Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
08-08-2011
osso bucco milanese.
Vakantie op je bord; Italië met de klassieke Osso bucco milanese.
Voor 4 personen
- 4 dikke sneden kalfsschenkel (3-4 cm dik), 2 el bloem, 4 el olijfolie - 50 gram boter, 1 middelgrote ui, in dunne ringen gesneden. - 1 geraspte wortel, 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes gesneden. - 1 literblik gehakte tomaten, of 6 verse tomaten, gepeld en gehakt. - 1 el tomatenpuree, 1/2 liter witte wijn, 1/2 liter kippe- of rundsbouillon - peper en zout, 10 cl vermouth (type Cinzano)
Voor de gremolata - schil van een ongespoten citroen - 8 takjes platte peterselie, fijngehakt, 3 teentjes look, fijngehakt
Osso bucco Milanese Vraag de slager dikke plakken kalfsschenkel te zagen en waak erover dat er flink wat vlees rond het bot zit. Geef enkele sneetjes in het vlies rond het vlees, dat verhindert dat je vlees gaat opkrullen tijdens het afbakken.
Doe de bloem samen met wat peper en zout in een plastic of papieren zak. Doe de schenkels in de zak en schud ermee tot het vlees onder een laagje bloem zit. Verhit intussen de olie in een pan en voeg de boter toe wanneer de olie heet is. Bak de plakken vlees kort aan beide kanten (ook de zijkanten) aan tot ze bruin zijn.
Haal het vlees uit de pan en leg apart op een bord of schaal. Fruit de uit, wortel en selder in een kookpot met dikke bodem tot ze glazig zijn. Voeg er dan de tomaten, tomatenpuree, wijn en bouillon bij. Als die saus kookt, doe je de stukken kalfsschenkel er bij. Laat het geheel anderhalf tot twee uur sudderen op een laag vuur, het deksel half op de pot. Voeg er op het einde een glaasje vermouth bij, kruid af met peper van de molen en zout.
Osso bucco is niet compleet zonder de gremolata, een mix van smaakversterkers citroenschil, look en peterselie. Deze mengeling, die strooibaar als geraspte kaas hoort te zijn, is ook bij tal van pastabereidingen een smaakvolle aanvulling.
Hak de peterselie fijn, net als de look. Schil de citroen met een dunschiller en hak de schil fijn. Vermeng de drie ingrediënten en bestrooi de osso bucco vlak voor het serveren. Zet een potje met gremolata op tafel, zodat iedereen er naar eigen smaak kan bijnemen.
Osso bucco Milanese wordt traditioneel geserveerd met risotto Milanese, het kan ook eenvoudig met al dente gekookte tagliatelle of zelfs met zelfgebakken ciabatta.
Tip: Je zal merken dat je flink wat saus overhoudt, en het is zonde die weg te gooien. Vries ze in voor een snelle maaltijd later. Koop dan bijvoorbeeld enkele kip- of kalkoenfilets die je, net als de kalfsschenkels, aanbakt en ongeveer 40 minuten zacht laat sudderen in de saus.
2 el verse gehakte munt, 350 g couscous, 500 g lamskoteletjes
Bereiding
Maak de bonen schoon en kook ze in kokend water in 10-15 minuten gaar. Afgieten. Voeg 1 el sesamzaad en een bouillonketeltje vlees toe, laat het smelten en schep het erdoor.
Pel ondertussen de knoflook. Knijp de knoflook fijn. Snijd de lente-uitjes in ringetjes en de tomaten in kleine stukjes.
Verhit 2 el olie in een steelpan en bak hierin de lente-ui en 1 tl knoflook gedurende 1 minuut. Voeg een bouillonketeltje vlees toe, laat het smelten en schep het erdoor. Schep de helft van het uienmengsel uit de pan en houd het apart voor de couscous. Roer de stukjes tomaat door het lente-uienmengsel in de pan. Laat de saus op een matig vuur gedurende 10 minuten pruttelen. Geregeld roeren. Voeg peper naar smaak en 1 el munt toe.
Bereid in de tussentijd de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de rest van het lente-uienmengsel erdoor.
