Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
11-08-2011
Sushi in een glaasje
Sushi in een glaasje
Voor 6 à 8 glaasjes: 2 ronde glaasjes met rijst, 2 dl rijstazijn, 1 el fijne kristalsuiker, 1 tl zout, 6 velletjes nori, 120 g zalm, 120 g tonijn, sojasaus, wasabi en ingemaakte gember naar smaak.
Bereiding; 40 minuten + 60 minuten koeltijd
Kook de rijst in 2½ glas water totdat het water is opgenomen. Meng azijn, suiker en zout in een pan en verwarm langzaam zodat de suiker oplost. Schenk het azijnmengsel op de rijst, meng het er voorzichtig doorheen en laat lauw worden. Snij tonijn en zalm in kleine, niet te dikke reepjes en zet koel weg.
Leg een vel aluminiumfolie op tafel, maak de nori vochtig en stapel ze, met de gladde kant naar beneden, op elkaar. Teken met behulp van een rond glaasje met een scherp mesje de contouren van twee cirkels en knip ze uit.
Vul de glaasjes met afwisselend schijfjes nori, rijst (goed aangedrukt), zalm en tonijn. Zet tot het opdienen koel weg. Geef er sojasaus, wasabi en/of ingemaakte gember bij.
Recept uit; In een glaasje ( 9,95, Uitgeverij J.H. Gottmer, ISBN 978 9023012290).
Je ziet 'appelstroop' op een label staan. Dan ga je er van uit dat de substantie in het potje gemaakt is van appels en veel ijzer bevat. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet
Suikerbieten
Want van de 21 door de Consumentenbond geteste appelstropen bevat slechts 1 merk geen toegevoegde suikerbieten. 20 potten stroop bevatten 70 procent suikerbieten en slechts 30 procent appels. De reden? Niet alleen zijn suikerbieten goedkoper, ook geven ze de van zichzelf zure appels een zoetere smaak.
Fabeltjes over appelstroop
De Consumentenbond ontkracht tevens het fabeltje dat stroop ijzerrijk is. De hoeveelheid ijzer in de stropen verschilt veel van de hoeveelheid ijzer op het label. Bovendien is het een soort ijzer dat slecht wordt opgenomen door het lichaam, zogenaamd 'non-heemijzer'.
bron; telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Stroop, Appelstroop,
Recept van zoete lekkernij Berlijnse bollen
Recept van zoete lekkernijen
Pannenkoeken, roomijs, wafels, Berlijnse bollen We hebben er allemaal van gesmuld tijdens een uitstap naar zee.
Berlijnse bollen
Voor 12 bollen: 8 g zout, 500 g bloem, 70 g boter, 25 g gist, 2 dl melk 50 g suiker, 4 eierdooiers, 1 ei, poedersuiker, voor de afwerking
Voor de banketbakkersroom: 8 eierdooiers, 100 g suiker, 500 g melk 1 vanillestokje, 500 g opgeklopte slagroom
Bereidingswijze
Klop voor de banketbakkersroom de eierdooiers en suiker op tot een bleke massa. Breng de melk met het vanillestokje aan de kook. Neem van het vuur en giet op het eimengsel. Zet terug op het vuur en laat even goed doorkoken. Als de pudding is afgekoeld, schept u er de opgeklopte slagroom onder.
Meng het zout, de bloem en de boter. Los de gist op in de melk en voeg toe. Meng vervolgens de suiker, eierdooiers en ei en roer onder het beslag. Kneed goed gedurende 15 min. en laat 30 min. rijzen. Verdeel het deeg in porties en vorm er bolletjes van. Leg deze op een vochtige handdoek en laat nogmaals rijzen. Frituur de bollen op 160°C. Laat afkoelen, Halveer de bollen overlangs en vul met banketbakkersroom. Bestrooi met poedersuiker.
Zo slecht is de invloed van rood vlees op diabetes
Zo slecht is de invloed van rood vlees op diabetes
Rood vlees heeft tal van gezondheidsnadelen: het verhoogt de cholesterol en de kans op hart- en vaatziekten en verschillende kankers bijvoorbeeld. Uit nieuw onderzoek blijkt ook dat het de kans op diabetes type 2 spectaculair vergroot.
