Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
18-04-2013
Roerbak van asperges en garnalen
Roerbak van asperges en garnalen
Voor 4 personen;
300 g reuzengarnalen (diepvries), ontdooid,
300 g mienestjes, 1 bos groene asperges (500 g),
2 cm verse gember (zakje 150 g), geschild, 2 el arachideolie,
2 rode pepers, in kleine stukjes, 2 tenen knoflook, fijngesneden,
2 el ketchup, 2 el sojasaus,1 el lichte basterdsuiker, 1 el limoensap,
1 zakje bosuitjes (3 stuks), in schuine stukjes.
Bereiden; ca.25 min.
1. Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Kook de mienestjes volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Breng ondertussen een pan water aan de kook. Snijd 2 cm van de onderkant van de asperges. Snijd de asperges in stukken van 3 cm. Kook 2 min. Schep uit het water.
2. Rasp de gember. Verhit de olie in een wok en roer-bak de gember, peper en knoflook 10 sec. Voeg de garnalen toe en roerbak 2 min. Doe de ketchup, sojasaus, basterdsuiker en het limoensap erbij en warm nog 2 min. door. Breng eventueel op smaak met zout.
3. Verdeel de mie over 4 borden, schep de asperges en garnalen erop en bestrooi met de bosui. Lekker met wat grofgesneden korianderblaadjes.
Voedingswaarden per eenpersoonsportie.
Energie: 450 kcal, Eiwit:23 g Vet:9 g Koolhydraten:65 g.
500 g noedels ~ 200 g peultjes ~ 1 grote stronk broccoli, in roosjes ~ 3 el sojasaus ~ 3 el zonnebloemolie ~ 4 velletjes nori zeewier ~ 2-3 el wokolie (gearomatiseerd) ~ 1 el bruine suiker ~ 1 limoen ~ 150 g shii-takes ~ verse basilicum ~ 50 g gezouten cashewnoten
Bereiding 20 min:
Bereid noedels volgens verpakking. Stoom of kook peultjes en broccoli 3 minuten in laagje water. Giet en spoel af met koud water en zet apart. Doe 100 ml water in steelpannetje met sojasaus, olie, 2 velletjes zeewier en pureer met staafmixer. De saus wordt lobbig. Maak norichips van andere 2 velletjes nori door ze in scheutje olie in koekenpan maximaal minuut te roosteren, vel paar keer dubbel te vouwen en in sliertjes te knippen. Of rooster nori licht boven gas; verpulver dan velletjes tussen vingers en schep het later door de noedels.
Verhit in een grote hapjespan of wok de wokolie, voeg de suiker toe en rasp heel fijn de limoen erbij. Snij de shii-takes in brede repen en fruit al omscheppend 2 minuten mee. Giet de saus erbij, breng het geheel aan de kook en schep de noedels en groenten er luchtig doorheen. Doe het vuur uit. Snij een paar takjes basilicum fijn en schep dit ook door de noedels. Strooi de zeewiersliertjes en cashewnoten over de noedels en garneer met nog een paar blaadjes basilicum en partjes limoen.
Alle recepten komen uit Puur plantaardig. Lekker snel, lekker makkelijk, lekker gezond ( 19,95, Karakter Uitgevers, ISBN 978 90 452 0192 4).
Voor 4 personen 100 g droge rijstnoedels, 2,5 l stevige groentebouillon 10 cl sojasaus, 1 theel geraspte verse gember, 1/2 theel zeezout 1 thaïse chili fijngesnipperd,80 g verse basilicum 225 g tempeh in dunne sneetjes (soort koek van gefermenteerde sojabonen) (aziatische supermarkt) 10 g versnipperde verse koriander, 4 witte uien in fijne plakjes 100 g scheuten van mungbonen (aziatische supermarkt) oosterse champignonsaus (aziatische supermarkt) (facultatief)
Bereiding 1 Week de noedels in koud water gedurende 30 minuten. Laat ze uitlekken. Breng water aan de kook in een grote pot. Voeg de noedels toe en gaar in 3 tot 5 minuten. Laat ze niet te ver garen! Giet af en spoel met koud water. Zet apart. 2 Voeg ondertussen de sojasaus, gember, het zout en de Thaïse chili aan de groentebouillon toe, breng aan de kook en laat ongeveer 15 minuten zachtjes trekken. 3 Bak de sneetjes tempeh goudbruin in een pan met wat olie of frituur ze. 4 Verdeel de noedels over 4 grote soepkommen en giet de hete bouillon over de noedels. Werk af met limoenpartjes, basilicumblaadjes, koriander, scheuten van mungbonen en de plakjes witte ui. Verdeel de gebakken tempehschijfjes erover en serveer met de hete chilisaus en champignonsaus.
300 g sushirijst (speciale kleverige Japanse rijst), 4 norivellen (zeewier) 4 el sushi-azijn, 1 el witte basterdsuiker,1 tl zout,Japanse sojasaus wasabipasta, sushi-gember
Vulling (kies zelf): 8 cm komkommer zonder schil, 2 worteltjes 50 g gerookte zalm of achterham,3 surimisticks.