Kruid de lamskoteletjes met wat peper, wat zout, de rest van de knoflook, het sesamzaad en de munt. Bestrijk ze met wat olie. Grill de koteletjes in een hete grillpan in ca. 3 minuten aan elke kantbruin, ze zijn dan rosé van binnen.
Verdeel de couscous over 4 warme borden, schep de boontjes ernaast, leg de koteletjes erbij en schep er wat saus over. Geef de rest van de saus erbij.
Voor 6 personen: 6 middelgrote vastkokende aardappelen (Charlotte of Exquisa) 2 el lichte room (20% vetgehalte), 1 el boter grofgemalen zwarte peper, fleur de sel de Camargue 180 g versgepelde grijze garnalen
Schil de aardappel en kook ze beetgaar. Prak fijn met een vork en meng er de room en boter onder. Kruid met peper en zout. Maak in het midden van 6 kleine bordjes met een metalen ring een torentje van aardappel. Duw er met een ei een kuiltje in en strooi er de garnalen over en rond.
Tip; Je kan de garnalen vervangen door een andere vissoort, zoals rivierkreeftjes of gerookte zalm.Gebruik dille als afwerking.
Recept: Jan Demonie (Ode aan Wim Vandamme) bron; knackweekend.rnews.be
- Wil je al het goede halen uit citroen? Gebruik het sap of het vruchtvlees onmiddelijk na het persen of snijden.
- Zin in een verfrissende, opwekkende drank? Pers een aantal citroenen, meng met water en doe er wat ijsblokjes bij. Klaar! Als je daar nog wat suiker bij doet (niet te veel!) heb je een super sportdrank die je nieuwe energie geeft.
- Kies je citroenen met zorg: ze moeten zwaar en stevig zijn, hun kleur felgeel, en hun schil moet glanzen.
- Citroen kan je een week bewaren in open lucht; in een groentebak in je koelkast bewaart hij twee weken tot zelfs een maand.
- Een beetje citroensap zorgt ervoor dat groenten en fruit niet verkleuren. Afgelopen dus met die bruine appels, avocado's en bananen.
- Een beetje citroensap in een marinade zorgt ervoor dat vlees en vis malser worden, of gaart ze zelfs een beetje voor.
- Heb je geen azijn meer om vinaigrette te maken? Vervang de azijn door citroen.
bron; yunomi.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:citroen,
Zongedroogde-tomatensoepje met rauwehamstengels
Zongedroogde-tomatensoepje met rauwehamstengels
Dit is een hapje voor als het eens vlug moet gaan!
Voor 6 personen
1 pot (500 g) Bertolli Pastasaus Zongedroogde tomaten
Breng de pastasaus met 4 dl water aan de kook. Pureer 2 min. met een staafmixer. Voeg naar smaak peper en zout toe. Hak de peterselie fijn. Halveer de plakjes ham en draai ze om de bovenkant van de soepstengels.
Schenk de soep in 6 soepkommen of 12 kleine glaasjes. Schenk in elk een theelepel olijfolie en bestrooi met de peterselie. Zet de soepkommen of glaasjes op bordjes en leg de soepstengels erbij.
Tip; Deze soep is op een warme zomerdag ijskoud ook heel lekker.
Makkelijkste dieettip? Zet gezond eten op ooghoogte
Door gezonde voeding op ooghoogte te zetten kun je maandelijks tot 1kg afvallen. Je eet namelijk eerst wat je ziet, ontdekten psychologen.
Eenvoudige veranderingen als het verstoppen van chocolade en chips en op die plaats gezonde voeding te zetten kunnen je mensen op dieet helpen zonder dat ze dit zelf beseffen. Het serveren van maaltijden op kleinere borden en eten in de keuken of de eetkamer in plaats van voor televisie kan je ook onbewust helpen de hoeveelheid dat je eet te beperken, zonder dat je je wilskracht op de proef stelt. 1 kg per maand Professor Brian Wansink zegt dat wanneer ons brein op andere dingen gefocust is we eten wat voor ons staat, of we nu hongerig zijn of niet. Vermijd 'eetvalkuilen' als makkelijk bereikbare junkfood. Dit kan ons helpen tot 1 kg per maand te verliezen, dat blijkt uit recent onderzoek. Zo bleek ook al dat mensen 37 procent meer vloeistof gieten in een kort, breed glas dan in een lang, dun glas.
