Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    03-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen


    Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen

    Voor 4 personen;

    600 g broccoliroosjes,
    1 blokje magere gevogeltebouillon

    10 g boter, 1 sjalot, fijngesnipperd, 100 ml halfvolle koude melk

    50 ml light room, 2 eetlepels geschaafde amandelen, zout en peper

                    

    Bereiding;

    Smelt de boter in een dop een hoog vuur. Voeg de sjalot toe.
    Doe er de broccoliroosjes en het blokje gevogeltebouillon bij en kruid met peper.
    Giet er water bij tot de groenten onder staan. Zet het deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes koken tot de broccoli gaar is.

    Rooster ondertussen de amandelen al roerend in een droge pan op een hoog vuur.
    Zet opzij.

    Hou enkele gekookte broccoliroosjes opzij en doe de rest in een blender met 3 à 4 soeplepels kookvocht en 50 ml light room. Mix dit ongeveer 1 minuut tot een glad mengsel.

    Verdeel de broccolivelouté over 4 grote glazen of 4 diepe borden. Versier met enkele broccoliroosjes.

    Klop de koude melk tot een schuimige massa en verdeel ze over de velouté. Werk af met enkele geroosterde amandelschilfers en dien op.





    bron; nieuwsblad.be

     


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:brocoli, amandelen, sjalot, room,
    26-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maatjessalade


    Maatjessalade

    8 maatjesfilets, 1 groene appel, 1 vleestomaat, 100 g komkommer,
    100 g jonge wortelen, 4 fijngesnipperde jonge uitjes, 4 eetlepels mayonaise,
    het sap van 1 limoen,1 koffielepel roze peperbollen, zeezout
    zwarte peper van de molen, fijngesneden bieslook, 


                                   

    Bereiding;
    Snij 8 maatjesfilets in blokjes en doe hetzelfde met het vruchtvlees van
    1 groene appel en 1 vleestomaat. Schil 100 g komkommer en
    100 g jonge wortelen en rasp beide groenten grof.

    Doe alles in een grote kom, samen met 4 fijngesnipperde jonge uitjes,
    4 EL mayonaise opgeklopt met het sap van 1 limoen, en
    1 KL roze peperbollen die lichtjes geplet werden met het lemmet van een mes. Kruid met zeezout en zwarte peper van de molen.
    Roer om en bestrooi met fijngesneden bieslook.
    Dien op met pumpernickelbrood.
     
    Tip; Vette vissen als zalm, haring, makreel, tonijn en sardines
    zijn rijk aan omega 3-vetzuren.
    Deze zuren beschermen tegen hart- en vaatziekten.
    Deze vissoorten verdunnen het bloed en verlagen de bloeddruk.
    Bovendien is vette vis vooral voor vrouwen een aanrader.


    bron; delhaize.be
    telegraaf.nl



    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:haring, maatjes, appel, tomaat, komkommer, wortel, uitjes, mayonaise, limoen, bieslook,
    01-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi's met knoflook


    Scampi's met knoflook

    Heerlijk voorgerecht met stokbrood

    Voor 4 personen;

    bloem,
    2 eetlepels margarine vloeibaar,1 bosje
    koriander
    16 grote diepvriesscampis, zout, 1 teentje knoflook, 
    1/2 citroensap. 
     Scampi's met knoflook
















    1. Bereiding;< 15 min.
      Laat de scampi's ontdooien en pel ze .
    2. Dep de scampi's droog, wentel ze in wat bloem en bak ze 2 minuten in een pan met de vloeibare boter .
    3. Haal de scampi's uit de pan en giet de boter weg.
    4. Hak de koriander en knoflook fijn, en doe deze in de pan met het citroensap en wat zout.
    5. Haal de pan meteen van het vuur en giet het mengsel over de scampi's.
    6. Dien onmiddellijk op.

    bron; solo.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:bloem, boter, koriander, scampis, knoflook, citroen,
    18-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.


    Asperges met mousseline van peterselie
    en een gepocheerd ei.

    Klaarmaken nu er heerlijke verse asperges zijn.

    Voor 4 personen:


    2 bussels asperges voorgerecht, (4 bussels voor een hoofdgerecht),
    2 eigelen, 4 heel verse eieren, 1 bosje platte peterselie,
    het sap van 1/2 citroen, 200 g boter, zout en peper.

