Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
03-08-2011
De lekkerste wereldgerechten volgens CNN
De lekkerste wereldgerechten volgens CNN
De Thaise Massaman curry.
CNN heeft zich tot taak gesteld de vijftig lekkerste gerechten ter wereld op te lijsten. De nieuwszender maakt daarbij geen melding van Belgische chocolade (hoewel de Mexicaanse op nummer drie staat), mosselen met friet of Gentse Waterzooi, maar liet zich wel verleiden door Spaanse paella (47), Canadese poutine (44), Duitse marsepein (40), Britse fish 'n chips (33) en de Franse croissant (21).
De Duise hamburger staat zelfs op de zesde plaats. Frietjes werden schandelijk over het hoofd gezien, evenals een boterham met Nutella en varkenskaakjes met witloof en gueuze. Of welk gerecht had u in de lijst willen zetten?
Wie de winnaar, zeg maar het lekkerste dat de wereld te bieden heeft, wil proeven, kan het komende weekend terecht op de Thai Street Food Market in Gent. Meer info daarover vind je hier. De volledige lijst van CNN doet je hier watertanden. (lb)
In de supermarkt vinden we nog veel de vertrouwde riojas.
Riojas passen goed bij geroosterd vlees, bij de smaakvolle Spaanse charcuterie en bij harde gerijpte kazen.
Een selectie van zes rioja's
Marqués de Cáceres, Rioja Crianza 2006 Gevulde kleur met een open rand en een evolutietoets naar zacht rood. Houtgedragen neus, met bijkomend fijne ceder en tabak. De smaak is gebonden met fijne tannines, karaktervol. Erg goede wijn. Carrefour: 8,39 euro.
Ibericos, Rioja Crianza 2006, Familia Torres Heel goede kleurconcentratie met een evolutietoets en wat spanning van de houtlagering. De neus is goed en fijn verweven met hout en rood fruit. De smaak is goed, levendig en fris met wat ruwheid in de tannines. Goede tafelkwaliteit. Delhaize: 8,79 euro.
Torre Aldea, Rioja 2010 Gevulde kleur met een jonge paarse nuance. Frisse neus van mooi rood fruit. Zacht evenwicht in de smaak. Modern en aangenaam. Goede wijn. Colruyt: 3,59 euro.
Marqués de Càceres, Rioja Crianza 2007 Goed gevulde, stevige rode kleur met een kleine evolutietoets. De neus is minder fijn dan die van de 2006 met meer rondeur. Smaak met goede lengte maar wat scherp en ruw in de tannines. Carrefour: 9,38 euro.
Coto de Imaz, Rioja 2004 Reserva Goede open kleur, zachtrood met een evolutietoets. De neus is stevig met gezond oud hout en secundair. De smaak is een beetje oud en ook wat fijn-dun. Colruyt: 8,98 euro.
Castillo San Lorenzo, Rioja 2010 Normale kleurconcentratie met een nuance van jong. Neus met fijn rood fruit (framboos) en kruidigheid. Karaktervolle smaak met eigenheid en finesse. Goede wijn. Delhaize: 4,39 euro.
Meer over Spaanse wijn
Zoals Bordeaux weet ook Spanje van de temperatuursprong ten gevolge van de opwarming van het klimaat. Onversterkte wijnen van 15 tot 16 volumeprocent alcohol zijn geen zeldzaamheid meer. In het beste geval is de alcoholcharge met goed fruit ingepakt en versmelt ze in het geheel. Maar heel dikwijls is (was) er fruit tekort en dan komt er een branderige opstoot op het eind van de smaaksequens. Als de wijn dan ook nog te warm geschonken wordt - wat vaak gebeurt - gaat de alcohol het boeket domineren en dan is het alsof men bij een distilleerketel staat.
