Zondag 19 augustus: Internationale Parade van het Paard Ongetwijfeld is de historische Steeple Chase van Vlaanderen de kapstok waarmee stad Waregem zich internationaal op de kaart kan zetten. De rijke paardensportinfrastructuur binnen de stad Waregem was aanleiding voor de organisatie van talrijke hippische topevenementen zoals de Military, Mennen, Dressuur e.a. Waregem is stichtend lid van het Europees netwerk van het paard, het zogenaamde Euro Equus. Samen met Pardubice (Tjechië), Golegã (Portugal) en Jerez de la Frontera (Spanje) proberen we er de cultuur en het patrimonium van het paard te bevorderen. Naar aanleiding van 160 jaar Waregem Koerse organiseert de Stad Waregem op zondag 19 augustus 2007 een feestelijke parade van het paard. Tien jaar geleden organiseerde de stad, naar aanleiding van de lustrumviering 150 jaar Waregem Koerse, reeds een stoet met als thema Ode aan het paard. Velen zullen zich de stoet nog herinneren. Het was een kleurrijke folkloristische stoet waar alles wat enigszins paard was aan zijn trekken kwam. Voor de 160ste editie koos het stadsbestuur voor een totaal ander concept. Het wordt een eigentijdse, maar internationale parade onder het thema Waregem, stad van het paard. De stad doet hiervoor beroep op de externe knowhow van Promotheus, Inc. nv uit Roeselare als productiehuis, dat voor deze gelegenheid samenwerkt met Luk Nuytten ervaren organisator van diverse paardenevenementen - als regisseur.
De Internationale Parade van het Paard bestaat uit 3 grote themas: 1. Van dorp naar stad Uit een fusie van agrarische gemeenschappen Waregem, Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve is de gemeente Waregem in het jaar 2000 stad geworden en dankt haar groei en bloei aan de vlasnijverheid (the golden river) en aan de textielnijverheid (the carpet route). Uit de volkscultuur van de oogstfeestende boeren is in 1847 Waregem Koerse ontstaan. In dit gedeelte van de stoet zal het roemrijke Belgische trekpaard en het Vlaamse Paard ruimschoots aan bod komen met herinneringen aan de hengstenhouderij van wijlen Hilaire Vandenhende en de grote paardenfokkerijen in de omgeving van Waregem.
2. 160 jaar Waregem Koerse Dankzij het typisch Zuid-West-Vlaamse doorzettingsvermogen werd de Steeple Chase van Vlaanderen door boeren, notabelen en industriëlen van Waregem in samenwerking met het gemeentebestuur uitgebouwd tot s land topevenement op het vlak van paardenrennen. Zowel de draverij als de steeple hebben zich ondanks moeilijke oorlogsjaren bijzonder sterk kunnen handhaven en ontplooien gedurende 160 jaren. Bijzondere aandacht gaat naar de eigen en unieke sfeer op de Waregemse hippodroom met een aantal hoogtepunten zoals het bezoek van de graaf van Vlaanderen, de Vlaamse overwinning van Piggly Wiggly, . ook champagne en dames met feestelijke hoeden zullen zeker niet ontbreken!
3.Euro Equus Waregem heeft verschillende pijlen op haar boog als het om paarden gaat, met name diverse internationale topevenementen, aandacht voor personen met een handicap, het peterschap van het Vlaamse paard en de internationale samenwerking binnen Euro Equus. Euro Equus is een samenwerkingsverband tussen Waregem en de steden Jerez de la Frontera (Spanje), Pardubice (Tsjechië) en Golegã (Portugal), ter bevordering van de cultuur en het patrimonium van het paard. De eigen barokke paardenrassen van deze steden, respectievelijk de Andalusiër, de Kladrubber en de Lusitaniër komen hier uitgebreid aan bod. Het productiehuis Promotheus Inc. bouwt hiervoor een aantal indrukwekkende praal-wagens. De stoet wordt feestelijk afgesloten met het internationaal bekende Reiterfanfarencorps uit het Duitse Visbek. Aansluitend op deze praalstoet organiseert de Waregemse Ren- en Rijvereniging een bijzondere avondren op de Gaverbeek-hippodroom.
Plaats: een omloop van 3 km binnen de Waregemse centrumstraten. Start: 15.00u. Parcours: Holstraat Markt achter de kerk Stationsstraat Noorderlaan Olmstraat Processiestraat Vennestraat Stormestraat Markt voor de kerk Keukeldam Damweg Meer info: Organisatiebureau Nuytten Tel.: 051 20 87 81 Twice Promotheus, Inc Tel.: 051 24 88 48 Dienst Toerisme Tel.: 056 62 12 11 Fax: 056 62 12 23
Feesteditie koetsentocht Dit wordt een datum die voor vele Waregemnaren duidelijk aangekruist staat in hun agenda. En dit niet alleen omwille van de Internationale Parade van het Paard die georganiseerd wordt naar aanleiding van 160 jaar Waregem Koerse. De voorbije negen jaar organiseerde de adviesraad voor personen met een handicap, in samenwerking met de serviceclub 51 en de KVLV, de zondag voor de start van de Waregem Koersefeesten een koetsentocht voor personen met een handicap. In 2007 maken we er geen gewone tiende koetsentocht van, maar wel een heuse feesteditie. De werkgroep koetsentocht sloeg de handen in elkaar en werkte een schitterend programma uit voor de Waregemse personen met een handicap. Alle personen met een handicap uit Waregem worden vanaf 12.00u. uitgenodigd pal aan het parcours van de parade. In de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (Olmstraat) worden ze verwacht voor een aperitief, een middagmaal, een koffietafel, een uitgebreid en gevarieerd animatieprogramma en een voorbehouden plaats om op een unieke manier de Internationale Parade van het Paard te kunnen bewonderen. Ook alle koetsiers die zich de voorbije jaren belangeloos ingezet hebben voor de koetsentocht worden uitgenodigd. Een unieke gelegenheid om te verbroederen en te verzusteren na negen kleurrijke edities van de koetsentocht. Samen willen we er ook al plannen smeden voor de uitwerking van de 10de koetsentocht op zondag 24 augustus 2008. Meer info: Dienst feestelijkheden Tel.: 056 62 12 37 E-mail: toerisme@waregem.be Dienst welzijn en sociale zaken Tel.: 056 62 12 35 E-mail: socialedienst@waregem.be
Belgisch kampioen 'Barista' Peter Deprez uit Beveren-Leie vertegenwoordigd op het ogenblik onze nationale driekleur in Tokyo-Japan. Wie deze wedstrijd wil volgen klik hier. (zie competitor # 38) Meer weten over Peter Deprez klik hier
Peter behaalde de vijftiende plaats tijdens het Wereldkampioenschap 'Barista' in Tokyo-Japan PROFICIAT PETER!!! Om onmiddelijk op het het wedstrijdfilmpje van Peter te Tokyo-Japan terecht komen klik hier (RS)
Terug van weg geweest Een half uurtje later dan voorzien reed de trein met de Beverse leden van Chiro Leieland op dinsdag 31 juli het station van Waregem binnen. Het perron was overladen met ouders, grootouders en sympathisanten die hun zoon en/of dochter, kleinkinderen, vriend/vriendin na 10 dagen Zonhoven kwamen afhalen. In het heem te Beveren-Leie waren oud-leiding en kookouders ondertussen druk in de weer met het lossen en opbergen van alle materiaal. De bagage werd klaargezet om opgehaald te worden en de wasmachine haar toertjes te laten draaien. Ondanks het iets minder goede weer werd het een prachtig kamp in Zonhoven. (RS)
Deel tien: maandag 30 juli
Laatste bericht uit Zonhoven Vandaag kon Chiro Leieland op één bui na genieten van een droge dag en de wateroverlast van gisteren was verdwenen. Er werden al heel wat voorbereidingen getroffen voor de terugkeer. Containers werden geladen en de keukenspullen die niet meer van dienst waren werden reeds opgeborgen. Maar wees gerust honger zullen de Chiro-leden niet gehad hebben.