Het Engelse ontbijt geeft je alvast niet zo'n lekker gespierd lichaam.
Wat als een normale portie wordt beschouwd, is meestal veel te veel.
100 gram rood vlees per dag, veel minder dan wat als een 'normale' portie wordt beschouwd, vergroot de kans met 19 procent. Bewerkt vlees, gemalen vlees en charcuterie hebben een nog meer uitgesproken effect: 50 gram per dag vergroot de kans met 51 procent. Dat is het equivalent van twee repen spek, een worstje of een kleine hamburger.
Dat bleek na een analyse van gezondheidsdata van 440.000 mannen en vrouwen door onderzoekers verbonden aan de universiteit van Harvard. De data werd gedurende een periode van 14 tot 28 jaar opgevolgd.
Slechte invloed counteren Er is een manier om de slechte invloed van vlees te verminderen, zonder het van het dieet te moeten schrappen: andere proteïnen opnemen. Wie zowel vlees als noten, bruine rijst of magere kaas eet, ziet de kans op diabetes met één vijfde dalen.
Niet schrappen, wel minder Algemeen wordt aangeraden om niet meer dan een halve kilo rood vlees per week te eten. Het vlees hoeft dus niet noodzakelijk van het menu te verdwijnen, maar de porties moeten wel kleiner. Rood vlees vervangen door kip, kalkoen, lam of vis is een andere gezonde(re) optie.
Diabetes type 2 is goed op weg om een epidemie te worden: het aantal lijders stijgt pijlsnel. De ziekte is goed te behandelen, maar zet een domper op de levensstijl: vele voeding moet geschrapt worden of in beperkte mate worden genuttigd. Toch is diabetes niet zonder risico: het kan serieuze complicaties veroorzaken, zoals blindheid, nierfalen, hartaanvallen en beroertes.
(edp) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Rood vlees,
10-08-2011
Ragù (alla bolognese) op antieke wijze met garganelli
Ragù (alla bolognese) op antieke wijze met garganelli
Voor 4 personen: Voor de garganelli: 200 g witte bloem (dubbel 0), 2 eieren
Voor de ragù: 60 g kalfsvlees, 60 g rundvlees, 60 g varkensvlees 20 g witte ui, 20 g wortel, 20 g bleekselderij 1 dl droge witte wijn, 400 g rijpe tomaten, 1 laurierblad 20 g extra vergine olijfolie, 20 g ongezouten boter, peper, zout
Afwerking: 30 g grana padano
Bereidingswijze
Garganelli: kneed een stevig deeg met de bloem en de eieren. Laat even rusten. Draai het deeg in een pastamachine uit tot dunne stroken pasta. Snij daaruit met een pastarollertje vierkantjes van 3 x 3 cm en rol, eventueel met behulp van een 'garganelliplankje', puntige garganellibuisjes, die u dan laat drogen.
Ragù: pel de tomaten, verwijder de zaadjes en versnij in grote blokjes. Haal de 3 vleessoorten door de gehaktmolen (midden/fijn). Versnipper de groenten heel fijn en laat zweten in olijfolie en boter met een laurierblad. Voeg al het vlees toe en laat langzaam bruinen. Gebruik een vork om het vlees 'korrelig' te maken. Bevochtig met witte wijn en laat deze verdampen. Voeg dan de tomaatblokjes toe, samen met wat water, peper en zout. Laat een uurtje zacht koken tot de ragù goed ingedikt is.
Kook de garganelli al dente in ruim, lichtgezouten water. Giet af, vang op in een vergiet en voeg snel bij de ragù. Laat ze nog even 'meetrekken'. Dresseer de garganelli in het midden van het bord en bestrooi met versgeraspte grana padano.
