje verderop aan de plaats waar de noodkerk heeft gestaan. Op 23 december 2006 publiceerde Beverse Weetjes al het een en ander over de noodkerk klik hier  om er meer over te weten.


  *De vierde halte was een stop aan de site van Interlin in de K. Albertstraat. Deze site is er gekomen in 1958 wat aan de streek goede economische vooruitzichten bood, daar de vlas- en de textielnijverheid een dieptepunt kende. Interlin was een van de grootste bedrijven van de streek, samen met een bedrijf uit Gullegem waar men eerst leemplaten en later spaanderplaten produceerde. Deze site is nu eigendom van de firma Huyzentruyt die er woningen zal op bouwen. http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
  De site Interlin

  http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/ 
  *De vijfde halte was op de hoek van de School- en de Roestraat aan het kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen. Het eerste kapelletje dat er stond dateerde uit 1932 en werd gebouwd door enkele buurtbewoners.

  In Onder de Clocke vonden we deze tekst terug: Het heiligdommetje werd gebouwd op initiatief van de buurtschap, aan de hoek van de Schoolstraat en de Roestraat. Het werd gewijd op zondag 5 juli 1932. Fier op hun realisatie poseren Emmanuël Velghe, Leo Vercruysse, André Viane, Napoleon Vercruysse en veldwachter Victor Goussaert’.

  Ondertussen moest dit kapelletje plaatsruimen voor de verbreding van de rijweg. Er werd echter een nieuw kapelletje opgetrokken en op een natte zaterdag 10 december 1960 kwam vicaris generaal Mgr Depoorter de huidige kapel van O.L.Vrouw van Vlaanderen inwijden.

  http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
  *De zesde halte was gelegen op de hoek van de Roestraat met de Sint-Jansstraat. Daar staat sinds 1906 het kapelletje gewijd aan Sint-Jozef. Het werd er gebouwd op initiatief van pastoor Jozef Neurath. Het doel ervan was een halteplaats voor de processie die tweemaal per jaar door de oude Plaatse trok. Dat was op de zondag na Sacramentsdag en op Maria Hemelvaart. Het kapelletje kostte toen 417,50 oude Belgische frank, om in huidige termen uit te drukken is dit zo’n 10 euro. Let wel, in Onder de Clocke staat te lezen dat de jaarwedde van een gemeentesecretaris toen 850 Bfr bedroeg en voor de gemeenteontvanger was dat 300 Bfr.
  Om het nodige bedrag bijeen te krijgen werd daarvoor een inschrijvingslijst geopend. Die inschrijvingslijst is bewaard gebleven, (maar daar komen we later nog op terug).

  Naast het kapelletje staat de hoeve ‘De Robijn’ hoelang die er staat is niet geweten. Wel is geweten men het woonhuis vernieuwde in 1865 (gevelsteen), de rest van het gebouw is ouder. Zeer merkwaardig zijn de twee linden die er staan, de mooiste van Beveren wist de gids te vertellen. De linden werden indertijd aan hoeven gezet om ze beschermen tegen boze geesten en waren tevens een symbool van vruchtbaarheid. De hoeve is nu bewoont door Jan Vantieghem.

  http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/Rechts van de Sint-Jozefkapel op de andere hoek van de straat ziet u boven de voordeur nog Sint-Jan staan, dit was vroeger café en beenhouwerij uitgebaat door de robuuste René Bostoen. Daar is ook de wielerclub ‘Sport na Arbeid’ gesticht op 25 april 1923.
  Het is ook daar dat de eindstreep van de wielerwetstrijd ‘De grote prijs André Defoort’ lag. André werd in 1941 kampioen van België en in 1942 ging de eerste grote prijs André Defoort door.
  Zoals eerder vermeld is, zal het ontstaan van ‘Sport na Arbeid’ die binnen enkele dagen 85 jaar bestaat verschijnen op Beverse Weetjes. 
  Om het eerste deel te lezen  klik hier. 

  Om deel twee te lezenklik hier.
  *De zevende halte lag een eindje verderop aan de overkant van de Sint-Jansstraat aan boomkwekerij Joos Van Tieghem . Op de weide naast de oprit, 'De Poperput' genoemd, stond er vroeger een hoge wip voor de boogschutters. De gids wist ook te vertellen dat daar ooit een huisje zou gestaan hebben dat diende om mensen te isoleren met een besmettelijke ziekte zoals cholera, de pest… dat noemde men de lazarie.
  De weg werd verder gezet en bij het kruisen met de Kleine Heerweg wees de gids links, op het gebouw waar het allereerste gemeentelijk onderwijs geven werd.
  http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
  *De achtste halte bevond zich aan café ‘t Fonteintje vroeger De Handboog waar de Beverse schuttersgilde werd heropgericht, daar bevond zich de liggende wip.

  Dit is ook sinds jaar en dag het lokaal van de pijpensociëteit ‘Deugd en Vreugd’ die in 1910 werd opgericht in café De Kloef.

  Indertijd is daar ook nog het gemeentehuis in ondergebracht geweest.

   

   

  Op het infobord aldaar kunt u een foto zien van de gewezen schuttersgilde.
  http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
  In Onder de Clocke vonden we over deze foto hetvolgende: De Beverse Sint-Sebastiaansgilde in 1938 ter gelegenheid van het tienjarig bestaan na de herstichting in 1928. De foto werd genomen op de Persemeers achter de herbergen "De Rode Poort" en '" t Hof van Commerce".
  Onderaan, met hun grote beveiligende wissen hoed, de pijlrapers Lucien Vereecke en Jacques Verborgh.
  Eerste rij gezeten, van links naar rechts : Marcel Steelant, Silveer Nijs (Desselgem), Constant Clinckemaille, Georges Houdhuyze, de Desselgemse stationschef Leopold Schepens, Jeroom Mestdagh, Jacques Verschuere en Constant Cnockaert.
  Tweede rij, staande, van links naar rechts : Remi Snauwaert, René Bostoen, Gentil Casteele (Desselgem). Gerard Lecluyse, Pol Lambrecht, Georges Debaere, meester Leon Lecluyse, meester Ottevaere uit Ooigem en Frans Vandevoorde.
  Derde rij, van links naar rechts : Maurits Vandenberghe, Jules Cnudde, Gentil Seijns, Georges Houduyze junior, Hilaere Oos­terlinck en beenhouwer Nijs uit Deerlijk.


  *De negende halte bevond zich aan het oudste café van Beveren ’t Leckerke en op de andere kant vindt u het voormalig café die de naam ‘Eclk soukt te leven’ droeg. Later werd deze naam veranderd in ‘Twee honden aan één been’. Toepasselijk wist de gids te vertellen want naar het schijnt kwamen de twee café uitbaters niet al te best overeen.
  Het gemeentehuis is ook een tijdlang gehuisvest geweest in ’t Leckerke (tot rond 1880), u vindt er trouwens nog altijd den bak van weleer. In de loop der jaren kreeg ’t Leckerke een nieuw uitgangbord en werd omgedoopt in “De Goede Hoop”
  In 1925 werd het een gesloten huis. Na de dood van Cyriel Debaere in 1980 kwam het gebouw leeg te staan. In de zomer van 1981 werd de galerij Handicraft er in ondergebracht. Op Beveren kermis ging de galerij open. De nieuwe uitbaters hopten na enkele maanden een kleine drankgelegenheid te kunnen koppelen aan de galerij waar een biertje, koffie en pannekoeken zouden te verkrijgen zijn. Deze drankgelegenheid kreeg ook de oude naam van ’t Leckerke terug. Maar het is niet bij een kleine drankgelegenheid gebleven, maar het huidige Leckerke werd daarbij een gezellige Bistro.


  *De tiende halte bevond zich op het Bevers kerkhof tevens de plaats waar de oude kerk stond. De kerk stond naar het oosten en het koor naar het westen gericht. Een uitzondering, want van bijna alle kerken is het koor naar het westen gericht. Blijkbaar zou dit gekomen zijn omdat men bij de bouw van de kerk in 1781 het onderdeel van de toren van de andere kerk heeft willen gebruiken en daardoor was het niet mogelijk om het koor naar het westen te richten. Daar waar de gebedsruimte nu staat, stonden vroeger de kerkhuisjes. http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
  De voormalige kerkhuisjes
  Daar woonde indertijd Maurice Pauwels, ’t was de grootste man van Beveren (figuurlijk) wist de gids te vertellen, hij was grafdelver en haalde het stoelgeld op in de kerk. Met zijn karretje waarop een ladder bevestigd was moest hij ook slachtoffers van een ongeval ophalen om ze in het dodenhuisje dat zich achter het kerkhof bevind op te baren. http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
  Over Maurice Pauwels (Uit Onder de Clocke Januari 1979)
  Begin december vierden Maurice Pauwels en Celina Huyzentruyt de vijftigste verjaardag van hun huwelijk. Eigenlijk moest dat a1 een paar weken vroeger gebeurd zijn, maar Maurice wou mordikus eerst nog eens in een kliniek te Roeselare gaan onderduiken. Waarom we dit gouden jubileum vermelden in onze "heemkunde-blaadjes"? Tja, Zo heel moeilijk te raden is het niet. Maurice zelf is zo ongeveer een stuk Beverse folklore en samen met zijn "Sliena” betrekt hij sinds zowat 45 jaar het kerkhuisje, een van de mooiste en best onderhouden oude gebouwtjes van ons dorp.

  Maurice werd te Beveren geboren in 1907. Zijn vader was Alfons Pauwe1s. A1zeleven een felle vent geweest, die Fons. Hij had echter zo 1ang over het werk gebogen gestaan in Frankrijk en daarna hier in de streek, dat zijn lijf tenslotte naar de aarde gekromd stond en dat hij in zijn 1aatste jaren twee stokken nodig had om zich voetje voar voetje voort te slepen. Dit belette hem echter niet nog altijd de ervaren "soigneur" te zijn op het duivenhok van Raf  Debaere. Ook Celina is een rasechte Beverse. Ze is hier in 1901 geboren als dochter van Felix Huyzentruyt. Van Felix "Maantjes" die in oktober 1918 om het 1even kwam bij de doorbraak van de Geallieerden. Dat "Maantjes" is geen 1apnaam. Het is doodeenvoudig een vadersnaam. Felix was immers zoon van Romaan -van Maantje- Huyzentruyt

  Maurice en Celina trouwden op 27 nobvember 1928. Een jaar of zes daarna kwamen ze in het kerkhuisje wonen. Toen was dat nog een tweewoonst. Ze betrokken het zuide1ijk gedeelte. Hun voor­ganger daar was Mentie Vandenbroucke. Mentie, die op triestige wijze aan zijn einde gekomen was. Niemand die dat ooit had kun­nen denken van hem. Een man die handeling had van alles en daarbij nog de grootste "farceur" van het dorp. En 1iegen dat de molens draaiden ! Als je iets doorvertelde wat Mentie je voor de vaste waarheid toevertrouwd had, dan was je ver van je huis. Maar hij had tegenslag gehad in zijn gezin. Eerst zijn oudste zoontje dood en daarna, Anna Waegebaert, zijn vrouw. Dat heeft hem neergehaald. Samen met het huis, nam Maurice ook een paar van Menties stielen over. Hij werd putmaker op het kerkhof en ophaler van het stoelgeld in de kerk. Als "knechtebrakken" en later a1s "opkomerlingen", hadden we respekt voor de grote vuisten waarin we ons stoelgeld stoppen moesten. Bij Mentie hadden we onze "dikken" we1 eens kunnen verdonkermanen om er na de mis snoep voor te kopen. Bij Maurice Pauwels lukte dat echter nooit. Hij kende onze knepen. Had ze blij kbaar zelf toegepast in zijn kinderjaren. Zijn ervaren pensejagers niet de beste "garde-chassen"?

  Tot na de Tweede Wereldoorlog, op een verblijf in Frankrijk na, heeft Maurice aan het vlas gewerkt. Natuurlijk, Wat kon een Bevernaar toen beter doen dan aan het vIas werken? In 1946 echter kwam hij "aan de gemeente". Voortaan was het zijn taak een wakend oog te houden op de Beverse wegen, graskan­ten, beken en rioleringen. Hij heeft dat werk gedaan met toe­wijding en kennis. Tot in het jaar 1971. Er is een tijd ge­weest dat je hem zowat overal kon tegenkomen in Beveren, met zijn alaamkarretje achter zijn fiets. Zijn opvolgers hebben nu een traktor met aanhangwagen, maar Maurice moest het met zijn karretje zien te rooien. Dat hij werkelijk rust nam toen hij een jaar of zes geleden met pensioen ging?

  Och, hij was geen vent om te rusten. Zijn kerkhof, zie je, zijn kerk­hof. Trouwens, als we in Beveren gemoedelijk spreken over iemand die al een poosje dood en begraven is, dan zeg­gen we : "Hij ligt al jaren aan Pauwels". Maar het stoelgeld ophalen deed hij niet meer. Vooral Celina begon het zich te ontzien. Zo ver telkens naar de nieuwe kerk en de karosserie van een mens verbetert er niet op met het vorderen der jaren.

