Op vraag van de Desselgemse basketclub BBC Desselgem, werden er in de sportzaal van de Stedelijke Basisschool in Beveren-Leie twee nieuwe korven geplaatst, een investering van 3500.
Door een volgeboekte sporthal in Desselgem, zijn de Microben (3° en 4° leerjaar) en de Benjamins (5° en 6° leerjaar) voor hun trainingen genoodzaakt uit te wijken naar Beveren. De korven werden ingehuldigd op woensdag 9 december, in aanwezigheid van de spelertjes, de ouders, en de prominenten.
Voorzitter Carlos Duquesnoy is er zeer tevreden mee: Nu gebruiken wij driemaal per week de zaal hier in Beveren: de maandag voor de Microben, de woensdag voor de Microben en de Benjamins, en de donderdag voor de Benjamins. Met deze nieuwe korven kunnen wij nu spelen met korven op de juiste hoogte: 2,75m. Voor het grote basket worden die korven op 3,05m geplaatst.
Schepen van Sport Chantal Coussement vult aan: Mede dank zij de goede samenwerking met Directeur Stefaan Dewaele konden wij tot die oplossing komen. Het probleem van de uitwijking naar Beveren-Leie is er omdat er weinig of geen gepaste uren meer vrij zijn in de sporthal van Desselgem. Met de nieuwe sporthal die er komt, waar twee basketbalterreinen voorzien zijn in plaats van één nu, zou het probleem opgelost zijn. BBC Desselgem telt zon 110 leden, en komt uit in verschillende competities.
Duivenmaatschappij De Leiestreek (Beveren-Leie Desselgem Wielsbeke Ooigem) koos dit jaar om de kampioenen te huldigen tijdens een diner inplaats van tijdens het traditionele souper.
Tijdens de receptie werden de ereprijzen overhandigd en kregen de kampioenen hun medaille. Tussen de verschillende gangen door werden de kampioenen ook nog in de bloemetjes gezet.
De kampioenen 2009 zijn: Nuyttens-Busschaert, Beveren-Leie (Oude duiven), Soenens Georges, Beveren-Leie (Jaarse duiven, Textor en Superprestige), Kerkhove Gilbert, St-Eloois-Vijve (Jonge duiven) en de ploeg Labeeuw Medard, Vervaecke R. & J. en Sabbe Walter (Trends 2000).
Historiek: De Geschied- en Heemkundige Kring 'De Gaverstreke'
Op 15 december verschijnt het 37ste jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring van Waregem De Gaverstreke. We zijn er opnieuw in geslaagd dank zij de medewerking van velen enkele nieuwe aspecten uit ons verleden naar boven te halen. Vraagtekens en legenden verdwijnen zo naar het verleden. Meer weten over deze editie klik hier.
Historiek: De Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke De Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke werd gesticht op de vergadering van 8 februari 1972. De naam van de Kring verwijst naar de Gaverbeek die Waregem doorsnijdt en te Sint-Eloois-Vijve in de Leie uitmondt. Meerdere omliggende gemeenten zijn geschiedkundig met mekaar verwant. De samenwerking met Groot-Anzegem werd vanaf 1981 werkelijkheid.
De Gaverstreke is lid geworden van Heemkunde West-Vlaanderen in 1974 en trad als gastheer op naar aanleiding van de gouw- of heemdag in april 2001.
De Gaverstreke bekommert zich ook om de bescherming van het bouwkundig erfgoed en juichte dan ook het initiatief van het stadsbestuur toe toen de middeleeuwse site t Goed te Nieuwenhove een educatieve bestemming kreeg.
Enkele tentoonstellingen die de Kring realiseerde : - Groot-Waregem in beeld (1978) - Desselgem in beeld (1979) - Sint-Eloois-Vijve : zijn geschiedenis en zijn kunstenaars Emiel Claus, Jules Boulez en Modest Huys (1980) - Het Daensisme en de Waregemnaar Leonce Ducatillon (jan 1983) - De Lourdesgrot en de geschiedenis van Sint-Eloois-Vijve (juni 1995)
Bij de jaarboeken, verschenen vanaf 1973, werden reeds waardevolle kaarten aangeboden die de streek nog beter belichten: -De Sint-Pietersheerlijkheid op Desselgem, Beveren, Waregem en Deerlijk -Historische kaart van groot-Waregem -Toponymische kaart van Anzegem.
De omvang van de jaarboeken overstijgt vaak de 500 bladzijden. De waardering voor de wetenschappelijk onderbouwde artikelen moge blijken uit de aanmoedigingsprijzen vanwege de provincie West-Vlaanderen de Vlaamse Gemeenschap.
Naast de jaarboeken werd in 1974 een monografie uitgegeven over De Koninklijke aloude en vrije Rederijkerskamer Rhetorica, Kunst en Eendracht (1838-1974). Specifiek voor Beveren-Leie verschenen twee delen van het Bevers Schetsboek waarin naast de schetsen een degelijke geschiedenis van een groot aantal oude hoeven werd behandeld.
In het dossier Titel van stad in juni 1998 onderstreepte de Gaverstreke het historisch belang van Waregem onder de titel: Van plattelandsdorp tot verzorgingscentrum. Op verzoek van de Gaverstreke werden de archieven van Desselgem en Sint-Eloois-Vijve naar Waregem overgebracht en geïnventariseerd. Met de aanstelling van een stadsarchivaris ging een lang gekoesterde droom in vervulling.
We hebben een uitgebreid documentatiecentrum in het stadhuis, naast de leeszaal van het stadsarchief. De verzameling bestaat uit: - diverse jaargangen van tijdschriften - een verzameling doodsberichten en doodsprentjes - uitgewerkte gezinsfiches (parochieregisters en burgerlijke stand) - bewerkte bevolkingsregisters van Waregem - bewerkte gemeenteraadsverslagen - oude kranten en weekbladen - boeken in verband met geschiedenis, genealogie en diverse wetenschappen - bewerkte archivalische bronnen. Te raadplegen tijdens de openingsuren van het stadsarchief of na contact met André Braet of de voorzitter.
Deining rond Boothuis aan de stadionvijvers te Waregem
Joost Vanaudenaerde, uitbater van De Gastronoom te Beveren-Leie meldde dat hij een procedure gestart is bij de Raad van State. Hiermee hoopt hij een nietigverklaring te bekomen van het besluit van Wagso omtrent de concessie van het Boothuis te Waregem.
Het stadsbestuur lanceert een extra mantelzorgtoelage
Het stadsbestuur nam in 2009 de uitdaging aan om de bestaande individuele sociale toelagen te evalueren en eventueel aan te passen aan de huidige behoeften van de diverse doelgroepen.
Een bijzondere uitdaging hierbij was het realiseren van een mantelzorgtoelage. Het is de wens van personen met een zorgbehoefte om zo lang mogelijk in hun eigen thuismilieu te kunnen blijven wonen. Thuiszorgdiensten en mantelzorg vormen hierbij een belangrijke schakel. Mensen nemen al eeuwen de zorg op voor iemand die dat zelf niet meer kan. Zorgen voor een zieke medemens is al zo oud als de straat. Vroeger bestond daar geen woord voor, sinds enkele jaren wel. Tegenwoordig noemt men dit dus mantelzorg.