Voor 4 personen; een handvol veldsla,een klein handvol raketsla ½ bosje dragon, ½ bosje kervel, ½ bosje bieslook,¼ bosje bladpeterselie 4 tl pijnboompitten, 2 tl wijnazijn, 2 el walnotenolie, 2 tl witte azijn 8 zeer verse kwarteleitjes, peper van de molen en fleur de sel
Bereidingswijze
Was en zwier de veldsla, raketsla en kruiden droog. Doe in een grote slakom. Rooster de pijnboompitten in een droge pan goudbruin. Hou apart. Maak een vinaigrette met de wijnazijn, walnotenolie, peper en zout.
Breng een pan water aan de kook en voeg de witte azijn toe. Breek een kwarteleitje in een kopje. Zet het vuur lager zodra het water begint te koken. Laat het kwarteleitje voorzichtig in het water glijden en pocheer ca. 2 min. Verwijder het eitje met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de resterende kwarteleitjes.
Maak de salade aan met de vinaigrette en verdeel over 4 borden. Strooi er de pijnboompitten over en leg er 2 kwarteleitjes per persoon op. Kruid met peper en zout en serveer meteen.
Zoals je geen Gentenaar hoeft te zijn om Gandaham lekker te vinden, of Italiaan om de smaak van Parmaham te bejubelen, moet je ook niet Pedro of Paco heten om de superieure smaak van Spaanse ham in al zijn verscheidenheid te erkennen.
Spanje is de grootste producent van rauwe hammen. Jaarlijks komen zo'n 40 miljoen Spaanse hammen, de meeste van een speciaal gefokt varkensras, op de markt. De gemiddelde Spanjaard eet jaarlijks ongeveer vijf kilo 'jamon'.
Traditioneel nieuwjaarscadeau Op nieuwjaar is het een traditioneel geschenk van zonen aan hun vader of broers onder elkaar. Vaak ontaardt dat in urenlange discussies over wie nu de beste ham heeft gekocht of gekregen.
Ruime keuze Spaanse ham is er in vele variaties: jamón ibérico, jamón serrano en de vermaarde pata negra om er maar enkele te noemen. Naargelang het varkensras, de plek waar de varkens zijn opgegroeid, welke voeding ze kregen, waar en hoe lang de hammen droogden, kan de prijs van een ham oplopen tot bijna duizend euro. De hamcultuur in Spanje kan je best vergelijken met de Franse wijncultuur, geheel met een streng systeem van 'appellation d'origine contrôlée', de 'denominación de origen' (D.O. of D.O.C.): een garantie van geografische afkomst en kwaliteit.
De Serrano ham die wij gebruikten, daarvoor wipten we tijdens onze vakantie in de Franse Pyreneeën even over de grens met Andorra. We betaalden 87 euro voor een hesp van ongeveer negen kilo. Een houder en een scherp, lang en plat mes zijn onontbeerlijk.
Overleven in de bergen De naam Serrano ham is afgeleid van 'sierra', berg in het Spaans. Voor de bergbewoners was het vroeger van groot belang om voedsel te conserveren. Moderne koel- en vriesmethoden bestonden nog niet. Om het vlees langer te kunnen bewaren, gebruikte men wat men in overvloed had: zout, lucht en tijd.
Aan het begin van de winter werden de varkens geslacht en de hammen uitgesneden. Die werden, om het vocht aan het vlees te onttrekken, ingewreven met zout en enkele dagen in een koele ruimte gelegd om het zout zijn werk te laten doen. Hierna waste men de hammen waarna ze een jaar lang in de buitenlucht te drogen werden gehangen.
IJzer en eiwitten Tegenwoordig wordt de verse ham in een pekelbad met kruiden gelegd en rijpt hij zo'n negen maanden in een ruimte waar de temperatuur langzaam toeneemt tot 30 graden. Tegelijkertijd neemt de vochtigheid af, waardoor de ham droogt.
Serrano ham is rijk aan ijzers en eiwitten en vetarm. Daarom wordt deze ham ook aanbevolen aan mensen met bloedarmoede of een ijzertekort.
Meer info en de mogelijkheid om een Spaanse ham online te kopen, vind je hier.
