bloguez.com












Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meer



Je vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers




Inhoud blog
  • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
  • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
  • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
  • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
  • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand








































    .













    .





















































































    Zoeken in blog
































    .



    .



    .



    .



    .







    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .

    El Sympathico
    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U




    .





    .








    .







    .

    04-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Meer dan 200 ufo's gespot in Belgische luchtruim in 2010

    Meer dan 200 ufo's gespot in Belgische luchtruim in 2010


    In 2010 hebben waakzame waarnemers in totaal 226 keer melding gemaakt van ufo's in het Belgische luchtruim. Steeds meer mensen zien ze vliegen in vergelijking met voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers van het ufo-meldpunt.

    Sinds augustus 2007 kreeg het meldpunt voor vreemde luchtverschijnselen in totaal 430 waarnemingen. Daarvan werd meer dan de helft dit jaar opgemerkt. Volgens Frederick Delaere van het meldpunt komt dat vooral door de grotere bekendheid van de organisatie.
     
    Zomermaanden
    De meeste ufo's worden in de zomermaanden opgemerkt. De meeste meldingen komen dan weer uit de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen, gevolgd door West-Vlaanderen en Limburg. Voor zowat alle waarnemingen vindt het meldpunt een logische verklaring. "In acht op de tien gevallen achterhalen we die heel vlug", aldus Delaere. "Het gaat dan bijvoorbeeld om vliegtuigen, meteoren of zogenaamde vuurballonnen: populaire Chinese of Thaise lampionnen. Soms krijgen we echter te weinig informatie of gaat het om een waarneming van te lang geleden." (belga/lpb)

    04-01-2011 om 14:17 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    30-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weer een stap dichter bij minuscule moleculaire computers

    Weer een stap dichter bij minuscule moleculaire computers



    Wetenschappers zijn er in geslaagd een molecule te plaatsen tussen twee nanodraden van koolstof en deze molecule te laten oplichten.

    Dit experiment aan het Karlsruher Institut für Technologie brengt ons een stap dichter bij de moleculaire computer: een uiterst kleine en energiezuinige computer die communiceert via optische kanalen, niet meer met elektronische schakelingen op microchips.

    De verbindingen van moleculen met koolstof nanobuisjes (zogenaamde CNT-molecule-CNT verbindingen) zijn pas de laatste jaren ontwikkeld, maar nog niemand was erin geslaagd de molecule te laten oplichten. De lichtgevende molecule tussen de twee buisjes vormt ook het eerste optische bewijs van het bestaan van deze verbindingen.

    De metallische nanodraden fungeerden in de proefopstelling als elektroden. De onderzoekers maakten een onderbreking van minder dan tien nanometer (1 nanometer = 1 miljoenste millimeter) groot in de nanodraden en wisten in het gat een molecuul te positioneren. Het zes nanometer grote, staafvormige molecuul was speciaal ontwikkeld om elektroluminescentie te vertonen: het licht op als er spanning op wordt gezet.

    De wetenschappers in Karlsruhe, die samenwerken met chemici uit Basel en een Poolse universiteit, ontwikkelen nu verschillende moleculen die verschillende golflengtes licht produceren.



    30-12-2010 om 15:40 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Computer filtert vloed aan klimaatgegevens

    Computer filtert vloed aan klimaatgegevens



    Satellieten en sensoren verzamelen dagelijks massa's gegevens over allerlei klimaatomstandigheden in de hele wereld. Een international team van wetenschappers heeft nu een computerprogramma ontwikkeld om in dit kluwen makkelijker en sneller patronen te herkennen en klimaatveranderingen te detecteren.

    "Alle data en informatie die voortdurend worden verzameld door satellieten en sensoren kunnen de wetenschappers enorm veel problemen bezorgen", zegt James Wang, hoogleraar informatiewetenschappen aan de Penn State-universiteit in de Verenigde Staten. "Ze hebben gewoonweg de tijd niet om elke pixel van elk satellietbeeld te analyseren. Onze doelstelling was hen een instrument te geven dat bruikbare informatie of kennis haalt uit de enorme zee van data."

    Het computerprogramma is gebaseerd op een database over oceaanstructuren. Met de kennis van experts leerden de informatiewetenschappers het programma om veranderingen in de oceaan te herkennen en identificeren.