Maar zelfs wanneer alles redelijk in evenwicht is, als alcohol, fruit en tannines op elkaar zijn afgestemd, dan nog schuiven dergelijke wijnen op in de richting van port, want de combinatie alcohol-fruit draagt bij tot een algemene zoete impressie. Daarom zijn deze wijnen minder universeel geschikt voor aan tafel. Eten met port is ook niet simpel en geraakt dikwijls niet verder dan de eeuwige stilton. Door de hoge zoeterige lading gaan deze wijnen bovendien vlug vervelen: het smaakverzadigingspunt is snel bereikt. Het zijn die flessen die na de maaltijd halfvol op tafel blijven staan.
In Spanje weet men dat uiteraard ook. Na de technische ontwikkelingen van de jaren tachtig kwam er een evolutie op gang van het type oxidatieve, fruitarme en alcohol- en houtbeladen traditionele wijn naar fruit en levendigheid. Dankzij de hoge potentiële concentratie kon finesse en elegantie gegenereerd worden door het temmen van de overvloed en niet, zoals vaak in Bourgogne, door opgelegde magerheid en schraalheid van te hoge rendementen.
Samen met deze indringende stijlverandering trad de renaissance op van een reeks aloude appellations - niet alleen Rioja, Cava en Jerez, maar vooral Somontano, Priorat, La Mancha en de spectaculaire expansie van Ribera del Duero. Ook een serie lokale druivensoorten werden herboren, zoals graciano, bobal, mencia, cariñena, garnacha, monastrell, albariño, verdejo en godello om er maar enkele te noemen. Echte authenticiteit kan alleen komen van druiven met een regionale verankering.
Herwig Van Hove
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES Tags:Castillo San Lorenzo, Coto de Imaz, Marqués de Càceres, Torre Aldea, Ibericos, Rioja Crianza, Marqués de Cáceres,
Tien restaurants met een uitzonderlijk terras
Tien restaurants met een uitzonderlijk terras
Eten op een terras kan meer zijn dan de obligate garnaalkroketten of croque-monsieur. Tien eethuizen met een verzorgde keuken en een uitzonderlijk terras.
Aen De Kerck van Melvere Historische vierkantshoeve in idyllische setting. Eerlijke productkeuken met klassieke bereidingen, gebracht op een herkenbare, hedendaagse manier.
St. Godfriedstraat 15, 3800 Sint-Truiden, 011/68.39.65. Zaterdagmiddag, zondagavond, maandag en dinsdagavond gesloten.
Au Bain Marie Villa uit de jaren dertig getekend door Henry Van de Velde, in smaak en prijs een toegankelijke keuken. Vanuit de eetzaal en het riante terras heeft men zicht op de Leie.
Benoit & Bernand Dewitte Idyllisch gelegen, bij mooi weer waant men zich in de Provençe. Het restaurant kwam in de schuur van de hoeve en kreeg een gestileerd landelijke inrichting. De broers brengen klassieke, verzorgde gerechten met Zuid-Franse invloeden. Aperitief en koffie op het terras.
Beertegemstraat 52, 9750 Zingem-Huise, 09/384.56.52. Zaterdagmiddag, zondagavond en maandag gesloten.
Bernardin Aangenaam stadsrestaurant met hedendaagse inrichting en zichtbare keuken. Smakelijke, ongecompliceerde gerechten. Ommuurde binnenplaats met terras.
Sint-Jakobsstraat 17, 2000 Antwerpen, 03/213.07.00. Zondag en maandag gesloten.
Figaro Elegante, gastronomische halte in een villa in het groen van de vallei van de Mombeek. Aan de achterkant is een terras met zicht op een mooie siertuin. Fijne feestgerechten met moderne accenten.
Mombeekdreef 38, 3500 Hasselt, 011/27.25.56. Maandag en woensdag gesloten.
Het Gebaar Het lunchrestaurant heeft zijn onderkomen in de chalet van de botanische kruidtuin. Koken volgens de laatste technieken. Groot zomerterras.
Leopoldstraat 24, 2000 Antwerpen, 03/232.37.10. Zondag en maandag gesloten.
Het Land Betaalbare marktkeuken met zuiderse smaken. Achter het sfeervol ingerichte huiskamerrestaurant bevindt zich een tuin met aparte zithoeken.