                           Food & Styling: foto van asperges met mousseline van peterselie

    Verwijder de steeltjes van de gewassen peterselie. Blancheert de blaadjes 3 minuten in licht gezouten water, spoel ze in koud water en mix tot een puree.

    Schil de asperges en kook ze gaar in licht gezouten water ( of  in een bouillon gemaakt met harde afgebroken stukken en de schillen van de asperges 20 minuten gekookt in 1,5 liter water) gedurende 7 à 8 minuten. Bewaar in het kookvocht.

    Vermeng de peterseliepuree met de eigelen, voeg er 2 el water bij en klop op een laag vuur tot een sabayon. Klop er daarna de in stukjes gesneden koude boter door, nog altijd op een laag vuur tot de dikte van een mayonaise. Breng op smaak met citroensap, zout en peper en houd de saus warm. Pocheert de eieren 3 minuten in bijna kokend water vermengd met 2 el azijn.

    bron; foodstyling.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:Asperges, eiren, peterselie, citroen, boter,
    25-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon



    Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon 

    Voor 4 personen;

    600 g Meritus-filet mignon, flinterdun versneden, 2 schaaltjes peultjes,
    1 stuk gember van een duim groot, geschild en zeer fijn versneden,
    2 chilipepers, ontdaan van zaadjes en fijn versneden,
    1 teentje look, fijngemalen, 1 rode ui, fijn versneden, 1 wortel, fijn versneden,
    100 g sojascheuten, 200 cl Kikkoman sojasaus,
    100 cl ketjap manis, 1 bosje koriander, pindanootjes.
     

    Bereiding;

    Kruid de filet mignon goed met peper en zout. Doe arachideolie in de wok en laat opwarmen tot de olie rookt. Roerbak het vlees tot het bleu is.
    Zet het vlees opzij. Doe nieuwe arachideolie in de wok. Roerbak in volgorde de ui, gember, look, chilipepers, peultjes en wortel tot de groentjes gaar zijn.
    Voeg sojascheuten toe en dan het vlees. Blus met de sojasaus.
    Werk af met koriander en geroosterde pindanootjes.


    bron; lekkervanbijons.be    
    foto: Culinaire Ambiance


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:mignon-vlees, peultjes, gember, chilipepers, look, ui, wortel, sojascheuten, koriander,
    14-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde bintjes met zalmeitjes en grijze garnalen

    Gevulde bintjes met zalmeitjes en grijze garnalen

    • voor 4 personen
    • 4 bintjes, 3 eetlepels Solo vloeibaar light, 4 eetlepels olijfolie

    • 20 cl halfvolle melk, 1 potje zure room, sap van 1 citroen

    • 1 bussel bieslook, 2 sjalotten, 50 cl witte wijn

    • 4 eetlepels boter in wikkel (ijskoud), 400 g gepelde grijze garnalen

    • 1 potje zalmeitjes

      Gevulde bintjes met zalmeitjes en grijze garnalen

    Voorbereiding

    Verwarm de oven voor op 160°C.
    Boen de bintjes goed schoon, wikkel ze elk in aluminiumpapier en laat ze 45 minuten garen in de oven.

    Bereiding;< 20 min.

    Laat ze goed afkoelen en snij ze in de lengte in tweeën.
    Hol ze met behulp van een lepeltje uit. Doe het aardappelkruim in een
    kom en meng met 2 eetlepels Solo light, olijfolie, peper, zout en melk.

    Meng, in een andere kom, de zure room met het citroensap, de gesnipperde bieslook en peper en zout.

    Pel en snipper de sjalotten. Fruit ze in een pan met 1 eetlepel boter light kort aan. Voeg dan de witte wijn toe en laat die tot de helft inkoken. Klop hier vervolgens de ijskoude boter in klontjes door. Blijf goed omroeren.

    Voeg de garnalen toe aan de aardappelvulling, en vul de uitgeholde bintjes
    hier opnieuw mee. Schep daarover de zure room en zalmeitjes,
    en werk af met de sjalotsaus.

    Tip; zalmeitjes brengen een krokante twist in dit gerecht.
    Maar ook klassiekers als kaviaar of gerookte zalm, of net
    atypische haring- of ansjoviseitjes passen erbij

    bron; yunomi.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:aardappelen, garnalen, zalmeitjes, bieslook,
    03-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnaalkroketten met Brugge kaas


    Garnaalkroketten met Brugge kaas
           

    Voor 10 kroketten;
    250 g Brugge-Jong geraspt, 300 g garnalen
    80 g boter, 250 g bloem, 4 dl volle melk
    2 dl schaaldierenbouillon, 4 blaadjes gelantine
    peper en zout, muskaatnoot, sap van 1 citroen, paneermeel
    1/2 dl arachideolie, 1 dl room, 5 eieren, 2 citroenen.