Onbewust Uit een een andere test met 60 mensen die soep aten, bleek dat wanneer de proefpersonen stiekem een tweede portie kregen toen ze naar toilet waren, ze 73 procent meer aten zonder dit te beseffen. Professor Wansink besluit: "De meeste van ons hebben een erg chaotisch leven, ze hebben de tijd niet om zich te kunnen concentreren op elke hap die ze naar binnenspelen en zichzelf af te vragen of ze voldaan zijn. Het geheim is je omgeving te veranderen zodat dit met jou meewerkt in plaats van je tegen te werken."
Maak van het kookvocht van mosselen een gebonden pastasaus zonder (al te veel) room of bindmiddel zoals maïszetmeel te gebruiken.
Binden kan je ook met groentenpuree. Zo zou je de groenten van de mosselen zeer fijn kunnen mixen (in een Thermomix). Je bekomt dan een gebonden massa, dat als bindmiddel voor saus kan dienen. Aardappelpuree, wortelpuree, selderpuree, knolselderpuree....Groenten opkoken, mixen en op smaak brengen. Een restje bloemkool, aardappelen....kan binding geven aan een saus.
Tip; Sojaroom heeft geen vetgehalte en eenmaal opgekookt dezelfde smaak als gewone room.
Italiaans gebak; Tiramisu al limone, Sbrisolona, Accademia
Luigi Biasetto, geboren in Braine-lAlleud nabij Waterloo maar uitgeweken naar het land van hun voorvaderen, werd in 1997 Wereldkampioen Banketbakker. Tien jaar later kreeg zijn patisserie-met-bar in Padua, die hij runt met broer Alessandro, de titel Beste van Italië.
De broers hebben een filiaal in de Ukkelse wijk Sint-Job. Net als in Italië kun je binnenwippen voor een espresso met een croissant of een luxebroodje erbij. Of je kunt aan een tafeltje een van de tientallen minitaarten degusteren die in de toonbank staan uitgestald. Uiteraard kun je ook lekkers kopen voor thuis.
Tiramisu al limone
Ingrediënten
Biscuit de Savoie: 30 g eiwit, 30 g griessuiker, 30 g eigeel 20 g bloem, 30 g zetmeel, Poedersuiker
Sprenkelvocht: 15 g suiker, 40 g water, 25 g limoncello
Voor de crémeux: 185 g room, 32 g fijne griessuiker, 21 g citroensap, zeste van 1/2 citroen
Bereidingswijze
Sprenkelvocht: breng het water met de suiker aan de kook. Laat de siroop afkoelen en doe er dan de limoncello bij.
Biscuit: klop het eiwit met de suiker heel stijf. Klop er met de garde het eigeel door en vervolgens met de spatel de al met suiker gemengde bloem. Strijk een laagje van 1 cm uit op bakpapier. Bestrooi met poedersuiker en zet 5 minuten in de oven op 250°C. Snij in stukken wanneer de biscuit gaar is.
Crémeux: breng de room met de suiker aan de kook. Doe er het citroensap en de zeste bij. Laat afkoelen tot 24°C zonder te roeren.
Afwerking: besprenkel de biscuit met de limoncellomengeling en bestrijk met crème.Versier naar smaak, bijvoorbeeld met bloemsuiker en citroenzeste.
Sbrisolona
Nodig: 200 g patisseriebloem, 15 g maisgriesmeel, 1/2 pakje gist in poeder 150 g koude boter in blokjes, zeste van 1/2 citroen en van ½ sinaasappel 75 g niet-geraffineerde rietsuiker, 75 g amandelen, grofgehakt zout, vanillepoeder, 1 eigeel
Bereidingswijze
Meng in een glazen kom de bloem, het maisgries en de gist. Meng er met de toppen van de vingers de boter door en kneed tot een korrelige pasta. Voeg ook de citruszestes toe die vooraf gemengd zijn met de rietsuiker. Meng vervolgens de amandelen door de pasta, een snuifje zou en de vanille. Eindig met het eigeel.
Giet in een bakvorm van 18 cm diameter, zonder aan te drukken. Zet 30 à 40 minuten in de oven op 170°C.