In de huidige samenleving is mantelzorg niet altijd vanzelfsprekend. Vele mantelzorgers hebben het vaak moeilijk om een gezond en haalbaar evenwicht te vinden tussen hun gezin, hun werk, hun zorg dragen voor, . Mantelzorg mag niet onderschat worden. Het stadsbestuur wil dan ook zijn waardering uitdrukken voor de talrijke mantelzorgers die in Waregem, vaak in alle stilte, maar met heel wat motivatie en engagement, zorg dragen voor een persoon met zorgbehoefte.
De gemeenteraad keurde op 1 december 2009 de mantelzorgtoelage voor personen met een handicap goed. Deze toelage bedraagt 100 euro per jaar en wordt uitbetaald aan de persoon met een zorgbehoefte die effectief thuis verblijft, jaarlijks rond 23 juni, de dag van de mantelzorger. Het is de persoon met een zorgbehoefte zelf, die kan beslissen hoe hij deze mantelzorgtoelage besteedt. Het stadsbestuur is trouwens van plan om, gezien de succesvolle editie van 2009, jaarlijks in juni een verwendag voor mantelzorgers te organiseren.
Deze mantelzorgtoelage vervangt de toelage thuiszorg bejaarden, waaraan heel strenge voorwaarden verbonden waren (oa leeftijdsvoorwaarde), waardoor slechts een beperkt aantal mensen in aanmerking kwamen voor deze toelage. Met de mantelzorgtoelage zullen heel wat meer mantelzorgers een symbolische schouderklop of dankbare handdruk ontvangen. Het spreekt vanzelf dat dit een gevoelige financiële investering betekent voor het stadsbestuur.
Op donderdag 17 december om 19 uur komt de gemeenteraad voor de tweede maal deze maand bijeen. Het proces-verbaal van de vorige zitting ligt ter inzage in de raadzaal, één uur voor de zitting. Agenda: Openbare zitting 1. mededelingen 2. stedelijk brandweerpersoneel: kennis nemen en bekrachtigen proces-verbaal van de aanwervingsproef voor de functie van vrijwilligers en vaststellen van de wervingsreserve 3. vaststellen opcentiemen op de onroerende voorheffing - dienstjaar 2010 4. vaststellen aanslagvoet aanvullende belasting op de personenbelasting - dienstjaar 2010 5. goedkeuren belastingreglement op de vergunningen voor de exploitatie van diensten voor het verhuren van voertuigen met een bestuurder 6. goedkeuren retributiereglement inzake prestaties geleverd door de brandweerdienst en/of de technische dienst 7. goedkeuren belastingreglement op het niet afkoppelen van hemelwater n.a.v. gescheiden rioleringsstelsels in het kader van goedgekeurde afkoppelingsprojecten 8. goedkeuren stedelijke dotatie 2010 aan politiezone Mira 9. stad Waregem: goedkeuren wijzigingen 5 & 6 financiële nota budget 2009 10. goedkeuren kapitaalverhoging distributienetbeheerder Gaselwest 11. kennis nemen kasverslag 3e kwartaal 2009: a) stad Waregem b) Stedelijke Regie voor Grond- en Huisvestingsbeleid 12. kennis nemen van budgetwijziging 2009: kerkbestuur Sint-Anna 13. goedkeuren budgetwijziging 2009: Vereniging Ons Tehuis 14. kennis nemen van budget 2010: kerkbestuur Sint-Anna 15. goedkeuren budget 2010: Sportbeheer vzw 16. goedkeuren budget 2010: Het Pand vzw 17. goedkeuren budget 2010: cultuurcentrum De Schakel vzw 18. goedkeuren budget 2010: OC Nieuwenhove vzw 19. goedkeuren budget 2010: Vereniging Ons Tehuis 20. OCMW: a) goedkeuren meerjarenplan 2011-2013 b) kennis nemen van budget 2010 21. goedkeuren meerjarenplanning en budget 2010: WAGSO 22. stad Waregem: vaststellen budget 2010, goedkeuren beleidsnota + financiële nota + bijlage 23. voorlopig vaststellen RUP Ware Heem 24. Sint-Martinuskerk, Desselgem: restauratie gewelven: goedkeuren eindafrekening 25. Jeugdcentrum aanpassingswerken: lot 3, dakwerken: goedkeuren eindafrekening 26. convenant gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking tussen de Vlaamse Gemeenschap en de stad Waregem: goedkeuren operationeel actieplan 2010 27. vaststellen bijzonder nood- en interventieplan VTM-kerstparade 2009 28. goedkeuren toelagen 29. vragen Geheime zitting 30. stedelijk brandweerpersoneel: aanstellen in de functie van stagiair-vrijwilliger
Koninklijk Bevers Harmonieorkest viert Sint Cecilia
Op zaterdag 5 december vierde het Koninklijk Bevers Harmonieorkest het feest van Sint Celilia. Dat begon met het opluisteren van de eucharistieviering in de Sint-Jan de Doperkerk en werd verdergezet in Ter Torre te Waregem. Daar werden een aantal leden gehuldigd
Op de foto herkennen we: de gelauwerden (van links naar recht): Valerie Roobrouck, Arvid Waelkens, eresecretaris Arsène Fleurent (en echtgenote), Germain Courtens (en echtgenote), Wouter Debode, Davinia Parmentier, Arne Deprez en Inneke Vandenbussche. De eretekens werden uitgereikt door schepen Pietro Iacopucci en voorzitter Marc Bloquiaux (links boven), Vlamo-bestuurder Rik Rabaey en erevoorzitter Marcel Depoortere (rechts op foto)
Germain Courtens, die reeds 50 jaar muzikant en 40 jaar bestuurslid is bij het Koninklijk Bevers Harmonieorkest, kreeg tijdens het Sint-Ceciliafeest de Zilveren medaille in de Orde van Leopold II opgespeld. Op tienjarige leeftijd sloot Germain zich aan bij het trommelkorps van de 'Koninklijke Fanfare De Leievrienden'. Hij kreeg er trommellessen van Camiel Decavel en wijlen Urbain Coussens, tambour major. Hiermee trad hij in de voetsporen van zijn vader zaliger Gentiel die er reeds bij was sinds de oprichting in 1927.
"In 1959 begon ik aan mijn muzikale opleiding: notenleer en saxofoon en in 1962 schoof ik mijn trommel opzij. Als altsaxofonist nam ik -fier als een gieter- plaats naast mijn vader die de alto bespeelde", vertelde Germain.
"Onder het dirigentschap van respectievelijk wijlen André Nolf en Pol Vercruysse maakte ik als échte "Leievriend" alle hoogtepunten van de fanfare mee : o.a.de successen op de provinciale tornooien Diksmuide (1969), Tielt (1972), Blankenberge(1976), Marke(1982) en Harelbeke(1897) waar de fanfare zich telkens wist op te werken, gaande van de Tweede Afdeling naar de Ere-afdeling", gaat hij verder.
"De traditionele uitstappen naar diverse steden aan onze Belgische kust en uitstappen naar Frankrijk, de jaarlijkse Sint Cecilifeesten, waarvan ik geen enkele miste, en de vieringen rond het 40- , 50- en 60jarig bestaan van de Beverse Muziekvereniging zijn uiteraard ook onvergetelijke toppers. Tijdens die fanfare-periode bespeelde ik, naast de altsax, ook de sax tenor en de sax sopraan".