           

    Bereidingswijze;

    Laat de gelatine weken in koud water.
    Scheid de eidooiers van het eiwit en meng de eidooiers met de room.
    Laat de boter smelten in de pan doe er 120 g bloem bij en roer er vervolgens beetje bij beetje de melk door tot je een homogene saus heeft (roux).
    Meng de gelatine onder de roux, vervolgens de schaaldierenbouillon, dan de geraspte kaas. Kruid af met peper, zout en muskaatnoot, goed mengen. Neem van het vuur en meng er het room en eierdooiermengsel door, alsook de garnalen. Voeg als laatste het citroensap toe.
    Leg in een platte ovenschaal een vel bakpapier van ongeveer 20 x30 cm en vet het bakpapier in met de olie.
    Giet het mengsel in de ovenschaal, dek af en laat 24u afkoelen.
    Klop het eiwit los met peper, zout en een tl olie.
    Strooi de kaasmassa op een met bloem bestrooide plaat.
    Snij de kaasmassa in delen van 5 cm op 5 cm en wikkel in de resterende bloem, om vervolgens in het eiwit te wentelen en in paneermeel te draaien. Zorg dat je kroketten volledig met paneermeel bedekt zijn.
    Bak per 4 in frituurolie van 185°C tot ze mooi bruin zijn. Daarna plaats je ze nog
    5 min. in een oven van 180°C.

     Afwerken met gebakken peterselie.
     
    Tip; eerst veel zout op de peterselie doen alvorens te bakken in het frituurvet.
    Serveer met sla, peterselie en een schijfje citroen.





    bron; kazenvanbijons.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:kaas, garnalen, kroketten, bouillon, eieren,
    30-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde rauwe zalm met citroen en olijfolie

    Gemarineerde rauwe zalm met citroen en olijfolie           


    Voor 4 personen;

    • 2 of 3 knoflookteentjes, 4 of 5 citroenen, 4 takjes bladpeterselie
    • 15 cl olijfolie, 400 g zalmfilet zonder vel, zout

      Gemarineerde rauwe zalm met citroen en olijfolie


      bereiding; 10 - 20 min.
    • Pers het sap uit de citroenen, je hebt minstens 25 cl nodig.
    • Snij de zalm in kleine sneetjes van 5 mm dikte.
    • Giet een beetje citroensap in een schotel met platte bodem. Leg er een eerste laag zalmplakjes in (laat er wat ruimte tussen). Kruid met zout, voeg citroensap toe en herhaal alles zo vaak als nodig. Voeg citroensap toe zodat de vis helemaal bedekt is. Dek af met vershoudfolie en laat 24 u. marineren in de koelkast. Het citroensap en het zout zullen de zalm "koken".
    • Snij de knoflookteentjes in dunne schijfjes en hak de peterselieblaadjes fijn.
    • Giet de vis voorzichtig af en gooi het marinadesap weg. Giet een beetje olijfolie in een schotel en leg er een laag zalm op. Bestrooi met look en peterselie, voeg een beetje olie toe en herhaal alles tot alle ingrediënten op zijn. Dek af en zet 12 u. in de koelkast.
    • Serveer als tapa, met brood. Giet niet teveel af, want de olie is ongelooflijk lekker!

    Tip:
    Gebruik bij voorkeur een glazen of porseleinen schotel voor het marineren van de vis.




    bron;delhaize.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:zalm, look, citroenen, peterselie,
    26-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignons gevuld met garnalen



    Champignons gevuld met garnalen   

    Voor 4 personen;

    20 grote witte champignons, 150 g grijze garnalen, 75 g boter
    50 g bloem, 50 g Gruyèrekaas, geraspt, 500 ml volle melk
    Mespunt nootmuskaat, zout, versgemalen peper.   


