Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
18-10-2013
Gratin met bloemkool en gehakt
Gratin met bloemkool en gehakt
Voor 4 personen;
1 kilo zachtkokende aardappelen (bv. Bintje) 2 dl warme melk, peper en zout, nootmuskaat boter, 1 ui, fijngesneden, 500 g gehakt (varkens/rund) 1 theelepel gedroogde tijm, 1 theelepel fijngesneden rozemarijn 2 dl runderbouillon, maïszetmeel, 1 bloemkool, in roosjes 100 g geraspte Oud-Bruggekaas.
Bereidingswijze;
Kook de aardappelen gaar in zout water en giet ze af. Pureer ze met de melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg een klontje boter toe en hou de puree warm. Fruit intussen de ui glazig in wat boter. Voeg het gehakt toe en bak het korrelig. Breng op smaak met peper, zout, tijm en rozemarijn. Overgiet met de bouillon en bind met maïszetmeel. Stoom intussen de bloemkool beetgaar.
Beboter 4 individuele ovenschaaltjes. Maak nu laagjes met het gehakt, de bloemkool en de puree. Bestrooi met de geraspte kaas en zet 15 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Tip; Vervang de bloemkool eventueel door broccoli of prei. Vervang het gehakt eventueel door restjes gebraad die je hebt fijngesneden.
Was en schrob de aardappelen met een borsteltje. Schil niet. Stoom of kook ze in water of in de microgolfoven Ze moeten gaar , maar nog enigszins vast zijn. Laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op T°6 180°C en neem er de bakplaat uit.
Halveer de aardappelen in de lengte (de kleintjes laat je heel), wikkel elk stuk in een half sneetje spek.
Maak brochettes met telkens 3 stuks en leg ze op de met bakpapier beklede ovenplaat. Bestrooi met de fijngehakte rozemarijn en bak in 15 min. goudbruin in de oven.
Kruid met peper en dien warm op bij vlees, gevogelte of vis.
Tip;
Maak de brochettes op voorhand en bak ze in de oven (controle is niet echt nodig) terwijl het hoofdgerecht afgewerkt wordt.
Variatie: Varieer met andere kruiden (tijm, salie, oregano, ...) volgens het hoofdgerecht.
1kg wortelen, 1kg aardappelen, 2 dikke ajuinen 1 dik teentje knoflook, Knorr Bouillonketeltje peper, zout en nootmuskaat, wat melk gepelde rauwe scampi's, spagettikruiden
Scampi's met wortelpur
Bereiding;
De groenten schoonmaken en in stukjes snijden. De wortelen, aardappelen, ajuin en look in een grote kom water aan de kook brengen. Ondertussen de scampi's pellen indien nodig.
Als de groenten gaar zijn, alles afgieten en een heel klein beetje kookvocht bewaren. Peper, zout, bouillonketeltje en beetje melk of room toevoegen. Dit alles met groenten en aardappelen mixen tot puree.
Antikleefpan op het vuur zetten en superheet laten worden. Eens deze goed heet is, de scampi's hierop grillen met de spagettikruiden.
De groenten mixen tot een romige substantie bekomen wordt.
De scampi's die ondertussen lekker gegrild zijn blussen met wat water of wat witte wijn om een sausje te maken. Let op dat de scampi's niet taai worden.
Een kroontje puree, met in het midden de scampi's en een riviertje van de lekkere scampisaus...
Dit recept kan natuurlijk ook met andere groenten zoals prei, groene kool, witte kool, spruitjes, pompoen, enz.. en de scampi's kunnen ev. ook door zalm of kip vervangen worden... dit recept is heel veelzijdig, gezond en snel klaar.
Tip;
Voeg bij de scampi's ook een gehakt rood chilipepertje voor een beetje extra "heat", succes verzekerd voor de lekkerbekken die het graag wat pikanter hebben.
500gzoete aardappelen, 2snedenambachtelijke ham 3eetlepelsolijfolie, 1eetlepelwitte wijnazijn
Bereiding; 20 min.
Schil de zoete aardappelen en snij ze in kleine blokjes, giet ze in een kom met koud water, breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten koken. Laat uitlekken en plet ze met een eetlepel olijfolie, peper en zout.
