Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    11-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegratineerd witloof met ham


    Gegratineerd witloof met ham

    Voor 4 personen:

    12 witloofstronken, 12 sneden ham, nootmuskaat, peper en zout, 300 g gruyèrekaas, een klont boter, sap van een halve citroen (voor de sabayon), 2 eierdooiers, 4 lepels wit bier, 4 lepels groentebouillon, peper en zout, 50 g gesmolten boter, sap van een halve citroen (eventueel).

                                   gegratineerd witloof met ham
    Bereiding:

    1 Boter een ovenschotel in met boter, doe er de witloofstronken in, evenals een weinig water, peper en zout en het sap van de citroen. Zet het deksel op de pan en laat gedurende een twintigtal minuten tot een halfuurtje garen in een oven van 180°C.

    2 Neem het gegaarde witloof uit de oven en laat goed uitlekken.

    3 Draai rond de witloofstronken vervolgens een sneetje ham (wanneer het witloof nog warm is) en houd warm in een oven op lage temperatuur.

    4 Strooi ondertussen de gruyèrekaas op de ovenplaat, laat gedurende 10 minuten in een oven van 160°C mooi krokant worden, versnijd in plakjes en laat afkoelen.

    5 Klop de sabayon van de eierdooiers, het wit bier en de groentebouillon. Let goed op dat je hierbij geen vet gebruikt, zoniet zal de sabayon mislukken. Kruid met peper en zout en werk af met gesmolten boter (40°C warm) en eventueel het sap van een halve citroen.

    6 Giet de sabayon over het witloof en werk af met de gruyèrekoekjes.

    ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:Witlof, Ham, Gruyèrekaas, Eieren,Bier,
    02-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biefstuk met champignons de Paris en pasta



    Biefstuk met champignons de Paris en pasta
     
    Voor 4 personen:
    500 g champignons, 1 eetlepel citroensap,
    4 biefstukjes van elk 150 g,
    1 dl magere runderbouillon
    2 eetlepels sojasaus, 400 g volkorenspaghetti,
    zout en peper. 

                               

    Borstel de champignons schoon. Snijd ze in plakjes en besprenkel ze met het citroensap.
    Bak de biefstukjes zonder vetstof in een grillpan met een anti-aanbaklag. Breng ze op smaak met peper en zout. Voeg na 2 minuten bakken de champignons toe en laat ze nog 3 tot 4 minuten mee bakken (roer ze geregeld om). Haal het vlees en de champignons uit de pan en houd ze warm.

    Blus het bakvocht met de runderbouillon en sojasaus. Laat inkoken tot de helft van het volume.
    Kook de pasta al dente en laat ze uitlekken. Meng de rest van de pasta met de ingekookte saus.
    Verdeel het vlees en de champignons over de borden en schep er de saus met de pasta over.

    Tip: uiteraard kunt u voor dit gerecht ook andere paddestoelen gebruiken (gewone champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen...).champignons
    Om champignons in gelijke schijfjes te snijden.
    Neem hiervoor een eiersnijder,gaat snel en ze zijn allemaal gelijk.


    bron; flandria.flam.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags: Biefstuk,champignons,pasta,
    24-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree


    Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree

    Lekker ouderwets recept met niet te veel ingredienten
    Het vel van de pladijs is ook heel lekker en vol van smaak!

    Voor 4 personen;
    4 pladijzen, 3 eetlepels boter,2 eetlepels bloem
    15 jonge wortelen, 200 g doperwten, 1 sjalot, 500 g aardappelen
    1/3 bot peterselie, 1 koffielepel tijmtakjes, 1,5 dl melk

                                         image
    Bereidingswijze :

    1. Kook de aardappelen gaar in ruim water, laat drogen op hoog vuur en haal door een roerzeef.
    2. Schil de wortelen en snijd in blokjes en blancheer in licht gezouten water. Kook de erwten al-dente.
    3. Snijd de sjalot fijn, stoof kort in een lepel boter en voeg de erwten en wortelen toe, voeg de tijmtakjes toe.
    4. Haal de pladijzen door de bloem en bak in de boter, kruid met zout en peper.
    5. Spoel de peterselie en hak fijn, voeg samen met de melk bij de aardappelen; kruid met zout en peper en warm goed door.
    6. Schik de vis op borden, serveer er de groenten en aardappelpuree langs en lepel er de bakjus over.

    bron; visinfo.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:Pladijzen, Wortelen, Doperwten, Aardappels, Peterselie, Tijm, Melk,
    23-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minder zout in onze voeding


    Minder zout in onze voeding






     

    Het zoutgehalte in broodsoorten daalde met 22 procent. © photo news.