                      
    Bereiding;

    Verwarm de oven voor op 180°C.
    Borstel de champignons schoon, snijd de steeltjes uit het hoedje en leg de hoedjes op een met bakpapier belegde bakplaat.
    Smelt de boter in de pot en voeg beetje bij beetje de bloem toe. Meng het geheel goed tot de roux goudgeel wordt. De roux mag niet bruin worden.
    Voeg onder voortdurend roeren nu de melk toe, om klonten te voorkomen. En voeg nootmuskaat, zout en versgemalen peper naar smaak toe.
    Haal de saus van het vuur en meng nu de garnalen er door.
    Vul de hoedjes van de champignons met de saus en bestrooi ze met de geraspte kaas.
    Plaats de bakplaat in de oven onder de grill en bak de champignonhoedjes in 10 minuten af. Serveer direct.


    bron, mijnflandria.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:champignons, garnalen, gruyerekaas,
    15-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegratineerde oesters

    Gegratineerde oesters

    Voor 4 personen;

  • 12 oesters, halve rode paprika
  • 2 eetlepels medium dry sherry, 2 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels bieslook (fijngeknipt), 2 sneetjes oud witbrood
  • 2 eetlepels (roerbak)olie

                          Gegratineerde oesters (2)

    Bereiding:
  • Verwarm de ovengrill voor. Snijd de paprika in piepkleine blokjes. Roer in een kommetje de sherry en oestersaus door elkaar. Maak de oesters voorzichtig open: steek een oestermes tussen de schelpen en snijd de sluitspier door. Breek de bovenste platte schelphelft eraf. Maak de oester in de onderste schelphelft los. Zet de oesters in de schelp op een bakplaat en sprenkel het oestersausmengsel erover. Verdeel de paprikablokjes en het bieslook erover. Verkruimel de sneetjes witbrood (in de keukenmachine) en meng de (roerbak)olie erdoor. Verdeel dit kruim over de oesters. Schuif de bakplaat 10 cm onder de grill en laat de oesters in 3-4 minuten goudbruin en gaar worden. Serveer ze op vier borden als borrelhapje of als voorgerecht op een bedje van waterkers.

    Tip: vervang de oestersaus door 3 eetlepels Japanse sojasaus en 1 eetlepel gembersiroop.



    bron; visrecepten.nl


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:oesters, paprika, brood, sherry, oestersaus, bieslook,
    03-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnalencocktail met mango en limoendressing



    Garnalencocktail met mango en limoendressing

    Voor 4 personen;

  • 250 gram garnalen, 1 mango,2 stengels bleekselderij
  • 1 eetlepel versgehakte bieslook, limoendressing
  • 1 bekertje (125 ml) crème fraîche, 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels limoensap, 1 eetlepel droge sherry of witte wijn
  • versgemalen peper,blaadjes (veld)sla, plakjes citroen.   
  •                               
                       Garnalencocktail met mango en limoendressing
    Bereiding; 20 min.

    Schil de mango. Halveer de vrucht, verwijder de pit en verdeel het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de stengels bleekselderij in smalle boogjes. Schep de mango, bleekselderij en bieslook door de garnalen. Meng voor de dressing crème fraîche, mayonaise, limoensap, sherry en versgemalen peper. Schik de blaadjes sla in coupes. Schep de dressing luchtig door de garnalencocktail, verdeel deze over de sla en garneer met plakjes citroen.



    Tip:
    Vervang mango door meloen, nectarine of perzik.




    bron; visrecepten.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:garnalen, mango, bleekselderij, bieslook, veldsla,
    18-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroketje van overjarige Noord-Hollandse Gouda


    Kroketje van overjarige Noord-Hollandse Gouda
    met het Rode Zegel met cranberries

    Ingrediënten
    300 gram gevogeltefond, 90 gram roomboter
    500 gram overjarige Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel (fijn geraspt)
    130 gram patentbloem, 8 gram gelatine (in koud water geweld)
    150 gram gedroogde cranberries

       
    foto;gaitano.comze.com                        

    Bereiding
    Maak van de boter en de bloem een roux. Als deze gaar is voeg de gevogeltefond toe en breng deze aan de kook. Als de salpicon heeft gekookt roer hier de gewelde gelatine en vervolgens de geraspte kaas door. Hak de cranberries wat fijner en spatel deze als allerlaatste erdoorheen. Laat de salpicon afgedekt onder een plasticfolie afkoelen.