(lb) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Ham, Spaanse ham,
Salade met Noord-Hollandse Gouda
Salade met Noord-Hollandse Gouda
Ingrediënten
4 el mayonaise, 8 gezouten ansjovisfilets, 2 el melk, peper, zout, stronkje broccoli, gemengde salade 300 g Noord-Hollandse Goudakaas in blokjes 150 g kerstomaatjes, 4 el broodcroutons
Bereidingswijze
Mix de mayonaise met de ansjovis en melk fijn en kruid met peper en zout. Kook en blancheer de broccoli. Meng de broccoli en alle overige ingrediënten voor de salade. Werk af met de mayonaisedressing.
12 sint-jakobsschelpen, 2 el bloem, 4 teentjes knoflook
1 snee oud brood, 4 verse tomaten, (zoete) ontveld en in blokjes gesneden
margarine, 1 el olijfolie, het sap van 1 citroen
1 handvol fijgehakte verse peterselie, vers stokbrood
Bereiding
Was de sint-jakobsschelpen en dep ze droog. Snij ze overlangs in tweeën. Kruid de bloem met versgemalen peper en zout en rol hierin de sint-jakobsschelpen. Plet twee knoflookteentjes en hak de andere fijn. Verkruimel het brood.
Laat de tomaten 15 minuten op een zacht vuurtje stoven in wat margarine en olijfolie (met de deksel op de pot). Kruid met versgemalen peper en zout.
Verhit een beetje margarine in een pan. Bak de sint-jakobsschelpen in circa 30 seconden per kant aan. Voeg er de geplette knoflook aan toe, zet het deksel op de pan en laat enkele minuten op een heel laag pitje stoven.
Meng de broodkruim, de gehakte knoflook en peterselie en stoof 2-3 minuten aan in wat margarine. Haal de sint-jakobsschelpen uit de pan en schik ze in potjes. Besprenkel met citroensap en overgiet met de tomatencoulis. Bestrooi met het mengsel van brood en peterselie. Dien op met kleine sneetjes vers stokbrood.
Kneed van het meel, de bloem, het eitje, de boter, de olijven en het citroenschilletje een soepel deeg. Voeg een fijngesneden lente-uitje toe, het snufje zout, de tijm, oregano en tomatenpuree. En kneed nog eens goed door. Zet het deeg een half uurtje op een koele plaats.
Verwarm de oven voor. Bedek een bakplaat met bakpapier en maak met behulp van een lepel balletjes waarin u, met behulp van uw duim, een kuiltje maakt. Duw daar een amandel in. Bak de koekjes in 30 minuten op 220 graden goudbruin.
M. L. Schipper
bron; volkskrant.nl
Categorie:BIJGERECHTEN, Tags:Amandelmeel, Amandel, tomatenpuree, tijm, oregano, olijven, boter, ei, bloem,
Schweppes creëert een pompelmoessensatie
Schweppes creëert een pompelmoessensatie
Sinds 1783 brengt Schweppes zijn bekende frisdrank op de markt. Zijn hele geschiedenis lang werpt Schweppes zich op als natuurlijke pleitbezorger van exclusieve smaken. Ook vandaag wordt volop de kaart getrokken van de geraffineerde verfrissing, met een nagelnieuwe fruitsensatie: Schweppes Pompelmoes.
Schweppes Pompelmoes wordt gemaakt op basis van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, voor wie houdt van subtiliteit en originaliteit. Deze samensmelting van smaken is het handelsmerk van Schweppes, dat hier de aromas combineert van vier vruchten, voor een exclusief en verrassend resultaat.
Schweppes Pompelmoes is een synergie tussen vier rinse smaken : witte, roze en rode pompelmoes, plus pomelo. Deze zorgvuldige combinatie benadrukt het zachte, aparte karakter van de pompelmoes in de heerlijke verrukking van een dorstlessende frisdrank.
bron; skynet.be
Categorie:SMOOTHIE, FRUITDRINK, Tags:Pompelmoes,
09-08-2011
Avocado met garnalen en groene sla.
