Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    13-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Love fish van de zuiderse zeeën

    .

        Love fish van de zuiderse zeeën

         Voor vier personen;      

    • 8  kerstomaten          
    • 1  aubergine          
    • 2  moten (+/- 150 g/stuk) Skrei kabeljauw (bijgenaamd love fish)          
    • 8  mozzarellaparels          
    • olijfolie          
    • 2 eetlepels citroensap          
    • raketsla          
    • 1  volle eetlepel pijnboompitten          
    • peper en zout          
    • 1 afgestreken koffielepel Italiaanse of Provençaalse kruiden

        Bereiding;          

    1. Snij de aubergine in blokjes, bestrooi met zout en leg ze 30 min. in een vergiet, zodat het vocht eruitloopt.
    2. Verwarm de oven voor op th. 4 -5 (130°C) en neem er de bakplaat uit.
    3. Maak 4 kleine brochettes: steek de kerstomaten afwisselend met de mozzarellaparels op houten prikkers. Smeer ze lichtjes in met olie.
    4. Doe het citroensap in een kleine bokaal, kruid met peper en zout en voeg 3 eetlepels olijfolie toe. Sluit de bokaal en schud goed.
    5. Smeer de vismoten in met olijfolie en leg ze op de met bakpapier beklede ovenplaat, kruid met peper en zout en bak ± 12 min. in de oven (in functie van de dikte van de moten).
    6. Dep ondertussen de aubergineblokjes droog en bak ze goudbruin op een vrij hoog vuur met de pijnboompitten in een grote antikleefpan met 2 eetlepels olijfolie. Bestrooi met Italiaanse kruiden.
    7. Leg ze aan één kant in de pan, leg de brochettes aan de andere kant en verwarm deze 30 sec. aan elke zijde. Kruid met peper en zout.
    8. Schik de aubergines met de pijnboompitten in het midden van de borden (met behulp van een dresseerring) en leg er de moten skrei bovenop.
    9. Werk af met raketsla en giet rondom een beetje vinaigrette. Voeg de brochettes toe en dien onmiddellijk op.
    10. Serveer met knapperig ciabattabrood (eventueel samen te bakken met de vis). 
    11. Tip;De mozzarellaparels zijn kleiner dan de kerstomaten, waardoor ze de pan niet raken en dus niet smelten

    Bron; delhaize.be


    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:aubergine, skrei, kabeljauw, mozzarella,
    22-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak

    .

    .

    Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak

    Voor 4 personen

    2 stronkjes witloof
    2 wortelen
    1 pastinaak
    150 g groene kool
    1 lente-uitje
    100 ml kippenbouillon
    4 teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd
    3 takjes tijm
    2 takjes rozemarijn
    4 blaadjes marjolein
    sap van ½ citroen

    Bereidingswijze

    Snij alle groenten in reepjes en de lente-ui in schijfjes.
    Stoof de lente-ui en knoflook in een pan samen met de tijm, rozemarijn en marjolein. Voeg er dan de wortelen en de pastinaak aan toe. Laat even stoven en doe er dan de groene kool en het witloof bij. Kruid met peper en zout.
    Voeg de bouillon toe en laat even sudderen tot de groenten beetgaar zijn.
    Besprenkel met het citroensap en serveer als bijgerecht.

    bron; mijnflandria.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:witlof, bouillon, rozemarijn, wortel, groene kool, pastinaak,
    20-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat

     

    Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat          

                
    Voor de nodige afwisseling is het wel zo lekker en eens iets anders dan kaas.

    Een smakelijk voorstel? Een heerlijke tartine met aubergine, mozzarella en tomaat!


    voor twee personen

    De volgende producten moet je in huis hebben om meteen aan de slag te kunnen:

    • 3-4 el extra vergine olijfolie
    • 1 aubergine, in 8 dunne plakken
    • zeezout
    • 2 plakken zuurdesembrood of roggezuurdesembrood
    • 1 bolletje (ongeveer 125 g) buffel mozzarella, in dunne plakjes
    • 4 kerstomaatjes, in dunne plakjes
    • enkele takjes rozemarijn
    • zwarte peper  

    Bereiding;

    Dit recept neemt ongeveer 15 minuten van je tijd in beslag. Daarbij ben je 10 minuten bezig met zelf voorbereiden en moet het gerecht vervolgens 5 minuten in de oven staan.