  Sinds jaar en dag staat Maurice als duivenmelker bekend. En niet als de eerste de beste! Hij heeft uitslagen ge­maakt die er zijn mogen. Wie als duivenliefhebber zeggen kan dat hij " ras van Pauwels" op zijn kot heeft, is goed af. Tenminste, als hij er zelf ook een beetje verstand van heeft. Als Heemkundige Kring moeten we Maurice en Celina vooral dankbaar zijn voor de manier waarop ze het oude Beverse kerkhuis vertroetelen. Het is aan hun nooit aflatende zorg te danken dat dit hoekje bij het kerkhof zowat het schilderachtigste plekje van het dorp is. In hun huiskamer hangt een grote ingelijste kleurenprent van hun woning. Ze zijn er bijzonder trots op. En met al­le reden! Maurice en Celina, gefeliciteerd en hou je taai ! We kunnen de trouwe wachters bij ons kerkhof nog lang niet missen.
  Maurice is overleden in 1983, zijn vrouw Celina in 1979
  http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/ 
  Het dodenhuisje werd gebouwd in 1950-1952, architect Gentiel Van Eeckhoutte uit Waregem.
  In de gebedsruimte op het Kerkhof kunt u een permanente tentoonstelling bekijken over de geschiedenis van deze site.


  *De elfde halte was bij de hoeve ‘Goed te Beaulieu’ de bakermat van Beveren. De naam zou afkomstig zijn van een vroegere bewoner. Het eigennaardige aan de site is dat de hoeve bijna in een cirkel gebouwd is, een soort achthoek. Op de hoeve is nog steeds een klok, wellicht al gerestaureerd, te vinden die vroeger de mensen moest verwittigen wanneer de maaltijd klaar was en tevens om het Angelus te bidden. Achter de hoeve lag vroeger ook het vuilnisbelt van Beveren.
   
  http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
  ‘Goed te Beaulieu’
  De Sint-Jansstraat loopt ten einde op de trakel, het jaagpad langs de Leie. Volgens de gids zou er indertijd lang sprake geweest zijn om daar een brug te bouwen met verbinding naar Bavikhove, maar die is er nooit gekomen. Schepen Pietro Iacopucci wist daarop te zeggen dat er terug sprake zou zijn om Beveren met Bavikhove te verbinden.
  *De twaalfde halte was aan de Zavelput gelegen. Daarvoor keerde de groep op zijn stappen terug en sloeg links af, het wandelpad op, naar de groene long van Beveren. De zavelput is geen natuurlijke vijver, hij is ontstaan door de ontginning van zand. Dat gebeurde in de jaren 1976 tot 1986 door de firma Vroman. Later heeft de stad dit stuk aangekocht om in te richten als natuurpark. Het is een aantrekkingspool voor vogels en heeft een natuurlijke begroeiing van verschillende planten.

  http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
   De Zavelput


  *De dertiende halte was in de Grote Heerweg gelegen aan het terrein waar vroeger de d’ oude meisjesschool stond. Op 12 mei 1880 werd Hendriek-Cornelius Plaetevoet benoemd tot pastoor van Beveren, in navolging van de zieke pastoor Hendrik Crupelant. Vanuit Brugge zal hij wel de vermaning gekregen hebben om alles op alles te zetten en de gebouwen van de nieuwe vrije school in de kortste keren klaar te krijgen. We vermoeden dat de werken op het beschikbaar perceel langs de Grote Heerweg al dadelijk na zijn aankomst een aanvang namen. Zelf heeft hij er ten andere 1.460 Bfr uit eigen zak aan besteed. Deken Vandeputte nam intussen contact op met de Zusters Paulinen uit Kortrijk. Op 29 augustus 1880 schreef hij aan de bisschop dat die er wel voor te vinden waren het verstrekken van onderwijs in Beveren op zich te nemen. Er kwam evenwel een kink in de kabel. Toen de gebouwen al bijna klaar waren, liet de overste van de Paulinen aan pastoor Plaetevoet weten dat het haar, wegens onvoorziene omstandigheden onmogelijk was haar belofte na te komen.

  Op aanraden van deken Vandeputte ging Hendrik Plaete­voet dan aankloppen bij de pastoor van Lendelede, directeur van het klooster van de Zusters van de H. Vincentius aldaar. Daar kreeg hij de toezegging los dat drie Zusters naar Beveren zouden komen om er les te geven. Op 21 maart 1881 kon hij aan zijn bis­schop laten weten dat al1es nu in kannen en kruiken was. De nieuwe gebouwen zouden heel binnenkort klaar komen en, zo Monseigneur zijn toestemming wilde geven aangaande die Lendeleedse Zusters, zou men zonder verwijl kunnen van wal steken met het verstrekken van on­derwijs. De nieuwe school was dus zo goed als klaar in april 1881. In totaal kostte ze 20.503,18 Bfr. De overeenkomst met Zuster Clemence, algemene overste der Zusters van de H.Vincentius van Len­delede werd op 12 april 1881 op schrift gesteld. Het Beverse "Comiteit der Katholieke Scholen" stelde hierbij twee klaslokalen ter beschikking en een woonhuis voor de Zusters, met aanslui­tend een hof. Jaarlijks zouden de Zusters als vergoeding een bedrag van 1.500 Bfr uitgekeerd krijgen met daarbij de nodige brandstof. Lendelede van zijn kant verbond er zich toe steeds drie Zusters voor zijn nieuw bijhuis beschikbaar te houden.

  De Lendeleedse Zusters die in mei 1881 naar Beveren kwamen waren Zuster Valentine. Zuster Sera­phine, Zuster Norbertine en Zuster Rosa. In de wereld heetten ze respectievelijk Nathalie Debac­ker, Theresia Allaert, Marie Verstraete en Rosalie Delbaere. Zuster Valentine, de eerste overste van het Bevers klooster, was te Meulebeke geboren op 2 februari 1852, Zuster Seraphine te Oost­rozebeke op 22 september 1839, Zuster Norbertine te Ingelmunster op 5 augustus 1858 en Zuster Rosa te Wielsbeke op 27 mei 1831.

  In de loop der jaren werd er ongeveer om de twintig jaar een stukje bijgebouwd. Helaas had ze een paar jaar terug geen reden van bestaan meer en werden de klaslokalen in de nieuwe school ondergebracht. De oude school en het klooster werden te koop aangeboden en stad Waregem kon de koop rond maken. Op 8 mei 2006 werd de school gesloopt en de grond verkocht. Nu worden er enkele KMO'S opgetrokken.

  Elie Liefooghe (1884-1979), die een grote devotie had voor O.L.Vrouw van Lourdes werd tot onderpastoor van Beveren-Leie benoemd in 1929 en kwam hier in de maand juli aan. Hij trok meermaals naar Lourdes en wilde O.L.Vrouw van Lourdes dichter bij de Bevernaars brengen. Aan de westkant van het klooster bouwde hij eigenhandig een Lourdesgrot. Ze werd plechtig ingewijd op een zondag in mei 1935. Twee jaar later moest ze echter afgebroken worden omdat het klooster de grond nodig had voor nieuwe klaslokalen. De onderpastoor kreeg toen een hoekje toegewezen tegen de noordkant van de feestzaal van het klooster. Deze Lourdesgrot heeft er gestaan tot ze in 1968 afgebroken werd. De toen al oud geworden onderpastoor Liefooghe heeft toen wat mistroostig het Mariabeeld meegenomen om het een plaatsje te geven in zijn hof, zo lezen we in Onder de Clocke. http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/  
  De Lourdesgrot van onderpastoor Elie Liefooghe werd gebouwd met puin, rotsblokken en steenkoolslakken afkomstig van Beverse textielfabrieken.
  De laatste Lendeleedse Zuster, Zuster Godelieve verliet Beveren-Leie in 2005. Zij werd in 2007 tot Ridder in de orde van 'Beverna Cum Laude' geslagen klik hier.


  http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
  Het Kutskapelleke in de Hoonakkerdreef
  De dertiende halte: Vroeger stond het Kutskapelletje langs de Grote Heerweg, op het voorerf van zaliger Hilaire en Paula Decavel-Callewaert. Ook Theresia Salem­bier, de overgrootmoeder van een der stellers van dit artikel, heeft op die plaats gewoond omstreeks het midden der vorige eeuw. Dat kapelletje was Hi laires eigendom. Het was begrepen geweest in de aankoop van zijn erf. Die het weten konden, vertelden een vrome legende over zijn ontstaan. Eens, in onheugelijke tijden, voer een schipper met zijn schuit op de Leie. Zowat ter hoogte van de hofstede "De Potterie" geraakte hij in moeilijkheden en zijn boot dreigde te vergaan. Toen riep hij de Moeder Gods aan. Hij beloofde dat hij daar ter harer ere aan de Leieboorden een kapel zou bouwen, als hij uit zijn penibele situatie gered mocht worden. Maria, bereidwillig en goed als steeds, kwam ter hulp en de schip­per en zijn vaartuig bleven ongedeerd. De man vergat zijn belofte niet. Langs de Grote Heerweg, aan de hoek van de "karriere" die naar de Potterie en de Leie voert, liet hij het Kutskapelletje bouwen. Dat vertellen de oude Bevernaars. Van generatie tot generatie moet het verhaal doorgegeven zijn. Veel meer dan boeiende legende was het echter niet.

  Er leven trouwens nog meer van die legenden in de Leiestreek.
  Zo te Bissegem, waar het kapelletje van O.L.Vrouw van de Herteklop staat. Een schipper kwam met zijn boot alover de Leie gevaren. Het vaartuig zat volgestouwd met baksteen. Niet onlogisch eigenlijk. In de loop der tijden werd heel wat dergelijke steen uit de streek van Armentieres over de Leie naar Vlaanderen gevoerd. Zo ook omstreeks 1780, toen de nieuwe Beverse parochiekerk gebouwd werd. In alle geval dreigde de zwaargeladen schuit te zinken toen ze ter hoogte van Bissegem gekomen was. Net als in Beveren smeekte de schipper Maria's hulp af en die ver­kreeg hij prompt. Uit dank loste hij daar ter plaatse een gedeelte van zijn stenen en liet daarmee het kapelle­tje bouwen, O.L.Vrouw van de Herteklop ter ere. Twee Leieboordlegenden dus. De ene niet veel verschillend van de andere.
   
  Voor het Kutskapelletje althans zal de waarheid heel wat prozaïscher geweest zijn. Als we het goed bekijken, staat het op de uiterste hoek van het Munkenhoffonsier, van de akkers dus die voor de Franse Revolutie eigendom waren van de Gentse Sint-Pietersabdij. In de Nieuwstraat in Dessel gem, aan het andere uiteinde van het Munken­hoffonsier, stond trouwens ook een kapelletje. Het ligt bijna voor de hand dat die kapelletjes een soort grens­palen waren. Misschien wel een soort "schutsengels" die over het domein moesten waken. Over het mogelijke bouwjaar van het Kutskapelletje tasten we volledig in het duister. De bouwstijl leek 17de-eeuws en het werd inder­daad in 1684 voor het eerst vermeld in een geschreven bron. In een der registers van de Sint-Pietersschepenbank staat de moord beschreven op Gregorius Fremault, baljuw van de Sint-Pietersheerlijkheid. Zijn "doot lichaem" werd op 30 juni 1684 gevonden bij de "onse Lieve Vrauwe capelle" die stond tussen Desselgem en Beveren, langs de Grote Heerweg. Hij had een “fusijck ofte pistool scheute dwers deur sijnen hals" gekregen. Had de moordenaar zich schuilgehouden in het kapelle­tje ? Het is best mogelijk. Het heiligdommetje werd trouwens wel meer als schuilplaats gebruikt door man­nen met een geweer in de hand. Zowel op het einde van de Eerste Wereldoorlog als bij het begin van de Twee­de, hebben soldaten daar beschutting gezocht bij de gevechten aan de Leie. Dit weten mensen uit de buurt te vertellen .

  In gewone tijden echter ging het er vrediger aan toe.
  Meestal lag het kapelletje dan in volstrekt landelijk ke rust, langs een beurtelings zandige en modderige Grote Heerweg, die zich eenzaam door de kouters sleepte. Vooral op de zon­dagen in mei echter, was daar in de buurt volop leven en beweging. Moeders uit Be­veren en Desselgem kwamenen met hun kroost naar daar afgezakt om er wat te bidden voor intenties allerhande en het oude Lie­ve-Vrouwbeeldje te kussen. Soms hadden zelfs vaders zich laten verleiden om mee te trekken op die pelgrimswandeling onder de rijzige populieren van de Grote Heer­weg. Het was een gebruik dat waarschijn­lijk zijn wortels had in een zeer ver verleden.