    Knijp er met een ijsknijper bolletjes van en modelleer de bollen naar kroketten of bitterballen, op laten stijven in de koeling, bloemen, door de eiwit en als laatste door de mie de pain (gedroogd kruim van witbrood zonder korst).
    1 dag laten indrogen in de koelkast en afbakken in een frituurpan met een temperatuur van 175°C.

    bron; plusmagazine.be
    recept;Timo Munts
    Auteur: L.B.

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:Kaas, boter, cranberries,
    20-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnalencocktail met komkommer


    Garnalencocktail met komkommer

    Voor 4 personen;
    200 g garnalen, ½ kleine komkommer, ½ sinaasappel
    2 eetlepels verse dille, fijngehakt zout, versgemalen zwarte peper
    75 g waterkers, 100 g Griekse yoghurt
    2 eetlepels olijfolie extra vierge, mespunt chilipoeder

                                        

    Bereiding;
    Schil de komkommer en snijd het stuk in de lengte doormidden.
    Schraap de zaadjes eruit en snijd de komkommer in kleine blokjes.
    Rasp 1 theelepel oranje schil van de sinaasappel en pers de sinaasappel uit. Schep in een kom de komkommer met de geraspte sinaasappelschil,
    dille en 2 eetlepels sinaasappelsap door elkaar.
    Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

    Verwijder de grove takjes uit de waterkers.
    Leg in vier rechte (whisky)glazen een laagje van waterkersblaadjes.
    Schep de helft van de garnalen erop en verdeel de komkommer erover.
    Schep de rest van de garnalen erop. Roer de yoghurt los met de olijfolie en breng het sausje pittig op smaak met zout, peper en chilipoeder.
    Schep in elk glas een lepel van het sausje.

    Tip; Vervang de garnalen door cocktailgarnalen.
    Ook leuk als aperitiefhapje in kleine borrelglaasjes


    bron; smaakexperience.com


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:garnalen, komkommer, sinasappel, dille, waterkers, yoghurt, olijfolie, chilipoeder,
    16-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalm gemarineerd met 'single malt'



    Zalm gemarineerd met 'single malt'

    Voorgerecht;

    - 1 zalmfilet met vel zonder graten
    - 2 dl single malt whisky naar keuze
    - 100 g griessuiker, 4 el grof zeezout, 2 el zwarte peperbollen
    - 2 el komijnzaad, 2 el korianderzaad, 1 bussel dille

    Voor de vinaigrette;
    - 1 dl single malt whisky, 2 el mosterd, 1 dl olijfolie, 3 el acaciahoning

                        
                                                                                Heikki Verdurme

    Bereiding;

    - Leg de zalmfilet in een schaal met de velkant omlaag. Bestrooi met suiker, zout, peperbollen, komijnzaad, korianderzaad en dille. Dek af met plasticfolie, plaats op de zalm een gewicht en laat 24 uren marineren in de koelkast.
    - Meng de mosterd, olijfolie, honing en whisky. Kruid met peper en zout.
    - Schraap de marinade met de achterkant van het mes van de zalmfilet. Snijd de filet in flinterdunne plakken, schuin van kop naar staart.
    - Serveer de zalm met enkele lepels vinaigrette.





    bron; nieuwsblad.be
    -hvw


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:zalm, whiky, dille,
    29-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zachtgekookt ei, krokantje van garnalen & prei



    Zachtgekookt ei, krokantje van garnalen & prei


     
    Voor 4 personen;

    - 4 eieren, 100 g gepelde garnalen, 1 wit van prei, 4 vellen filodeeg
    - 50 g gesmolten boter, 1 koffielepel kerriepoeder
    - 1 eetlepel arachideolie, enkele druppels sherry-azijn

                            Zachtgekookt ei, krokantje van grijze garnalen & prei
    Bereiding;


    1 Was de prei grondig en snijd deze in fi jne ringen.
    2 Stoof de prei kort aan in de arachideolie en blus met de sherry-azijn, bestrooi met het kerriepoeder en laat snel afkoelen op een voorgekoeld bord.
    3 Neem een vel fi lodeeg en bestrijk het lichtjes met de gesmolten boter, leg er een tweede vel fi lodeeg bovenop en herhaal.
    4 Meng de garnalen onder de prei en schik dit op ongeveer 2 cm van de lange zijde van het filodeeg, rol het deeg stevig op tot een cilinder en bestrijk nogmaals met gesmolten boter.
    5 Leg de cilinder op een ingevette bakplaat en verwarm de oven voor op 200°C.
    6 Bak de prei-garnaalrol in ongeveer 10 minuten goudbruin.
    7 Kook ondertussen de eieren in gezouten water met een scheutje azijn, ongeveer 6 minuten.
    8 Laat de eieren afkoelen onder koud stromend water. Verwijder voorzichtig de hoedjes van de eieren met behulp van een tafelmes.
    9 Serveer de zachtgekookte eitjes in een eierdopje met de garnaal preikrokantjes.