    Volg de volgende stappen voor een perfect resultaat:

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
    2. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag; voeg de plakken aubergine toe, bestrooi met wat zout en bak op matig vuur in 3-4 minuten zacht en goudbruin. Haal de pan van het vuur en laat de aubergine uitlekken op keukenpapier.
    3. Rooster het brood licht. Verdeel de aubergine over de plakken brood en leg de mozzarella en tomaat erop. Strooi de rozemarijn erover en breng de tartines op smaak met zout en peper.
    4. Sprenkel wat druppels olijfolie over elke tartine. Leg ze op een bakplaat en zet ze 5 minuten in de oven, tot de mozzarella begint te smelten en de groenten warm zijn.

    bron; telegraaf.nl

    Receptuit Le Pain Quotidien Kookboek (Veltman Uitgevers, ISBN 9789048307821).

    RECEPTEN ALAIN COUMONT & JEAN-PIERRE GABRIEL FOTOGRAFIE CREATIVE COMMUNICATION


    Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
    Tags:aubergine, brood, mozzarella, tomaat, rozemarijn,
    19-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalm met krokante tikka masala

    .

    .

    Koken met yoghurt

    Een bakje yoghurt als ontbijt, als tussendoortje of in een lekkere smoothie. Maar wist je dat je nog veel meer kunt met yoghurt?

    Zalm met krokante tikka masala          

    4 zalmmoten ~ 20 g tikka masala kruidenpasta ~ 150 g paneermeel ~ 1 el olie ~
    1 limoen, geschaafd ~ gemalen peper en zout ~ 20 g amandelschaafsel ~ 160 g geblancheerde peulen ~ 100 g cherrytomaatjes, gesneden ~ 80 g rode uien, in ringen ~ 50 g bosui, gesneden ~ verse koriander, gehakt ~ 200 g basmati rijst

    Voor de saus: 300 ml yoghurt ~ 160 g mangochutney ~ verse koriander, gehakt

            
    BEREIDING; 30 minuten

    Meng het paneermeel met het amandelschaafsel, het limoenschaafsel, de olie en de kruidenpasta. Bestrooi de zalm met peper en zout. Breng het paneermengsel aan op de bovenkant van de zalm. Gaar het in de oven 10 minuten op 180 ºC. Verwarm de peulen, cherrytomaatjes en uienringen en leg ze op een bord. Leg de zalm op de groenten. Meng de yoghurt met de mangochutney en de koriander en schenk dit over de zalm. Garneer het gerecht met bosui en koriander en serveer met basmati rijst. 

    bron; telegraaf .nl

     


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:zalm, tikka masala, amandel, peulen, tomaat, bosui, rijst, yogurt,
    17-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltaart

    Appeltaart

    Voor 8 personen:
    150 g bloem, 1 ei, 90 g suiker, 75 g boter
    2 middelgrote appelen, geschild en in partjes

    Vanillepudding:
    3 dl melk, 3 afgestreken el vanillepuddingpoeder (bv. Imperial)

    2 afgestreken el suiker

    Versiering:
    amandelschilfers en suiker


                                        
    Bereidingswijze
    Meng bloem, suiker, ei en boter op kamertemperatuur en kneed tot een homogeen deeg. Laat afgedekt 15 minuten rusten. Bekleed een taartvorm met een diameter van 20 cm met boterpapier en smeer in met boter. Rol het deeg uit en schik het in de bakvorm, zodat er een rand is van ongeveer 3 cm deeg.

    Bereid de vanillepudding: meng melk en poeder, breng al roerend tot tegen het kookpunt, haal van het vuur en voeg suiker toe. Giet de vanillepudding op de rauwe taartbodem, schik er in waaiervorm de partjes appel op en strooi er de amandelschilfers en de suiker over.

    Bak de taart 30 minuten op 180°C tot de randen goudbruin zijn.


    bron; weekend.knack.be
    recept; Carine Vandeplas


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:appels, amandel,
    12-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chili sin carne met 3 soorten bonen

    .

    .