    De technologie werd getest op satellietbeelden van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee ter hoogte van Spanje. Bij de beste combinatie van filters en classificatiemethodes werden de echte klimaatveranderingen boven de oceaan in 89 procent van de gevallen correct geïdentificeerd.


    30-12-2010 om 15:35 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sahara ooit bevolkt door groot aantal vissen

    Sahara ooit bevolkt door groot aantal vissen



    De Sahara, de bekendste woestijn op deze planeet, is niet altijd even kurkdroog geweest. Volgens onderzoekers van het King's College in Londen bestond het gebied 6.000 tot 10.000 jaar geleden zowaar uit een netwerk van rivieren waarin een groot aantal verschillende soorten vissen was terug te vinden.

    De vorsers zijn tot die conclusie gekomen na het bestuderen van het landschap van de Sahara op satellietbeelden en digitale kaarten. Er zouden ook meren en moerassen zijn geweest.

    "De Sahara was geen barrière in de migratie van dieren, dus het is goed mogelijk dat de eerste mensen ook via dit gebied uit Afrika trokken", aldus hoofdonderzoeker Nick Drake bij LiveScience.

    Volgens de onderzoekers hebben heel wat vissen de woestijn overgestoken, omdat er heel wat soorten aan beide zijden van de Sahara voorkwamen.

    Als de vissen het gebied konden doorkruisen, zouden ook mensen dat dus gedaan kunnen hebben. De wetenschappers zullen hun theorie nu verder onderbouwen door plaatselijk onderzoek te gaan verrichten. Dat belooft geen makkelijke klus te worden. "Veel gebieden zijn namelijk te gevaarlijk om te bezoeken door activiteiten van terroristen of burgeroorlogen", zegt hoofdonderzoeker Drake nog.

    30-12-2010 om 11:36 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    28-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baby's van 7 maanden kunnen "gedachten lezen"

    Baby's van 7 maanden kunnen "gedachten lezen"



    Baby's zouden zich vanaf de leeftijd van 7 maanden bewust kunnen zijn van het standpunt of de zienswijze van iemand anders. Dat blijkt uit experimenteel onderzoek waarbij de ukkie's naar een reeks herhaalde tekenfilmfragmenten moesten kijken.

    Het onderzoek is maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Science. Het vermogen om zich in te leven in het standpunt van een ander is een essentiële vaardigheid voor mensen en stelt mensen in staat om samen te werken.

    Volgens de hoofdauteur van de studie Ágnes Kovács (Hongaarse Academie voor Wetenschappen) kan deze stelling worden gedistilleerd uit het tekenfilmexperiment. Bij dat experiment was het niet nodig dat de 7-maanden oude kinderen het gedrag of gedachten van anderen expliciet konden beoordelen.

    Smurf met bal

    De onderzoekers lieten 56 kinderen naar tekenfilmfragmenten kijken van een smurfachtig figuurtje dat een bal ziet voorbijrollen. De bal rolt voor de ogen van de smurf achter een driehoek door en komt niet meer tevoorschijn of verschijnt vervolgens aan de andere kant om uit het beeld te rollen. Als laatste fragmenten in die repetitieve reeks werden twee gevallen getoond met een afwijkend scenario. In een scene was de smurf al verdwenen alvorens de bal in zijn afwezigheid van achter de driehoek tevoorschijn rolde. In een tweede scene verdween de smurf ook vroeger uit beeld, maar verdween ook de driehoek uit beeld en was er geen bal meer te zien.

    Deze laatste scene, die een verrassende wending toont voor de afwezige smurf, werd langer bekeken dan een verwacht resultaat, namelijk de bal die doorrolt. De baby's zouden volgens de onderzoekers langer naar de onverwachte scene hebben gekeken omdat ze verrast werden, net zoals het te vroeg vertrokken tekenfilmfiguurtje zou zijn geweest. Baby's zouden zich met andere woorden inleven in het standpunt van de smurf.

    De capaciteit voor kinderen om zich in te leven in de zienswijze van een ander manifesteert zich volgens gangbaar onderzoek pas op de leeftijd van 4 jaar. Maar in 2005 en 2007 hebben wetenschappers aangetoond dat 15 en 13 maanden oude kinderen zich in sommige gevallen in anderen kunnen inleven.