Accademia
Voor een taart van 800 g: 250 g poedersuiker, 150 g boter, zacht gemaakt,2 hele eieren (van 60 g) 1 eigeel, 60 g verse melk, 20 g gesuikerde geconcentreerde melk 30 g vruchtvlees van citroen, 1 snuifje zout, 120 g patisseriebloem 60 g amandelpoeder, 8 g bakpoeder, 25 g limoncello (of andere citroenlikeur) 1 à 2 zestes van geraspte citroen 1 vanillestokje, in tweeën gespleten en uitgeschraapt
Bereidingswijze
Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenrobot (of mixer). Mix tot u een homogene pasta verkrijgt, maar niet langer anders wordt de cake te compact. Laat enkele minuten rusten.
Beboter een tulbandvorm, bestrooi met bloem (gebruik geen maizena maar meel van hard graan of voor polenta) en vul met het deeg. Bak 45 à 50 minuten in een heteluchtoven op 170 à 175°C. Ontvorm op vetvrij papier. Bestrooi voor het opdienen royaal met poedersuiker.
Adres: Biasetto, Waterloosesteenweg 1201, 1180 Ukkel. 02 375 93 55. info@biasetto.com. Open 7 dagen op 7, van 7 tot 19u.
Serveer ze op de salontafel of op een bijzettafeltje. U kunt ze ook aan tafel serveren als een eerste voorgerecht. Voor 6 personen: het beslag voor de blini's: 4 dl melk, 15 g verse gist, 250 g tarwebloem, 100 g boekweitbloem 3 eieren, een snuifje zout, 50 g gesmolten boter, olie om te bakken.
75 g kaviaar, 1 potje zure room, 12 vrij kleine plakjes gerookte zalm
foto; libelle.be Bereidingswijze
Los de gist op in een beetje warme melk. Meng de twee bloemsoorten, breek er de eieren in en voeg het zout toe. Voeg beetje bij beetje de opgeloste gist en de rest van de melk toe en roer alles tot een glad beslag. Voeg daarna de gesmolten boter toe, dek het beslag af met een doek en laat het 2 uur rijzen op een warme plaats.
Bak van het beslag pannenkoekjes in een kleine koekenpan en houd ze warm. Serveer de pannenkoekjes dampend warm op een schaal. Geef er apart de kaviaar, de licht opgeklopte zure room en de gerookte zalm bij. Iedere gast belegt zijn blini's met een garnituur naar keuze.
Tip; Blini's kunnen dienen als een uitgebreide aperitiefhapje De kaviaar kunt u uiteraard vervangen door zalm- of lompviseitjes. In de betere supermarkt vindt u ook kant-en-klare blini's die u alleen moet opwarmen.
Andere mogelijke garnituren: reepjes gerookte haring of forel, takjes dille, gebakken paddestoelen...
Linzen en bonen doen het risico op darmkanker dalen
Linzen en bonen doen het risico op darmkanker dalen
Het eten van peulvruchten, bruine rijst, bladgroenten en gedroogd fruit doet het risico op darmkanker dalen. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Loma Linda universiteit in Californië.
De onderzoekers stelden vast dat het eten van peulvruchten (zoals linzen of bonen) de kans op poliepen met één derde doet dalen. Deze gezwellen kunnen kanker veroorzaken wanneer ze zich in de buurt van de darmen ontwikkelen.
Onderzoek De studie gebruikte de gegevens van zo'n 3.000 mensen die 25 jaar geleden hun voedingsgewoonten begonnen op te tekenen. Bij een recent opvolgingsonderzoek werd gefocust op het ontstaan van poliepen, die zich bij ongeveer één zesde van de deelnemers ontwikkelden. Het opvallendste resultaat was dat peulvruchteneters minder snel poliepen kregen en dus minder vatbaar waren voor darmkanker.