    Chili sin carne met 3 soorten bonen  

    Voor vier personen;

    • 150 gr. rode nierbonen
    • 150 gr. witte   cannelinibonen
    • 150 gr. borlottibonen
    • 2 dikke wortelen
    • 1 rode paprika
    • 5 rijpe tomaten
    • 2 rode uien
    • 3 teentjes knoflook
    • 1 à 2 rode chilipepers,   zaadlijsten verwijderd
    • 600 gr. gepelde   tomaten uit blik
    • 2 dl rode wijn; syrah   voor een diepere  smaak, merlot voor   een zachtere smaak
    • 1 afgestreken el    gemalen komijn
    • 1 afgestreken el   gedroogde oregano
    • 1/2 koffielepel   gemalen kaneel
    • 1 handvol platte   peterselie
    • olijfolie
    • peper van de molen  en zeezout

    Bereidingswijze;

    Spoel alle bonen  grondig onder koud stromend water en  laat ze uitlekken.

    Snipper de chilipepers (hoeveelheid naar smaak) fijn.

    Snipper de ui en de knoflook fijn en laat ze samen met de chilipeper glazig stoven in een scheut olijfolie.

    Schil de wortelen en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de paprika in kleine blokjes en voeg de wortel en paprika bij de uien. Laat alles ongeveer 5 minuten samen stoven en bestrooi met de komijn, oregano en kaneel.

    Blus met de rode wijn en laat de wijn bijna  volledig verdampen.

    Snijd de tomaten fijn en voeg ze bij de groenten, laat alles 10 à 15  minuten sudderen.

    Mix de gepelde tomaten kort met een staafmixer (er mogen nog stukken zichtbaar zijn) en voeg dit bij de groenten.

    Voeg nu ook de bonen toe en laat het geheel ongeveer 40 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout en bestrooi met fijngesnipperde platte peterselie. Serveer met rijst of aardappelen.

    P Van den Bulck

    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:bonen, paprika, tomaten, wijn, chili pepers, ui, look, wortel,
    08-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen


    Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen

    .

    Serveer warm met eventueel een bolletje ijsroom.
    .
    Voor 4 personen

    • 8 stronkjes witloof, 2 vellen bladerdeeg, 3 rijpe peren
      50 g gedroogde veenbessen, 2 el honing, 1 el rietsuiker
      ½ kl kaneel (cinnamon), 1 kl vanille-extract, 2 el boter, 2 eigelen

            

    Bereidingswijze

    Spoel het witloof en verwijder de bittere kern, laat uitlekken en snijd in grove stukken.
    Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in schijfjes.
    Smelt boter in een pan en bak het witloof samen met de peren.
    Voeg de honing en de rietsuiker toe.
    Meng het vanille-extract samen met kaneel onder deze bereiding.
    Bak tot alles gaar is en voeg dan de veenbessen toe.
    Laat dit alles afkoelen.
    Leg 1 vel van het bladerdeeg als bodem in de taartbodem. Leg er de vulling op en overdek met het andere vel bladerdeeg. Vouw de zijkanten dicht en borstel in met het opgeklopt eigeel.
    Bak af in een voorverwarmde oven op 185°C voor ongeveer 20 minuten.
     

    Recept van Eddy Peeters uit het boek 'Witloof gaat vreemd'

    bron; mijnflandria.be


    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:witlof, bladerdeeg, peren, veenbessen,
    03-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpot van wintergroenten

    .

    .

    Stoofpot van wintergroenten  

    Voor vier personen;

    4 jonge wortels,4 raapjes, 1 rode ui, 1 kweepeer, 1 rode appel

    1 peer, 1/2 citroen, 4 stengels bleekselder, 4 schorseneren

    16 gele rozijnen, 1,5 dl gevogeltebouillon

    200 g gerookt spek in blokjes, 1 handvol gepelde kastanjes

    1 el sherryazijn, olijfolie.  

     

    Bereidingswijze;

    Maak de wortelen schoon en rasp de schil. Versnijd in blokjes.

    Schil de raapjes en snijd ze in blokjes. Laat ze voor gebruik even in water staan met wat azijn, om verkleuring te voorkomen.

    Pel de ui en snijd in gelijkmatige blokjes.

    Schil en snijd in blokjes: de kweepeer, de appel en de peer. Besprenkel met wat mengsel van 2 el water en 2 el citroensap.

    Maak de selder schoon en versnijd in blokjes.

    Schil de schorseneren en versnijd eveneens in blokjes. Ook in water met azijn leggen om verkleuring tegen te gaan.

    Laat de rozijntjes  weken in de gevogeltebouillon.

    Giet olijfolie in een pan en laat heet worden. Voeg het spek toe en bak het krokant.

    Haal het spek uit de pan. Laat in diezelfde pan de appel en peer even kleuren, haal uit de pan.