In 1968 werd Germain gevraagd om toe te treden tot het bestuur. Hij stond mee in voor het inrichten van uitstappen, feesten en activiteiten. Na het plotse overlijden, in 1997, van penningmeester Julien Decavel, kwam ook deze taak en het bijhorend muziekpatrimonium onder zijn bevoegdheden.
Op vraag van dirigent Bert Decavel wisselde Germain de saxofoon in voor de basklarinet. Na een intense zelfstudie op dit voor hem 'onwennige' instrument kon hij algauw zijn plaats innemen bij de bassectie van het orkest. Op vandaag bespeeld hij nu de contrabasklarinet.
Na 11 jaar penningmeesterschap gaf Germain begin 2009 deze functie door aan Arne Deprez. Zo kreeg hij wat meer tijd voor andere bezigheden. Maar gebeten als hij is door de muziekmicrobe hebben deze bezigheden nogal vaak met muziek te maken: de zeer omvangrijke muziekbibliotheek inventariseren en updaten, het kopiëren van partituren en scores, en voor een helpende hand bij één of ander muziekgebeuren staat zijn deur nog steeds open.
Ook voor Walter Loosvelt was er een speciale vereremerking. Hij is immers een halve eeuw lid bij een muzikale vereniging. Walter is reeds van zijn achtste bezig met muziek. "Meegekregen van mijn vader Pierre", zegt Walter. "Hij was een gekend accordeonistenleraar. Ik koos echter niet voor accordeon maar slagwerk sprak mij meer aan. Op acht-jarige leeftijd startte ik als leerling aan de Muziekacademie van Harelbeke en volgde er muziektheorie. Twee jaar later en dat tot 1961 volgde ik slagwerk", wist Walter te vertellen.
Hij heeft heel wat muzikale ervaring opgedaan in het Kortrijks Symphonieorkest en het operettegezelschap Lyrisch Toneel. Vanaf 1958 was hij als paukenist bij diverse muziekverenigingen in Harelbeke, Deerlijk, Kortrijk en Lauwe actief.
"In 1981 ben ik bij De Leievrienden in Beveren-Leie terecht gekomen. Gouden jaren van muziekplezier heb ik meegemaakt tot ik in 2001 moest afhaken. Een schouderoperatie dwong mij de paukenstokken door te geven. Sindsdien ben ik lid geworden van het bestuur zodat ik nog steeds nauw betrokken ben bij de Beverse Harmonie, besluit Walter.
Voor eresecretaris Arsène Fleurent was er de Gouden medaille van de Kroonorde. Arsène is inmiddels 40 jaar bestuurslid bij de Beverse Muziekvereniging waarvan hij 30 jaar het secretariaat voor zijn rekening nam.
Samen met wijlen Michel Degreve werd Arsène Fleurent in 1971 bestuurslid van het Koninklijk Fanfareorkest De Leievrienden. Toen nog onder de muzikale leiding van dirigent Paul Vercruysse.
"De optredens waren toen in hoofdzaak, wandelconcerten in Beveren-Leie, festivals in de omliggende gemeenten en een jaarlijks lenteconcert. Maar ook de eerste buitenlandse optredens dienden zich toen al aan. Door de tussenkomst van het Vlasmachinebedrijf Depoortere, (waarvan Richard en later zoon Marcel samen meer dan een halve eeuw voorzitter zijn geweest van het orkest) werden we regelmatig in de Calvados en Normandië uitgenodigd. Aan uitstappen naar Dieppe, Tôtes, Eu, Arnèke en Hondschoote bewaren we de beste herinneringen en blijven tot de verbeelding spreken van de oudere muzikanten. Met om de vijf jaar een deelname aan de Provinciale Tornooien, waarbij we telkens naar een hogere klasse (1e, Uitmuntendheid, Ere) promoveerden", weet Arsène te vertellen.
"Ik ben vrij vlug assistent geworden van toenmalig secretaris wijlen Hubert Algoet van wie ik in 1978 het secretariaat overnam, vertelt Arsène. "Samen met penningmeester wijlen Julien Decavel, zijn opvolger Germain Courtens en voorzitter Marcel Depoortere hebben we bijna 30 jaar lang een hecht team gevormd en het orkest in goede banen weten te leiden. Begin 2009 hebben we onze taken geleidelijk aan een aantal jonge ervaren bestuursleden overgedragen en we kunnen nu reeds met genoegen vaststellen dat het een goede keuze was. De nieuwe ploeg neemt hun functie met overgave ter harte, besluit Arsène die nog steeds bestuurslid is.
Maar ook voor een aantal muzikanten was een vereremerking weggelegd. Wouter Debode, Arne Deprez, Arvid Waelkens, Davinia Parmentier, Inneke Vandenbussche en Valerie Roobrouck zijn reeds 15 jaar spelend lid en Nancy Lareu werd gehuldigd voor 25 jaar muzikant.
Foto van de 1000ste speler samen met de initiatiefnemers Frederiek Meersman (links) en Davy Baetens (rechts). De Spelmaeckers mogen iedere spelletjeavond een 50-tal spelers verwelkomen. Op de Sinteditie van zaterdagavond 05 december mochten ze de 1000ste speler ontvangen. Dimitri Dewitte uit de hekkeniersstraat 6, Beveren-Leie was de gelukkige en ontving uit handen van De Spelmaeckers een waardebon van 40. Voor meer informatie over De Spelmaeckers en de spelletjesavonden klik hier. Er is tevens een pemanente link te vinden: zie linker marge. (Met dank aan Erik Meersman voor het insturen)
DE DIERENWERELD IN ONS SPEL We hadden levendige belangstelling voor alles wat leefde en bewoog in water, graskant, bos en veld. Geen wetenschappelijke belangstelling. God nee! Wie verwacht dat nu ook van een schooljongen. Beesten en beestjes interesseerden ons slechts in zoverre we ze in ons spel konden betrekken.
Het mooiste hoekje van onze Speeltuin wordt dit niet. Akkoord. Er was teveel wreedheid mee gemoeid soms tegenover weerloze dieren. Als volwassene begrijp je niet hoe het ooit mogelijk geweest is. Tot onze verdediging kunnen we echter aanvoeren dat het helemaal geen bewuste harteloosheid was van onze kant. We beseften toen nog niet dat ook het kleinste diertje wanhopig voor zijn leven vecht. Dat het krimpen was van pijn wat een kikker deed als we hem doorstaken en hij met zijn poten gekke bewegingen maakte. Dat een visje het afschuwelijk benauwd gekregen had vooraleer het, met zijn buikje boven, op de bodem van onze bokaal dreef. We hadden de dieren lief en toch martelden wij ze. Och, eigenlijk hebben we geen andere verontschuldiging dan dat we nog kind waren toen. En kinders kunnen lief zijn en wreed tegelijk. Dat hebben we nu allemaal al wel ervaren.
Vogels Ik herinner me nog best dat we meermaals op een stralende zomermorgen wakker werden van het gekwetter der mussen onder de euziepannen (pannen op een dakoversteek, nvdr). Mussen kunnen afschuwelijk veel lawaai maken. Ze zijn zowat de viswijven van de vogelwereld. Mussen waren bij ons ook niet veel in tel. Je kon er eigenlijk niets mee aanvangen. Langer dan een paar dagen hielden ze het in een kooitje niet uit. Ze fladderden wat schuw rond en op een morgen vond je ze dan. Stokkestijf. Doodgetreurd.