  We hebben de tijd geweten, zo tus­sen beide Wereldoorlogen in, dat Julia Callewaert op die meizondagen bij het kapelletje een kraampje opzette. Julia was een ongetrouwde zuster van Paula Callewaert, een schoonzuster dus van Hilaire Decavel, die bij hem inwoonde. Haar kraampje gaf aan dat kleine bedevaartsoord iets feestelijks. Te meer daar Julia in haar kraampje, naast kaarsen, ook "rode zeemtopjes", "bollen", "lange asem" en ander snoepgoed uitstalde. Ook na de Tweede Wereldoorlog plachten heel wat Bevernaars en Desselgemnaars op een der meizondagen naar het Kutskapelletje te trekken om er wat weesgegroeten te bidden en daarna het Lievevrouwtje uit zijn nisje te halen om er zichzelf en de meegebrachte kinderen mee te zegenen.

  Zij die er enkele jaren vroeger als kind waren, za­gen nu hoe hun eigen kroost ruziede om de offerkaars te mogen aansteken en een geldstuk in het gleufje van de offerblok te stoppen. Het was echter niet zo heel landelijk en veilig meer in de buurt van het kapelletje. Een paar jaar voor de Tweede Wereldoorlog immers had de oude Grote Heerweg een betondek gekregen en steeds meer au­to's begonnen erover te razen. De moeders moesten hun kroost nu in de gaten houden. Het Kutskapelletje was hoogbejaard geworden intussen en het stond er maar zielig meer bij. In de loop der tijden had het reeds heel wat opkalefateringen gekregen natuurlijk en de littekens ervan waren te zien op de muren. Ook het schaliendak zag er haveloos uit en was dringend aan reparatie toe. Binnen hadden de reumatiek geworden muren ooit een zinkbekleding gekregen om het vocht wat te weren. Vermoedelijk in de twintiger jaren werd die bekleding overschilderd met de eenvoudige "fresco"-motieven die toen bij onze huisschilders in zwang waren. Ook dat schil­derwerk had op de duur alle frisheid verloren en kon de erosielaag op het zink niet meer verbergen. Al met al had Hilaire Decavel van zijn vroegere "propretaris", bij de aankoop van zijn doening, slechts een pover heiligdomme­tje als toegift gekregen.

  Beverens oudste kapelletje was dringend aan reparatie of zelf aan herbouwen toe.
  Toen werd alle gepieker over restauratie plots overbodig. In maart-april 1968 werd de Grote Heerweg verbreed en van een asfaltbedekking voorzien en het kapelletje stond in de weg. De wegeniswerkers hadden er natuurlijk geen zware kluif aan om het in elkaar te knokken. Gemeentesekretaris Etienne De Bel had de Heemkundige Kring echter vooraf verwittigd van wat te gebeuren stond. Zo kwam het dat Etienne Ducatteeuw alles had kunnen fotograferen, tekenen en opmeten terwijl het nog tijd was. De meizon van het jaar 1968 was de eerste sinds zeker drie eeuwen die geen Kutskapelletje meer beschijnen kon. Aanvankelijk deed het vreemd aan daar op die hoek. Alles leek er opeens zo kaal.

  Er werd gesproken' over herop­bouwen. In het bestek van de wegeniswerken was trouwens een bedrag voorzien ervoor. Maar waar moest het nieuwe kapelletje komen? De verbreding van de Grote Heerweg had aardig wat grond weggehapt uit het voorerf van Hilaire Decavel. Daar kon de kapel niet meer herbouwd worden. Zoveel was zeker. Er werd verder gezocht. Onder druk van Etienne Ducatteeuw werden links en rechts kontakten gelegd, maar de zaak sleepte aan. Maanden en ten­slotte jaren gingen voorbij zonder dat men uitkomst zag. Uiteindelijk, toen schier alle hoop op herbouw vervlo­gen leek, kwam de oplossing. Ze werd helemaal spontaan en zonder ophef gebracht door Paul en Kristien De Smet-Vandorpe. Het Kutskapelletje mocht herbouwd worden op een hoekje grond voor hun nieuwe woning in de Leiestraat. (nu de Hoonakkerdreef)

  Ondertussen waren ook enkele Beverse ambachtslui en een paar mensen die vanalles verstand hadden zich voor het geval gaan interesseren. Moest de kapel herbouwd worden? Goed! Als de Heemkundige Kring zorgde voor stenen. hout, tegels en schaliën, zouden zij wel zorgen voor de rest. Betalen! Geen denkan aan! Een mens moet toch iets doen om zijn hemel te verdienen. Om te beginnen werd zoals voor elk gebouw in onze streek een plan gemaakt en een bouwvergunning aangevraagd. Dit verliep zonder problemen. Op 23 oktober 1971 werd de eerste spade in de grond gestoken. Daarna volgden de funderingen, het metselwerk, de dakconstructie en zo verder. Het was een ongemeen slecht najaar en het voorjaar 1972 was geen haar beter. Er werd hoofdzakelijk 's zaterdags gewerkt meestal met dikke jassen en dito halsdoeken aan.

  Wie waren de mannen die het voor mekaar brachten? Jan en Andre Debaere, Gaby en Rik Peirs, Jozef en John Bostoen, Michel Huyzentruyt, Sylveer Derie, Hubert Cozijns en Jan Allegaert. Paul Desmet en Jozef Vandorpe waren altijd "aan en bij" om de stielmanen een handje toe te steken. Kristien en Blanka zorgden dat er voortdurend warme koffie "met een dreupelke der in" bij de hand was, en dat was nodig in dat hondenweer. Pastoor De Pourcq die die bende gaarne bezig zag kwam al eens met een bakje bier aandraven. De ganse operatie gebeurde onder leiding van Etienne Ducatteeuw die het plan getekend had, maar ook op de stelling stond en insprong waar nodig was. Iemand die zich "gejeund" heeft aan de bouw van het Kutskapelletje was André Debaere. Hij heeft veel van de echte stielmannen doen opkijken, hij, de boer die kon metselen, tim­meren, tot het moeilijke kappen en nagelen van de natuurschaliën toe!

  In de meimaand 1972 was het gebouw zo ongeveer klaar. De oude getrouwen die er een weesgeroet kwamen bidden stonden verrast. Het was weer net als vroeger. Hetzelfde uitzicht, dezelfde stemmigheid, maar heel wat beter nu. Al1es was nieuw immers. Alles nieuw? toch niet! Het ijzeren kruis op de spits van het dak en de ijzeren raamverdeling waren afkomstig uit de oude kapel. Ook de zware deur en de deurdorpel. Die eerbiedwaardige dorpel, uitgesleten door de talloze klompen en schoenen die erover geschuifeld hadden in de loop der tijden. In de weken die volgden werd het interieur door Jan Kerkhove verder afgewerkt. Het altaar van vroeger kwam er weer met daarop geschilderd de titel waaronder Maria hier vereerd wordt: "Onze Lieve Vrouw Troost-ter-Nood". De eigenlijk foutieve woordsamenstelling werd opzettelijk aangehouden. Ook de opgepoetste oude kruisweg met zijn Duitse on­derschriften herkreeg zijn plaats aan de wand, evenals het oude Lievevrouwtje in het schrijn dat ooit door een geduldige knutselaar werd uitgezaagd,

  En dan was er nog de prachtige maar vervuilde koperen kandelaar die door Jozef Vandorpe weer toonbaar gemaakt werd, maar die sindsdien jammer genoeg uit het kapelletje ontvreemd werd. Het probleem van het grote Mariabeeld dat op het altaar moest komen als alles overheersende figuur, werd opgelost door Norbert Nolf. Hij wist een geschikt beeld zitten op een zolder van de normaalschool te Torhout waar hij les geeft, en wist het daar "pro deo" los te peuteren.

  Op zondag 22 oktober 1972 werd het nieuwe Kutskapelletje ingewijd door pastoor Arthur De Pourcq. De weerman hield zich volstrekt onpartijdig. Hij gunde deze plechtigheid geen beter weer dan hij de bouwers gegeven had. Het was guur en buiig. Kille wind kwam aangejaagd over de kale vlakte van de toen nog onbebouwde Tomberg. Toch waren er heel wat Bevernaars komen opdagen die namiddag. Het werd een so­bere plechtigheid. Helemaal in de stijl van het heiligdommetje zelf. De op­gehangen vlaggen klapperden in de vlaggende wind en zorgden voor een echt Vlaamse begeleiding bij de Marialiederen gezongen door het meisjeskoortje van Maria Stevens.

  In zijn dankwoord beklemtoonde pastoor de Pourcq de blij­vende genegenheid van ons volk voor Maria. Een genegenheid die wel van het vroegere kinderlijke verloren heeft, maar anderzijds volwassen aspecten bij­gekregen heeft. Hij wees er ook op dat samenwerking onder mensen voor een onbaatzuchtig doel, tot veel in staat is. Er zijn enkele jaren voorbijgegaan intussen. De voorheen zo blote Leiestraat (nu Hoonakkerdreef) is nu met haar weliggroeiende wilde kastanjelaars een echte dreef geworden. Ook omheen het Kutskapelletje wint de groenmassa aan kracht. Daar heeft Jan Debaere, erevoorzitter van de Heemkundige Kring, voor gezorgd. Nog een paar jaar en het kapelletje zit in een schrijn van groen gevat. Jozef en Kristien Vandorpe zorgen er inmiddels voor dat het gebouwtje binnen en buiten "mag gezien worden". Intussen zijn de materiaalkosten die toch al in de duizen­den frank opgelopen waren, betaald en uit de wereld geholpen, mede dankzij de steun van het Waregemse Gemeentebestuur. In de meimaand zullen weer heel wat Bevernaars even aanlopen bij "Onze Lieve Vrouw Troost-der-Nood".

  Het is goed daar even te verpozen. Het is er ongemeen rustig. Je kan er ongestoord nadenken over alles en nog wat. Na­denken en .... naar oude trant zonder complexen -religieuze noch andere- ­een paar weesgegroeten bidden. Ook dat is een oude waarde die we moeten her­ontdekken!
  * Halte 15

  Het Kruise op de hoek van de Deken Debo- en Nijverheidsstraat
  Het oorspronkelijke kruis, gelegen in een landelijke omgeving, wordt reeds vermeld in 1779, wanneer een lindeboom met kruis door de toenmalige pastoor van Desselgem wordt gebruikt als grensafbakening bij het verpachten van zijn Bevers tombergtiend.

  In 1970 wordt de linde omgehakt. Het 18de-eeuwse kruisbeeld wordt op initiatief van de Heemkundige Kring in 1971 teruggeplaatst: het kruisbeeld wordt bevestigd op een nieuw kruis en onder een nieuw afdakje, en wordt geflankeerd door twee jonge lindeboompjes. Het nieuwe kruis en afdakje zijn vervaardigd door schrijnwerker Gilbert Vandamme, het smeedwerk door Eugeen Lambrecht. Het houten Christusbeeld wordt in 1978 afgenomen voor restauratie; het beeld krijgt een nieuwe metalen doornenkroon en het opschrift "INRI".

  In 1983 rukken vandalen de benen van het beeld af. Het 18de-eeuwse beeld wordt in 1998 vervangen door een gietijzeren Christusbeeld, afkomstig uit Sint-Denijs (Zwevegem) en vervaardigd door Fonderies Nestor Martin. Het beeld wordt op 2 april door aannemer Kurt Libbrecht uit Waregem op zijn plaats gehangen. In 2002 wordt één van de twee lindebomen gekapt om plaats te maken voor een wegwijzer.

  Beschrijving. Gekruisigde Christusfiguur geplaatst op het voetpad op de hoek met de Nijverheidstraat. Links van het beeld, lindeboom. Houten kruis van 1971, vervaardigd uit afzeliahout. Rondboogvormig afdakje bestaande uit een gebogen, ijzeren plaat. Wit beschilderd, gietijzeren beeld.
  'Het Kruise Bron: VIOE'

  17-04-2008 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  16-04-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijdrit Tweedaagse van de Gaverstreek voor het eerst te Beveren-Leie
  Door de tijdrit van de 32° Tweedaagse van de Gaverstreek was Beveren-Leie
  zondagvoormiddag 13 april in tweeën verdeeld.
  Van de Pontstraat tot de Toren was de Kortrijkseweg voor de helft gereserveerd voor de 154 renners die de tijdrit over 7,7 km dienden af te haspelen. Ook het gedeelte kant Deerlijk was hermetisch afgesloten, alles voor de veiligheid natuurlijk.

  Deze rit tegen de tijd werd voor de allereerste maal georganiseerd te Beveren-Leie. Met de steun van schepen Rik Soens, en de medewerking van de Beverse wielerclub Sport na Arbeid was dit alles mogelijk.

  Zeven renners bleven onder de 10 minuten, Julien Vermote (Wielergroep Beveren 2000) zette de beste tijd neer: 9 minuten 46 seconden en 69 hondersten, een gemiddelde van 46,2 km/h.

  De ploeg New Heebra-Lombarden sloeg zijn tenten op in de Nijverheidsstraat, op de parking van Boss-Paints. Een en ander was georganiseerd door renner Mathias Vanmarcke, kleinzoon van buurtbewoner Jean Claerhout en Frida Deruyck. Mathias reed een verdienstelijke tijdrit, dertigste plaats op 32 seconden van de winnaar.