    Vraagtekens

    Toch zijn er nog enkele vraagtekens. Volgens psychologe Alison Gopnik (University of California) is het onduidelijk of de kinderen naar de juiste elementen in beeld kijken. Om deze bevindingen hard te maken, zullen de oogbewegingen moeten gevolgd worden.

    Indien ze bevestigd worden door andere studies, tonen deze resultaten wel aan dat kinderen vanaf de leeftijd van 7 maanden al gevoelig zijn voor sociale informatie en voor wat andere te zien krijgen. Maar je kan daarom niet beweren dat ze anderen "begrijpen" zoals vierjarigen, Alison Gopnik.


    28-12-2010 om 12:01 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    27-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."We moeten weer gaan eten zoals de oermens at"

    "We moeten weer gaan eten zoals de oermens at"

    we moeten weer gaan eten zoals de oermens at

    we moeten weer gaan eten zoals de oermens at

    Eten zoals onze verre voorouders – geen granen en geen zuivel – is gezond, voorkomt welvaartsziekten én je slankt ervan af.

    Vergeet het Atkinsdieet, Montignac of Sonja Bakker. Eten zoals onze voorouders, het paleodieet, dát is het helemaal. En de basis van de oerdis ligt, anders dan bij de laatste dieethypes, in serieus wetenschappelijk onderzoek.

    Onze genen zijn nog nagenoeg hetzelfde als die van onze voorouders 15.000 jaar geleden. Ze zijn niet afgestemd op verwerkt voedsel met veel vetten en zout, en ook niet op melk en zuivel, die pas werden geïntroduceerd met de komst van de landbouw.

    We moeten weer pure producten gaan eten; knollen, eieren, vruchten, zaden, vis en vlees. Verschillende studies wijzen op positieve resultaten van het paleodieet voor gewicht, bloeddruk, cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel.



    27-12-2010 om 11:31 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    22-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voyager nadert na 33 jaar rand van ons zonnestelsel

    Voyager nadert na 33 jaar rand van ons zonnestelsel


    De ruimtesonde Voyager 1 nadert de grens van het zonnestelsel. Dat maakt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vandaag bekend. Toch duurt het waarschijnlijk nog vier jaar voor de sonde het zonnestelsel definitief verlaat en de interstellaire ruimte betreedt.

    De op 5 september 1977 gelanceerde Voyager-1 heeft al 17,4 miljard kilometer afgelegd en staat op het punt ons zonnestelsel te verlaten. De sonde bezocht Jupiter en Saturnus in 1979 en 1980. Daarbij seinde de onbemande verkenner de eerste gedetailleerde foto's van hun manen door. Net zoals de op 20 augustus 1977 gelanceerde zustersonde Voyager-2 maakte het ruimtetuig ook foto's van alle buitenste planeten. In 1990 schoot de Voyager de eerste complete foto van ons zonnestelsel.
             
    Het tuig bestudeert nu de buitenste regio van ons zonnestelsel, waar de invloed van onze ster tanende is. In juni stelden de instrumenten vast dat de snelheid van de zonnewind, de stroom van geladen deeltjes uitgestoten door onze ster, tot niets was herleid.
             
    Over zowat vier jaar zal de Voyager-1 zodoende ons zonnestelsel vaarwel hebben gezegd en in de interstellaire ruimte vertoeven. Wetenschappers verwachten dat dat te merken zal zijn aan een terugval van de dichtheid van hete deeltjes en een toename van koude deeltjes.
             
    De Voyager-2 volgt een ander traject en vliegt trager dan de Voyager-1. Over enkele jaren zal de tweede Voyager hetzelfde meemaken als zijn voorganger in juni, zo zegt de NASA.

    22-12-2010 om 11:21 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (4)
    20-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsvulkanen op Titan?

    IJsvulkanen op Titan?


    De Amerikaanse Saturnusverkenner Cassini heeft op de maan Titan wellicht ijsvulkanen gevonden, meldt het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA.

    Op driedimensionale radarbeelden van de onbemande Cassini zijn twee vulkaanachtige structuren ontdekt op het oppervlak van de grootste Saturnusmaan. Het gaat om twee diepe kraters, omgeven door bergpieken van een kilometer hoog. Over de omgeving lijkt een ijsmassa te zijn uitgestroomd.
     