Gedroogd fruit Er werd ook vastgesteld dat één keer per week bruine rijst eten het risico op darmkanker met één vijfde doet dalen. Gekookte bladgroenten en gedroogd fruit bleken dan weer goed te zijn voor een daling van het risico met één vierde. Volgens onderzoeksleidster dr. Tantamango is het hoge vezelgehalte in deze voedingsmiddelen een ideaal wapen in het gevecht tegen darmkanker. (lbs)
Voor vier personen: 600 g koolvis of kabeljauw,zonder graten, 3 eieren 3 dl slagroom, 100 g verse zalm of zalmforel in blokjes gesneden 1/2 dl gehakte verse kruiden (dille, peterselie), zout, witte peper boter ,olijfolie, 6 à 8 preistengels, currysaus met uien en appels
Bereidingswijze
Hak het visvlees grof en kruid met zout en peper. Klop de eieren los met de slagroom. Roer dit mengsel beetje bij beetje door het gehakte visvlees en voeg vervolgens de stukjes zalm en de gehakte kruiden toe. Bedek het visgehakt met aluminiumfolie en laat alles een halfuur rusten.
Versnijd de schoongemaakte prei en stoof de groente in boter. Bereid de currysaus;versneden uien met currypoeder in boter stoven, bloem door de uien mengen, begieten met bouillon, laten koken en geraspte appel toevoegen.
Vorm visballetjes en bak deze 5 à 6 minuten aan beide kanten in een mengsel van boter en olijfolie. Dien de warme balletjes op met prei en currysaus.
Voor 4 personen: 8 makreelfilets, 2 el olijfolie, zwarte peper en zeezout 10 ontpitte, gedroogde dadels, koriander
Voor de yoghurtsaus: 1 dl romige Griekse yoghurt, een scheut karnemelk 1 gehalveerde teen knoflook, peper en zout, cayennepeper
Voor de komkommersalade: 1 geschilde en in staafjes gesneden komkommer 16 fijngesneden muntblaadjes, 2 fijngehakte lente-uien ½ fijngehakte Spaanse rode peper, citroensap olijfolie, zwarte peper en zeezout
Bereidingswijze
Maak eerst de yoghurtsaus: meng alle ingrediënten onder elkaar en laat trekken. Meng de ingrediënten voor de komkommersalade luchtig onder elkaar en laat minstens 1 u. rusten.
Kruid de makreelfilets met peper en zout en bestrijk het vel met olijfolie. Bak de filets net gaar in olijfolie. Snij de dadels fijn en verdeel ze samen met de koriander tussen de makreelfilets.
Schik op 4 borden en serveer met de komkommersalade. Werk af met de yoghurtsaus.
Dit recept kan makkelijk op voorhand gemaakt worden.
Voor 4 personen: 6 grote el advocaat, 3 eieren, 2 el suiker 4 el mascarpone, 150 g rode bessen of frambozen
Bereidingswijze
Meng de advocaat, de eierdooiers en de suiker met een klopper. Doe de mascarpone erbij en roer goed. Klop het eiwit stijf en meng voorzichtig door het dooiermengsel. Verdeel het mengsel over vier glazen. Versier met rode bessen of frambozen en zet in de ijskast.
Tip; Maak dit een dag van te voren. Nu lekker met braambessen.
Voor 6 personen 350 g tortelini, of penne, 200 g tonijn of makreel op olijfolie, of makreel met olijfolie uit een pot) 50 g gedroogde tomaten op olijfolie, 50 g zwarte taggiasca-olijven, ontpit, 50 g kappertjes op zout, ontzouten 2 eetlepels gedroogde oregano, 250 g kerstomaatjes, ½ bosje basilicum, ½ bosje peterselie, Extra vergine olijfolie, Zout een peper uit de molen
Bereiding:
1. Snijd de kerstomaatjes doormidden en bestrooi ze met zout. Hak de gedroogde tomaten, de olijven, de kruiden en de kappertjes grof.
2. Meng al deze ingrediënten met 4 eetlepels olijfolie, oregano, zout en peper.
3. Kook de penne of tortelini beetgaar, laat ze uitlekken en houd ze even onder de koude kraan om de garing te stoppen. Leg ze op een plaat en meng ze met wat olie zodat ze niet kleven.
4. Doe de pasta bij de groenten en meng goed. Doe er de grove stukken tonijn/makreel en zo nodig nog wat olijfolie bij . Breng op smaak.