Schmidstraat 39, 2590 Berlaar, 03/488.22.56. Maandag en zondag gesloten.
Hof ter Leie Wat ooit het eenvoudige huis van de veerman was, is nu een chique villa gedecoreerd in Engelse countrystijl. Het betoverende zicht op de Leie is gebleven en daar betaalt men graag wat meer voor.
Baarle-Frankrijkstraat 90, 9830 Sint-Martens-Latem, 09/281.05.20. Maandag en dinsdag gesloten.
Pastorie Klassiek getinte gastronomie in knus ingerichte oude pastorie met aan de achterkant een terras met zicht over goed onderhouden siertuin.
Plaats 2, 2460 Lichtaart, 014/55.77.86.
Restaurant Patyntje Bestaat sinds 1928 en is ondergebracht in een villa met koloniale allure aan de oevers van de Leie. De formule is smakelijk eten zonder stijfheid tegen een verteerbare prijs. Terras op het bordes.
Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN Tags:Restaurant Patyntje, Pastorie, Hof ter Leie, Het Land, Het Gebaar, Figaro, Bernardin, Benoit & Bernand Dewitte, Au Bain Marie, Aen De Kerck van Melvere,
Koken met de beste kok ter wereld
Koken met de beste kok ter wereld
Het kijk- en kookboek over Noma, het beste restaurant ter wereld, is in het Nederlands vertaald.
Voor wie al lezend wil proeven van de keuken van René Redzepi, de beste kok van de wereld, is er nu een vertaalde versie van het uit 2010 daterende werk Noma, Time and Place in Nordic Cuisine. Het mooie en interessante kijk-, lees- en kookboek handelt over de voedselfilosofie en creativiteit van de getalenteerde en bescheiden Deense topchef. Hij doet zijn verhaal en illustreert zijn visie via negentig verbluffende recepten met als uitgangspunt alleen ingrediënten van lokale bronnen. Het boek bevat zon tweehonderd fotos, van ingrediënten, leveranciers en Scandinavische landschappen.
Noma, tijd en plaats in de Nordic Keuken, Kosmos Uitgevers en Linkeroever Uitgevers, 49,95 euro.
Zomerpuddinkjes met cointreau en vanillemascarpone
Zomerpuddinkjes met cointreau en vanillemascarpone
De rode aalbes is een onvervalst zomerfruit. Lekker in een Engelse summer pudding, een smaakvol nagerecht van rode aalbessen en frambozen (soms ook bosbessen, zwarte aalbessen of kersen) in een zacht omhulsel van wit brood. Door een gewicht op de puddinkjes te plaatsen en ze een nacht te laten rusten, sijpelt het sap van de vruchten in het brood. Met een knalrode pudding als resultaat. Dit lichte, fris smakende dessertje is heerlijk met gesuikerde slagroom of mascarpone erbij.
Voor 4 personen: 300 g rode aalbessen, 450 g frambozen, 200 g suiker 1 groot briochebrood, gesneden, 2 el cointreau
Voor de mascarpone: 250 g mascarpone, zaadjes van 1 vanillestokje, 2 el poedersuiker
Bereidingswijze
Maak het fruit schoon en doe in een pan met de suiker. Verwarm zacht tot de sappen vrijkomen. Laat het fruit uitlekken in een vergiet. Vang de siroop op en roer er de cointreau onder. Snij de korsten van het briochebrood. Steek 4 rondjes uit het brood en halveer de rest van de sneden in de lengte.
Bekleed er de bodem en randen van 4 puddingvormpjes van 1,5 dl inhoud mee. Schep er het fruit in, plooi er het brood over en dek af met plasticfolie. Zet er een gewicht op en laat een nacht rusten in de koelkast. Pureer en zeef de rest van het fruit en de siroop. Meng de ingrediënten voor de vanillemascarpone.
Draai de puddinkjes de volgende dag uit en serveer met de saus en mascarpone.
Tip: dit gerechtje kan ook met gewoon witbrood bereid worden, maar gebruik dan wel een zoutloos brood.