    Het zouden vulkanen kunnen zijn die in plaats van lava ijs uitbraken. Ze vertonen overeenkomsten met bijvoorbeeld de vulkaan Etna op Sicilië. Maar vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat de 'vuurbergen' op Titan momenteel actief zijn.

    Discussie
    Wetenschappers discussiëren al jaren over het bestaan van ijsvulkanen op ijsrijke manen. Daarvoor is het nodig dat er ondergrondse geologische activiteit is, die het inwendige van zo'n ijsmaan deels doet smelten, waarna de gesmolten ijsdrab door een opening in de korst naar buiten stroomt.
     
    Dat dit proces niet altijd tot het ontstaan van een vulkaanachtige structuur leidt, bewijst de kleinere Saturnusmaan Enceladus, die wel water en ijs uitstoot, maar daarbij geen bergen vormt. (belga/sam)

    20-12-2010 om 11:35 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (5)
    17-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinezen willen meer controle over het weer

    Chinezen willen meer controle over het weer



    China gaat meer investeren in onderzoek naar technieken om het weer te kunnen beïnvloeden. Volgens een belangrijke Chinese meteoroloog wordt hard gewerkt om regen, zonneschijn en andere weersoorten te kunnen manipuleren. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua vandaag.

    Peking hoopt met de nieuwe technieken natuurrampen te kunnen voorkomen. Daarnaast zou de nieuwe kennis ook ingezet kunnen worden om akkers te beregenen in droge periodes of om mooi weer te garanderen bij grote evenementen.

    China stelde in de eerste tien maanden van dit jaar 762 miljoen yuan (86 miljoen euro) beschikbaar voor onderzoek naar het beïnvloeden van het weer. Dat is een toename van 19 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, toen voor het eerst geld werd weggezet voor dit onderzoek. (anp/adv)

    17-12-2010 om 11:58 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (5)
    16-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers keren verouderingsproces om

    Wetenschappers keren verouderingsproces om

    Wetenschappers van de prestigieuze Harvard-universiteit zijn er in geslaagd om het verouderingsproces bij muizen om te keren. Grote vraag is nu of de verworven inzichten ook voordelen voor de mens kunnen opleveren, meldt de Britse krant The Guardian.

    De onderzoekers konden het verouderingsproces bij testmuizen niet alleen afremmen, maar zelfs omdraaien. Dat deden ze door enzymen bij de dieren in te spuiten, die weefsel zouden herstellen en de aanmaak van nieuwe neuronen in de hersenen zouden versterken. 

    Herstel na veroudering
    Men keek tijdens het experiment vooral naar de zogenaamde telomeren, de 'kapjes' op het einde van chromosomen die de chromosomen tegen aantasting beschermen. Telkens onze cellen zich splitsen, worden die telomeren korter tot op het punt waar ze niet meer werken en de cel afsterft.

    De researchers kweekten nu muizen zonder telomerase, het eiwit dat het proces van het korter worden afremt. Die dieren bleken veel sneller te verouderen dan normaal. Wanneer dat enzym echter bij de proefdieren werd ingespoten, vertoonden ze tekenen van 'belangrijk herstel'.

    Kanker
    Of we nu een stap dichterbij 'de eeuwige jeugd' staan, is ver van zeker. Een aantal verschillen tussen mensen en muizen maken het niet alleen ingewikkeld maar ook gevaarlijk om de praktijk zomaar op mensen te gaan toepassen. Zo is er bij de mens een link tussen telomerase en kanker.

    "Toch kan een behandeling in theorie ook bij mensen veilig zijn", zegt een van de medewerkers. "Op voorwaarde dat ze wordt toegepast op jonge mensen wiens lichaam vrij is van kankercellen." (hlnsydney/tw)

    16-12-2010 om 14:36 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    15-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leukemiebehandeling geneest hiv bij patiënt

    Leukemiebehandeling geneest hiv bij patiënt


    De donor van de stamcellen had een natuurlijke weerstand tegen hiv.

    Artsen koesteren hoop op een krachtig wapen in de strijd tegen aids en hiv nu een hiv-positieve patiënt genezen is nadat hij een stamceltransplantatie onderging. Dat meldt de Huffington Post.