Burger - 600 g kippengehakt, 1 ui, 1 teentje knoflook - 4 el gehakte dragon, 1 el olijfolie, peper en zout
Garnituur - 4 witte broodjes met maanzaad, 5 el mayonaise, - 5 el mosterd, ¼ ijsbergsla, enkele blaadjes rucola - 12 gezouten ansjovisfilets, 100 g parmezaanschaafsels
Bereiding 1. Snipper de ui en de knoflook. Voeg deze samen met de dragon bij het gehakt. 2. Kruid met peper en zout. Gebruik niet te veel zout, want er komt nog ansjovis aan te pas. 3. Roer om. Vorm 4 burgers. Bak ze in de olijfolie. 4. Meng de mosterd en de mayonaise. 5. Snij de ijsbergsla fijn. Was de rucola. 6. Stel de burger samen. Snij de broodjes in twee en beleg met ijsbergsla, burger, rucola, 3 ansjovisfilets, mosterdmayonaise en parmezaan.
CNN heeft zich tot taak gesteld de vijftig lekkerste gerechten ter wereld op te lijsten. De nieuwszender maakt daarbij geen melding van Belgische chocolade (hoewel de Mexicaanse op nummer drie staat), mosselen met friet of Gentse Waterzooi, maar liet zich wel verleiden door Spaanse paella (47), Canadese poutine (44), Duitse marsepein (40), Britse fish 'n chips (33) en de Franse croissant (21).
De Duise hamburger staat zelfs op de zesde plaats. Frietjes werden schandelijk over het hoofd gezien, evenals een boterham met Nutella en varkenskaakjes met witloof en gueuze. Of welk gerecht had u in de lijst willen zetten?
Wie de winnaar, zeg maar het lekkerste dat de wereld te bieden heeft, wil proeven, kan het komende weekend terecht op de Thai Street Food Market in Gent. Meer info daarover vind je hier. De volledige lijst van CNN doet je hier watertanden. (lb)
In de supermarkt vinden we nog veel de vertrouwde riojas.
Riojas passen goed bij geroosterd vlees, bij de smaakvolle Spaanse charcuterie en bij harde gerijpte kazen.
Een selectie van zes rioja's
Marqués de Cáceres, Rioja Crianza 2006 Gevulde kleur met een open rand en een evolutietoets naar zacht rood. Houtgedragen neus, met bijkomend fijne ceder en tabak. De smaak is gebonden met fijne tannines, karaktervol. Erg goede wijn. Carrefour: 8,39 euro.
Ibericos, Rioja Crianza 2006, Familia Torres Heel goede kleurconcentratie met een evolutietoets en wat spanning van de houtlagering. De neus is goed en fijn verweven met hout en rood fruit. De smaak is goed, levendig en fris met wat ruwheid in de tannines. Goede tafelkwaliteit. Delhaize: 8,79 euro.
Torre Aldea, Rioja 2010 Gevulde kleur met een jonge paarse nuance. Frisse neus van mooi rood fruit. Zacht evenwicht in de smaak. Modern en aangenaam. Goede wijn. Colruyt: 3,59 euro.
Marqués de Càceres, Rioja Crianza 2007 Goed gevulde, stevige rode kleur met een kleine evolutietoets. De neus is minder fijn dan die van de 2006 met meer rondeur. Smaak met goede lengte maar wat scherp en ruw in de tannines. Carrefour: 9,38 euro.
Coto de Imaz, Rioja 2004 Reserva Goede open kleur, zachtrood met een evolutietoets. De neus is stevig met gezond oud hout en secundair. De smaak is een beetje oud en ook wat fijn-dun. Colruyt: 8,98 euro.
Castillo San Lorenzo, Rioja 2010 Normale kleurconcentratie met een nuance van jong. Neus met fijn rood fruit (framboos) en kruidigheid. Karaktervolle smaak met eigenheid en finesse. Goede wijn. Delhaize: 4,39 euro.
Meer over Spaanse wijn
Zoals Bordeaux weet ook Spanje van de temperatuursprong ten gevolge van de opwarming van het klimaat. Onversterkte wijnen van 15 tot 16 volumeprocent alcohol zijn geen zeldzaamheid meer. In het beste geval is de alcoholcharge met goed fruit ingepakt en versmelt ze in het geheel. Maar heel dikwijls is (was) er fruit tekort en dan komt er een branderige opstoot op het eind van de smaaksequens. Als de wijn dan ook nog te warm geschonken wordt - wat vaak gebeurt - gaat de alcohol het boeket domineren en dan is het alsof men bij een distilleerketel staat.