1 Knorr Bouillonketeltje Vlees, extra rucola, cocktailprikkers
Bereiding
Bestrooi de lapjes rundvlees met versgemalen peper, zout, parmezaan, pijnboompitten en peterselie. Rol de lapjes op en maak ze vast met een cocktailprikker. Laat de rolletjes in een hoge steelpan bruinen in olijfolie. Haal ze uit de pan en hou ze apart.
Stoof vervolgens de ui en de knoflook in het braadvocht. Voeg de tomaten toe. Schraap het geheel goed los van de bodem, leg de rolletjes terug in en voeg de rode wijn, 200 ml water en het Knorr Bouillonketeltje Vlees toe. Laat een uurtje garen op laag vuur.
Kook de fettucine gaar. Snijd de rolletjes net voor het serveren in dunne plakjes. Serveer met de fettucine, extra parmezaan en rucola.
Weetje;WAT IS ENDVOGEL? Ik snij mijn stoofvlees zelf. Enerzijds omdat het therapeutisch is, anderzijds omdat ik dan tenminste weet wat er op mijn bord ligt. Voorgesneden stoofvlees is vaak een mengeling van vlees dat niet kan gebruikt worden als stoofvlees resultaat taai en draderig stoofvlees. In de volksmond gekend als soepvlees. Dus kan je twee dingen doen: of je vraagt een je slager kwaliteitsstoofvlees of je koopt een stuk endvogel en je gaat zelf met messen aan de slag. Ik opteer meestal voor dat laatste, hoewel mijn slager nog steeds een beetje vreemd opkijkt als ik hem vertel dat hij niets moet voorsnijden. Endvogel is eigenlijk het perfecte vlees om stoofvlees mee te maken. Endvogel is namelijk een schouderspier die lange tijd moet garen. Het is vrij taai vlees en eigenlijk voor niet veel anders bruikbaar. Maar en dat is toch het belangrijkste van alles, het vlees valt niet uiteen, neemt de smaken van de saus op en blijft zelf na de lange gaartijd smaken naar vlees en niet naar pulp. Bijkomend voordeel is dat endvogel goedkoper is, dan normaal stoofvlees en dat is in tijden van crisis toch ook mooi meegenomen!
Voor 4 personen: 40 g havermoutvlokken, 2 el suiker, 3 dl slagroom, 1 el poedersuiker, 2 el rozenlikeur, 4 flinke el rozengelei of -confit, 125 g rode aalbessen
Voor de aalbessenpasta: 250 g rode aalbessen, 50 g boter, 250 g suiker, 3 grote eieren
Bereidingswijze
Maak eerst de aalbessenpasta: verwarm de aalbessen tot ze zacht zijn. Pureer en zeef de bessen, voeg de suiker en boter toe. Klop de eieren los en zeef over de bessen. Verwarm al roerend op een laag vuur tot een smeuïge pasta ontstaat. Zet 3 u. koel weg.
Rooster de havermout, voeg de suiker toe en laat karamelliseren. Koel af. Klop de slagroom op met de poedersuiker en rozenlikeur. Verdeel de rozengelei en aalbessen over 4 glazen of kommetjes. Schep driekwart van de havermout en 4 el aalbessenpasta (bewaar de rest in de koelkast) onder de slagroom. Lepel over de aalbessen. Werk af met de rest van de havermout en werk af met een trosje gesuikerde aalbessen.
Tip: voor gesuikerde aalbessen, bestrijkt u de bessen eerst met eiwit en bestuift ze nadien royaal met suiker tot de bessen volledig bedekt zijn. Laat drogen voor u ze gebruikt. Geef eventueel haverkoekjes bij dit gerechtje.
Voor ong. 4 potten: 2 appels, 500 g aalbessen 200 g suiker, 2 dl water
Bereidingswijze
Breng het water met de suiker en de aalbessen aan de kook. Kneus de bessen lichtjes met een houten lepel. Laat 2 min. koken terwijl u blijft roeren. Voeg de in fijne blokjes gesneden appel toe, breng opnieuw aan de kook en laat nog 1 min. koken terwijl u roert. Giet vervolgens de marmelade in een pot die u pas afsluit als het mengsel afgekoeld is.