  Voor alle uitslagen  klik hier.

  Om de site van Mathias Vanmarcke,
  kleinzoon van Jean en Frida Claerhout- Deruyck te bekijken
  klik hier.
  Met dank voor het insturen van foto's van Mathias

  16-04-2008 om 19:52 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede instapviering van de communicantjes
  De 43 communicantjes waren op zaterdag 12 april terug samen in de Sint-Jan de Doperkerk voor de tweede instapviering. Ze brachten verschillende teksten zoals de schuldbelijdenis, de voorbeden…en luisterden de viering op met prachtige liedjes. Voor het bidden van het Onze Vader vormden ze een kring rond het altaar en tijdens de communie kregen zij een kruisje van E.H. Luc Suys.
  Op Pinksteren mogen zij als eregast aanschuiven aan de tafel van de Heer.

  16-04-2008 om 10:43 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  15-04-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samen onderweg met de Beverse vormelingen
  Op zaterdag 12 april ging de derde gezamenlijke catechesebeurt door. Deze keer ging de beurt niet door in het Sint-Janszaaltje, maar gingen vormelingen, catechisten en enkele ouders letterlijk en figuurlijk samen op weg: bestemming Dadizele.
  De voormiddag was terug ingedeeld om via een doorschuifsysteem enkele onderwerpen aan bod te brengen. Na de picknick stond de pastoor van Dadizele, E.H. André Mostery klaar en bezorgde de vormelingen een aangename en leerrijke rondleiding doorheen de Basiliek.
  Als kers op de taart nam de pastoor de vormelingen ook nog mee voor een bezoek aan de toren. Daarna volgde nog een gezamenlijk slotmoment.
  De dagtocht werd afgesloten met het bijwonen van de eucharistieviering in de Sint-Jan de Doperkerk.
  In de voormiddag werd er dus terug gewerkt via een doorschuifsysteem. De thema's die er aan bod kwamen waren o.a. het verhaal van 'De Man die zichzelf weggaf'. Dit verhaal gaat over een man die alles wat hij bezat, maar ook zijn lichaam weggaf aan zijn vrienden. Hij deed dat omdat hij zijn vrienden heel belangrijk vond. Op die manier leeft hij verder onder zijn vrienden. In dit onmogelijke verhaal blijkt dat houden van mensen eigenlijk hetzelfde is als je voortdurend weggeven.
  Er werd ook een theelichthoudertje gemaakt met een Chinees symbool erop, het symbool staat voor: 'Geloven gaat verder'. De theelichtjes zullen ook tijdens de vormselviering gebruikt worden.
  Rik Meersman stond terug in voor het aanleren van de liederen en ook de vredesdans werd aangeleerd. Deze dans zal in de dankviering verwerkt worden.
  Om 13.00 u was het tijd voor het verorberen van de picknick en omstreeks 14.00 u werden de vormelingen, catechisten en medewerkers verwacht in de Basiliek voor een rondleiding. 

   
  Schakel eerst de muziek van het blog uit
  De pastoor E.H. André Mostrey ontving de vormelingen met de vraag wie van hen Dadizele kende. Natuurlijk gingen er onmiddellijk stemmen op en kenden een aantal onder hen het Dadipark. De pastoor vertelde dat het pretpark momenteel gesloten is en binnen een maand zal afgebroken worden.
  Binnen een goed jaar zal er een totaal nieuw pretpark zijn in Dadizele.

  Na een korte inleiding begon de pastoor met een boeiende maar aangename rondleiding.
  Hij wist te vertellen dat de basiliek ieder jaar door duizende mensen bezocht wordt. De basiliek is sinds de 12de eeuw een bedevaartskerk om te bidden tot Maria. Bij het binnenkomen van de basiliek ziet men dan ook centraal het beeld van O.L.V. van Dadizele staan, het miraculeus beeld genoemd. Een beeld dat reeds vele eeuwen oud is en al heel wat meemaakte. Zo is het beeld in een grote doos op de vlucht geslagen tijdens WOI. Naast het miraculeus beeld staat het beeld van O.L.V. van Lourdes.

  “Waarom heb ik het daar gezet”, vraagt de pastoor. “Een beetje uit jaloersheid omdat het hier geen Lourdes is”, gaat de pastoor verder, “maar dat het hier wel Lourdes had kunnen zijn. In 1854 heeft de Paus een titel gegeven aan Maria en deze is Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen. De bisschop van Brugge had aan het kiezen van deze titel meegewerkt in Rome. Eenmaal thuisgekomen gaf de toenmalige bisschop aan het bedevaartsoord Dadizele ook de titel van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Hij zou een nieuwe kerk bouwen ter ere van Maria, een praalkerk. De oude kerk werd afgebroken en op 8 september 1857 werd de eerste steen van de nieuwe kerk gelegd. Een jaar na de eerste steenlegging is Maria verschenen in Lourdes en daarom heb ik dat beeld voor een jaar hier gezet”, vertelde de pastoor.

  “De kerk moest normaal veel groter geworden zijn en de toren veel hoger, maar er was geen geld genoeg. De bisschop is (heel jong) enkele jaren na de eerste steenlegging gestorven en zijn opvolger zag het niet zitten om zoiets groots af te maken”.
  Na dit stukje geschiedenis wees de pastoor op de prachtige doopvont en de levensboom die er sinds een 14-tal jaar staat. Hij wist ook nog uitleg te geven over het altaar dat geschonken werd door de vlassers in de tijd dat het slecht ging in de vlasnijverheid.
  In WOII is Dadizele en omstreken gespaard gebleven van schade. Slechts één bom trof de hoek van de kerk. Uit dank is er toen heel wat zilverwerk ingeleverd bij de pastoor, dat zilver werd samen met wat lood gesmolten en sindsdien siert het, het miraculeus beeld.
  Daarna ging het naar de crypte, daar ligt Ridder Jan Van Dadizele samen met zijn vrouw begraven. Er zijn ook nog enkele oorspronkelijke attributen van Ridder Jan te bezichtigen, nl zijn sporen, zijn handschoenen en zijn zwaard.
  Ook heel wat Franse bedevaarders vinden hun weg naar het bedevaartsoord te Dadizele. Er werd dan ook even stilgestaan bij het altaar waar deze bedevaarders wassen beeldjes, speelgoed of foto’s ophangen.

  Na het bezoek aan de crypte ging het terug naar boven en kregen de vormelingen te horen en te zien waaraan een basiliek te herkennen is. In 1939 erkende de paus de kerk te Dadizele als basiliek. Een basiliek heeft twee symbolen, een paraplu en een belletje. De bel om te verwittigen als de Paus komt en de paraplu om hem te beschermen tegen zon en regen. Het bisdom Brugge telt 2 basilieken, ook de H. Bloedkapel is een basiliek.

  De pastoor vertelde ook de legende van de rode draad, de twee ossen en de analfabeet die koster werd. Dat was in het kort wat de vormelingen tijdens de rondleiding te horen en te zien kregen. Tot slot mochten ze de 200 treden beklimmen om de toren te bezoeken en konden ze genieten van een prachtig vergezicht.
   
  1. De legende van de twee witte en de twee zwarte ossen:
  Heel lang geleden, woonde er te Dadizele een rijk en vroom man. Zijn rijke veestapel telde ondermeer twee prachtige pikzwarte ossen. En juist die twee ossen leken op zekere morgen spoorloos... Hoe de landbouwer en zijn knechten ook de omgeving afzochten, van de ossen vonden ze niet één spoor. Het nieuws kwam ook een kluizenaar ter ore. De brave man besloot tot Maria te bidden, die een heel bijzondere plaats in het leven van de kluizenaar bekleedde. En toen gebeurde het. Maria verscheen in een visioen en zei: "Ga naar de meester van de boerderij en vertel hem dat hij nooit meer zijn twee zwarte ossen zal terugvinden. Maar... vraag hem naar het elzenbos te gaan. Aan de rand van het bos zal hij twee sneeuwwitte ossen vinden. Die zijn voor hem. Vraag de meester ook op die plaats een kapel te bouwen, die aan Onze Lieve Vrouw moet worden toegewijd. Zeg hem dan dat Onze Lieve Vrouw dit alles gevraagd heeft." De kluizenaar bracht de boodschap over. Men ging naar het elzenbos en daar stonden twee sneeuwwitte ossen... Diezelfde dag nog begon de landbouwer met de plannen om er aan de rand van het bos een kapel op te trekken. Toen de kapel klaar was, kwamen er mensen van heinde en ver naar de kapel om er tot Maria te bidden.

  2. De legende van de rode, zijden draad:
  Toen de kapel helemaal opgetrokken was ging een afvaardiging van de notabelen naar het bisschoppelijk paleis in Doornik om aan de bisschop te vragen om de kapel in te wijden. Op weg naar de bisschop, ontmoetten ze een vrome vrouw die zei: "Het is niet nodig om de bisschop te vragen uw kapel te wijden. Zij is immers al gewijd door Onze Lieve Vrouw zelf." Toen de vrouw enige twijfelende gezichten zag, ging ze verder: "Omdat u zou geloven wat ik u vertel, zal ik een teken geven. Keer terug, u zal er een rode, zijden draad vinden gespannen rondom de kapel. De plaats binnen de draad is gewijd..." Ogenblikkelijk keerde men terug. Rondom de kerk vonden ze een rode, zijden draad. En die draad kende begin noch einde. En, vertelt de legende verder, die rode, zijden draad had een bijzondere genezingskracht. Zieken kregen er een stukje van mee, maar de draad verminderde nooit. Helaas raakte die rode draad verloren in de loop der tijden. Vandaag de dag wijdt de pastoor de rode draad, die nog altijd door de pelgrims meegenomen wordt naar huis.

  3. De legende van de analfabeet die koster werd:
  Kerstmis stond voor de deur en de metten moesten gezongen worden. Helaas! De koster was ziek en daardoor ze de pastoor de dienst moeten afgelasten. De nacht ervoor kreeg Jan Onraet, een analfabeet die geen noot muziek kende in een droom een visioen van Onze Lieve Vrouw die hem zei: "Sta op, ga naar de pastoor en zeg hem dat jij de dienst zal zingen!" Jan werd wakker maar dacht dat hij slechts gedroomd had: hij kon immers lezen noch schrijven en kende bovendien geen noot muziek. Daarom ging hij gauw weer slapen. Onze Lieve Vrouw verscheen echter een tweede keer en zei: "Jan, sta op en kijk onder jouw hoofdkussen. Neem dat boek en ga er mee naar de pastoor. Met dit boek kan je het wel!" Jan nam het boek, ging naar de pastoor en zong foutloos de Metten. Hij schijnt daarna nog vele jaren in dienst te zijn geweest.
  Bron legendes: www Dadizele
  Na het bezoek aan de basiliek trok de groep terug naar het park van Mariënstede voor de laatste activiteit: de vormselestafette. Deze stond in het teken van water en vuur. Aan de hand van het oplossen van heel wat vragen over o.a. het vormsel, het doopsel, de evangelisten.... kregen de vormelingen een vlammetje waarmee ze een parcours moesten afleggen zonder dat het doofde. Na de activiteit stond er nog een vieruurtje op het programma om daarna huiswaarts te keren voor het bijwonen van de eucharistieviering in de Sint-Jan de Doperkerk.
  Na de viering werd deze boeiende maar aangename dag afgesloten met een ijsje. Vooraleer echter een punt te zetten achter deze dagtocht willen we nog een gelukkige verjaardag wensen aan catechist Marc die net op deze dag verjaarde
  Hier sluit ook dit nogal lijvig verslag en gaat het nu in rechte lijn naar het H. Vormsel dat zal plaatsvinden op zondag 18 mei. (BL2008)

  15-04-2008 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  14-04-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AUB Postbode
  Sinds jaar en dag kunnen ouderen, personen met een handicap, zieken of sociaal geïsoleerde mensen die nog zelfstandig wonen aan de postbode vragen dat hij tijdens zijn ronde aanbelt. Dit kan eenvoudig gebeuren door het plaatsen van een affiche ‘AUB Postbode’ voor het raam.

  De post heeft deze service onlangs opgefrist, een nieuwe affiche werd ontworpen en van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om te verduidelijken wat er precies binnen het kader van deze dienstverlening valt :
  - Verkoop van postzegels in kleine hoeveelheden (max. 10 stuks)
  - Ontvangst van gewone binnenlandse en internationale genormaliseerde zendingen (en braillestukken) - Ontvangst van binnenlandse aangetekende zendingen (en braillestukken).
  - Ontvangst van stortingsformulieren voor een maximumbedrag van 300 € per storting, waarbij er een gestructureerde mededeling gebruikt wordt.

  Volledigheidshalve moet ook vermeld worden dat de bewoners van appartementen in plaats van een affiche, verwijderbare zelfklevers kunnen gebruiken, die ze op hun brievenbus moeten aanmelden.