s Middags was er tagliatelli met spaghettisaus. Deze avond werden niet minder dan 42 kg frietjes gebakken. Daarbij werden 8 à 10 partysnacks pp met smaak verorberd. In de ziekenboeg was er niets nieuws onder de zon. Welke verrassingen kampvuuravond in petto had weet ook Beverse Weetjes niet. Daarvoor is het wachten tot dinsdag 16.36u wanneer de trein in Waregem aankomt en we de groep welkom thuis heten. Beverse Weetjes wenst allen een behouden thuiskomt!!! (RS)
Om het filmpje te bekijken en te beluisteren schakel eerst de achtergrondmuziek uit.
Deel negen: zondag 29 juli
Onvermoeibare kookploeg Voor het verslag van vandaag nemen we de draad terug op met uitslag van de uitdaging die eervol verloren werd door de kookploeg. De Zweedse tocht was tof en heel sfeervol. De leidraad voor het te volgen parcours door het bos bestond uit theelichtjes, kommels en natuurlijk stak er hier en daar een duistere figuur de kop op. De tocht werd iets na middernacht afgesloten met een gezellige babbel en een croque.
In de nacht van zaterdag op zondag is het naar de ochtend toe intens beginnen regenen. Een slaaptent en de eettent kregen met wateroverlast te maken. Gelukkig is de fysiek van de kookploeg nog heel goed, op zondagochtend kwam deze goed van pas om de wateroverlast weg te werken.
De rest van de voormiddag is het blijven regenen. Om een beetje te bekomen van het natte weer werd de warme wortelsoep omstreeks 11.00u opgeschept. Voor het middagmaal dat op het gewone tijdstip doorging werden kalkoenroulade, perziken en aardappelen opgediend. In de namiddag beterde het weer en konden de geplande activiteiten gewoon doorgaan. Daar sommige Chiro-leden bijna door hun droge kledij heen zaten zamelde de kookploeg natte kledij in en enkele vrouwen trokken ermee naar de wassalon. Iedereen beschikt dus terug over de nodige propere en droge kledij. Voor het avondmaal kwamen er brochetten, worstjes.. op de barbecue terecht en werden opgediend met koude aardappeltjes. Uit de ziekenboeg is er geen speciaal nieuws te melden, enkel wat dagdagelijkse dingetjes maar allemaal zonder erg. Op het ogenblik van dit onderhoud met Els, was de leiding druk aan het vergaderen in voorbereiding van het kampvuur van deze avond. Laten we duimen voor een zonnige laatste dag en een sfeervol droog kampvuur!!! (RS)
Deel zeven en acht: vrijdag 27- en zaterdag 28 juli
Kookouders op de rooster gelegd Hier zijn we dan terug met ons bijna dagelijks verslagje uit Zonhoven. De tweedaagse- en de dagtocht zijn goed verlopen. Bijna iedereen was tijdig terug thuis. Enkel de kerels hadden een uurtje vertraging, maar waren tijdig terug voor het avondmaal. Aan het Te laat thuiszijn is er normaal een taakstraf verbonden. Deze was echter nog niet gegeven en misschien zullen de kerels wel op de goedwil van de kookouders kunnen rekenen en zal er van uitstel, afstel komen. Het avondmaal heeft ook nu weer gesmaakt; aardappelen, worst, appelmoes en dessert.
In de nacht van vrijdag op zaterdag is er terug heel wat regen gevallen en s morgens was er dan ook wat wateroverlast. Maar het probleem werd algauw uit de weg geruimd. De rest van de dag was het vrij goed. De zon eiste regelmatig haar plaatsje op tussen de wolken.
De kookploeg werd echter de ganse dag met een ander probleem geconfronteerd. Ze werden de ganse dag uitgedaagd door de leiding wie er over de beste fysiek beschikte. Ondertussen werd het tijd voor het middagmaal en net zoals de vorige dagen gingen de soep, puree, balletjes in tomatensaus en het dessert gretig naar binnen. De plagerijen over de fysiek bleven maar doorgaan en de kookploeg ging een uitdaging aan. Deze zou plaatsvinden op de grote grasweide na het avondmaal. Het avondmaal bestond uit "klakkaarts". Niet minder dan 22 grote broden zijn in dit gerecht verwerkt en met smaak naar binnen gewerkt.
En toen..., toen was het zover, de uitdaging werd omgezet in een match baseball tussen de leiding en de kookouders. Wie er uiteindelijk won is nog de vraag. De match was nog volop aan de gang tijdens het gsm gesprek met Els. En blijkbaar was het boeiend, we werden regelmatig overstemd door uitbundige supporters. Na deze fysieke test moesten de kleinsten hun bedstee opzoeken. Voor de oudsten, vanaf de tippers, stond er nog een Zweedse tocht (spooktocht in het bos) op het programma en daarna kon iedereen hopelijk rustig slapen.
Verder wist Els nog te melden dat er in de ziekenboeg enkel wat dagdagelijkse zaakjes aan de orde waren, niets noemenswaardig dus. Tot slot vroeg Els om heel veel groetjes over te brengen van de ganse groep. Bij deze..... Tot de volgende (RS)
Deel zes: donderdag 26 juli
Kookouders serveren in quick-burger sfeer Deze avond had Beverse Weetjes terug een gesprekje met Els die de laatste weetjes wist te vertellen. Zo kregen we te horen dat het de ganse dag goed weer was. Als ontbijt waren er verse boterhammen en speculoos De oudsten zijn daarna op tweedaagse vertrokken. De kleinsten hadden het rijk voor zich alleen. Het middagmaal bestond uit soep, kalkoensnitsel, wortelpuree en een dessert. s Avonds stond alles in het teken van een soort festival. Er was een playbackshow, dansjes, optredens, enz Ja, zelfs het avondmaal kreeg een festival tintje met een quick-burgerkraam en daarna een stuk fruit. Wat de ziekenboeg betreft zijn er geen noemenswaardige zaken te melden. Morgen vertrekken de kleinsten op dagtocht. t Zal stil worden op de kampplaats, de kookouders zullen eventjes op adem kunnen komen en dat gunnen we ze. Maar tegen vrijdagavond zal het terug volle bak worden. (RS)
Deel vijf: woensdag 25 juli
Proeven van het zonovergoten Chirokamp in Zonhoven Vandaag was Beverse Weetjes te gast in Zonhoven. De gastvrijheid van de kookploeg maakte het Beverse Weetjes mogelijk om deze fotoreportage te publiceren.