Toch maakten we verwoed jacht op die beestjes. Ons beste wapen was het slagijzer. Vogelijzer zeiden we. We stelden het bij voorkeur verdekt op in een hoopje nesse paardekeutels. Het is een publiek geheim immers dat mussen verzot zijn op de havergraantjes die een paardemaag ongemoeid gelaten heeft. Een mus die in zo een vogelijzer gezeten had, was echter niets meer waard. Altijd mankeerde ze iets. Als je ze wilde vangen om ze in een muit je te stoppen, was je heel wat beter met de schar bieldezichter. Trek je de wenkbrauwen op bij dit barbaarse woord. Denk eens even goed na. Waarmee zeefde moeder toentertijde de nog bruikbare kooltjes uit de stoofassen?
Die scharbieldezichter plaatsten we schuin rechtop, op een door mussen drukbezochte plaats. Een stok waaraan een lang touw vastgemaakt was, hield hem overeind. Als lokaas gebruikten we paardevijgen of broodkorsten. Met het touweindje in de hand gingen we ons dan een eind verderop verdekt opstellen. We moesten kattegeduld hebben soms. Mussen kunnen erg argwanend doen. Als ze tenslotte toch begerig op de lekkernij toehupten, trokken we met een korte snok aan het koord en de scharbieldezichter klapte neer op de verschrikt omhoog wippende beestjes.
Ook mussennesten roven was aangename bezigheid. Ze zaten gewoonlijk onder de euziepannen en we konden er gemakkelijk bij. Het meest hadden we het gezien op de eitjes. We konden die uitblazen en aaneenrijgen tot een kralensnoer. De pluimloze jongen, de kwabbies, wierpen we achteloos op de grond. Een of andere kat wist er dan wel raad mee. Niemand die ons scheef bekeek omwille van die genadeloze mussenjacht. Mussen golden nu eenmaal als rovers, die absoluut niet het onderscheid kenden tussen het mijn en het dijn.
De kaarten lagen echter kompleet anders als we durfden raken aan nesten van insekteneters. Precies de aantrekkelijkste voor ons. Zo had ik eens het nest van een blauwe korenmus uitgetrokken en de eiers geroofd. Een van de anderen dreigde ermee het geval aan de meester te gaan vertellen. Hij kon het blijkbaar moeilijk verkroppen dat hij zelf achter het net gevist had. Dagenlang heb ik toen in angst gezeten voor straf. Meester Algoet was niet mals in zulke gevallen.
Als er één soort vogels was die we absoluut met vrede lieten, dan waren het wel de zwaluwen. Niet dat we er meer erbarmen mee hadden dan met de rest. Zwalms boezemden ons echter vrees in. Oudere mensen hadden ons immers verzekerd dat we onvermijdelijk zeren zouden krijgen, als we zo een vogel ook maar van verre durfden aanraken. En zerrenwaren voor ons zoveel als de pest. De meesten van ons hadden er gehad in hun dreumesjaren en waren nog niet vergeten hoe de dokter dan de korsten van de verdroogde zerren van ons aangezicht trok. Weldra meer
Wist je dat de Sint deze nacht in Beveren-Leie bleef slapen?
Op vrijdagmorgen 4 december waren de hoofdpiet en zijn hulppieten vroeg uit de veren. Vlak nadat de schoolbel had geklonken in de Vrije Basisschool verschenen ze op het dak van de kleuterklasjes en natuurlijk hadden ze heel wat snoepjes bij. De hoofdpiet had blijkbaar wel wat hoogtevrees want hij durfde bijna niet naar beneden komen. Maar met wat aanmoedigingen van de kinderen lukte hem dat toch. En raar maar waar, de Sint was nergens te bespeuren. Het bleek dat hij in het klasje van juf Marijke lag te slapen. Dan maar samen met de kinderen heeeeeel stilletjes mee op onderzoek.
Nadat de kleuters hun plaats hadden ingenomen wekten ze de Sint met een liedje. Hij had zalig geslapen. De Pieten hielpen hem opstaan. Hij nam plaats in zijn stoel om naar alle kleuters te luisteren. Ieder klasje had natuurlijk een liedje ingestudeerd en dat zongen ze maar al te graag.
Twee kleutertjes hadden hun fopspeen mee om deze aan de Sint af te geven. Ondertussen hadden de Pieten de zakken met cadeautjes bijeen gezocht. Natuurlijk was er voor ieder klasje een zak met nieuw speelgoed bij. De kleuters van juf Katrien, Juf Martine en juf Caroline zochten hun eigen klasje op. De Sint volgde hen want hij wou ook hun klas nog even zien. Voor hij zijn weg verder zette ging hij nog een bezoekje brengen aan alle klassen van het lager. En dan, dan was het tijd om te vertrekken want de Sint had nog heel veel werk.
Gouden promotors nemen afscheid van Bond Zonder Naam
Marc en Agnes Vercruysse-Kerkhove 50 jaar promotor van Bond Zonder Naam
Marc en Agnes Vercruysse-Kerkhove 50 jaar promotor van Bond Zonder Naam. Een stukje ouder worden en de gezondheid die al eens een steekje laat vallen deden Marc en Agnes na een halve eeuw besluiten om op te houden als promotor van Bond Zonder Naam.
"Eigenlijk is alles begonnen met het beluisteren van het programma Lichtbaken op de Nederlandse radio. Het programma dat steeds op zondagvoormiddag uitgezonden werd inspireerde mij. Vooral de spreuk Verander de wereld, begin met jezelf heeft mij getroffen. Zo abonneerde ik mij op de spreuken van Bond Zonder Naam, vertelt Marc. "Mede door toedoen van Phil Bosmans werd in 1959 vzw Bond Zonder Naam in Vlaanderen opgericht en vanaf dan engageerde ik mij als promotor. Ik moest mijn vrouw (toen nog vriendin) niet overtuigen van mijn engagement want we zaten op dezelfde golflengte. De waarden en de sociale projecten van de beweging voor de gemarginaliseerde mens spraken ons immers allebei aan, zegt Marc.
"In de loop der jaren is er natuurlijk heel wat veranderd. Er kwamen heel wat prachtige projecten bij. Café zonder Bier, BZN Gevangenenactie , zijn er daar maar een paar van. Ook het aanbod van de BZN producten is heel wat uitgebreider geworden. Toen we pas begonnen beperkte het gamma zich enkel tot kaarsen. Die verkochten we aan familie en vrienden, vertellen ze. Na hun huwelijk werd er ieder jaar een plekje voorzien in hun woning om de meest gevraagde producten tijdens de eindejaarsactie, van oktober tot en met januari, uit te stallen. "Alle artikelen in huis halen is onmogelijk. Ondervinding leerde ons wat het meest in trek is in onze gemeente, zegt Agnes, die zich het meest bezighoudt met het plaatsen van de jaarlijkse bestelling.