    Doe in dezelfde pan de worteltjes, selder, raapjes, schorseneren, gepelde kastanjes, ui en kweepeer. Laat 5 minuten stoven en roer er geregeld in.

    Bevochtig met gevogeltebouillon, plaats een deksel op de pan en laat nog 10 minuten garen.

    Meng alles tot een stoofpot en werk af met de sherryazijn. Kruid goed met peper en zout.

    bron; nieuwsblad.be

    Auteur: Claudia Allemeersch


    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:wortels, raapjes, kweepeer, appel, peer, selder, schorseneren, rozijnen, kastanjes,
    28-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwartels met savooikool


    Kwartels met savooikool

     voor 8 personen;


    16 kwartels,1/4 savooikool,200 g sjalotten,boter,

    1 fles rode wijn, 400ml gevogeltefond, 3 teentjes knoflook,

    16 blaadjes laulier,16 takjes tijm, peper,zout.


    Kwartels met savooikool



    Bereidings; 30 -1uur

     

    1 Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 200° C. Blancheer de bladeren van de savooikool 10 minuten in licht gezouten kokend water. Koel af met ijskoud water en laat ze uitlekken. Snij in reepjes. Pel de sjalotten en snipper ze fijn.

    2

    Vul de kwartels met 1 laurierblaadje en 1 takje tijm. Bestrooi binnen- en buitenkant rijkelijk met peper en zout. Schik ze in een ovenschaal en bestrijk elke kwartel met een beetje boter. Leg er de ongepelde teentjes knoflook bij en zet 15 minuten in de oven.

    3

    Haal de kwartels uit de schaal en hou ze warm. Giet de wijn in de schaal, roer en breng aan de kook. Giet over in een pannetje, doe er de gevogeltefond bij en laat tot de helft inkoken. Kruid met peper en zout. Zeef de saus en hou ze warm.

    4

    Stoof de kool met de sjalotsnippers aan in een klontje boter. Verwarm de kwartels in de saus. Serveer ze met de kool. Werk af met een lepeltje saus.

    bron; libelle.be


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:kwartels,savooikool,sjalot,rodewijn,gevogeltefond,look,
    23-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gravad lax

    Gravad lax 

    Zalm is niet alleen zeer geschikt om te bakken en grillen. Zalm kan ook gemarineerd worden, denk hierbij aan 'gravad lax'; een eeuwenoude Scandinavische conserveringsmethode waarbij rauwe zalmen met zout, suiker, honing en een mix van diverse kruiden en dille bewerkt worden. Elke Scandinavische familie heeft een eigen variant op dit historische recept. Maak nu zelf je eigen gravad lax en verras jouw gasten tijdens het kerstdiner!

    Voor 10 personen

    • 600 g verse zalmmoot zonder graat aan 1 stuk
    • 2 eetlepels fijne rietsuiker
    • 2 eetlepels grove zeezout
    • 1 grote bos verse dille
    • 2 eetlepels peperkorrels, fijngehakt
    • 4 eetlepels mayonaise
    • 1 theelepel fijne Dijonmosterd
    • 1 citroen

               Gravad lax

    Bereiding

    Dep de zalmmoot goed droog met  keukenpapier. Maak een mengsel van de suiker, het zeezout en de peperkorrels. Wrijf de zalm hier helemaal mee in. Hak de dille fijn, meng dit met de geraspte schil van de citroen. Leg een groot stuk huishoudfolie op het werkvlak, minimaal 2x de lengte van de zalmmoot. Strooi de helft van de gehakte dille met citroen op het folie. Leg de zalmmoot erop, bestrooi de bovenkant met de rest van het dille-mengsel en wikkel de folie er strak omheen. Leg het zalmpakketje op een diep bord, zet hier een zwaar gewicht op. Zet het voor 3 uur in de koelkast. Haal de gemarineerde zalm uit de koelkast, verwijder het folie. Snijd de Gravad lax schuin tegen de draad in , in dunne plakjes. Serveer met een dun sausje van losgeroerde mayonaise met mosterd en wat citroensap.

    bron; visrecepten.nl


    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:Zalm,dille,
    22-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gourmet met vis


    Gourmet met vis

    Vis is ook ideaal voor gourmet en fondue.