  Wie gebruik wenst te maken van deze dienstverlening kan contact opnemen met de sociale dienst van het stadsbestuur 056 62 12 35 – of  Email naar de sociale dienst Waregem klik hier.
  De affiche of zelfklevers worden gratis ter beschikking gesteld.

  14-04-2008 om 12:10 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  10-04-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schepen Pietro Iacopucci verkoopt prikkelende BH
  http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/ 
  Kandidaat-koper?
  Klik hier en bekijk alle creaties. Er zijn nog heelwat andere Beverse creaties te vinden van o.a. Marcel Timmerman, Rik Soens, Ann Sophie Kindt, Christine Veys, Nicol Vandenberghe, Nicole Nuyttens, Tine Moniek...

  Stuur onmiddellijk jouw bod via e-mail naar boezemvrienden@waregem.be klik hier
  Vergeet niet je voornaam, naam, leeftijd, adresgegevens, het bedrag van het bod en de vermelding:
  BH nr. 61 | Pietro Iacopucci | ‘reBuste’ 
  Blijf de site zeker in de gaten houden want ongetwijfeld zullen andere kandidaten meer willen bieden dan jij voor dit prikkelend exemplaar!
  Zorg dus dat je steeds het hoogste bod hebt! De opbrengst wordt door de stad geschonken aan de Stichting Dominique Mahieu (Koester Waregem), die zich focust op thuiszorg voor kinderkankerpatiënten en kankerpreventie-onderzoek.
   
  Een streepje duiding
  Wij lieten bekende inwoners van de regio Waregem op Valentijn een beha ontvangen die zij moesten omtoveren tot opvallende creaties. Zo willen we het borstkankerpreventieproject ‘Laat naar je borsten kijken’ ook een artistiek tintje geven en het taboe doorbreken. Een honderdtal BH’s werden inmiddels ingeleverd in het kader van ons cultureel initiatief ‘boezemvrienden’. Bovenstaand exemplaar is het mijne. Duiding over mijn creatie ga ik natuurlijk niet geven, dat laat ik aan jullie over. Vinden jullie alle verborgen boodschappen?

  Meer info over het project vind je op de website van de stad Waregem. Bied op mijn BH! Mag ik vragen dat jij ook zeker zou bieden op mijn BH? Je helpt er niet alleen mij persoonlijk mee,
  bovendien help je er ook het goede doel mee!
  Geef toe, dit staat schitterend op jouw dressoir, showroom of etalage!

  Concreet
  Tentoonstelling tijdens de slothappening BoezemVrienden op 26 en 27 april in ’t Ware Heem. Slotveiling op zondag 27 april om 10u30 in ’t Ware Heem. Gratis toegang.

  De aanwezigen op de veiling kunnen nog hoger bieden dan de internetbiedingen.
  Dus zorg dat je erbij bent!
  Bieders die meer dan 2.500,00 EUR geven en binnen een straal van 60 km wonen van Beveren-Leie wil ik op 27 april hoogst persoonlijk gaan afhalen om hun bod te komen verdedigen in Waregem! Alvast hartelijk dank! Met vriendelijke groeten, Pietro

  10-04-2008 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  09-04-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nathalie Pontegnies stelt tentoon
  Nathalie Pontegnies woont reeds een 12 jaar in Beveren-Leie, Sint-Janstraat 23 en is beroepshalve leerkracht monumentale kunsten aan de akademie te Harelbeke, daarnaast werkt ze mee aan vele kunstprojecten en maakt ze muurschilderijen. 

  Ze heeft reeds deelgenomen aan meerdere tentoonstellingen (onder ander het kunstweekend te Beveren-Leie in '97.
   
  Op dit ogenblik heeft ze een individuele tentoonstelling in de bib te Harelbeke. Deze loopt van 3 tot 30 april met de opening op 11 april om 20 u , op deze opening zal ze zelf aanwezig zijn, het muziekgroepje Casa*Bava en één van haar vrienden zal een gedicht over haar voorlezen.

  Bij deze gelegenheid maakte ze ook een exclusief boekje over haar werk, in dat boekje zit telkens een persoonlijke tekening, het werd gedrukt in 12 exp.
  Aldus Nathalie
  Ik koos de titel “ FRAGMENTEN” omdat ik in deze tentoonstelling wil werken tonen uit verschillende tijdstippen – fragmenten van vroegere tijden, waarbij de meeste evenementen nauw verbonden zijn met de Harelbeekse Vrijplaats.
  Aansluitend fragmenten waarbij zee – lucht – levensritme mij sterk bezig hielden. Fragmenten van nu waarbij mijn werk een persoonlijke weerslag zijn van een momentopname, zoals iemand die een dagboek bijhoud.
  Wat van al deze fragmenten overeind blijft zijn de vele architecturale elementen – torens, ritmes van bomen die hoog reiken in oneindige landschappen die overgaan in water en lucht met af en toe een omheining een afbakening. “ TORENS ”, torens die nu intenser – persoonlijker worden. Torens die nu niet alleen meer een architecturaal element meer zijn maar die nu een bepaalde tijd – herinnering – gevoel weergeven. Het worden fragmenten uit een leven. Soms zie ik iets rondom mij, op reis, waarbij ik denk “dit is wel mooi, het staat daar zo bijzonder”. Dit kan een goot gebouw zijn maar ook een heel simpel detail, iets gevonden op het strand. Al deze dingen sla ik op in mijngedachten om later te gebruiken
  Op andere momenten beleef ik dan iets bijzonders, een gevoel een emotie, dit fragment wil ik dan tot uitdrukking brengen in concrete beelden, zichten, assemblages geplaatst in een soort imaginair landschap. Deze landschappen, sculpturen worden een manier van uitdrukking van mezelf.

  In deze tentoonstelling zijn er grote doeken te zien die oneindige landschappen lijken. Deze zijn meestal uitgevoerd op ruw doek in gemengde technieken en collages met oude tekeningen of ander gevonden papier. Soms zijn er kleine werken die details – flarden van een moment opname tonen, ze zijn meestal heel kleurrijk met af en toe verassende materialen. De ruimtelijke torens vormen zowat het centrale gedeelte en komen steeds voor in verdere werken. In deze ruimtelijke werken zijn materie, textuur en afdruk zeer belangrijk. Ik werk heel graag met veel verschillende materialen waaronder glas de nieuwste ontdekking is.

  Wat mij in dit materiaal boeit is niet het stugge harde maar de toevallig bekomen vormen en kleurschakeringen. Het glas dient als toets in een groter geheel.
  Naar aanleiding van dit “fragmentarisch overzicht” die deze tentoonstelling biedt, vond ik ook de unieke gelegenheid om een soort persoonlijk boekje te maken waarin een klein fragment van mijn werk terug te vinden is, dit geheel vormt een multiple. Om het uniek karakter te behouden is er een oplage van een twaalftal boekjes te krijgen op de opening.

  Praktisch is de tentoonstelling te bezichtigen van vrijdag 21 maart tot 30 april,
  De opening vindt plaats op 11 april om 20 uur in aanwezigheid van de kunstenaar, met een eigen geschreven woordje van Piet Vandecasteele en een muzikaal tussendoortje van Jan Populier.

  09-04-2008 om 17:15 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  08-04-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bevernaars Luc Veys en Jan Desmet stellen samen met hun groep nieuwe CD voor te Beveren-Leie

  Als Bevernaars zijn Luc Veys en Jan Desmet fier dat ze samen met de andere muzikanten van de groep "The Swigshift" hun nieuwe cd 'Walking Home' aan het grote publiek kunnen voorstellen.
   
  Dat gebeurde al op 8 en 9 maart te Wervik
  en op 26 april in OC 't Klokhuis te  Beveren-Leie 

  Iets meer dan twintig jaar terug werd THE SWIGSHIFT boven de doopvont gehouden aan de toog van een bruine kroeg. Met zijn tweeën sloegen Filip Vanrobaeys en Ivan Volcke een compleet andere weg in dan deze (new-wave & rock) die ze vooraf bewandelden.

  Met de komst van fluitist en ‘piper’ Peter Derudder als uiterst gemotiveerd talent, enkele jaren later gevolgd door een al even gedreven Luc Veys op accordeon legden ze samen de basis voor hun eigen stijl in het genre. Dit legden ze vast op “Tales of the Great Whiskey-book” (1996) en enkele jaren later op “Witness of a celtic past” (1998). Bij het werken aan een derde album – “ Swigshift and Friends” (2001) - maakten de heren kennis met Jan Desmet, perfect percussionist en epicurist voor het leven…

  Een gevarieerd programma stuurde hen doorheen Vlaanderen en Wallonië, opende de grenzen naar Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Ierland. Een verrassend aangename samenwerking met CAJOLE resulteerde nog iets later in het inlijven van Peter Steen, voortreffelijk violist en (bass)gitarist, bij de band.

  De ‘nieuwe’ SWIGSHIFT werkte zowat anderhalf jaar aan een compleet nieuw programma dat uiteindelijk resulteerde in “WALKING HOME” .

  “WALKING HOME” wordt de vierde cd van THE SWIGSHIFT en zal zeker de fans en liefhebbers van het genre op meerdere momenten verrassen, ontroeren, de dansvloer opdrijven of aanzetten tot het meezingen van vrolijke refreintjes. Heel nadrukkelijk heeft THE SWIGSHIFT aandacht besteed aan de selectie van liederen en het begrip ‘een lach en een traan’ weer iets toegankelijker gemaakt voor het gros van hun publiek.

  Het afwerken van meerdere concept-concerten aangaande WO 1 liet uiteraard zijn sporen na in de liedjeskeuze. Maar daarnaast vinden we, tussen de nieuwe opnames, opnieuw de kenmerkende speelsheid, herkennen we weerom de veelgeprezen virtuose riddles en overtuigt de ritmisch opzwepende kracht van de zes muzikanten ons onweerlegbaar dat ze werkelijk een “groep” vormen! Daarom ook werd voor deze vierde Swigshift-cd gekozen voor deze veelzeggende titel. Je eindelijk thuis voelen, goed in je vel, van jezelf weten dat dít nu datgene is wat je doen wil… die sfeer vinden we met THE SWIGSHIFT terug op “WALKING HOME”.

  “WALKING HOME” wordt enkel te koop aangeboden bij hun optredens, bij de muzikanten zelf of in k-fee “Sultan” of  ”Isermael” te Wervik.
  Kandidaat-verkooppunten mogen zich steeds melden!

  Photobucket


  Voorstelling
  OC 't Klokhuis – Beveren-Leie
  ZATERDAG 26 april 08 – 20u00

  Kaarten in vvk € 10,00 – add € 12,00 -

  Luc Veys, Roestraat 3, 0476 61 91 63
  e-mail: luc.veys@pandora.be

  Jan De Smet, Nijverheidsstraat 124, 056 72 83 82
  e-mail: yuccatulla@edpnet.be

   Paul De Smet, Hoonakkerdereef 54  056 71 93 29


  08-04-2008 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  07-04-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Job*Rock 2008 daverend succes!!!
  De 3e editie van Job*Rock, die afgelopen zaterdag plaatsvond in OC 't Klokhuis te Beveren-Leie, was volledig uitverkocht. Meer dan 900 bezoekers konden er genieten van optredens van oa Triggerfinger, Janez Detd, Humo's Rockrally winnaar Steak Number Eight en Dirk Stoops (Studio Brussel). Net zoals de voorbije 2 jaar kon ook de jobbeurs terug op de nodige interesse rekenen!

  07-04-2008 om 10:33 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erfgoedwandelingen in Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Vensters op het Verleden
  Erfgoedwandelingen in Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve

  Op zondag 13 april van 10 tot 18 uur
  Start en info op de kerkpleinen
  Wandeling om 14.30 uur met stadsgids,
  wandelen op eigen houtje met publicatie 'Vensters op het Verleden' en infoborden langs het parcours.


  In dit tweede deel van de erfgoedwandeling 'Vensters op het Verleden' wordt het verleden van de deelgemeentes geschetst. Deze publicatie laat u kennis maken met verrassende plekjes in de Waregemse deelgemeenten. De drie dorpen, waar de Leie zich al eeuwen als een rode draad doorheen slingert, dragen een lange en boeiende geschiedenis met zich mee. Monniken, kasteelheren, beroemde schrijvers en schilders, burchten en hoeves, ... alles komt aan bod.