    Voedingsmiddelen die in België worden geproduceerd, bevatten veel minder zout dan enkele jaren geleden. Dat is het resultaat van afspraken tussen de Belgische voedingsindustrie, de handel en de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van Voedselketen en Leefmilieu. De vermindering van het zoutgehalte is "een zeer goede zaak voor de gezondheid van de burger", aldus minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) tijdens een persconferentie.

    Fevia, de Federatie van de voedingsindustrie, en Comeos, de federatie van de handel en diensten, hebben zich er samen met de FOD in 2009 door de ondertekening van een convenant toe verbonden om de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen te verlagen. Toen hoopten de betrokken partijen de zouthoeveelheid met 10 procent te verlagen tegen eind 2012.

    Tussen 2004, toen er een voedselconsumptiepeiling plaatsvond, en 2012, is de hoeveelheid zout in bereide producten aanzienlijk verminderd. Vooral in vleesproducten (-16 tot -36 procent), broodsoorten (-22 procent), soepen in poedervorm (-17 procent), bereide maaltijden (-15 tot -29 procent) en kazen (-7,5 tot -20 procent) is de verlaging aanzienlijk.

    Hart- en vaatziekten
    Door de inspanningen van de verschillende partijen, met name een verandering van de samenstelling van producten en de sensibilisering van de burger, is de gemiddelde hoeveelheid zout van de Belgische consument door de consumptie van bereide producten gedaald van 3 kilogram per jaar in 2004 naar 2,4 kilogram in 2012, wat neerkomt op een daling van 8,2 gram naar 6,6 gram per dag.

    Natrium, het hoofdbestanddeel van zout, is verantwoordelijk voor hoge bloeddruk, een aandoening die leidt tot hart- en vaatziekten, die nog steeds de belangrijkste doodsoorzaken zijn in België.


     Toon Mast
      Bron: Belga
     bron; hln.be  


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:zout,
    19-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn

     

     

    Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn

    Voor 4 personen;

    4
    konijnenbouten

  • 1 fles leffe, 1 wortel, 1 ui, 1 selder, 1 eetlepel boter          
  • 1 teentje look,1 eetlepel honing          
    • 1/2 l kippenbouillon (water + bouillon), 1/2 dl room          
    • 1 eetlepel bloem, 8 nestjes tagliatelle          
    • 1 potje rozemarijn, 1 potje basilicum, peper, zout          
        

    Bereiding ;

    1. Kruid de bouten met peper en zout en strijk ze in met bloem. Laat ze kleuren in boter. Fruit de fijngehakte ui, wortel en selder in dezelfde pan en karamelliseer met de honing.
    2. Voeg alles samen in een kookpot, voeg look, rozemarijn, Leffe en bouillon toe en laat zo’n 30 à 40 minuten inkoken. Haal het konijn uit de kookpot en zeef de groenten. Laat de jus inkoken tot sausdikte.
    3. Haal het vlees van het bot. Kook de pasta al dente.
    4. Warm de saus op met de room, de groenten, het konijn en de pasta.
      Versier met enkele basilicumblaadjes.
     
     
     
    bron; Delhaize.be

     


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:Konijn, bier, tagliatelle,
    17-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouillie met erwtjes en worteltjes


    Bouillie met erwtjes en worteltjes   

     

    Voor vier personen;

    Voor de bouillie:

    • 1 kg soepvlees, 1 prei, 1 selder, 2 takjes tijm, 2 kruidnagels
    • 2 blaadjes laurier, 2 wortelen, snuifje zout, 2 uien

    En verder:

    • 250 g verse erwtjes, 6 wortelen, 1 raap
    • 4 aardappelen, peper en zout
    • 4 takjes krulpeterselie

      heikki verdurme 

    Bereiding;

    Maak de bouillie. Zet het soepvlees op in een ruime kom koud water met zout. Breng aan de kook en schuim de onzuiverheden af. Giet af en spoel het vlees af onder koud stromend water.