Koude salade van Avocado met Garnalen en groene sla
Lekker licht gemakkelijk en vlug klaar.
per persoon; 1 halve avocado, 6 grote garnalen, sla, 1 gekookt eitje.
Bereiding; leg een halve (in dunne partjes gesneden) avocado op het bord. in het midden de sla met daarop de garnalen. Besprenkel alles met olijfolie, versgemalen peper, enkele druppels citroen. Volgens smaak op de garnalen een schepje coctailsaus en om af te werken een gekookt eitje, bestrooit met paprikapoeder. Geef er wit of grof stokbrood bij.
Tip; gezonde aanvulling van gedroogd fruit zoals ananas, rozijnen, papaya....
Dit is een ouderwets receptje maar wel lekker, waar je ook volgens smaak mee kan varieren. ( zie tip onderaan) Nodig; 250 g bloem, 250 g havermoutvlokken, 250 g rietsuiker, 250 g boter of margarine (op kamertemperatuur) 50 g kokos, 1/2 pakje bakpoeder, 1/2 pakje vanillebloem (ongeveer 30 g), 3 eieren.
Bereiding; Bloem, havervlokken, kokes, vanillebloem en bakpoeder mengen. Suiker + bloem romig kloppen. Eieren 1 voor 1 aan het botermengsel toevoegen. Bloemmengsel toevoegen. Deeg even laten afkoelen in de koelkast.
Tussen boterpapier twee deeg rolletjes vormen en die verder laten opstijven in de diepvries. Oven intussen voorverwarmen op 180°C. rolletje deeg in schijfjes snijden, op een met boterpapier beklede bakplaat leggen en 25 à 30 minuten in de oven plaatsen. Daarna 2de rolletje verwerken. (1 plaat per keer omdat dit egaler bakt) Tip; Variatie met chocolade druppels voor gebak en/of rozijntjes erbij.
Voor 4 personen: 300 g puylinzen, 200 g ingemaakte rode paprika's, 2 tenen knoflook 5 el olijfolie, 2 el balsamicoazijn, peper van de molen en zout een handvol rodebietenloof of jonge spinazieblaadjes
Voor de toastjes: 12 dunne sneetjes stokbrood, 60 g geitenkaas kant-en-klare pesto, voor de afwerking
Bereidingswijze
Week de linzen een nacht in koud water. Kook ze de volgende dag gaar in ongeveer 30 min. Laat goed uitlekken. Snij de paprika's in reepjes. Schil en hak de knoflook fijn. Verhit 3 el olijfolie in een braadpan en bak de paprika's en knoflook. Kruid met peper en zout. Laat afkoelen. Maak een vinaigrette met 2 el olijfolie, de balsamicoazijn, peper en zout. Schep onder de linzen. Was de slablaadjes en zwier goed droog.
Rooster de sneetjes stokbrood goudbruin in de oven op 220°C. Haal uit de oven, verdeel er de geitenkaas over en bak nogmaals tot de kaas begint te smelten. Haal nogmaals uit de oven en druppel er een beetje pesto over. Verdeel de linzen, paprika's en slablaadjes over 4 borden. Leg er de geitenkaastoastjes op en serveer meteen.
Vakantie op je bord; Italië met de klassieke Osso bucco milanese.
Voor 4 personen
- 4 dikke sneden kalfsschenkel (3-4 cm dik), 2 el bloem, 4 el olijfolie - 50 gram boter, 1 middelgrote ui, in dunne ringen gesneden. - 1 geraspte wortel, 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes gesneden. - 1 literblik gehakte tomaten, of 6 verse tomaten, gepeld en gehakt. - 1 el tomatenpuree, 1/2 liter witte wijn, 1/2 liter kippe- of rundsbouillon - peper en zout, 10 cl vermouth (type Cinzano)
Voor de gremolata - schil van een ongespoten citroen - 8 takjes platte peterselie, fijngehakt, 3 teentjes look, fijngehakt
Osso bucco Milanese Vraag de slager dikke plakken kalfsschenkel te zagen en waak erover dat er flink wat vlees rond het bot zit. Geef enkele sneetjes in het vlies rond het vlees, dat verhindert dat je vlees gaat opkrullen tijdens het afbakken.