Jammer genoeg waren Yves en Nancy in de loop van de ochtend halsoverkop vertrokken. Zij kregen de droeve mare dat de vader van Yves overleden was. Bij deze ook onze oprechte deelneming.
De kampplaats is gelegen in een oase van rust en groen, weg van de rijweg en de bewoonde wereld. Het enige wat men er in de naaste omgeving ziet zijn bomen en brede wegels die het bos doorkruisen. Vlak naast de kampplaats bevindt zich een woonhuis, bewoond door familie van de kampeigenaar. Verscholen tussen het groen is er wat verderop nog een camping te vinden.
De kampplaats zelf is ingedeeld in twee delen. Het voorste gedeelte huisvest de grote eettent, de keuken, het leidingskot en camping Kosmos. Nee, dit is niet de camping waar we het net over hadden, maar wel een stukje waar de caravan en de bungalowtenten van de kookouders zich bevinden en het zijn zij die deze naam verzonnen. Dit gedeelte en de weide waar de slaaptenten zijn opgeslagen is gescheiden met een berm, de slaapzaal van de kleinsten, de binnen- en buitenwasplaats en de zelf geïnstalleerde douches.
Vandaag waren de weergoden goedschiks en lieten Chiro Leieland genieten van een zonovergoten kampdag. Alle activiteiten konden buiten doorgaan. De zijwanden van de grote tent waren opgerold en het was er gezellig eten. Op het menu: soep, aardappelen, snitsels, fijne boontjes en als dessert Melo-cake waar een spelletje aan verbonden was. En ook nu werd de portie van de kookouders voor een deel aangesneden. Voor s avonds was er koude schotel voorzien.
Wat de ziekenboeg betreft blijft het kalm, een paar beten van insecten en hier of daar een wondeke maar allemaal zonder erg. Verder maakte Beverse Weetjes een optreden mee van de smurfen en geloof het of niet maar ook Debby en Nancy waren van de partij. Een lieve lust om allen aan het werk te zien en te kunnen meegenieten van de vreugde van allen. Iedereen laat dan ook de groetjes overbrengen aan het thuisfront!!! Hierbij de eerste sfeerbeelden, van zodra de overige klaar zijn volgen ze. (RS)
En hier zijn de overige sfeerbeelden dan, schakel wel eerst de achtergrondmuziek uit.
Deel vier: dinsdag 24 juli
Frikandellen met frieten voor de kookploeg Net zoals de vorige avonden had Beverse Weetjes op dinsdagavond iemand van de kookploeg aan de lijn. De nieuwtjes van de afgelopen nacht en dag werden uit de doeken gedaan door Piet Decavel. Let wel, de andere kookouders deden in de achtergrond ook hun zegje.
Zo kregen we te horen dat bijna de ganse nacht en dag regende. Op het tijdstip van ons gesprek, deze keer om 21.30u, was er zopas een regenvlaag over de kampplaats te Zonhoven getrokken. De hoeveelheid water die er de afgelopen nacht viel maakte het noodzakelijk om een stukje weide rond een kamptent te voorzien van de nodige drainages om erger te voorkomen. "Maar de moed blijft erin hoor", zegt Piet. Van een nood maakte Chiro Leieland een deugd en de modderspelen bleven dan ook niet uit. Op de vraag wat er vandaag op het menu stond kregen we het volgende te horen: de appetijt van de Chiro-leden is uitstekend. Dat kan ook niet anders want ze ravotten de ganse dag door, niet te verwonderen dat ze dan honger hebben. Maar het is net zoals thuis, de ene lust het ene al liever dan het andere. Feit is dat de kookploeg al tweemaal de diepvries moest aanspreken om hun eigen portie aan te vullen met frieten en frikandellen. Deze middag verschafte de pot aardappelen, kipfilet, worteltjes met erwten en een pudding als dessert. Om 16.00u kon iedereen genieten van een lekker ijsje. Deze avond stonden er gebakken aardappeljes met Zweedse eierpuf op het menu. Zweedse eierpuf is een dikke kaassaus met daarin stukjes ei, spek, ham.. in verwerkt. De kookploeg had net gedaan met opruimen en ze zaten net op hun gat, zo zegde Piet het op zijn Bevers. Zo, dat was het dan voor dinsdag 24 juli. Tot de volgende! (RS)
Deel drie: maandag 23 juli
Minder goede weer strooit geen roet in het eten. Gisterenavond had Beverse Weetjes Piet Decavel aan de lijn. Piet vertelde dat alles goed gaat ondanks het minder goede weer. Op het ogenblik van ons gesprek was de lucht in Zonhoven iets aan het opentrekken. De groep kwam op het ogenblik van ons gesprek net thuis van een wandeling in het bos. 't Was toen iets over 21.00u en tijd om de kleintjes klaar te maken en onder te stoppen. Blijkbaar was het weer daar toch nog iets beter dan wij hier in Beveren te verwerken kregen. Er waren perioden dat de buitenactiviteiten gewoon konden doorgaan. De perioden dat het niet kon werden opgevangen met knutselen in het tentenkamp. Hilde en Tommy die voor een stuk verantwoordelijk zijn voor de ziekenboeg zijn zo goed als werkeloos. Totnogtoe is er ook nog geen enkele tussenkomst nodig geweest voor insectenbeten, wespen, teken Piet wist verder nog te vertellen dat de eerste brieven / kaarten aangekomen zijn in Zonhoven en de eerste brieven / kaarten vanuit Zonhoven op weg zijn naar het thuisfront. Het menu van deze middag, frietjes met stoofvlees, viel zodanig in de smaak dat de portie voorzien voor de kookploeg moest aangesproken worden. Ook deze avond werd er flink wat naar binnen gespeeld: tomatencremesoep, verse boterhammen, charcuterie en kaas. Het enige waarmee de kookploeg te kampen heeft is het tijdig droog krijgen van de keukenhanddoeken. Dat was het dan weer voor deze keer. Wordt vervolgt! (RS)
Deel twee: zondag 22 juli
Zondagochtend om 10.36u stapte de Beverse Chiro op de trein te Waregem, bestemming en doel: kamp in Zonhoven. De jaarlijkse kampdagen worden steeds vooraf gegaan door heel wat voorbereidingen die niet te onderschatten zijn. Maar we gaan het niet te ver terug zoeken. Zo vertrokken de aspi's op donderdag 19 juli met de fiets en overbrugden meer dan 200 km om op de kampplaats de tenten op te slaan. Op vrijdagmorgen werden de bananendozen met de persoonlijke spullen van de meer dan 100 deelnemers aan het kamp in een container geladen. Vrijdagavond waren de kookouders druk in de weer om alles in te laden. Voor het vervoer van de keukenspullen en een voorraad aan etenswaren kan Chiro Leieland reeds meerdere jaren rekenen op een vrachtwagen van de firma Boss, bestuurd door Bart Tijtgat. Zaterdagmorgen vertrokken de 12 kookouders en 4 kinderen in konvooi richting kampplaats.