Voor ong. 4 potten: 1 kg aalbessen, 2 dl water fijne suiker, enkele takjes dragon
Bereidingswijze
Spoel de bessen en doe ze in een pan met water. Breng aan de kook en laat 15 min. koken terwijl u de bessen met een houten lepel door elkaar roert. Giet het fruit en het sap in een schone doek en laat een nacht uitlekken in een kom.
Meet de hoeveelheid uitgelekt sap en giet in een pan. Voeg per dl sap 75 g suiker toe. Laat zachtjes koken tot de massa na 15 tot 20 minuten indikt. Haal de pan van het vuur en schep het schuim weg met een lepel. Giet de gelei is een schone glazen pot, strooi er dragon op en laat afkoelen voor u de pot sluit.
Voor 4 personen - 500 g lomo de pata negra (= rug van iberico varken) - 1 bussel jonge wortelen, 100 g doperwten, 5 morielen - 200 g aardappelpuree, 3 dl gevogeltebouillon, 5 cl room - 1 dl olijfolie, zeste van 2 sinaasappelen, 3 dl palm - 1 ui, 2 dl bruine fond, peper en zout
Bereiding 1 Ontvlies de lomo, kruid met peper en zout. Gril in de keuken of buiten op de barbecue. 2 Schil de wortelen en kook ze gaar in 2 dl gevogeltebouillon. 3 Kook de doperwten in gezouten water en laat schrikken in ijswater. 4 Was de morieltjes verscheidene malen. Doe ze bij de rest van de gevogeltebouillon en reduceer tot de helft. Mix en voeg de room toe. Kruid en passeer door de zeef. 5 Maak een sinaasappelolie. Meng de sinaasappelzeste met de olijfolie. Warm op tot 50°C en laat gedurende enkele uren op deze temperatuur trekken. Zeef. 6 Bereid de Palmsaus. Versnipper de ui, stoof aan, voeg de bruine fond en Palm toe en laat voor de helft inkoken. Meng de sinaasappelolie onder deze Palmsaus. 7 Dresseer de borden. Schik de aardappelpuree bovenaan links op de borden met daarop de warme erwten en wortelen. Schik rechts het versneden vlees en nappeer met Palmsaus. Onderaan het bord komt de morieltjesvelouté. Serveer.
Dagelijkse kost van Jeroen Meus snelst verkopende titel ooit
'Dagelijkse kost' van Jeroen Meus snelst verkopende titel ooit
Dagelijkse kost', het kookboek van Jeroen Meus, is de snelst verkopende titel ooit. Van het tweede deel worden momenteel zelfs 200.000 exemplaren gedrukt. "Nooit gezien."
Uitgeverij Van Halewyck is uiteraard immens tevreden. "160.000 verkochte exemplaren van 'Dagelijkse kost 1' sinds april! slaat alles. Daarmee is dit de snelst verkopende titel ooit in de Vlaamse boekenwereld. En het is nog lang niet gedaan. Het regent bijbestellingen."
'Dagelijkse kost 2' wordt vanaf vandaag gedrukt, met een eerste oplage van 200.000 stuks. Dat is nooit gezien. "Wij berekenen die eerste oplage aan de hand van verkoopcijfers en van welke getallen de inkopers doorgeven", zegt Lut Raymaekers van Van Halewyck. "200.000 is imméns veel. Vorig jaar sprak men van een record toen Piet Huysentruyt een eerste oplage had van 100.000 exemplaren."
Het nieuwe boek ligt vanaf september in de rekken.
Varkensgebraad met salie, witte rapen en krielaardappelen
Varkensgebraad met salie, witte rapen en krielaardappelen
Voor 4 personen: boter, 1 stuk varkensgebraad van 600 g, peper en zout, 10-12 blaadjes salie, 10 tot 12 witte rapen, een snuif suiker 1 l gevogeltebouillon, 1,5 kg krielaardappelen, grof zeezout
Bereidingswijze
Smelt boter in een pan en bak het varkensgebraad langs alle kanten erin aan. Kruid met peper en zout, leg enkele klontjes boter en de salie erop en ernaast, en zet in een oven van 200°C. Braad het vlees rosé in 35 min. Oversaus regelmatig met het braadvocht. Haal uit de pan, laat enkele minuten rusten en versnijd.