    Laat iedereen zelf z'n visje bereiden tijdens de feestdagen. Voor
    zowel gourmet als fondue zijn vrijwel alle stevige vissoorten geschikt; zalm,
    tong, tonijn of kabeljauw. Maar ook grote garnalen zijn perfect voor de gourmet
    of fondue. Voor gourmet hoef je alleen maar de de visfilets in stukjes of
    plakjes te snijden, naar smaak te kruiden en bakken maar. Kies je voor fondue,
    dan is bereiden op twee manieren mogelijk: in plantaardige olie en in bouillon.
    Voldoende keuze dus voor een gezellige avond met vis.

    Voor 10 personen;

    • Garnalen
    • Schol
    • Kabeljauwfilet
    • Ansjovisfilets
    • Zalm
    • Tong
    • Mosselen
    • vissaus
    • suiker of honing
    • fijngehakte bieslook
    • 1 Spaanse peper (zonder zaadjes)
    • geraspte ui
    • gembersiroop
    • kerriepoeder
    • sambal oelek
    • citroensap
    • blokjes tomaat
    • gehakte olijven
    • kappertjes
    • cajunkruiden
    • cashewnoten
    • dille
    • kerriepoeder
    • room
    • witte wijn
    • mosterd
    • kruidenboter
    • preiringetjes
     Gourmet met vis

    Bereiding; 20 min.

    Vis is lekker snel klaar. Vandaar dat het bij uitstek geschikt is om mee te gourmetten en (steen)grillen. Snijd de visfilets in stukjes of plakjes, kruid ze naar smaak en bak ze gaar. Gekookte mosselen en garnalen zijn al gaar, dus die hoeft u alleen nog maar even op te bakken.

    Gourmet en grill-ideeën:
    Plakjes verse tonijn gemarineerd in olijfolie met gesnipperde sjalotjes, geperste knoflook, zout, cayennepeper en citroensap, bestrooid met fijngehakte koriander (vers of diepvries).

    Garnalen gemarineerd in 2 eetlepels vissaus (nam pla), 1 theelepel suiker of honing, 1 eetlepel limoen- of citroensap, 2 eetlepels fijngehakte bieslook (vers of diepvries), 1 gesneden rode Spaanse peper zonder zaadjes.

    Reepjes of plakjes schol met geraspte ui, 1 eetlepel gembersiroop, 1 theelepel kerriepoeder, 1 theelepel sambal oelek, 1 theelepel citroensap.

    Reepjes kabeljauwfilet met citroensap, blokjes tomaat, fijngesneden ansjovisfilets, gehakte olijven en kappertjes. Plakjes zalm bestreken met pesto en bestrooid met parmezaanse kaas.

    Visspiesje: platte plakjes vis (schol, zalm) aan kleine prikker bestrooid met cajunkruiden en fijngehakte cashewnoten.

    Reepjes tong bestrooid met gehakte dille (vers of diepvries) en kerriepoeder (in gourmetpannetjes afgemaakt met scheutje room, witte wijn en mosterd).

    Gekookte mosselen met kruidenboter en preiringetjes.


    bron; visrecepten.be


    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:Vis, garnalen, pladijs, schol, zalm, tong, mosselen,kabeljauw, ansjovis,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen


    Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal,
    tuinboontjes en cantharellen

      
    Voor 4 personen;

    500 g ongepelde Noordzeegarnalen, 1 hoevekip, 1 selder, 2 wortelen
    1 ui, peterselie, kruiden, 100 g tuinbonen, 100 g paddestoelen (cantharellen)
    1 bot basilicum, boter, 1 glas room, peper en zout

                       image
    Bereidingswijze :
    (10 + 30 minuten)


    1. Snij de selder, wortelen, ajuin en peterselie in stukken. Doe in een kookpot met wat water, peper en zout en breng aan de kook. Voeg de kip toe en laat 20 minuten koken. Haal de kip er uit en laat afkoelen.
    2. Maak het kippenvlees los en verdeel in dikke gelijke stukken.
    3. Zeef het kookvocht. Breng een deel aan de kook, doe de tuinbonen in het vocht en laat koken tot ze gaar zijn.
    3. Laat de rest van het kookvocht tot een derde inkoken. Voeg een paar klontjes boter en de opgeklopte room toe.
    4. Bak de cantharellen in een weinig boter en doe ze in de saus.
    5. Leg de stukken kippenvlees op de borden en schik de tuinbonen erop. Verdeel de garnalen over de borden en lepel de saus erover. Werk af met een paar blaadjes basilicum.

    bron; visinfo.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:garnalen, kip, tuinbonen, paddestoelen, bacilicum,
    20-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignonroomsoep

     

    Champignonroomsoep

    Heerlijk en toch zo anders

    Voor 4 personen

    250 g champignons,1 middelgrote ui, grof gesneden
    1 teentje knoflook gesnipperd, 1 wit van prei gewassen en grof gesneden
    1,½ liter kippenbouillon, 1 dl room, 2 el olijfolie
    vers gehakte peterselie. 