Zondagmorgen vertrokken uiteindelijk de 100 kampgasten van Chiro Leieland. In totaal gaat de Beverse Chiro op kamp met 100 leden, 21 leidingmensen, 12 kookouders en nog 4 kinderen. In totaal zullen 137 personen de streek van Zonhoven inpalmen!
Alles loopt gesmeerd!!! Zondagavond omstreeks 21.00u had Beverse Weetjes Els Demeyer aan de lijn. Els wist te vertellen dat de groep goed en wel aangekomen is en iedereen even enthousiast is. De accommodatie op de kampplaats is zeer goed. Er zijn ruime slaapzalen voor de kleinsten en de jongeren slapen in tenten op een grote grasweide. Het weer was niet slecht, in de namiddag was er even een regenbui de kop komen opsteken. Maar zonder veel erg, het zonnetje was algauw weer van de partij en het spel kon gewoon doorgaan. Op het menu dat reeds met smaak naar binnen gewerkt was op het ogenblik van ons babbeltje stond er groentesoep, vol-au-vent met puree en als dessert een yoghurt.
De kookploeg laat Beverse Weetjes aan allen hier vele groeten overbrengen. Van zodra de beelden van de start klaar zijn krijgt u deze op Beverse Weetjes te zien. Tot dan!!!! Wie meer wil weten over Zonhoven klik hier (RS) Deel één: vrijdag en zaterdag
'k Heb de wagen volgeladen Op vrijdagavond 20 juli was de kookploeg van Chiro Leieland druk in de weer in en rond het heem. Alles werd in gereedheid gebracht om deze ochtend te kunnen vertrekken.
Omstreeks 09.30u vertrok de kookploeg richting Zonhoven. Ze zijn er in de vroege namiddag aangekomen.. En ze zijn op alles goed voorbereid: er is zelfs een koelwagen mee. Deze namiddag zal het werken geblazen worden om alle kookmateriaal uit te laden en alles zijn vaste stekje te geven. Morgen verwachten ze immers een 100-tal gasten. Via Beverse Weetjes zult u in de mate van het mogelijke dagelijks een verslag krijgen over het reilen en zeilen van de kookploeg en wie weet komen er ook nog enkele beelden bij. 21 juli is trouwens de verjaardag van een van de kookouders. Dat wordt feesten...(RS)
Deze morgen omstreek 08.30 u pakten zwarte wolken samen boven Beveren. Donder en bliksem werden vergezeld door hevige regen: een echte wolkbreuk. In een tijdspanne van een tiental minuten stonden naast enkele kelders ook een paar straten blank. De Sint-Annaweg, de Sioendreef, de Schoolstraat, de Koning Albertstraat stonden er in een mum van tijd onder water. Het water drong binnen in enkele huizen, zandzakjes ten spijt. De brandweer en de technische dienst werden direct gealarmeerd. Brandweercommandant Maurice Wulfaert en Schepen Rik Soens kwamen dadelijk de opruimingswerken inspecteren en de schade opmeten. Ook uit andere deelgemeenten werd de brandweer en de technische dienst opgeroepen. (RS)
ZONDAG 2 SEPTEMBER 2007 MEEGORDELEN MET DE WAREGEMSE SPORTDIENST
Ook nu weer wil Sportdienst Waregem op zondag 2 september a.s. met vele tientallen deelnemen aan deze Bloso-klassieker. Belangstellenden die de busreis wensen mee te maken, worden verzocht dit te melden op de Sportdienst (Meersstraat 5, 8790 Waregem) tel. 056/60 07 44 e-mail : info@waregemsport.be. Uiterste inschrijvingsdatum: vrijdag 24 augustus.
De deelnameprijs bedraagt 13 euro (kinderen tot 12 jaar : 11 euro). Hierin zijn begrepen : busreis, inschrijvingsgeld (+ medaille bij aankomst), verzekering en het transport van de fietsen. Dit jaar staat opnieuw een ruime vrachtwagen van stad Waregem ter beschikking.
Vertrek om 8 uur stipt op de parking aan het zwembad. Terug in Waregem uiterlijk om 19 uur. Het centrum waar we dit jaar naar toe trekken is Dilbeek.
Er kan gekozen worden tussen wandelen (7km 14km) en fietsen (25km 50 km 100 km en 140 km). De Gordel is sport en ontspanning. Meer weten over De Gordel 2007 klik hier
Eerste 'Start to Run' georganiseerd door atletiekclub VACBL was groot succes!
Voor de eerste maal organiseerde VACBL Start to Run. De sessie ging van start op 7 mei. Stap voor stap bouwden de deelnemers 10 weken lang aan hun conditie om uiteindelijk 5 km te kunnen vollopen. Velen onder hen deden nooit aan sport en/of lopen.
Op maandagavond 16 juli daagden 27 deelnemers op en trotseerden de regen om de ultieme test af te leggen. Achteraf wist Sandra Cauwels, die zich samen met Katrien, Els, Fabienne en Wendy inzetten om alles in goede banen te leiden, dat alle deelnemers slaagden in hun opzet. Daarbij wisten de vijf dames te vertellen dat wegens het grote succes een tweede Start to Run voorzien is in het najaar van 2007. Dus liefhebbers hou u klaar, de eerste sessie bewees immers dat 'Start to Run' resultaten opleverde. (RS)
Op vrijdagavond 13 juli werd de nieuwe Beverse voetbaltribune, in aanwezigheid van heel wat genodigden, officieel geopend door burgemeester Kürt Vanryckeghem en voorzitter Paul Bamelis.
In de gemeenteraad van juni 2005 werd de bouw van het complex goedgekeurd. De oude vervallen tribune heeft ondertussen plaats gemaakt voor een gloednieuw gebouw tussen de twee speelvelden in. Het bevat kleedkamers en sanitair, op de verdieping voorzag het stadsbestuur enkel sanitair en een open ruimte die door de club werd ingericht als cafetaria.