    Zet het vlees opnieuw op in een ruime kom met koud water en zout. Voeg er grofgesneden prei en selder aan toe.

    Pel de uien, halveer ze en laat ze dichtschroeien in een pan zonder vetstof. Prik er een kruidnagel in en voeg toe. Voeg ook de tijm en laurier toe samen met de grofgesneden wortelen. Laat het geheel 2,5 uur sudderen.

    Schil de aardappelen en de raap en haal er bolletjes uit met een parisiennelepeltje.

    Blancheer de erwtjes.

    Rasp de wortelen en snijd in plakjes. Stoof de worteltjes in een weinig boter en voeg de erwtjes toe.

    Kook de aardappelbolletjes en de raapjes een zevental minuutjes. Giet af.

    Versnijd het soepvlees in stukjes en meng met de aardappelen, raapjes, erwtjes en worteltjes. Werk af met een beetje bouillon, kruid af met peper en zout en garneer met wat fijngehakte krulpeterselie.

     
     

    bron; nieuwsblad.be 
    Auteur: CLAUDIA ALLEMEERSCH


    Categorie:STREEKGERECHTEN
    Tags:ertjes, wortel, raap, aardappel, peterselie, soepvlees,
    14-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus



    Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus

    Voor 4 personen:

    400 g tagliatelle (natuur of met tomaat), 1 varkenshaasje (± 500 g)
    50 g boter, 200 ml vloeibare room, 1 el mosterd
    2 el cognac, 4 el groene peper in pekel, peterselie
     

                                  

    Bereidingswijze;

    Kook de pasta in een grote hoeveelheid gezouten water met een scheutje olie. Snij het varkenshaasje in plakken van 1 cm. Kruid met peper en zout.
    Bak het vlees kort aan op een hoog vuur in 25 g boter (2 minuten aan
    elke kant). Leg de medaillons in een ovenschotel.
    Zet 10 minuten in de oven op 120°C.

    Verwarm de rest van de boter. Voeg de groene peper, de room en 1 eetlepel van de vleesjus toe. Breng kort aan de kook. Meng er de mosterd en de cognac door. Laat 2 à 3 minuten sudderen. Breng op smaak.

    Schep de pasta in warme borden. Overgiet met saus en schik er telkens 2 à 3 medaillons op. Kruid met peper en versier met peterselie.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:tagliatelle, varkenshaasje, room, mosterd, cognac, groene peper,
    12-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijstpap met appeltjes


    Rijstpap met appeltjes



     

    Voor 4 personen:
    8 dl melk, 1 zakje vanillesuiker, saffraandraadjes,
    1 kaneelstok, zout, 2 dl room, 120 g suiker,
    3 eidooiers, boter, 3 appels (Cox)

    Bereiding:
    - Was de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in schijven van ongeveer 1 cm. Houd enkele schijven als decoratie. Snijd daarna blokjes van 1 cm. Bak blokjes en schijfjes lichtjes aan in een beetje boter. Laat afkoelen .

    - Breng de melk aan de kook samen met de vanillesuiker, een paar draadjes saffraan, kaneelstok en een snuifje zout. Voeg de rijst toe en kook op een zacht vuurtje tot deze al dente is (ong. 30 min.).

    - Haal de kom van het vuur. Verwijder de kaneelstok en de saffraandraadjes.

    - Meng room, eidooiers, suiker en spatel ze onder de rijstpap.

    Afwerking:
    - Vul een glas onderaan met de appelblokjes. Daarboven wat rijstpap, opnieuw appelblokjes. Vul tot de rand met de rest van de pap. Laat opstijven in de koelkast.

    - Als decoratie gebruik je ½ kaneelstokje, een gebakken appelschijfje en bruine suiker.

    Tekst, productie en recepten:
    Bart Van Cauwenberghe
    Fotografie: Kris Vlegels
    bron; vab.be


    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:rijstpap,appels,saffraandraadjes,
    08-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde tomaten met bloemkool


    Gevulde tomaten met bloemkool

    Voor 4 personen; 

    1 bloemkool,4 tomaaten,12 lente-uitje,40 g boter (bakboter),
    1 teentje knoflook,4 dl wijn (wit/droog),100 g champignons,
    1 potje saffraanpoeder,1 takje koriander,1 takje tijm,
    1 blaadje laurier,0 peper,0 zout.