    De ontdekking kwam er geheel toevallig. De patiënt in kwestie, Timothy Ray Brown, onderging de stamcellenbehandeling immers niet voor zijn hiv-infectie, maar wel omdat hij aan leukemie lijdt. De stamceltherapie was naast de conventionele chemotherapie een van de manieren om de kanker te bestrijden.

    Weerstand van donor
    Drie jaar later zeggen onderzoekers dat hun testresultaten 'er sterk op wijzen dat de genezing van de hiv-infectie werd bereikt'. De stamceldonor zou toevallig een natuurlijke weerstand tegen hiv hebben gehad.

    "Indien men er echt in geslaagd is om op een dergelijke manier de patiënt te genezen, wijst het ons de weg naar de behandeling van hiv", zegt aidsspecialist Keith Alcorn. "Genetisch gemanipuleerde stamcellen kunnen in dat geval tot een succesvolle behandeling leiden."

    "Enorme risico's"
    Ondanks deze opmerkelijke ontdekking is de kans klein dat stamceltherapie hét middel wordt om aids de wereld uit te helpen. Daarvoor blijft stamceltherapie veel te duur en exclusief, en vooral: de behandeling is zelf niet zonder risico's.

    "Wat we in zo'n behandeling doen, is alle cellen die hiv produceren, vervangen door onaangetaste cellen", zegt Dr. Michael Saag van de Universiteit van Alabama. "In sommige gevallen kan zo'n transplantatie dodelijke gevolgen hebben. En zelfs indien ze niet fataal is, zijn er bijzonder zware complicaites mogelijk, waarbij bijvoorbeeld de ingebrachte donorcellen het lichaam aanvallen" (hlnsydney/tw)

    15-12-2010 om 00:00 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    14-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruit in vormpjes doet kinderen eten

    Fruit in vormpjes doet kinderen eten



    Kinderen zullen twee keer zo snel groente en fruit eten als ze in vrolijke figuurtjes worden gesneden. Dat blijkt uit een test met Vlaamse en Nederlandse kinderen. 'Goed voor feestjes, te tijdrovend in het dagelijks leven', vindt voedingscoach Sonja Kimpen.
    Het komt elke ouder wel bekend voor: een balorig kind dat weigert spruiten, witloof of prei binnen te spelen. Ten einde raad plet mama of papa de groente zodanig dat ze onzichtbaar vermengd wordt met aardappelen.

    Onderzoekers van de universiteit van Maastricht prediken een andere aanpak, na een test met 94 kinderen uit Vlaanderen en Nederland. Die mochten kiezen tussen simpel gesneden blokjes fruit enerzijds en versierde appels, aardbeien, druiven en consorten anderzijds.

    Gestresst

    De conclusie is treffend: de kleintjes grepen dubbel zo snel naar de vrolijke varianten. Een watermeloen gleed zo binnen toen hij in de vorm van een egel was gesneden. De onderzoekers concluderen dat de aantrekkelijke presentatie kinderen positief beïnvloedt. Hetzelfde succes boek je ongetwijfeld bij groente.

    Voedingscoach Sonja Kimpen begrijpt de redenering, maar maakt bedenkingen. 'Deze creativiteit is alleen geschikt voor verjaardagsfeesten. Hoe gestresst word je niet als je elke dag zulke fantasietjes moet snijden? En daarbij, je loopt het risico dat kinderen het eten alleen lusten als het in de vorm van een egel is bereid.'

    Groente verstoppen onder aardappelen vindt Kimpen ook een slecht idee. 'Zo train je nooit de smaakpapillen.' Ze gelooft in een andere werkwijze: 'Je moet kinderen leren eten in kleuren en hen vertellen wat die met het lichaam doen. Zo is rood - tomaten en bessen bijvoorbeeld - goed voor hart- en bloedvaten. Blauw, zoals pruimen, bevordert de stoelgang. Het groen van bijvoorbeeld prei stimuleert het zenuwstelsel.'

    Als je er een spelletje met kleuren van maakt, worden kinderen trots op zichzelf, aldus de voedingscoach. 'Zo van: vandaag heb ik rood en wit gegeten. Dan kun je zelfs moeilijke kleuren zoals het wit van witloof en artisjok - goed voor cholesterol en hart - verkocht krijgen. Je kunt de kinderen vervolgens belonen. Niet met snoep, wel met bijvoorbeeld een bezoek aan het zwembad. Zo zit de balans tussen voeding en beweging goed.'