Op de foto Christa Meersman en Agnes Kerkhove
De laatste 30 jaar bouwden ze ook steevast het eerste weekend van de advent een stand op in de parochiekerk om er voor en na de vieringen de BZN artikelen aan te bieden. De opbrengst daarvan bedroeg dit jaar 482 euro. Tot eind januari kan men nog steeds bij Marc en Agnes in de Roestraat 7 terecht. Na de eindejaarsactie zal Christa Meersman de werking verderzetten. "Tot op heden hebben we het altijd graag gedaan, we zullen het missen en we blijven BZN een warm hart toedragen, besluiten beiden. Meer weten over de werking van BZN: www.bzn.be/
Raadslid Ann-Sophie Kindt stelt staat van wegdek Leenriestraat en Beveren-Dries in vraag
Raadslid Ann-Sophie Kindt stelt de staat van het wegdek Leenriestraat en verlengde Beveren-Dries in vraag op gemeenteraad van 1 december 2009.
Als inwoner van Beveren-Dries te Beveren-Leie (op de rand met Desselgem) kreeg ik de laatste weken reeds heel wat opmerkingen over de staat van de Leenriestraat en in het verlengde daarvan, Beveren-Dries. Deze opmerkingen zijn heel terecht; de staat van het wegdek is de laatste maanden toch wel achteruit gegaan met grote putten, barsten en omhoog geschoten stukken asfalt tot gevolg. Wellicht is dat te wijten aan het druk doorgaand verkeer op de weekdagen. Maar ook de impact van het zwaar vervoer, de vele vrachtwagens en de landbouwvoertuigen mag zeker niet onderschat worden. Daarbij komt nog dat de goot aan de parking van het voetbalveld, waar ook de glascontainer staat, een groot niveauverschil met de eigenlijke parking toont, waardoor toch wat stuurvaardigheid nodig is om zonder slippen op en af te rijden. De dagelijkse en wekelijkse bezoekers van de tennis- en sportvelden van Beveren-Leie zullen dit zeker beamen.
Ook de veiligheid van de veelal jonge fietsertjes kan hierdoor in het gedrang komen wanneer zij van de rijbaan of de parking afschuiven. Is het mogelijk om de staat van deze beide wegen eens te bekijken en indien nodig de nodige werken uit te voeren om het rijcomfort opnieuw optimaal te verhogen en de veiligheid van de zwakke weggebruiker te waarborgen?, adus Ann-Sophie Kindt.
Henri Dewitte, schepen van Openbare werken, Waterbeheersing en Landbouw wist hier kort maar duidelijk op te antwoorden dat de eigen diensten zullen instaan voor het herstellen van het wegdek en verhogen van voetpad en/of goot.
Ter hoogte van Verzekeringen Janson, Kortrijkseweg, Beveren-Leie gebeurde in de vooravond van 2 december een kop-staartaanrijding. Een oplegger komende uit de richting Waregem stopte om de wagen voor hem links te laten afdraaien. Daarachter stopte ook de Alfa Romeo van bestuurder Raf Claes uit Desselgem. Een oplegger van Nebim verhuur kon echter niet tijdig meer stoppen zodat de Alfa Romeo klem kwam te zitten tussen de twee vrachtwagens. De twee passagiers, de echtgenote van de bestuurder en een vriend uit Beveren-Leie werden met lichte verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis.
Op de gemeenteraad van 1 december werden de aanpassingswerken klokkentoren van de Sint-Jan de Doperkerk te Beveren-Leie goedgekeurd
De gemeenteraad keurde in zitting van 3 maart 2009 het ontwerp goed tot het aanstellen van een ontwerper voor de noodzakelijke aanpassingswerken aan de klokkentoren van de kerk in Beveren-Leie. De wijze van gunnen was onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking vooraf. In het schepencollege dd. 23 april 2009 werd de opdracht, voor het opmaken van een ontwerpdossier voor uitvoering van de nodige aanpassingswerken aan de klokkentoren, toegewezen aan ir. Dominiek Depoortere tegen een ereloonpercentage van 10,50 % op het bedrag van de eindstaat.
Ingenieur Dominiek Depoortere voerde ondertussen een grondig onderzoek uit van de bestaande betonconstructie en de volledige technische installatie betreffende de draagconstructie van de klokken, het elektromechanisch bedieningssysteem als de klokken zelf.
De totale kostprijs voor alle uit te voeren werken (herstelling betonconstructie; vervangen metalen onderdelen en vervangen technieken van het luidsysteem; huur stelling; enz.) wordt geraamd op een bedrag van 92 000,00 euro inclusief BTW
De uit te voeren werken kunnen als volgt worden samengevat: · huur en plaatsen aangepaste stelling · uitnemen en herstellen van de klokken en herstellen/vervangen van alle bijhorende onderdelen die zijn aangetast door roestvorming, inclusief alle technische installaties · maken van een klokkenstoel in staal, om het gewicht van de klokken op te nemen en om een veilig onderhoud mogelijk te maken · reinigen van de toren en lokale betonherstelling + betonafwerking
Ter subsidiëring wordt het dossier voorgelegd aan het Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Lokale en Provinciale Besturen-Financiën en Personeel Team Gesubsidieerde infrastructuur waar een susidie kan bekomen worden van 30 procent.
Raming kostprijs werken: 92 000,00 euro incl. BTW Voorstel wijze van gunnen: openbare aanbesteding In de begroting van 2010 zal hier een bedrag van 120.000 euro voor voorzien worden.
In het burgemeestersrapport dat werd uitgevoerd door het Nieuwsblad, Radio 2 in samenwerking met IVOX kwam het huidig Waregems bewind er schitterend uit.
Archieffoto Beverse Weetjes: 'Tribune in aanbouw', 29 /06/2006
Op de gemeenteraad van 1 december 2009 wenste oppositielid Freddy François (sp.a) het huidig bewind dan een ook dikke proficiat. Maar blijkbaar zijn de meningen van de oppositie verdeeld: in een reactie op de enquête hekelt Xavier Wyckhuyse (Open VLD) de voetbaltribune in Beveren-Leie als een nutteloze investering.
Een kort citaat uit het Nieuwsblad: "Xavier Wyckhuyse noemt een aantal zaken op die hij anders zou hebben aangepakt, maar vooral de nieuwe voetbaltribune rond het terrein van Beveren-Leie vindt hij een domme investering. 'Dat grapje heeft meer dan 500.000 euro gekost', stelt Wyckhuyse.......".
Laten we hierbij duidelijk stellen dat de tribune in Beveren-Leie niets met de huidige legislatuur te maken heeft en in dit burgemeestersrapport dus eigenlijk niet van toepassing is.
37ste jaarboek Geschied- en Heemkundige Kring Waregem 'De Gaverstreke' verschijnt op 15 december
Op 15 december verschijnt het 37ste jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring van Waregem De Gaverstreke. We zijn er opnieuw in geslaagd dank zij de medewerking van velen enkele nieuwe aspecten uit ons verleden naar boven te halen. Vraagtekens en legenden verdwijnen zo naar het verleden.
We kennen wellicht nog de wereldtentoonstelling van 1958. Maar wie de wereldtentoonstelling van 1935 gekend heeft of meegemaakt zal wel op enkele handen te tellen zijn. Toch trokken ook Waregemnaren daarvoor naar Brussel. In het oude weekblad De Vrede vinden we hen terug. André Vandewiele rakelde dit allemaal op, mede met zijn herinneringen. Daarom nodigen we allen uit om bij het verschijnen van dit jaarboek, op 15 december om 20u. in het Cultuurcentrum De Schakel daarnaar te komen luisteren. Hij zal dit artikel nog verder komen becommentariëren.