Doe de bloem samen met wat peper en zout in een plastic of papieren zak. Doe de schenkels in de zak en schud ermee tot het vlees onder een laagje bloem zit. Verhit intussen de olie in een pan en voeg de boter toe wanneer de olie heet is. Bak de plakken vlees kort aan beide kanten (ook de zijkanten) aan tot ze bruin zijn.
Haal het vlees uit de pan en leg apart op een bord of schaal. Fruit de uit, wortel en selder in een kookpot met dikke bodem tot ze glazig zijn. Voeg er dan de tomaten, tomatenpuree, wijn en bouillon bij. Als die saus kookt, doe je de stukken kalfsschenkel er bij. Laat het geheel anderhalf tot twee uur sudderen op een laag vuur, het deksel half op de pot. Voeg er op het einde een glaasje vermouth bij, kruid af met peper van de molen en zout.
Osso bucco is niet compleet zonder de gremolata, een mix van smaakversterkers citroenschil, look en peterselie. Deze mengeling, die strooibaar als geraspte kaas hoort te zijn, is ook bij tal van pastabereidingen een smaakvolle aanvulling.
Hak de peterselie fijn, net als de look. Schil de citroen met een dunschiller en hak de schil fijn. Vermeng de drie ingrediënten en bestrooi de osso bucco vlak voor het serveren. Zet een potje met gremolata op tafel, zodat iedereen er naar eigen smaak kan bijnemen.
Osso bucco Milanese wordt traditioneel geserveerd met risotto Milanese, het kan ook eenvoudig met al dente gekookte tagliatelle of zelfs met zelfgebakken ciabatta.
Tip: Je zal merken dat je flink wat saus overhoudt, en het is zonde die weg te gooien. Vries ze in voor een snelle maaltijd later. Koop dan bijvoorbeeld enkele kip- of kalkoenfilets die je, net als de kalfsschenkels, aanbakt en ongeveer 40 minuten zacht laat sudderen in de saus.
2 el verse gehakte munt, 350 g couscous, 500 g lamskoteletjes
Bereiding
Maak de bonen schoon en kook ze in kokend water in 10-15 minuten gaar. Afgieten. Voeg 1 el sesamzaad en een bouillonketeltje vlees toe, laat het smelten en schep het erdoor.
Pel ondertussen de knoflook. Knijp de knoflook fijn. Snijd de lente-uitjes in ringetjes en de tomaten in kleine stukjes.
Verhit 2 el olie in een steelpan en bak hierin de lente-ui en 1 tl knoflook gedurende 1 minuut. Voeg een bouillonketeltje vlees toe, laat het smelten en schep het erdoor. Schep de helft van het uienmengsel uit de pan en houd het apart voor de couscous. Roer de stukjes tomaat door het lente-uienmengsel in de pan. Laat de saus op een matig vuur gedurende 10 minuten pruttelen. Geregeld roeren. Voeg peper naar smaak en 1 el munt toe.
Bereid in de tussentijd de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de rest van het lente-uienmengsel erdoor.
Kruid de lamskoteletjes met wat peper, wat zout, de rest van de knoflook, het sesamzaad en de munt. Bestrijk ze met wat olie. Grill de koteletjes in een hete grillpan in ca. 3 minuten aan elke kantbruin, ze zijn dan rosé van binnen.
Verdeel de couscous over 4 warme borden, schep de boontjes ernaast, leg de koteletjes erbij en schep er wat saus over. Geef de rest van de saus erbij.
Voor 6 personen: 6 middelgrote vastkokende aardappelen (Charlotte of Exquisa) 2 el lichte room (20% vetgehalte), 1 el boter grofgemalen zwarte peper, fleur de sel de Camargue 180 g versgepelde grijze garnalen
Schil de aardappel en kook ze beetgaar. Prak fijn met een vork en meng er de room en boter onder. Kruid met peper en zout. Maak in het midden van 6 kleine bordjes met een metalen ring een torentje van aardappel. Duw er met een ei een kuiltje in en strooi er de garnalen over en rond.