    Volharden

    Voor het overige geeft Sonja Kimpen wanhopige ouders de raad om te volharden. 'Je lust wat je het vaakst eet. De ervaring leert dat je eerst vijf à tien keer een bereiding moet proeven voor je ze begint te lusten. Bij spruitjes en andere bittere groente is er wellicht nog meer geduld nodig.'

    14-12-2010 om 11:44 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    13-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Screening op borstkanker vanaf 40 jaar zou pak sterfgevallen vermijden

    Screening op borstkanker vanaf 40 jaar zou pak sterfgevallen vermijden

    Twee nieuwe studies bij vrouwen in Groot-Brittannië en Nederland tonen aan dat screening op borstkanker best met tien jaar vervroegd wordt. Vandaag worden vrouwen vanaf 50 jaar uitgenodigd voor de tweejaarlijkse mammografie, schrijven de Concentrakranten.

    Door tien jaar vroeger te starten "kunnen we het aantal veertigers dat vandaag sterft aan borstkanker, met liefst de helft terugdringen", zegt Wiebren Tjalma, borstkankerspecialist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

    Meestal manifesteert borstkanker zich bij vrouwen boven de 50. "Maar zo'n 30 procent krijgt ermee af te rekenen op jongere leeftijd, waarvan de grote meerderheid tussen 40 en 50 jaar oud is. Precies bij deze jongere vrouwen duiken de meest agressieve tumoren op", aldus Tjalma.

    Eerder dit jaar kwam het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) evenwel met de tegenovergestelde conclusie op de proppen. Er zijn meer na- dan voordelen verbonden aan het screenen van alle vrouwen tussen 40 en 49 jaar, luidde het toen.
    Verder blijkt dat België bij de landen hoort waar borstkanker het vaakst voorkomt: 1 acht vrouwen krijgt de diagnose, wat vergelijkbaar is met Nederland. (belga/mvl)

    13-12-2010 om 15:33 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Exoplaneet ontdekt die niet hoort te bestaan

    Exoplaneet ontdekt die niet hoort te bestaan


    Wetenschappers hebben met de Keck-telescoop op Hawaï een vierde planeet ontdekt rond ster HR 8799, maar de reuzenexoplaneet hoort eigenlijk niet te bestaan, zo hebben Amerikaanse media op gezag van het vakblad Nature gemeld.

    Rond de jonge en heldere ster HR 8799 op bijna 130 lichtjaar van ons is een nieuwe planeet ontdekt, die zeven keer de massa heeft van "onze" Jupiter, ruwweg dezelfde als de drie eerder in het stelsel gevonden exoplaneten. Het nieuw gevonden object draait op 14,5 keer de afstand Aarde-Zon rond de ster, wat veel dichter is dan de drie eerder gevonden collega's.

    De astronomen staan voor een raadsel. Geen enkel model van planeetvorming omtrent de geboorte van reuzenplaneten kan immers verklaren hoe alle vier objecten in het stelsel zijn ontstaan en hun huidige baan hebben bereikt. (belga/dea)

    13-12-2010 om 14:38 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    10-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Google maakt een einde aan harddisks

    Google maakt een einde aan harddisks


    Sundar Pichai, vicepresident productmanagement bij Google, met een toestel dat op Google Chrome OS draait, tijdens een event in San Francisco. © reuters

    Zit je pc opgezadeld met een krakende harde schijf die elk moment de geest kan geven? Zweet het nog even uit, want het heeft er alle schijn van dat Google een einde maakt aan de harddisk.

    Het nieuwe Google Chrome operating system (OS), dat dinsdag werd voorgesteld, biedt al een vooruitblik op de pc van de toekomst. En die komt eraan zonder de vertrouwd zoemende schijf aankomen, die al 25 jaar lang het kloppend hart van elke pc vormt.

    Online servers
    Het Chrome OS zal eerst op Samsung- en Acer-laptops beschikbaar zijn. Het nieuwe platform slaat letterlijk alles op op online servers in plaats van op je pc: bestanden, applicaties, data, bits en bytes, noem maar op. Daardoor heeft de pc geen grote opslagvolumes meer nodig, en kan-ie eigenlijk helemaal zonder opslagplaats werken. De nieuwe laptops zullen dus zonder harddisks worden geleverd.