De burgemeester sloot zijn openingswoord als volgt af: " En we weten het, het is al vaak geschreven, aan dit complex hing een zwaar prijskaartje. Maar we zijn ervan overtuigd dat deze uitgave meer dan verantwoord is. Het zal zowel door de voetbalclub als de atletiekvereniging optimaal gebruikt worden. Het is dan ook met groot genoegen dat ik heden namens het stadsbestuur dit sportgebouw plechtig voor geopend verklaar". Het prijskaartje 638.000
De opening ging eveneens gepaard met het 75-jarig bestaan van de club en daar wist voorzitter Paul Bamelis het een en ander over te vertellen. Korte historiek De vereniging werd in het jaar 1932 gesticht. Het terrein was gelegen aan De Klokke waar nu de gebouwen van de firma Vanwijnsberghe gelegen zijn. Het terrein werd verlegd van aan De Klokke naar de weide bij 't Neerhof. In 1957 speelde de club die tot nogtoe SK Sportkring noemde de nieuwe naam KSK Beveren aangemeten. Beginjaren 60 werd de club een VZW en dit om te voorkomen dat de persoonlijke goederen van de voorzitter eventueel konden aangeslagen worden zoals dat in de jaren 53-54 gebeurde. Er werd toen ook een nieuwe cabine gebouwd die voor de eerste maal van stromend water voorzien was, een hele verbetering want vroeger moesten de spelers zich wassen aan een putje. In 1976 werd er verhuisd naar de terreinen op de Dries en in 1978 werden de nieuwe kleedkamers en het clubhuis in gebruik genomen.
Voorzitter Paul Bamelis maakte van deze gelegenheid gebruik om zijn oprechte dankt te uiten tegenover het stadsbestuur en sportdienst, de sponsors en de vele vrijwilligers. (RS)
De Speelberg Sinds 2 juli is het op De Speelberg te Beveren-Leie terug een en al bedrijvigheid. Dagelijks animeren 35 leiders en/of leidsters (waaronder een aantal nieuwe gezichten) zo'n goeie 100 kinderen/jongeren tussen 3 en 15 jaar. Iedereen is er welkom van s'morgens 09.00u tot 12.00u voor de prijs van 0,50. Van 12 en 1 eet iedereen. Dat is ook zo op De Speelberg, voor een uurtje sluiten de deuren. Om 13.00u worden de deuren terug wagenwijd open gezet en hervatten de activiteiten tot 17.30u. Prijs voor de ganse namiddag: 1,50. Om 15.30u is het verzamelen geblazen voor het vieruurtje, van thuis mee te brengen wel te verstaan. Vrijdag de dertiende Er viel al heel wat te beleven op De Speelberg, zo ook op vrijdag de dertiende juli. Toen was het "Griezelen op het speelplein". Op donderdagavond werd het speelplein omgebouwd tot een spookdorp en iedereen die er zin in had kon er op vrijdag de dertiende van 's morgens tot 's avonds ononderbroken ravotten en tevens genieten van het middagmaal, (frietjes met frikadellen). Naast de gewone werking konden alle liefhebbers zich laten sminkken in een griezel.... Bezoek Om 17.30u waren, ouders, grootouders en alle sympathisanten welkom voor een kijkje op "De Speelberg". Om 18.00u stond er een optreden op het programma, met griezeldansjes, Isabel Debo bracht een heus (bloederig) griezelverhaal... Na de optredens konden de gasten nog een spelletje bingo spelen, een eet- of drankstandje opzoeken en foto's van de voorbije jaren bekijken. De allereerste editie van "De Speelpleingazet" werd uitgegeven op 1 juli 2007 In "De Speelpleingazet" staat heel wat informatie te lezen over alle bijzondere activiteiten en andere nuttige en leuke weetjes. Uit deze gazet geven we graag het een en ander mee. We beginnen met het woord van de redactie: Wij herhalen hier nogmaals onze dank voor het vertrouwen van jullie, lieve ouders. Heeft u echter nog vragen of heeft u een voorstel om het nog beter te doen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Hiervoor kun je terecht bij volgende personen: Ruth Vermoere, Hoonakkerdreef 13, 8791 Beveren-Leie, tel 0479/ 61 81 27 Isabel Debo, Nijverheidstraat 49, 8791 Beveren-Leie, tel 0494: 33 30 90 Bijzondere activiteiten: Dinsdag 17 juli: De Speelberg by night! Enkel voor tieners van + 10 die tegen een stootje kunnen. Woensdag 18 juli: zwemplezier in het openluchtzwembad te Kortrijk. De thuisblijvers zullen kunnen plonsen in het zwemparadijs op De Speelberg. Vrijdag 20 juli: het speelplein gaat met vakantie tot 13 augustus.
Maandag 13 augustus: De Speelberg is terug van weggeweest. Woensdag 15 augustus: leuke en lekkere verrassing voor alle speelpleingangers. Donderdag 16 augustus: vroege vogels kunnen reeds van 's morgens 07.00u terecht op De Speelberg. Er zal een lekker ontbijt zijn, ochtendgymnastiek... en dit alles voor de prijs van 1,50 (inclusief voormiddag)
Maandag 20 augustus: het verre oosten is nabij. Dinsdag 21 augustus: met z'n allen naar het zwembad te Waregem Woensdag 22 augustus: de knutselbeurs strijkt neer op "De Speelberg".
Maandag 28 augustus: de Aviflora lonkt voor de jongsten tot en met het eerste leerjaar. Dinsdag 28 tot donderdag 30 augustus: Hollywood in Beveren-Leie. Steven Speelberg draait zijn nieuwste film en heeft hulp nodig van actrices, regisseurs, scenaristen... Vrijdag 31 augustus: het speelplein sluit in stijl af.... Verder vermelde "De Speelpleingazet" ook het adres van hun website, om een bezoekje te brengen klik hier. U kunt de site ook steeds bezoeken via de permanente link die te vinden is in de linker marge.
Op zaterdag 14 juli vindt opnieuw de jaarlijkse Paanderhoek Wielerwedstrijd plaats. "We zijn een zevental jaar geleden begonnen met de Paanderhoek Wielerwedstrijd. Een buur uit de Paanderhoek, Dietert Vanhoutte, koerste bij het OVWF, de Onafhankelijke Vlaamse Wielerfederatie, het kleine broertje van de Belgische Wielerbond. Het OVWF organiseert elke week een wielerwedstrijd in Oost- of West-Vlaanderen. Om die bond te steunen zijn wij begonnen met het organiseren van de Paanderhoek Wielerwedstrijd " vertelt Bernard Vanhoutte.
"Dietert Vanhoutte is onlangs gestopt met koersen, maar we blijven de wedstrijd organiseren. Het is namelijk een leuke traditie geworden. Vroeger was de Paanderhoek zowat een verloren hoek in Beveren-Leie. De wijk leefde meer mee met Deerlijk dan met Beveren. Maar de koers heeft daar stilaan verandering in gebracht. De Paanderhoek leeft opnieuw en de buren komen goed overeen. Dat sociaal contact vinden wij belangrijk. De Beverse bevolking kijkt echt uit naar deze koers. En voor de Paanderhoek is dit een groots evenement. Daarom willen we de traditie zeker verderzetten" legt Danny Delabie uit.