    Bereidingswijze;

    De bloemkool in kleine roosjes snijden en ze in boter stoven met de knoflook, wat tijm en laurier. Blussen met de witte wijn en saffraan, peper en zout toevoegen.
    De lente-uitjes stoven met de champignons in een aparte pan en ze dan bij het bloemkoolmengsel voegen.
    De tomaten 15 seconden in kokend water dompelen en ze dan nog even laten schrikken onder de koude kraan. Bovenaan het kapje afsnijden, uithollen en dan ontvellen.
    De tomaten vullen met het groentemengsel en ze op een bord serveren met de rest van het mengsel.
    Eventueel nog even opwarmen in de oven of de microgolfoven.

    bron; libelle.be
    De Vlaamse Keuken: 700 gerechten van eigen bodem


    Categorie:VEGETARISCH,
    Tags:Gevulde tomaten,bloemkool,lenteui,boter,look,wijn,champions,saffraan,koriander,tijm,
    03-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen


    Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen

    Voor 4 personen;

    600 g broccoliroosjes,
    1 blokje magere gevogeltebouillon

    10 g boter, 1 sjalot, fijngesnipperd, 100 ml halfvolle koude melk

    50 ml light room, 2 eetlepels geschaafde amandelen, zout en peper

                    

    Bereiding;

    Smelt de boter in een dop een hoog vuur. Voeg de sjalot toe.
    Doe er de broccoliroosjes en het blokje gevogeltebouillon bij en kruid met peper.
    Giet er water bij tot de groenten onder staan. Zet het deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes koken tot de broccoli gaar is.

    Rooster ondertussen de amandelen al roerend in een droge pan op een hoog vuur.
    Zet opzij.

    Hou enkele gekookte broccoliroosjes opzij en doe de rest in een blender met 3 à 4 soeplepels kookvocht en 50 ml light room. Mix dit ongeveer 1 minuut tot een glad mengsel.

    Verdeel de broccolivelouté over 4 grote glazen of 4 diepe borden. Versier met enkele broccoliroosjes.

    Klop de koude melk tot een schuimige massa en verdeel ze over de velouté. Werk af met enkele geroosterde amandelschilfers en dien op.





    bron; nieuwsblad.be

     


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:brocoli, amandelen, sjalot, room,
    02-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avocadosoep met gerookte zalm


    Avocadosoep met gerookte zalm

    Lievelinsrecept van Paul Newman.
    Een lekker en apart soepje, kan ook als amuze.


    Voor 4 personen:

    3 rijpe avocado’s, 2 el citroensap, 750 ml kippenbouillon,

    250g zure room, 200 g gerookte zalm, in reepjes, 2 el fijngehakte bieslook,

    Tabasco, peper, zout.




    Bereiding; 10-20 min.

    Snijd de avocado’s doormidden en lepel het vruchtvlees eruit.
    Mix het vruchtvlees samen met het citroensap, kippenbouillon,
    tabasco, zout en peper tot een romig soepje.
    Proef en eventueel nog wat af kruiden.
    Laat de soep goed koud worden in de koelkast.

    serveren:

    Verdeel de soep over kommetjes (of in glaasjes) en werk af met de gerookte zalm en bieslook.

    Bron; njam.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:avocado, room, kippenbouillon, zalm,
    01-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee


    Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee

                 

    Als je ervoor wil zorgen dat het eten van vettig voedsel geen sporen nalaat op je lichaam, dan drink je na het eten best een kopje groene thee. Recent onderzoek toont namelijk aan dat de gewichtstoename daardoor aanzienlijk vertraagt.

    Die eigenschap heeft groene thee te danken aan het bestanddeel epigallocatechin-3-gallate (EGCG), een soort flavanoïde die we ook terugvinden in wijn, cacao, bessen en groenten.

    Gewicht
    Een onderzoeksgroep van de Amerikaanse Penn State University ging na wat het effect van deze stof was op het gewicht van obese muizen, die vettig eten voorgeschoteld kregen. De wetenschappers stelden vast dat muizen die de stof kregen maar liefst 45 procent minder gewicht opstapelden dan muizen die het supplement niet kregen.