Maar zelfs wanneer alles redelijk in evenwicht is, als alcohol, fruit en tannines op elkaar zijn afgestemd, dan nog schuiven dergelijke wijnen op in de richting van port, want de combinatie alcohol-fruit draagt bij tot een algemene zoete impressie. Daarom zijn deze wijnen minder universeel geschikt voor aan tafel. Eten met port is ook niet simpel en geraakt dikwijls niet verder dan de eeuwige stilton. Door de hoge zoeterige lading gaan deze wijnen bovendien vlug vervelen: het smaakverzadigingspunt is snel bereikt. Het zijn die flessen die na de maaltijd halfvol op tafel blijven staan.
In Spanje weet men dat uiteraard ook. Na de technische ontwikkelingen van de jaren tachtig kwam er een evolutie op gang van het type oxidatieve, fruitarme en alcohol- en houtbeladen traditionele wijn naar fruit en levendigheid. Dankzij de hoge potentiële concentratie kon finesse en elegantie gegenereerd worden door het temmen van de overvloed en niet, zoals vaak in Bourgogne, door opgelegde magerheid en schraalheid van te hoge rendementen.
Samen met deze indringende stijlverandering trad de renaissance op van een reeks aloude appellations - niet alleen Rioja, Cava en Jerez, maar vooral Somontano, Priorat, La Mancha en de spectaculaire expansie van Ribera del Duero. Ook een serie lokale druivensoorten werden herboren, zoals graciano, bobal, mencia, cariñena, garnacha, monastrell, albariño, verdejo en godello om er maar enkele te noemen. Echte authenticiteit kan alleen komen van druiven met een regionale verankering.
Herwig Van Hove
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES Tags:Castillo San Lorenzo, Coto de Imaz, Marqués de Càceres, Torre Aldea, Ibericos, Rioja Crianza, Marqués de Cáceres,
Tien restaurants met een uitzonderlijk terras
Tien restaurants met een uitzonderlijk terras
Eten op een terras kan meer zijn dan de obligate garnaalkroketten of croque-monsieur. Tien eethuizen met een verzorgde keuken en een uitzonderlijk terras.
Aen De Kerck van Melvere Historische vierkantshoeve in idyllische setting. Eerlijke productkeuken met klassieke bereidingen, gebracht op een herkenbare, hedendaagse manier.
St. Godfriedstraat 15, 3800 Sint-Truiden, 011/68.39.65. Zaterdagmiddag, zondagavond, maandag en dinsdagavond gesloten.
Au Bain Marie Villa uit de jaren dertig getekend door Henry Van de Velde, in smaak en prijs een toegankelijke keuken. Vanuit de eetzaal en het riante terras heeft men zicht op de Leie.
Benoit & Bernand Dewitte Idyllisch gelegen, bij mooi weer waant men zich in de Provençe. Het restaurant kwam in de schuur van de hoeve en kreeg een gestileerd landelijke inrichting. De broers brengen klassieke, verzorgde gerechten met Zuid-Franse invloeden. Aperitief en koffie op het terras.
Beertegemstraat 52, 9750 Zingem-Huise, 09/384.56.52. Zaterdagmiddag, zondagavond en maandag gesloten.
Bernardin Aangenaam stadsrestaurant met hedendaagse inrichting en zichtbare keuken. Smakelijke, ongecompliceerde gerechten. Ommuurde binnenplaats met terras.
Sint-Jakobsstraat 17, 2000 Antwerpen, 03/213.07.00. Zondag en maandag gesloten.
Figaro Elegante, gastronomische halte in een villa in het groen van de vallei van de Mombeek. Aan de achterkant is een terras met zicht op een mooie siertuin. Fijne feestgerechten met moderne accenten.
Mombeekdreef 38, 3500 Hasselt, 011/27.25.56. Maandag en woensdag gesloten.
Het Gebaar Het lunchrestaurant heeft zijn onderkomen in de chalet van de botanische kruidtuin. Koken volgens de laatste technieken. Groot zomerterras.
Leopoldstraat 24, 2000 Antwerpen, 03/232.37.10. Zondag en maandag gesloten.