Hans Baert vult verder aan: "Dit jaar organiseren we de achtste editie van onze Paanderhoek Wielerwedstrijd. We kunnen ieder jaar rekenen op meer dan honderd deelnemers. We organiseren dit jaar de wedstrijd het weekend vóór de 'congé' zodat veel mensen kunnen komen. De deelnemers komen uit alle streken: Kortrijk, Brugge, de kust.... Onze mooie prijzentafel lokt ieder jaar veel volk naar Beveren-Leie. Naast geldprijzen hebben we ook de mooie naturaprijzen zoals kleinmeubelen, een prachtig wollen tapijt, fruitmanden, enzovoort."
De Paanderhoek Wielerwedstrijd is verdeeld over drie categorieën: categorie C start als eerste om 13.30u over een afstand van 48,1 km. Categorie B start om 15.00u. en legt 55,5 km af. Tenslotte categorie A, die vertrekt om 16.30u om na 62,9 km te eindigen. De inschrijvingen gebeuren op de dag zelf, aan de Paanderstraat bij Stefaan De Cuyper. Dit kan vanaf 12.30u. OVWF-leden betalen 2,50 inschrijvingsgeld. Niet-leden kunnen voor 6,50 een dagvergunning bekomen. Vertrek en aankomst zijn in de Paanderstraat, evenals de prijsuitdeling.
Rita Deconinck besluit: "De feesttent blijft de ganse namiddag en avond open zodat iedereen er een drankje, een barbecue-worstje of een pistoletje met hesp kan bekomen."
Rita Deconinck, Sofie Daels, Bernard Vanhoutte, Wim Delabie, Patrick Hostijn, Hans Baert, ontbreekt: Danny Delabie
Jaarlijks organiseert het Davidsfonds een activiteit naar aanleiding van de 11 juliviering. Zo ook dit jaar op zondag 8 juli en hoe zou het anders kunnen, ook zij werden geïnspireerd door de Tour en organiseerden De Ronde Van Beveren.
Inschrijven kon reeds van 10.00u in het Bouwke in de Kleine Heerweg. Van daaruit konden de deelnemers hun Beverse Ronde naar eigen goeddunken uitstippelen. Het aanbod van de te bezoeken locaties bood de deelnemers uiteenlopende onderwerpen aan.
-Op het Kerkhof gaf heemkundige Etienne Ducatteeuw uitleg over het ontstaan van Beveren, de oude kerk en lichtte enkele belangrijke Bevernaars toe die er begraven liggen. -Lieven Monserez legde het hoe en waarom uit bij diverse Beverse plaatsnamen en landschappelijk bepalende elementen in de gemeente. -Bij de firma NV Depoortere, fabrikant van vlasverwerkingsmachines kon men zowel oude als speksplinternieuwe machines bezichtigen. Marcel Himpe deed er alles uit de doeken over de bewerking van het vlas.
Rik Depoortere vertelde: "De firma Depoortere is opgericht in 1925 door mijn grootvader Richard Depoortere . Hij was een goed mechanieker en technieker en werkte als dusdanig voor een firma. Hij moest van her naar der op depannage om aan vlasverwerkingsmachines te werken. Weet dat het indertijd hier in Beveren en omstreken allemaal vlas was, wel kleinschalige bedrijven maar er waren er enorm veel. Op die manier is mijn grootvader beetje bij beetje in die branche geraakt. Zelfstandig beginnen mocht niet van zijn ouders. Het waren toen allemaal grote gezinnen en mijn grootvader moest net zoals zovelen zorgen voor een vaste baan en inkomen. Na zijn huwelijk is hij dan toch op zelfstandige basis begonnen en heeft deze zaak van niets uit de grond gestampt. Later kwamen daar ook Michel, Gustaaf en Marcel Depoortere bij. Sinds een twintigtal jaar zijn mijn schoonbroer Peter Rosseel en ikzelf in de zaak gekomen en op heden zijn wij de zaakvoerders. Wij hebben elk onze bevoegdheid, Peter staat in voor alle bureauwerk en mijn taak is de productie. Wij werken met 45 personeelsleden waarvan 35 in de productie. Onze grote troef is dat we alles zelf vervaardigen, ook onze flexibiliteit en ons gamma dat van a tot z gaat". Meer weten over de firma Depoortere klik hier
En net zoals in de Tour was een platte tube ook in "De Ronde Van Beveren" niet uit te sluiten! -In de schuilhut langs de boorden van de Golden River, de Leie, kon men dichter en oud-Bevernaar Patrick Lateur klik hier beluisteren. Hij bracht er werken van zichzelf en streekgenoten, deken Leonard Lodewijk De Bo klik hier en André Christiaens. -Ten huize van de Beverse kunstenares Claudine Denoulet was het kuieren tussen de door haar gemaakte kunstwerken, steeds geïnspireerd door de natuur. -In de Sint-Jan de Doperkerk stelden Christine Tijtgat en Chris Verkaemer, twee Beverse schilders, hun werken tentoon.
-In de pastorie was het voor deze gelegenheid opendeurdag. Men kon er van beneden tot boven, van voor tot achteren vrij in en uit. De vele bezoekers stonden versteld bij het zien van reproducties van Rembrandt, Renoir, Picasso en de houtsculpturen naar de hand van E.H. Luc Suys. De prachtige tuin getuigde tevens van de groene vingers van de pastoor. -De afsluiter vond plaats in de tuin van het Bouwke. Daar kon men nog nagenieten met een natje en een droogje en een deuntje muziek gebracht door enkele leden van de Beverse Harmonie.
Bestuurslid Koen Lavens vertelde achteraf: We zijn heel tevreden over deze dag. We mochten niet minder dan 126 deelnemers inschrijven. We rijden soms kilometers ver om iets te bezoeken maar ons dorp heeft heel wat te bieden. De filosofie achter de Ronde Van Beveren was dan ook mensen de gelegenheid te geven om Beveren nog beter te leren kennen. En daar is het Bevers Davidsfonds alvast in geslaagd. (RS)
Ben je tussen 13 en 16 jaar? Heb je zin in avontuur, in uitdagingen, in sport en spel? Goesting om met een leuke vriendenkring te genieten van onze activiteiten? Twijfel niet langer en wordt SWAPPER.
Tijdens de zomer van 2007 zal het Swappen in Waregem! Voor alle jongeren van 13 tot 16 jaar gaat deze vakantie namelijk een nieuw activiteitenaanbod van start: de Swappas! De Swappas start op maandag 9 juli. Iedere week kan je deelnemen aan een té gekke activiteit, er is keuze tussen sport en spel, avontuur, ontspanning, uitstapjes.. de Swappas heeft voor elk wat wils. Een greep uit het aanbod: - CHILL OUT BBQ - KAJAKKEN - BEZOEK BOBBEJAANLAND - SWAP-EXPRESS MET JOZEFIEN EN EGBERT - INITIATIE GRAFFITI
Om alles in goede banen te leiden tijdens deze Swappas kan de jeugddienst rekenen op de medewerking van verschillende verenigingen en organisaties. Daarnaast zorgen de enthousiaste monitoren voor een goede begeleiding van de activiteiten. Meer weten klik hier
Op zaterdag 30 juni 2007 werden André en Elza Roose-Debaere ontvangen op het gemeentehuis naar aanleiding van hun Diamanten jubileum.