    Vet
    Bovendien absorbeerden de eerste muizen ook 30 procent minder vet. "De stof heeft twee grote voordelen", bevestigt voedingswetenschapper Joshua Lambert. "Enerzijds vermindert EGCG het vermogen om vet te absorberen, maar anderzijds versterkt het ook het vermogen om vet te verbruiken."

    Tien kopjes
    Toch is het geen wondermiddeltje, want mensen zouden per dag tien kopjes groene thee moeten drinken om hetzelfde procentuele effect te bekomen. "Maar uit eerder onderzoek is al gebleken dat ook een paar kopjes kunnen helpen om je gewicht op peil te houden", aldus dr. Lambert.

    "De meeste mensen worden op middelbare leeftijd geconfronteerd met een buikje", zegt de specialist. "Dan moet je beslissen om minder te eten, meer te bewegen en ... supplementen van groene thee toe te voegen aan je dieet."

    (lbs bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Groene thee,
    29-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ragu alla Napolitana


    Ragu alla Napolitana

    Ragu is de traditionele zondag lunch voor de meest zuidelijk
    gelegen italiaanse families.
    De ragu alla Napolitana wordt geserveerd als hooftgerecht

    Voor 4 tot 6 personen

    1 kleine
    ui, fijngesneden, 500g varkensvlees ribben,

    500g (
    bovenzijde) van rundvlees, gehakt in middelgrote stukken,

    200g Italiaanse
    varkensworstjes, 3 x 400g blikken gehakte tomaten,

    2 el
    tomatenpuree , verdund in 100 ml 3 ½ dl rode wijn,

     handvol verse basilicum blaadjes, zout en versgemalen
    zwarte peper,

    5 el exstra vergine olijfolie.

                 Picture of Ragu all Nonna Recipe
                                          foto; foodnetwork.com

    Bereiding;<ca 30 min. + kooktijd 2 uur.

    Verhit de olijfolie in een grote pan, voeg de ui toe en bak gedurende
    4 minuten.
    Voeg het vlees, ribben en worsten in de pan en bak tot het vlees overal bruin is.
    Verhoog het vuur, roer de verdunde tomatenpuree er bij en kook verder
    tot het volume van de vloeistof wordt verminderd met een derde.
    Voeg de tomaten en basilicum, breng op smaak met zout en versgemalen
    zwarte peper en roer goed.

    Breng aan de kook, zet het vuur laag, dek af en kook zachtjes ongeveer twee uur,
    of totdat de saus dik en zijdeachtig is.
    Roer van tijd tot tijd om te controleren of er voldoende vocht is,
    voeg zo nodig een beetje meer wijn of water er bij.

    Haal van het vuur en serveer met pasta of stokbrood, lekker met
    de rijke tomatensaus.

    Tip; het rundsvlees kan vervangen worden door kip ( zie foto) 



    bron;bbc.co.uk
    recept;genaro Contaldo
    & twee Greedy Italianen

    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:Varkensvlees, Rundsvlees, Tomaten, ui, Wijn, Tomatenpuree, Olijfolie,
    26-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterham met salade van zalm, selder en appel.


    Boterham met salade van zalm, selder en appel.


    Voor 4 personen;
    8 sneetjes donker brood

    Voor de salade
    300 g zalm uit blik (in eigen nat), 4 stengels selder, ½ appel, 1 limoen
    3 eetlepels Griekse yoghurt, 2 eetlepels mayonaise,  een scheutje ketchup
    enkele takjes dragon, een snuifje cayennepeper,  een snuifje zout

    Om te garneren
    3 eieren, 1 bakje tuinkers,½ rode ui,½ komkommer

            

    Bereidingswijze;

    Breng water aan de kook in een potje. Kook er vervolgens de eieren net-niet-hard in. Reken een kooktijd van 8 tot 9 minuten, zodat de dooier smeuïg blijft. Koel de eieren daarna af in koud water.
    Open het blik zalm en giet het vocht eruit. Neem een mengschaal en pluk de vis los. Kijk wel uit voor stukjes graat die doorgaan in het midden van de ingeblikte moot vis zitten.
    Schil de appel en snij de vrucht in kwarten. Verwijder het klokhuis en snij de stukken appel eerst in dunne plakjes, vervolgens in reepjes en tenslotte in piepkleine blokjes. (brunoise)
    Doe de stukjes appel bij de zalm.
    Spoel de selderstengels en verwijder het loof. Gebruik een dunschiller om de taaie vezels weg te schillen. (langs de bolle zijde van de stengels)
    Snij de selder in repen van zo’n 10 centimeter. Verander ze vervolgens in dunne reepjes, en tenslotte snij je de groente in zo klein mogelijke blokjes en doe ze in de mengschaal.
     