Maak een vinaigrette met 2 eetlepels olijfolie en de witte wijnazijn, kruid met peper en zout.
Snij de geitenkaas, kruid met peper en zout. Bedek met ½ eetlepel honing. Laat de geitenkaas gratineren onder de grill.
Maak een torentje met de zoete aardappelen, de salade, de kervel en de geitenkaas.
Voeg een beetje vinaigrette toe om het geheel af te werken. Serveer onmiddellijk.
bron; delhaize.be
Categorie:AARDAPPELGERECHTEN Tags:geitenkaas, aardappel, ham, kervel,
05-03-2013
Stamppot met peterselie en prei, chorizo en gepocheerd ei
Stamppot met peterselie en prei, chorizo en gepocheerd ei
Voor 4 personen:
400 g bloemige aardappelen, 150 g chorizoworst 1 scheut witte wijnazijn, 4 verse eieren, ½ prei ½ bundel platte peterselie, 1 dl warme melk, 30 g boter peper, zout, nootmuskaat
Bereidingswijze
Schil de aardappelen, kook gaar in zout water. Snij chorizo in blokjes en bak in droge pan. Leg op keukenpapier. Breng een pan met water aan de kook en voeg de azijn toe. Breek een ei in een pollepel. Doe de lepel in de pan met kokend water en draai de lepel voorzichtig om, zodat het ei in het water zweeft en stolt. Laat 3 min. pocheren en verwijder met een schuimspaan. Leg op keukenpapier. Pocheer ook de andere eieren.
Maak prei schoon en snij in rondjes. Was en hak de peterselie. Laat de prei 5 min. met de aardappelen koken. Giet kookvocht af en voeg prei, melk, boter, peper, zout en nootmuskaat toe. Stamp, voeg chorizo en peterselie toe, roer om. Verdeel over ronde vormen, verwijder ze en leg het gepocheerde ei op de stamppot. Versier met gehakte peterselie.
1 kg bloemige aardappelen, 500 g gemengd gehakt 150 g gerookte spekblokjes, 1 ui, 50 g geraspte kaas 2 dl melk, 50 g boter, vers geraspte nootmuskaat 2 geperste knoflookteentjes, peper en zout.
Bereidingswijze;
Kook de geschilde aardappelen gaar in licht gezouten water. Bak vervolgens de spekblokjes in een koekenpan. Vul aan met de fijngesneden ui en knoflook, waarna u het gehakt toevoegt en deze korrelig bakt. Laat eventueel uitlekken in een zeef om het overtollige vet te verwijderen. Giet nu de aardappelen af en laat ze uitdampen. Verwarm de melk samen met de boter in een pan. Haal de aardappelen door een roerzeef en roer er het boter-, melkmengsel bij. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Vet een ovenschaal in en verdeel er de spekblokjes en het gehakt over. Dek hierna af met de puree en strooi er, als laatste, de kaas over. Zet 30 min in een voorverwarmde oven van 200°C.
Aardappellasagne met spinazie en verse zachte kaas
Aardappellasagne met spinazie en verse zachte kaas
Voor 4 personen:
8 Vastkokende aardappelen, 400 g spinazie
700 g verse zachte kaas, 200 g gemalen kazen
3 dl melk, 50 g bloem,70 g boter, 1 el olijfolie, peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Stoof de spinazie in de olijfolie. Kruid met peper en zout en knijp goed uit.
Meng er de uitgelekte ricotta onder. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes van 3 mm. Beboter een ovenschaal met de helft van de boter. Leg er een laag aardappelplakjes in. Spatel er vervolgens een laag (1 cm) van het spinaziemengsel op. Herhaal dit tot de ingrediënten zijn opgebruikt. Smelt de rest van de boter. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en blijf roeren tot je een roux krijgt. Doe er vervolgens melk bij en laat al roerend doorkoken tot de saus gebonden is. Kruid met peper en zout en meng er de gemalen kaas onder. Giet de kaassaus over de lasagne en bak hem gedurende 20 min. in de oven. Serveer meteen.
Tip; De verse zachte kaas kan je eventueel vervangen door ricotta .
Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel het witloof en verwijder de buitenste bladeren en de harde kern. Snij het overlangs in twee. Spoel de aardappelen en snij ze overlangs doormidden. Vet een ovenschotel in met olijfolie. Leg er het witloof in, samen met de aardappelen, laurierblaadjes, tijm en knoflook. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Dek af met alumiumfolie en bak 30 minuten. Snij het spek in reepjes en strooi ze over het witloof. Plaats onafgedekt terug in de oven en bak nog eens 30 minuten tot het spek knapperig is. Serveer onmiddellijk.
bron; mijnflandria.be
Categorie:AARDAPPELGERECHTEN Tags:witlof, spek, aardappels, tym, look,
21-11-2012
Stoemp met witloof en rundvlees
Stoemp met witloof en rundvlees
Voor 4 personen
1 kilo bloemige aardappelen (bv. Bintje), peper en zout, 4 stronkjes witloof, in reepjes gesneden, boter, 125 g oesterzwammen, in reepjes gesneden, melk, nootmuskaat, bosje veldsla, gewassen en grof gesneden, 8 sneetjes rosbief, (of reepjes gebraad),
Bereidingswijze
Kook de aardappelen gaar in zout water. Bak intussen het witloof in boter. Breng op smaak met peper en zout, en laat mooi bruin karameliseren. Bak nu ook de oesterzwammen kort en hevig in boter. Giet de aardappelen af en pureer ze met een scheutje hete melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg het witloof, de oesterzwammen en de veldsla toe. Roer goed. Voeg dan het vlees toe.
Aardappelpuree met kwarteleitjes en spek Voor 4 personen: 700 g bloemige aardappelen,4 sneetjes spek 4 el geraspte belegen kaas (type Oud Brugge) 8 kwarteleitjes, 50 ml melk, 2 el boter 4 el verse kruiden (peterselie, bieslook, oregano of tijm) nootmuskaat, grof gemalen zwarte peper, grof zout.
Bereidingswijze: Snijd de geschilde aardappelen in kleine blokjes. Kook ze 15 tot 20 minuten in licht gezouten water. Giet ze af.
Pureer de aardappelen met melk en kruid af met nootmuskaat, peper en zout. Voeg als laatste de boter, kaas en verse kruiden aan de mengeling toe.
Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de puree ondertussen over vier aparte ovenschalen. Je kunt muffinbakvormen gebruiken.
Maak met een lepel een diep kuiltje in het midden van de puree. Breek een kwarteleitje rechtstreeks in het midden van elk hoopje aardappelen. Kruid zacht met een beetje peper en zout. Bak 5 tot 8 minuten in de oven.
Bak ondertussen het spek knapperig. Haal de aardappelen uit de oven en werk af met het knapperige spek.
Tip: Serveer met een salade van babyspinazie en champignons.
Neem altijd hetzelfde gewicht knolselder als aardappelen bijvoorbeeld: 4 aardappelen, geschild, 3/4 tot 1 knolselder, 2 uien, geschild
Voor in de puree:
2 tot 4 eetlepels boter,volle melk (100 ml), zout naar smaak
nootmuskaat en citroensap (van 1/2 citroen) naar smaak
Bereiding;
Knolselder verkleurt als je hem snijd, dus verwerk de knol niet op voorhand.
Neem een kleine pot, leg er 1 gehalveerde ui en de aardappelen in. Voeg water toe tot alles net onderstaat. Breng aan de kook en laat sudderen tot de aardappelen en de ui zacht zijn (als je er makkelijk met een vork in kan prikken, minstens 15 minuten).
In een andere pot doe je hetzelfde met de andere ui en de geschilde en in stukken gesneden knolselder. Voeg water of half water en half melk toe tot de knolselder goed onder staat (knolselder blijft witter gekookt in melk met stukken vers gesneden net voor ze in de kookpot gaan; ook Piet Huysentruyt kookt knolselder steeds in een mengsel van 1/2 water, 1/2 melk), breng aan de kook en laat sudderen tot ze gaar zijn, minstens 10 minuten: knolselder kookt sneller gaar dan aardappelen.
Giet het water af, doe de knolselder met ui bij de aardappelen met ui, voeg wat melk, wat boter en wat zout toe en pureer. Zet opnieuw op het vuur (onder voortdurend roeren) als de puree te nat blijkt.