  Net als in het eerste deel, wordt niet alleen stilgestaan bij de grote geschiedenis, maar is er aandacht voor het verhaal van de gewone man en vrouw. De vele volksverhalen, anekdotes en legendes zorgen voor een aangename afwisseling.
  Wist je bijvoorbeeld dat Desselgem en Beveren al een nieuwe naam bedacht hadden voor hun eventuele gezamenlijke fusie? Beide dorpen zouden verenigd worden tot 'Munkenhove'.
  Misschien hoorde u wel nog de verhalen over de buskruitexplosie in Sint-Eloois-Vijve?
  Deze tweede uitgave van 'Vensters op het Verleden' is verkrijgbaar
  vanaf Erfgoeddag 2008, op erfgoeddag aan 7 euro daarna aan 10 euro. 
  Met de kinderen op pad
  Kijk, doe en weet het beter wandeling op kindermaat: op pad met speurtasje en kijk-doe-en-weet-het-beter-boekje, vol spelletjes en zoekopdrachten gratis aan de infostandjes, in samenwerking met de Gezinsbond
  Van horen zeggen...
  verhalen van toen, gebracht door leerlingen 'woord' van de academie

  07-04-2008 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  06-04-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Praline verkoop door Chiro Leieland

  Op 19 april zal Chiro Leieland terug op pad gaan in Beveren-Leie om pralines te verkopen.
  Een ideaal geschenk om de moeders in de bloemetjes te zetten
  want daags voor moederdag (op 10 mei) worden de pralines aan huis geleverd.
  De opbrengst gaat naar nieuw spelmateriaal, kampplaats + tenten en de kas. 
  De pralines kosten: 1/4 kg = €4,     1/2 kg = €8,     1 kg =  €14

  06-04-2008 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  05-04-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Activiteiten: Gezinsbond Beveren-Leie
  Gezinsbond Beveren-Leie "Erfgoedwandeling"
  Vensters op het verleden” op zondag 13 april 2008 in samenwerking met het Stadsarchief van Waregem vanaf 10h00 tot 18h00. Start aan het Kerkplein aan de infostand, Erfgoedzoekopdracht voor de kinderen. Aankomst aan de Kernelle, drankjes aan democratische prijzen en animatie voor de kinderen. 

  Stomen en Stoven op donderdag 24 april 2008 om 20h00 in ’t Klokhuis.
  Wat is het verschil tussen stomen en stoven? Welke impact hebben de kooktechnieken op de voedingswaarde van onze bereidingen? Welke specifieke stoom- en stoofmateriaal bestaan er? Er worden uiteraard ook bereidingen gestoomd en gestoofd. (bestek en teljoor meebrengen). Info en inschrijven bij Ronny Vandenbussche voor 21 april 2008.
  Telefoon 056/729024 of ronny.vandenbussche@versateladsl.be.

  05-04-2008 om 17:04 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  04-04-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parlando 10: nieuwsbrief O.L.V. van Lourdes ziekenhuis Waregem

  Op 28 maart 1968 werd een afdeling intensieve zorg opgestart in het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem. Dr. L. Bouckaert en dr. J. Colle waren, samen met Zuster Siegfrieda Siemoens en Zuster Margaretha Blaton, de drijvende krachten achter dit initiatief. Dit was ronduit gedurfd en vooruitstrevend, want enkel universitaire ziekenhuizen beschikten toen over een Intensieve Zorg, ook wel IZ genoemd.

  http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/ 40 Jaar Functie voor intensieve zorg (FIZ) De afdeling was een grote ruimte met 6 bedden die tijdens de verzorging door paravans van elkaar gescheiden werden. Dit had als voordeel dat de verpleegkundigen constant visueel contact hadden met de patiënten. De technische installatie bestond voor elk bed uit twee aspiratiesystemen, een bloeddrukmeter, verschillende stopcontacten en een infuusstaander. Voor de ganse afdeling was er één monitor voor hartbewaking die bij de patiënt op een tafeltje kon gezet worden.

  In de volksmond werd Intensieve Zorg vaak “den intensief” genoemd maar dikwijls hoorden we ook zeggen “de slechte kamer”. Zuster Godewende repliceerde dan steevast dat het “de beste kamer” was.

  In 1981 werd de afdeling voor de eerste maal vernieuwd. Vanaf toen waren er 5 aparte boxen en één dubbele. Elk bed kreeg toen ook een monitor voor hartbewaking. In 1991 werd een bijkomende vleugel voor 4 bedden in gebruik genomen.1993 was het jaar waarin het monitoringsysteem volledig vernieuwd werd met een centrale monitor die toeliet om alle patiënten tegelijkertijd te observeren. Onder impuls van onder andere dr. J. Debakker, huidig geneesheer- diensthoofd, werd de technische installatie verder uitgebouwd met onder meer nieuwe toestellen voor kunstmatige beademing, invasieve monitoring en spuitpompen voor continu toediening van medicatie. http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/

  In het eerst jaar werden 319 patiënten op FIZ opgenomen, in 1988 waren er reeds 990 en in 2007 werden er meer dan 1.500 zieken verzorgd. Met de jaren groeide ook het personeelsbestand van 4 voltijdse verpleegkundigen naar 24 verpleegkundigen, ondersteund door een logistieke assistente en schoonmaakpersoneel. Deze verpleegkundigen scholen zich constant bij zodat de patiënten steeds in de beste omstandigheden en volgens de meest recente ontwikkelingen en inzichten verzorgd worden.

  De zwaar zieke patiënten worden van nabij gevolgd. Bloeddruk, polsslag, ademhaling en temperatuur worden constant geobserveerd. Zo kunnen we kort op de bal spelen, medicatie en behandeling constant aanpassen aan de vaak snel wijzigende medische toestand van de patiënt. Mensen die een zware operatie ondergingen, worden op FIZ verder gestabiliseerd en geobserveerd. De zorg is multidisciplinair. Zo kunnen we steeds beroep doen op kinesisten, diëtisten en een logopediste. Een verpleegkundige gespecialiseerd in pijnbestrijding komt elke dag langs om in overleg met de dokters-anesthesisten te zorgen voor een optimale pijncontrole. http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/

  We onderhouden goede contacten met de huisartsen, zo kunnen we steeds bij hen terecht voor aanvullende informatie over de patiënt. In deze zeer technische omgeving stellen we ook de mens centraal. Onze aandacht gaat niet alleen naar de patiënt maar ook naar de familie, want een opname op de Functie voor intensieve zorg is vaak emotioneel ingrijpend.

  In de plannen voor de nieuwbouw en verbouwing van het ziekenhuis is een volledig nieuwe Functie voor intensieve zorg voorzien. Het aantal bedden blijft daarbij behouden op 10 maar de architectuur zal aangepast zijn aan de hedendaagse eisen en normen met o.a. aandacht voor kindvriendelijkheid. Dit zal ons toelaten om ook in de toekomst aan de patiënten de beste zorgen te blijven geven.

  04-04-2008 om 06:49 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  03-04-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaterdag zal de hemel boven Beveren-Leie groen kleuren

  Zoals eerder vermeld gaat op zaterdag  5 april  de derde editie van Job*Rock door. Ook het ACV zal  daar aanwezig zijn en er het 3000ste enterlid vieren.
  Enter is het gratis acv-lidmaatschap voor jongeren vanaf 15 jaar. Hieraan koppelen ze ook een ballonoplating tussen 18u en 19u. De balonnen zullen gelijktijdig de lucht in gelaten worden en de hemel boven Beveren-Leie groen kleuren.

  Meer weten over ACV enter klik hier.

  Meer weten over Job*Rock klik hier.

  03-04-2008 om 12:38 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  02-04-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit de gemeenteraad van 1 april
  Voetbalterrein 2 Beveren-Leie: vervangen ballenvangers en structurele aanpassingen:
  Ter vervanging van bestaande ballenvangers terrein 2 Beveren-Leie worden 87 lm nieuwe ballenvangers geplaatst en structurele aanpassingen uitgevoerd.
  omschrijving ontwerp
  1) plaatsen van ballenvanger hoogte 6m met net hoogte 4 m + plasitordraad 3,7 mm hoogte 2 m, palen diam. 76 x 3,20 mm met een totale lengte van 87m te verdelen zoals bestaande situatie
  2) plaatsen van afsluiting hoogte 2 m naast ballevangers met een totale lengte van 17m te verdelen zoals bestaande situatie
  3) plaatsen van een dubbele poort van 4 m br x 2 m h
  4) plaatsen van afsluiting naast poort van 14 m (6+4m) x 2 m hoogte
  5) plaatsen van 1 schuin poortdeel van 2,40 m br x 1,20 m h in galva uitvoering ter hoogte van toegangstrap cafetaria kant terrein 2 (uitwerking zoals reeds identieke aanwezige poortdelen)
  Raming: 14.000,00 euro, btw inclusief

  02-04-2008 om 06:41 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  01-04-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vierde sessie van Beverse Start to Run kent grote bijval
  http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/ 
  Op maandag 31 maart startte de vierde sessie van Start to Run, een organisatie van VACB.
  De vorige drie sessies waren al een succes en bewezen dat het mogelijk is om in 10 weken tijd in staat te zijn om 5 km vol te lopen.
   De 4 begeleidsters, Els Rigole, Fabienne Cloet, Katrien Deconinck en Sandra Cauwels  leggen er dan ook hun hart en ziel in om de sportievelingen perfect te begeleiden.
  Voor de vierde sessie mochten ze een groep van om en bij de 60 deelnemers verwelkomen.
   
  BL2008

  01-04-2008 om 10:35 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  31-03-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OKRA Desselgem viert Paasfeest
  Paasfeest bij OKRA Desselgem klik hier.

  31-03-2008 om 18:47 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  29-03-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paaseirenzoektocht bij de Gezinsbond, Beveren-Leie en Desselgem
  http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/ 
  Op paaszaterdag sloegen de Gezinsbond van Beveren-Leie en Desselgem terug de handen in elkaar voor het organiseren van hun jaarlijkse paaseierenzoektocht. De tocht startte in OC De Mote te Desselgem en 75 kinderen vergezeld van ouders en/of grootouders trokken op pad. Onderweg waren een aantal spelletjes voorzien en natuurlijk viel er hier en daar iets lekkers te rapen.

  Bij aankomst stonden de tafels op hun paasbest gedekt en konden ook de ouders en/of grootouders genieten van een natje en een droogje terwijl de kinderen hun verzamelde puzzelstukjes konden kleven en zich laten grimeren. Ondertussen was de paashaas op zoek naar De Mote maar via een telefoontje kwam ze op het juiste adres terecht. De gocart waarmee ze kwam aangereden was volgeladen met allerhande lekkers voor de kinderen.
  bl2008

  29-03-2008 om 08:10 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  28-03-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouderraden VBS Desselgem en Beveren-Leie nodigen Rik Torfs uit.
  http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
  Op de foto v.l.n.r.: Christ Lavens, Greet Vervaeke, Hilde Van D’huynslager, Joop Verelzen

  Op donderdagavond 10 april organiseren de ouderraden van de Vrije Basisscholen van Desselgem en Beveren-Leie een avond met Prof. Kerkelijk Recht Rik Torfs. ‘Waarde(n)volle opvoeding’ wordt het thema van de avond.
  We kennen de Professor allemaal van zijn pittige commentaren in ‘De Slimste Mens’ en van zijn Canvasprogramma ‘Nooitgedacht’. Hij geeft zijn visie op de snel-evoluerende maatschappij, over normen en waarden die belangrijk kunnen zijn voor de toekomst van onze kinderen.

  Voor deze avond slaan de ouderraden van de VBS van Desselgem en Beveren-Leie de handen in elkaar. “We hebben een heel actieve ouderraad”, zegt Christ Lavens , voorzitter van de Desselgemse ouderraad. “Een twintigtal enthousiaste ouders komen maandelijks samen om over het schoolgebeuren te praten. In de loop van het jaar wordt er ook heel wat georganiseerd voor de ouders en de kinderen. Een aantal activiteiten zoals onze kerstrozenverkoop en onze gezinswandeling zijn klassiekers geworden. Ook bij het schoolfeest (dit jaar op zondag 20 april) helpen we allemaal mee. De opbrengsten van deze activiteiten gaan integraal naar de kinderen. De laatste jaren is er al heel wat spelmateriaal aangekocht.”

  “Ook de ouderraad in Beveren-Leie is heel actief.”oppert Greet Vervaeke, penningmeester van dienst. “ Zoals in Desselgem kunnen we rekenen op een grote groep ouders die zich willen inzetten voor de school. We hebben heel wat werkgroepen die elk een activiteit voor zich nemen. Zo zijn we de laatste jaren pertinent aanwezig op de september-kermis in Beveren-Leie met een heuse kinderactiviteit. Het jaarlijkse mosselfestijn is een topper, met meer dan 600 eters over twee dagen zaten we dit jaar aan een record. We staan ook in voor de jaarlijkse schoolkalender en zijn present op tal van schoolactiviteiten. Ons schoolfeest gaat door op zondag 1 juni 2008. De opbrengsten van al deze activiteiten komen vanzelfsprekend ten goede aan de kinderen van de school. “
  Praktisch : Donderdag 10 april om 20.00 u in ’t Klokhuis in Beveren-Leie .
  Kaarten kosten 3 euro en zijn te verkrijgen bij:
  Christ Lavens (0478/287391) 
  Greet Vervaeke (0494/662358).

  28-03-2008 om 21:12 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (0)
  27-03-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nacht van de Geschiedenis
  Op 18 maart was het voor de zesde maal dat het Davidsfonds de Nacht van de Geschiedenis organiseerde. Ook in Beveren-Leie kon men terecht voor een brok lokale volkscultuur. “Herbergen en cafés in Beveren-Leie van vroeger en nu” en waar kon men daarvoor beter terecht dan in de oudste café van Beveren ’t Leckerke.