    Google staat overigens niet alleen met die strategie: ook een aantal ebook-readers, de iPad en de nieuwe MacBook Air stellen het al zonder harde schijf. De online opslag van gegevens zorgt volgens het bedrijf overigens niet voor veiligheidsproblemen, want alle data wordt versleuteld bewaard.

    Systemen herdenken
    Voor de internetgigant is de nieuwe stap de logica zelf, omdat pc-gebruikers toch voortdurend online zijn. "De systemen die we vandaag gebruiken werden ontwikkeld in een tijd dat er geen intrernet was", zegt Google-woordvoerder Eitan Bencuya tegenover Fox News. "Google Chrome OS is ontwikkeld voor mensen die het grootste deel van hun tijd op het web doorbrengen. We hebben getracht om het concept 'operating system' te herdenken."

    De vernieuwing heeft volgens een aantal demo's alvast één voordeel: een bijzonder scherpe opstarttijd. Omdat Chrome OS weinig moet laden, zou het systeem in zeven seconden of minder opstarten.

    De nieuwe laptops zouden medio volgend jaar in verschillende landen in de winkelrekken moeten liggen. (hlnsydney/tw)

    10-12-2010 om 14:16 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    08-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste MRI-scan van baby tijdens de geboorte

    Eerste MRI-scan van baby tijdens de geboorte


    De dokters van het Charité ziekenhuis in Berlijn hebben voor een medische doorbraak gezorgd door MRI beelden (magnetic-resonance imaging) te maken van een geboorte. De foto's, die nieuwe inzichten kunnen verschaffen omtrent het geboorteproces, kwamen tot stand nadat een Duitse vrouw bereid was gevonden om te bevallen binnenin een MRI-scanner.


    MRI-toestellen zijn normaal buisvormig maar het ziekenhuis ontwierp een exemplaar met een opening zodat de dokters en vroedvrouwen konden assisteren tijdens de bevalling. Volgens gynaecoloog Ernst Beinder verliep de geboorte helemaal volgens het boekje terwijl de machine alle bewegingen in de baarmoeder registreerde. Moeder en baby stellen het bijgevolg uitstekend.

    Het is de bedoeling dat in de nabije toekomst nog vijf vrouwen bevallen in de MRI-scanner van het Berlijnse ziekenhuis. Aan de hand van de beelden zal men dan kunnen ontrafelen waarom complicaties optreden en moet overgegaan worden tot een keizersnede. (kve)

    08-12-2010 om 13:57 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    07-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onbekende dinosaurus ontdekt in Zuid-Korea

    Onbekende dinosaurus ontdekt in Zuid-Korea


    In Zuid-Korea is een tot nu toe onbekende gehoornde dinosaurus ontdekt. Het gaat om de eerste van deze soort die gevonden werd in een zone waar dinosaurusfossielen erg zeldzaam zijn. Dat melden wetenschappers.

    De dinosaurus met een hoofd gelijkend op dat van een papegaai en een staart die mogelijk gebruikt werd om te helpen bij het zwemmen, was ongeveer 1,67 meter groot en woog tussen de 27 en 45 kilo. Volgens wetenschappers verplaatste hij zich waarschijnlijk op zijn achterste poten.
     
    De ontdekking van "deze soort is belangrijk in de mate dat het een leegte van 20 miljoen jaar invult tussen de oorsprong van deze dinosauriërs in Azië en hun eerste verschijning in Noord-Amerika". (belga/kve)

    07-12-2010 om 23:51 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer nauwkeurige bestraling bij kanker door nieuwe CT-scanner

    Meer nauwkeurige bestraling bij kanker door nieuwe CT-scanner


    In het AZ Turnhout is vandaag het allernieuwste model CT-scanner van Siemens in gebruik genomen op de kankerafdeling. Dankzij de 'Somatom Definition AS Open' CT-scanner is er een naadloze overgang van de scans die een bestraling voorafgaan om de tumor te lokaliseren en de eigenlijke bestraling.