    bron; skynet.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:eieren, garnalen, prei filodeeg,
    13-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde courgettebloemen



    Gevulde courgettebloemen

      
    Zonnig recept een gezonde, verantwoorde maaltijd op tafel brengen, betekent rekening houden met de seizoenen. Om nu van te genieten!
    De essentie van lekker eten reikt verder dan de smaakpapillen op uw tong.
    Lekker eten gaat terug tot de oorsprong.
    Handig om restjes van gekookte rijst van de vorige dag voor te gebruiken

    75 gram rijst,12 courgettebloemen, 2 tomaten, 2 bosuien
    scheut olijfolie, 2 takjes munt, 3 takjes dille, 1 citroen
    zout en peper uit de molen.

                                         zomers

    1. Kook de rijst volgens de verpakking en laat deze afkoelen.
    2. Was de courgettebloemen voorzichtig. Was de tomaten en verwijder de zaadlijsten. Snij de tomaten en de bosuien heel fijn en hak de munt en dille grof. Fruit de tomaten en de bosuien een paar minuten samen met de kruiden.
    3. Voeg de rijst toe, bak enkele minuten mee en blus af met het sap van de citroen. Voeg zout en peper naar smaak toe.
    4. Vul de bloemen voor driekwart met het mengsel en vouw dicht tot een pakketje.
    1. Plaats de gevulde bloemen in een pan en bedek met een bodempje water.
      Plaats de deksel erop (zo blijven de pakketjes dicht) en laat ongeveer 7 minuten zachtjes koken totdat het water is verdampt.



      Bron; knack. be
     

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:rijst, courgettebloemen, tomaten, lente-ui, citroen, dille,
    03-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Makreelrolletjes met mihoen en cashewnoten in ijsbergsla


    Makreelrolletjes met mihoen en cashewnoten in ijsbergsla

    Voor 4 personen;

    • 200 gram gerookte makreelfilet,100 gram mihoen, 3 rijpe tomaten
    • 1 kleine prei, 50 gram cashewnoten,3 dl kant-en-klare yoghurtdressing
    • 1 eetlepel cajunkruiden, 12 ijsbergslabladeren, zout.   

                                        Makreelrolletjes met mihoen en cashewnoten in ijsbergsla
    Bereiding;

    Kook de mihoen volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
    Afgieten, onder de koude kraan spoelen en laten uitlekken.

    Snijd de makreelfilet en 2 tomaten in kleine stukjes en de prei in zeer dunne ringen. Halveer de andere tomaat, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Hak de cashewnoten een beetje klein. Meng de yoghurtdressing met de cajunkruiden.

    Neem van de krop ijsbergsla 12 grote bladeren. Hussel alle ingrediënten op de sla en de reepjes tomaat na door elkaar. Schep de makreelsalade op de slabladeren en rol ze losjes op. Steek ze eventueel vast met cocktailprikkers. Leg de rolletjes op bordjes en garneer met de reepjes tomaat.  


    Tip; kan ook met garnalen, krab, forel.




    bron; visrecepten.nl


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:Makreel, mihoen, tomaten prei, noten, sla,
    01-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensalade met toast en ansjovisboter
     

    Tomatensalade met toast en ansjovisboter

    Voor 4 personen:
    1 kg goed rijpe vleestomaten, 1 grote zoete witte ui
    witte peper en grof zeezout, olijfolie, fijngesneden peterselie
    4 tot 8 sneden toastbrood, Boter

    Voor de ansjovisboter:
    200 g ongezouten hoeveboter, witte peper, 
    50 tot 70 g gepekelde en opgelegde ansjovisfilets in olie.

                                         
    Bereidingswijze;
    Laat voor de ansjovisboter de boter zacht worden op kamertemperatuur. Laat de ansjovisfilets uitlekken en wrijf ze door een fijne zeef. Meng met een vork onder de boter, zorg voor een gelijkmatig mengsel. Kruid met peper en laat zeker 30 min. opstijven in de ijskast.

