Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
14-06-2012
Hartig gebakken zin in meer?
Zin in meer?
Dan is het boek 'Hartig gebakken' van Livia Claessen, waaruit deze recepten komen, zeker een aanrader! In dit boek staan meer dan 70 quiches, groentetaarten, pizza's, flapjes en rolletjes met hartige vulling, prachtig in beeld gebracht door Frank Croes. Alle recepten zijn door iedereen gemakkelijk te maken. Ook voor de verschillende deegsoorten die als basis dienen voor de recepten, vindt u de basisrecepten in het boek.
Ben je al aan het uitkijken naar het mosselseizoen? Met
de nieuwste aanwinst binnen de Demeyere collectie sta je stevig in de
startblokken. Het Belgische merk huurde niemand minder dan Nedda El-Asmar in.
El-Asmar is een internationaal gevierd ontwerpster met al tal van designprijzen
op haar palmares. Ze tekende voor Demeyere een speelse pot uit met
mosselschelpen als grepen. De mosselpot is daardoor niet alleen functioneel,
maar ook erg knap op tafel. De mosselpot is van roestvrij staal en voorzien van
een capsulebodem van 3mm dik. De inhoud van 2,3 liter geeft ruimte aan meer dan
een kilo mosselen. De nieuwe Demeyere pot is sinds kort te koop voor 79 euro. www.demeyere.be
Wie is er geen fan van de hamburger met vanille milkshake uit Pulp Fiction of de Cosmopolitan cocktail van de Sex and the City vrouwen? Dat moeten de mensen van Kinepolis gedacht hebben toen ze op de proppen kwamen met hun filmkookboek. Ze schreven er niet alleen de tofste en meest memorabele foodscènes uit bekende films in neer, maar kruidden de verschillende recepten ook stuk voor stuk met pittige weetjes en anekdotes over de films. Kortom, een bron van inspiratie in de keuken en een must-have voor elke filmliefhebber!
Paul McCartney wil de mensheid minder vlees doen eten en brengt daarom een vegetarisch kookboek op de markt.
Voor 'The Meat Free Monday Cookbook' inspireerde McCartney zich op zijn eigen culinaire experimenten, maar vroeg hij ook bevriende beroemdheden zoals model Twiggy en acteur Kevin Spacey naar hun favoriete vegetarische recepten.
In 2009 lanceerden McCartney en zijn familie het initiatief 'Meat Free Monday', waarbij hij mensen wil aanmoedigen om minstens één dag per week geen vlees op het menu te zetten. In de inleiding van zijn kookboek legt hij uit hoe dit initiatief niet alleen kan bijdragen tot een beter milieu, maar gezinnen ook heel wat geld kan besparen.
Tricia Clarke-Stone - de vrouw achter de culinaire blog Sip, Chat, Chow - vindt de gewone cornflakedozen er maar wat saai bijstaan op de ontbijttafel. Ze ontwierp daarom de serie Cereal Couture voor elke modebewuste vrouw die van cornflakes houdt.
Zo kreeg Tony de Frostiesleeuw, een Burberrysjaalte rond zijn nek en staat op de Chaneldoos te lezen 'Flavored with Real Coco'. Voorlopig blijft het bij dit leuke Photoshopwerk, maar aangezien de modehuizen altijd op zoek zijn naar leuke uitbreidingsmogelijkheden, moeten ze volgens Clarke-Stone eens de markt van de onbijtgranen overwegen.
Heb jij ook wel eens problemen met het vlekkeloos eten van spaghetti? Dankzij een speciaal ontworpen spaghettivork behoren die problemen vanaf nu tot het verleden.
Het kijk- en kookboek over Noma, het beste restaurant ter wereld, is in het Nederlands vertaald.
Voor wie al lezend wil proeven van de keuken van René Redzepi, de beste kok van de wereld, is er nu een vertaalde versie van het uit 2010 daterende werk Noma, Time and Place in Nordic Cuisine. Het mooie en interessante kijk-, lees- en kookboek handelt over de voedselfilosofie en creativiteit van de getalenteerde en bescheiden Deense topchef. Hij doet zijn verhaal en illustreert zijn visie via negentig verbluffende recepten met als uitgangspunt alleen ingrediënten van lokale bronnen. Het boek bevat zon tweehonderd fotos, van ingrediënten, leveranciers en Scandinavische landschappen.
Noma, tijd en plaats in de Nordic Keuken, Kosmos Uitgevers en Linkeroever Uitgevers, 49,95 euro.