  Voorzitter Koen Lavens heette de talrijke aanwezigen welkom en kondigde daarbij een opwarmertje aan. Hilde Soens en Hilde Defoort twee gewezen café dochters vertelden enkele grappige anekdotes. Daarna was het de beurt aan Etienne Ducatteeuw die samen met Michel Debrouwere heel wat opzoekingwerk deden over o.a. de Beverse cafés.

  Zo wist Etienne een kroegentocht te maken die in het eerste deel geïllustreerd werd dia’s. Het tweede deel werd voorgesteld aan de hand van kaarten. De twee Beverse heemkundigen zijn erin geslaagd om via documenten een eerste algemene kaart van Beveren te maken van in 1784. Daarop staan alle huizen en cafés en zijn ook de bewoners ervan gekend. Beveren kon in kaart gebracht worden tot het jaar 1920 en telde toen 58 cafés. Verdere kaarten zijn er niet meer, er mag immers niet meer in documenten gekeken worden van minder dan 100 jaar.

  De kroegentocht ging dan maar tot op heden verder zonder kaarten. Een avond die voor velen onder de 75 aanwezigen heel wat herinneringen opriep.

  Hieronder een klein opwarmertje van de anekdotes die Hilde en Hilde vertelden.
  Schiet echter niet op de pianist want dit filmpje is niet compleet, het hostingprogramma laat maar 5 minuten hosting toe.  Als pro kan er natuurlijk heel wat meer, maar Beverse Weetjes is er op vrijwillige basis, dus.....
  In ieder geval kijk, luister en geniet!!!  27-03-2008 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


  >> Reageer (1)