    Bereidingswijze

    Doe de gesneden ui en knoflook in een grote pot met de olijfolie. Stoof aan op een matig vuur en laat zachtjes glazig worden.

    Voeg de prei toe en laat even meestoven. Dan volgen de gesneden champignons (afhankelijk van de grootte in 2 of 4 gesneden).

    Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook.

    Laten koken tot alle ingrediënten gaar zijn. Mix de soep met de staafmixer. Kruid af met peper en zout.

    Werk af met een scheutje room in het bord en versier met een beetje peterselie (of eventueel enkele gedroogde champignons).

    Bron; mijnflandria.be

     


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:champignons, kippenboillon, prei, ui, peterselie, room,
    19-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus


    Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus

    Voor 4 personen:
    4 oesters, 1 tomaat, 1 kl gehakte peterselie, 1 el citroensap,
    1 el arganolie, 100 ml rode wijn, 50 ml visfond,
    tabasco, naar eigen smaak, 50 g boter.
     

                                       

    Bereidingswijze

    Voor de rodewijnsaus : voeg de rode wijn en de visfond samen en laat tot een kwart inkoken. Kruid met enkele druppels tabasco en voeg de in stukjes gesneden boter toe. Kruid met peper en zout.

    Snij de tomaat kruisvormig in en leg hem in kokend water. Laat schrikken onder koud water en pel. Snij in twee‘n, verwijder de zaden en snij in blokjes. Maak de oesters los uit de schelpen en hak ze grof. Bak de oesters kort in de arganolie, voeg de tomatenblokjes toe en laat even sudderen.

    Kruid met peper en zout en voeg de peterselie en het citroensap toe.
    Dien lauw op als een hapje.

    bron; weekend.knack.be


    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:oesters, peterselie, wijn, visfond, tomaat, peterselie,
    18-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus



    Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus


     Voor 10 personen;

    700 g gepelde Noordzeegarnalen, 20 aardappelen, 6 eidooiers
    750 g geklaarde boter, 1 glas witte wijn, 2 dl room
    nootmuskaat, peper en zout, tomatenreepjes, bieslookpijpjes.

    image
    Bereidingswijze : (10 + 30 minuten)

    1. Kook de aardappel gaar in de schil, snijd er een schijfje af en lepel hem halfleeg. Meng de aardappelpulp met wat room en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
    2. Hollandse saus: klop op een zacht vuurtje de eidooiers op met de witte wijn. Neem van het vuur zodra de eidooiers beginnen te binden en roer er langzaam de geklaarde boter onder.
    3. Schik het aardappelmengsel in het midden van het bord. Leg er de uitgeholde warme aardappelen op en vul met de garnalen. Overgiet met de Hollandse saus. Garneer met wat tomatenreepjes en bieslookpijpjes.

    bron; visinfo.be

    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:garnalen, aardappelen, eieren, tomaten, bieslook,
    16-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rollade van parelhoen en ganda ham


    Rollade van parelhoen en ganda ham met pimpernoot,

    abrikoos en pruim

     

    Voor 4 personen
    2 parelhoenders, 1 dl room, 1/2 dl eiwit, pistachenoten, gedroogde abrikozen blauwe pruimen, 2 sneetjes ganda ham, 4 aardappelen, 30 oranje linzen, 1 blad groene kool, 1 schorseneer, 50 g boter, 2 dl bruine gevogeltefond, 3 sjalot, 1 scheutje truffeljus, 20 g ganzenlever.