Het Land Betaalbare marktkeuken met zuiderse smaken. Achter het sfeervol ingerichte huiskamerrestaurant bevindt zich een tuin met aparte zithoeken.
Schmidstraat 39, 2590 Berlaar, 03/488.22.56. Maandag en zondag gesloten.
Hof ter Leie Wat ooit het eenvoudige huis van de veerman was, is nu een chique villa gedecoreerd in Engelse countrystijl. Het betoverende zicht op de Leie is gebleven en daar betaalt men graag wat meer voor.
Baarle-Frankrijkstraat 90, 9830 Sint-Martens-Latem, 09/281.05.20. Maandag en dinsdag gesloten.
Pastorie Klassiek getinte gastronomie in knus ingerichte oude pastorie met aan de achterkant een terras met zicht over goed onderhouden siertuin.
Plaats 2, 2460 Lichtaart, 014/55.77.86.
Restaurant Patyntje Bestaat sinds 1928 en is ondergebracht in een villa met koloniale allure aan de oevers van de Leie. De formule is smakelijk eten zonder stijfheid tegen een verteerbare prijs. Terras op het bordes.
Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN Tags:Restaurant Patyntje, Pastorie, Hof ter Leie, Het Land, Het Gebaar, Figaro, Bernardin, Benoit & Bernand Dewitte, Au Bain Marie, Aen De Kerck van Melvere,
Koken met de beste kok ter wereld
Koken met de beste kok ter wereld
Het kijk- en kookboek over Noma, het beste restaurant ter wereld, is in het Nederlands vertaald.
Voor wie al lezend wil proeven van de keuken van René Redzepi, de beste kok van de wereld, is er nu een vertaalde versie van het uit 2010 daterende werk Noma, Time and Place in Nordic Cuisine. Het mooie en interessante kijk-, lees- en kookboek handelt over de voedselfilosofie en creativiteit van de getalenteerde en bescheiden Deense topchef. Hij doet zijn verhaal en illustreert zijn visie via negentig verbluffende recepten met als uitgangspunt alleen ingrediënten van lokale bronnen. Het boek bevat zon tweehonderd fotos, van ingrediënten, leveranciers en Scandinavische landschappen.
Noma, tijd en plaats in de Nordic Keuken, Kosmos Uitgevers en Linkeroever Uitgevers, 49,95 euro.
Zomerpuddinkjes met cointreau en vanillemascarpone
Zomerpuddinkjes met cointreau en vanillemascarpone
De rode aalbes is een onvervalst zomerfruit. Lekker in een Engelse summer pudding, een smaakvol nagerecht van rode aalbessen en frambozen (soms ook bosbessen, zwarte aalbessen of kersen) in een zacht omhulsel van wit brood. Door een gewicht op de puddinkjes te plaatsen en ze een nacht te laten rusten, sijpelt het sap van de vruchten in het brood. Met een knalrode pudding als resultaat. Dit lichte, fris smakende dessertje is heerlijk met gesuikerde slagroom of mascarpone erbij.
Voor 4 personen: 300 g rode aalbessen, 450 g frambozen, 200 g suiker 1 groot briochebrood, gesneden, 2 el cointreau
Voor de mascarpone: 250 g mascarpone, zaadjes van 1 vanillestokje, 2 el poedersuiker
Bereidingswijze
Maak het fruit schoon en doe in een pan met de suiker. Verwarm zacht tot de sappen vrijkomen. Laat het fruit uitlekken in een vergiet. Vang de siroop op en roer er de cointreau onder. Snij de korsten van het briochebrood. Steek 4 rondjes uit het brood en halveer de rest van de sneden in de lengte.
Bekleed er de bodem en randen van 4 puddingvormpjes van 1,5 dl inhoud mee. Schep er het fruit in, plooi er het brood over en dek af met plasticfolie. Zet er een gewicht op en laat een nacht rusten in de koelkast. Pureer en zeef de rest van het fruit en de siroop. Meng de ingrediënten voor de vanillemascarpone.
Draai de puddinkjes de volgende dag uit en serveer met de saus en mascarpone.
Tip: dit gerechtje kan ook met gewoon witbrood bereid worden, maar gebruik dan wel een zoutloos brood.