    Schep er de yoghurt en de mayonaise bij, samen met een likje ketchup.
    Meng alle ingrediënten tot een smeuïge salade. Zoek een goed evenwicht tussen de garnituren en de hoeveelheid saus.
    Spoel de dragon en pluk er de blaadjes af. Snipper ze in flinterdunne reepjes en meng de dragon onder de zalmsalade.
    Meng, proef de salade en kruid ze naar smaak. Gebruik een beetje zout en een voorzichtig snuifje cayennepeper (of enkele druppels tabasco).
    Rasp een deel van de zeste van de limoen in de salade. Let op, rasp enkel wat van het dunne groene laagje weg. Knijp tenslotte een beetje van het limoensap in het boterhambeleg.
    Snij een deel van de komkommer, snij er in de lengte één schijfje af zodat het stuk groente stabiel op je werkplank ligt. Snij de komkommer in lange dunne plakken. Het waterige hart gebruik je best niet. Snij de plakjes tenslotte in dunne slierten.
    Pel en halveer de rode ui. Snij het deel dat je nodig hebt in flinterdunne (bijna doorschijnende) halve ringen.
    Pel de afgekoelde eieren en snij ze in plakjes.
    Neem er ook het bakje tuinkers bij.
     
    Tijd om je stevige boterham op te bouwen! Neem telkens twee sneetjes (bruin) brood. Smeer op één boterham een flinke laag zalmsalade. Schik er enkele plakjes ei op, sliertjes komkommer en een beetje fijne rode ui (overdrijf niet). Leg er nog een toef tuinkers op, en eindig met de tweede snee brood.

    Jeroen Meus - Dagelijkse kost



    bron;lekkervanbijons.be

    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:brood, zalm, selder,appel, limoen, yoghurt, tuinkers, eieren,
    17-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade met gegrilde zalm



          Salade met gegrilde zalm

    • Voor 2 personen;
    • 200 g groene sla,( waterkers,veldsla,) 1 bosje radijzen,

      1 knoflookteen, 4 eetlepels Extra Vergine olijfolie,

      200 g verse zalmfilets in 1 stuk, zout & peper

      Salade met gegrilde zalm

    Bereiding;

    Was (en droog) de sla grondig en schik in een kom. Voeg de fijngesneden radijsjes toe. Sauteer het knoflookteentje in een pan met 1 eetlepel Extra Vergine Olijfolie. Giet de olie over de zalm.
    Verwarm een grillpan en bak de zalm aan beide zijden. Kruid met zout en peper. Bak ongeveer 2 minuten. Neem van het vuur. Laat de vis even uitlekken en hou het braadvocht. Verdeel in stukken en schik bovenop de sla.
    Zeef het braadvocht en voeg wat zout toe en meng het met de olijfolie. Giet dit over de sla, meng en serveer.

    Tip:
    Voor iets extra, giet je 3 eetlepels witte wijn over de zalm tijdens
    het bakken in de grillpan.
    Net voor het opdienen voeg je 1 theelepel roze peper toe.
    Je kunt ook 1 versneden venkel gebruiken in plaats van radijsjes.

    bron; yunomi.be

    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:salade, zalm, radijzen, knoflook, olijfolie,
    10-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vissoep met mosselen


    Vissoep met mosselen

    Voor 6 personen;
    • 4 eetlepels olie, 1 ui, fijngehakt, 2 teentjes knoflook, geperst
      375 ml witte wijn, 1 kg mosselen, schoongemaakt
      1 prei, in ringen, 1 wortel, in stukjes, 1 venkelknol, in reepjes
      1 pot pastasaus di Mare 425 gram, 1 1/2 liter visbouillon
      2 laurierbladeren, 4 takjes tijm, 10 saffraandraadjes
      150 gram penne pasta, 12 rauwe garnalen, ontdooid en gepeld
      2 blikjes tonijnmoot in olijfolie 160gram, uitgelekt

                                  Vissoep met mosselen

    Bereiding;35min of meer.