Snij de rapen in vieren en schil de stukken rondom mooi ovaal in tonnetjesvorm. Stoof ze zonder te kleuren en tot ze glazig zijn in boter. Bestrooi met suiker en voeg wat bouillon toe. Laat half afgedekt zacht gaarstoven, voeg regelmatig bouillon toe. Kruid met peper en zout en voeg op het einde nog een klont boter toe.
Kook de aardappelen ongeschild beetgaar in water en bak ze nadien goudbruin in boter. Kruid met grof zeezout.
3 eetlepels knoflookmayonaise,30 gram rucola of veldsla, zout en peper
Bereiding;
Voor originele bruchette met mooie bruine strepen roostert u de sneetjes op een grillplaat of in een grillpan: Verwarm de grillplaat of -pan tot deze gloeiend heet is. Bestrijk de sneetjes brood dun met olijfolie en rooster ze op de plaat of in de grillpan in ongeveer 4 minuten mooi bruin, keer ze halverwege. U kunt de sneetjes natuurlijk ook in de broodrooster roosteren.
Snijd het bosuitje in ringetjes. Schep in een kom de garnalen met het bosuitje, de dille en 2 eetlepels mayonaise door elkaar. Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Leg de bruchette op 2 bordjes en verdeel de rucola of veldsla erover. Schep de garnalensalade erop. Garneer met een lepeltje mayonaise en een takje dille.
Voor 12 stuks: 175 g bloem, 1,5 tl bakpoeder, 1 tl gemalen kaneel geraspte schil van 1 citroen, 50 g amandelpoeder, 125 g suiker 25 g pijnboompitten, 1 ei, 2 dl zure room, 1 dl melk 50 g gesmolten boter, 125 g bosbessen, 75 g frambozen
Bereidingswijze
Zeef de bloem, het bakpoeder en de kaneel in een grote kom. Roer er de citroenschil, amandelpoeder, suiker en pijnboompitten onder. Klop het ei los met de zure room, melk en gesmolten boter. Roer dit mengsel door de droge massa, samen met de bosbessen en frambozen. Roer tot de ingrediënten net gemengd zijn, er moeten nog klonters zichtbaar zijn: zo blijven de muffins heerlijk licht na het bakken.
Vet twee muffinplaten voor zes muffins in met boter en lepel er het beslag in. Bak de muffins 22 minuten op 200°C tot ze goudbruin en gerezen zijn. Laat een tiental minuten afkoelen en draai de cakejes dan uit op een rooster om af te koelen.
Tip: voor minimuffins verkort u de baktijd tot 12 à 15 minuten.
Voor 4 personen: 125 g dessertrijst, 7,5 dl volle melk, 125 g suiker 1 theelepel gemalen kardemom, 2 limoenen 1 dl water, 1 mango
Bereiding: Breng de rijst, melk, 75 g suiker & kardemom al roerend a/d kook. Zet het vuur lager & laat 20 min. koken o/e matig vuur tot de rijst gaar is & de rijstpap is ingedikt. Schep i/vier kommetjes & laat afkoelen
Verwijder de schil v/d limoenen m/e dunschiller, doe i/e pannetje m/d rest v/d suiker & het water, breng al roerend a/d kook tot de suiker is opgelost,laat inkoken tot een siroop, doe er het sap van 1 limoen bij & laat afkoelen
Schil & snij de mango i/plakjes, voeg toe a/d siroop & laat marineren
druppel vlak voor het serveren de limoensiroop over de rijstpap,
werk af m/plakjes mango & een reepje gekonfijte limoensiroop
Voor 4 personen: 250 g spaghetti, 1 witte truffel van ± 30 g, 50 g boter.