De wijk Eertbrugge kwam in de jaarboeken zo goed als niet aan bod. Dit jaar krijgt het voorrang met een bespreking van alle herbergen die daar in de loop der tijden open zijn gegaan. De zoektocht daarnaar loopt eeuwen terug. Maar vooral de aangroei tijdens de jaren 1800 en 1900 neemt heel wat plaats in. De naam van enkele kanten van Eertbrugge hebben aan deze herbergen trouwens hun naam te danken. Zowel de herbergen als de uitbaters in de loop der tijdens worden uitvoerig uit de doeken gedaan. Daarnaast besteden de auteurs André Braet en Hervé De Loenzien ook aandacht aan het sociale leven dat zich daar rond heeft ontwikkeld. De titel van de bijdrage heeft ht over herbergleven in en rond Eertbrugge te Waregem : een terugblik. Daarmee staat deze wijk uitvoerig op de kaart. Velen zullen er hun herinneringen kunnen in terugvinden. Ook hier is de verandering op dit gebied duidelijk merkbaar en is het aantal met het daarbijhorend herbergleven sterk verminderd. Of komt er toch een kentering?
Vijve krijgt een plaats in het jaarboek met een overzicht van de kapelletjes ter ere van Maria opgericht. Ze verschijnen als een inventaris in kleur. Langs de jeugdherinneringen van Luc Cappon komt eveneens de tijd van 1941- 1953 in Vijve uitvoerig ter sprake. Dit sluit goed aan bij de vroegere artikelen die de tijd ervóór behandelden. Wie dit meemaakte zal er zich in terugvinden en jongeren zullen wellicht hier en daar even glimlachen als ze lezen hoe het er vroeger aan toeging. Met de vorige artikelen vormt het zo een algemeen overzicht van het Vijve van voorheen.
Het is het vijfde jaar dat we de bespreking van een aantal herbergen uit Desselgem kunnen voorleggen. Daarmee is de volledige bijdrage afgerond. Er is in de tijd veel veranderd. Deze verandering weerspiegelt zich in de herbergen die kwamen en gingen. Wellicht vinden ouderen hier een stukje verleden in terug. Daarbij komen ook de bewoners aan bod, want ook zij bepaalden voor een deel het leven in de gemeente. Etienne Ducatteeuw en Bernard Delange componeerden dit artikel na de vele opsporingen die ze deden. Ook dit blijft een document voor latere tijd. In aansluiting bij deze laatste bijdrage verschijnt ook een algemene inhoudstafel van alle herbergen die ooit in Desselgem het licht hebben gezien en het sociale leven hebben bepaald.
In de 18de eeuw kenden we de Oost-Indische Compagnie. Wie trok uit onze streken daarheen? Ja, inderdaad ook Waregemnaren en anderen uit de omgeving hebben deze avontuurlijke reis meegemaakt. Weinigen van hen keerden terug. Herman Meirhaeghe wist deze archieven op te sporen en weet ons met naam en toenaam de deelnemers uit de regio aan die verre tocht bekend te maken. Meer nog ook hun verdere avonturen opent hij voor ons.
Nieuwenhove Nieuwe vondsten in archieven laten Norbert Follens toe nog dieper te graven in de opkomst en begin van deze parochie. Na 75 jaar is het zeker de moeite om daarmee de twijfels en onzekerheden weg te werken. De figuur van Vital Moreels en zijn bijdrage bij het ontstaan van deze parochie wordt duidelijk aangebracht. Ook de andere medewerkers krijgen er elk hun juiste plaats, zoals ze uit de archieven naar voren komen.
Ooggetuigen van het einde van Wereldoorlog II uit Beveren-Leie en Desselgem kunnen hun verhaal kwijt in dit nieuwe jaarboek. Ze vertellen Etienne Ducatteeuw uitvoerig wat ze meemaakten. Zo vernemen we uit eerste hand nog deze gebeurtenissen vanuit hun ogen bekeken. We wilden dit voor de toekomst bewaren, aangezien dergelijke mensen stilaan zeldzaam worden.
Ook Anzegem krijgt onze aandacht met de geschiedenis van de Bond van de Kroostrijke gezinnen door Frans Speleers. Met Etienne Devogelaere weidt hij ook uit over de Anzegemse brouwerijen. Dit alles wordt uitgebreid geïllustreerd.
Enkele kleinere anekdoten uit vroegere tijden laten we niet liggen. Het betreft de huisnummers van Desselgem rond 1900, de Spaanse griep in 1918, een nieuwjaarsbrief uit 1864 en de eerste elektrische motor in Beveren-Leie in maart 1914. Het kapelletje van Den Bek die zal gesloopt worden en de nieuw opgerichte Rots van Vertrouwen op de Biest krijgen er zo ook wat aandacht. Op de klokken van de dekanale kerk komen we ook nog eens terug met een blik op de horloge.
We sprokkelden nog enkele gegevens over onze streek in andere artikelen of tijdschriften, die we ook gaarne aanbevelen. Zo hebben we het over bedelaars en bedelaarshuizen in Brugge. En ook over glazenier Casier vonden we nog wat aanvullende gegevens. Het misverstand over Constant Duvillers kunnen we recht zetten.
Dit jaarboek is ondanks de crisis ook dit jaar te bekomen aan dezelfde prijs van 20 euro, te storten op rekening 068-0503010-92 van de Geschied- en Heemkundige Kring van Waregem. Het kan afgehaald of ook bekomen worden bij de presentatie van het boek op 15 december om 20u. in het Cultuurcentrum De Schakel van Waregem.
of bij één van volgende medewerkers of adressen: Guy Algoet, St.-Michielsplein, 3 8500 Kortrijk (tel.:056/22.72.79) (guy.algoet@telenet.be) ; Filips Benoit, Kapel ter Rustestraat, 31B 8540 Deerlijk (tel.:056/29.40.29) (benoit.filips@pandora.be) ; Marcel Delmotte, Gentseweg, 555 8793 Sint-Eloois-Vijve (tel.:056/60.32.55) (marcel.delmotte@skynet.be) ; André Braet Leona Van Nuffel, Kruishoutemseweg, 131 8790 Waregem (tel.: 056/44.35.32) (braetandre@pandora.be) ; Rik Castelain, Wortegemstraat, 116 9700 Oudenaarde (tel.: 055/31.38.66) (Renilde.Vanderweeen@pandora.be) ; Sandrin Coorevits, Gemeenteplein, 2 8790 Waregem (tel.: 056/62.12.18) (archief@waregem.be) ; Cultuurcentrum De Schakel, Schakelweg - 8790 Waregem (tel.: 056/62.13.40); Bernard Delange, Boulezlaan, 12 - 8790 Waregem (bernard.delange@telenet.be) of De Coorenblomme , 4 - 8792 Desselgem (tel.: 056/71.58.30) ; Davy De Winter, Louis Tantstraat, 7 /12 - 8800 Roeselare (tel.: 0498/38.32.66) (davy.dewinter@skynet.be); Etienne Ducatteeuw, Grote Heerweg, 90 - 8791 Beveren-Leie (tel/ 056/71.35.63)(etienne.ducatteeuw@telenet.be); Norbert Folllens, Staakmolenstraat, 29 - 8793 Sint-Eloois-Vijve (tel.: 056/60.77.56); Filip Santens Els Vanhoutte, Elsdreef, 7 - 8570 Anzegem (tel.: 056/77.45.69) (filip.santens@burgerschool.be); Frans Speleers, Berglaan, 46 - 8570 Anzegem (tel.: 056/68.87.45) (frans.speleers@myonline.be); André Vandewiele, Zultseweg, 53 - 8790 Waregem (tel.: 056/60.26.93); Luc Wante, Lydie Vandermaelen, Vichtsesteenweg, 183 - 8570 Anzegem (056/77.96.24) (l.wante@scarlet.be of lydie.vandermaelen@scarlet.be)
Voorbereidende tekst gemeenteraad 01 december 2009
In bijlage de voorbereidende tekst voor de gemeenteraad van dinsdag 1 december 2009 die doorgaat in het gemeentehuis van Waregem en start om 19.00 uur.