André is geboren op 17 december 1923 te Desselgem in Prins Albert, waar nu café t Motje is. In een gezin met 7 kinderen waar nu nog 1 zus van in leven is. André ging naar in het klooster naar de kleuterschool en het lager volgde hij in de jongensschool in de Nieuwstraat bij meester Albert en Meester Michel. We mogen stellen dat de jeugdjaren van André zeker niet de mooiste uit zijn rijk gevuld leven waren. Zo verloor de familie van André 2 kinderen in 4 maanden tijd. Ze verhuisden naar café Nieuw Spriete waar nu de Bonvivan is langs de Gentse weg in Desselgem om er na enkele jaren dan nog eens te verhuizen naar Harelbeke naar café t Wandelinkske op t eiland. Op zijn 13 en een half jaar is André begonnen met werken als spoelopsteker bij de firma Vandenberghe te Deerlijk.
Toen de oorlog in 1940 uitbrak was er geen werk meer. Samen met zijn vader ging André zwarte zeep maken om een beetje te blauwen. Zwarte zeep gemaakt van lijnzaadolie, en ze waren er voor gekend, van einde en verre kwamen ze om zwarte zeep bij de familie Roose. In 1943 werd André opgepakt door de Duitsers en moest gaan werken bij de firma Krüpp in Maagdenburg in Duitsland. Daar werkte hij in het metaal en maakte er onderdelen voor molens en zo meer. Op 18 april 45 werden ze bevrijdt door de Canadezen en vatten de terugweg richting het westen aan. Ongeveer 250 km wandelden ze in onze richting. Toen ze na wat zoekwerk toch een delegatie van het Belgische leger tegen kwamen konden ze op oude legercamions kruipen om verder gevoerd te worden. Verder is eigenlijk niet juist, ze werden terug naar het Oosten gevoerd tot op ongeveer een 20-30 km van waar ze vertrokken waren. Ze hadden 220 km voor niets gewandeld. Vandaar konden ze echter de trein nemen en arriveerden hier terug op 12 mei 1945.
Na het oorlogsverhaal begon André te werken bij vader waar hij meehielp bij het slachten van kleinvee. Na een klein jaar ging hij terug werken in de textiel o.a. bij Tissage Le Flandere te Zwevegem, in de Algemene fluweelweverij te Stasegem, een 7-tal maanden te Tourcoing als wever. want André wist te vertellen dat hij toentertijd 12,75 fr per uur verdiende als magazijnier maar als wever verdiende men toen algauw 20 frank per uur. De keuze om wever te worden was vlug gemaakt. Hij kende nog enkele werkgevers waaronder Busschaert te Deerlijk, Jacques en Frans Pappijn, Remi Godderis, Gustaf de Roose, Depoortere Freres om te eindigen bij Bekaert Textiles te Waregem. In 1984 ging André op brugpensioen en in 1988 met pensioen.
Elza werd geboren op 14 oktober 1924 als oudste van 7 kinderen in de Kleine Heerweg te Beveren. In het huisje dat vlak voor het huis stond waar André en Elza nu wonen. Elza liep zoals zovelen naar het klooster school tot haar 14 jaar. Toen mocht ze mee optrekken naar Frankrijk om te gaan werken in spinnerij Flypo. Om 4 uur s morgens stonden ze al te wachten bij Brabanders tot Pitie Pannecoucke met zijn tractor en een halve karre de mensen kwam oppikken om naar Frankrijk te gaan werken en waren pas s avonds heel laat terug thuis. Tijdens de oorlogsjaren ging Elza dienen bij de familie Vandenhende. Toen de oorlog voorbij was ging Elza aan de slag bij de firma Vanmarcke, bij de firma Busschaert te Deerlijk, bij Jerome Mabbe, bij Gustaf De Roose en bij Gerard Depoortere om er dan ook met pensioen te kunnen gaan in 1979. Elza stond ook in voor de zorg van het huishouden want het gezin was uitgebreid met Ria, Rik en Guy. Ondertussen zijn daar nu ook vier kleinkinderen bij gekomen: Youri, Kimberly, Jennifer en Stijn. De hobbys van André zijn voornamelijk biljarten in verschillende clubs.
André is jaren lid geweest van het ACW, KWB, de COO, het NVW (nationaal verbond der weggevoerden) de biljartclub willen is kunnen. De hobbys van Elza waren vroeger de dansgroep Herfstvreugde en zich inzetten voor de parochie, rondgaan voor Broederlijk Delen en parochieblad Nu zijn haar hobbys voornamelijk TV kijken scrabble spelen. André werd gedecoreerd met verschillende medailles: Erkentelijkheid van NVW, Ridder in de kroonorde, ereteken arbeid 1° klasse en 2° klasse, Omosphinx academy, groot officier, commandeur officier, ridder in de orde van het Belgische kruis, 2° gouden palm Leopold 3, Kruis der veteranen Leopold 3, Ridder in de orde Leopold 2, gouden medaille der kroonorde.
De vroegere hobby van André bracht het Diamanten paar samen. André speelde in een orkest en was er drummer. Zo luisterde het orkest van André ook het trouwfeest van een nicht van Elza in Deerlijk op. André drumde tot Elza eens wou dansen en ja van t één kwam t ander. Maar André moest de volgende week weer een feestje spelen en de week erop nog eentje en nog eentje . Elza stelde André voor de keuze, gaan drummen of verder doen met haar. André heeft een beetje getwijfeld want hij verdiende 50 frank per uur om te drummen en als hij uitging met Elza was hij die 50 frank per uur wel kwijt. Maar André koos voor Elza en dat heeft hem nog geen seconde gespeten en omgekeerd ook niet. Proficiat Elza en André! (RS)
Focus-WTV bijt zich vast in het wiel van de Tour in West-Vlaanderen Op 9 en 10 juli staat West-Vlaanderen massaal op straat voor de doortocht van de Ronde van Frankrijk. Ook FOCUS en WTV kruipen in het wiel van de TOUR door onze provincie met:
Vanaf 1 juli : Een dagelijks luchtig Tourmagazine " 't Zijn Toeren " En op 10 juli : Live van 10 tot 12: de start van de 3de etappe tussen Waregem en Compiegne
U kunt zelf heel wat doen voor mensen die thuis verzorgd worden: zorgende aandacht en gezelschap bieden, helpen bij kleine zorgtaken. Dankzij uw inzet kunnen zieken, bejaarden of personen met een handicap comfortabel thuis blijven. Hun familie kan even op adem komen.
U bepaalt zelf wanneer, hoeveel en waar u zich engageert. U kunt overdag hulp bieden, maar ook s avonds of in het weekend als u overdag werkt of studeert. U voelt zich meer geroepen voor nachthulp? Ook dit is mogelijk.