    Verhit 2 eetlepels olie in een hoge pan en bak de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de mosselen en witte wijn toe. Kook de mosselen 5-8 minuten tot ze gaar zijn. Haal ze uit de pan, zeef het kookvocht en bewaar dit.

    Verhit in dezelfde pan 2 eetlepels olie en bak de prei, wortel en venkel 3 min. Voeg de pastasaus toe met de bouillon, het kookvocht, laurier, tijm en saffraan en laat alles 8 minuten zachtjes koken. Voeg de penne toe, laat 7 minuten zachtjes doorkoken en voeg dan de garnalen toe. Kook nog 3 minuten.

    Breek de tonijn in stukken. Schep ze met de mosselen door de soep en warm goed door. Verwijder de laurierbladeren en takjes tijm en breng op smaak met zout en peper.



    bron; visrecepten.nl

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:mosselen, garnalen,tonijn,penne, wijn, pastasaus, saffraan,
    08-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Friet met stoverij van varkenswangetjes

    Friet met stoverij van varkenswangetjes
    met Luikse perenstroop en Gueuze grand cru
    Voor 4 personen;


    Voor de stoverij van varkenswangetjes;
    - 1 kilo varkenswangetjes,3 el bloem, 100 gr boter, 6 el olijfolie
    - 2 uien, 3 teentjes look, 5 wortels
    - 1 fles Gueuze Lindemans Grand Cru, Cuvée René (75 cl)
    - 3 eetlepels Luikse perensiroop,3 botten witloof
    - handvol fijngehakte peterselie
    - peper en zout, 16 - 24 bosjes velsla, 1 sjalot.

    Voor de frietjes

    - 1 kilo grote frietaardappelen.

                   

    Bereiding;
    Snij de ( ontvelde) varkenswangetjes in vieren. Doe de bloem met wat peper en zout in een plastic zak, de stukken vlees erbij en goed schudden tot het vlees gelijkmatig met bloem bedekt is. Gooi de overtollige bloem weg.
    Bak het vlees aan in een mengsel van boter en olijfolie tot het goudgeel ziet. Fruit intussen de gesnipperde uien in een grote pot, voeg even later de look toe. Stoof ook de in schijfjes gesneden wortelen enkele minuten mee. Voeg het vlees toe, roer het geheel en overgiet met de gueuze tot alles net onder staat. De resterende gueuze kan perfect bij de maaltijd gedronken worden, het zurige bier zal het wat zoete stoofvlees mooi compenseren.
    Voeg de perensiroop toe. Laat 45 minuten pruttelen op een zacht vuur. Doe er dan het witloof bij en laat nog een halfuurtje pruttelen. Voeg in het laatste kwartier de peterselie toe, die als smaakversterker dienstdoet.
    Breng op smaak met peper en zout.

    Frietjes
    Zelfgemaakte frietjes, er gaat niets boven!
    Schil de aardappelen, snij er plakken van die je vervolgens in de gewenste dikte in de langste zijde versnijdt. Spoel goed af en dep droog in een keukenhanddoek. Wil je frietjes die snel goudbruin bakken, laat ze dan rauw enkele uren weken in water waar je een schep kristalsuiker aan toevoegt.
    Bak de frieten in twee beurten in plantaardige frituurolie. De eerste keer op 170 graden tot ze gelig worden, de tweede keer op 180 graden tot ze goudbruin zijn.

    Schep de stoverij op het bord, per bord een viertal bosjes gespoelde veldsla met daarop de gesnipperde sjalot en enkele druppels olijfolie. Frietjes erbij en je hoort aan tafel enkel nog een unisono en langgerekt "mmmmmmm".

    bron; hln.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:Varkenswangetjes, Gueuze, witlof, veldsla, Frietjes,
    03-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepocheerde peren met cranberry & gember

              

    Gepocheerde peren met cranberry & gember

    Denk je aan Vlieland, dan denk je aan cranberry’s.
    Ooit spoelde het friszure besje toevallig aan en sindsdien groeien ze er enthousiast.
    Van ijs tot tosti, met cranberry kan alles!