Voorbereidende tekst kan gelezen worden in bijlage Bemerk o.a.de punten 12. kerk Beveren-Leie, aanpassingswerken klokkentoren: goedkeuren ontwerp + vaststellen wijze van gunnen 16. vernieuwen asfaltverharding opritten en spoorwegbrug Spijkerlaan: goedkeuren ontwerp + vaststellen wijze van gunnen 21. collector Beverenbeek (stedelijk aandeel): goedkeuren meerwerken in de Poekelaan 24. voorlopig vaststellen RUP Roestraat 25. definitief vaststellen RUP 9.1 Kerkdreef 26. definitief vaststellen RUP 7.1 Koning Albertstraat 33 vragen: raadslid A. Kindt: staat van het wegdek van de Leenriestraat en verlengde Beveren-Dries
Zware sanctie voor Rik Priem ex-trainer K.S.K. Beveren-Leie
Dat Rik Priem, ex-trainer bij het eerste elftal K.S.K. Beveren-Leie, een zware sanctie boven het hoofd ging is een feit geworden. Het provinciaal comité die het incident van 4 oktober behandelde besloot om de gewezen trainer tot 31 december 2010 te schorsen. Rik Priem ging niet in beroep tegen de uitspraak.
Tijdens de bewuste match tussen K.S.K. Beveren-Leie en Aalbeke rende de gewezen trainer het veld op en riep scheidsrechter Jens Fermaut (na de zoveelste flater) toe dat hij beter in het liefhebbersvoetbal zou gaan fluiten.
"Hij voelde zich fysiek bedreigd, terwijl ik hem enkel verbaal tekeer ging", zo getuigde Rik Priem in HWN. "Ik kan gewoon niet tegen onrechtwaardigheid. Maar ik geef toe dat wat ik gedaan heb niet door de beugel kan. Een erg zware beslissing, dat had ik niet verwacht. Vooral omdat er in het scheidsrechterverslag een aantal onwaarheden stonden. Dat er die bewuste match een controleur in de tribune zat, sterkte me eigenlijk in de overtuiging dat het provinciaal comité de zaken wel correct zou kunnen inschatten. Niet dus". Meer in HWN van vrijdag 27 november 2009.
Winterpret Ik herinner me nog best mijn verbazing toen ik op sommige winterochtenden door het vouteraampje naar buiten keek en mijn ogen moest nijpen tegen ongewoon scherp licht. De wereld daarbuiten lag in een witte wade gewikkeld en niemand die het gehoord had die nacht. Geluidloos dansend waren de sneeuwvlokken neergezegen. Uren aan een stuk. Alles was anders geworden nu. De haag van onze lochting droeg een witte vacht en hier en daar slechts vlekten de takken nog zwart door. Op Janseunes hofstede hadden schuur en stallingen een eendere witte kap en leken dichter bij de grond gehurkt dan ooit.
Verderop stond de kortgestuikte linde van het Kruise onbeweeglijk te dromen. Haar stam vlekte donker tegen een achtergrond van ondergesneeuwde velden en laaghangende grijze luchten. Verbazing en dromerij duren nooit lang bij een schooljongen echter. Op zulke ochtenden waren we in een handomdraai klaar om de weg naar school op te gaan.
De eerste sneeuwbal van het jaar joeg altijd een krachtige tinteling door onze handen. Een forse zwaai en lap! Daar spatte hij reeds uiteen op het lijf van de eerste de beste kameraad die ons voor de voeten liep. Meer was niet nodig natuurlijk om een gevecht in regel te doen ontbranden. Grijpen in de sneeuw. Samenpersen. Werpen. We voelden geen kou. Onze adem pompte in witte wolken naar buiten en als onze handen het te kwaad kregen, staken we ze in onze broekzakken. Gegarandeerd dat ze na een paar minuten gloeiden als vuur.
Het waden door de sneeuw was eigenlijk geen gemakkelijk karwei. Nu wordt ze seffens platgereden door fietsers en auto's, maar toen bleef ze vuistdik liggen. Ze klitte vast aan schoenen of kloefen en om de haverklap moesten we die sneeuw klom pies afstampen. Soms lieten we er die wel eens aan voor de aardigheid. Zulke klom pies konden gemakkelijk een handpalm dikte bereiken en dan was het net of we op kleine stelten liepen. Oppassen was geboden echter. Een omgeslagen voet kon de pret grondig bederven.
Ook in het maken van sneeuwventen waren we thuis natuurlijk. Maar daarvoor hadden we dikke lagen verse sneeuw nodig, liefst op een weide of een brede graskant. We moesten immers zware klompen kunnen rollen. Als onze sneeuwman klaar was lieten we hem een paar dagen in vrede leven, tot we vonden dat hij het lang genoeg gerekt had. Met een woest sneeuwballenbombardement hielpen we hem dan om zeep.
Jammer dat sneeuw altijd moet vergaan in vuiligheid. De aardigheid was er kompleet af als het eenmaal zo ver gekomen was. Sneeuwwater dringt overal doorheen en we kregen natte voeten, blauw van de koude soms. We konden ons niet eens meer verwarmen met het werpen van sneeuwballen. Een bal uit smeltende sneeuw geperst, is gemeen hard immers. Het was derhalve tegen onze ere-kode met zoiets te gooien. Iemand die het toch waagde, riskeerde een duchtige pandoering van de hele meute. Bij zulk dooiweer verloren we voor één keer geen tijd onderweg. Iedereen snakte ernaar om thuis te zijn en zijn verkleumde voeten te warmen op de trommel van de buizestoof.
Ook de vriezeman borg heel wat pretmogelijkheden in de wijde plooien van zijn mantel, als hij over akkers en sloten aangeschreden kwam. De eerste ijsbloemen die 's morgens op de ruiten geëtst stonden, waren de voorboden van dagenlange pret van een bijzondere soort. Het is gevaarlijk over ijs van één nacht te gaan. Dat wordt beweerd door een oude spreuk en ze heeft gelijk. Kuipijs kan verdomd gevaarlijk zijn. Velen van ons hebben gemeend dat die wijsheid niet voor hen bestemd was en ze hebben het met een ijskoud voetbad moeten bekopen.