Naast Aanvullende Thuiszorg is er ook specifieke oppashulp voor kinderen en personen met een handicap: OEF! Ook hier zijn we op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Al vrijwilliger bent u verzekerd en ontvangt u voor elke oppasbeurt een passende onkostenvergoeding (fiscaal vrijgesteld). Wij voorzien de nodige ondersteuning en bieden u graag de kans om vorming te volgen. En we verwennen of verrassen onze medewerkers graag eens extra!
Aanvullende Thuiszorg van Familiezorg West-Vlaanderen vzw is een door de Vlaamse Gemeenschap en het Provinciebestuur erkende dienst voor oppashulp.
Heeft u interesse? Neem contact op met Katrien Verstraete in het Familiezorg-regiohuis in Kortrijk, H. Geeststraat 11 - Tel. 056/20 15 48 Meer wetenklik hier
Wandelen op wielen Op zaterdag 30 juni organiseerde VG Waregem-Leiekant een wandeling van circa 5 km voor mensen met een beperking en alle sportievelingen. Om 14.00u stond er verse koffie met gebak te wachten in de Mote te Desselgem. De wandeling liep vooral langs rustige wegen en padjes te Desselgem. Onderweg was er een bevoorrading voorzien en bij aankomst konden de deelnemers genieten van een heerlijke pistolet met hesp of kaas. De camionette van de thuiszorgwinkel was mee als volgwagen en was voorzien van het nodige reserve materiaal. De volgende wandeling op wielen gaat door op zaterdag 1 september (Beverenkermis) om 15.00u met start in OC 't Klokhuis te Beveren-Leie. Hou alvast deze datum vrij!!! (RS)
Juf Annie zal de laatste twee vrijdagen van haar loopbaan waarschijnlijk niet zo gauw vergeten. Net zoals vrijdag 22 juni vol verrassingen begon en eindigde, zo ook begon vrijdag 29 juni. Daarvoor hadden de ouders van juf Annies peuters en kleuters gezorgd. Niet makkelijk om alles achter de rug om van de kinderen en juf Annie te organiseren.
Op donderdag in de vooravond waren de ouders en/of grootouders druk in de weer met de eerste voorbereidingen in de Stedelijke Basisschool en dat ging verder tot in de late uurtjes. Daar de verrassing buiten de schooluren moest plaatsvinden waren de ouders, grootouders en hun peuters/kleuters op vrijdagmorgen alweer vroeg uit de veren. Om 07.50 uur was het verzamelen geblazen in het klasje van juf Annie. Toen juf Annie een tijdje later binnenkwam was alles en iedereen klaar om haar een warme ontvangst te bezorgen. Daarbij hoorde een hartelijk woordje in naam van alle ouders, een mand vol met zelf gebakken cakejes, een mand met geschenkjes.. en natuurlijk van iedere peuter/kleuter een prachtige rode roos. Ook een liedje en heel veel dikke kusjes voor juf Annie ontbraken niet. (RS)
Stedelijke Basisschool Beveren-Leie neemt afscheid van directeur Jan Meersman
Schakel eerst de achtergrondmuziek uit om het filmpje te bekijken.
Directeur Jan Meersman voor het eerst in zijn loopbaan te laat op school. Op donderdag 28 juni werd Jan Meersman, directeur van de Stedelijke Basisschool, naar aanleiding van zijn pensioen gevierd. Het enige dat hij van dit gebeuren afwist was dat men hem thuis zou ophalen. Om 08.45u (te laat dus) arriveerde directeur Jan op school, vergezeld door juf Ingrid en uit iedere klas èèn leerling. Ondertussen was er in school al heel wat voorbereiding gebeurd. De rode loper lag gespreid en de leerlingen, leerkrachten en medewerkers vormden een meterslange erehaag. Al zingend en zwaaiend met de splinternieuwe vlagjes, gemaakt door stad voor alle Stedelijke Basisscholen, werd hij welkom geheten. Op het einde van de rode loper stond juf Ann hem op te wachten. Daar mocht Jan onder veel tromgeroffel een kunstwerk onthullen. Dat kunstwerk was een foto van Jan zelf, gemaakt met 3600 kleine fotos van alle kinderen uit school. Daarbij kwam ook nog een boek met kunstwerken van de leerlingen.
In de loop van de voormiddag werden nog zon 60-tal vrijwillige medewerkers (leesmoeders, trainers, fruitmoeders . ) gehuldigd, Ook de sportiefste klas en sportiefste leerlingen werden op het podium gezet. Met een heerlijke barbecue als middagmaal werd de voormiddag afgesloten.
In de namiddag dan mocht directeur Jan plaatsnemen in een blauw-zwarte zetel en genieten van een vrij podium. Alle optredens hielden verband met tips voor een nuttige vrijetijdsbesteding. Tot slot kreeg Jan een geschenk van de leerlingen aangeboden door de allerjongste peuter en de oudste leerling.
Jan Meersman, is een geboren en getogen Bevernaar. Ik begon mijn loopbaan in de Gemeenteschool te Desselgem in het schooljaar 67-68, vertelt Jan. Toenmalig directeur Daniël Bossuyt had toen een klas kunnen bijmaken maar er was geen lokaal. De fietsberging werd toen in zeven haasten omgebouwd, er werden banken ingezet en er werd een bord opgehangen. Op 10 september kon ik aan de slag. Het jaar daarop deed ik mijn legerdienst en na mijn legerdienst ben ik in de gemeenteschool van Beveren begonnen. Ik deed er 7 jaar het eerste leerjaar. In die tijd was het de beginperiode van de taakklas en werken met kinderen die het wat moeilijker hadden sprak mij wel aan. Zo ben ik ook 8 jaar taakleraar geweest. Ondertussen had ik ook de verhuis meegemaakt naar de nieuwe school hier. Ik deed er enkele jaren het eerste, het vierde en vijfde leerjaar. En in het schooljaar 92-93 ben ik directeur geworden. Jan gaat nog een tijdje verder over de enorme veranderingen die er de laatste jaren doorgevoerd werden in het onderwijs. Hij sluit af met: Ik ben een gelukkig man, dankzij de goede samenwerking met vele medewerkers van de afgelopen jaren kan ik met een gerust gevoel de fakkel doorgeven aan Stefaan Dewaele.
Stefaan die per 1 september de nieuwe directeur zal worden krijgt het laatste woord: Ik heb enorm veel respect voor Jan. Ik draaide hier nu een jaar mee in Beveren en Jan is een uistekende manager. Hij deed zijn taak met hart en ziel en dat zowel in de omgang met het personeel als met de kinderen. Hij kent elk van de 321 kinderen hier, hun ouders en zelfs nog veel grootouders. Problemen is hij nooit uit de weg gegaan en iedereen kon altijd op een luisterend oor rekenen. Naast zijn taak als directeur is hij vaak opgetreden als sociaal werker, kortom Jan is een heer om U tegen te zeggen sluit Stefaan af en dat kan Beverse Weetjes volmondig beamen!!! (RS)