                                 rollade van parelhoen en ganda ham met pimpernoot abrikoos en pruim
    Bereiding :

    • Parelhoen door de vleesmolen draaien, opwerken met room en eiwit, kruiden met peper en zout en er stukjes pimpernoot, abrikoos en blauwe pruimen ondermengen.
    • Een parelhoenfi let nemen en opvullen met de farce, opdraaien zoals een worst en in een sneetje Ganda Ham wentelen en afbakken in de oven ± 10 min op 180° C.
    • Een gestoomd aardappeltje uithalen en opvullen met aardappel, wat boter en oranje linzen. Afwerken met gefruite groenten naar keuze volgens het seizoen.
    • De roulade met Ganda snijden en op het bord schikken, bovenaan het opgevulde aardappeltje afgewerkt met de gefruite groenten, en omringen door een périgordinesaus.

    ambiance.be
     bron; gva.be


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:parelhoen,ham,pimpernoot,abrikoos,pruim,noten,room,aardappel,linzen,kool,schorseneer,boter,ganzelever,
    05-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koninginnenhapjes met vis

     

     

    Koninginnenhapjes met vis 

    Voor 4 personen;

    8 bladerdeeggebakjes, 40 g bloem, 50 g boter, 2 eetlepels citroensap          

    50 cl droge witte wijn, express bindmiddel voor witte sausen (facultatief)          

    4 eetlepels fijngehakte bieslook, 150 g gepelde grijze garnalen          

    12  grote roze garnalen, peper en zout, 3  sjalotten, 25 cl verse room          

    50 cl visfond, 500 g zalmfilet, 500 g zeewolf- of pangasiusfilet.

    Bereiding;          

    1. Verwarm de oven voor op th. 5 – 150°C.
    2. Snipper de sjalotten heel fijn en fruit ze in een stoofpot met de gesmolten boter. Dek af en laat 5 min. op een zacht vuur stoven.
    3. Bestrooi met bloem, meng 30 sec., voeg dan de visfond toe en de witte wijn. Meng met de garde en laat 10 min. op een heel zacht vuur sudderen.
    4. Snij ondertussen de dekseltjes uit de gebakjes, leg alles op de met bakpapier beklede ovenplaat en warm op in de oven. Snij de visfilets in kleine blokjes.
    5. Doe de room bij in de stoofpot (stop hier als je het gerecht op voorhand bereidt), breng opnieuw aan de kook en voeg de visblokjes toe. Laat 3 min. sudderen op een heel zacht vuur. Voeg het citroensap toe en de bieslook. Naar eigen smaak kan je de saus nog wat dikker maken met het bindmiddel. Doe er de grijze garnalen bij en neem meteen van het vuur. Breng op smaak.
    6. Verwarm de dikke garnalen tussen 2 borden in de microgolfoven (1 min op 800 W).
    7. Vul de bladerdeeggebakjes ondertussen met de visbereiding. Voeg een garnaal toe en serveer meteen met een groentebundeltje en/of huisgemaakte puree.
    8. Tip;  Laat de vis niet langer koken, want dan kan hij uiteenvallen.

    bron; delhaize.be


    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:bladerdeeggebakjes, garnalen, zeewolf, zalm, bieslook, wijn,
    04-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken zeebaarsfilet met tomaat

     

     Gebakken zeebaarsfilet met tomaat

      Voor 2 personen;

           2 zeebaarsfilets van 125-150 g,  versgemalen zwarte peper

    • 1 eetlepel citroensap, 2-3 eetlepels bloem, 3 eetlepels olijfolie
    • 3 tomaten, 1 teen knoflook, fijngehakt
    • 150 ml droge witte wijn of medium dry sherry
    • 2 eetlepels (platte) peterselie, fijngehakt

            Gebakken zeebaarsfilet met tomaat

    Bereiding; 20 - 30 min.

    Wrijf de zeebaarsfilets in met zout en peper, besprenkel ze met citroensap en laat ze even liggen. Wentel de filets door de bloem. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de zeebaarsfilets in 4-6 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege voorzichtig met een spatel.
    Halveer intussen de tomaten en schep de zaadjes en het vocht eruit. Snijd de tomaten in dunne reepjes. Leg de zeebaarsfilets op warme borden en houd ze warm onder aluminiumfolie.
    Roer de knoflook door het bakvet en bak enkele seconden. Schenk de wijn erbij en laat het vocht 1-2 minuten bruisend inkoken. Roer dan de tomaatreepjes en peterselie erdoor en warm de jus nog heel even door.
    Breng op smaak met zout en peper en schep de jus met tomaat over de zeebaarsfilets.