Tip; Je kan de garnalen vervangen door een andere vissoort, zoals rivierkreeftjes of gerookte zalm.Gebruik dille als afwerking.
Recept: Jan Demonie (Ode aan Wim Vandamme) bron; knackweekend.rnews.be
- Wil je al het goede halen uit citroen? Gebruik het sap of het vruchtvlees onmiddelijk na het persen of snijden.
- Zin in een verfrissende, opwekkende drank? Pers een aantal citroenen, meng met water en doe er wat ijsblokjes bij. Klaar! Als je daar nog wat suiker bij doet (niet te veel!) heb je een super sportdrank die je nieuwe energie geeft.
- Kies je citroenen met zorg: ze moeten zwaar en stevig zijn, hun kleur felgeel, en hun schil moet glanzen.
- Citroen kan je een week bewaren in open lucht; in een groentebak in je koelkast bewaart hij twee weken tot zelfs een maand.
- Een beetje citroensap zorgt ervoor dat groenten en fruit niet verkleuren. Afgelopen dus met die bruine appels, avocado's en bananen.
- Een beetje citroensap in een marinade zorgt ervoor dat vlees en vis malser worden, of gaart ze zelfs een beetje voor.
- Heb je geen azijn meer om vinaigrette te maken? Vervang de azijn door citroen.
bron; yunomi.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:citroen,
Zongedroogde-tomatensoepje met rauwehamstengels
Zongedroogde-tomatensoepje met rauwehamstengels
Dit is een hapje voor als het eens vlug moet gaan!
Voor 6 personen
1 pot (500 g) Bertolli Pastasaus Zongedroogde tomaten
Breng de pastasaus met 4 dl water aan de kook. Pureer 2 min. met een staafmixer. Voeg naar smaak peper en zout toe. Hak de peterselie fijn. Halveer de plakjes ham en draai ze om de bovenkant van de soepstengels.
Schenk de soep in 6 soepkommen of 12 kleine glaasjes. Schenk in elk een theelepel olijfolie en bestrooi met de peterselie. Zet de soepkommen of glaasjes op bordjes en leg de soepstengels erbij.
Tip; Deze soep is op een warme zomerdag ijskoud ook heel lekker.
Makkelijkste dieettip? Zet gezond eten op ooghoogte
Door gezonde voeding op ooghoogte te zetten kun je maandelijks tot 1kg afvallen. Je eet namelijk eerst wat je ziet, ontdekten psychologen.
Eenvoudige veranderingen als het verstoppen van chocolade en chips en op die plaats gezonde voeding te zetten kunnen je mensen op dieet helpen zonder dat ze dit zelf beseffen. Het serveren van maaltijden op kleinere borden en eten in de keuken of de eetkamer in plaats van voor televisie kan je ook onbewust helpen de hoeveelheid dat je eet te beperken, zonder dat je je wilskracht op de proef stelt. 1 kg per maand Professor Brian Wansink zegt dat wanneer ons brein op andere dingen gefocust is we eten wat voor ons staat, of we nu hongerig zijn of niet. Vermijd 'eetvalkuilen' als makkelijk bereikbare junkfood. Dit kan ons helpen tot 1 kg per maand te verliezen, dat blijkt uit recent onderzoek. Zo bleek ook al dat mensen 37 procent meer vloeistof gieten in een kort, breed glas dan in een lang, dun glas.
Onbewust Uit een een andere test met 60 mensen die soep aten, bleek dat wanneer de proefpersonen stiekem een tweede portie kregen toen ze naar toilet waren, ze 73 procent meer aten zonder dit te beseffen. Professor Wansink besluit: "De meeste van ons hebben een erg chaotisch leven, ze hebben de tijd niet om zich te kunnen concentreren op elke hap die ze naar binnenspelen en zichzelf af te vragen of ze voldaan zijn. Het geheim is je omgeving te veranderen zodat dit met jou meewerkt in plaats van je tegen te werken."