Met vrienden en familie tafelen, is maar half zo leuk wanneer je als gastvrouw constant naar de grill moet lopen. Deze elektrische tafelgrill Bistro van Bodum is de ideale oplossing. Beschikbaar in zwart, rood, groen en oranje en zelfs aangewezen om een populair dessert als pannenkoeken te bereiden.
Voor de duurste kookpot ter wereld moet je in een warenhuis in de Chinese stad Changchun zijn. Voor 425.000 euro mag je deze kookpan de jouwe noemen. De Duiste fabrikant Fissler vervaardigde de handgrepen en het logo van het kleinood in puur goud, belegd met diamanten.
Naast de pan, krijgt de koper een uitnodiging om met tien vrienden te gaan eten in een Europees Michelinrestaurant. De pan wordt bovendien met een Rolls Royce thuis bezorgd.
Chocoladegebak, we zijn er allemaal verzot op. En het hoeft echt niet moeilijk te zijn!
Het prachtboekje Chocolade - De geheimen van de patissier vertelt je alles over chocoladegebak, van ingrediënten en keukengerei tot het bakken zelf en eenvoudige maar heerlijke recepten.
Boordevol weetjes
Dit boekje is klein, maar ontzettend fijn. De eerste 30 pagina's worden volledig besteed aan handige weetjes, tips & tricks rond alle ingrediënten die je nodig hebt om chocoladegebak van de bovenste plank op tafel te zetten. Chocolade, ei, suiker, meel, bakpoeder, gist, de bakvorm, de oven... Het komt allemaal aan bod, aangevuld met honderden nuttige do's en don'ts, informatieve wist-je-datjes, gebruiksaanwijzigingen voor ingrediënten en kookgerei en op het einde van het eerste hoofdstuk, dat toepasselijk van alles wat' heet, een onderdeel interessante vragen. Om duimen en vingers bij af te likken!
Boordevol lekkers
De andere twee hoofdstukjes bestaan uit recepten, een onderdeel van recepten die niet kunnen mislukken en een onderdeel alternatieven. Zacht gebak, moussegebak, fondant, mi-cuit, brownies, cake, génoise, truffel, parfait, fudge... Het komt allemaal aan bod. En het ene ziet er nog lekkerder uit dan het andere!
Chocolade de geheimen van de patissier, Victoire Paluel-Marmont Terra Lannoo, 112 paginas, gebonden. Prijs: 14,95 euro. ISBN: 9789089893673
bron; yunomi.be
Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, Tags:Chocolade, de geheimen van de patissier, Victoire Paluel-Marmont,
06-06-2011
Lekker koken voor jezelf
'Lekker koken voor jezelf' van Anna Decock.
Het is niet omdat u a lleen thuis bent dat u niet smakelijk kunt eten. Bovendien is niets ontspannender dan gezellig in uw keuken bezig zijn, eventueel met een glaasje wijn bij de hand. In heel veel kookboeken zijn de recepten geschreven voor vier personen. Door vier delen lukt soms, maar vaak ook niet. Daarom is er nu Lekker koken voor jezelf, een kookboek speciaal op maat van eenpersoonshuishoudens.
Lekker koken voor jezelf Anna Decock ISBN 9789002239885 - 9,95 160 blz. Een uitgave van Standaard Uitgeverij
bron; plusmagazine.be
Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, Tags:Lekker koken voor jezelf, Anna Decock,
31-05-2011
Bakvormen met ecologische antikleeflaag
Bakvormen met ecologische antikleeflaag
Of je nu voor een zelfgemaakte lasagne of knapperige koekjes gaat, met GreenPan bak je gezond en ecologisch. De lijn Dubai Ovenware staat voor een nieuwe generatie van oven- en bakvormen met de revolutionaire antikleeflaag Thermolon Rocks.
De Thermolon-coating zette de wereld van potten en pannen op zijn kop. Plots was er een gezond én milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke antikleeflaag. De vele voordelen op een rij:
Minder lange baktijd Terwijl traditionele antikleeflagen de hitte eerder afblokken, geleidt de antikleeflaag de warmte efficiënter. Bovendien zorgt het materiaal van de oven- en bakvormen, gealuminiseerd staal, voor een gelijkmatige warmteverdeling. Het resultaat? Een egaal gebruind bakresultaat en een aanzienlijk verkorte baktijd.
Optimaal gebruiksgemak Dankzij de gladde afwerking en brede rand krijgen voedselresten geen kans om zich vast te zetten. Vaarwel dus, vervelend afwaswerk! De speciaal ontworpen brede rand zorgt ook voor een gemakkelijke en veilige hantering. De verkrijgbare vormen zijn: lasagnevorm, cake-/broodvorm, gebraadvorm, bakplaat voor koekjes/pizza, ronde cakevorm, taartvorm, taart-/quichevorm en pizzavorm.