    Revolutionair

    Volgens het ziekenhuis gaat het om een "revolutionair" apparaat dat ervoor zorgt dat de tumor een zeer hoge dosis bestraling krijgt en de gezonde weefsels een zo laag mogelijke dosis. Een CT-scan wordt ingezet om de bestraling van kankerpatiënten voor te bereiden, legt dr. Jean Meyskens, oncoloog-radiotherapeut en diensthoofd afdeling oncologie AZ Turnhout, uit.

    Beweging

    "Deze nieuwe scanner levert zeer precieze beelden op. Bestraling als therapie voor kankerpatiënten wordt zeer vaak herhaald en daarom is het belangrijk dat er een nauwkeurige voorbereiding aan voorafgaat. Dankzij de nieuwe CT-scanner zullen we bij patiënten met longkanker bijvoorbeeld de bestraling zo kunnen aanpassen dat ze rekening houdt met de beweging tijdens hun ademhaling." Bij het nieuwe apparaat kan voorts de dosering bij medische beeldvorming worden aangepast en kunnen patiënten dezelfde houding aannemen als bij bestraling.

    De eerste patiënten hebben deze week gebruikgemaakt van de scanner. AZ Turnhout is het eerste ziekenhuis ter wereld dat het nieuwe model van Siemens Healthcare inzet op zijn afdeling oncologie. De CT-scanner kost ongeveer 600.000 euro, zegt Meyskens. (belga/ep)

    07-12-2010 om 15:06 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    04-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Microsoft maakt aanraakscherm met reliëf

    Microsoft maakt aanraakscherm met reliëf


    Microsoft heeft een patentaanvraag ingediend voor een aanraakscherm met reliëf. Met het nieuwe scherm kunnen gebruikers de beelden echt voelen, meldt New Scientist.

    Bij dit soort braille voor aanraakschermen zit bovenop het aanraakgevoelige scherm een soort intelligent plastic dat zich pixel per pixel kan aanpassen. Dat gebeurt door het van onder te beschijnen met verschillende frequenties ultraviolet licht.

    Dat laatste brengt meteen wel problemen met zich mee, doordat de frequenties van dat licht hoorbaar zijn voor mensen. Gebruikers horen daardoor de hele tijd een gezoem of gebrom, maar Microsoft belooft dat probleem te verhelpen. Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe technologie op de markt komt. (sam)

    04-12-2010 om 11:24 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (3)
    01-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe aanwijzing voor water op 'superaarde'

    Nieuwe aanwijzing voor water op 'superaarde'


    Aarde, Neptunus, GJ 1214 b. Foto: Wikimedia

    Er zijn nieuwe aanwijzingen dat een planeet buiten ons zonnestelsel water bevat. In de dampkring van de planeet GJ 1214 b is stoom of dichte bewolking aangetroffen. Dat heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) vandaag naar buiten gebracht. De ontdekking verschijnt morgen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

    Het is de eerste keer dat de atmosfeer van een zogeheten superaarde is geanalyseerd. Een superaarde is een planeet buiten ons zonnestelsel, die qua samenstelling lijkt op onze aarde, maar groter is. Vorig jaar hadden de onderzoekers al beschreven dat GJ 1214 b mogelijk voor driekwart is bedekt met water en ijs.

    GJ 1214 b is bijna drie keer zo groot als de aarde en meer dan zes keer zo zwaar. De planeet staat heel dicht bij zijn ster, waardoor een omloop kort duurt. Om de 38 uur trekt de planeet voor de ster langs. Het licht van de ster schijnt dan door de dampkring van GJ 1214 b. Door naar dat licht te kijken, hebben de astronomen de atmosfeer van de planeet kunnen onderzoeken.

    De planeet GJ 1214b staat op ongeveer veertig lichtjaar afstand van de aarde, in het sterrenbeeld Slangendrager. Ondanks de aanwezigheid van water lijkt de superaarde te warm voor leven zoals op aarde. (anp/mvdb)

    01-12-2010 om 23:56 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (1)























    WERKMAN OF
    BANKIER IEDEREEN
    IS WELKOM HIER



















    Lidmaatschapslogo van

    El Sympathico

    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U


    Gastenboek


  • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
  • Fijne nieuwe week
  • Hartelijke groetjes
  • Lieve donderdag groetjes
  • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

    Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010





    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




















    Klik op de vrouw voor
    blog Artist_Creation te
    bekijken,doen



















































































    <















































    .






    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!