Breng de knolselderpuree verder op smaak met citroensap en nootmuskaat.
In Zweden is dit overheerlijke aardappel gerecht vooral op de kersttafel te vinden, maar daar hoeven wij ons gelukkig niet aan te houden!
Voor 4 personen:
8 middelgrote aardappelen, 1 grote ui, boter, 250 g gemarineerde ansjovis, zout, witte peper, 40 cl (slag)room, paneermeel. Bereiding:
1. Schil de aardappelen en de ui en snijd ze in fijne reepjes
2. Stoof de ui glazig in een pan met wat boter, maar zorg ervoor dat ze niet bruint.
3. Boter een ovenschotel in. Verspreid de schijfjes aardappel over de bodem met erboven de ansjovis en rest van de ui.
4. Egaliseer de bovenkant, bestrooi met wat zout en peper uit de molen.
5. Laat er de (slag)room overvloeien tot hij tussen de aardappelen dringt. Leg er een paar nootjes boter bovenop, wat paneermeel en laat een uurtje in de oven bakken (240°C).
4 grote bloemige aardappelen (gewassen en doorprikt), 150 g kaas (Pas de Bleu), handvol walnoten, zeezout, peper en zout
Bereiding: Bestrooi de aardappelen rijkelijk met zeezout terwijl ze nog vochtig zijn van het wassen. Plaats ze meteen in de voorverwarmde oven op 200°C. Bak ze gedurende 1 uur. Snijd een kruis in de bovenkant van de aardappelen. Breng op smaak met zout en peper, en voeg de kaas en (geroosterde) walnoten toe.
1 ui, gesnipperd,300 g gesneden prei ,3 eetlepels olie,600 g spinazie, 1 bakje verse dille (15 g), fijngesneden,700 g aardappelschijfjes, 3 eieren,2 x 190 ml kookroom light (250 ml), 1 ovenschaal inhoud ca. 2 liter.
Bereiden;
Stap 1 Verwarm de oven voor op 200 °C. Fruit de ui en prei in de olie, schep in delen de spinazie erbij en laat dit slinken. Schep de dille erdoor. Schep de spinazie in de ovenschaal. Stap 2 Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs en in rijen over de spinazie. Klop de eieren los met de kookroom en zout en peper naar smaak en schenk de room gelijkmatig over de aardappelschijfjes. Schuif de spinazieschotel in het midden van de oven en bak in 40 minuten goudbruin en gaar.
Het handige aan dit recept is dat je het ruim op voorhand kan klaarmaken.
Voor 4 personen;
4 aardappelen, 100 g grijze garnalen, 2 sjalotten, 100 ml witte wijn, 500 ml room, bieslook, 50 g kaas (gemalen), nootmuskaat, peper, zout, citroen.
Bereidingswijze;
Kook de gewassen aardappelen gaar in gezouten water. Haal de aardappelen uit het kookvocht en hol ze uit. Bewaar de pulp. Snipper de sjalotten en doe ze in een kookpan met de wijn. Breng aan de kook en laat tot een derde inkoken. Doe er 100 ml room bij en laat verder garen. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Plet de aardappelpulp met een vork en doe er nog 200 ml room en de sjalotten bij. Snipper de bieslook en doe ook die met de kaas en de garnalen bij de aardappelpuree. Meng goed door. Vul de aardappelen terug op en warm ze 15 minuten door in een oven op 170°C.
Voor de zure room Klop 200 ml room op met het sap van een halve citroen, peper en zout. Serveer de aardappel met een frisse salade en de zure room.
1 koffielepel mosterd, 8 eetlepels olijfolie, ½ bosje lente-uitjes
½ bosje radijzen, 4 maatjes, peper en zout
Bereiding:<20min. Kook de aardappelen in de schil gaar, volgens de methode naar keuze (water, stoom of microgolfoven), maar zorg dat ze nog wat vast zijn. Snij ze in schijfjes, leg ze in een schaal en overgiet ze met de witte wijn. Laat afkoelen. Doe ondertussen de azijn in een kleine bokaal, kruid met peper en zout, voeg de mosterd en de olie toe. Sluit de bokaal en schud goed. Snipper de uitjes (witte + 2/3 van het groene deel) en de radijzen fijn. Bedek er de aardappelen mee en leg er de in stukjes gesneden maatjes bovenop. Bedruip met wat vinaigrette en serveer koel. Dien de resterende vinaigrette apart op.