Bereiding; 45 minuten + 15 minuten rijst afkoelen
Kook de Japanse rijst gaar. Doe azijn, suiker en zout in een grote kom en roer door elkaar. Schep de rijst erdoor en laat afkoelen. Je hebt maar weinig vulling nodig. Snij alles in lange dunne repen. Leg een bamboematje neer en leg er een zwart vel zeewier op.
Schep hier ¼ van de rijst op en verdeel in een dunne laag over het hele vel, laat aan de achterkant een strook zeewier van 3 cm leeg. Duw de rijst plat met je vingers. Leg wat reepjes vulling horizontaal in het midden van de rijst. Rol het bamboematje goed strak op. Met het achterste stuk zeewier plak je de rol vast, eventueel met wat water. Snij de rommelige randjes aan de zijkant eraf. Maak zo 4 rollen.
Bewaar de rollen in plasticfolie in de koelkast en snij ze op het laatste moment in dikke plakjes. Leg ze naast elkaar op een schaal, met de rijstkant naar boven. Serveer de sushi met Japanse sojasaus en roze sushi-gember.
Tip: Probeer ook eens reepjes omelet, rauwe tonijn met sesamzaadjes, rauwe zalm en avocado en gerookte kip met reepjes lente-ui.
Recept uit Lekker Opscheppen! ( 16,90 Uitgeverij Ploegsma, ISBN: 9789021667485)
Voor 6 à 8 glaasjes: 2 ronde glaasjes met rijst, 2 dl rijstazijn, 1 el fijne kristalsuiker, 1 tl zout, 6 velletjes nori, 120 g zalm, 120 g tonijn, sojasaus, wasabi en ingemaakte gember naar smaak.
Bereiding; 40 minuten + 60 minuten koeltijd
Kook de rijst in 2½ glas water totdat het water is opgenomen. Meng azijn, suiker en zout in een pan en verwarm langzaam zodat de suiker oplost. Schenk het azijnmengsel op de rijst, meng het er voorzichtig doorheen en laat lauw worden. Snij tonijn en zalm in kleine, niet te dikke reepjes en zet koel weg.
Leg een vel aluminiumfolie op tafel, maak de nori vochtig en stapel ze, met de gladde kant naar beneden, op elkaar. Teken met behulp van een rond glaasje met een scherp mesje de contouren van twee cirkels en knip ze uit.
Vul de glaasjes met afwisselend schijfjes nori, rijst (goed aangedrukt), zalm en tonijn. Zet tot het opdienen koel weg. Geef er sojasaus, wasabi en/of ingemaakte gember bij.
Recept uit; In een glaasje ( 9,95, Uitgeverij J.H. Gottmer, ISBN 978 9023012290).
Filorolletjes met spinazie, Cabrales en piquillosaus
Filorolletjes met spinazie, Cabrales en piquillosaus
Voor 4 personen:
400 g verse spinazie,2 tenen knoflook, in plakjes gesneden 400 g kikkererwten,150 g Cabrales (of Fourme dAmbert), verkruimeld 3 el olijfolie, 1 ei,50 g boter, gesmolten,6 vellen filodeeg
Voor de piquillosaus:
½ bokaal piquillopepers,6 el olijfolie,sap van ½ citroen ¼ tl pimentón (optie), een scheutje water, zwarte peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C. Verwijder de steeltjes van de spinazie, was de blaadjes en laat uitlekken. Bak met de knoflook in 1 el olijfolie. Knijp al het vocht uit de spinazie. Laat de kikkererwten uitlekken. Meng met de spinazie, kaas, 2 el olijfolie en 1 ei. Kruid naar smaak. Bestrijk een vel filodeeg met boter. Herhaal met een tweede vel, leg het op het eerste en verdeel het dubbele vel in 4 repen.
Leg 2 el spinazievulling onderaan een reep deeg, rol op en sluit de uiteinden goed af. Herhaal tot al het filodeeg en de vulling op zijn en u 12 rolletjes heeft. Leg deze op een ingevette bakplaat en bak in 15 min. licht goudbruin. Mix alle ingrediënten voor de saus en druppel vlak voor het serveren over de warme spinazierolletjes.
voor 4 personen: 16 loempiavellen, chilisaus (kant-en-klaar, in Aziatische winkels)
Voor de vulling: 2 kippenborsten, witte peper, 1 teentje knoflook, 2 el koriander, fijngesneden, 1 el Thaise basilicum, fijngesneden, 2 lente-uitjes, fijngesneden, 1 pakje glasnoedels, geweekt in water en fijngesneden, 4 shiitakes, fijngesneden en kort gebakken, 1 el vissaus, 1 el palmsuiker, arachideolie.
Voor de basilicumsaus: 100 g Thaise basilicum, 1 eidooier, 1 el vissaus, scheutje water, 50 cl zonnebloemolie, sap van 1 limoen.
Bereidingswijze: Mix voor de basilicumsaus alle ingrediënten in een blender en zeef.
Bak de kippenborsten gaar in een scheutje olie. Laat wat afkoelen en snijd in hele kleine stukjes. Laat verder afkoelen en meng met al de overige ingrediënten.
Verdeel het mengsel over de vellen, sluit ze en frituur de springrolls op 180 °C. Serveer met chili- en basilicumsaus.