Als ecologisch merk heeft GreenPan uiteraard ook bij deze bakvormen aan het milieu gedacht. Zo zit er geen silicone/polyester of PTFE verwerkt in de producten, schadelijke stoffen die niet recycleerbaar zijn en bij oververhitting giftige gassen kunnen afgeven. Gealuminiseerd staal is daarentegen eenvoudig te recycleren. Ook is er voor de productie van Dubai Ovenware twee keer minder energie nodig, in vergelijking met traditionele oven- en bakvormen met antikleeflaag. Dat betekent een vermindering van de CO²-uitstoot met maar liefst 60%, een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk dus.
Recepten, maar ook tips en weetjes... in 'BBQ, echte venten spelen met vuur' leggen Felix Alen, Curd Velghe en Piet Huysentruyt al hun wijsheid over de barbecue samen.
Cuisipro zet de zomer in met nieuwe ijslollyvormpjes. Cuisipro lanceert een reeks raketvormpjes waarmee je zelf je eigen ijsjes in allerlei kleuren en smaken kan maken. De vormpjes hebben een brede bodem en antidruprand waardoor het smeltende ijs handig wordt opgevangen en plakkende kinderhandjes worden perfect vermeden. De verschillende vormpjes kunnen makkelijk in elkaar geklikt worden zodat ze minder plaats innemen in de diepvries. Daarnaast zorgt de brede bodem ook voor stabiliteit. Het duurzame en vormvaste polypropyleen garandeert een perfect gevormde raket en laat de vormpjes ook overleven in de vaatwas. Leuke details: bovenaan de raket staat een steekvlam en onderaan een kleine astronaut. De vormpjes worden per zes verkocht voor 11,95 euro. www.cuisipro.com
Kamperen en toch koken, bakken en grillen alsof je gewoon thuis in de keuken staat: met de nieuwkomer binnen het Campingaz gamma is het perfect mogelijk. De 3-in-1 grill is een multifunctioneel kooktoestel dat voor elke maaltijd op de camping inzetbaar is. Op het grote oppervlak maak je een ontbijt of avondmaal voor 4 personen klaar. Of je nu water wil koken voor een kopje thee of een eitje wil bakken en een worst grillen. Het deksel zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en vermijdt aanbakken. Bovendien is de 3-in-1 grill makkelijk transporteerbaar door het compacte design. De Campingaz nieuwigheid wordt in twee versies gelanceerd: een cilinderversie en één op gascartouches. www.campingaz.com
bron; skynet.be
Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, Tags:3 in 1 gril,
12-05-2011
'Soepenparade' van Elisabeth Luard
Koude soepen voor warme dagen
Op zoek naar inspiratie?
Deze en tal van andere warme en koude soepen vindt u terug in het boek 'Soepenparade' van Elisabeth Luard. Niet minder dan 120 recepten uit de hele wereld doen u het water in de mond lopen. Elisabeth Luard laat zien hoe u met gebruik van seizoensproducten een voedzame, gezonde en voordelige soep kunt maken.
Soepenparade, Elisabeth Luard, Fontaine Uitgevers, verdeeld in Belgiê door Agora, 192 p., ISBN 978 90 5956 356 8, 17,95
Leen Baekelandt bron; plusmagazine.be
Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, Tags:Soepenparade, Elisabeth Luard,
09-05-2011
Hobbykok Johan Engelen heeft boek klaar
Hobbykok Johan Engelen heeft boek klaar
"100% Johan"
Johan Engelen won vorig jaar de tweede editie van 'Beste Hobbykok van Vlaanderen', en nu lijkt hij stilaan in de voetsporen van zijn voorgangster Claudia te treden met een eigen kookboek.
"100% Johan", zo kopt het nieuwe boek van Johan Engelen. De man gaat er prat op haalbare gerechten te presenteren, met net dat tikkeltje meer. Volgens de man draait koken nu eenmaal om het genot en niet zozeer om de moeilijkheidsgraad die behaald moet worden.
Ze vocht als een leeuwin in haar keuken en komt binnenkort op de proppen met een nieuw restaurant samen met haar grote liefde Jimmy in Tongeren. Om haar fans niet op hun honger te laten zitten, lanceert de topkok daarenboven ook een eigen boek 'Feest op het bord, keukengeheimen van een lady'.
Alledaags kan je het boek alvast niet noemen. Onder eenvoudige knabbels verstaat Ory groentechips met een yoghurtdipsausje, kalfsstaartkrokketjes en pittige viskoekjes.
