Het aanbod aan fondue- en gourmetschotels is enorm in de eindejaarsperiode. Beide gerechten zijn ideaal om zonder al te veel moeite voor een gezellig diner te zorgen. Het is natuurlijk extra leuk als je je eigen sausjes erbij kan serveren. Zo hoef je vooraf geen uren in de keuken te staan, en kan je toch trots zijn op je persoonlijke bijdrage aan het etentje.

voor 4 personen;

zigeunersaus:

  • 1⁄2 rode paprika, 1⁄2 groene paprika, 1⁄2 gele paprika,
    1 ui, 25 g zoetzure augurken, 1 teentje look, 5 eetlepels ketchup,
    1 blik tomatenpuree (klein blikje),2 dl kippenbouillon,
    1 eetlepel natuurazijn,2 eetlepels suiker, 1 koffielepel sambal,
    1 eetlepel maïszetmeel opgelost in water (of de expressvariant).

sesamsaus (voor bij rundvlees):

  • 1⁄2 knol verse gember, 2 teentjes look, 1 stengel citroengras,
    4 eetlepels pijnboompitten, 4 eetlepels sojasaus,
    2 eetlepels zoetzure chilisaus (of klassieke zoetzure saus),
    1 eetlepel suiker, 3 eetlepels sesamolie, 1 koffielepel sambal.

tijmmayonaise (voor bij kip):

  • 5 eetlepels mayonaise, 5 eetlepels yoghurt, 1 citroen,
    8 takjes tijm, 1 eetlepel kipkruiden (uit een flesje).


                                                                                                          foto van dagelijkse kost

bereiding zigeunersaus:

  • Opmerking: Deze saus kan je zowel warm als koud serveren. Kie je voor koud, dan moet je de saus natuurlijk wel een uurtje of twee op voorhand klaarmaken.
     
  • Pel de ui en snipper hem fijn. Plet de look tot pulp.
     
  • Snij de paprika’s middendoor, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
     
  • Laat de augurken uitlekken en snij ze in fijne stukjes.
     
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pannetje en stoof op een matig vuurtje de ui en de look glazig.
     
  • Voeg na een paar minuten ook de blokjes paprika toe en de gehakte augurken. Roer alles regelmatig even om.
     
  • Voeg na een paar minuten de kippenbouillon, de tomatenpuree en de ketchup toe. (Als je kippenbouillon op basis van bouillonblokjes gebruikt, is het belangrijk om zo weinig mogelijk extra zout toe te voegen.)
     
  • Druppel een beetje azijn in de pot en voeg de suiker toe. Als je van een beetje pit houdt, kan je er ook wat sambal onder mengen.
     
  • Bind de saus al roerend met een beetje maïszetmeel (Maizena). Klassiek maïszetmeel moet je vooraf oplossen in een scheutje water.
     
  • Proef de saus en kruid naar smaak met wat zout. Laat de saus nog 10 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.

sesamsaus (voor bij rundvlees):

  • Hak de verse gember in kleine stukjes. Je kan het knolletje vooraf ook schillen, als je dat wil.
     
  • Snijd ook het citroengras in kleine stukjes, en hak de verse look fijn.
     
  • Doe alles in een mengbeker.
     
  • Voeg er de pijnboompitjes aan toe, samen met de zoetzure chilisaus (of klassieke zoetzure saus) en een beetje sambal (voor wie van pittig houdt).
     
  • Schenk de sesamolie erbij, samen met de sojasaus en een beetje suiker.
     
  • Zet de staafmixer in de beker en mix de saus zeer fijn. De pijnboompitjes zullen de saus wat dikker maken en een beetje ‘beet’ geven.
     
  • Schenk de saus in een serveerschaaltje.

tijmmayonaise (voor bij kip):

  • Schep de mayonaise in een mengkom. Voeg er de yoghurt aan toe en wat vers citroensap.
     
  • Voeg een portie kipkruiden toe (naar smaak).
     
  • Hak de verse tijm zeer fijn, en roer het kruid door de saus.
     
  • Serveer de saus koel.

    bron; een.be