Op onze weg naar school hadden we echter de Paardeput bij Brabanders hof en dat was een uitgelezen oord om de draagkracht van het ijs te proberen. Vooraan immers was hij zeer ondiep en als je daar paling ving (door het ijs schieten, natte voeten hebben, nvdr), was het zo erg nog niet. Bij het eerste vriesweer goot meester Algoet graag een paar emmers water uit in een of andere hoek van de speelplaats. Hij wilde ons zo gauw mogelijk aan ijspret helpen. Op dat eerste sleerbaantje van het seizoen konden we dan onze handigheid aanscherpen en alle soorten kunststukjes uithalen. Tot vallen dat we er sterren bij zagen toe.
Het sleerspel kon echter slechts goed op gang komen op een van de talrijke sloten en hof grachten die Beveren toen rijk was. De mooiste was wel Brabanders wal. Hij lag rechtover de hofstede, aan de noordzijde van de Gentse Baan, en slingerde zich met een forse zwaai een heel eind de weiden in. Het was een breed water. Niet gebroken door lis en waterkruid allerhande. Als het maar lang genoeg vroor, kon het ijs er onbelemmerd vuisten dik bakken. Op dat ijs slierde je als op een spiegel. Meters en meters ver. Je kon op beide benen voortglijden, of op één been als je wat handig was. Je kon onder het sieren ook op je hurken gaan zitten en trachten een paar rondjes te draaien. Er waren variaties genoeg voor iemand die lenig was en niet benauwd. Dat we daarbij al eens een onzachte landing maakten en een eind op buik of achterwerk voortgleden, was niet erg. Dat hoorde nu eenmaal bij de stiel.
Ook het ijspaard was een gerieflijk ding op dat ijs. Het ijspaard! De geleerden hebben in hun kinderjaren blijkbaar alleen met sleden gespeeld, maar wat is een slee nu vergeleken bij een ijspaard! Met dat paard -zoiets als een laag stoeltje met twee ijzeren latten onderaan- kon je een behoorlijke snelheid halen. Als je maar snel genoeg met de twee scherpgepinde sporen op het ijs wist in te hakken natuurlijk. Met hun ijspaard konden de jongens van het Ganzenpaneel iets speciaals uithalen als het Gewat dichtgevroren lag. Middenin dat Gewat immers stond een stevige staak geplant. Sommigen wilden hebben dat de Duitsers die daar nog gezeten hadden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zouden ze daar sommige krijgsspelletjes ingeoefend hebben.
Wat ervan zij, die staak stond daar en er werd gebruik van gemaakt. Met lange touwen bonden de Ganzenpanelers er zich aan vast met hun ijspaard en gingen immer snellere en immer kleinere cirkels over het Gewat beschrijven. Net een zwierelmolen. De Sprietenaars waren eigenlijk bevoordeligd wat de ijspret betreft. En dat heus niet alleen omdat ze terdege hun hart konden ophalen op de wijde ondergelopen Kwekemeersen aldaar. De lange weg naar school konden ze immers schier helemaal al glijdend afleggen. Achter hun huis immers kropen ze op de Gewatbeek en alover de wal van Fonsie Kobies en langs de eendenkwekerij van Achiel Vandeplassche en de hofsteden van De Brabandere en Timmerman, ging het recht naar het Gewat. Hier waren ze nog slechts enkele passen van de school af. Dat ze ondertussen een paar keer voor een straat of een mennegat uit de weg hadden moeten gaan, was van geen enkel belang.
Een heel apart soort ijspret vonden we bij de lochting van Brabanders hof. Daar lag een stuk van de hofgrachten dat helemaal verwaarloosd was. Het lis groeide er kriskras door elkaar, handen hoog, en op de bodem lag donker sop dat altijd een beetje brobbelde. Een echte goorwal. Bij vriesweer lag die sloot altijd het eerst toe. Lis en ijs bakten samen tot een taaie koek die wel boog, maar zelden brak. Dat verende dek noemden we de Wiepe. Van sleren kwam daarop vanzelfsprekend niets in huis. De sensatie kwam van het dek dat op en neer wiegde als we erover liepen. Natuurlijk was er wel een enkele keer iemand die paling ving en tot over zijn knoesels in het stinkende goor schoot. Dat hoorde er nu eenmaal bij. In zulk geval werden schoenen of klompen schoongewreven in de graskant en waren we klaar voor een volgende ronde.
Heel wat gevaarlijker was een spelletje dat enkelen eens uitgehaald hebben op de brede wal van Casteeles hof. Een lange vriesperiode had het ijs vuistdik gebakken, maar eindelijk was het beginnen dooien. Na een paar dagen lag er reeds open water aan de grachtkanten, maar middenin de wal dreven nog grote stukken ijs die vrij stevig waren. Een paar van ons hebben toen die ijsvlotten gebruikt om de gracht over te steken. Altijd maar opnieuw op en af varen. Die ijsschotsen hadden eens moeten kantelen. Het water in natuurlijk en een serieuze plaag op het lijf! Jaren en jaren later hebben we ons soms afgevraagd wat onze kinders toch bezielde om zo onvoorzichtig te zijn. Wel, ze hebben het van geen honden afgedeeld. Weldra meer
De jubilarissen: Marie-José en Jeroom, hun kinderen en kleinkinderen: Gino, Kobe, Joppe en Mieke, omringd door een delegatie van het schepencollege
Een delegatie van het schepencollege werd ten huize van de jubilarissen, Tomberg 20, ontvangen terwijl kleinzoon Kobe zorgde voor een streepje gitaarmuziek.
Jeroom werd geboren in1937 te Desselgem in een gezin dat zes kinderen telde. Op 14-jarige leeftijd begon hij zijn beroepsloopbaan in het vlas waarna hij nog een tijdlang in een weverij werkte. Hij sloot zijn loopbaan af bij het spaanderplatenbedrijf NV Interlin waar hij 30 jaar in dienst was.
Marie-José, werd geboren in 1937 te Beveren-Leie in een gezin met 8 kinderen waarvan er een overleden is. Ook zij begon haar beroepsloopbaan op 14-jarige leeftijd en trok de textielsector in bij de firma Vanmarcke.
De vonk tussen het paar sloeg over in café De Gilde, toen nog langs de Gentsesteenweg gelegen, en een 7-tal jaar uitgebaat door de ouders van Marie-José. Op 21 november 1959 verschenen ze dan voor de ambtenaar van de burgerlijke stand te Beveren-Leie om elkaar hun jawoord te geven.
We huwden trouwens op de eerste autoloze zaterdag. Iedereen die naar ons huwelijksfeest kwam moest dat noodgedwongen met de fiets doen, weet Jeroom te vertellen.
Het paar ging in de Nieuwstraat te Desselgem wonen om drie jaar later hun huidige woonst te betrekken. Toen hun zoon Gino in 1965 geboren werd, gehuwd met Mieke Ameye, stopte Marie-José met werken om zich te ontfermen over het huishouden. 7 jaar later moest Jeroom echter noodgewongen 2 jaar zijn job staken wegens ziekte.
Marie-José ging dus terug aan slag bij de firma Vanwynsberghe en kon er op haar 52ste met pensioen gaan. Nu genieten ze samen van hun vrije tijd. Een uitgesproken hobby heeft Marie-José niet. Jeroom daarentegen houdt van wandelen, fietsen en tuinieren. En natuurlijk zijn ze trots op hun kinderen en de kleinkinderen, de tweeling Kobe en Joppe.