Een vitello tonnato, zalmcarpaccio, een open lasagne van kingkrab, ravioli met kreeft moeten de eerste honger stillen. Als hoofdgerechten presenteert de kok onder meer piepkuiken met aardappelgnocchi en traag gegaard kloostervarken.
Lucy Ory, Feest op het bord, 144 pagina's, Uitgeverij Lannoo, 24,95 euro.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, Tags:Lucy Ory, Feest op het bord,
29-04-2011
Glazen potten makkelijk open
Glazen potten makkelijk open
Die pot met doperwten openen is bijna nooit zo simpel als je zelf in je hoofd had. Soms duurt het best even voordat die deksel het eindelijk opgeeft en losgaat, Peter Veltman heeft de oplossing.
Elk jaar staat het zonder hulpmiddelen open krijgen van een glazen pot in de top van drie van verpakkingsirritaties. Vooral senioren blijken hier te vaak moeite mee te hebben. Er zijn wel al vele trucjes voor, zoals bijvoorbeeld met de platte handpalm een tik achter op de pot geven. Of met de deksel even op de grond te tikken. Maar dit lukt lang niet altijd en een tik op de grond is niet altijd helemaal tof voor je vloer..
Heel makkelijk Peter Veltman van bedrijf Fieldman heeft iets op het probleem gevonden. Er hoeft niks te worden verandert aan de sluiting of verpakkingslijnen. Alleen de sluiting zelf moet van tevoren worden bewerkt. In de deksel wordt een kruis gezet aan de buitenzijde, terwijl de binnenzijde ongemoeid wordt gelaten. Vacuüm en barrières blijven intact, totdat de consument midden op het deksel drukt. Daardoor ontstaat aan de binnenzijde een kruisopening en is het vacuüm verdwenen, waardoor de deksel nu heel gemakkelijk eraf is te halen. Een heel simpele oplossing eigenlijk, maar wel een doorbraak in 50 jaar technologie voor deksels. Vind de uitvinder zelf.
Goud op snee, een zwartfluwelen leeslint, een kleurige en toch smaakvolle omslag. Dan weet je het wel weer: Tessa Kiros heeft een nieuw boek. De culinaire bestsellerauteur, die smakelijke eenvoud koppelt aan fraaie familieverhalen en prachtige fotografie en vormgeving.
In dit boek richt ze zich op bepaald niet het minste deel van Italië, namelijk de stad Venetië. In de middeleeuwen middelpunt van de culinaire handel, waar de meest delicate lekkernijen uit magische oorden als India, op de kades werden uitgepakt. Waar uit glazen roemers de fantastische wijnen uit de Veneto werden geschonken en het carnaval een van de luisterrijkste feesten van het land was.
Het boek staat barstensvol klassieke Venetiaanse gerechten als sarde in soar (sardines in het zuur), risotto di zucca (pompoenrisotto) en luganega e polenta (locale varkensworstjes met polenta). En natuurlijk de beroemde carpaccio, zoals die in 1950 voor het eerst door Harry Cipriani in Harry's Bar aan een adellijke dame werd geserveerd. Ook staan in het boek wat modernere recepten die sluipenderwijs op de Venetiaanse menukaarten zijn verschenen, zoals een radichiolasagna en eend met ansjovis en kappertjes. Of de nogal moderne viscarpaccio met roze peperkorrels. Venetianen leven nu eenmaal aan en deels van de zee.
De foto's die het boek overvloedig illustreren, zijn adembenemend. Moeiteloos roepen ze de sfeer op van la Serenissima, 'de meest doorluchtige', en de levens van de inwoners van de stad. Vergeet de obligate foto's van gondels, in dit boek staat het echte Venetië. Soms in barokke kleuren, soms in sereen zwart-wit. Het maakt dit boek meer nog dan de eerdere boeken van Kiros tot een kunstboek. Tessa Kiros - Ciao bella, de smaak van Venetië. Uitgeverij Terra, 288 blz., 29,50 euro.
Capesante al forno (Sint-Jacopsschelpen uit de oven)
Voor 2 personen:
1 grote knoflookteen, fijngehakt; 2-3 eetlepels citroensap, 1,5 eetlepel fijngehakte peterselie, 2 eetlepels olijfolie, 6 halve jakobsschelpen met het vlees (jakobsnootjes), droge broodkruimels, 2 theelepels boter.
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng knoflook met citroen, peterselie en olijfolie en druppel het over de schelpen en de jakobsnootjes. Strooi broodkruimels en zout en peper over de nootjes en leg er een klein klontje boter op.
Leg de schelpen op een bakplaat en laat ze 10-15 minuten in de oven staan tot het sausje borrelt en de bovenkant krokant is. Serveer met brood.