Tip: om aardappelen gaar te koken in de microgolfoven : leg ze zonnestraalsgewijs in een diepe schaal, prik ze enkele keren in en leg er een bord op. Reken voor 500 g 7 à 8 min op 800 W, draai ze halverwege de kooktijd om (achterstevoren).
Stoemp met bieslook, zilveruitjes en grijze garnalen
Stoemp met bieslook, zilveruitjes en grijze garnalen
Voor 4 personen; 600 g grijze garnalen,boter,800 g puree aardappelen, peper en zout, 20 verse(diepvries) zilveruitjes,bieslook, nootmuskaat, 1 potje zure room, 1 krop sla, olijfolie, azijn,
Bereiding; Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Kook ze vervolgens in gezouten water. Giet af en pureer. Hak de zilveruitjes en de bieslook fijn en voeg bij de puree. Voeg er ook flink wat boter aan toe en kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
Vul een ring met een laagje puree en een laagje grijze garnalen. Werk af met een lepeltje zure room en verwijder de ring. Dien op met een groene salade en een vinaigrette van olijfolie, azijn, peper en zout.
Schil de aardappelen, gaar ze in de melk en maar er puree van. Meng met de eieren en de gesnipperde bieslook tot een glad beslag. Kruid met peper en zout.
Bak er goudbruine pannenkoekjes van in een antikleefpan met wat arachideolie.
Snijd de ui in halve maantjes en meng met de jonge sla, de ansjovis en de gehalveerde tomaten.Serveer de pannenkoekjes met de salade en een lepel zure room.
Tip; Sla behoort tot de meest caloriearme groenten: 7 kcal per 100 gram.Door verschillende soorten sla te mengen, krijg je niet alleen een kleurrijke, aantrekkelijke salade maar tevens een gezonde cocktail van verschillende voedingsstoffen en andere gezondheidsbevorderende stoffen, waaronder antioxidanten, die ons helpen beschermen tegen ziekte. Verwijder zo weinig mogelijk van de buitenste bladeren van sla want deze bevatten immers de meeste vitamines.
600 g pladijsfilets, 400 g wortelen, 400 g aardappelen (bintjes), 1 eierdooier, 100 g bloem, 50 g boter, een mespuntje gemalen nootmuskaat, peper en zout, tuinkers, melk.
Bereiding;
Snijd de aardappelen en wortelen in stukken van gelijke grootte, kook samen gaar en stamp daarna fijn. Roer er melk en een nootje boter door.
Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Doe de bloem, het zout en enkele draaien van de pepermolen in een kom. Meng.
Snijd de visfilets in porties van vier tot vijf centimeter lengte en wentel door de gekruide bloem.
Frituur de visreepjes op 170°C of bak ze in de pan.
Laat uitlekken en houd warm. Dien onmiddellijk op met de wortelpuree. Werk af met tuinkers.
Weetje: Wortelen danken hun oranje kleur aan het vele bètacaroteen dat ze bevatten. Als een van de weinige carotenoïden kan bètacaroteen in het lichaam worden omgezet in vitamine A. Daarom wordt het ook pro-vitamine A genoemd. Eén middelgrote wortel per dag levert ons genoeg vitamine A voor stralende ogen.
- 5 aardappel (Bintje), 6 preiwit, 50 g boter (bakboter) - 400 g verse kaas (mager), 1 dl melk (halfvol),20 g Parmezaanse kaas - 50 g kaas, 1 teentje knoflook, 1 takje tijm, zout
Bereiding;
De aardappelen schillen, bijna gaarkoken en in plakjes snijden.De prei schoonmaken, in ringen snijden en blancheren in kokend water met een beetje zout. De prei uit laten lekken.
Een ovenschaal invetten met wat boter en vullen met de aardappelen en de prei.De verse kaas mengen met de melk, beide soorten gemalen kaas, de geperste knoflook en de fijngehakte tijm. Het mengsel over de groenten gieten.
Gedurende 15 minuten laten gratineren in een op 200 graden voorverwarmde oven.