    Tip; lekker met kruidige gebakken aardappeltjes.

    bron; visrecepten.nl


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:zeebaars, tomaten, wijn, peterselie, look, citroen,
    24-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reemedaillon met kastanjes


    Heerlijk wild - Reemedaillon met kastanjes

    Voor 6 personen;

    2 kl jeneverbessen, 2 kl zwarte peperkorrels, 1 kaneel-stokje,
    2 el olijfolie, 6 reemedaillons van ongeveer 120 g elk, 2 uien,
    boter, 250 g voorgekookte kastanjes, 330 ml groentebouillon,
    1 kl geraspte citroenschil, 1 kl kerriepoeder, 1 mespuntje nootmuskaat,
    zout, peper van de molen, 1 kl citroensap, 5 eetlepels verse kaas,
    200 g wortel, 1 stuk verse gember van 3 à 4 cm, 100 ml sinaasappelsap,
    1/2 kl honing, 1/2 kl kurkuma, 1 mespuntje gemalen koriander,
    1/2 kl foelie, 100 g room, 4 eetlepels gehakte walnoten
    .



    Bereiding:

    1. Plet de jeneverbessen, de peperkorrels en het kaneelstokje. Meng met de olijfolie en smeer er de reemedaillons mee in. Laat een paar uur marineren.

    2. Snijd één ui in dobbelsteentjes en bak die goudbruin in boter. Hak de kastanjes en fruit ze. Voeg er 30 ml groentebouillon, de citroenschil, het kerriepoeder en de nootmuskaat aan toe. Kruid met zout en peper en laat 10 minuten stoven. Werk er het citroensap en de verse kaas onder.

    3. Verwarm de oven voor op 150°C.

    4. Bak de reemedaillons aan elke zijde 2 minuten aan in boter. Breng op smaak met zout. Giet het braadvet in een ovenschotel, leg er de reemedaillons in, bedek die met de puree en gaar 15 tot 25 minuten in de oven.

    5. Snijd de tweede ui en de wortels in dobbelsteentjes en rasp de gember. Fruit de ui in boter en voeg er de wortels, gember, de rest van de bouillon, het sinaasappelsap, de honing, kurkuma, koriander, foelie en peper aan toe. Zet een deksel op de pot en laat 10 minuutjes stoven op een matig vuur. Voeg peper en zout toe.

    6. Roer er net vóór het opdienen de room onder. Bestrooi met de walnoten en serveer met de reemedaillons.

    Françoise Plume
    bron; plusmagazine.rnews.be


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:reemedaillon,kastanjes,kruiden,bouillon,citroen,kaas,wortel,gember,honing,walnoten,room,
    18-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas


    Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes,
    kappertjes en Parmezaanse kaas

    • Voor 4 personen;
    • 400 g tagliatelle, 2 teentjes knoflook, 1 stukje rode peper

    • 2 tomaten, 3 el vloeibare margarine met olijfolie,

    • 300 g rundergehakt, 1 Knorr Bouillonketeltje Vlees

    • 4 el kappertjes,300 g sluimerwtjes,

    • 50 g geschaafde Parmezaanse kaas



    • Tagliatelle met pikant rundvlees,  sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas

    Bereiding;

    Kook de tagliatelle gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    Afgieten. Pel en snipper de knoflook. Hak de rode peper fijn.
    Snijd de tomaten in stukjes.

    Verhit de margarine in een wok of braadpan en roerbak de rode peper en knoflook gedurende 1 minuut. Voeg het gehakt toe en roerbak het tot het
    bruin en rul is. Voeg de tomaten toe en bak ze gedurende 2 minuten mee.
    Voeg het bouillonketeltje vlees toe, laat het smelten en schep het erdoor.
    Voeg de kappertjes toe en laat de vleessaus gedurende 10 minuten pruttelen.

    Snijd de puntjes van de sluimerwtjes kook ze gedurende 3 minuten in ruim kokend water. Afgieten en schep ze met de tagliatelle door de vleessaus.
    Voeg naar smaak peper toe.

    Verdeel de tagliatelle over 4 warme diepe borden en strooi de Parmezaanse kaas erover. Geef er een salade van rucola en gedroogde tomaten bij.

    Tip; Vervang de sluimerwtjes door doperwtjes of jonge tuinboontjes.
            Kook deze een paar minuten langer dan de sluimerwtjes.


    bron; yunomi.be


    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:Tagliatelle, Look, Rode peper, Tomaten, Gehakt, Kappertjes, Sluimerertjes, Kaas,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!