  Beveren-Leie

  Photobucket  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   

  Archief per dag
 • 19-05-2010
 • 15-03-2010
 • 14-03-2010
 • 10-03-2010
 • 09-03-2010
 • 08-03-2010
 • 04-03-2010
 • 03-03-2010
 • 02-03-2010
 • 01-03-2010
 • 27-02-2010
 • 24-02-2010
 • 23-02-2010
 • 22-02-2010
 • 20-02-2010
 • 19-02-2010
 • 18-02-2010
 • 17-02-2010
 • 16-02-2010
 • 13-02-2010
 • 12-02-2010
 • 11-02-2010
 • 09-02-2010
 • 08-02-2010
 • 07-02-2010
 • 06-02-2010
 • 05-02-2010
 • 04-02-2010
 • 03-02-2010
 • 02-02-2010
 • 01-02-2010
 • 31-01-2010
 • 30-01-2010
 • 29-01-2010
 • 27-01-2010
 • 26-01-2010
 • 24-01-2010
 • 22-01-2010
 • 20-01-2010
 • 16-01-2010
 • 15-01-2010
 • 14-01-2010
 • 13-01-2010
 • 12-01-2010
 • 11-01-2010
 • 09-01-2010
 • 08-01-2010
 • 07-01-2010
 • 04-01-2010
 • 02-01-2010
 • 01-01-2010
 • 31-12-2009
 • 29-12-2009
 • 28-12-2009
 • 27-12-2009
 • 26-12-2009
 • 25-12-2009
 • 23-12-2009
 • 22-12-2009
 • 21-12-2009
 • 19-12-2009
 • 18-12-2009
 • 17-12-2009
 • 16-12-2009
 • 14-12-2009
 • 13-12-2009
 • 12-12-2009
 • 10-12-2009
 • 09-12-2009
 • 08-12-2009
 • 07-12-2009
 • 06-12-2009
 • 04-12-2009
 • 03-12-2009
 • 02-12-2009
 • 30-11-2009
 • 28-11-2009
 • 27-11-2009
 • 26-11-2009
 • 24-11-2009
 • 22-11-2009
 • 21-11-2009
 • 20-11-2009
 • 18-11-2009
 • 17-11-2009
 • 16-11-2009
 • 15-11-2009
 • 13-11-2009
 • 12-11-2009
 • 11-11-2009
 • 09-11-2009
 • 08-11-2009
 • 06-11-2009
 • 05-11-2009
 • 04-11-2009
 • 03-11-2009
 • 01-11-2009
 • 29-10-2009
 • 26-10-2009
 • 24-10-2009
 • 23-10-2009
 • 21-10-2009
 • 20-10-2009
 • 19-10-2009
 • 18-10-2009
 • 17-10-2009
 • 16-10-2009
 • 14-10-2009
 • 12-10-2009
 • 10-10-2009
 • 09-10-2009
 • 08-10-2009
 • 06-10-2009
 • 05-10-2009
 • 04-10-2009
 • 02-10-2009
 • 01-10-2009
 • 30-09-2009
 • 28-09-2009
 • 27-09-2009
 • 25-09-2009
 • 22-09-2009
 • 21-09-2009
 • 20-09-2009
 • 19-09-2009
 • 18-09-2009
 • 16-09-2009
 • 15-09-2009
 • 14-09-2009
 • 13-09-2009
 • 11-09-2009
 • 10-09-2009
 • 09-09-2009
 • 08-09-2009
 • 07-09-2009
 • 06-09-2009
 • 04-09-2009
 • 02-09-2009
 • 01-09-2009
 • 31-08-2009
 • 30-08-2009
 • 29-08-2009
 • 27-08-2009
 • 26-08-2009
 • 25-08-2009
 • 24-08-2009
 • 23-08-2009
 • 21-08-2009
 • 20-08-2009
 • 17-08-2009
 • 16-08-2009
 • 15-08-2009
 • 14-08-2009
 • 12-08-2009
 • 11-08-2009
 • 08-08-2009
 • 07-08-2009
 • 05-08-2009
 • 04-08-2009
 • 03-08-2009
 • 02-08-2009
 • 01-08-2009
 • 28-07-2009
 • 27-07-2009
 • 26-07-2009
 • 25-07-2009
 • 24-07-2009
 • 22-07-2009
 • 21-07-2009
 • 20-07-2009
 • 18-07-2009
 • 17-07-2009
 • 16-07-2009
 • 15-07-2009
 • 13-07-2009
 • 12-07-2009
 • 11-07-2009
 • 10-07-2009
 • 08-07-2009
 • 07-07-2009
 • 05-07-2009
 • 04-07-2009
 • 03-07-2009
 • 02-07-2009
 • 01-07-2009
 • 28-06-2009
 • 27-06-2009
 • 26-06-2009
 • 25-06-2009
 • 24-06-2009
 • 22-06-2009
 • 21-06-2009
 • 20-06-2009
 • 18-06-2009
 • 17-06-2009
 • 14-06-2009
 • 11-06-2009
 • 09-06-2009
 • 08-06-2009
 • 07-06-2009
 • 06-06-2009
 • 04-06-2009
 • 03-06-2009
 • 02-06-2009
 • 01-06-2009
 • 30-05-2009
 • 29-05-2009
 • 27-05-2009
 • 26-05-2009
 • 23-05-2009
 • 22-05-2009
 • 21-05-2009
 • 19-05-2009
 • 18-05-2009
 • 17-05-2009
 • 13-05-2009
 • 12-05-2009
 • 11-05-2009
 • 10-05-2009
 • 06-05-2009
 • 05-05-2009
 • 04-05-2009
 • 28-04-2009
 • 27-04-2009
 • 25-04-2009
 • 22-04-2009
 • 21-04-2009
 • 17-04-2009
 • 15-04-2009
 • 12-04-2009
 • 11-04-2009
 • 10-04-2009
 • 08-04-2009
 • 07-04-2009
 • 05-04-2009
 • 03-04-2009
 • 02-04-2009
 • 01-04-2009
 • 31-03-2009
 • 30-03-2009
 • 28-03-2009
 • 26-03-2009
 • 25-03-2009
 • 24-03-2009
 • 23-03-2009
 • 22-03-2009
 • 21-03-2009
 • 18-03-2009
 • 14-03-2009
 • 12-03-2009
 • 11-03-2009
 • 09-03-2009
 • 08-03-2009
 • 07-03-2009
 • 06-03-2009
 • 05-03-2009
 • 04-03-2009
 • 03-03-2009
 • 02-03-2009
 • 01-03-2009
 • 28-02-2009
 • 25-02-2009
 • 24-02-2009
 • 20-02-2009
 • 19-02-2009
 • 17-02-2009
 • 16-02-2009
 • 13-02-2009
 • 11-02-2009
 • 10-02-2009
 • 09-02-2009
 • 08-02-2009
 • 07-02-2009
 • 02-02-2009
 • 01-02-2009
 • 31-01-2009
 • 30-01-2009
 • 27-01-2009
 • 26-01-2009
 • 23-01-2009
 • 21-01-2009
 • 18-01-2009
 • 15-01-2009
 • 11-01-2009
 • 10-01-2009
 • 09-01-2009
 • 07-01-2009
 • 04-01-2009
 • 03-01-2009
 • 01-01-2009
 • 31-12-2008
 • 30-12-2008
 • 29-12-2008
 • 27-12-2008
 • 26-12-2008
 • 25-12-2008
 • 24-12-2008
 • 23-12-2008
 • 22-12-2008
 • 21-12-2008
 • 19-12-2008
 • 18-12-2008
 • 17-12-2008
 • 13-12-2008
 • 11-12-2008
 • 10-12-2008
 • 09-12-2008
 • 08-12-2008
 • 05-12-2008
 • 03-12-2008
 • 02-12-2008
 • 01-12-2008
 • 30-11-2008
 • 28-11-2008
 • 27-11-2008
 • 26-11-2008
 • 24-11-2008
 • 22-11-2008
 • 20-11-2008
 • 19-11-2008
 • 18-11-2008
 • 17-11-2008
 • 13-11-2008
 • 12-11-2008
 • 11-11-2008
 • 10-11-2008
 • 08-11-2008
 • 07-11-2008
 • 05-11-2008
 • 04-11-2008
 • 03-11-2008
 • 02-11-2008
 • 01-11-2008
 • 30-10-2008
 • 27-10-2008
 • 26-10-2008
 • 23-10-2008
 • 22-10-2008
 • 21-10-2008
 • 20-10-2008
 • 19-10-2008
 • 17-10-2008
 • 16-10-2008
 • 15-10-2008
 • 14-10-2008
 • 12-10-2008
 • 10-10-2008
 • 09-10-2008
 • 08-10-2008
 • 07-10-2008
 • 06-10-2008
 • 03-10-2008
 • 02-10-2008
 • 01-10-2008
 • 30-09-2008
 • 29-09-2008
 • 28-09-2008
 • 27-09-2008
 • 26-09-2008
 • 25-09-2008
 • 23-09-2008
 • 22-09-2008
 • 21-09-2008
 • 20-09-2008
 • 17-09-2008
 • 16-09-2008
 • 15-09-2008
 • 14-09-2008
 • 13-09-2008
 • 12-09-2008
 • 08-09-2008
 • 04-09-2008
 • 03-09-2008
 • 02-09-2008
 • 01-09-2008
 • 31-08-2008
 • 30-08-2008
 • 28-08-2008
 • 27-08-2008
 • 26-08-2008
 • 25-08-2008
 • 24-08-2008
 • 21-08-2008
 • 19-08-2008
 • 18-08-2008
 • 15-08-2008
 • 14-08-2008
 • 13-08-2008
 • 11-08-2008
 • 10-08-2008
 • 06-08-2008
 • 04-08-2008
 • 03-08-2008
 • 02-08-2008
 • 21-07-2008
 • 17-07-2008
 • 16-07-2008
 • 08-07-2008
 • 06-07-2008
 • 05-07-2008
 • 04-07-2008
 • 03-07-2008
 • 02-07-2008
 • 01-07-2008
 • 30-06-2008
 • 29-06-2008
 • 28-06-2008
 • 25-06-2008
 • 23-06-2008
 • 22-06-2008
 • 21-06-2008
 • 20-06-2008
 • 19-06-2008
 • 17-06-2008
 • 16-06-2008
 • 15-06-2008
 • 14-06-2008
 • 12-06-2008
 • 11-06-2008
 • 10-06-2008
 • 09-06-2008
 • 08-06-2008
 • 06-06-2008
 • 05-06-2008
 • 04-06-2008
 • 03-06-2008
 • 02-06-2008
 • 01-06-2008
 • 31-05-2008
 • 30-05-2008
 • 29-05-2008
 • 28-05-2008
 • 27-05-2008
 • 26-05-2008
 • 25-05-2008
 • 21-05-2008
 • 20-05-2008
 • 18-05-2008
 • 17-05-2008
 • 15-05-2008
 • 12-05-2008
 • 11-05-2008
 • 10-05-2008
 • 07-05-2008
 • 06-05-2008
 • 03-05-2008
 • 02-05-2008
 • 30-04-2008
 • 29-04-2008
 • 28-04-2008
 • 27-04-2008
 • 26-04-2008
 • 25-04-2008
 • 23-04-2008
 • 22-04-2008
 • 21-04-2008
 • 20-04-2008
 • 19-04-2008
 • 17-04-2008
 • 16-04-2008
 • 15-04-2008
 • 14-04-2008
 • 10-04-2008
 • 09-04-2008
 • 08-04-2008
 • 07-04-2008
 • 06-04-2008
 • 05-04-2008
 • 04-04-2008
 • 03-04-2008
 • 02-04-2008
 • 01-04-2008
 • 31-03-2008
 • 29-03-2008
 • 28-03-2008
 • 27-03-2008
 • 26-03-2008
 • 25-03-2008
 • 23-03-2008
 • 22-03-2008
 • 21-03-2008
 • 20-03-2008
 • 19-03-2008
 • 18-03-2008
 • 17-03-2008
 • 16-03-2008
 • 15-03-2008
 • 14-03-2008
 • 13-03-2008
 • 12-03-2008
 • 11-03-2008
 • 10-03-2008
 • 08-03-2008
 • 07-03-2008
 • 05-03-2008
 • 04-03-2008
 • 03-03-2008
 • 01-03-2008
 • 29-02-2008
 • 28-02-2008
 • 27-02-2008
 • 26-02-2008
 • 25-02-2008
 • 23-02-2008
 • 22-02-2008
 • 21-02-2008
 • 19-02-2008
 • 18-02-2008
 • 17-02-2008
 • 16-02-2008
 • 15-02-2008
 • 14-02-2008
 • 12-02-2008
 • 09-02-2008
 • 07-02-2008
 • 06-02-2008
 • 05-02-2008
 • 04-02-2008
 • 03-02-2008
 • 02-02-2008
 • 31-01-2008
 • 30-01-2008
 • 29-01-2008
 • 28-01-2008
 • 27-01-2008
 • 26-01-2008
 • 25-01-2008
 • 24-01-2008
 • 23-01-2008
 • 22-01-2008
 • 20-01-2008
 • 18-01-2008
 • 17-01-2008
 • 16-01-2008
 • 15-01-2008
 • 14-01-2008
 • 13-01-2008
 • 12-01-2008
 • 11-01-2008
 • 10-01-2008
 • 09-01-2008
 • 08-01-2008
 • 07-01-2008
 • 05-01-2008
 • 04-01-2008
 • 02-01-2008
 • 01-01-2008
 • 30-12-2007
 • 29-12-2007
 • 27-12-2007
 • 26-12-2007
 • 25-12-2007
 • 23-12-2007
 • 22-12-2007
 • 21-12-2007
 • 19-12-2007
 • 18-12-2007
 • 17-12-2007
 • 16-12-2007
 • 15-12-2007
 • 14-12-2007
 • 13-12-2007
 • 12-12-2007
 • 11-12-2007
 • 10-12-2007
 • 09-12-2007
 • 07-12-2007
 • 06-12-2007
 • 05-12-2007
 • 04-12-2007
 • 03-12-2007
 • 02-12-2007
 • 28-11-2007
 • 26-11-2007
 • 24-11-2007
 • 23-11-2007
 • 22-11-2007
 • 20-11-2007
 • 18-11-2007
 • 17-11-2007
 • 16-11-2007
 • 14-11-2007
 • 13-11-2007
 • 12-11-2007
 • 11-11-2007
 • 09-11-2007
 • 08-11-2007
 • 07-11-2007
 • 06-11-2007
 • 05-11-2007
 • 03-11-2007
 • 02-11-2007
 • 30-10-2007
 • 29-10-2007
 • 27-10-2007
 • 26-10-2007
 • 25-10-2007
 • 24-10-2007
 • 23-10-2007
 • 22-10-2007
 • 21-10-2007
 • 20-10-2007
 • 18-10-2007
 • 17-10-2007
 • 16-10-2007
 • 13-10-2007
 • 12-10-2007
 • 10-10-2007
 • 09-10-2007
 • 07-10-2007
 • 05-10-2007
 • 04-10-2007
 • 01-10-2007
 • 29-09-2007
 • 28-09-2007
 • 26-09-2007
 • 25-09-2007
 • 24-09-2007
 • 22-09-2007
 • 21-09-2007
 • 20-09-2007
 • 19-09-2007
 • 18-09-2007
 • 17-09-2007
 • 14-09-2007
 • 13-09-2007
 • 11-09-2007
 • 10-09-2007
 • 09-09-2007
 • 08-09-2007
 • 07-09-2007
 • 05-09-2007
 • 03-09-2007
 • 01-09-2007
 • 30-08-2007
 • 29-08-2007
 • 28-08-2007
 • 27-08-2007
 • 26-08-2007
 • 23-08-2007
 • 21-08-2007
 • 19-08-2007
 • 14-08-2007
 • 12-08-2007
 • 09-08-2007
 • 05-08-2007
 • 04-08-2007
 • 01-08-2007
 • 26-07-2007
 • 20-07-2007
 • 18-07-2007
 • 16-07-2007
 • 15-07-2007
 • 12-07-2007
 • 10-07-2007
 • 08-07-2007
 • 07-07-2007
 • 06-07-2007
 • 05-07-2007
 • 03-07-2007
 • 02-07-2007
 • 01-07-2007
 • 29-06-2007
 • 28-06-2007
 • 27-06-2007
 • 26-06-2007
 • 24-06-2007
 • 21-06-2007
 • 20-06-2007
 • 19-06-2007
 • 18-06-2007
 • 15-06-2007
 • 13-06-2007
 • 12-06-2007
 • 11-06-2007
 • 10-06-2007
 • 09-06-2007
 • 08-06-2007
 • 07-06-2007
 • 05-06-2007
 • 04-06-2007
 • 02-06-2007
 • 01-06-2007
 • 31-05-2007
 • 30-05-2007
 • 29-05-2007
 • 28-05-2007
 • 27-05-2007
 • 26-05-2007
 • 25-05-2007
 • 24-05-2007
 • 23-05-2007
 • 21-05-2007
 • 19-05-2007
 • 18-05-2007
 • 17-05-2007
 • 16-05-2007
 • 15-05-2007
 • 14-05-2007
 • 12-05-2007
 • 11-05-2007
 • 09-05-2007
 • 07-05-2007
 • 04-05-2007
 • 02-05-2007
 • 30-04-2007
 • 29-04-2007
 • 28-04-2007
 • 27-04-2007
 • 26-04-2007
 • 24-04-2007
 • 21-04-2007
 • 18-04-2007
 • 15-04-2007
 • 13-04-2007
 • 12-04-2007
 • 09-04-2007
 • 08-04-2007
 • 07-04-2007
 • 05-04-2007
 • 04-04-2007
 • 03-04-2007
 • 01-04-2007
 • 30-03-2007
 • 29-03-2007
 • 28-03-2007
 • 27-03-2007
 • 26-03-2007
 • 25-03-2007
 • 24-03-2007
 • 22-03-2007
 • 21-03-2007
 • 20-03-2007
 • 18-03-2007
 • 17-03-2007
 • 16-03-2007
 • 15-03-2007
 • 14-03-2007
 • 13-03-2007
 • 12-03-2007
 • 10-03-2007
 • 08-03-2007
 • 07-03-2007
 • 05-03-2007
 • 04-03-2007
 • 03-03-2007
 • 02-03-2007
 • 01-03-2007
 • 28-02-2007
 • 26-02-2007
 • 24-02-2007
 • 21-02-2007
 • 19-02-2007
 • 18-02-2007
 • 17-02-2007
 • 16-02-2007
 • 14-02-2007
 • 11-02-2007
 • 10-02-2007
 • 08-02-2007
 • 05-02-2007
 • 03-02-2007
 • 02-02-2007
 • 01-02-2007
 • 31-01-2007
 • 29-01-2007
 • 28-01-2007
 • 25-01-2007
 • 24-01-2007
 • 23-01-2007
 • 22-01-2007
 • 20-01-2007
 • 19-01-2007
 • 18-01-2007
 • 17-01-2007
 • 16-01-2007
 • 15-01-2007
 • 14-01-2007
 • 13-01-2007
 • 12-01-2007
 • 11-01-2007
 • 10-01-2007
 • 09-01-2007
 • 08-01-2007
 • 07-01-2007
 • 04-01-2007
 • 03-01-2007
 • 01-01-2007
 • 31-12-2006
 • 29-12-2006
 • 28-12-2006
 • 27-12-2006
 • 26-12-2006
 • 25-12-2006
 • 24-12-2006
 • 23-12-2006
 • 22-12-2006
 • 21-12-2006
 • 20-12-2006
 • 19-12-2006
 • 18-12-2006
 • 17-12-2006
 • 16-12-2006
 • 15-12-2006
 • 14-12-2006
 • 13-12-2006
 • 12-12-2006
 • 11-12-2006
 • 09-12-2006
 • 07-12-2006
 • 06-12-2006
 • 05-12-2006
 • 04-12-2006
 • 01-12-2006
 • 29-11-2006
 • 28-11-2006
 • 27-11-2006
 • 26-11-2006
 • 25-11-2006
 • 24-11-2006
 • 23-11-2006
 • 21-11-2006
 • 19-11-2006
 • 18-11-2006
 • 17-11-2006
 • 16-11-2006
 • 15-11-2006
 • 14-11-2006
 • 13-11-2006
 • 11-11-2006
 • 10-11-2006
 • 07-11-2006
 • 06-11-2006
 • 05-11-2006
 • 04-11-2006
 • 03-11-2006
 • 02-11-2006
 • 30-10-2006
 • 29-10-2006
 • 26-10-2006
 • 25-10-2006
 • 24-10-2006
 • 23-10-2006
 • 22-10-2006
 • 21-10-2006
 • 17-10-2006
 • 14-10-2006
 • 13-10-2006
 • 12-10-2006
 • 11-10-2006
 • 10-10-2006
 • 08-10-2006
 • 06-10-2006
 • 05-10-2006
 • 04-10-2006
 • 02-10-2006
 • 01-10-2006
 • 30-09-2006
 • 28-09-2006
 • 27-09-2006
 • 26-09-2006
 • 23-09-2006
 • 22-09-2006
 • 20-09-2006
 • 19-09-2006
 • 18-09-2006
 • 17-09-2006
 • 13-09-2006
 • 12-09-2006
 • 11-09-2006
 • 10-09-2006
 • 09-09-2006
 • 05-09-2006
 • 03-09-2006
 • 02-09-2006
 • 01-09-2006
 • 31-08-2006
 • 30-08-2006
 • 28-08-2006
 • 27-08-2006
 • 26-08-2006
 • 23-08-2006
 • 22-08-2006
 • 21-08-2006
 • 20-08-2006
 • 19-08-2006
 • 18-08-2006
 • 17-08-2006
 • 16-08-2006
 • 15-08-2006
 • 13-08-2006
 • 12-08-2006
 • 10-08-2006
 • 07-08-2006
 • 06-08-2006
 • 05-08-2006
 • 04-08-2006
 • 03-08-2006
 • 02-08-2006
 • 01-08-2006
 • 30-07-2006
 • 29-07-2006
 • 28-07-2006
 • 27-07-2006
 • 26-07-2006
 • 25-07-2006
 • 24-07-2006
 • 23-07-2006
 • 22-07-2006
 • 18-07-2006
 • 16-07-2006
 • 15-07-2006
 • 14-07-2006
 • 13-07-2006
 • 12-07-2006
 • 10-07-2006
 • 08-07-2006
 • 07-07-2006
 • 05-07-2006
 • 04-07-2006
 • 03-07-2006
 • 02-07-2006
 • 01-07-2006
 • 30-06-2006
 • 29-06-2006
 • 27-06-2006
 • 26-06-2006
 • 25-06-2006
 • 24-06-2006
 • 23-06-2006
 • 21-06-2006
 • 20-06-2006
 • 18-06-2006
 • 16-06-2006
 • 15-06-2006
 • 14-06-2006
 • 12-06-2006
 • 06-06-2006
 • 05-06-2006
 • 04-06-2006
 • 03-06-2006
 • 30-05-2006
 • 27-05-2006
 • 24-05-2006
 • 23-05-2006
 • 22-05-2006
 • 21-05-2006
 • 20-05-2006
 • 19-05-2006
 • 17-05-2006
 • 15-05-2006
 • 14-05-2006
 • 13-05-2006
 • 12-05-2006
 • 08-05-2006
 • 05-05-2006
 • 04-05-2006
 • 03-05-2006
 • 02-05-2006
 • 30-04-2006
 • 29-04-2006
 • 28-04-2006
 • 27-04-2006
 • 25-04-2006
 • 24-04-2006
 • 23-04-2006
 • 22-04-2006
 • 21-04-2006
 • 19-04-2006
 • 18-04-2006
 • 15-04-2006
 • 14-04-2006
 • 13-04-2006
 • 12-04-2006
 • 10-04-2006
 • 09-04-2006
 • 08-04-2006
 • 07-04-2006
 • 05-04-2006
 • 03-04-2006
 • 02-04-2006
 • 31-03-2006
 • 28-03-2006
 • 26-03-2006
 • 25-03-2006
 • 24-03-2006
 • 23-03-2006
 • 22-03-2006
 • 21-03-2006


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!