    Voor 4 personen;

    • 4 Conference-peren , 750 ml cranberrysap, 110 g fijne kristalsuiker

      1 stukje verse gember, fijngesneden, 1 kaneelstokje, gehalveerd

        
                                                                                 Foto: Ocean Spray

    Bereiding; 45 min. 

    1. Schil de peren, maar laat het steeltje zitten.

    2. Schenk het cranberrysap in een grote steelpan en voeg de suiker, het kaneelstokje en de fijngesneden gember toe. Breng aan de kook en blijf het mengsel roeren tot de suiker is opgelost.

    3. Leg de peren in de pan zodat ze volledig zijn ondergedompeld en pocheer op laag vuur 20 minuten tot ze zacht zijn. 

    4. Neem de peren uit de pan en leg ze in het midden van vier schaaltjes. Breng het vocht nogmaals aan de kook en laat 10 minuten tot de helft inkoken tot het een siroopachtige consistentie heeft.

    5. Schenk de siroop over de peren en serveer. 

     
     

    bron; telegraaf.nl    
    Recept van Eiland fruit


    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:peren, cranberrysap, gember,
    02-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselgratin met spinazie


    Mosselgratin met spinazie

    Voor 4 personen;   

    2 kg mosselen, 1 ui, 2 dl droge witte wijn, 400 g jonge spinazie,

    2 dl room, 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas,

    1 eetlepel paneermeel, olijfolie, peper,
          image



    Bereidingswijze : (15 + 25 minuten)

    Laat de grof gesneden ui 5 minuten stoven in wat olijfolie en een scheutje water.

    Voeg mosselen, witte wijn en peper toe.

    Laat gedurende 8 minuten garen onder deksel op zeer hoog vuur.

    Bak de gewassen spinazieblaadjes 5 minuten al roerend in wat olijfolie.
    Leg de spinazie op de bodem van een ingeoliede gratineerschotel.

    Haal de mosselen uit de schelpen en leg ze op de spinazie.

    Zeef het mosselsap en laat tot de helft inkoken.

    Voeg de room toe en laat 1/3 verdampen.

    Giet de saus over de mosselen.

    Bestrooi met Parmezaanse kaas en wat paneermeel.

    Laat gratineren onder de grill tot een bruin korstje is ontstaan.

    Tip :
    Het kookvocht van mosselen maakt vissaus en -soep heerlijk.
    Mosselen dienen als smaakversterker en -verfijner in talloze bereidingen met vis. Lekker met ui, groene selder, peterselie.

    bron; visinfo.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:mosselen,wijn,spinazie,room,kaas,olijfolie,
    01-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filet pur en witloof in de wok


          Filet pur en witloof in de wok

            Voor
    4 personen;                                                       
          
             4 stronkjes witloof, 1 rode en 1 groene paprika
      2 perziken in siroop, 1 ui, 300 g filet pur, ½ kl zout, 1 kl suiker,

      ¼ kl witte peper,
      2 kl sesamolie, 3 kl vloeibare rundbouillon,

      2 kl aardappelzetmeel,
      Slaolie (om te wokken).

         

         Bereidingswijze;

    Snijd de stronkjes witloof in 4.
    Snijd de filet pur in reepjes.
    Snijd de paprika, perzik en ui eveneens in reepjes.
    Verhit de olie en bak de reepjes filet pur halfgaar. Leg het vlees op een bordje.
    Verhit de olie, bak de ui goudbruin en voeg er nadien de witloof, paprika en perzik aan toe en wok gedurende ongeveer 2 minuten.
    Voeg het vlees toe, zout, peper, suiker, sesamolie en bouillon.
    Meng het aardappelzetmeel met koud water en voeg toe om de saus in te dikken.

    TIP;  Dien op met geparfumeerde, gestoomde rijst.
    Versier het bord met vers seizoen fruit of schijfjes komkommer of sinaasappel.
     
      

    Recept van Bara Ho Yun Yee (Oriental Delight) uit het boek 'Witloof gaat vreemd'

    bron; flandria.be

    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:witlof, paprika, perziken, ui, filet pur,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!