Bereidingswijze;
Breng een kookpan met gezouten water aan de kook. Kook de spaghetti al dente. Laat uitlekken en laat schrikken onder koud water.
Borstel ondertussen de truffel grondig schoon om alle aarde te verwijderen. Snij in fijne plakjes. Doe ze in een potje en sluit luchtdicht af. Verwarm de pasta en voeg de boter in klontjes toe. Kruid met peper en zout en meng. Verdeel over borden. Bestrooi met schijfjes truffel. Dien meteen op.
1 klein gekookt bietje, 2 eetlepels bieslook (fijngeknipt)
50 gram rucola, zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding<20min.
Halveer de haringen en snijd de filets schuin in stukken van 4 cm. Rooster de sneetjes brood in een broodrooster. Schil de avocados en verwijder de pitten. Snijd 1 avocado in dunne plakken en sprenkel er wat citroensap over. Maak het bietje schoon en snijd het in heel dunne plakjes. Besprenkel ook de plakjes biet met wat citroensap. Prak de andere avocado in een diep bord fijn en meng het bieslook en 1 eetlepel citroensap erdoor. Breng vervolgens pittig op smaak met zout en peper.
Bestrijk de sneetjes brood met de avocadospread. Verdeel de rucola over 8 sneetjes en rangschik de stukken haring, plakken avocado en biet op deze sneetjes. Leg op vier borden steeds twee belegde sneetjes op elkaar en dek ze af met de laatste sneetjes met de avocadospread naar beneden. Snijd de clubsandwiches diagonaal door.
Bereiding:<15min. Verwarm de oven voor op th. 6 180°C.
Snij de tomaten onderaan lichtjes in kruisvorm in. Leg ze 30 sec in kokend water en neem ze eruit met een schuimspaan. Pel ze. Leg ze, met het kroontje naar beneden, op een snijplank en snij ze verschillende keren in, zoals voor schijfjes, maar snij niet tot op het einde (ze mogen niet uiteenvallen) Snij de geitenkaas in plakjes, steek ze tussen de tomatenschijfjes.
Leg de tomaten in een ovenschotel, bedruip met olijfolie, kruid met peper en zout en bestrooi met rozemarijn. Zet 15 min in de oven. Serveer warm als voorgerecht met een salade.
Tip: Als een tomaat toch zou uiteenvallen bij het snijden, steek dan een klein brochettestokje door de kaas- en tomatenschijfjes.
Voor 4 personen: 6 uitgelekte ansjovisfilets (op olie),150 g boter (op kamertemperatuur) 1 afgestreken tl piment despelette (of pimenton, of sterk paprikapoeder) spaghetti, 4 kalfslappen, boter, peper en zout 1 grote rode ui, 4 stuks lente-ui
Bereidingswijze
Snij de ansjovisfilets zo fijn mogelijk en meng onder de zachte boter. Kruid met piment despelette. Laat opstijven in de ijskast.
Kook spaghetti beetgaar. Bak het vlees krokant gaar in boter, kruid met peper en zout. Snij de rode ui en de lente-ui in ringen. Serveer op het vlees, samen met een quenelle van de boter.
Tip: de boter zal smelten en zo de saus vormen van het gerecht.
Een versgeperst appelsientje, een kraakverse pistolet, een eitje en mijn ontbijt kan niet meer stuk. Dit recept van het eitje is een variant van de klassieker maar beslist het proberen waard.
Voor 4 personen: olijfolie, fijn gesnipperde ui, 8 kerstomaatjes (ontveld), 1 el fijngehakte peterselie, 4 eieren en geraspte harde kaas
Bereiding;
Verhit de olie in de pan en bak de ui aan, voeg de gehalveerde tomaatjes en de peterselie erbij en kruid af met peper en zout. Vervolgens verdeel je dit mengsel in 4 vuurvaste kommetjes, maak je een kuiltje in het midden van het mengsel en voeg je daar het eitje in. Tot slot voeg je daar de geraspte kaas toe en zet je het een kwartiertje in een oven van 180°.