    Spoel de tomaten en snij ze overlangs in fijne plakken van 5 mm. Schik op borden. Snij de ui in flinterdunne ringen en verdeel over de tomaten. Kruid met peper, zout en olijfolie en versier met peterselie. Snij het toastbrood in driehoeken en bak krokant in boter of toast ze. Bestrijk met de ansjovisboter en serveer warm.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:tomaten,ui, brood, olijfolie, boter, ansjovis,
    26-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rode curry met scampi en zoete aardappel


    Rode curry met scampi en zoete aardappel

    Curry's en stoofpotjes zijn mijn absolute lievelingsgerechten: veel smaak, veel kleuren, snel klaar en bijna geen afwas achteraf. Bovendien lust bijna iedereen ze graag. Met dit gerecht zul je dus zeker scoren bij je gasten en familie!

    Voor 4 personen

    20 grote scampi, 1 sjalot, 1 eetlepel Thaise rode, currypasta, arachideolie,
    2 dl visbouillon, 6 dl kokosmelk, 2 zoete aardappelen, 1 mango, vissaus,
    sap van 1 limoen, fijngehakte koriander.

                                lesley ann poppe presenteert huidreinigende rode curry met scampi en zoete aardappel
    Bereiding

    o Pel de sjalot en snipper fijn.

    o Verhit op een matig vuur een beetje arachideolie en fruit de sjalot erin.

    o Voeg de rode currypasta toe en laat mee fruiten. Pas wel op voor de walm want die kan je ademhaling en je ogen irriteren.

    o Blus dan met de visbouillon en de kokosmelk en breng aan de kook.

    o Schil ondertussen de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes.

    o Voeg ze toe en laat 5 minuten meekoken.

    o Pel ondertussen de scampi en verwijder het darmkanaal.

    o Voeg ze toe en laat 2 minuten meekoken.

    o Schil ondertussen de mango, verwijder de steen en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

    o Voeg de mango op het einde toe. Breng op smaak met enkele druppels vissaus, wat limoensap en koriander.

    Weetje; Dankzij de felle kleur van de zoete aardappel kun je deze onmiddellijk herkennen als de bezitter van krachtige antioxidanten. Scampi bevatten zeer weinig calorieën en zeer veel vitamine A. Mango heeft een positieve invloed op de talgproductie en helpt dus tegen mee-eters.

    Uit: Beauty Food, Lesley-Ann Poppe, 19,95 euro, Standaard Uitgeverij.




    bron; gva.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:scampi, sjalot, rode curry, kokosmelk, aardappel, mango, limoen,
    25-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Viskroketten met dragonaardappelen




    Viskroketten met dragonaardappelen  

     voor 4 personen:
    300 g wijtingfilets, 2 grote aardappelen, 1 ui, 1 wortel, 1 sjalot,
    2 zure augurkjes, 1/2 eetlepel mosterd, 1/2 koffielepel verse fijngehakte dragon
    2 eetlepels bloem, 1 ei, 4 eetlepels paneermeel, 1 scheutje olijfolie peper en zout.

           

    Bereiding
    Schil de ui en wortel. Snijd in stukken. Laat twintig minuten koken in licht gezouten water.

    Stoom tegelijk de vis boven het kookwater in een mandje met het deksel op de pot. De vis mag niet echt koken, want dan wordt hij te droog. Laat de vis uitlekken.

    Kook de aardappelen en snijd ze in stukjes. Doe ze in een kom en leg er kleine klontjes gezouten boter op.

    Hak een sjalot en de augurkjes heel fijn.

    Zorg ervoor dat alle kleine graatjes uit de visfilets verdwenen zijn.

    Doe de vis, de sjalot, de augurken, de dragon en de mosterd bij de aardappelen. Kruid met peper en zout. Plet met een vork tot een dikke puree is ontstaan. Laat afkoelen in de koelkast en vorm er met een lepel ronde vormpjes van.

    Draai elk vormpje eerst in bloem, daarna in losgeklopt eiwit en dan in het paneermeel. Bak de koekjes zachtjes in een pan met antikleeflaag en wat boter.

    Versier het geheel met citroen en nog wat peterselie-olie.

    Tip: Elke vissoort doet het goed in dit recept. Je kunt er ook restjes kabeljauw, pollak, zeebaars of pladijs voor gebruiken.



    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:wijting, aardappels, augurk, dragon,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!